Etaamb.openjustice.be
Koninklijk Besluit van 09 januari 2013
gepubliceerd op 08 mei 2013

Koninklijk besluit waarbij algemeen verbindend wordt verklaard de collectieve arbeidsovereenkomst van 13 oktober 2011, gesloten in het Paritair Comité voor de notarisbedienden, betreffende oprichting van een fonds voor bestaanszekerheid en vaststelling van zijn statuten

bron
federale overheidsdienst werkgelegenheid, arbeid en sociaal overleg
numac
2012012187
pub.
08/05/2013
prom.
09/01/2013
staatsblad
https://www.ejustice.just.fgov.be/cgi/article_body(...)
Document Qrcode

9 JANUARI 2013. - Koninklijk besluit waarbij algemeen verbindend wordt verklaard de collectieve arbeidsovereenkomst van 13 oktober 2011, gesloten in het Paritair Comité voor de notarisbedienden, betreffende oprichting van een fonds voor bestaanszekerheid en vaststelling van zijn statuten (1)


ALBERT II, Koning der Belgen, Aan allen die nu zijn en hierna wezen zullen, Onze Groet.

Gelet op de wet van 7 februari 1958 betreffende de fondsen voor bestaanszekerheid, inzonderheid op artikel 2;

Gelet op de wet van 5 december 1968Relevante gevonden documenten type wet prom. 05/12/1968 pub. 22/05/2009 numac 2009000346 bron federale overheidsdienst binnenlandse zaken Wet betreffende de collectieve arbeidsovereenkomsten en de paritaire comités. - Officieuze coördinatie in het Duits sluiten betreffende de collectieve arbeidsovereenkomsten en de paritaire comités, inzonderheid op artikel 28;

Gelet op het verzoek van het Paritair Comité voor de notarisbedienden;

Op de voordracht van de Minister van Werk, Hebben Wij besloten en besluiten Wij :

Artikel 1.Algemeen verbindend wordt verklaard de als bijlage overgenomen collectieve arbeidsovereenkomst van 13 oktober 2011, gesloten in het Paritair Comité voor de notarisbedienden, betreffende oprichting van een fonds voor bestaanszekerheid en vaststelling van zijn statuten.

Art. 2.De minister bevoegd voor Werk is belast met de uitvoering van dit besluit.

Gegeven te Brussel, 9 januari 2013.

ALBERT Van Koningswege : De Minister van Werk, Mevr. M. DE CONINCK _______ Nota (1) Verwijzingen naar het Belgisch Staatsblad : Wet van 7 januari 1958Relevante gevonden documenten type wet prom. 07/01/1958 pub. 31/03/2011 numac 2011000170 bron federale overheidsdienst binnenlandse zaken Wet betreffende de Fondsen voor bestaanszekerheid Officieuze coördinatie in het Duits sluiten, Belgisch Staatsblad van 7 februari 1958. Wet van 5 december 1968Relevante gevonden documenten type wet prom. 05/12/1968 pub. 22/05/2009 numac 2009000346 bron federale overheidsdienst binnenlandse zaken Wet betreffende de collectieve arbeidsovereenkomsten en de paritaire comités. - Officieuze coördinatie in het Duits sluiten, Belgisch Staatsblad van 15 januari 1969.

Bijlage Paritair Comité voor de notarisbedienden Collectieve arbeidsovereenkomst van 13 oktober 2011 Oprichting van een fonds voor bestaanszekerheid en vaststelling van zijn statuten (Overeenkomst geregistreerd op 3 november 2011 onder het nummer 106640/CO/216) Preambule Overwegende dat het Paritair Comité voor notarisbedienden sinds zijn oprichting talrijke collectieve arbeidsovereenkomsten afgesloten heeft die sociale voordelen aan de bedienden van de sector toekennen.

Overwegende dat sommige van deze collectieve arbeidsovereenkomsten, ter uitvoering van de sociale voordelen die zij toekennen, de oprichting van een vereniging zonder winstoogmerk voorzien Overwegende dat drie verenigingen zonder winstoogmerk en een organisme voor de financiering van pensioenen binnen de sector bestaan, namelijk : - het Sociaal Fonds voor Notarisbedienden, VZW, - het Notarieel Vormingsinitiatief, VZW, - het Financieringsfonds voor de Tewerkstelling in het Notariaat, VZW, - de Nationale Kas voor Aanvullend Pensioen voor Notarisbedienden, OFP. Overwegende dat het paritair comité de sociale voordelen voorzien door de collectieve arbeidsovereenkomsten, hun beheer en de structuren die hen organiseren wenst te rationaliseren en te optimaliseren.

