Etaamb.openjustice.be
Besluit Van De Vlaamse Regering van 16 februari 2007
gepubliceerd op 21 maart 2007

Besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van het besluit van de Vlaamse Regering van 24 juli 1991 betreffende de inschrijving bij het Vlaams Fonds voor Sociale Integratie van Personen met een Handicap

bron
vlaamse overheid
numac
2007035399
pub.
21/03/2007
prom.
16/02/2007
ELI
eli/besluit/2007/02/16/2007035399/staatsblad
staatsblad
https://www.ejustice.just.fgov.be/cgi/article_body(...)
Document Qrcode

16 FEBRUARI 2007. - Besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van het besluit van de Vlaamse Regering van 24 juli 1991 betreffende de inschrijving bij het Vlaams Fonds voor Sociale Integratie van Personen met een Handicap


De Vlaamse Regering, Gelet op het decreet van 7 mei 2004 tot oprichting van het intern verzelfstandigd agentschap met rechtspersoonlijkheid Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap, inzonderheid op artikel 8, 1° en 5°;

Gelet op het besluit van de Vlaamse Regering van 24 juli 1991 betreffende de inschrijving bij het Vlaams Fonds voor Sociale Integratie van Personen met een Handicap, het laatst gewijzigd bij het besluit van de Vlaamse Regering van 17 november 2006;

Gelet op het advies van de inspectie van financiën, gegeven op 9 januari 2007;

Gelet op de wetten op de Raad van State, gecoördineerd op 12 januari 1973, inzonderheid op artikel 3, § 1, vervangen bij de wet van 4 juli 1989 en gewijzigd bij de wet van 4 augustus 1996;

Gelet op de dringende noodzakelijkheid;

Overwegende dat het dringend noodzakelijk is, om een juridisch vacuüm te vermijden, dat het inschrijvingsbesluit wordt aangevuld met bepalingen uit het decreet van 27 juni 1990 houdende oprichting van een Vlaams Fonds voor de Sociale Integratie van Personen met een Handicap over de inschrijving bij het Vlaams Fonds en zijn rechtsopvolger het Vlaams Agentschap, die op 31 december 2006 hebben opgehouden uitwerking te hebben;

Op voorstel van de Vlaamse minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin;

Na beraadslaging, Besluit :

Artikel 1.In het opschrift van het besluit van de Vlaamse Regering van 24 juli 1991 betreffende de inschrijving bij het Vlaams Fonds voor Sociale Integratie van Personen met een Handicap worden de woorden « Vlaams Fonds voor Sociale Integratie van Personen met een Handicap » vervangen door de woorden « Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap ».

Art. 2.Artikel 1 van hetzelfde besluit, gewijzigd bij het besluit van de Vlaamse Regering van 19 januari 2001, wordt vervangen door wat volgt : «

Artikel 1.§ 1. Personen met een handicap die voldoen aan de voorwaarden, vermeld in artikel 20 en 21 van het decreet van 7 mei 2004 tot oprichting van het intern verzelfstandigd agentschap met rechtspersoonlijkheid Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap, of hun wettelijke vertegenwoordiger kunnen bij het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap, hierna agentschap te noemen, een aanvraag tot inschrijving en tot het verkrijgen van bijstand tot sociale integratie, evenals een aanvraag tot herziening van een beslissing indienen. § 2. De aanvraag tot inschrijving en tot het verkrijgen van bijstand voor sociale integratie evenals de aanvraag tot herziening van een beslissing wordt ingediend bij de provinciale afdeling van het agentschap, die bevoegd is uit hoofde van de woonplaats van de persoon met een handicap. § 3. Voor de aanvragers die in Brussel-Hoofdstad wonen, wordt de aanvraag ingediend bij de provinciale afdeling Brabant van het agentschap en wordt de aanvraag mede-ondertekend door de verantwoordelijke van een instantie die door het agentschap wordt erkend om een multidisciplinair verslag af te leveren of door de verantwoordelijke van een voorziening die door het agentschap is erkend, met vestigingsplaats in Brussel-Hoofdstad. § 4. De aanvragen tot bijstand in Wallonië, ingediend krachtens het samenwerkingsakkoord van 20 oktober 1998 tussen de Vlaamse Gemeenschap en het Waalse Gewest betreffende de integratie van personen met een handicap, worden ingediend bij de provinciale afdeling Brabant van het agentschap. § 5. De provinciale afdeling waar de aanvraag tot inschrijving, voor bijstand tot sociale integratie of tot herziening van een beslissing werd ingediend, stuurt aan de aanvrager een ontvangstmelding. »

