Etaamb.openjustice.be
Gewestplan
gepubliceerd op 07 augustus 1999

Gewestplan Veurne-Westkust. - Definitieve vaststelling van het plan tot aanvulling van het gewestplan op het grondgebied van de gemeente Koksijde Bij besluit van de Vlaamse regering van 9 februari 1999 wordt het bijgevoegde plan tot aanvulling v Het plan omschrijft de bestemmingsgebieden voor delen van het kaartblad nr. 11/8 zoals vervat in de(...)

bron
ministerie van de vlaamse gemeenschap
numac
1999035381
pub.
07/08/1999
prom.
--
staatsblad
https://www.ejustice.just.fgov.be/cgi/article_body(...)
Document Qrcode

MINISTERIE VAN DE VLAAMSE GEMEENSCHAP

Departement Leefmilieu en Infrastructuur


Gewestplan Veurne-Westkust. - Definitieve vaststelling van het plan tot aanvulling van het gewestplan op het grondgebied van de gemeente Koksijde Bij besluit van de Vlaamse regering van 9 februari 1999 wordt het bijgevoegde plan tot aanvulling van het koninklijk besluit van 6 december 1976 houdende vaststelling van het gewestplan Veurne-Westkust definitief vastgesteld voor gronden in de gemeente Koksijde.

Het plan omschrijft de bestemmingsgebieden voor delen van het kaartblad nr. 11/8 zoals vervat in de bijlage 1 bij dit besluit.

De kaart met de bestaande fysische en juridische toestand behorende tot de niet normatieve delen van voormeld gewestplan, is vervat in de bijlage 2 bij dit besluit.

De Vlaamse minister bevoegd voor de ruimtelijke ordening, is belast met de uitvoering van dit besluit.

Uittreksel uit het verslag van de Regionale Commissie d.d. 6 november 1998. - Advies gedeeltelijke herziening gewestplan Veurne-Westkust m.b.t. de herbevestiging van het besluit van de Vlaamse regering van 18 november 1987 tot aanvullende vaststelling van het gewestplan Veurne-Westkust (o.m. Ter Yde, Hannecartbos...) op het grondgebied van de gemeente Koksijde Gewestplan Veurne-Westkust Advies van de Streekcommissie van advies voor de Ruimtelijke Ordening en de Stedenbouw in West-Vlaanderen De Regionale Commissie van Advies in haar zitting, van 6 november 1998.

Gelet op het decreet betreffende de ruimtelijke ordening gecoördineerd op 22 oktober 1996, inzonderheid de artikelen 2, § 2, 9, 10, 11, 41 en 43, § 2, vierde lid;

Gelet op het decreet van 24 juli 1996 houdende de ruimtelijke planning, inzonderheid op de artikelen 6, 7, 8 en 9;

Gelet op het koninklijk besluit van 28 december 1972 betreffende de inrichting en de toepassing van de ontwerp-gewestplannen en de gewestplannen, gewijzigd bij koninklijk besluit van 13 december 1978 en bij besluiten van de Vlaamse regering van 3 oktober 1984, 15 en 29 september 1993;

Gelet op het koninklijk besluit van 6 december 1976 houdende vaststelling van het gewestplan Veurne-Westkust;

Gelet op de besluiten van de Vlaamse regering van 18 november 1987, 16 september 1992 en 19 oktober 1994 tot aanvullende vaststelling van het gewestplan Veurne-Westkust wat betreft de gronden in Koksijde (Oostduinkerke);

Gelet op het besluit van de Vlaamse regering van 9 december 1992 houdende vaststelling van een gedeelte van het gewestplan Veurne-Westkust voor het gebied Groenendijk te Koksijde (Oostduinkerke);

Overwegende dat de Vlaamse regering op 23 september 1997 het besluit van de definitieve vaststelling van het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen heeft goedgekeurd;

Gelet op het decreet houdende bekrachtiging van de bindende bepalingen van het besluit van de Vlaamse regering van 23 september 1997 houdende defintieve vaststelling van het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen, aangenomen door het Vlaams parlement op 19 november 1997;

Gelet op de arresten van de Raad van State van 7 mei en 26 november 1996 (nrs. 59514 t.e.m. 59518 en nr. 63280) waarbij het besluit van de Vlaamse regering van 18 november 1987, houdende aanvulling van het koninklijk besluit van 6 december 1976, werd vernietigd;

Gelet op het besluit van de Vlaamse regering d.d. 3 maart 1998, houdende voorlopige vaststelling van het ontwerp-gewestplan tot gedeeltelijke wijziging van het gewestplan Veurne-Westkust op het grondgebied van de gemeente Koksijde;

Gelet op de brief d.d. 6 mei 1998 van de Gouverneur van de provincie West-Vlaanderen aan het College van burgemeester en schepenen van de in het gewestplan Veurne-Westkust gelegen gemeenten, waarbij het openbaar onderzoek betreffende de gedeeltelijke herziening van het ontwerp-gewestplan Veurne-Westkust wordt bevolen van 15 juni 1998 tot 13 augustus 1998;

Gelet op de brief d.d. 20 oktober 1998 van de Gouverneur van de provincie West-Vlaanderen waarbij het ontwerp-plan werd overgemaakt aan de Regionale Commissie van Advies en aan de Vlaamse regering;

Gelet op het advies van de gemeenteraad van Veurne, uitgebracht tijdens de periode van 60 dagen (14 augustus tot en met 12 oktober 1998) volgend op het openbaar onderzoek; Gelet op het advies van de Bestendige Deputatie van 8 oktober 1998;

Overwegende dat tijdens het openbaar onderzoek van 15 juni 1998 tot en met 13 augustus 1998, 6 bezwaarschriften werden ingediend.

