Etaamb.openjustice.be
Koninklijk Besluit van 07 januari 1998
gepubliceerd op 24 maart 1998

Koninklijk besluit waarbij algemeen verbindend wordt verklaard de collectieve arbeidsovereenkomst van 14 mei 1997, gesloten in het Paritair Comité voor de uitzendarbeid, betreffende maatregelen tot bevordering van de tewerkstelling van uitzendkrachten

bron
ministerie van tewerkstelling en arbeid
numac
1997012827
pub.
24/03/1998
prom.
07/01/1998
ELI
eli/besluit/1998/01/07/1997012827/staatsblad
staatsblad
https://www.ejustice.just.fgov.be/cgi/article_body(...)
Document Qrcode

7 JANUARI 1998. Koninklijk besluit waarbij algemeen verbindend wordt verklaard de collectieve arbeidsovereenkomst van 14 mei 1997, gesloten in het Paritair Comité voor de uitzendarbeid, betreffende maatregelen tot bevordering van de tewerkstelling van uitzendkrachten (1)


ALBERT II, Koning der Belgen, Aan allen die nu zijn en hierna wezen zullen, Onze Groet.

Gelet op de wet van 5 december 1968 betreffende de collectieve arbeidsovereenkomsten en de paritaire comités, inzonderheid op artikel 28;

Gelet op het verzoek van het Paritair Comité voor de uitzendarbeid;

Op de voordracht van Onze Minister van Tewerkstelling en Arbeid, Hebben Wij besloten en besluiten Wij :

Artikel 1.Algemeen verbindend wordt verklaard de als bijlage overgenomen collectieve arbeidsovereenkomst van 14 mei 1997, gesloten in het Paritair Comité voor de uitzendarbeid, betreffende maatregelen tot bevordering van de tewerkstelling van uitzendkrachten.

Art. 2.2. Onze Minister van Tewerkstelling en Arbeid is belast met de uitvoering van dit besluit.

Gegeven te Brussel, 7 januari 1998.

ALBERT Van Koningswege : De Minister van Tewerkstelling en Arbeid, Mevr. M. SMET

Bijlage Paritair Comité voor de uitzendarbeid Collectieve arbeidsovereenkomst van 14 mei 1997 Maatregelen tot bevordering van de tewerkstelling van uitzendkrachten (Overeenkomst geregistreerd op 17 juni 1997 onder het nummer 44283/COB/322, door de Minister van Tewerkstelling en Arbeid op 30 juni 1997 goedgekeurd als tewerkstellingsakkoord zonder directe uitwerking met toepassing van het koninklijk besluit van 24 februari 1997 (2)

Artikel 1.Wettelijk kader.

Deze collectieve arbeidsovereenkomst wordt gesloten ter uitvoering van : - de wet van 26 juli 1996 tot bevordering van de werkgelegenheid en tot preventieve vrijwaring van het concurrentievermogen, titel III, hoofdstuk IV; - het koninklijk besluit van 24 februari 1997 houdende nadere voorwaarden met betrekking tot de tewerkstellingsakkoorden in toepassing van de artikelen 7, § 2, 30, § 2, en 33 van de wet van 26 juli 1996 tot bevordering van de werkgelegenheid en tot preventieve vrijwaring van het concurrentievermogen, hiernagenoemd het koninklijk besluit.

Art. 2.Doelstelling van het tewerkstellingsakkoord.

De ondertekenende sociale partners van het Paritair Comité voor de uitzendarbeid willen, binnen het sectorale kader, een gemeenschappelijke bijdrage leveren tot de bevordering van de tewerkstelling van uitzendkrachten met, daarmee samengaand, een beheersing van de arbeidskost.

Dit engagement wordt, samen met een aantal arbeidsherverdelende maatregelen die het best zijn aangepast aan de kenmerken en de behoeften van de uitzendbedrijven, de uitzendkrachten én de gebruikers van uitzendarbeid, neergeschreven in onderhavig sectoraal tewerkstellingsakkoord.

Art. 3.Toepassingsgebied.

Deze collectieve arbeidsovereenkomst is van toepassing op : a) de uitzendbureaus, bedoeld bij artikel 7, 1 van de wet van 24 juli 1987 betreffende de tijdelijke arbeid, de uitzendarbeid en het ter beschikking stellen van werknemers ten behoeve van gebruikers;b) de uitzendkrachten, bedoeld bij artikel 7, 3 van voormelde wet van 24 juli 1987, die door deze uitzendbureaus worden tewerkgesteld.

Art. 4.Maatregelen ter bevordering van de tewerkstelling.