Overwegende de ondertekening van de intentieverklaring van 26 april 2011 waarin de partijen hun wil bevestigen om in het jaar 2011 een collectieve arbeidsovereenkomst af te sluiten die : - enerzijds al de bevoegdheden tot nu toe door de drie genoemde verenigingen zonder winstoogmerk uitgeoefend, toe te vertrouwen aan een rechtspersoon die de vorm zal aannemen van een fonds voor bestaanszekerheid en, - anderzijds, de statuten van dit fonds voor bestaanszekerheid te bepalen.

Overwegende de ondertekening van het protocolakkoord van 25 augustus 2011 dat onder andere de rationaliseringsmaatregelen van de sociale voordelen concretiseert.

A. Toepassingsgebied

Artikel 1.§ 1. Deze collectieve arbeidsovereenkomst is van toepassing op de werkgevers en de bedienden die onder het Paritair Comité voor de notarisbedienden ressorteren. § 2. Met "bedienden" bedoelt men : de mannelijke en vrouwelijke bedienden.

B. Voorwerp van de overeenkomst

Art. 2.Deze collectieve arbeidsovereenkomst is gesloten in het kader van de wet van 7 januari 1958Relevante gevonden documenten type wet prom. 07/01/1958 pub. 31/03/2011 numac 2011000170 bron federale overheidsdienst binnenlandse zaken Wet betreffende de Fondsen voor bestaanszekerheid Officieuze coördinatie in het Duits sluiten betreffende de fondsen voor bestaanszekerheid.

Art. 3.Er wordt een fonds voor bestaanszekerheid voor het notariaat opgericht waarvan de bevoegdheden en de statuten worden vastgesteld in de bijlage bij deze overeenkomst.

C. Bijdragen

Art. 4.§ 1. Elke werkgever die onder het toepassingsgebied van deze overeenkomst ressorteert is gehouden om een bijdrage aan het Fonds voor bestaanszekerheid gelijk aan 0,70 pct. van het aan de RSZ onderworpen loon te storten. § 2. Het fonds voor bestaanszekerheid waarborgt met deze bijdragen de financiering van de sociale voordelen uitdrukkelijk voorzien door bijzondere collectieve arbeidsovereenkomst en de daaraan verbonden kosten. § 3. Bovendien zijn al de werkgevers die onder het toepassingsgebied van deze overeenkomst ressorteren gehouden om aan het fonds voor bestaanszekerheid de bijdragen voorzien bij collectieve arbeidsovereenkomst te betalen overeenkomstig de modaliteiten bepaald door deze collectieve arbeidsovereenkomsten. Op 1 januari 2012 betreft het de volgende bijdragen :


Cotisation patronale Patronale bijdrage

Cotisation personnelle Persoonlijke bijdrage

Pension complémentaire Répartition (convention collective de travail 6 mai 2011) Aanvullend pensioen Repartitie (collectieve arbeidsovereenkomst 6 mei 2011)

2,15 p.c./pct.

Pension complémentaire Capitalisation (convention collective de travail à conclure) : Aanvullend pensioen Kapitalisatie (af te sluiten collectieve arbeidsovereenkomst) :


volet "vie" - luik "leven"

4,25 p.c./pct.

1,55 p.c./pct.

volet "décès" - luik "overlijden"

0,30 p.c./pct.

Soins de santé et Perte de revenus (convention collective de travail 13 octobre 2011) Gezondheidszorgen en Loonverlies (collectieve arbeidsovereenkomst 13 oktober 2011)

1,68 p.c./pct.

Groupes à risque (convention collective de travail 25 août 2011) Risicogroepen (collectieve arbeidsovereenkomst 25 augustus 2011)

0,10 p.c./pct.

De hierboven vermelde bijdragen worden op basis van het aan het RSZ onderworpen loon berekend.

D. Duur van de overeenkomst

Art. 5.§ 1. Deze overeenkomst treedt in werking op 1 januari 2012.

Zij is gesloten voor een onbepaalde duur. § 2. Zij kan door elk van de ondertekenende partijen slechts worden opgezegd met een opzeggingstermijn van tenminste zes maanden. Deze opzegging moet gebeuren bij een ter post aangetekende brief gericht aan de voorzitter van het Paritair Comité voor de notarisbedienden en aan de ondertekenende organisaties en heeft uitwerking vanaf de derde werkdag na de datum van verzending.