Art. 3.In artikel 2 van hetzelfde besluit, gewijzigd bij de besluiten van de Vlaamse Regering van 3 juni 1992, 23 juli 1993, 19 januari 1994, 20 juli 1994 en 23 juli 1998, worden de volgende wijzigingen aangebracht : 1° in § 1, eerste lid, en § 4 wordt het woord « Fonds » vervangen door het woord « agentschap »;2° in § 2 wordt het tweede lid vervangen door wat volgt : « De aanvraag omvat eveneens een multidisciplinair verslag houdende de omschrijving van de handicap en de voorgestelde bijstand voor sociale integratie, dat werd opgemaakt door een instantie die door het agentschap wordt erkend om een multidisciplinair verslag af te leveren.»; 3° in § 3 wordt punt 1° vervangen door wat volgt : « 1° datum en nummer van inschrijving in het agentschap en, in voorkomend geval, datum of nummer van inschrijving in het Rijksfonds voor Sociale Reclassering van de Minder-validen en in het Fonds voor Medische, Sociale en Pedagogische Zorg voor Gehandicapten;».

Art. 4.In artikel 3 van hetzelfde besluit, gewijzigd bij het besluit van de Vlaamse Regering van 14 februari 2003, worden de volgende wijzigingen aangebracht : 1° in § 1, eerste en tweede lid, en in § 2, derde lid, wordt het woord « Fonds » vervangen door het woord « agentschap »;2° in § 1 wordt het derde lid vervangen door wat volgt : « De aanvrager moet de volle medewerking verlenen aan het multidisciplinaire onderzoek, uitgevoerd door een instantie die door het agentschap wordt erkend om een multidisciplinair verslag af te leveren, en moet op verzoek van het agentschap alle inlichtingen verschaffen die voor het onderzoek van de aanvraag nodig zijn.»; 3° in § 2 wordt het eerste lid vervangen door wat volgt : « De toekenning van tegemoetkomingen, vermeld in artikel 14, derde lid, van het decreet van 7 mei 2004 tot oprichting van het intern verzelfstandigd agentschap met rechtspersoonlijkheid Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap, is op straffe van terugvordering van ten onrechte genoten tegemoetkomingen afhankelijk van de voorwaarde dat de aanvrager het agentschap het volgende meedeelt : ».

Art. 5.Artikel 4 van hetzelfde besluit, vervangen bij het besluit van de Vlaamse Regering van 23 juli 2003, wordt vervangen door wat volgt : «

Art. 4.De administratie van de provinciale afdeling van het agentschap behandelt het aanvraagdossier. Ze onderzoekt of de ingediende aanvraag ontvankelijk is en vult het dossier, samengesteld volgens artikel 24, eventueel aan door extra inlichtingen in te winnen bij de aanvrager, bij de instantie, die door het agentschap wordt erkend om een multidisciplinair verslag af te leveren, bij de openbare instellingen en besturen, die ressorteren onder de Vlaamse Gemeenschap en het Vlaamse Gewest of bij sociaalrechtelijke organen. »

Art. 6.Artikel 5 van hetzelfde besluit, gewijzigd bij het besluit van de Vlaamse Regering van 23 juli 1993, wordt vervangen door wat volgt : «

Art. 5.Wanneer het aanvraagdossier volledig is, legt de administratie van de provinciale afdeling van het agentschap het voor aan de provinciale evaluatiecommissie. »

Art. 7.In hetzelfde besluit wordt een artikel 5bis ingevoegd, dat luidt als volgt : «

Art. 5bis.De provinciale evaluatiecommissie bepaalt of de aanvrager getroffen is door een handicap als vermeld in artikel 2, 2°, van het decreet van 7 mei 2004 tot oprichting van het intern verzelfstandigd agentschap met rechtspersoonlijkheid Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap, en of hij behoefte heeft aan bijstand voor sociale integratie. Ze stelt een individueel integratieprotocol op.

