Etaamb.openjustice.be
Besluit Van De Vlaamse Regering van 27 oktober 2017
gepubliceerd op 14 december 2017

Besluit van de Vlaamse Regering betreffende de uitvoering van het decreet van 7 juli 2017 houdende de subsidiëring en erkenning van het sociaal-cultureel volwassenenwerk

bron
vlaamse overheid
numac
2017031708
pub.
14/12/2017
prom.
27/10/2017
ELI
eli/besluit/2017/10/27/2017031708/staatsblad
staatsblad
https://www.ejustice.just.fgov.be/cgi/article_body(...)
links
Raad van State (chrono)
Document Qrcode

27 OKTOBER 2017. - Besluit van de Vlaamse Regering betreffende de uitvoering van het decreet van 7 juli 2017 houdende de subsidiëring en erkenning van het sociaal-cultureel volwassenenwerk


DE VLAAMSE REGERING, Gelet op de bijzondere wet van 8 augustus 1980 tot hervorming der instellingen, inzonderheid op artikel 20;

Gelet op het decreet van 7 juli 2017 houdende de subsidiëring en erkenning van het sociaal-cultureel volwassenenwerk;

Gelet op het besluit van de Vlaamse Regering van 5 september 2008 houdende de uitvoering van het decreet van 4 april 2003 betreffende het sociaal-cultureel volwassenenwerk;

Gelet op het akkoord van de Vlaamse minister van begroting van 7 juli 2017;

Gelet op het advies van de Sectorraad Sociaal-Cultureel Werk van de Raad voor Cultuur, Jeugd, Sport en Media van 4 september 2017;

Gelet op advies 62.156/1 van de Raad van State, gegeven op 17 oktober 2017, met toepassing van artikel 84, § 1, eerste lid, 2°, van de wetten op de Raad van State, gecoördineerd op 12 januari 1973;

Op voorstel van de Vlaamse minister van Cultuur, Media, Jeugd en Brussel;

Na beraadslaging, Besluit : TITEL 1. - Inleidende bepalingen

Artikel 1.In dit besluit wordt verstaan onder: 1° administratie: de dienst van de Vlaamse Regering die bevoegd is voor het sociaal-cultureel volwassenenwerk;2° Adviescommissie Sociaal-Cultureel Volwassenenwerk: de commissie, vermeld in artikel 16 van het decreet sociaal-cultureel volwassenenwerk;3° beoordelingscommissies: de commissies, vermeld in artikel 14 en 37 van het decreet sociaal-cultureel volwassenenwerk;4° decreet sociaal-cultureel volwassenenwerk: het decreet van 7 juli 2017 houdende de subsidiëring en erkenning van het sociaal-cultureel volwassenenwerk;5° huishoudelijk reglement: het reglement waarin de deontologie van de commissieleden en de dagelijkse en interne aangelegenheden van een commissie gereguleerd zijn;6° minister: de Vlaamse minister, bevoegd voor de culturele aangelegenheden;7° steunpunt: het landelijk steunpunt voor het sociaal-cultureel volwassenenwerk;8° sectorfederatie: de belangenvereniging voor het sociaal-cultureel volwassenenwerk;9° visitatiecommissies: de commissies, vermeld in artikel 18 van het decreet sociaal-cultureel volwassenenwerk;10° visitatie- en beoordelingsprotocol: het geheel van elementen en afspraken voor de commissieleden inzake de globale inhoudelijke en praktische aanpak van de evaluatie en de beoordeling zoals vermeld in artikel 22, 23, 42, 60, 61 van het decreet sociaal-cultureel volwassenenwerk;11° beleidsperiode: overeenkomstig artikel 2, 16° van het decreet sociaal-cultureel volwassenenwerk, een periode van vijf jaar waarvoor een organisatie een subsidie kan krijgen.De eerste beleidsperiode loopt van 2021 tot en met 2025. De tweede beleidsperiode loopt van 2026 tot en met 2030, volgende beleidsperiodes beslaan telkens voor 5 jaar; 12° decreet van 4 april 2003: het decreet van 4 april 2003 betreffende het sociaal-cultureel volwassenenwerk. TITEL 2. - Subsidies voor sociaal-culturele volwassenenorganisaties met een werking in het Nederlandse taalgebied en het tweetalige gebied Brussel-Hoofdstad of subsidies voor sociaal-culturele volwassenenorganisaties met een werking in het Nederlandse taalgebied HOOFDSTUK 1. - Algemene bepalingen

Art. 2.Een subsidieaanvraag als vermeld in artikel 7 van het decreet sociaal-cultureel volwassenenwerk, omvat: 1° een beleidsplan als vermeld in artikel 9 van het voormelde decreet;2° een beschrijving van de invulling van elk beoordelingselement, vermeld in artikel 10 van het voormelde decreet;3° in voorkomend geval, de bijkomende informatie bepaald in het model van de subsidieaanvraag, vermeld in artikel 55 van dit besluit. De sociaal-culturele volwassenenorganisaties die op het moment van de aanvraag niet gesubsidieerd of erkend zijn op basis van het decreet van 4 april 2003, zoals van kracht vóór de inwerkingtreding van het decreet sociaal-cultureel volwassenenwerk, of op basis van het decreet sociaal-cultureel volwassenenwerk dienen naast de documenten in het eerste lid, ook volgende documenten in: 1° een verklaring dat de aanvrager minimaal over een voltijds equivalent personeelslid beschikt of de intentie heeft om binnen drie maanden na het begin van de beleidsperiode een voltijds equivalent personeelslid aan te werven;2° een verslag van de manier waarop de aanvrager in de twee jaar onmiddellijk voorafgaand aan de aanvraag een sociaal-culturele werking heeft ontplooid.

Art. 3.De administratie meldt de aanvrager uiterlijk op 15 januari of de subsidieaanvraag al dan niet ontvankelijk is.

Art. 4.De administratie valideert de geactualiseerde beleidsplannen, vermeld in artikel 12 van het decreet sociaal-cultureel volwassenenwerk, en legt deze voor 15 mei volgend op de beslissing van de Vlaamse Regering ter kennisgeving voor aan de minister. HOOFDSTUK 2. - Kwaliteitsbeoordeling van de werking van sociaal-culturele volwassenenorganisaties Afdeling 1. - Organisatie van de kwaliteitsbeoordeling

Onderafdeling 1. - De Adviescommissie Sociaal-Cultureel Volwassenenwerk

Art. 5.Voor de samenstelling van de Adviescommissie Sociaal-cultureel Volwassenenwerk stelt de administratie, in samenwerking met het steunpunt en de sectorfederatie, een lijst op van kandidaat-externe-deskundigen uit de onderzoekswereld of die beschikken over specifieke expertise inzake het sociaal-cultureel werkveld.

De administratie bezorgt de lijst, vermeld in het eerste lid, aan de minister die externe deskundigen kan toevoegen of schrappen.

Art. 6.De Adviescommissie Sociaal-Cultureel Volwassenenwerk, zoals vermeld in artikel 16 van het decreet sociaal-cultureel volwassenenwerk bestaande uit externe deskundigen en de administratie, telt minimaal zes en maximaal twaalf leden en wordt benoemd door de minister die eveneens de voorzitter aanwijst.

Maximaal twee derde van de leden van de adviescommissie is van hetzelfde geslacht.

Art. 7.§ 1. Het lidmaatschap van de Adviescommissie Sociaal-Cultureel Volwassenenwerk is onverenigbaar met: 1° een verkozen politiek mandaat;2° een functie als medewerker van een parlementaire fractie of een kabinet;3° een functie als personeelslid in dienst van een gesubsidieerde sociaal-culturele volwassenenorganisatie;4° een functie als personeelslid of lid van de raad van bestuur van het steunpunt;5° een functie als personeelslid of lid van de raad van bestuur van de sectorfederatie;6° een functie als personeelslid of lid van de sectorraad sociaal-cultureel werk van de SARC. § 2. Het lidmaatschap van de Adviescommissie Sociaal-Cultureel Volwassenenwerk is onverenigbaar met het lidmaatschap van een visitatie- of beoordelingscommissie.

Art. 8.De Adviescommissie Sociaal-Cultureel Volwassenenwerk bestaat uit personen die participeren op grond van hun deskundigheid. Ze treden niet op als vertegenwoordiger van de organisatie waarin ze deel uitmaken van de bestuursorganen of waartoe ze behoren als werknemer of als vrijwilliger.

Onderafdeling 2. - De visitatie- en beoordelingscommissies

Art. 9.De administratie stelt een lijst van kandidaat-externe-deskundigen op voor de pool van externe deskundigen, vermeld in artikel 14 en 18 van het decreet sociaal-cultureel volwassenenwerk. Hierbij werkt ze samen met de sectorfederatie en het steunpunt De administratie bezorgt de lijst, vermeld in het eerste lid, aan de minister die externe deskundigen kan toevoegen of schrappen.

Art. 10.De minister benoemt een pool van externe deskundigen voor de samenstelling van visitatie- en beoordelingscommissies.

De pool van externe deskundigen voor de samenstelling van de visitatie- en beoordelingscommissies bestaat uit leden van wie maximaal twee derde behoort tot hetzelfde geslacht.

Een externe deskundige heeft kennis van en expertise in het sociaal-cultureel volwassenenwerk of belendende sectoren, het werken met doelgroepen of kansengroepen of het zakelijke beleid van een organisatie.

Art. 11.§ 1. Het lidmaatschap van de pool van externe deskundigen is onverenigbaar met: 1° een verkozen politiek mandaat;2° een functie als medewerker van een parlementaire fractie of een kabinet;3° een functie als personeelslid in dienst van een gesubsidieerde sociaal-culturele volwassenenorganisatie;4° een functie als personeelslid of lid van de raad van bestuur van het steunpunt;5° een functie als personeelslid of lid van de raad van bestuur van de sectorfederatie;6° een functie als personeelslid of lid van de sectorraad sociaal-cultureel werk van de SARC. § 2. Het lidmaatschap van een visitatie- of beoordelingscommissie is onverenigbaar met het lidmaatschap van de Adviescommissie Sociaal-Cultureel Volwassenenwerk.

Art. 12.De pool van externe deskundigen bestaat uit personen die participeren op grond van hun deskundigheid. Ze treden niet op als vertegenwoordiger van de organisatie waarin ze deel uitmaken van de bestuursorganen of waartoe ze behoren als werknemer of als vrijwilliger.

Art. 13.Een visitatiecommissie bestaat uit vier externe deskundigen en een deskundige van de administratie. De deskundige van de administratie zit de visitatiecommissie voor.

Twee externe deskundigen brengen samen met de deskundige van de administratie een bezoek ter plaatse als vermeld in artikel 19 van het decreet sociaal-cultureel volwassenenwerk.

Art. 14.Een beoordelingscommissie als vermeld in artikel 14 van het decreet sociaal-cultureel volwassenenwerk, bestaat uit de samenvoeging van de externe deskundigen van twee visitatiecommissies, met uitzondering van de deskundigen van de administratie, en een voorzitter. De voorzitter is niet stemgerechtigd en wordt aangeduid door de administratie uit de pool van externe deskundigen.

