Etaamb.openjustice.be
Koninklijk Besluit van 24 april 2002
gepubliceerd op 10 augustus 2002

Koninklijk besluit waarbij algemeen verbindend wordt verklaard de collectieve arbeidsovereenkomst van 12 maart 2001, gesloten in het Paritair Comité voor de groothandelaars-verdelers in geneesmiddelen, tot oprichting van een fonds voor bestaanszekerheid, "Sociaal Fonds voor de groothandelaars-verdelers in geneesmiddelen" genoemd en waarbij de statuten worden vastgelegd

bron
ministerie van tewerkstelling en arbeid
numac
2002012595
pub.
10/08/2002
prom.
24/04/2002
ELI
eli/besluit/2002/04/24/2002012595/staatsblad
staatsblad
https://www.ejustice.just.fgov.be/cgi/article_body(...)
Document Qrcode

24 APRIL 2002. - Koninklijk besluit waarbij algemeen verbindend wordt verklaard de collectieve arbeidsovereenkomst van 12 maart 2001, gesloten in het Paritair Comité voor de groothandelaars-verdelers in geneesmiddelen, tot oprichting van een fonds voor bestaanszekerheid, "Sociaal Fonds voor de groothandelaars-verdelers in geneesmiddelen" genoemd en waarbij de statuten worden vastgelegd (1)


ALBERT II, Koning der Belgen, Aan allen die nu zijn en hierna wezen zullen, Onze Groet.

Gelet op de wet van 5 december 1968 betreffende de collectieve arbeidsovereenkomsten en de paritaire comités, inzonderheid op artikel 28;

Gelet op het verzoek van het Paritair Comité voor de groothandelaars-verdelers in geneesmiddelen;

Op de voordracht van Onze Minister van Werkgelegenheid, Hebben Wij besloten en besluiten Wij :

Artikel 1.Algemeen verbindend wordt verklaard de als bijlage overgenomen collectieve arbeidsovereenkomst van 12 maart 2001, gesloten in het Paritair Comité voor de groothandelaars-verdelers in geneesmiddelen, tot oprichting van een fonds voor bestaanszekerheid, "Sociaal Fonds voor de groothandelaars-verdelers in geneesmiddelen" genoemd en waarbij de statuten worden vastgelegd.

Art. 2.Onze Minister van Werkgelegenheid is belast met de uitvoering van dit besluit.

Gegeven te Brussel, 24 april 2002.

ALBERT Van Koningswege : De Minister van Werkgelegenheid, Mevr. L. ONKELINX _______ Nota (1) Verwijzing naar het Belgisch Staatsblad : Wet van 5 december 1968, Belgisch Staatsblad van 15 januari 1969. Bijlage Paritair Comité voor de groothandelaars-verdelers in geneesmiddelen Collectieve arbeidsovereenkomst van 12 maart 2001 Oprichting van een fonds voor bestaanszekerheid "Sociaal Fonds voor de groothandelaars-verdelers in geneesmiddelen" genoemd en waarbij de statuten worden vastgelegd (Overeenkomst geregistreerd op 5 april 2001 onder het nummer 56969/CO/321) A . Oprichting

Artikel 1.Het Paritair Comité voor de groothandelaars-verdelers in geneesmiddelen beslist bij toepassing van de wet van 7 januari 1958 betreffende de Fondsen voor bestaanszekerheid, een fonds voor bestaanszekerheid op te richten waarvan de statuten hierna zijn vastgesteld.

Art. 2.Deze collectieve arbeidsovereenkomst is van toepassing op de werkgevers en op de werknemers van de ondernemingen welke ressorteren onder het Paritair Comité voor de groothandelaars-verdelers in geneesmiddelen, met uitzondering van de volgende ondernemingen : Les Pharmacies populaires liégeoises s.c.r.l. te Liège-Droixhe, Vooruit Gent c.v. te Gent, De Voorzorg Mechelen c.v. te Mechelen, Pharmacies populaires "La Sauvegarde" s.c. te Micheroux-Soumagne, Les Pharmacies du Peuple te Seraing, Groep Multipharma s.c.r.l. te Brussel.

Art. 3.Deze collectieve arbeidsovereenkomst treedt in werking op 1 januari 2001 en is gesloten voor onbepaalde duur. Zij kan door elk van de partijen worden opgezegd, onder volgende voorwaarden : - een opzegtermijn van minstens 6 maanden; - ten vroegste op 1 oktober 2001; - door een ter post aangetekende brief, gericht aan de voorzitter van het Paritair Comité voor de groothandelaars-verdelers in geneesmiddelen.