De provinciale evaluatiecommissie steunt haar beoordeling op het multidisciplinaire verslag van een instantie die door het agentschap wordt erkend om een multidisciplinair verslag af te leveren.

De provinciale evaluatiecommissie kan daarnaast aanvullende onderzoeken verrichten of laten verrichten. Ze kan de persoon met een handicap horen.

De provinciale evaluatiecommissie bezorgt haar beoordeling en haar beslissing over het integratieprotocol aan het agentschap binnen twee maanden na het indienen van de aanvraag. »

Art. 8.Artikel 6 van hetzelfde besluit wordt vervangen door wat volgt : «

Art. 6.Voor de toepassing van artikel 5bis, vierde lid, geldt de poststempel of de datum van het ontvangstbewijs van de aanvraag tot inschrijving en tot het verkrijgen van bijstand voor sociale integratie of tot herziening van de bijstand als datum van de indiening van de aanvraag.

De termijn van twee maanden, vermeld in artikel 5bis, tweede lid, wordt opgeschort gedurende de tijd die verloopt tussen de mededeling van onontvankelijkheid of onvolledigheid aan de aanvrager en het ogenblik waarop de aanvraag beantwoordt aan de voorwaarden, vermeld in artikel 2, en tijdens de periode van dertig dagen die verloopt tussen de gemotiveerde vraag tot aanvullend onderzoek door de provinciale evaluatiecommissie en het ogenblik waarop de gegevens aan de aanvraag worden toegevoegd.

De termijn kan, in geval van overmacht, worden overschreden. »

Art. 9.In artikel 7, § 1, eerste lid, van hetzelfde besluit, gewijzigd bij het besluit van de Vlaamse Regering van 3 juni 1992, worden de woorden « daartoe krachtens artikel 40, § 4, van het decreet van 27 juni 1990 erkende instantie » vervangen door de woorden « een instantie die door het agentschap wordt erkend om een multidisciplinair verslag af te leveren ».

Art. 10.In artikel 7bis van hetzelfde besluit, ingevoegd bij het besluit van de Vlaamse Regering van 17 november 2006, worden in het tweede lid tussen de woorden « toegepast » en de woorden « in het geval » de woorden « met het oog op de toekenning van een persoonlijke-assistentiebudget » ingevoegd.

Art. 11.In artikel 8 van hetzelfde besluit, vervangen bij het besluit van de Vlaamse Regering van 3 juli 1992 en gewijzigd bij de besluiten van de Vlaamse Regering van 23 juli 1993, 20 juli 1994, 5 juni 1995 en 23 juli 1998, worden de volgende wijzigingen aangebracht : 1° in § 1, eerste lid, wordt het woord « Fonds » vervangen door het woord « agentschap »;2° in § 1, 2°, worden de woorden « gesteld in de artikelen 2, § 1, en 7 van het decreet van 27 juni 1990 » vervangen door de woorden « vermeld in artikel 2, 2°, en 21, eerste lid, van het decreet van 7 mei 2004 tot oprichting van het intern verzelfstandigd agentschap Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap »;2° in § 1 wordt punt 3° vervangen door wat volgt : « 3° de dringende opname in een erkende voorziening of de thuisbegeleiding of de combinatie van beide van de persoon met een handicap die voldoet aan de voorwaarden, vermeld in artikel 2, 2°, en in artikel 21, eerste lid, van het decreet van 7 mei 2004 tot oprichting van het intern verzelfstandigd agentschap Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap.»; 3° in § 1 worden het tweede en het derde lid vervangen door wat volgt : « De inschrijving van de persoon met een handicap en de toekenning van bijstand voor sociale integratie zijn gebaseerd op het attest van een instantie die door het agentschap wordt erkend om een multidisciplinair verslag af te leveren of op een omstandig en degelijk gemotiveerd medisch attest. Uit dat attest moet blijken dat er ernstige indicaties zijn voor de aanwezigheid of de ontwikkeling van een handicap en dat, als dringend geen bijstand wordt geboden, de sociale, lichamelijke of psychische toestand van de persoon met een handicap ernstig in gevaar zou komen. »

Art. 12.Artikel 8bis van hetzelfde besluit, ingevoegd bij het besluit van de Vlaamse Regering van 28 april 1993, wordt opgeheven.