Art. 15.De administratie staat in voor de samenstelling van de visitatie- en beoordelingscommissies. De administratie ziet er op toe dat een externe deskundige die bestuurslid is van een sociaal-culturele volwassenenorganisatie, geen deel uitmaakt van de visitatie- of beoordelingscommissie waarin die organisatie wordt geëvalueerd of beoordeeld.

Maximaal twee derde van de leden van een visitatie- en een beoordelingscommissie is van hetzelfde geslacht.

In elke visitatiecommissie zetelen externe deskundigen met inhoudelijke en met zakelijke expertise. In een visitatiecommissie van een sociaal-culturele volwassenenorganisatie die een werking ontplooit voor kansengroepen en daarin keuzes maakt voor gemeenschappen, doelgroepen of het brede publiek zoals vermeld in artikel 10, eerste lid, 8°, b), van het decreet sociaal-cultureel volwassenenwerk, zetelt ook een lid met expertise op het vlak van het werken met kansengroepen.

In elke beoordelingscommissie zetelen externe deskundigen met inhoudelijke en met zakelijke expertise en met expertise op het vlak van het werken met doelgroepen of kansengroepen.

Onderafdeling 3. - Benoeming en ontslag

Art. 16.De externe deskundigen van de Adviescommissie Sociaal-Cultureel Volwassenenwerk en de pool van externe deskundigen worden benoemd voor een periode van vijf jaar die start op 1 januari van het tweede jaar van de beleidsperiode en eindigt op 31 december van het eerste jaar van de volgende beleidsperiode.

In afwijking van het eerste lid worden de externe deskundigen van de Adviescommissie Sociaal-Cultureel Volwassenenwerk en de pool van externe deskundigen in de beleidsperiode 2016-2020 benoemd voor een periode van maximaal vier jaar die op zijn vroegste start op 1 januari 2018 en eindigt op 31 december 2021.

Tijdens de periode, vermeld in het eerste en het tweede lid, kan de minister de Adviescommissie Sociaal-Cultureel Volwassenenwerk of de pool van externe deskundigen opnieuw samenstellen of bijkomende externe deskundigen benoemen.

De externe deskundigen van de Adviescommissie Sociaal-Cultureel Volwassenenwerk en de pool van externe deskundigen oefenen hun mandaat verder uit na het verstrijken van de periode, vermeld in het eerste en het tweede lid, zolang de minister geen nieuwe externe deskundigen heeft benoemd.

Art. 17.De minister kan in de volgende gevallen een einde maken aan het mandaat van een lid van de Adviescommissie Sociaal-Cultureel Volwassenenwerk of een lid van de pool van externe deskundigen: 1° op verzoek van de mandaathouder;2° als de mandaathouder het huishoudelijk reglement, vermeld in artikel 18, niet naleeft of activiteiten verricht of functies vervult die onverenigbaar zijn met het mandaat of die een strijdigheid van belangen tot gevolg hebben;3° in geval van een nieuwe samenstelling als vermeld in artikel 16, derde lid. Onderafdeling 4. - Werking

Art. 18.De Adviescommissie Sociaal-Cultureel Volwassenenwerk legt binnen drie maanden na haar aanstelling een voorstel van huishoudelijk reglement over haar werking en de werking van de visitatie- en beoordelingscommissies ter goedkeuring voor aan de minister.

Art. 19.In uitvoering van artikel 17, 1°, van het decreet sociaal-cultureel volwassenenwerk legt de Adviescommissie Sociaal-cultureel Volwassenenwerk in het tweede jaar van de beleidsperiode een visitatie- en beoordelingsprotocol voor sociaal-culturele volwassenenorganisaties met een werking in het Nederlandse taalgebied en het tweetalige gebied Brussel-Hoofdstad en voor sociaal-culturele volwassenenorganisaties met een werking in het Nederlandse taalgebied ter goedkeuring voor aan de minister, die hierover in overleg gaat met het steunpunt en de sectorfederatie.

Het visitatie- en beoordelingsprotocol, vermeld in het eerste lid, bevat een beschrijving van de wijze waarop de visitatie- en beoordelingscommissies evalueren en beoordelen, de wijze waarop evaluatie- en beoordelingscriteria tijdens de evaluatie en de beoordeling aan bod komen en onderdeel vormen van het visitatieverslag en het advies.

Onderafdeling 5. - Vergoeding

Art. 20.De voorzitter en de externe deskundigen van de Adviescommissie Sociaal-Cultureel Volwassenenwerk kunnen aanspraak maken op de volgende vergoedingen: 1° de voorzitter: een presentiegeld van 120 euro per dagdeel tot maximaal twee dagdelen per dag, om vergaderingen voor te zitten;2° de externe deskundigen: een presentiegeld van 90 euro per dagdeel tot maximaal twee dagdelen per dag, om aan vergaderingen deel te nemen;3° een reisvergoeding voor vergaderingen: a) voor verplaatsingen met de wagen: een kilometervergoeding voor de afgelegde afstand, zoals bepaald ter uitvoering van het koninklijk besluit van 18 januari 1965 houdende algemene regeling inzake reiskosten;b) voor verplaatsingen met het openbaar vervoer: een vergoeding voor de gemaakte kosten.

Art. 21.De externe deskundigen van de visitatie- en de beoordelingscommissies kunnen aanspraak maken op de volgende vergoedingen: 1° een presentiegeld van 60 euro per dagdeel tot maximaal twee dagdelen per dag, om aan vergaderingen deel te nemen.Voor externe deskundigen die optreden als voorzitter wordt dat presentiegeld verhoogd tot 90 euro per dagdeel; 2° een forfaitaire vergoeding van 30 euro voor de voorbereiding van een dossier;3° een reisvergoeding voor vergaderingen: a) voor verplaatsingen met de wagen: een kilometervergoeding voor de afgelegde afstand, zoals bepaald ter uitvoering van het koninklijk besluit van 18 januari 1965 houdende algemene regeling inzake reiskosten;b) voor verplaatsingen met het openbaar vervoer: een vergoeding voor de gemaakte kosten.

Art. 22.De externe deskundigen van de visitatiecommissie die een bezoek ter plaatse uitvoeren kunnen aanspraak maken op de volgende vergoedingen: 1° een presentiegeld van 250 euro per dagdeel tot maximaal twee dagdelen per dag, voor de uitvoering van een bezoek ter plaatse;2° een forfaitaire vergoeding van 50 euro voor de voorbereiding van een bezoek ter plaatse;3° een reisvergoeding voor het bezoek ter plaatse: a) voor verplaatsingen met de wagen: een kilometervergoeding voor de afgelegde afstand, zoals bepaald ter uitvoering van het koninklijk besluit van 18 januari 1965 houdende algemene regeling inzake reiskosten;b) voor verplaatsingen met het openbaar vervoer: een vergoeding voor de gemaakte kosten. Afdeling 2. - Verloop van de kwaliteitsbeoordeling

Art. 23.Om tot een gemotiveerd advies te komen over het inhoudelijk deel van het beleidsplan, hanteren de beoordelingscommissies de beoordelingselementen, vermeld in artikel 10, eerste lid van het decreet sociaal-cultureel volwassenenwerk, uitgewerkt in de volgende beoordelingscriteria: 1° de bijdrage van de missie en de visie van de sociaal-culturele organisatie aan het doel van het decreet: a) de organisatie heeft een duidelijke en geëxpliciteerde missie en visie;b) de organisatie expliciteert haar ambities voor de komende beleidsperiode om bij te dragen aan de emancipatie van mensen en groepen, en aan de versterking van een democratische, duurzame, inclusieve en solidaire samenleving door: 1) aan te geven hoe ze sociaal-culturele participatie van volwassenen bevordert;2) aan te geven welke samenlevingsvraagstukken ze wil behandelen en tot publieke zaak maakt;3) aan te geven hoe en welke maatschappelijke praktijken ze zal ontwikkelen en verspreiden die daarop een werkend antwoord bieden;2° de relatie van de missie en de visie van de sociaal-culturele organisatie tot de actuele maatschappelijke context die ze zelf omschreven heeft: a) in een maatschappelijke contextanalyse expliciteert de organisatie welke ontwikkelingen relevant zijn in relatie tot haar missie en visie;b) de organisatie geeft aan welke maatschappelijke ontwikkelingen ze effectief als uitdaging wil aangrijpen om een werking errond te ontplooien en welke impact ze daarbij nastreeft;3° de bijdrage van de sociaal-culturele organisatie tot de realisatie van de drie sociaal-culturele rollen: a) de organisatie expliciteert haar visie op de verbindende rol en hoe ze via haar werking die rol zal waarmaken;b) de organisatie expliciteert haar visie op de kritische rol en hoe ze via haar werking die rol zal waarmaken;c) de organisatie expliciteert haar visie op de laboratoriumrol en hoe ze via haar werking die rol zal waarmaken;4° De strategische en operationele doelstellingen van de sociaal-culturele organisatie: a) de organisatie heeft een onderbouwd en samenhangend geheel van strategische en operationele doelstellingen die ze wil realiseren;b) de organisatie expliciteert de relatie tussen haar eigen doelen en haar missie, visie en de actuele maatschappelijke context die ze zelf omschreven heeft;5° de verduidelijking van de keuze voor minstens twee sociaal-culturele functies en de uitwerking daarvan in relatie tot de missie en de visie van de sociaal-culturele organisatie: a) de organisatie geeft aan op welke functies ze wil inzetten en verantwoordt haar keuze;b) de organisatie heeft een onderbouwde visie op de gekozen functiemix en de onderscheiden functies;c) de organisatie expliciteert welke werkwijzen ze wil hanteren om de gekozen functies te realiseren: 1) voor de cultuurfunctie: i) de visie op cultuur in relatie tot de missie van de organisatie; ii) een verantwoorde toekomstige werkwijze van de organisatie om praktijken op te zetten die erop gericht zijn cultuur te creëren, te bewaren, te delen en eraan deel te nemen; 2) voor de leerfunctie: i) de visie op leren in relatie tot de missie van de organisatie; ii) een verantwoorde toekomstige werkwijze om leeromgevingen op te zetten; 3) voor de gemeenschapsvormende functie: i) de visie op groepen en gemeenschappen en interacties daartussen in relatie tot de missie van de organisatie; ii) een verantwoorde toekomstige werkwijze om processen te ondersteunen en te faciliteren die leiden tot het vormen van groepen en gemeenschappen of tot interacties tussen groepen en gemeenschappen; 4) voor de maatschappelijke bewegingsfunctie: i) de visie op engagement en politisering en op relevante samenlevingsvraagstukken in relatie tot de missie van de organisatie; ii) een verantwoorde toekomstige werkwijze om praktijken op te zetten waarin ruimte voor engagement en politisering wordt gecreëerd in relatie tot samenlevingsvraagstukken; 6° de werking met een relevantie en uitstraling voor het Nederlandse taalgebied of de werking met een relevantie en uitstraling voor het Nederlandse taalgebied en het tweetalige gebied Brussel-Hoofdstad: a) de organisatie expliciteert waar de werking waarvoor ze een subsidie aanvraagt, zich zal afspelen door kerngegevens en cijfers over aanwezigheid, zichtbaarheid, bereik of effect van de al eerder gerealiseerde sociaal-culturele werking aan te reiken;b) de organisatie staaft dat haar werking een relevantie en uitstraling heeft voor het Nederlandse taalgebied of het Nederlandse taalgebied en het tweetalige gebied Brussel-Hoofdstad;7° een gesubsidieerde werking die zich grotendeels afspeelt binnen de vrije tijd: a) de organisatie toont aan dat de werking waarvoor ze een subsidie aanvraagt, zich aantoonbaar en hoofdzakelijk afspeelt binnen de vrije tijd van volwassenen;b) het gedeelte van de werking dat zich in voorkomend geval uitzonderlijk buiten de vrije tijd afspeelt, omschrijft en verantwoordt de organisatie vanuit haar missie en visie;8° de werking voor het brede publiek en de keuzes daarin op het vlak van gemeenschappen, doelgroepen of kansengroepen of de werking voor kansengroepen en de keuzes daarin voor gemeenschappen, doelgroepen of het brede publiek: a) de organisatie expliciteert haar werking voor het brede publiek en welke keuzes ze daarin maakt op het vlak van doelgroepen, gemeenschappen of kansengroepen of de organisatie expliciteert haar werking voor (een of meer) specifieke kansengroepen en welke keuzes ze daarin maakt op het vlak van doelgroepen, gemeenschappen of het brede publiek;b) binnen de gemaakte keuzes expliciteert en verantwoordt de organisatie haar toekomstige beleid en aanpak die ze wil hanteren om sociaal-culturele participatie van iedereen na te streven of de organisatie expliciteert en verantwoordt haar toekomstige beleid en aanpak die ze wil hanteren om sociaal-culturele participatie van die kansengroepen te realiseren;9° de plaats van vrijwilligers in de organisatie en de manier waarop ze betrokken en ondersteund worden: a) de organisatie geeft aan welke rollen en taken vrijwilligers opnemen in de organisatie of werking;b) de organisatie expliciteert haar toekomstige ondersteuningsbeleid ten aanzien van vrijwilligers en hoe ze betrokkenheid, inspraak en participatie van vrijwilligers in de organisatie vorm wil geven. Om tot een gemotiveerd advies te komen over het zakelijk deel van het beleidsplan, hanteren de beoordelingscommissies de beoordelingselementen, vermeld in artikel 10, tweede lid van het decreet sociaal-cultureel volwassenenwerk, uitgewerkt in de volgende beoordelingscriteria: 1° een geïntegreerd zakelijk kwaliteits- en financieel meerjarenbeleid: a) de organisatie expliciteert hoe ze een professioneel beleid zal voeren;b) de organisatie expliciteert hoe ze een integraal kwaliteitsbeleid zal voeren;c) de organisatie expliciteert een onderbouwd en realistisch financieel meerjarenbeleid;2° de toepassing van principes van goed bestuur: a) de organisatie geeft aan hoe ze transparantie en verantwoording van en in haar bestuur zal organiseren;b) de organisatie expliciteert vanuit haar missie en doelen de samenstelling van de bestuursorganen en hun rol- en bevoegdheidsverdeling;c) het bestuur geeft aan hoe ze interne en externe stakeholders betrokken heeft bij strategische beslissingen die genomen zijn in het kader van het ingediende beleidsplan;3° de afstemming tussen het inhoudelijke en zakelijke deel van het beleidsplan: de organisatie verantwoordt hoe ze haar financiën, mensen en middelen zal inzetten ter realisatie van de strategische en operationele doelstellingen.

