Etaamb.openjustice.be
Koninklijk Besluit van 26 mei 2011
gepubliceerd op 22 juni 2011

Koninklijk besluit tot wijziging van het koninklijk besluit van 14 juli 1997 betreffende zuiverheidseisen voor additieven die in voedingsmiddelen mogen worden gebruikt, ter omzetting van Richtlijn 2011/3/EU

bron
federale overheidsdienst volksgezondheid, veiligheid van de voedselketen en leefmilieu
numac
2011024147
pub.
22/06/2011
prom.
26/05/2011
ELI
eli/besluit/2011/05/26/2011024147/staatsblad
staatsblad
https://www.ejustice.just.fgov.be/cgi/article_body(...)
links
Raad van State (chrono)
Document Qrcode

26 MEI 2011. - Koninklijk besluit tot wijziging van het koninklijk besluit van 14 juli 1997Relevante gevonden documenten type koninklijk besluit prom. 14/07/1997 pub. 23/10/1997 numac 1997022659 bron ministerie van sociale zaken, volksgezondheid en leefmilieu Koninklijk besluit betreffende zuiverheidseisen voor additieven die in voedingsmiddelen mogen worden gebruikt sluiten betreffende zuiverheidseisen voor additieven die in voedingsmiddelen mogen worden gebruikt, ter omzetting van Richtlijn 2011/3/EU


ALBERT II, Koning der Belgen, Aan allen die nu zijn en hierna wezen zullen, Onze Groet.

Gelet op de wet van 24 januari 1977 betreffende de bescherming van de gezondheid van de verbruikers op het stuk van de voedingsmiddelen en andere producten, artikel 4, § 1;

Gelet op het koninklijk besluit van 14 juli 1997Relevante gevonden documenten type koninklijk besluit prom. 14/07/1997 pub. 23/10/1997 numac 1997022659 bron ministerie van sociale zaken, volksgezondheid en leefmilieu Koninklijk besluit betreffende zuiverheidseisen voor additieven die in voedingsmiddelen mogen worden gebruikt sluiten betreffende zuiverheidseisen voor additieven die in voedingsmiddelen mogen worden gebruikt;

Gelet op advies nr. 49.439/3 van de Raad van State, gegeven op 12 april 2011, met toepassing van artikel 84, § 1, eerste lid, 1°, van de wetten op de Raad van State, gecoördineerd op 12 januari 1973;

Op de voordracht van de Minister van Volksgezondheid en de Minister van Landbouw, Hebben Wij besloten en besluiten Wij :

Artikel 1.Dit besluit voorziet in de omzetting van Richtlijn 2011/3/EU van de Commissie van 17 januari 2011 tot wijziging van Richtlijn 2008/128/EG houdende vaststelling van bijzondere zuiverheidseisen voor kleurstoffen die in levensmiddelen mogen worden gebruikt.

Art. 2.De bijlage bij het koninklijk besluit van 14 juli 1997Relevante gevonden documenten type koninklijk besluit prom. 14/07/1997 pub. 23/10/1997 numac 1997022659 bron ministerie van sociale zaken, volksgezondheid en leefmilieu Koninklijk besluit betreffende zuiverheidseisen voor additieven die in voedingsmiddelen mogen worden gebruikt sluiten betreffende zuiverheidseisen voor additieven die in voedingsmiddelen mogen worden gebruikt, gewijzigd bij de koninklijke besluiten van 1 december 1998, 15 februari 1999, 25 januari 2000, 23 januari 2001, 28 september 2001, 20 maart 2002, 7 september 2003, 5 juni 2004, 27 december 2004, 21 januari 2005, 22 april 2005, 2 februari 2007, 19 november 2007, 1 oktober 2008, 20 januari 2010, 4 oktober 2010 en 13 maart 2011 wordt gewijzigd overeenkomstig de bijlage bij dit besluit.

Art. 3.De minister bevoegd voor Volksgezondheid en de Minister bevoegd voor de Veiligheid van de Voedselketen zijn, ieder wat hen betreft, belast met de uitvoering van dit besluit.

Gegeven te Brussel, 26 mei 2011.

