Etaamb.openjustice.be
Decreet van 20 december 2001
gepubliceerd op 06 februari 2002

Decreet houdende wijziging van het decreet van 27 juni 1996 betreffende de afvalstoffen door het invoeren van een terugnameplicht voor bepaalde goederen of afvalstoffen

bron
ministerie van het waalse gewest
numac
2002027122
pub.
06/02/2002
prom.
20/12/2001
ELI
eli/decreet/2001/12/20/2002027122/staatsblad
staatsblad
https://www.ejustice.just.fgov.be/cgi/article_body(...)
Document Qrcode

20 DECEMBER 2001. - Decreet houdende wijziging van het decreet van 27 juni 1996 betreffende de afvalstoffen door het invoeren van een terugnameplicht voor bepaalde goederen of afvalstoffen (1)


De Waalse Gewestraad heeft aangenomen en Wij, Regering, bekrachtigen hetgeen volgt :

Artikel 1.In het decreet van 27 juni 1996 betreffende de afvalstoffen wordt een artikel 8bis ingevoegd, luidend als volgt : «

Art. 8bis.§ 1. Voor goederen of afvalstoffen die voortkomen uit de commercialisering van goederen, grondstoffen of producten kan de Regering een terugnameplicht opleggen aan de betrokken producenten, invoerders of handelaars met het oog op de preventie, de recycling, de valorisatie of een gepast beheer van die goederen of afvalstoffen.

De terugnameplicht houdt de verplichting in de goederen of afvalstoffen terug te nemen, in te zamelen, te valoriseren, te verwijderen of die handelingen te laten uitvoeren. § 2. De Regering bepaalt welke goederen, afvalstoffen en personen onder de terugnameplicht vallen.

De Regering bepaalt de doelstellingen inzake de preventie, de inzameling, de recycling en de valorisatie, alsmede de beheersmodaliteiten die toepasselijk zijn op de goederen of afvalstoffen die onder de terugnameplicht vallen. Ze bepaalt tevens de informatieverplichtingen van statistische aard i.v.m. de uitvoering van de terugnameplicht en de informatieverplichtingen ten opzichte van de gebruiker. § 3. Om de terugnameplicht na te komen kunnen de betrokken personen : 1° ofwel een beheersplan opmaken;2° ofwel de plicht laten nakomen door een overeenkomstig dit decreet erkende instelling waarbij ze zich hebben aangesloten;3° ofwel een milieuovereenkomst uitvoeren waarvan sprake in het decreet van 20 december 2001 betreffende de milieuovereenkomsten. Als de Regering een terugnameplicht oplegt, kan ze voor bepaalde door haar aangewezen goederen of afvalstoffen de modaliteiten voor de nakoming van de verplichting beperken tot één of twee van de punten bedoeld in het eerste lid. § 4. De Regering bepaalt de inhoud van het in § 3, eerste lid, 1°, bedoelde beheersplan, alsmede de procedure voor de indiening en goedkeuring ervan. De geldigheidsduur van het beheersplan wordt ook door de Regering bepaald en mag niet meer dan tien jaar bedragen. § 5. De Regering bepaalt : 1° de voorwaarden waaronder de erkenning aan de in § 3, eerste lid, 2°, bedoelde instelling verleend wordt;2° de procedure voor de verlening van de erkenning;3° de voorwaarden waaronder de erkenning kan worden gewijzigd, opgeschort of ingetrokken, alsmede de desbetreffende procedure; 4° de minimale voorschriften die vastliggen in de erkenning m.b.t. de verplichtingen die de erkende instelling moet nakomen in het kader van de terugnameplicht; 5° de geldigheidsduur van de erkenning, die evenwel niet meer dan vijf jaar mag bedragen. De voorwaarden waaronder de erkenning aan de instelling wordt verleend, kunnen met name betrekking hebben op de vorm van de erkenning en op de middelen waarover de instelling beschikt om haar verplichtingen na te komen.

De voorschriften bedoeld in het eerste lid, 4°, hebben met name betrekking op : 1° de modaliteiten voor de inzameling van de goederen of afvalstoffen die onder de terugnameplicht vallen;2° de modaliteiten voor de inning van de bijdragen van de leden om de aan de terugnameplicht gebonden kosten te dekken;3° de overlegging aan de Dienst van de balansen en resultatenrekeningen van het afgelopen jaar;4° de overlegging aan de Dienst van een preventieplan;5° de instemming van de erkende instelling waarbij ze met elke persoon die onder de terugnameplicht valt en aan wie de aangevraagde erkenning wordt verleend, een overeenkomst sluit waarin de modaliteiten voor de overdracht van de terugnameplicht vastliggen. De uitvoering van de erkenning kan door de overheid die de Regering aanwijst onderworpen worden aan het stellen van een zekerheid om het Gewest de garantie te geven dat de terugnameplicht wordt nagekomen.

Elk erkenningsbesluit wordt in het Belgisch Staatsblad bekendgemaakt. § 6. Het beheersplan, de voorwaarden waaronder de erkenning aan de instelling wordt verleend en de milieuovereenkomst, bedoeld in § 3, eerste lid, vermelden de te nemen maatregelen om de betrekkingen met een maatschappelijk doel te bevorderen binnen de verenigingen en vennootschappen die bovenbedoelde goederen of afvalstoffen inzamelen, sorteren, recycleren en valoriseren. »

Art. 2.In artikel 8 van hetzelfde decreet wordt punt 2° geschrapt en worden de punten 3°, 4°, 5°, 6° respectievelijk de punten 2°, 3°, 4°, 5°.

Art. 3.In artikel 33, § 3, van hetzelfde decreet wordt een punt "8bis" ingevoegd tussen de punten "8" en "9".

Art. 4.In artikel 36 van hetzelfde decreet wordt een punt 12° ingevoegd, luidend als volgt : "12° de opvolging van het beheer van de terugnameplichten".

Art. 5.In artikel 48, § 1, van hetzelfde decreet wordt een punt "8bis" ingevoegd na het woord "artikelen".

Art. 6.In hetzelfde decreet wordt een artikel 55bis ingevoegd, luidend als volgt : "

Art. 55bis.De overtreder van artikel 8bis of van de voorschriften voor de uitvoering ervan wordt gestraft met een geldboete van honderd tot honderdduizend BEF".

Kondigen dit decreet af, bevelen dat het in het Belgisch Staatsblad zal worden bekendgemaakt.

Namen, 20 december 2001.

De Minister-President, J.-Cl. VAN CAUWENBERGHE De Minister van Economie, K.M.O.'s, Onderzoek en Nieuwe Technologieën, S. KUBLA De Minister van Vervoer, Mobiliteit en Energie, J. DARAS De Minister van Begroting, Huisvesting, Uitrusting en Openbare Werken, M. DAERDEN De Minister van Ruimtelijke Ordening, Stedenbouw en Leefmilieu, M. FORET De Minister van Landbouw en Landelijke Aangelegenheden, J. HAPPART De Minister van Binnenlandse Aangelegenheden en Ambtenarenzaken, Ch. MICHEL De Minister van Sociale Aangelegenheden en Gezondheid, Th. DETIENNE De Minister van Tewerkstelling en Vorming, Mevr. M. ARENA _______ Nota (1) Zitting 2001-2002. Stukken van de Raad 264 (2001-2002), nrs. 1 tot 5.

Volledig verslag, openbare vergadering van 20 december 2001.

Bespreking. - Stemming.

^