Art. 24.Om tot een gemotiveerde evaluatie van de inhoudelijke werking te komen hanteren de visitatiecommissies de beoordelingselementen, vermeld in artikel 10, eerste lid van het decreet sociaal-cultureel volwassenenwerk, uitgewerkt in de volgende evaluatiecriteria: 1° de bijdrage van de missie en de visie van de sociaal-culturele organisatie aan het doel van het decreet: werkingsgegevens en resultaten tonen de effectieve bijdrage van de organisatie aan de emancipatie van mensen en groepen, en aan de versterking van een democratische, duurzame, inclusieve en solidaire samenleving aan;2° de relatie van de missie en de visie van de sociaal-culturele organisatie tot de actuele maatschappelijke context die de organisatie omschreven heeft: werkingsgegevens tonen aan rond welke maatschappelijke uitdagingen de organisatie effectief werkt in de praktijk, hoe die werking vorm krijgt en welke resultaten ze daarmee bereikt;3° de bijdrage van de sociaal-culturele organisatie aan de realisatie van de drie sociaal-culturele rollen: werkingsgegevens tonen aan hoe de organisatie de drie sociaal-culturele rollen waarmaakt;4° de strategische en operationele doelstellingen van de sociaal-culturele organisatie: a) de organisatie toont aan hoe ze uitvoering geeft aan de strategische en operationele doelstellingen van haar beleidsplan;b) de organisatie geeft aan hoe ze haar werking opvolgt, zelfkritisch evalueert en bijstuurt als dat nodig is;5° de verduidelijking van de keuze voor minstens twee sociaal-culturele functies en de uitwerking daarvan in relatie tot de missie en de visie van de sociaal-culturele organisatie: werkingsgegevens tonen op de volgende wijze aan op welke manier de gekozen functiemix en onderscheiden functies in praktijk worden gebracht en tot welke resultaten dat leidt: a) voor de cultuurfunctie: 1) de organisatie geeft aan welke praktijken worden opgezet die erop gericht zijn cultuur te creëren, te bewaren, door te geven en eraan deel te nemen;2) de organisatie brengt kwaliteitsvol en zinvol processen en resultaten in beeld die ertoe leiden cultuur te creëren, te bewaren, te delen en eraan deel te nemen;b) voor de leerfunctie: 1) de organisatie geeft aan welke praktijken zijn gerealiseerd om leren vorm te geven;2) de organisatie brengt kwaliteitsvol en zinvol leerprocessen en leerresultaten in beeld;c) voor de gemeenschapsvormende functie: 1) de organisatie geeft aan welke initiatieven ondernomen zijn om de vorming van groepen en gemeenschappen te ondersteunen en te faciliteren of welke initiatieven ondernomen zijn om interacties tussen groepen en gemeenschappen te stimuleren;2) de organisatie brengt kwaliteitsvol en zinvol gemeenschapsvormende processen en praktijken en de resultaten die daaruit voortvloeien, in beeld;d) voor de maatschappelijke bewegingsfunctie: 1) de organisatie geeft aan welke praktijken zijn opgezet waarin ruimte voor engagement en politisering wordt gecreëerd in relatie tot samenlevingsvraagstukken;2) de organisatie brengt kwaliteitsvol en zinvol veranderingsprocessen en gerealiseerde veranderingen in relatie tot maatschappelijk denken en handelen en tot de inrichting van de maatschappij in beeld;6° de werking met een relevantie en uitstraling voor het Nederlandse taalgebied of de werking met een relevantie en uitstraling voor het Nederlandse taalgebied en het tweetalige gebied Brussel-Hoofdstad: a) de organisatie toont aan dat de binnen dit decreet gesubsidieerde werking zich afspeelt in het Nederlandse taalgebied of het Nederlandse taalgebied en het tweetalige gebied Brussel-Hoofdstad;b) de organisatie staaft haar relevantie en uitstraling in het Nederlandse taalgebied of het Nederlandse taalgebied en het tweetalige gebied Brussel-Hoofdstad aan de hand van kerngegevens en cijfers over de aanwezigheid, de zichtbaarheid, het bereik of het effect van haar werking;7° een gesubsidieerde werking die zich grotendeels afspeelt binnen de vrije tijd: aan de hand van kerngegevens en cijfers over de financiën, het personeel en de werking staaft de organisatie: a) dat de binnen dit decreet gesubsidieerde werking zich effectief hoofdzakelijk afspeelt binnen de vrije tijd;b) welk gedeelte van de gesubsidieerde werking zich effectief uitzonderlijk buiten de vrije tijd afspeelt, welke omvang het aanneemt en de verantwoording ervan vanuit de missie en visie van de organisatie;8° of de werking voor het brede publiek en de keuzes daarin op het vlak van gemeenschappen, doelgroepen of kansengroepen of de werking voor kansengroepen en de keuzes daarin op het vlak van gemeenschappen, doelgroepen of het brede publiek: a) de organisatie toont aan welke processen en praktijken ze heeft opgezet om haar publiek te bereiken en welke vorm deze in de praktijk krijgen;b) de organisatie toont aan welke resultaten ze bereikt met haar beleid en aanpak om binnen de gemaakte keuzes sociaal-culturele participatie van iedereen te realiseren en welke eventuele bijsturingen ze in dat beleid en die aanpak wil doorvoeren of de organisatie toont aan welke resultaten ze bereikt met haar beleid en aanpak om sociaal-culturele participatie van kansengroepen te realiseren en welke eventuele bijsturingen ze in dat beleid en die aanpak wil doorvoeren;9° de plaats van vrijwilligers in de organisatie en de manier waarop ze betrokken en ondersteund worden: a) de organisatie toont aan welke rollen en taken vrijwilligers effectief opnemen in de organisatie of werking;b) de organisatie toont aan hoe ze betrokkenheid, inspraak en participatie van vrijwilligers in de organisatie vorm geeft en wat ze heeft gerealiseerd ter ondersteuning van de vrijwilligers;c) de organisatie geeft aan hoe ze haar beleid ten aanzien van vrijwilligers evalueert en bijstuurt. Om tot een gemotiveerde evaluatie van de zakelijke werking te komen, hanteren de visitatiecommissies de beoordelingselementen, vermeld in artikel 10, tweede lid van het decreet sociaal-cultureel volwassenenwerk, uitgewerkt in de volgende evaluatiecriteria: 1° een geïntegreerd zakelijk kwaliteits- en financieel meerjarenbeleid: a) de organisatie geeft aan welke verbeteracties ze heeft ondernomen in het kader van haar professioneel beleid en welke ze nog wil nemen tijdens de beleidsperiode;b) de organisatie geeft aan welke verbeteracties ze heeft ondernomen in het kader van haar integrale kwaliteitsbeleid en welke ze nog wil nemen tijdens de beleidsperiode;c) de organisatie is transparant over haar financiële situatie, de genomen maatregelen in het kader van haar financiële meerjarenbeleid en de effecten ervan;d) de organisatie legt financiële afrekeningen van de voorbije twee begrotingsjaren voor en maakt een prognose van de evolutie van haar financiële situatie voor de komende begrotingsjaren tijdens de beleidsperiode;2° de toepassing van principes van goed bestuur: de organisatie toont aan hoe ze de principes van goed bestuur in de organisatie toepast, waar ze eventueel verder in wil groeien en welke initiatieven ze daarvoor heeft genomen of zal nemen;3° de afstemming tussen het inhoudelijke en zakelijke deel van het beleidsplan: a) de organisatie verantwoordt hoe ze haar financiën, mensen en middelen heeft ingezet de voorbije twee jaar om de strategische en operationele doelen te realiseren;b) de organisatie geeft op basis van een evaluatie aan hoe ze de inzet van financiën, mensen en middelen wil bijsturen tijdens de laatste jaren van de beleidsperiode. HOOFDSTUK 3. - De voorbereiding van de beslissing van de Vlaamse Regering

Art. 25.Het gemotiveerde preadvies van de beoordelingscommissie, vermeld in artikel 26 van het decreet sociaal-cultureel volwassenenwerk, wordt uiterlijk op 15 april van het jaar dat voorafgaat aan de nieuwe beleidsperiode, bezorgd aan de sociaal-culturele volwassenenorganisatie.