Art. 13.Artikel 10 van hetzelfde besluit, vervangen bij het besluit van de Vlaamse Regering van 23 juli 1993 en gewijzigd bij het besluit van de Vlaamse Regering van 14 februari 2003 wordt vervangen door wat volgt : «

Art. 10.Het agentschap beslist over de tenlasteneming op grond van de door de provinciale evaluatiecommissie meegedeelde beoordeling van de handicap en eventueel op basis van een integratieprotocol, rekening houdend met de reglementering die van toepassing is op de gevraagde bijstand en met de bepalingen van artikel 14 van het decreet van 7 mei 2004 tot oprichting van het intern verzelfstandigd agentschap met rechtspersoonlijkheid Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap. »

Art. 14.In hetzelfde besluit wordt een artikel 10bis ingevoegd, dat luidt als volgt : «

Art. 10bis.§ 1. Binnen dertig dagen na de ontvangst van de beoordeling van de handicap van de provinciale evaluatiecommissie en het individuele integratieprotocol formuleert het agentschap zijn voornemen met betrekking tot de tenlasteneming. Als het door het agentschap geformuleerde voornemen de aanvraag volledig inwilligt, betekent het agentschap onmiddellijk een beslissing van tenlasteneming aan de aanvrager of zijn wettelijke vertegenwoordiger, en eventueel aan de voorziening die aan de persoon met een handicap bijstand verleent. § 2. Als het door het agentschap geformuleerde voornemen de aanvraag weigert of ervan afwijkt, geeft het agentschap aan de aanvrager of zijn wettelijke vertegenwoordiger onmiddellijk kennis van zijn gemotiveerde voornemen om de aanvraag niet of niet volledig ten laste te nemen. Bij die kennisgeving voegt het agentschap een kopie van de door de provinciale evaluatiecommissie meegedeelde beoordeling en van het door haar opgestelde individuele integratieprotocol.

Binnen dertig dagen na de ontvangst van die kennisgeving kan de aanvrager of zijn wettelijke vertegenwoordiger per aangetekende brief aan het agentschap een gemotiveerd verzoekschrift richten om zijn voornemen in heroverweging te nemen na advies van een adviescommissie als vermeld in artikel 29. In dat verzoekschrift kan de aanvrager of zijn wettelijke vertegenwoordiger vragen om door de adviescommissie gehoord te worden.

De termijn, vermeld in het tweede lid, begint pas te lopen op het ogenblik dat de aanvrager of zijn wettelijke vertegenwoordiger effectief kennis heeft kunnen nemen van het voornemen van het agentschap, in geval hij overmacht aantoont of omstandigheden buiten zijn wil.

Als de aanvrager of zijn wettelijke vertegenwoordiger binnen die termijn niet een dergelijk verzoekschrift aan het agentschap heeft gericht, wordt hij geacht onweerlegbaar met het voornemen van het Fonds in te stemmen en betekent het agentschap hem onmiddellijk de beslissing. § 3. Als de aanvrager of zijn wettelijke vertegenwoordiger binnen de termijn, vermeld in § 2, tweede lid, aan het agentschap een verzoek tot heroverweging heeft gericht, stuurt het agentschap het dossier onmiddellijk aan de adviescommissie voor advies. Als de aanvrager of zijn wettelijke vertegenwoordiger dat in het verzoekschrift heeft gevraagd, wordt hij door de adviescommissie gehoord binnen zestig dagen na de ontvangst van het dossier.

