Etaamb.openjustice.be
Koninklijk Besluit van 06 juli 2011
gepubliceerd op 25 augustus 2011

Koninklijk besluit waarbij algemeen verbindend wordt verklaard de collectieve arbeidsovereenkomst van 1 maart 2011, gesloten in het Paritair Comité voor de bewakings- en/of toezichtsdiensten, tot wijziging van de collectieve arbeidsovereenkomst van 9 oktober 2009 betreffende de arbeidsduur en de humanisering van de arbeid

bron
federale overheidsdienst werkgelegenheid, arbeid en sociaal overleg
numac
2011203194
pub.
25/08/2011
prom.
06/07/2011
staatsblad
https://www.ejustice.just.fgov.be/cgi/article_body(...)
Document Qrcode

6 JULI 2011. - Koninklijk besluit waarbij algemeen verbindend wordt verklaard de collectieve arbeidsovereenkomst van 1 maart 2011, gesloten in het Paritair Comité voor de bewakings- en/of toezichtsdiensten, tot wijziging van de collectieve arbeidsovereenkomst van 9 oktober 2009 betreffende de arbeidsduur en de humanisering van de arbeid (1)


ALBERT II, Koning der Belgen, Aan allen die nu zijn en hierna wezen zullen, Onze Groet.

Gelet op de wet van 5 december 1968Relevante gevonden documenten type wet prom. 05/12/1968 pub. 22/05/2009 numac 2009000346 bron federale overheidsdienst binnenlandse zaken Wet betreffende de collectieve arbeidsovereenkomsten en de paritaire comités. - Officieuze coördinatie in het Duits sluiten betreffende de collectieve arbeidsovereenkomsten en de paritaire comités, inzonderheid op artikel 28;

Gelet op het verzoek van het Paritair Comité voor de bewakings- en/of toezichtsdiensten;

Op de voordracht van de Minister van Werk, Hebben Wij besloten en besluiten Wij :

Artikel 1.Algemeen verbindend wordt verklaard de als bijlage overgenomen collectieve arbeidsovereenkomst van 1 maart 2011, gesloten in het Paritair Comité voor de bewakings- en/of toezichtsdiensten, tot wijziging van de collectieve arbeidsovereenkomst van 9 oktober 2009 betreffende de arbeidsduur en de humanisering van de arbeid.

Art. 2.De Minister bevoegd voor Werk is belast met de uitvoering van dit besluit.

Gegeven te Brussel, 6 juli 2011.

ALBERT Van Koningswege : De Vice-Eerste Minister en Minister van Werk en Gelijke Kansen, belast met het Migratie- en asielbeleid, Mevr. J. MILQUET _______ Nota (1) Verwijzing naar het Belgisch Staatsblad : Wet van 5 december 1968Relevante gevonden documenten type wet prom. 05/12/1968 pub. 22/05/2009 numac 2009000346 bron federale overheidsdienst binnenlandse zaken Wet betreffende de collectieve arbeidsovereenkomsten en de paritaire comités. - Officieuze coördinatie in het Duits sluiten, Belgisch Staatsblad van 15 januari 1969. Bijlage Paritair Comité voor de bewakings- en/of toezichtsdiensten Collectieve arbeidsovereenkomst van 1 maart 2011 Wijziging van de collectieve arbeidsovereenkomst van 9 oktober 2009 betreffende de arbeidsduur en de humanisering van de arbeid (Overeenkomst geregistreerd op 17 maart 2011 onder het nummer 103524/CO/317)

Artikel 1.Deze collectieve arbeidsovereenkomst is van toepassing op de werkgevers en op de werknemers van de ondernemingen die ressorteren onder het Paritair Comité voor de bewakings- en/of toezichtsdiensten.