In afwijking van het eerste lid wordt vanaf 2025 het gemotiveerde preadvies van de beoordelingscommissie van sociaal-culturele volwassenenorganisaties met een negatieve evaluatie met aanbevelingen door de visitatiecommissie als vermeld in artikel 23, § 3, tweede lid, 3°, van het voormelde decreet, waarvan de subsidie als gevolg van de remediëring niet wordt stopgezet, uiterlijk op 15 april van het eerste jaar van de nieuwe beleidsperiode bezorgd aan de sociaal-culturele volwassenenorganisatie.

Art. 26.De aanvrager van een subsidie kan binnen een termijn van veertien dagen nadat het preadvies van de beoordelingscommissie is bezorgd, een schriftelijke reactie als vermeld in artikel 27, § 1, van het decreet sociaal-cultureel volwassenenwerk, bezorgen aan de administratie. Na het verstrijken van de voormelde termijn is er geen gelegenheid meer om een schriftelijke reactie in te dienen.

Art. 27.De administratie en de voorzitters van de beoordelingscommissies formuleren per sociaal-culturele volwassenenorganisatie een voorstel van subsidie-enveloppe. Ze houden daarbij rekening met de indicatie van de evolutie van de subsidie-enveloppe voor de nieuwe beleidsperiode zoals aangegeven in het preadvies, vermeld in artikel 26 van het decreet sociaal-cultureel volwassenenwerk, en de totale subsidie-enveloppe, vermeld in artikel 28 van het voormelde decreet.

Het voorstel van subsidie-enveloppe per sociaal-culturele volwassenenorganisatie wordt besproken met de beoordelingscommissies.

Met het oog op het definitieve advies formuleren de administratie en de voorzitters van de beoordelingscommissies een definitief voorstel van subsidie-enveloppe per sociaal-culturele volwassenorganisatie.

Art. 28.De administratie bezorgt het definitieve advies van de beoordelingscommissies uiterlijk op 15 juli van het jaar dat voorafgaat aan de nieuwe beleidsperiode, aan de subsidieaanvrager en de minister.

In afwijking van het eerste lid wordt vanaf 2025 het definitieve advies over sociaal-culturele volwassenenorganisaties met een negatieve evaluatie met aanbevelingen door de visitatiecommissie als vermeld in artikel 23, § 3, tweede lid, 3°, van het decreet sociaal-cultureel volwassenenwerk, waarvan de subsidie niet wordt stopgezet, uiterlijk op 15 juli van het eerste jaar van de nieuwe beleidsperiode bezorgd aan de subsidieaanvrager en de minister.

TITEL 3. - Subsidies aan sociaal-culturele volwassenenorganisaties met een werking binnen specifieke regio's HOOFDSTUK 1. - Algemene bepalingen

Art. 29.Een subsidieaanvraag als vermeld in artikel 32 van het decreet sociaal-cultureel volwassenenwerk, omvat: 1° een beleidsplan als vermeld in artikel 34 van het voormelde decreet;2° een beschrijving van de invulling van elk beoordelingselement, vermeld in artikel 35 van het voormelde decreet;3° in voorkomend geval, de bijkomende informatie bepaald in het model van de aanvraag, vermeld in artikel 55 van dit besluit.

Art. 30.De administratie meldt de aanvrager van een subsidie uiterlijk op 15 januari of de subsidieaanvraag al dan niet ontvankelijk is. HOOFDSTUK 2. - Kwaliteitsbeoordeling van de werking van gesubsidieerde sociaal-culturele volwassenenorganisaties met een werking binnen specifieke regio's Afdeling 1. - Organisatie van de kwaliteitsbeoordeling

Onderafdeling 1. - De Adviescommissie Sociaal-Cultureel Volwassenenwerk

Art. 31.In uitvoering van artikel 40 van het decreet sociaal-cultureel volwassenenwerk legt de Adviescommissie Sociaal-Cultureel Volwassenenwerk, vermeld in titel 2, hoofdstuk 2, afdeling 1, onderafdeling 1, in het vierde jaar van de beleidsperiode een beoordelingsprotocol voor sociaal-culturele volwassenenorganisaties met een werking binnen specifieke regio's ter goedkeuring voor aan de minister, die hierover in overleg gaat met het steunpunt en de sectorfederatie.

Het beoordelingsprotocol voor sociaal-culturele volwassenenorganisaties met een werking binnen specifieke regio's, vermeld in het eerste lid, bevat een beschrijving van de wijze waarop de beoordelingscommissie evalueert en beoordeelt, de wijze waarop de beoordelingscriteria tijdens de evaluatie en de beoordeling aan bod komen en een onderdeel vormen van het advies.

Onderafdeling 2. - De beoordelingscommissie

Art. 32.Het huishoudelijk reglement, vermeld in artikel 18, is van toepassing op de beoordelingscommissie van sociaal-culturele volwassenenorganisaties met een werking binnen specifieke regio's.

Art. 33.De beoordelingscommissie wordt samengesteld, rekening houdend met de expertise die vereist is om de sociaal-culturele werkingen te evalueren en de subsidieaanvragen te beoordelen, op basis van de pool van externe deskundigen, vermeld in artikel 9.

Art. 34.De beoordelingscommissie, vermeld in artikel 37 van het decreet sociaal-cultureel volwassenenwerk, bestaat uit minimaal vijf externe deskundigen en een deskundige van de administratie. De administratie ziet er op toe dat een externe deskundige die bestuurslid is van een sociaal-culturele volwassenenorganisatie met een werking binnen specifieke regio's, geen deel uitmaakt van de beoordelingscommissie waarin die organisatie wordt geëvalueerd en beoordeeld.

Maximaal twee derde van de leden van de beoordelingscommissie is van hetzelfde geslacht.

Twee externe deskundigen brengen samen met de deskundige van de administratie een bezoek ter plaatse als vermeld in artikel 38 van het voormelde decreet.

Art. 35.De administratie staat in voor de samenstelling van de beoordelingscommissie.

In de beoordelingscommissie zetelen externe deskundigen met inhoudelijke en met zakelijke expertise en met expertise op het vlak van het werken met kansengroepen.

Een externe deskundige, vermeld in artikel 34, zit de beoordelingscommissie voor.

Onderafdeling 3. - Vergoeding

Art. 36.De externe deskundigen van de beoordelingscommissie kunnen aanspraak maken op de volgende vergoedingen: 1° een presentiegeld van 60 euro per dagdeel tot maximaal twee dagdelen per dag voor de deelname aan vergaderingen;2° een forfaitaire vergoeding van 30 euro voor de voorbereiding van een dossier;3° een reisvergoeding voor vergaderingen: a) voor verplaatsingen met de wagen: een kilometervergoeding voor de afgelegde afstand, zoals bepaald ter uitvoering van het koninklijk besluit van 18 januari 1965 houdende algemene regeling inzake reiskosten;b) voor verplaatsingen met het openbaar vervoer: een vergoeding voor de gemaakte kosten.

Art. 37.De externe deskundigen van de beoordelingscommissie die een bezoek ter plaatse uitvoeren kunnen aanspraak maken op de volgende vergoedingen: 1° een presentiegeld van 250 euro per dagdeel tot maximaal twee dagdelen per dag, voor de uitvoering van het bezoek ter plaatse;2° een forfaitaire vergoeding van 100 euro voor de voorbereiding van een bezoek ter plaatse;3° een reisvergoeding voor het bezoek ter plaatse: a) voor verplaatsingen met de wagen: een kilometervergoeding voor de afgelegde afstand, zoals bepaald ter uitvoering van het koninklijk besluit van 18 januari 1965 houdende algemene regeling inzake reiskosten;b) voor verplaatsingen met het openbaar vervoer: een vergoeding voor de gemaakte kosten. Afdeling 2. - De beoordeling van de werking van gesubsidieerde

sociaal-culturele volwassenenorganisaties met een werking binnen specifieke regio's door een beoordelingscommissie

