Etaamb.openjustice.be
Arrest van 30 maart 2009
gepubliceerd op 29 april 2009

Besluit van het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle tot vaststelling van de goedkeuringscriteria voor ionisatierookmelders en van de procedure tot het verkrijgen van de goedkeuring

bron
federaal agentschap voor nucleaire controle
numac
2009000239
pub.
29/04/2009
prom.
30/03/2009
staatsblad
https://www.ejustice.just.fgov.be/cgi/article_body(...)
links
Raad van State (chrono)
Document Qrcode

30 MAART 2009. - Besluit van het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle tot vaststelling van de goedkeuringscriteria voor ionisatierookmelders en van de procedure tot het verkrijgen van de goedkeuring


Het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle, Gelet op de wet van 15 april 1994 betreffende de bescherming van de bevolking en van het leefmilieu tegen de uit ioniserende stralingen voortspruitende gevaren en betreffende het Federale Agentschap voor Nucleaire Controle gewijzigd bij de wetten van 12 december 1997, 15 januari 1999, 3 mei 1999, 10 februari 2000, 19 juli 2001, 31 januari 2003, 2 april 2003, 22 december 2003, 20 juli 2005, 27 maart 2006, 15 mei 2007 en 22 december 2008 en de koninklijke besluiten van 7 augustus 1995 en van 22 februari 2001;

Gelet op het koninklijk besluit van 20 juli 2001 houdende algemeen reglement op de bescherming van de bevolking, van de werknemers en het leefmilieu tegen het gevaar van de ioniserende stralingen, gewijzigd bij de koninklijke besluiten van 12 maart 2002, 24 januari 2006, 23 mei 2006 en 17 mei 2007, artikel 3.1.d)2;

Gelet op het advies nr. 7787 van 13 juni 2003 en op het advies nr. 8100/2 van 11 juli 2005 van de Hoge Gezondheidsraad met betrekking tot ionisatierookmelders, Besluit : Toepassingsgebied

Artikel 1.Dit besluit is van toepassing op ionisatierookmelders die voor niet huishoudelijk gebruik aangewend worden en die voldoen aan de bepalingen van het eerste lid van artikel 3.1.d)2 van het koninklijk besluit van 20 juli 2001 houdende algemeen reglement op de bescherming van de bevolking, van de werknemers en het leefmilieu tegen het gevaar van de ioniserende stralingen.

Definities

Art. 2.§ 1. Voor de toepassing van dit besluit wordt verstaan onder : Rookmelder : een toestel dat gebruikt wordt met het doel de eerste kenmerken van een brand te detecteren, waarna een alarmsignaal gegeven wordt en dat een elektrische voeding, alarm en elektronica bevat;

Ionisatierookmelder : een rookmelder die een radioactieve stof bevat;

Houder van een goedkeuringscertifikaat : de persoon aan wie een goedkeuringscertifikaat werd toegekend of degene aan wie een goedkeuringscertifikaat werd overgedragen. § 2. Voor de begrippen die niet expliciet worden gedefinieerd in onderhavig besluit, is de definitie opgenomen in artikel 2 van het koninklijk besluit van 20 juli 2001 houdende algemeen reglement op de bescherming van de bevolking, van de werknemers en het leefmilieu tegen het gevaar van de ioniserende stralingen van toepassing.

Goedkeuringscriteria

Art. 3.Voor ionisatierookmelders die Am-241 bevatten mag de activiteit niet hoger zijn dan 40 kBq.

Voor ionisatierookmelders die andere radionucliden bevatten dan Am-241 beslist het Agentschap, na het advies te hebben ingewonnen van de Hoge Gezondheidsraad, per type van ionisatierookmelder over de maximale activiteit.

Indienen van de aanvraag tot goedkeuring

Art. 4.De aanvraag wordt in twee exemplaren per aangetekend schrijven toegestuurd aan het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle, Ravensteinstraat 36, 1000 Brussel.