ALBERT Van Koningswege : De Minister van Volksgezondheid, Mevr. L. ONKELINX De Minister van Landbouw, Mevr. S. LARUELLE

Bijlage bij het koninklijk besluit tot wijziging van het koninklijk besluit van 14 juli 1997Relevante gevonden documenten type koninklijk besluit prom. 14/07/1997 pub. 23/10/1997 numac 1997022659 bron ministerie van sociale zaken, volksgezondheid en leefmilieu Koninklijk besluit betreffende zuiverheidseisen voor additieven die in voedingsmiddelen mogen worden gebruikt sluiten betreffende zuiverheidseisen voor additieven die in voedingsmiddelen mogen worden gebruikt, ter omzetting van Richtlijn 2011/3/EU In de bijlage bij het koninklijk besluit van 14 juli 1997Relevante gevonden documenten type koninklijk besluit prom. 14/07/1997 pub. 23/10/1997 numac 1997022659 bron ministerie van sociale zaken, volksgezondheid en leefmilieu Koninklijk besluit betreffende zuiverheidseisen voor additieven die in voedingsmiddelen mogen worden gebruikt sluiten betreffende zuiverheidseisen voor additieven die in voedingsmiddelen mogen worden gebruikt, wordt de tekst over E160d vervangen door : E 160 d Lycopeen

i synthetisch lycopeen

Synoniemen

Lycopeen uit chemische synthese

Definitie

Synthetisch lycopeen is een mengsel van geometrische isomeren van lycopenen en wordt geproduceerd door de wittig-condensatie van synthetische tussenproducten die gewoonlijk worden gebruikt bij de productie van andere in levensmiddelen gebruikte carotenoïden.

Synthetisch lycopeen bestaat hoofdzakelijk uit all-trans-lycopeen tezamen met 5-cis-lycopeen en kleinere hoeveelheden van andere isomeren. Commerciële lycopeenpreparaten, bestemd voor gebruik in levensmiddelen, worden geformuleerd als suspensies in spijsolie of in water dispergeerbaar of in water oplosbaar poeder.

Colour Index-nummer

75125

Einecs-nummer

207-949-1

Chemische naam

psi, psi-caroteen, all-trans-lycopeen, (all-E)-lycopeen, (all-E)-2,6,10,14,19,23,27,31-octamethyl-2,6,8,10,12,14,16,18,20,22,24,26,30-dotriacontatridecaeen

Molecuulformule

C40H56

Relatieve molecuulmassa

536,85

Gehalte

Niet minder dan 96 % totale lycopenen (niet minder dan 70 % all-trans-lycopeen) E1 cm1 %bij 465 - 475 nm in hexaan (voor 100 % zuiver all-trans-lycopeen) is 3450

Beschrijving

Rood kristallijn poeder

Identificatie


Spectrofotometrie

Een oplossing in hexaan laat een absorptiemaximum bij circa 470 nm zien

Test voor carotenoïden

De kleur van de oplossing van het monster in aceton verdwijnt na successieve toevoegingen van een 5 %-oplossing van natriumnitriet en zwavelzuur 1N

Oplosbaarheid

Onoplosbaar in water en goed oplosbaar in chloroform

Eigenschappen van 1 %-oplossing in chloroform

Is helder en heeft een intense roodoranje kleur

Zuiverheid


Gewichtsverlies bij drogen

Maximaal 0,5 % (40 °C, vier uur bij 20 mm Hg)

Apo-12'-lycopenal

Maximaal 0,15 %

Trifenylfosfineoxide

Maximaal 0,01 %

Oplosmiddelresiduen

Methanol : maximaal 200 mg/kg Hexaan, 2-propanol : maximaal 10 mg/kg elk Dichloormethaan : maximaal 10 mg/kg (alleen in commerciële preparaten)

Lood

Maximaal 1 mg/kg


ii lycopeen uit rode tomaten

Synoniemen

Natural Yellow 27

Definitie

Lycopeen wordt verkregen door oplosmiddelextractie van rode tomaten (Lycopersicon esculentum L.) gevolgd door verwijdering van het oplosmiddel. Slechts de volgende oplosmiddelen mogen worden gebruikt : koolstofdioxide, ethylacetaat, aceton, 2-propanol, methanol, ethanol en hexaan. De voornaamste kleurstof van tomaten is lycopeen, van andere carotenoïdepigmenten mogen geringe hoeveelheden aanwezig zijn.