Art. 38.Om een gemotiveerd oordeel te vormen over de inhoudelijke werking en het inhoudelijke deel van het beleidsplan, hanteert de beoordelingscommissie de beoordelingselementen, vermeld in artikel 35, eerste lid van het decreet sociaal-cultureel volwassenenwerk, uitgewerkt in de volgende beoordelingscriteria: 1° de bijdrage van de missie en de visie van de sociaal-culturele organisatie aan het doel van het decreet: a) de organisatie heeft een duidelijke en geëxpliciteerde missie en visie;b) de organisatie toont haar gerealiseerde bijdrage aan de emancipatie van mensen en groepen, en aan de versterking van een democratische, duurzame, inclusieve en solidaire samenleving aan en expliciteert haar ambities daarin voor de toekomst: 1) aan de hand van werkingsgegevens en bereikte resultaten;2) door aan te geven hoe ze sociaal-culturele participatie van volwassenen zal bevorderen, welke samenlevingsvraagstukken ze tot publieke zaak zal maken en welke praktijken ze zal ontwikkelen en verspreiden die daarop een werkend antwoord beiden;2° de relatie van de missie en de visie van de sociaal-culturele organisatie tot de actuele maatschappelijke context die de organisatie heeft omschreven: a) de organisatie toont door werkingsgegevens aan rond welke maatschappelijke uitdagingen de organisatie effectief heeft gewerkt, hoe die werking vorm kreeg en welke resultaten ze daarmee heeft bereikt;b) de organisatie expliciteert in een maatschappelijke contextanalyse welke ontwikkelingen relevant zijn in relatie tot haar missie en visie, welke ontwikkelingen ze als uitdaging wil aangrijpen om een toekomstige werking errond te ontplooien en welke impact ze daarbij nastreeft;3° de bijdrage van de sociaal-culturele organisatie aan de realisatie van de drie sociaal-culturele rollen: a) de organisatie expliciteert haar visie op de drie sociaal-culturele rollen;b) de organisatie toont door werkingsgegevens aan hoe ze de drie sociaal-culturele rollen waarmaakt en geeft aan hoe ze in de toekomst verder wil inzetten op de realisatie van die rollen;4° de strategische en operationele doelstellingen van de sociaal-culturele organisatie: a) de werking van de organisatie is gestoeld op een onderbouwd en samenhangend geheel van strategische en operationele doelstellingen;b) de organisatie toont aan hoe ze haar werking ter realisatie van die doelen vorm geeft, opvolgt, zelfkritisch evalueert en bijstuurt als dat nodig is;5° de uitwerking van de vier sociaal-culturele functies op de volgende wijze: a) de organisatie heeft een onderbouwde visie op de vier functies en op de werkwijzen die de organisatie hanteert om de gekozen functies te realiseren;b) de organisatie kan aan de hand van werkingsgegevens aangeven hoe ze de vier functies in praktijk bracht, welke resultaten ze heeft geboekt en wat haar ambities zijn voor de toekomst: 1) voor de cultuurfunctie: i) de visie op cultuur in relatie tot de missie van de organisatie en de verantwoording van de werkwijze van de organisatie om praktijken op te zetten die erop gericht zijn cultuur te creëren, te bewaren, te delen en eraan deel te nemen; ii) de organisatie geeft aan welke praktijken worden opgezet die erop gericht zijn cultuur te creëren, te bewaren, te delen en eraan deel te nemen; iii) de organisatie brengt kwaliteitsvol en zinvol processen en resultaten in beeld die ertoe leiden cultuur te creëren, te bewaren, te delen en eraan deel te nemen; 2) voor de leerfunctie: i) de visie op leren in relatie tot de missie van de organisatie en een verantwoording van de werkwijze om leeromgevingen op te zetten; ii) de organisatie geeft aan welke praktijken zijn gerealiseerd om leren vorm te geven; iii) de organisatie brengt kwaliteitsvol en zinvol leerprocessen en leerresultaten in beeld; 3) voor de gemeenschapsvormende functie: i) de visie op groepen en gemeenschappen en interacties daartussen in relatie tot de missie van de organisatie en een verantwoording van de werkwijze om processen te ondersteunen en te faciliteren die leiden tot het vormen van groepen en gemeenschappen of tot interacties tussen groepen en gemeenschappen; ii) de organisatie geeft aan welke initiatieven ondernomen zijn om de vorming van groepen en gemeenschappen te ondersteunen en te faciliteren of welke initiatieven ondernomen zijn met het oog op interacties tussen groepen en gemeenschappen; iii) de organisatie brengt kwaliteitsvol en zinvol gemeenschapsvormende processen en praktijken en de resultaten die daar uit voortvloeien, in beeld; 4) voor de maatschappelijke bewegingsfunctie: i) de visie op engagement en politisering en op relevante samenlevingsvraagstukken in relatie tot de missie van de organisatie en een verantwoording van de werkwijze om praktijken op te zetten waarin ruimte voor engagement en politisering wordt gecreëerd in relatie tot samenlevingsvraagstukken; ii) de organisatie geeft aan welke praktijken zijn opgezet waarin ruimte voor engagement en politisering wordt gecreëerd in relatie tot samenlevingsvraagstukken; iii) de organisatie brengt kwaliteitsvolle en zinvolle veranderingsprocessen en gerealiseerde veranderingen in relatie tot maatschappelijk denken en handelen en tot de inrichting van de maatschappij in beeld; 6° de werking met een relevantie en uitstraling voor de regio in kwestie, afgestemd op de culturele en maatschappelijke context van de regio en complementair aan de werking van andere spelers in de specifieke regio: a) in een regionale contextanalyse expliciteert de organisatie welke maatschappelijke ontwikkelingen specifiek relevant zijn voor de regio, verantwoordt ze en toont ze aan hoe ze in de werking daar specifiek op inspeelt en wat de resultaten zijn;b) de organisatie staaft haar relevantie en uitstraling in de regio aan de hand van kerngegevens en cijfers over de aanwezigheid, de zichtbaarheid, het bereik of het effect van haar werking;c) de organisatie toont aan dat ze een werking ontplooit die complementair is aan de werking van andere spelers in de regio;7° een gesubsidieerde werking die zich grotendeels afspeelt binnen de vrije tijd: a) de organisatie toont aan dat de regio-werking waarvoor de organisatie wordt gesubsidieerd, zich aantoonbaar en hoofdzakelijk afspeelt en zal afspelen binnen de vrije tijd van volwassenen, gestaafd aan de hand van kerngegevens en cijfers over de financiën, het personeel en de werking;b) het eventuele gedeelte van de werking dat zich uitzonderlijk buiten de vrije tijd afspeelt of zal afspelen, omschrijft en verantwoordt de organisatie vanuit haar missie en visie;8° de werking voor het brede publiek en de keuzes daarin op het vlak van gemeenschappen, doelgroepen of kansengroepen: a) de organisatie expliciteert haar werking voor het brede publiek en de keuzes die ze daarin maakt op het vlak van doelgroepen, gemeenschappen en kansengroepen;b) binnen de gemaakte keuzes expliciteert en verantwoordt de organisatie haar beleid en aanpak om sociaal-culturele participatie van iedereen, met specifieke aandacht voor kansengroepen, in de regio na te streven, de resultaten die ze bereikt en hoe ze dat beleid opvolgt en desgewenst bijstuurt;c) de organisatie toont aan welke processen en praktijken ze heeft opgezet om haar publiek te bereiken en welke vorm deze in de praktijk krijgen.9° de plaats van vrijwilligers in de organisatie en de manier waarop ze betrokken en ondersteund worden: a) de organisatie geeft aan welke rollen en taken vrijwilligers effectief opnemen of zullen opnemen in de organisatie of de regio-werking;b) de organisatie expliciteert haar ondersteuningsbeleid ten aanzien van vrijwilligers en hoe ze betrokkenheid, inspraak en participatie van vrijwilligers in de organisatie vorm geeft en zal geven;c) de organisatie geeft aan hoe ze haar beleid ten aanzien van vrijwilligers evalueert en bijstuurt. Om een gemotiveerd oordeel te vormen over de zakelijke werking en het zakelijke deel van het beleidsplan, hanteert de beoordelingscommissie de beoordelingselementen, vermeld in artikel 35, tweede lid van het decreet sociaal-cultureel volwassenenwerk, uitgewerkt in de volgende beoordelingscriteria: 1° een geïntegreerd zakelijk kwaliteits- en financieel meerjarenbeleid: a) de organisatie expliciteert haar professioneel beleid en geeft aan welke verbeteracties ze daarrond heeft ondernomen en welke ze nog wil nemen;b) de organisatie expliciteert haar integrale kwaliteitsbeleid en geeft aan welke verbeteracties ze daarrond heeft ondernomen en welke ze nog wil nemen;c) de organisatie is transparant over haar financiële situatie, de genomen maatregelen in het kader van haar financiële meerjarenbeleid en de effecten ervan;d) de organisatie legt financiële afrekeningen voor en maakt een prognose van de evolutie van haar financiële situatie voor de komende beleidsperiode;2° de toepassing van principes van goed bestuur: a) de organisatie geeft aan hoe ze transparantie in en verantwoording van haar bestuur organiseert;b) de organisatie expliciteert, vanuit haar missie en doelen, de samenstelling van de bestuursorganen en hun rol- en bevoegdheidsverdeling;c) het bestuur geeft aan hoe het interne en externe stakeholders bij strategische beslissingen betrekt;d) de organisatie toont aan hoe ze de principes van goed bestuur in de organisatie toepast, waar ze eventueel verder in wil groeien en welke initiatieven ze daarvoor heeft genomen of zal nemen;3° de afstemming tussen het inhoudelijke en zakelijke deel van het beleidsplan: a) de organisatie verantwoordt hoe ze haar financiën, mensen en middelen ingezet heeft en zal inzetten ter realisatie van de strategische en operationele doelstellingen;b) de organisatie geeft aan hoe ze de afstemming tussen haar inhoudelijke en zakelijke plan opvolgt, evalueert en eventueel bijstuurt. TITEL 4. - Projectsubsidies aan sociaal-culturele volwassenenorganisaties

Art. 39.De Vlaamse Regering bepaalt voor 1 februari van het jaar dat voorafgaat aan de nieuwe beleidsperiode de maatschappelijke uitdagingen voor de volgende beleidsperiode na overleg met het steunpunt en de sectorfederatie.

De Vlaamse Regering kan jaarlijks voor 1 februari het initiatief nemen om naar aanleiding van actuele maatschappelijke gebeurtenissen bijkomende of prioritaire maatschappelijke uitdagingen te formuleren.

Art. 40.De sociaal-culturele volwassenenorganisaties of -initiatieven, vermeld in artikel 45 van het decreet sociaal-cultureel volwassenenwerk, kunnen jaarlijks uiterlijk op 15 juli een subsidieaanvraag indienen bij de administratie om een project te realiseren dat van start gaat in het jaar dat volgt op de subsidieaanvraag.

De administratie formuleert een gemotiveerd advies en bezorgt dat uiterlijk op 15 oktober aan de minister.

De minister beslist uiterlijk op 1 november over de toekenning van projectsubsidies.

Art. 41.Het projectdossier omvat: 1° een beschrijving van het project inclusief een plan van aanpak en de duur van het project;2° een projectbegroting inclusief een toelichting;3° een beschrijving van de invulling van elk beoordelingscriterium, vermeld in artikel 47, vierde lid, van het decreet sociaal-cultureel volwassenenwerk;4° in voorkomend geval, de bijkomende informatie, bepaald in het model van de subsidieaanvraag, vermeld in artikel 55 van dit besluit.

Art. 42.De projectsubsidies worden als volgt beschikbaar gesteld: 1° een voorschot van 80% van de subsidie wordt uitbetaald na de ondertekening van het besluit waarin de subsidie wordt toegekend;2° het saldo van maximaal 20% van de subsidie wordt uitbetaald nadat de administratie heeft vastgesteld dat de voorwaarden waaronder de subsidie toegekend is, nageleefd zijn en dat de subsidie aangewend is voor de doeleinden waarvoor ze is verleend.Dat moet blijken uit het inhoudelijke en het financiële verslag.

Art. 43.De sociaal-culturele volwassenenorganisatie stuurt uiterlijk drie maanden na afloop van het project een inhoudelijk en een financieel verslag conform het model, vermeld in artikel 55, naar de administratie.

Art. 44.De administratie oefent toezicht uit op de aanwending van de projectsubsidies aan de hand van het inhoudelijke en het financiële verslag op basis van de bepalingen van hoofdstuk 4, 5 en 6 inzake projectsubsidie van het besluit van de Vlaamse Regering van 8 november 2013 betreffende de algemene regels inzake subsidiëring.

TITEL 5. - Verplichtingen voor de ontvanger van een subsidie, toezicht op de subsidieaanwending en sancties HOOFDSTUK 1. - De verantwoording van de werkingssubsidie

Art. 45.De sociaal-culturele volwassenenorganisatie bezorgt voor 1 april van het derde jaar van de beleidsperiode, een voortgangsrapport.

Het voortgangsrapport omvat: 1° een stand van zaken over de uitvoering van het beleidsplan in de eerste twee jaar van de beleidsperiode en een vooruitblik op de geplande uitvoering van het beleidsplan in het lopende jaar en de laatste twee jaar van de beleidsperiode;2° de omvang en de resultaten van de werking: a) de kerngegevens en de cijfers over de financiën voor het eerste jaar van de beleidsperiode;b) de kerngegevens en de cijfers over het personeel voor het eerste en tweede jaar van de beleidsperiode;c) de kerngegevens en de cijfers over de werking voor het eerste en tweede jaar van de beleidsperiode;3° een beschrijving van de invulling van elk beoordelingselement, vermeld in artikel 10 van het decreet sociaal-cultureel volwassenenwerk.

Art. 46.De sociaal-culturele volwassenenorganisatie bezorgt jaarlijks voor 1 april van het jaar dat volgt op het jaar waarvoor de subsidie is toegekend: 1° een financieel verslag dat bestaat uit: a) een afrekening, een begroting en een balans conform het model, vermeld in artikel 55;b) het verslag van een erkende accountant of bedrijfsrevisor die niet betrokken is bij de dagelijkse werking van de organisatie, met commentaar bij de waarheidsgetrouwe weergave van de afrekening en de balans;c) een overzicht van de individuele bezoldigingen, waarin de totale loonkosten per werknemer vermeld worden;2° een lijst met beleidsrelevante gegevens die wordt aangeleverd via een webapplicatie. Als de rechtspersoon waarin de sociaal-culturele volwassenenorganisatie is ondergebracht naast de werking waarvoor hij met toepassing van het decreet sociaal-cultureel volwassenenwerk een werkingssubsidie ontvangt, nog andere activiteiten organiseert, moet de werking die betrekking heeft op de subsidie in de boekhouding apart identificeerbaar zijn. Bij het financiële verslag wordt in voorkomend geval een aparte afrekening conform het model, vermeld in artikel 55 gevoegd die betrekking heeft op de werking waarvoor de sociaal-culturele volwassenenorganisatie met toepassing van het voormelde decreet een werkingssubsidie ontvangt.