De collectieve arbeidsovereenkomst van 10 januari 1996 ter instelling van een fonds voor bestaanszekerheid "sociaal fonds" genoemd waarbij de statuten worden vastgelegd (nr. 42655/CO/321) en de collectieve arbeidsovereenkomst van 28 juni 2000 tot instelling van een fonds voor bestaanszekerheid "sociaal fonds" genoemd, waarbij de statuten worden vastgelegd (nr. 55290/CO/321) worden opgeheven vanaf 1 januari 2001.

Het Sociaal Fonds voor de groothandelaars-verdelers in geneesmiddelen, opgericht bij deze collectieve arbeidsovereenkomst, neemt de rechten en de plichten over en neemt het actief en het passief over van het Sociaal Fonds voor de groothandelaars-verdelers in geneesmiddelen opgericht bij de bovenvermelde collectieve arbeidsovereenkomst van 10 januari 1996 en van het Sociaal Fonds voor de groothandelaars-verdelers in geneesmiddelen opgericht bij de bovenvermelde collectieve arbeidsovereenkomst van 28 juni 2000.

B . Statuten HOOFDSTUK I. - Zetel en doel

Art. 4.Met ingang van 1 januari 2001 wordt een fonds voor bestaanszekerheid opgericht genaamd "Sociaal Fonds voor de groothandelaars-verdelers in geneesmiddelen". Voor de toepassing van deze statuten wordt onder "sociaal fonds" verstaan : het Sociaal Fonds voor de groothandelaars-verdelers in geneesmiddelen. Het sociaal fonds wordt voor een onbepaalde duur ingesteld.

Deze statuten zijn van toepassing op de werkgevers en de werknemers vermeld in artikel 2 van deze collectieve arbeidsovereenkomst. De zetel van het sociaal fonds is gevestigd te 1060 Brussel, Sint-Bernardusstraat 60.

Art. 5.Het sociaal fonds heeft als doel : 1. het innen van de bijdragen die nodig zijn voor zijn werking;2. het financieren, organiseren en toekennen van bijkomende sociale voordelen op het gebied van : 1) de korting op de syndicale bijdrage;2) de vorming en de tewerkstelling van werknemers. HOOFDSTUK II. - Beheer

Art. 6.Het sociaal fonds wordt beheerd door een raad van beheer, paritair samengesteld uit afgevaardigden van de werkgevers en de werknemers.

Deze raad telt 14 leden, hetzij 7 afgevaardigden van de werkgevers en 7 afgevaardigden van de organisaties van de werknemers.

De leden van de raad van beheer worden aangeduid onder de effectieve en de plaatsvervangende leden van het paritair comité.

Het mandaat van de leden van de raad van beheer duurt vier jaar.

Het mandaat is vernieuwbaar. In geval van overlijden, ontslag of afzetting van een beheerder, voorziet het paritair comité in de vervanging. Het nieuwe lid voleindigt het mandaat van zijn voorganger.

Art. 7.Om de twee jaar duidt de raad van beheer onder zijn leden een voorzitter aan gekozen onder de vertegenwoordigers van de werknemers, en een vice-voorzitter en een secretaris gekozen onder de vertegenwoordigers van de werkgevers.

Art. 8.De raad van beheer vergadert na samenroeping door de voorzitter. De voorzitter is gehouden de raad minstens eenmaal per jaar bijeen te roepen en ook telkens wanneer ten minste twee leden van de raad daarom verzoeken.

De oproepingen moeten de agenda vermelden. De notulen worden opgesteld door de secretaris en door hem samen met de voorzitter of degene die de vergadering heeft voorgezeten, ondertekend.

De beslissingen worden eenparig genomen. Opdat de stemming geldig zou wezen, moeten ten minste vier leden aanwezig zijn, waarvan de helft de werkgeversorganisaties vertegenwoordigen en de andere helft de werknemersorganisaties.

Indien het quorum niet wordt bereikt, wordt de raad van beheer opnieuw samengeroepen met dezelfde agenda. Op de tweede vergadering beslist de raad geldig, ongeacht het aantal aanwezige beheerders.

Art. 9.De raad van beheer heeft tot opdracht het sociaal fonds te beheren en alle maatregelen te treffen welke nodig blijken voor de goede werking ervan. Hij neemt daartoe eveneens een huishoudelijk reglement aan. Hij beschikt over de ruimst mogelijke bevoegdheden om het beheer en de directie van het sociaal fonds waar te nemen.

De raad van beheer wordt in al zijn acties en rechtshandelingen door de voorzitter of door een daartoe afgevaardigde beheerder vertegenwoordigd.

De beheerders zijn enkel verantwoordelijk voor de uitvoering van hun mandaat. Zij gaan geen enkele persoonlijke verplichting aan ingevolge hun beheer, ten opzichte van de verbintenissen aangegaan door het sociaal fonds.

Art. 10.De raad van beheer kan zijn bevoegdheden geheel of gedeeltelijk overdragen aan een of meerdere van zijn leden of zelfs aan derden.