Naast de kleurpigmenten mag het product oliën, vetten, wassen en aromacomponenten bevatten die van nature in tomaten voorkomen

Colour Index-nummer

75125

Einecs-nummer

207-949-1

Chemische naam

psi,psi-caroteen, all-trans-lycopeen, (all-E)-lycopeen, (all-E)-2,6,10,14,19,23,27,31-octamethyl-2,6,8,10,12,14,16,18,20,22,24,26,30-dotriacontatridecaeen

Molecuulformule

C40H56

Relatieve molecuulmassa

536,85

Gehalte

E1 cm1 %bij 465 - 475 nm in hexaan (voor 100 % zuiver all-trans-lycopeen) is 3450 Niet minder dan 5 % totale kleurstoffen

Beschrijving

Donkerrode viskeuze vloeistof

Identificatie


Spectrofotometrie

Maximum in hexaan bij circa 472 nm

Zuiverheid


Oplosmiddelresiduen

2-Propanol Hexaan Aceton Ethanol Methanol Ethylacetaat Maximaal 50 mg/kg, afzonderlijk of gecombineerd

Sulfaatas

Maximaal 1 %

Kwik

Maximaal 1 mg/kg

Cadmium

Maximaal 1 mg/kg

Arseen

Maximaal 3 mg/kg

Lood

Maximaal 2 mg/kg


iii lycopeen uit Blakeslea trispora

Synoniemen

Natural Yellow 27

Definitie

Lycopeen uit Blakeslea trispora wordt geëxtraheerd uit de fungale biomassa en gezuiverd door kristallisering en filtrering. Het bestaat hoofdzakelijk uit all-trans-lycopeen. Het bevat ook kleinere hoeveelheden van andere carotenoïden. Isopropanol en isobutylacetaat zijn de enige oplosmiddelen die bij de vervaardiging worden gebruikt.

Commerciële lycopeenpreparaten, bestemd voor gebruik in levensmiddelen, worden geformuleerd als suspensies in spijsolie of in water dispergeerbaar of in water oplosbaar poeder.

Colour Index-nummer

75125

Einecs-nummer

207-949-1

Chemische naam

psi,psi-caroteen, all-trans-lycopeen, (all-E)-lycopeen, (all-E)-2,6,10,14,19,23,27,31-octamethyl-2,6,8,10,12,14,16,18,20,22,24,26,30-dotriacontatridecaeen

Molecuulformule

C40H56

Relatieve molecuulmassa

536,85

Gehalte

Niet minder dan 95 % totale lycopenen en niet minder dan 90 % all-trans-lycopeen van alle kleurstoffen E1 cm1 %bij 465 - 475 nm in hexaan (voor 100 % zuiver all-trans-lycopeen) is 3450

Beschrijving

Rood kristallijn poeder

Identificatie


Spectrofotometrie

Een oplossing in hexaan laat een absorptiemaximum bij circa 470 nm zien

Test voor carotenoïden

De kleur van de oplossing van het monster in aceton verdwijnt na successieve toevoegingen van een 5 %-oplossing van natriumnitriet en zwavelzuur 1N

Oplosbaarheid

Onoplosbaar in water en goed oplosbaar in chloroform

Eigenschappen van 1 %-oplossing in chloroform

Is helder en heeft een intense roodoranje kleur

Zuiverheid


Gewichtsverlies bij drogen

Maximaal 0,5 % (40 °C, vier uur bij 20 mm Hg)

Andere carotenoïden

Maximaal 5 %

Oplosmiddelresiduen

2-Propanol : maximaal 0,1 % Isobutylacetaat : maximaal 1,0 % Dichloormethaan : maximaal 10 mg/kg (alleen in commerciële preparaten)

Sulfaatas

Maximaal 0,3 %

Lood

Maximaal 1 mg/kg


Gezien om gevoegd te worden bij ons besluit van 26 mei 2011 tot wijziging van het koninklijk besluit van 14 juli 1997Relevante gevonden documenten type koninklijk besluit prom. 14/07/1997 pub. 23/10/1997 numac 1997022659 bron ministerie van sociale zaken, volksgezondheid en leefmilieu Koninklijk besluit betreffende zuiverheidseisen voor additieven die in voedingsmiddelen mogen worden gebruikt sluiten betreffende zuiverheidseisen voor additieven die in voedingsmiddelen mogen worden gebruikt, ter omzetting van Richtlijn 2011/3/EU. ALBERT Van Koningswege : De Minister van Volksgezondheid, Mevr. L. ONKELINX De Minister van Landbouw, Mevr. S. LARUELLE

^