De administratie kan op elk moment aan de sociaal-culturele volwassenenorganisatie aanvullende informatie en documenten vragen. HOOFDSTUK 2. - Het toezicht op de werkingssubsidie

Art. 47.Jaarlijks oefent de administratie, met toepassing van artikel 49 van het decreet sociaal-cultureel volwassenenwerk, toezicht uit op de aanwending van de subsidie op basis van het financiële verslag, vermeld in artikel 46.

Art. 48.In het derde jaar van de beleidsperiode oefent de administratie, met toepassing van artikel 49 van het decreet sociaal-cultureel volwassenenwerk, toezicht uit op de aanwending van de subsidie op basis van het voortgangsrapport, vermeld in artikel 45.

Art. 49.Als er bij het toezicht of bij het vooraf aangekondigd bezoek ter plaatse ernstige tekortkomingen, zoals bepaald in artikel 48, § 1 van het decreet sociaal-cultureel volwassenenwerk, worden vastgesteld, maakt de administratie een ontwerp van beslissing tot sanctionering op.

Art. 50.De administratie bezorgt het ontwerp van beslissing tot sanctionering, vermeld in artikel 48, § 3 van het decreet sociaal-cultureel volwassenenwerk binnen een termijn van veertien dagen aan de sociaal-culturele volwassenenorganisatie.

Art. 51.Als de sociaal-culturele volwassenenorganisatie de vastgestelde tekortkoming betwist of van mening is dat de sanctie niet in redelijke verhouding staat tot de vastgestelde tekortkoming, kan ze een gemotiveerd bezwaar aantekenen. Het bezwaar moet binnen een termijn van veertien dagen na de melding van de sanctie aan de administratie bezorgd worden.

Een bezwaar is ontvankelijk als het tijdig is ingediend en gemotiveerd is.

De administratie meldt binnen een termijn van veertien dagen of het bezwaar al dan niet ontvankelijk is.

Art. 52.De minister beslist binnen een termijn van negenenveertig dagen, op basis van het ontvankelijke bezwaar, of de sanctie al dan niet gehandhaafd blijft of aangepast wordt.

De administratie meldt de beslissing van de minister, binnen een termijn van veertien dagen. HOOFDSTUK 3. - De reserve

Art. 53.Bij het jaarlijks toezicht, vermeld in artikel 47, stelt de administratie de reserves vast die ten laste van subsidies zijn aangelegd.

Na afloop van de beleidsperiode oefent de administratie het toezicht uit op de reserves, vermeld in het eerste lid, op basis van de bepalingen inzake reservevorming van het besluit van de Vlaamse Regering van 8 november 2013 betreffende de algemene regels inzake subsidiëring.

Art. 54.Openstaande verbintenissen ten opzichte van de Vlaamse gemeenschap kunnen verrekend worden op de voorschotten en het saldo, vermeld in artikel 52 van het decreet sociaal-cultureel volwassenenwerk.

TITEL 6. - Gemeenschappelijke bepalingen

Art. 55.Voor een subsidieaanvraag, een projectdossier, een schriftelijke reactie, een remediëringsrapport, een voortgangsrapport, een inhoudelijk verslag, een financieel verslag of het aanleveren van beleidsrelevante gegevens kan de administratie een model bekendmaken.

Het toepasselijke model wordt ten minste drie maanden voor de uiterlijke indieningsdatum van het document in kwestie bekend gemaakt.

De modellen, vermeld in het eerste lid, kunnen ter beschikking gesteld worden in de vorm van een webtoepassing.

Art. 56.Iedere kennisgeving door de administratie, vermeld in dit besluit, wordt schriftelijk gedaan, ongeacht de drager. De kennisgeving kan gedaan worden met een brief, via elektronische post, via een webtoepassing of een ander telecommunicatiemiddel dat resulteert in een schriftelijk stuk voor de geadresseerde.

TITEL 7. - Slotbepalingen HOOFDSTUK 1. - Opheffingsbepalingen

Art. 57.Het besluit van de Vlaamse Regering van 5 september 2008 houdende de uitvoering van het decreet van 4 april 2003 betreffende het sociaal-cultureel volwassenenwerk, gewijzigd bij de besluiten van de Vlaamse Regering van 6 december 2013 en 27 februari 2015, wordt opgeheven, met uitzondering van artikel 60 en 61.

De artikelen 60 en 61 blijven gelden voor de subsidiëring van de federatie van organisaties voor volksontwikkelingswerk, vermeld in titel VIIbis van het decreet van 4 april 2003 betreffende het sociaal-cultureel volwassenenwerk. Voor de subsidiëring van het steunpunt gelden artikel 52 van het decreet sociaal-cultureel volwassenenwerk en titel 5 van dit besluit. HOOFDSTUK 2. - Overgangsbepalingen

Art. 58.In uitvoering van artikel 60, § 9 van het decreet sociaal-cultureel volwassenenwerk worden de beoordelingselementen, vermeld in § 3 tot en met § 8, uitgewerkt in evaluatiecriteria, vermeld in het tweede tot en met het zevende lid.