In navolging van artikel 3 van het koninklijk besluit, worden meerdere arbeidsbevorderende maatregelen voorgesteld waarvan de eerste gekozen werd uit het algemeen kader, opgenomen in artikel 4, § 1 van het koninklijk besluit. 1. Eerste module. De werkgever verbindt er zich toe bijkomende vorming en opleiding te voorzien voor de uitzendkrachten tijdens de arbeidsuren.

Ter ondersteuning van deze maatregel betaalt de werkgever een speciale bijdrage van 0,30 pct. op het loon aan het "Sociaal Fonds voor de uitzendkrachten". In correlatie hiermee staat een trekkingsrecht ten gunste van de werkgevers die aantonen vormingsinspanningen te hebben geleverd. De modaliteiten tot uitoefening van dit trekkingsrecht worden door het "Sociaal Fonds voor de uitzendkrachten" vastgesteld. 2. Tweede module. Een tweede module wordt door de werkgever aangeduid uit volgend sectoraal kader van arbeidsbevorderende maatregelen : a) De werkgever engageert zich tot het spreiden van het bestaande en bijkomende arbeidsvolume over meer uitzendkrachten.b) De werkgever engageert zich ertoe om een uitzendkracht, die recht heeft op recuperatiedagen op het einde van een opdracht, in de gelegenheid te stellen deze recuperatiedagen op te nemen alvorens een nieuwe opdracht aan te vatten.Deze wordt, rekening houdend met de door de gebruiker gevraagde kwalificatie, toegekend aan een andere uitzendkracht.

Commentaar.

De bedoeling van deze maatregel is te komen tot een supplementaire tewerkstelling. Immers, op het ogenblik dat een uitzendkracht zijn recuperatiedagen opneemt, kan een andere uitzendkracht een volgende opdracht opnemen.

Bijvoorbeeld : De arbeidsduur in de sector van de gebruiker bedraagt, cfr. collectieve arbeidsovereenkomst bepalingen, 38 uur per week. In de onderneming wordt effectief 40 uur per week gewerkt met het toekennen van 1 recuperatiedag per maand. Uitzendkrachten die gedurende 3 maanden in deze onderneming werken, hebben op het einde van de opdracht en voor zover deze recuperatiedagen nog moeten worden opgenomen, recht op 3 recuperatiedagen. Indien deze toegevoegd worden aan de laatste arbeidsovereenkomst stelt het uitzendbureau de uitzendkracht effectief in de gelegenheid tot opname. Vermits deze uitzendkracht gedurende het recuperatieverlof niet "beschikbaar" is, kan een nieuwe opdracht toegekend worden aan een andere uitzendkracht. c) In overleg met de gebruiker doet de werkgever een inspanning om het presteren van overuren door uitzendkrachten te verminderen.d) In samenspraak met de gebruiker moedigt de werkgever de terbeschikkingstelling van deeltijdse uitzendkrachten aan.

Art. 5.Procedure.

Deze overeenkomst, houdende tewerkstellingsbevorderende maatregelen, heeft een gedeeltelijk directe werking.

De eerste module, voorzien in artikel 4, 1 van deze overeenkomst, heeft een directe werking. Alle werkgevers die ressorteren onder het Paritair Comité voor de uitzendarbeid zijn er automatisch door gebonden.

Wil de werkgever gebonden zijn door een geldig tewerkstellingsakkoord, en voor een netto-aanwerving bij een gelijkwaardig arbeidsvolume aanspraak kunnen maken op een R.S.Z.-lastenverlaging, dient hij minstens één tweede module te kiezen uit de maatregelen opgesomd in artikel 4, 2 van deze overeenkomst. De keuze wordt in een toetredingsakte betekend aan de "Commissie van Goede Diensten" (Helihavenlaan 21, bus 3 te 1000 Brussel). Het advies van de "Commissie van Goede Diensten", evenals de toetredingsakte worden bij aangetekend schrijven neergelegd bij de griffie van de Dienst van de collectieve arbeidsbetrekkingen van het Ministerie van Tewerkstelling en Arbeid.

Art. 6.Duur van de overeenkomst.

Deze collectieve arbeidsovereenkomst treedt in werking op 1 januari 1997 en verstrijkt op 31 december 1998.

Gezien om te worden gevoegd bij het koninklijk besluit van 7 januari 1998.

De Minister van Tewerkstelling en Arbeid, Mevr. M. SMET

(1) Verwijzing naar het Belgisch Staatsblad : Wet van 5 december 1968, Belgisch Staatsblad van 15 januari 1969. (2) Koninklijk besluit van 24 februari 1997 houdende nadere voorwaarden met betrekking tot de tewerkstellingsakkoorden in toepassing van de artikelen 7, § 2, 30, § 2, en 33 van de wet van 26 juli 1996 tot bevordering van de werkelegenheid en tot preventieve vrijwaring van het concurrentievermogen (Belgisch Staatsblad van 11 maart1997).

^