Onderzoek van de adviezen, bezwaren en opmerkingen Adviezen gemeenten Standpunt van de Commissie m.b.t. de adviezen van de gemeenteraden Door de gemeenteraad van Veurne werd formeel gunstig advies uitgebracht. Dit advies wordt ontvankelijk geadviseerd.

Door de gemeenteraden van De Panne, Koksijde en Nieuwpoort werd geen advies uitgebracht.

Deze gemeenten worden geacht een gunstig advies te hebben uitgebracht.

De Commissie adviseert kennis te nemen van de formeel gunstige en de gunstig-geachte adviezen.

Advies van de bestendige deputatie van de provincieraad van West-Vlaanderen Standpunt van de Commissie m.b.t. het advies van de Bestendige Deputatie van de Provincieraad van West-Vlaanderen Door de Bestendige Deputatie van de Provincieraad van West-Vlaanderen werd voor het ontwerp-gewestplan tot gedeeltelijke wijziging van het gewestplan Veurne-Westkust op het grondgebied van de gemeente Koksijde, een gunstig advies verleend.

De Commissie adviseert kennis te nemen van het gunstig advies.

Geheel van bezwaren en opmerkingen van particulieren, openbare besturen en anderen Advies van de Commissie m.b.t. de bezwaren en opmerkingen Algemeen De Commissie stelt dat grote eenheden natuur aan onze kust gevrijwaard dienen te worden om enerzijds het geografisch-fysisch patrimonium van onze kustlijn te bewaren en anderzijds om de druk van het verstedelijkte recreatieve gebied op te vangen en dat daarvoor alle restanten van de open ruimte, welke deel uitmaken van of aansluiten bij grotere gehelen beschermd dienen te worden.

De Commissie stelt dat enkel door deze specifieke zorgzaamheid de sociale, economische, recreatieve en natuurlijke waarden van dit gebied kunnen bewaard worden.

Bezwaar 1 advocatenkantoor De Caluwé & Horsman voor Florizoone Johan.

Bezwaarindiener situeert zijn grond tussen de Koninklijke baan, Dorlodotlaan, Rolandstraat, Bettystraat en geeft als kadastraal gegeven Sectie G nr. 1037b. Bezwaarindiener stelt dat tot tweemaal toe de besluiten die de grond de bestemming natuurgebied gaven werd vernietigd door de Raad van State en dat de Vlaamse regering bij haar besluitvorming hiermede dient rekening te houden. Bezwaarindiener stelt dat de gronden als woongebied dienen bestemd te worden en gaat daarvoor uit van volgende argumentatie : - gelegen aan een volledig uitgeruste weg, gas, water, elektriciteit en telefoon zijn in het kwartier aanwezig; - nabijheid van bestaande woningen, bezwaarindiener verwijst naar tramhalte, home Duinenhuis en de omringende woningen; - technische geschiktheid om bebouwd te worden : bezwaarindiener verwijst naar een vroegere vervallen verkaveling, en naar mondelinge bouwtoelating door de gemeente : Bezwaarindiener stelt tevens dat de grond geen natuurwaarden bezit.

De Commissie merkt op dat het kadastraal perceel Sectie G, nr. 1037b gelegen is ten zuiden van de Koninklijke Baan, aan de Hoge Duinenlaan.

De Commissie stelt dat het arrest van de Raad van State van 7 mei 1996 over een vroegere gewestplanwijziging geen uitspraak doet over deze ontwerp-gewestplanwijziging.

De Commissie stelt dat het perceel Sectie G, nr. 1037b volledig aansluit en geïntegreerd is in een bestaand natuurgebied, dat het van de bestaande bebouwing gescheiden is door een nutsvoorziening van gemeentelijk belang, dat de omringende bebouwing deel uitmaakt van het woongebied.

De Commissie verklaart het bezwaar ontvankelijk en ongegrond. Een lid stemt tegen.

Bezwaar 2 advocatenkantoor De Caluwé & Horsman voor Florizoone Eric en n.v. De Strandschelp.

Bezwaarindienders zijn eigenaar van gronden, gelegen tussen de Koninklijke baan, Dorlodotlaan, Rolandstraat, Bettystraat.