De aanvrager of zijn wettelijke vertegenwoordiger kan zich voor de adviescommissie laten bijstaan of vertegenwoordigen door een persoon of een instelling van zijn keuze. § 4. Binnen dertig dagen na de dag waarop de aanvrager of zijn vertegenwoordiger door de adviescommissie werd gehoord, of binnen negentig dagen na de dag waarop de adviescommissie het dossier heeft ontvangen, naargelang de aanvrager al dan niet heeft gevraagd om gehoord te worden, deelt ze haar advies mee aan het agentschap.

Binnen dertig dagen na de ontvangst van het advies van de adviescommissie betekent het agentschap zijn gemotiveerde beslissing en het advies van de adviescommissie aan de aanvrager of zijn wettelijke vertegenwoordiger, en eventueel aan de voorziening die aan de persoon met een handicap bijstand verleent. »

Art. 15.In hoofdstuk I van hetzelfde besluit, gewijzigd bij de besluiten van de Vlaamse Regering van 3 juni 1992, 28 april 1993, 23 juli 1993, 19 januari 1994, 20 juli 1994, 5 april 1995, 19 januari 2001 en 14 februari 2003, wordt het opschrift van afdeling V vervangen door wat volgt : « Herziening op initiatief van het agentschap ».

Art. 16.In artikel 11bis van hetzelfde besluit, ingevoegd bij het besluit van de Vlaamse Regering van 3 juni 1992, wordt het woord « Fonds » telkens vervangen door het woord « agentschap ».

Art. 17.In artikel 12 van hetzelfde besluit, gewijzigd bij de besluiten van de Vlaamse Regering van 23 juli 1993, 23 juli 1998 en 19 januari 2001, worden de volgende wijzigingen aangebracht : 1° in het eerste lid worden de woorden « , zoals bedoeld bij artikel 40, § 1, van het decreet van 27 juni 1990 » geschrapt;2° in het derde lid worden de worden de woorden « 39, eerste lid, van het decreet van 27 juni 1990 » vervangen door de woorden « 1, § 3, » en worden de woorden « § 2bis » vervangen door de woorden « § 4 ».

Art. 18.In artikel 13, § 3, van hetzelfde besluit, gewijzigd bij het besluit van de Vlaamse Regering van 19 januari 2001, worden de woorden « Raad van Bestuur van het Fonds » vervangen door de woorden « Vlaamse minister, bevoegd voor de bijstand aan personen ».

Art. 19.In artikel 13, § 3bis, van hetzelfde besluit, ingevoegd bij het besluit van de Vlaamse Regering van 17 februari 2006, worden de woorden « Raad van Bestuur van het Fonds » vervangen door de woorden « Vlaamse minister, bevoegd voor de bijstand aan personen ».

Art. 20.In artikel 14 van hetzelfde besluit, gewijzigd bij het besluit van de Vlaamse Regering van 19 januari 2001, worden de volgende wijzigingen aangebracht : 1° § 1 wordt vervangen door wat volgt : « § 1.De leden en plaatsvervangende leden niet ambtenaren van de evaluatiecommissie worden benoemd door de Vlaamse minister, bevoegd voor de bijstand aan personen, op grond van hun deskundigheid inzake de opdrachten van het agentschap op grond van hun deskundigheid inzake de taken van het agentschap, vermeld in artikelen 5 en 6 van het decreet van 7 mei 2004 tot oprichting van het intern verzelfstandigd agentschap Vlaams Agentschap voor Persoenen met een handicap. »; 2° in § 2 wordt het woord « Fonds » telkens vervangen door de woorden « De Vlaamse minister, bevoegd voor de bijstand aan personen ».3° in § 3 worden de woorden « Raad van bestuur van het Fonds » vervangen door de woorden « Vlaamse minister, bevoegd voor de bijstand aan personen ».

Art. 21.In artikel 15 van hetzelfde besluit wordt het woord « Fonds » vervangen door het woord « agentschap ».

Art. 22.In artikel 16 van hetzelfde besluit, gewijzigd bij het besluit van de Vlaamse Regering van 19 januari 2001, worden de volgende wijzigingen aangebracht : 1° in het eerste en het tweede lid worden de woorden « Raad van Bestuur » vervangen door de woorden « raadgevend comité van het agentschap »;2° in het tweede lid worden de woorden « Vlaams Fonds » vervangen door het woord « agentschap »;3° in het tweede en het derde lid wordt het woord « Fonds » vervangen door het woord « agentschap ».