Art. 11.Het dagelijks beheer wordt toevertrouwd aan de Nationale vereniging van groothandelaars-verdelers in farmaceutische specialiteiten, die hiertoe de secretaris afvaardigt. HOOFDSTUK III. - Financiering

Art. 12.Ter uitvoering van zijn maatschappelijk doel int en beschikt het sociaal fonds over de door de werkgevers gestorte bijdragen, waarvan het bedrag en de financieringswijze, evenals de wijze van inning, worden bepaald door de collectieve arbeidsovereenkomsten die gesloten worden binnen het Paritair Comité voor de groothandelaars-verdelers in geneesmiddelen en algemeen verbindend verklaard worden bij koninklijk besluit.

Art. 13.Jaarlijks bepaalt de raad van beheer de omvang van het bedrag van de bijdragen waarvan sprake onder artikel 12, dat gebruikt kan worden om de kosten te dekken van het beheer en de goede werking van het sociaal fonds, evenals de kosten van de inning, heffing en afrekening van de prestaties. De raad van beheer kan ook een specifieke bijdrage overeenkomen.

Art. 14.De aangifte welke door elke werkgever voor het vierde trimester van het refertejaar is ingediend bij de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid is rechtsgeldig voor de berekening van de door de werkgever verschuldigde bijdragen.

De werkgever moet, ten laatste tegen het einde van de maand februari, een afschrift naar het sociaal fonds sturen van de aangifte aan de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid van het vierde trimester, evenals een aangifte van de verschuldigde bijdragen en dit op een formulier dat van het sociaal fonds uitgaat.

Voor ondernemingen die tot meerdere paritaire comités behoren, kan de raad van beheer andere controlemodaliteiten vastleggen.

Art. 15.Na de door de gesloten overeenkomst of overeenkomsten bepaalde betalingstermijn moet, ter uitvoering van artikel 12, de werkgever een supplement betalen van 10 pct. op het bedrag van de verschuldigde bijdragen.

Een jaarlijkse verwijlintrest van 5 pct. wordt berekend op het bedrag van de bijdragen en van het supplement van 10 pct. vanaf de dag welke volgt op het verstrijken van de betalingstermijn en tot de datum van betaling, zonder dat een ingebrekestelling is vereist. HOOFDSTUK IV. - Begrotingen en rekeningen

Art. 16.Het dienstjaar vangt aan op 1 januari en eindigt op 31 december.

Art. 17.Elk jaar wordt ten laatste in de maand december, de begroting voor het volgend jaar ter goedkeuring voorgelegd aan het paritair comité. In bijzondere omstandigheden mag de raad van beheer een andere periode vastleggen.

Art. 18.De rekeningen van het verstreken jaar worden afgesloten op 31 december. Ze moeten boekhoudkundig voldoende zijn gedetailleerd.

De raad van beheer, alsook een bedrijfsrevisor aangewezen door het paritair comité, stellen jaarlijks een geschreven verslag op over de uitvoering van hun taak in de loop van het verstreken jaar.

De rekeningen, evenals de geschreven verslagen moeten ten laatste in de maand april ter goedkeuring worden voorgelegd aan het paritair comité. HOOFDSTUK V. - Sociale voordelen en rechthebbenden

Art. 19.De begunstigden, de financiering, het bedrag en de modaliteiten van de toekenning en de verrekening van de korting op de syndicale bijdrage worden vastgelegd door een collectieve arbeidsovereenkomst die wordt afgesloten binnen het Paritair Comité voor de groothandelaars-verdelers in geneesmiddelen en algemeen verbindend verklaard bij koninklijk besluit.

Art. 20.De modaliteiten betreffende de initiatieven of tussenkomsten voor de tewerkstelling en de vorming worden vastgesteld bij collectieve arbeidsovereenkomst algemeen verbindend verklaard bij koninklijk besluit. HOOFDSTUK VI. - Ontbinding en vereffening

Art. 21.De opzegging door één der ondertekenende partijen zoals voorzien in artikel 3 heeft automatisch de ontbinding van het sociaal fonds tot gevolg, na het verstrijken van de opzeggingstermijn. Voor het verstrijken van de opzegtermijn moet het Paritair Comité voor de groothandelaars-verdelers in geneesmiddelen worden samengeroepen door de voorzitter, of op verzoek van een van de ondertekenende partijen.

Het paritair comité beslist over de bestemming van de goederen en waarden van het sociaal fonds na aanzuivering van het passief en geeft aan deze goederen en waarden een bestemming en welke in overeenstemming is met het doel waartoe het sociaal fonds werd opgericht.

Het paritair comité duidt de vereffenaars aan, en omschrijft hun bevoegdheden.

Gezien om te worden gevoegd bij het koninklijk besluit van 24 april 2002.

De Minister van Werkgelegenheid, Mevr. L. ONKELINX

^