De beoordelingscriteria voor de sociaal-culturele verenigingen zijn: 1° de wijze waarop de vier functies, vermeld in artikel 2, 8° in het decreet van 4 april 2003, worden gerealiseerd;a) de organisatie heeft een onderbouwde visie op de vier functies;b) de organisatie geeft weer in welke mate elke functie in de werking wordt gerealiseerd en verantwoordt de keuzes die tot die verhouding hebben geleid; c) de organisatie expliciteert welke werkwijzen ze hanteert om de vier functies te realiseren.; 2° de wijze van begeleiding van de afdelingen of groepen: de ontwikkeling van het afdelingswerk en groepswerk, het aantal afdelingen of groepen: a) de organisatie verantwoordt welke strategie ze volgt op het vlak van het aantal afdelingen en groepen;b) de organisatie verantwoordt hoe ze het afdelings- en groepswerk ontwikkelt;c) de organisatie motiveert en verduidelijkt hoe ze de begeleiding van de afdelingen of groepen vorm geeft;3° het beleid ten aanzien van de vrijwilliger: a) de organisatie maakt duidelijk wat ze onder vrijwilligerswerk verstaat en legt haar visie over het vrijwilligersbeleid uit;b) de organisatie geeft aan welke strategie ze volgt om die visie in praktijk te brengen;c) de organisatie toont aan hoe ze betrokkenheid, inspraak en participatie van vrijwilligers in de organisatie vorm geeft;4° de acties met het oog op de verdieping en verbreding van de participatie: a) de organisatie verduidelijkt en motiveert haar strategieën rond het verbreden van participatie van leden, niet-leden en eventueel specifieke doelgroepen, en rond het op meer intensieve wijze bereiken van de geviseerde doelgroepen;b) de organisatie verduidelijkt welke acties ze met het oog op de verbreding en verdieping van de participatie voert;5° de communicatie met de leden: a) de organisatie geeft aan welke strategieën ze hanteert om met haar leden te communiceren;b) de organisatie geeft aan op welke manier ze die strategieën concretiseert in acties;6° het ontwikkelen van acties en activiteiten met een landelijk karakter;a) de organisatie geeft aan welke strategieën ze hanteert om acties en activiteiten met een landelijk karakter te ontwikkelen;b) de organisatie geeft aan op welke manier ze die strategieën concretiseert in acties.7° het ontwikkelen van vernieuwende en bijzondere activiteiten;a) de organisatie geeft aan welke vernieuwende en bijzondere activiteiten ze realiseert;b) de organisatie motiveert waarom die activiteiten vernieuwend en bijzonder zijn voor de vereniging;8° de aanpak van de diversiteit met specifieke aandacht voor interculturaliteit: a) de organisatie geeft haar visie op diversiteit in de samenleving en hoe ze zich daartegenover positioneert, en ze geeft aan welke inspanningen ze levert om met diversiteit in de samenleving en in de vereniging om te gaan;b) de organisatie geeft haar visie op interculturaliteit en hoe ze zich daartegenover positioneert, en ze geeft aan welke inspanningen ze levert om interculturaliteit te stimuleren.9° de samenwerking en netwerkvorming met andere organisaties: a) de organisatie motiveert en verduidelijkt hoe en met wie ze zich verbindt en aan netwerkvorming doet;b) de organisatie motiveert en toont aan welke initiatieven ze in samenwerking met andere organisaties neemt of welke inspanningen ze levert om samenwerking te stimuleren;10° de manier waarop in de werking rekening gehouden wordt met principes van integrale kwaliteitszorg: a) de organisatie expliciteert en verantwoordt haar integrale kwaliteitsbeleid;b) de organisatie verduidelijkt de gekozen verbeterstrategieën en de bijbehorende realisaties;11° de zorg voor professionalisering en professionaliteit.a) de organisatie expliciteert en verantwoordt haar beleid rond professionalisering en ontwikkeling;b) de organisatie toont aan welke initiatieven ze ter uitvoering van dat beleid neemt. De beoordelingscriteria voor de sociaal-culturele bewegingen zijn: 1° de knowhow en expertise van de beweging met betrekking tot het thema of het cluster;de wijze waarop die expertise verder wordt ontwikkeld; de wijze waarop de knowhow wordt ontsloten: a) de organisatie toont haar knowhow over en expertise in het thema of het cluster aan;b) de organisatie toont aan hoe ze die expertise verder ontwikkelt;c) de organisatie toont aan hoe ze de expertise ontsluit;2° de aanpak van diversiteit, met specifieke aandacht voor interculturaliteit: a) de organisatie geeft haar visie op diversiteit in de samenleving en hoe ze zich daartegenover positioneert, en geeft aan welke inspanningen ze levert om met diversiteit in de samenleving en in de organisatie om te gaan;b) de organisatie geeft haar visie op interculturaliteit en hoe ze zich daartegenover positioneert, en geeft aan welke inspanningen ze levert om interculturaliteit te stimuleren;3° de wijze waarop het ruime publiek rechtstreeks of onrechtstreeks wordt benaderd, inclusief de inspanning om andere publieksgroepen aan te trekken: a) de organisatie motiveert en toont aan welke kanalen, methoden en communicatiemiddelen ze gebruikt om het ruime publiek te benaderen;b) de organisatie motiveert en toont aan welke inspanningen ze levert om andere publieksgroepen aan te trekken;4° de creativiteit, de diversiteit en de originaliteit van de gehanteerde methoden, evenals de effectiviteit ervan: a) de organisatie expliciteert de diversiteit van de methoden die ze hanteert;b) de organisatie toont aan waarom de gehanteerde methoden origineel en creatief zijn;c) de organisatie toont aan dat de gehanteerde methoden effectief zijn met het oog op de te bereiken doelen;5° de communicatie met het publiek, de aandacht voor de media: a) de organisatie geeft aan welke strategieën ze hanteert om te communiceren met het brede publiek en op welke manier ze die strategieën concretiseert in acties;b) de organisatie toont aan welke inspanningen ze levert om de aandacht van de media te trekken;6° de aard en de omvang van de educatieve activiteiten en de werkmaterialen: a) de organisatie toont aan op welke manier ze invulling geeft aan de educatieve activiteiten;b) de organisatie toont aan welke werkmaterialen ze ontwikkelt en gebruikt;7° de acties en de campagnes: a) de organisatie verantwoordt de planning van haar acties en campagnes;b) de organisatie toont de aard en de omvang van haar acties en campagnes aan;8° de samenwerking en netwerkvorming met andere organisaties: a) de organisatie motiveert en verduidelijkt hoe en met wie ze zich verbindt en aan netwerkvorming doet;b) de organisatie motiveert en toont aan welke initiatieven ze in samenwerking met andere organisaties neemt of welke inspanningen ze levert om samenwerking te stimuleren;9° het engagement van vrijwilligers en bestuurders: a) de organisatie toont aan op welke manier vrijwilligers en bestuurders betrokken worden bij de organisatie;b) de organisatie toont aan op welke manier vrijwilligers en bestuurders meewerken aan de uitbouw van de organisatie;10° de zorg voor professionaliteit en professionalisering: a) de organisatie expliciteert en verantwoordt haar beleid rond professionalisering en ontwikkeling;b) de organisatie toont aan welke initiatieven ze ter uitvoering van dat beleid neemt;11° de manier waarop in de werking rekening wordt gehouden met principes van integrale kwaliteitszorg: a) de organisatie expliciteert en verantwoordt haar integrale kwaliteitsbeleid;b) de organisatie verduidelijkt de gekozen verbeterstrategieën en de bijbehorende realisaties. De beoordelingscriteria voor de gespecialiseerde vormingsinstellingen zijn: 1° de landelijke spreiding van het aanbod en/of het publiek: de organisatie toont aan dat haar aanbod en/of publieksbereik verspreid is over minstens vier Vlaamse provincies.Het tweetalige gebied Brussel-Hoofdstad wordt beschouwd als een Vlaamse provincie; 2° het beleid ten aanzien van de deelnemers - bestaande en beoogde doelgroepen - en de link naar het communicatiebeleid: a) de organisatie verduidelijkt welk beleid ze voert ten aanzien van haar deelnemers en de inspanningen die ze levert voor de publieksverbreding en de publieksvernieuwing;b) de organisatie verheldert de communicatiestrategieën die worden gehanteerd om de deelnemers, zowel de bestaande als de beoogde doelgroepen, te bereiken;3° de samenwerking met de volkshogescholen: a) de organisatie expliciteert en verantwoordt vanuit haar specifieke beleidsopties haar samenwerking met de diverse volkshogescholen, gevestigd in verschillende regio's;b) de organisatie toont aan welke samenwerkingen met volkshogescholen zijn gerealiseerd;4° de zorg voor professionalisering en professionaliteit: a) de organisatie expliciteert en verantwoordt haar beleid rond professionalisering en ontwikkeling;b) de organisatie toont aan welke initiatieven ze ter uitvoering van dat beleid neemt;5° het aantal uren programma's: a) de organisatie expliciteert en verantwoordt de keuzes over de omvang van het educatieve aanbod;b) de organisatie verduidelijkt de omvang en invulling van de gerealiseerde subsidieerbare uren;6° de netwerkvorming en samenwerking: a) de organisatie motiveert en verduidelijkt hoe en met wie ze zich verbindt en aan netwerkvorming doet;b) de organisatie motiveert en toont aan welke initiatieven ze in samenwerking met andere organisaties neemt of welke inspanningen ze levert om samenwerking te stimuleren;7° de manier waarop invulling wordt gegeven aan de culturele functie: a) de organisatie heeft een onderbouwde visie op de culturele functie;b) de organisatie geeft weer op welke manier en in welke mate ze de culturele functie in haar werking realiseert en ze verantwoordt haar keuzes;8° de manier waarop invulling wordt gegeven aan de gemeenschapsvormende functie: a) de organisatie heeft een onderbouwde visie op de gemeenschapsvormende functie;b) de organisatie geeft weer op welke manier en in welke mate ze de gemeenschapsvormende functie in de werking realiseert en ze verantwoordt haar keuzes;9° de manier waarop in de werking rekening wordt gehouden met principes van integrale kwaliteitszorg: a) de organisatie expliciteert en verantwoordt haar integraal kwaliteitsbeleid;b) de organisatie verduidelijkt de gekozen verbeterstrategieën en de bijbehorende realisaties;10° de aanpak van de diversiteit met specifieke aandacht voor interculturaliteit: a) de organisatie geeft haar visie op diversiteit in de samenleving en hoe ze zich daartegenover positioneert, en geeft aan welke inspanningen ze levert om met diversiteit in de samenleving en in de vereniging om te gaan;b) de organisatie geeft haar visie op interculturaliteit en hoe ze zich daartegenover positioneert, en ze geeft aan welke inspanningen ze levert om interculturaliteit te stimuleren. De beoordelingscriteria voor de syndicale vormingsinstellingen zijn: 1° de landelijke spreiding van het aanbod en/of het publiek: de organisatie toont aan dat haar aanbod of publieksbereik verspreid is over minstens vier Vlaamse provincies.Het tweetalige gebied Brussel-Hoofdstad wordt beschouwd als een Vlaamse provincie; 2° het beleid ten aanzien van de deelnemers (bestaande en beoogde doelgroepen) en de link naar het communicatiebeleid: a) de organisatie verduidelijkt welk beleid ze voert ten aanzien van haar deelnemers en de inspanningen die ze levert voor de publieksverbreding en de publieksvernieuwing;b) de organisatie verheldert de communicatiestrategieën die ze hanteert om de deelnemers (zowel de bestaande als de beoogde doelgroepen) te bereiken;3° de zorg voor professionalisering en professionaliteit: a) de organisatie expliciteert en verantwoordt haar beleid rond professionalisering en ontwikkeling;b) de organisatie toont aan welke initiatieven ze ter uitvoering van dat beleid neemt;4° het aantal uren programma's: a) de organisatie expliciteert en verantwoordt de keuzes over de omvang van het educatieve aanbod;b) de organisatie verduidelijkt de omvang en invulling van de gerealiseerde subsidieerbare uren;5° de netwerkvorming en samenwerking: a) de organisatie motiveert en verduidelijkt hoe en met wie ze zich verbindt en aan netwerkvorming doet;b) de organisatie motiveert en toont aan welke initiatieven ze in samenwerking met andere organisaties neemt of welke inspanningen ze levert om samenwerking te stimuleren;6° de manier waarop invulling wordt gegeven aan de culturele functie: a) de organisatie heeft een onderbouwde visie op de culturele functie;b) de organisatie geeft weer op welke manier en in welke mate ze de culturele functie in haar werking realiseert en ze verantwoordt haar keuzes;7° de manier waarop invulling wordt gegeven aan de gemeenschapsvormende functie: a) de organisatie heeft een onderbouwde visie op de gemeenschapsvormende functie;b) de organisatie geeft weer op welke manier en in welke mate ze de gemeenschapsvormende functie in haar werking realiseert en ze verantwoordt haar keuzes;8° de manier waarop in de werking rekening wordt gehouden met principes van integrale kwaliteitszorg: a) de organisatie expliciteert en verantwoordt haar integrale kwaliteitsbeleid;b) de organisatie verduidelijkt de gekozen verbeterstrategieën en de bijbehorende realisaties;9° de aanpak van de diversiteit met specifieke aandacht voor interculturaliteit: a) de organisatie geeft haar visie op diversiteit in de samenleving en hoe ze zich daartegenover positioneert, en ze geeft aan welke inspanningen ze levert om met diversiteit in de samenleving en in de vereniging om te gaan;b) de organisatie geeft haar visie op interculturaliteit en hoe ze zich daartegenover positioneert, en ze geeft aan welke inspanningen ze levert om interculturaliteit te stimuleren. De beoordelingscriteria voor de vormingsinstellingen voor personen met een handicap zijn: 1° de landelijke spreiding van het aanbod en/of het publiek: de organisatie toont aan dat haar aanbod en/of publieksbereik verspreid is over minstens vier Vlaamse provincies.Het tweetalige gebied Brussel-Hoofdstad wordt beschouwd als een Vlaamse provincie; 2° het beleid ten aanzien van de deelnemers (bestaande en beoogde doelgroepen) en de link naar het communicatiebeleid: a) de organisatie verduidelijkt welk beleid ze voert ten aanzien van haar deelnemers en de inspanningen die ze levert voor de publieksverbreding en de publieksvernieuwing;b) de organisatie verheldert de communicatiestrategieën die ze hanteert om de deelnemers, zowel de bestaande als de beoogde doelgroepen, te bereiken;3° de zorg voor professionalisering en professionaliteit: a) de organisatie expliciteert en verantwoordt haar beleid rond professionalisering en ontwikkeling;b) de organisatie toont aan welke initiatieven ze ter uitvoering van dat beleid neemt;4° het aantal uren programma's: a) de organisatie expliciteert en verantwoordt de keuzes over de omvang van het educatieve aanbod;b) de organisatie verduidelijkt de omvang en invulling van de gerealiseerde subsidieerbare uren;5° de netwerkvorming en samenwerking: a) de organisatie motiveert en verduidelijkt hoe en met wie ze zich verbindt en aan netwerkvorming doet;b) de organisatie motiveert en toont aan welke initiatieven ze in samenwerking met andere organisaties neemt of welke inspanningen ze levert om samenwerking te stimuleren;6° de manier waarop invulling wordt gegeven aan de culturele functie: a) de organisatie heeft een onderbouwde visie op de culturele functie;b) de organisatie geeft weer op welke manier en in welke mate ze de culturele functie in de werking realiseert en ze verantwoordt haar keuzes;7° de manier waarop invulling wordt gegeven aan de gemeenschapsvormende functie: a) de organisatie heeft een onderbouwde visie op de gemeenschapsvormende functie;b) de organisatie geeft weer op welke manier en in welke mate ze de gemeenschapsvormende functie in de werking realiseert en ze verantwoordt haar keuzes;8° de manier waarop in de werking rekening wordt gehouden met principes van integrale kwaliteitszorg: a) de organisatie expliciteert en verantwoordt haar integraal kwaliteitsbeleid;b) de organisatie verduidelijkt de gekozen verbeterstrategieën en de bijbehorende realisaties;9° de aanpak van de diversiteit met specifieke aandacht voor interculturaliteit;a) de organisatie geeft haar visie op diversiteit in de samenleving en hoe ze zich daartegenover positioneert, en ze geeft aan welke inspanningen ze levert om met diversiteit in de samenleving en in de vereniging om te gaan;b) de organisatie geeft haar visie op interculturaliteit en hoe ze zich daartegenover positioneert, en ze geeft aan welke inspanningen ze levert om interculturaliteit te stimuleren;10° de samenwerking binnen de federatie: a) de organisatie expliciteert de finaliteit en de doelstellingen van de samenwerking met de andere vormingsinstellingen of -diensten binnen de federatie;b) de organisatie verduidelijkt op welke wijze ze samen werkt met de andere vormingsinstellingen of -diensten binnen de federatie. De beoordelingscriteria voor de federatie van vormingsdiensten voor personen met een handicap zijn: 1° de landelijke spreiding van het aanbod en/of het publiek: de organisatie toont aan dat haar aanbod en/of publieksbereik verspreid is over minstens vier Vlaamse provincies.Het tweetalige gebied Brussel-Hoofdstad wordt beschouwd als een Vlaamse provincie; 2° het beleid ten aanzien van de deelnemers - bestaande en beoogde doelgroepen - en de link naar het communicatiebeleid: a) de organisatie verduidelijkt welk beleid ze voert ten aanzien van haar deelnemers en de inspanningen die ze levert voor de publieksverbreding en de publieksvernieuwing;b) de organisatie verheldert de communicatiestrategieën die ze hanteert om de deelnemers, zowel de bestaande als de beoogde doelgroepen, te bereiken;3° de zorg voor professionalisering en professionaliteit: a) de organisatie expliciteert en verantwoordt haar beleid rond professionalisering en ontwikkeling;b) de organisatie toont aan welke initiatieven ze ter uitvoering van dat beleid neemt;4° de manier waarop invulling wordt gegeven aan de educatieve functie: a) de organisatie heeft een onderbouwde visie op de educatieve functie;b) de vormingsdienst geeft weer op welke manier en in welke mate de hij de educatieve functie in zijn werking realiseert en verantwoordt zijn keuzes.5° de netwerkvorming en samenwerking;a) de organisatie motiveert en verduidelijkt hoe en met wie ze zich verbindt en aan netwerkvorming doet;b) de organisatie motiveert en toont aan welke initiatieven ze in samenwerking met andere organisaties neemt of welke inspanningen ze levert om samenwerking te stimuleren;6° de manier waarop invulling wordt gegeven aan de gemeenschapsvormende functie en aan de maatschappelijke activeringsfunctie: a) de organisatie heeft een onderbouwde visie op de gemeenschapsvormende functie;b) de organisatie geeft weer op welke manier en in welke mate ze de gemeenschapsvormende functie in haar werking realiseert en verantwoordt haar keuzes;c) de organisatie heeft een onderbouwde visie op de maatschappelijke activeringsfunctie;d) de organisatie geeft weer op welke manier en in welke mate ze de maatschappelijke activeringsfunctie in de werking realiseert en verantwoordt haar keuzes;7° de manier waarop in de werking rekening wordt gehouden met principes van integrale kwaliteitszorg: a) de organisatie expliciteert en verantwoordt haar integrale kwaliteitsbeleid;b) de organisatie verduidelijkt de gekozen verbeterstrategieën en de bijbehorende realisaties;8° de aanpak van de diversiteit met specifieke aandacht voor interculturaliteit;a) de organisatie geeft haar visie op diversiteit in de samenleving en hoe ze zich daartegenover positioneert, en geeft aan welke inspanningen ze levert om met diversiteit in de samenleving en in de vereniging om te gaan;b) de organisatie geeft haar visie op interculturaliteit en hoe ze zich daartegenover positioneert, en ze geeft aan welke inspanningen ze levert om interculturaliteit te stimuleren;9° de samenwerking binnen de federatie: a) de organisatie expliciteert de finaliteit en de doelstellingen van de samenwerking met de andere vormingsinstellingen of -diensten binnen de federatie;b) de organisatie verduidelijkt op welke wijze ze samen werkt met de andere vormingsinstellingen of -diensten binnen de federatie.