Gezien om te worden gevoegd bij het koninklijk besluit van 9 januari 2013.

De Minister van Werk, Mevr. M. DE CONINCK

Bijlage aan de collectieve arbeidsovereenkomst van 13 oktober 2011, gesloten in het Paritair Comité voor de notarisbedienden, betreffende oprichting van een fonds voor bestaanszekerheid en vaststelling van zijn statuten STATUTEN HOOFDSTUK I. - Benaming en zetel

Artikel 1.In het notariaat wordt een fonds voor bestaanszekerheid opgericht, genaamd "Fonds voor bestaanszekerheid van het notariaat".

Art. 2.De zetel van het fonds voor bestaanszekerheid is gevestigd te 1000 Brussel, Bergstraat 30-34. HOOFDSTUK II. - Doel

Art. 3.Het onder artikel 1 beoogde fonds oefent de volgende bevoegdheden uit : - overeenkomstig de collectieve arbeidsovereenkomst van 6 mei 2010, inrichter van het aanvullend pensioenstelsel gefinancierd door middel van repartitie, - overeenkomstig een af te sluiten collectieve arbeidsovereenkomst, inrichter van het aanvullend pensioenstelsel gefinancierd door middel van kapitalisatie, - overeenkomstig een af te sluiten collectieve arbeidsovereenkomst, inrichter van het systeem van een verzekering "gezondheidszorgen", - overeenkomstig een af te sluiten collectieve arbeidsovereenkomst, inrichter van een verzekering "loonverlies", - overeenkomstig een af te sluiten collectieve arbeidsovereenkomst, sectoraal fonds voor maatregelen ten voordele van de risicogroepen, - overeenkomstig een af te sluiten collectieve arbeidsovereenkomsten, sectoraal fonds voor de toekenning van sociale voordelen zoals de aanvullende kinderbijslag en sectorale vergoeding tijdskrediet voor oudere bedienden, - overeenkomstig een af te sluiten collectieve arbeidsovereenkomst, sectoraal fonds voor overleg op het vlak van vorming.

In de toekomst zal het fonds bij andere gelegenheden kunnen tussenkomen overeenkomstig andere af te sluiten collectieve arbeidsovereenkomsten die aan het fonds nieuwe bevoegdheden zouden geven. HOOFDSTUK III. - Begunstigden, toegekende voordelen en modaliteiten van toekenning

Art. 4.De begunstigden, de aard en de toekennings- en uitbetalingswijze van de voordelen waarvan de uitvoering aan het fonds werd toevertrouwd worden door bijzondere collectieve arbeidsovereenkomsten vastgesteld.

Art. 5.Onverminderd de wetgeving en de toepasselijke collectieve arbeidsovereenkomsten is het fonds verantwoordelijk voor de uitbetaling en de toekenning van de sociale voordelen voorzien door artikel 3.

Overeenkomstig de toepasselijke collectieve arbeidsovereenkomsten en afhankelijk van de aard van de sociale voordelen, kunnen de volledige of gedeeltelijke uitbetaling en de toekenning de tussenkomst van een derde met zich meebrengen.

Art. 6.Overeenkomstig de wetgeving en de toepasselijke collectieve arbeidsovereenkomsten wordt de raad van bestuur van het fonds voor bestaanszekerheid belast met de interpretatie en de toepassing van de collectieve arbeidsovereenkomsten beoogd door artikel 4. HOOFDSTUK IV. - Schuldenaars van de bijdragen bestemd voor de financiering van de voordelen

Art. 7.De werkgevers die overeenkomstig het artikel 1, § 2, 6e lid van het koninklijk besluit van 9 februari 1971 tot oprichting van sommige paritaire comités en tot vaststelling van hun benaming en bevoegdheid, onder het Paritair Comité voor notarisbedienden ressorteren, zijn ertoe gehouden voor de bedienden die ze tewerkstellen, de bijdragen bestemd ter financiering van de sociale voordelen voorzien in het artikel 3 overeenkomstig de toepasselijke collectieve arbeidsovereenkomsten te betalen. HOOFDSTUK V. - Bedrag, wijze van vaststelling en inning van de bijdragen

Art. 8.De bedragen van de bijdragen die de bij artikel 7 beoogde werkgevers aan het fonds voor bestaanszekerheid verschuldigd zijn worden vastgesteld bij algemeen verbindend verklaarde collectieve arbeidsovereenkomst. Het betreft onder andere : - de bijdrage ter financiering van het systeem van aanvullend pensioen gefinancierd door middel van repartitie, - de bijdrage ter financiering van het systeem van aanvullend pensioen gefinancierd door middel van kapitalisatie, - de bijdrage ter financiering van de maatregelen ten voordele van de risicogroepen, - de bijdrage ter financiering van de verzekeringen "gezondheidszorgen" en "loonverlies", - de residuaire bijdrage ter financiering van de andere sociale voordelen voorzien in het artikel 4, § 1.