Onder "werknemer" wordt verstaan zowel : de mannelijke als de vrouwelijke arbeider of bediende

Art. 2.Artikel 15, § 2 van de collectieve arbeidsovereenkomst aangaande de arbeidsduur en de humanisering van de arbeid gesloten binnen het Paritair Comité voor de bewakings- en/of toezichtsdiensten van 9 oktober 2009 ( koninklijk besluit van 22 juni 2010Relevante gevonden documenten type koninklijk besluit prom. 22/06/2010 pub. 18/08/2010 numac 2010203248 bron federale overheidsdienst werkgelegenheid, arbeid en sociaal overleg Koninklijk besluit waarbij algemeen verbindend wordt verklaard de collectieve arbeidsovereenkomst van 9 oktober 2009, gesloten in het Paritair Comité voor de bewakings- en/of toezichtsdiensten, betreffende de lonen, premies, vergoedingen en indexering sluiten - Belgisch Staatsblad van 18 augustus 2010), wordt vervangen als volgt : "§ 2. Sinds 1 januari 2008 kunnen arbeiders weigeren om te werken vanaf het 29e weekend (i.e. na 28 gewerkt weekends) zonder hiervoor te worden gestraft."

Art. 3.Het artikel 20, § 1, e) van de bovengenoemde collectieve arbeidsovereenkomst wordt vervangend door volgende tekst : "e) De operationele bedienden hebben recht op twintig vrije weekends per jaar buiten de jaarlijkse vakantie. De werkgevers verbinden er zich toe alles in het werk te stellen om de bedienden meer weekends vrij te plannen.

Onder "weekend" verstaat men : een referteperiode van vrijdag 20 uur tot maandag 8 uur (60 uren) met de waarborg van een ononderbroken periode van 48 uren binnen de referteperiode, terwijl een volledige zaterdag of zondag wordt gehandhaafd. Bestaande gunstiger bepalingen op ondernemingsniveau blijven van toepassing.

Indien het begrip weekend op ondernemingsniveau een probleem zou vormen, kan een ondernemings-overeenkomst een afwijking voorzien indien zij volgende elementen omvat : - het gaat om een beperkte vrijwilligheid in de tijd met de mogelijkheid voor de werknemer om zich, na een te voorziene opzeggingstermijn, van deze vrijwilligheid te onttrekken; - de vrijwillige aanvraag zal worden ingediend door de vakbondsafvaardigingen die de lijst met vrijwilligers aan de betrokken werkgevers zullen overhandigen.

Alle op ondernemingsniveau afgesloten overeenkomsten die afwijken van voormelde definitie van het begrip weekend moeten ter controle voorgelegd worden aan de voorzitter van het paritair comité. De voorzitter zal het paritair comité in kennis stellen van alle ontvangen collectieve arbeidsovereenkomsten.

Sinds 1 januari 2008 kunnen operationele bedienden weigeren om te werken vanaf het 29e weekend (i.e. na 28 gewerkte weekends) zonder te worden gestraft, Deze bepaling e) geldt niet voor bedienden die een weekendovereenkomst hebben afgesloten, voor zover zij niet in tegenspraak zijn met de bepalingen a) en b) van § 1. De weekends zullen bij voorkeur gebeuren door vrijwilligers."

Art. 4.Hoofdstuk IV "Algemeenheden" van bovengenoemde collectieve arbeidsovereenkomst wordt aangevuld met de volgende bepaling : "Art 22bis. Berekening van het overloon : het overloon waarvan sprake in de artikelen hierboven wordt berekend op basis van een gemiddeld uurloon dat wordt verkregen door de vergoedingen (met inbegrip van de premies) van de drie kalendermaanden voorafgaand aan de maand waarin een overloon moet worden uitbetaald te delen door het aantal gepresteerde uren.

Voor de vergoedingen worden in rekening gebracht : de normale prestaties, de niet-productieve uren, de opleiding, de interne syndicale uren, de externe syndicale uren, de recuperatie uren, de verschillende premies (zaterdag, zondag, feestdag, nacht, wapen, hond,...) die RSZ onderhevig zijn.

Onder het "aantal gepresteerde uren" moet worden verstaan : de normale uren, de niet-productieve uren; de opleiding, de interne syndicale uren en de externe syndicale uren."

Art. 5.Deze collectieve arbeidsovereenkomst treedt in werking met ingang van 1 maart 2011. Ze heeft dezelfde geldigheid en dezelfde opzeggingsmodaliteiten en -termijnen als deze welke zij wijzigt.

Gezien om te worden gevoegd bij het koninklijk besluit van 6 juli 2011.

De Vice-Eerste Minister en Minister van Werk en Gelijke Kansen, belast met het Migratie- en asielbeleid, Mevr. J. MILQUET

^