Art. 59.In uitvoering van artikel 60, § 9 van het decreet sociaal-cultureel volwassenenwerk, worden de bepalingen met betrekking tot de uitkering van subsidies in artikel 45, § 2, § 3 en § 4 van het decreet van 4 april 2003, zoals van kracht vóór de inwerkingtreding van het decreet sociaal-cultureel volwassenenwerk, uitgewerkt in de volgende evaluatiecriteria: a) de jaarlijkse subsidie wordt verantwoord in het kader van de uitvoering van het beleidsplan;b) de reserves die opgebouwd worden met de subsidies, worden aangewend om uitgaven te financieren die bijdragen tot de realisatie van de doelstellingen van de organisatie;c) er wordt een boekhouding gevoerd volgens het genormaliseerde boekhoudkundige stelsel.

Art. 60.Het visitatieverslag omvat: 1° een evaluatie van de werking per toepassend beoordelingselement, vermeld in artikel 58, tweede lid tot en met zevende lid, van dit besluit;2° een evaluatie van de werking per evaluatiecriterium, vermeld in artikel 59 van dit besluit;3° een eindresultaat voor elk beoordelingselement en voor de bepalingen over de uitkering van de subsidies, waarbij in voorkomend geval een of meerdere aanbevelingen worden geformuleerd;4° kwantitatieve gegevens met betrekking tot de werking zoals die sinds de erkenning op basis van het decreet van 4 april 2003 kunnen worden afgeleid uit de voortgangsrapporten, de jaarlijkse begroting, de financiële verslagen en algemene informatie en gegevens met betrekking tot de werking in 2004, 2008, 2012 en 2016;5° een concluderende samenvatting op basis van afweging en interactie tussen 1°, 2°, 3° en 4° ;6° een evaluatie als vermeld in artikel 60, § 10, van het decreet sociaal-cultureel volwassenenwerk.

Art. 61.In uitvoering van artikel 61, § 4 van het decreet sociaal-cultureel volwassenenwerk, worden de beoordelingselementen uitgewerkt in de volgende beoordelingscriteria: 1° het publieksbereik;a) de organisatie expliciteert, met het oog op de realisatie van de drie functies, haar keuzes om delen van de volwassen bevolking uit de regio te bereiken inclusief de opties voor een eventuele publieksverruiming of -verdieping;b) de organisatie verduidelijkt hoe ze gegevens daarover verzamelt en analyseert;2° de mate waarin de volkshogeschool kansengroepen bereikt, of via het werken met multiplicatoren van betekenis is voor kansengroepen: a) de organisatie verduidelijkt en motiveert haar kansengroepenbeleid;b) de organisatie toont haar inspanningen om kansengroepen te bereiken aan en verduidelijkt of ze de inspanningen levert via eerstelijnswerk met de betrokkenen en/of via intermediair werk met multiplicatoren die van betekenis zijn voor de betrokken kansengroepen;3° de spreiding van het aanbod over de regio: a) de organisatie expliciteert en verantwoord haar keuzes en haar strategie om het aanbod binnen de regio te spreiden;b) de organisatie toont aan hoe ze haar aanbod effectief spreidt over de regio;4° de wijze van bekendmaking van het aanbod: de organisatie verduidelijkt haar keuzes voor en aanpak van de communicatiestrategieën om het aanbod bekend te maken bij het bredere publiek;5° de diversiteit van het aanbod: a) de organisatie motiveert hoe ze haar aanbod afstemt op de specificiteit van de regio;b) de organisatie toont de diversiteit van haar aanbod aan;6° de maatschappelijke verantwoording van het aanbod: de organisatie motiveert en verduidelijkt vanuit haar regionale context de maatschappelijke verantwoording van haar aanbod;7° de beschikbare infrastructuur: a) de organisatie verantwoordt en expliciteert de keuzes in haar infrastructuurbeleid;b) de organisatie toont aan wat ze realiseert op infrastructureel vlak;8° de professionele uitbouw: a) de organisatie expliciteert en verantwoordt haar beleid rond de samenstelling, professionalisering en ontwikkeling van haar team;b) de organisatie toont aan welke initiatieven ze ter uitvoering van dat beleid neemt;9° de netwerkvorming: de organisatie motiveert en verduidelijkt vanuit haar regionale inbedding en haar decretale opdrachten hoe en met wie ze zich verbindt en aan netwerkvorming doet;10° de samenwerking met de gespecialiseerde vormingsinstellingen: a) de organisatie expliciteert en verantwoordt vanuit haar specifieke beleidsopties haar gewenste samenwerking met de diverse gespecialiseerde vormingsinstellingen;b) de organisatie toont aan welke samenwerkingen met gespecialiseerde vormingsinstellingen ze realiseert;11° de eigen bijdrage aan het overleg met de volkshogescholen uit de andere regio's: de organisatie verduidelijkt haar bijdrage binnen het overleg met de andere volkshogescholen;12° de wijze waarop de volkshogeschool de culturele functie invult: a) de organisatie heeft een onderbouwde visie op de culturele functie;b) de organisatie geeft weer op welke manier en in welke mate ze de culturele functie in de werking realiseert en ze verantwoordt haar keuzes;13° de wijze waarop de volkshogeschool de gemeenschapsvormende functie invult: a) de organisatie heeft een onderbouwde visie op de gemeenschapsvormende functie;b) de organisatie geeft weer op welke manier en in welke mate ze de gemeenschapsvormende functie in haar werking realiseert en ze verantwoordt haar keuzes;14° het aantal uren programma's: a) de organisatie expliciteert en verantwoordt de keuzes over de omvang van het educatieve aanbod;b) de organisatie verduidelijkt de omvang en invulling van de gerealiseerde subsidieerbare uren;15° diversiteit met specifieke aandacht voor interculturaliteit: a) de organisatie geeft haar visie op diversiteit en ze geeft aan welke inspanningen ze levert om met diversiteit in de samenleving en in de werking om te gaan;b) de organisatie geeft haar visie op interculturaliteit en ze geeft aan welke inspanningen ze levert om interculturaliteit te stimuleren in personeel, werking en beleidsorganen;16° de manier waarop in de werking rekening wordt gehouden met de principes van integrale kwaliteitszorg: a) de organisatie expliciteert en verantwoordt haar integrale kwaliteitsbeleid;b) ze verduidelijkt de gekozen verbeterstrategieën en de bijbehorende realisaties.

Art. 62.In uitvoering van artikel 22, § 1 van het decreet sociaal-cultureel volwassenenwerk wordt in het gemotiveerd advies van de beoordeling rekening gehouden met alle elementen vermeld in het visitatieverslag zoals bepaald in artikel 60.

Art. 63.In uitvoering van artikel 61, § 4 van het decreet sociaal-cultureel volwassenenwerk, worden de bepalingen met betrekking tot de uitkering van subsidies in artikel 45, § 2, § 3 en § 4 van het decreet van 4 april 2003, zoals van kracht vóór de inwerkingtreding van het decreet sociaal-cultureel volwassenenwerk, uitgewerkt in de volgende beoordelingscriteria: 1° de jaarlijkse subsidie wordt verantwoord in het kader van de uitvoering van het beleidsplan;2° de reserves die opgebouwd worden met de subsidies, worden aangewend om de uitgaven te financieren die bijdragen tot de realisatie van de doelstellingen van de organisatie;3° er wordt een boekhouding gevoerd volgens het genormaliseerde boekhoudkundige stelsel. HOOFDSTUK 3. - Inwerktredingsbepaling en uitvoeringsbepaling

Art. 64.Dit besluit treedt in werking op 1 januari 2018.

Art. 65.De Vlaamse minister, bevoegd voor de culturele aangelegenheden, is belast met de uitvoering van dit besluit.

Brussel, 27 oktober 2017.

De Minister-President van de Vlaamse Regering, G. BOURGEOIS De Vlaamse Minister van Cultuur, Media, Jeugd en Brussel, S. GATZ

^