Naast de financiering van de sociale voordelen voorzien door het artikel 3 moeten de bijdragen de functioneringskosten van het fonds voor bestaanszekerheid dekken.

Art. 9.Voor de inning en de invordering van de bijdragen voorzien in het artikel 8 staat de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid in, volgens de regels eigen aan de instelling.

Deze opdracht wordt volgens de modaliteiten vastgesteld bij onderling akkoord tussen deze instelling en het paritair comité.

Art. 10.De inning en de vordering van de bijdrage beoogd door artikel 8 worden door de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid voor rekening van het fonds voor bestaanszekerheid verricht.

Art. 11.De bij het artikel 8 beoogde bijdragen moeten worden gestort binnen de maand die volgt op het kwartaal waarvoor zij verschuldigd zijn.

Art. 12.Op de bijdragen die niet werden betaald binnen de door artikel 11 vastgestelde termijnen, dient de betrokken werkgever een bijdrageverhoging van 10 pct. van dit bedrag te betalen, alsook een verwijlintrest waarvan het percentage overeenstemt met wat is voorzien voor de sociale zekerheidsbijdragen bij toepassing van de wet van 27 juni 1969Relevante gevonden documenten type wet prom. 27/06/1969 pub. 24/01/2011 numac 2010000730 bron federale overheidsdienst binnenlandse zaken Wet tot herziening van de besluitwet van 28 december 1944 betreffende de maatschappelijke zekerheid der arbeiders. - Officieuze coördinatie in het Duits sluiten tot herziening van de besluitwet van 28 december 1944 betreffende de sociale zekerheid van de werknemers. De verwijlintrest is verschuldigd vanaf het verstrijken van de bij artikel 11 vastgestelde termijnen tot op de dag dat de bijdragen worden betaald. HOOFDSTUK VI. - De raad van bestuur Samenstelling

Art. 13.Het fonds wordt bestuurd door een raad die samengesteld is uit 10 effectieve leden en 10 plaatsvervangers leden die door de leden van het Paritair Comité voor notarisbedienden worden aangeduid.

De helft van de effectieve leden en de helft van de plaatsvervangers worden door de groep van de werkgevers aangeduid en de overige effectieve leden en plaatsvervangers door de groep van de werknemers.

Duur van het mandaat

Art. 14.Het paritair comité hernieuwt om de vier jaren de mandaten van de leden van het raad van bestuur.

Voorzitter - Ondervoorzitter

Art. 15.Het paritair comité kiest eveneens om de vier jaar, onder zijn leden, een voorzitter en een ondervoorzitter die de voorzitter vervangt als hij verhinderd is.

De voorzitter en de ondervoorzitter behoren niet tot dezelfde groep van vertegenwoordigers.

De voorzitter en de ondervoorzitter behoren alternerend tot de groep van de werkgeversvertegenwoordigers en de groep van de werknemersvertegenwoordigers.

Art. 16.De voorzitter leidt het debat, roept de leden samen, legt de notulen ter goedkeuring voor en zorgt voor de goede werking van het fonds.

Behoudens in geval van een door de raad van bestuur gegeven bijzondere volmacht worden de handelingen die het fonds verbinden, met uitzondering van die van dagelijks of gewoon bestuur, ondertekend door de voorzitter en door een lid van de raad van bestuur van de groep waarvan sprake in artikel 13 waartoe de voorzitter niet behoort.

De rechtsvorderingen als eisende dan wel verwerende partij worden ingesteld, na beslissing van de raad van bestuur, op benaarstiging van de voorzitter.

Oproeping

Art. 17.De raad van bestuur vergadert op uitnodiging van de voorzitter die ertoe gehouden is de raad van bestuur tenminste twee keer per jaar samen te roepen en op verzoek van een derde van de leden.

Besluitvorming

Art. 18.De raad van bestuur kan slechts geldig beraadslagen wanneer maximum vijf werkgevers-vertegenwoordigers en maximum vijf werknemers-vertegenwoordigers aanwezig zijn en wanneer tenminste twee werkgeversvertegenwoordigers en tenminste twee werknemersvertegenwoordigers aanwezig zijn.