Bezwaarindieners stellen dat tot tweemaal toe de besluiten die de grond de bestemming natuurgebied gaven werd vernietigd door de Raad van State en dat de Vlaamse regering bij haar besluitvorming hiermede dient rekening te houden. Bezwaarindiener stelt dat de gronden als woongebied dienen bestemd te worden en gaat daarvoor uit van volgende argumentatie : - gelegen aan een volledig uitgeruste weg, gas, water, elektriciteit en telefoon zijn in het kwartie aanwezig; - nabijheid van bestaande woningen : bezwaarindiener verwijst naar tramhalte, home Duinenhuis en de omringende woningen; - technische geschiktheid om bebouwd te worden : bezwaarindiener verwijst naar een vroegere vervallen verkaveling, en naar mondelinge bouwtoelating door de gemeente.

Bezwaarindiener stelt tevens dat de grond geen natuurwaarden bezit.

De Commissie stelt dat het arrest van de Raad van State van 7 mei 1996 over een vroegere gewestplanwijziging geen uitspraak doet over deze ontwerp-gewestplanwijziging.

De Commissie stelt dat de gronden volledig aansluiten bij een bestaand natuurgebied en de natuurlijke begroeiing van het duinengebied overgenomen hebben, dat een verdere uitbreiding van het woongebied langs de Koninklijke baan niet wenselijk is, dat de nabije woningen in woongebied gelegen zijn en het home Duinenhuis gelegen is in natuurgebied.

De Commissie stelt verder dat de regelgeving inzake bouwen en verkavelen voorzien is in het decreet op de stedenbouw en de ruimtelijke ordening.

De Commissie verklaart het bezwaar ontvankelijk en ongegrond. Een lid stemt tegen.

Bezwaar 3 en 4 Boven, Hugo en H. Boven-Beckers.

Betrokkenen dienen bezwaar in tegen het niet opnemen van een perceel gelegen in de Guldenzandstraat in deze ontwerp-gewestplanwijziging met bestemming woongebied. Bedoeld perceel is thans gelegen in natuurgebied.

De Commissie stelt dat het perceel niet opgenomen is in de ontwerp-gewestplanwijziging en bijgevolg geen deel heeft uitgemaakt van het openbaar onderzoek.

De Commissie verklaart het bezwaar ontvankelijk en ongegrond.

Bezwaar 5 advocatenkantoor De Caluwé & Horsman voor Florizoone Chantal.

Bezwaarindienster is eigenares van gronden gelegen langs de Prof.

Blanchardlaan te Koksijde.

Bezwaarindienster stelt dat tot tweemaal toe de besluiten die de grond de bestemming natuurgebied gaven werd vernietigd door de Raad van State en dat de Vlaamse regering bij haar besluitvorming hiermede dient rekening te houden. Bezwaarindienster stelt dat de gronden als woongebied dienen bestemd te worden en gaat daarvoor uit van volgende argumentatie : - gelegen aan een volledig uitgeruste weg, alle nutsvoorzieningen zijn voorhanden; - nabijheid van bestaande woningen : bezwaarindiener verwijst naar woningen in dezelfde straat. - technische geschiktheid om bebouwd te worden : bezwaarindienster verwijst naar een school in dezelfde straat.

Bezwaarindiener stelt tevens dat de grond geen natuurwaarden bezit en het natuurgebied doorkruist is door een aangelegde weg.

De Commissie stelt dat het arrest van de Raad van State van 7 mei 1996 over een vroegere gewestplanwijziging geen uitspraak doet over deze ontwerp-gewestplanwijzing.

De Commissie stelt dat de percelen gelegen zijn binnen een natuurgebied, dat de genoemde woningen en school gelegen zijn in het woongebied. De Commissie stelt dat het betrokken natuurgebied van kleinere omvang is doch deel uitmaakt van het beschermd gebied langs de kustlijn. Het is omgeven door een bestaand natuurgebied en heeft de natuurlijke begroeiing van het duinengebied overgenomen.

De Commissie verklaart het advies ontvankelijk doch ongegrond.

Bezwaar 6 Criel A. Betrokkene dient bezwaar in tegen het niet opnieuw opnemen van ene perceel, gelegen ter hoogte van de Goed Aardelaan en de Cesar Gezellestraat te Oostduinkerke. Het betreft kadastraal perceel Sectie F, nr. 1089. Betrokkene wenst dat dit perceel weer opgenomen zou worden als natuurgebied.

De Commissie stelt dat het perceel niet opgenomen is in de ontwerp-gewestplanwijziging en bijgevolg geen deel heeft uitgemaakt van het openbaar onderzoek.

De Commissie verklaart het bezwaar ontvankelijk en ongegrond.

Eindadvies De Commissie stelt vast dat : - de adviezen van de gemeenteraden en de Bestendige Deputatie, alsmede de verschillende bezwaren en opmerkingen geen aanleiding geven tot gemotiveerde voorstellen voor aanpassingen; - en adviseert onder verwijzing naar haar motiveringen, geformuleerd bij het onderzoek van deze adviezen, bezwaren en opmerkingen, het ontwerp-plan tot gedeeltelijke herziening van het gewestplan Veurne-Westkust, op het grondgebied van de gemeente koksijde, gunstig.

De secretaris, De Gouverneur-voorzitter, Etienne Mares. Paul Breyne.

^