De aanvraag omvat de volgende inlichtingen en documenten : 1. de naam, voornaam, hoedanigheid en woonplaats van de aanvrager en eventueel, de maatschappelijke benaming van de onderneming, haar maatschappelijke, administratieve en exploitatiezetels, de naam en voornaam van de directeur of zaakvoerder aansprakelijk voor de exploitatiezetel;2. het gebruiksgebied van het toestel en de inlichtingen nodig tot de beoordeling van het nut van het toestel;3. informatie betreffende de radioactieve stoffen : - de naam van het radionuclide; - de activiteit uitgedrukt in becquerel; - de chemische toestand (bijvoorbeeld metaaloxide); - de fysische toestand : vast, vloeibaar of gasvormig; - een document dat de classificatie van de ingekapselde bron aangeeft volgens de norm ISO 2919 of een afschrift van het goedkeuringscertificaat van de radioactieve stof in speciale vorm volgens de internationale reglementering inzake het vervoer van radioactieve stoffen, afgeleverd door de bevoegde overheid van het land van herkomst van de bron; 4. beschrijving van het toestel : - algemene informatie : duidelijk(e) en overzichtelijk(e) plan(nen) van het toestel met een bijgevoegde legende, de gebruikte materialen en afmetingen; - nauwkeurige en juiste omschrijving van de wijze waarop de radioactieve bron in het toestel is behouden of bevestigd (aantal en soort schroeven, al dan niet gelast; de vermelding van het onderdeel van het toestel waarop de bron is vastgemaakt); - een beschrijving van de middelen die worden aangewend om de radioactieve stoffen doeltreffend tegen alle aanraking te vrijwaren; 5. naam en adres van de fabrikant van het toestel;6. de naam (merk en type) waaronder het toestel in de handel wordt gebracht;7. een exemplaar van de handleiding voor de gebruikers;8. een afschrift van bekomen attesten of certificaten betreffende uitgevoerde testen met vermelding van : - het land van herkomst van het attest of certificaat; - de instelling die het attest of het certificaat heeft afgeleverd; - de uitgevoerde testen; - het dosistempo dat de rookmelder veroorzaakt bij normale werking op elk punt op 0,1 m afstand van de bereikbare buitenzijde; 9. de plaats waarop de vermelding van de naam van de constructeur, het merk en type van de ionisatierookmelder, het fabricagenummer, de naam van het isotoop en de activiteit van de bron evenals het symbool van de ioniserende straling alsook het symbool weergegeven in bijlage 1 zal aangebracht worden;10. het bewijs van de verbintenissen, aangegaan om de selectieve inzameling, de ontmanteling van de toestellen en de afvoer van de radioactieve bronnen te financieren;11. één exemplaar van het gebruiksklare toestel, alsook de werktuigen nodig om het te openen indien het toestel met speciale afsluitingen is uitgerust. Beslissing

Art. 5.Het FANC beslist over de goedkeuringsaanvraag binnen de drie maanden na de ontvangst van het volledige aanvraagdossier.

Indien het onderzoek van het dossier een verlenging van de vermelde termijn vereist, wordt een gemotiveerd bericht aan de aanvrager betekend vóór het verstrijken van deze drie maanden. De beslissingstermijn bepaald in het eerste lid wordt in dit geval met maximaal drie maanden verlengd.

Indien de beslissing gunstig is, kunnen er bijzondere voorwaarden, die niet voorzien zijn in dit besluit, worden opgelegd.

Beroep

Art. 6.Indien het Agentschap van oordeel is dat de goedkeuring niet kan worden toegekend, wordt dit vooraf aan de aanvrager medegedeeld, waarbij wordt verduidelijkt dat hij het recht heeft om binnen de dertig kalenderdagen vanaf de kennisgeving gehoord te worden.

De betrokkene wordt in voorkomend geval gehoord door het Agentschap dat bij zijn definitieve beslissing rekening houdt met de bijkomende elementen die worden verstrekt.

Binnen een termijn van dertig kalenderdagen vanaf de kennisgeving van de definitieve beslissing, kan tegen de beslissing van het Agentschap bij de Minister tot wiens bevoegdheid de Binnenlandse Zaken behoren beroep worden aangetekend.

Dit beroep wordt overgemaakt aan het Agentschap. Het Agentschap deelt aan de exploitant mee dat er beroep werd aangetekend en dat hij het recht heeft om door de Wetenschappelijke Raad gehoord te worden indien hij daartoe verzoekt binnen de dertig kalenderdagen vanaf de kennisgeving. Het Agentschap wint het advies in van de Wetenschappelijke Raad, die een advies moet verstrekken binnen negentig kalenderdagen vanaf ontvangst van het dossier, nadat de exploitant op zijn verzoek of op initiatief van de Raad gehoord werd.

Indien dit advies gunstig is, kan het bijzondere voorwaarden omvatten die niet voorzien zijn in dit besluit of in de betwiste beslissing.