De beslissingen worden genomen bij meerderheid van de stemmen van de bestuurders en bij meerderheid van de stemmen uitgebracht door de bestuurders werkgeversvertegenwoordigers en bij meerderheid van de stemmen uitgebracht door de bestuurders werknemersvertegenwoordigers.

Bevoegdheden

Art. 19.De raad van bestuur is belast met de uitvoering van de door het paritair comité gegeven richtlijnen en is verantwoordelijk tegenover deze laatste. Hij beschikt, binnen dit kader, over de ruimste bevoegdheden in verband met het beheer en het bestuur van het fonds en de verwezenlijking van zijn doel.

Onder zijn bevoegdheid vallen alle handelingen die niet uitdrukkelijk door de wet of door de statuten aan het paritair comité zijn voorbehouden.

De raad van bestuur benoemt en ontslaat, hetzij zelf hetzij bij volmacht, alle medewerkers, bedienden en personeelsleden van het fonds en bepaalt hun werkzaamheden en bezoldigingen.

Delegatie

Art. 20.De raad mag het dagelijks bestuur van het fonds, inclusief het gebruik van de maatschappelijke handtekening betreffende dit bestuur, aan één of meerdere bestuurders overdragen.

Hij mag eveneens alle volmachten toevertrouwen aan iedere door hem gekozen gevolmachtigde.

Aansprakelijkheid

Art. 21.De bestuurders gaan geen enkele persoonlijke verplichting aan met betrekking tot de verbintenissen van het fonds, hun aansprakelijkheid is beperkt tot de uitoefening van het ontvangen mandaat. HOOFDSTUK VII. - Verslag aan het paritair comité

Art. 22.De raad van bestuur van het fonds voor bestaanszekerheid stelt een jaarverslag op gericht aan het paritair comité. Dit jaarverslag wordt hem ten laatste zes maanden na het einde van het boekjaar voorgesteld.

Bovendien bereidt de raad van bestuur het fonds ter attentie van het paritair comité de begroting van het volgende boekjaar voor. HOOFDSTUK VIII. - Vaststelling van de balans en van de rekeningen

Art. 23.Het boekjaar vangt aan op 1 januari van elk jaar en wordt afgesloten op 31 december.

Art. 24.Bij het verstrijken van een boekjaar worden de jaarrekeningen overgemaakt aan een door het paritair comité aangeduide bedrijfsrevisor of accountant overeenkomstig de wet van 7 januari 1958Relevante gevonden documenten type wet prom. 07/01/1958 pub. 31/03/2011 numac 2011000170 bron federale overheidsdienst binnenlandse zaken Wet betreffende de Fondsen voor bestaanszekerheid Officieuze coördinatie in het Duits sluiten betreffende de fondsen voor bestaanszekerheid.

De aangeduide bedrijfsrevisor of accountant verifieert de documenten die hem werden overgemaakt.

Hij beschikt daarover over een onbeperkt recht van toezicht en onderzoek over alle boekhoudkundige verrichtingen van het fonds, doch hij mag zich nooit met het beheer ervan inlaten.

Hij kan ter plaatse inzage nemen van de boeken, de briefwisseling, de notulen en om het even welk geschrift van het fonds.

Art. 25.Wanneer zijn opdracht is volbracht brengt de revisor of de accountant verslag uit aan het paritair comité.

Een copie van dit verslag wordt door het paritair comité overgemaakt aan de Minister die de arbeid onder zijn bevoegdheid heeft. HOOFDSTUK IX. - Wijze van ontbinding, vereffening en aanwending van het vermogen

Art. 26.Het fonds voor bestaanszekerheid is opgericht voor een onbepaalde duur.

Het fonds voor bestaanszekerheid kan slechts door collectieve arbeidsovereenkomst worden ontbonden.

In geval van vrijwillige ontbinding van het fonds, zal het paritair comité zo nodig vereffenaars benoemen, hun bevoegdheden vaststellen en beslissen over de bestemming van de goederen en de waarde van het fonds, na vereffening van de schulden, en aan deze goederen en waarden een bestemming geven welke zoveel mogelijk het doel benadert met het oog waarop het ontbonden fonds werd opgericht.

Gezien om te worden gevoegd bij het koninklijk besluit van 9 januari 2013.

De Minister van Werk, Mevr. M. DE CONINCK

^