Art. 23.In artikel 18 van hetzelfde besluit worden de woorden « De Raad van Bestuur van het Fonds » vervangen door de woorden « Het agentschap ».

Art. 24.In artikelen 20, 21, 23, 3° en 4°, wordt het woord « Fonds » telkens vervangen door het woord « agentschap ».

Art. 25.In artikel 22 van hetzelfde besluit, vervangen bij het besluit van de Vlaamse Regering van 19 juli 2002, worden de woorden « , bedoeld in artikel 40, § 4, van het decreet van 27 juni 1990 » geschrapt.

Art. 26.Aan artikel 24 van hetzelfde besluit, vervangen bij het besluit van de Vlaamse Regering van 19 juli 2002, worden de volgende wijzigingen aangebracht : 1° in § 1, punt 1°, wordt : a) het woord « Fonds » telkens vervangen door het woord « agentschap »;b) punt a) vervangen door wat volgt : « a) aantoont dat de aanvrager van bijstand voor sociale integratie al dan niet onder de toepassing valt van het decreet van 7 mei 2004 tot oprichting van het intern verzelfstandigd agentschap met rechtspersoonlijkheid Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap, meer bepaald voor wat artikel 2, 2°, betreft;»; 2° in § 2, 2° en in § 3, 2°, wordt het woord « Fonds » vervangen door het woord « agentschap ».

Art. 27.In artikel 25, § 2, artikel 26, § 1, § 4 en § 5 en artikel 28, vervangen bij het besluit van de Vlaamse Regering van 19 juli 2002, wordt het woord « Fonds » telkens vervangen door het woord « agentschap ».

Art. 28.In artikel 27, vervangen bij het besluit van de Vlaamse Regering van 19 juli 2002, worden de volgende wijzigingen aangebracht. 1° in § 1, wordt het eerste lid vervangen door wat volgt : « De personeelsleden van het agentschap dat tot taak heeft toezicht te houden op de toepassing van de voor de voorzieningen geldende regelgeving met betrekking tot het beleidsdomein Welzijn, Volksgezondheid en Gezin controleren ter plaatse of op stukken of de bepalingen van artikelen 24 en 25, § 1, worden nageleefd.»; 2° in § 1, tweede en derde lid, en in § 4 wordt het woord « Fonds » telkens vervangen door het woord « agentschap ».

Art. 29.Artikel 29 van hetzelfde besluit, vervangen bij het besluit van de Vlaamse Regering van 16 september 1997, wordt vervangen door wat volgt : «

Art. 29.Bij het agentschap wordt een adviescommissie opgericht die tot taak heeft advies te verlenen over de verzoeken tot heroverweging, vermeld in artikel 10bis, § 3.

Het agentschap maakt jaarlijks een verslag van de werking van de adviescommissie met specifieke aandacht voor die adviezen die verschillen van de beoordelingen van de provinciale evaluatiecommissie. »

Art. 30.In artikel 30 van hetzelfde besluit, vervangen bij het besluit van de Vlaamse Regering van 16 september 1997, worden de volgende wijzigingen aangebracht : 1° in § 2, 1° en 6°, wordt het woord « Fonds » vervangen door het woord « agentschap »;2° aan § 2 wordt een vijfde lid toegevoegd, dat luidt als volgt : « Het lidmaatschap van een adviescommissie is onverenigbaar met het lidmaatschap van een provinciale evaluatiecommissie of van het raadgevend comité van het agentschap.»

Art. 31.In artikelen 32, 34, 35, 36 en 37, vervangen bij het besluit van de Vlaamse Regering van 16 september 1997, wordt het woord « Fonds » telkens vervangen door het woord « agentschap ».

Art. 32.Dit besluit heeft uitwerking met ingang van 1 januari 2007.

Art. 33.De Vlaamse minister, bevoegd voor de bijstand aan personen, is belast met de uitvoering van dit besluit.

Brussel, 16 februari 2007.

De minister-president van de Vlaamse Regering : Y. LETERME De Vlaamse minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin, I. VERVOTTE

^