De Minister tot wiens bevoegdheid de Binnenlandse Zaken behoren, doet uitspraak over het beroep.

Goedkeuringscertificaat

Art. 7.Ingeval van goedkeuring wordt de aanvrager in het bezit gesteld van een certificaat, waarin eventueel bijzondere voorwaarden opgelegd worden.

Een uittreksel van het goedkeuringscertificaat wordt in het Belgisch Staatsblad bekendgemaakt.

Het FANC kan, te allen tijde, de goedkeuring schorsen of intrekken indien de opgelegde voorwaarden of de regels van goede praktijk inzake stralingsbescherming niet werden nageleefd.

Het kan eveneens, te allen tijde, nieuwe voorwaarden opleggen, die het noodzakelijk acht en dat, inzonderheid, op basis van de technische evolutie en de internationale normen betreffende deze materie.

Verplichtingen van de houder van het goedkeuringscertificaat

Art. 8.De houder van een goedkeuringscertificaat moet, ten einde de identificatie van het toestel mogelijk te maken, op al de toestellen van het goedgekeurde type, de naam van de constructeur en het merk en type van de ionisatierookmelder, het fabricagenummer, eenduidig geassocieerd met het afgeleverde toestel, de naam van het isotoop en de activiteit van de bron evenals het symbool voor ioniserende straling, op een duidelijke en blijvende wijze aanbrengen.

De houder van een goedkeuringscertificaat moet aan de gebruiker de conformiteit van de in de handel gebrachte toestellen met het goedgekeurde toestel, waarvan één exemplaar door het FANC in bewaring wordt gehouden, waarborgen.

De houder van een goedkeuringscertificaat dient er voor te zorgen dat in de gebruiksaanwijzing van de ionisatierookmelder volgende informatie is opgenomen : - het voorschrift dat de ionisatierookmelder niet als ongesorteerd huishoudelijk afval mag worden verwijderd, maar gescheiden moet worden ingezameld; - de voor de gebruiker beschikbare inleverings- en inzamelingssystemen, in overeenstemming met de regels van het FANC betreffende de voorwaarden voor de verwijdering van ionisatierookmelders; - de betekenis van het in bijlage weergegeven symbool.

De houder van een goedkeuringscertificaat moet elke wijziging aan de gegevens vermeld in het aanvraagdossier melden aan het FANC. Indien de wijzigingen betrekking hebben op het beschikkend gedeelte van het goedkeuringscertificaat, kan het Agentschap eisen dat een nieuwe goedkeuringsaanvraag wordt ingediend.

De houder van een goedkeuringscertificaat moet jaarlijks, uiterlijk op 1 juni van elk lopend jaar, aan het FANC en NIRAS melden hoeveel ionisatierookmelders hij op de Belgische markt heeft gebracht tijdens het voorbije kalenderjaar.

Overdracht van het goedkeuringscertificaat

Art. 9.Het goedkeuringscertificaat kan van de ene houder op de andere worden overgedragen op voorwaarde dat de overdracht onverwijld wordt bekendgemaakt aan het FANC. In die bekendmaking moeten de wijzigingen aan de inlichtingen, opgesomd in het artikel 4, tweede lid worden vermeld. Zij wordt bij een ter post aangetekende brief gedaan.

Indien de wijzigingen betrekking hebben op het beschikkend gedeelte van het goedkeuringscertificaat, kan het Agentschap eisen dat een nieuwe goedkeuringsaanvraag wordt ingediend.

Het overgedragen certificaat is slechts opnieuw geldig 3 kalenderdagen na de verzending van de bekendmaking per aangetekende brief.

Inwerkingtreding

Art. 10.Dit besluit treedt in werking op de dag van de bekendmaking ervan in het Belgisch Staatsblad.

Brussel, 30 maart 2009.

De Directeur-Generaal, W. DE ROOVERE

Bijlage 1 - het symbool weergegeven in Bijlage IV van de Richtlijn 2002/96/EG van het Europees Parlement en de Raad van 27 januari 2003 betreffende afgedankte elektrische en elektronische apparatuur (AEEA) Voor de raadpleging van de tabel, zie beeld Gezien om gevoegd te worden bij het besluit van het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle van 30 maart 2009 tot vaststelling van de goedkeuringscriteria voor ionisatierookmelders en van de procedure tot het verkrijgen van de goedkeuring.

Brussel, 30 maart 2009.

De Directeur-Generaal, W. DE ROOVERE

^