Etaamb.openjustice.be
Omzendbrief van 21 februari 2014
gepubliceerd op 13 maart 2014

Ministeriële omzendbrief GPI 79 betreffende de steun van het Stressteam van de federale politie aan de lokale politiezones met betrekking tot de opvang en de begeleiding van de personeelsleden, slachtoffer van geweld door derden, evenals van hun familie

bron
federale overheidsdienst binnenlandse zaken
numac
2014000185
pub.
13/03/2014
prom.
21/02/2014
staatsblad
https://www.ejustice.just.fgov.be/cgi/article_body(...)
links
Raad van State (chrono)
Document Qrcode

FEDERALE OVERHEIDSDIENST BINNENLANDSE ZAKEN


21 FEBRUARI 2014. - Ministeriële omzendbrief GPI 79 betreffende de steun van het Stressteam van de federale politie aan de lokale politiezones met betrekking tot de opvang en de begeleiding van de personeelsleden, slachtoffer van geweld door derden, evenals van hun familie


Aan de Dames en Heren Provinciegouverneurs, Aan de Heer Gouverneur van het administratief arrondissement Brussel-Hoofstad, Aan de Dames en Heren Burgemeesters, Aan de Dames en Heren Voorzitters van de Politiecolleges, Aan de Dames en Heren Korpschefs van de lokale politie, Aan Mevrouw de Commissaris-generaal van de federale politie, Ter informatie : Aan de Heer Directeur-generaal van de Algemene Directie Veiligheid en Preventie, Aan de Heer Voorzitter van de Vaste Commissie van de lokale politie.

Mevrouw, Mijnheer de Gouverneur, Mevrouw, Mijnheer de Burgemeester, Mevrouw, Mijnheer de Voorzitter, Mevrouw, Mijnheer de Korpschef, Mevrouw de Commissaris-generaal, Dames en Heren, Inleiding In de loop van 2013 werden er vier werkgroepen opgericht met betrekking tot de problematiek van het geweld tegen politiebeambten door derden. Eén van die vier werkgroepen had als onderwerp de opvolging en de begeleiding, op verschillende niveaus, van politiebeambten die het slachtoffer zijn van gewelddaden, waaronder de psychosociale opvang en de psychologische begeleiding van de betrokken personeelsleden evenals van hun familie.

Uit de bevindingen van deze werkgroep blijkt de noodzaak tot het versterken van de rol van het Stressteam van de federale politie bij zijn tussenkomst bij de politiebeambten die slachtoffer zijn van geweld, maar ook bij hun familie, zonder afbreuk te doen aan de tussenkomst in deze situaties van andere partners, alsook het meer bekend maken van zijn bestaan bij de lokale politiezones.

Daarom beoogt deze rondzendbrief, enerzijds de werkingsprincipes van het Stressteam te herhalen en anderzijds zijn specifieke opdrachten bij tussenkomst ten opzichte van de personeelsleden van de lokale politie, van de personeelsleden van de federale politie, en van hun familie, te bepalen en uit te breiden bij gevallen van ernstig geweld.

Opdrachten van het Stressteam van de federale politie De wet van 4 augustus 1996Relevante gevonden documenten type wet prom. 04/08/1996 pub. 24/07/1997 numac 1996015142 bron ministerie van buitenlandse zaken, buitenlandse handel en ontwikkelingssamenwerking Wet houdende goedkeuring van de Overeenkomst tussen het Koninkrijk België en de Arabische Republiek Egypte tot het vermijden van dubbele belasting en het voorkomen van het ontgaan van belasting inzake belastingen naar het inkomen, ondertekend te Kaïro op 3 januari 1991 type wet prom. 04/08/1996 pub. 21/10/1999 numac 1999015088 bron ministerie van buitenlandse zaken, buitenlandse handel en internationale samenwerking Wet houdende instemming met het Protocol tussen de regering van het Koninkrijk België en de regering van de Franse Republiek betreffende het kraamgeld, ondertekend te Brussel op 26 april 1993 type wet prom. 04/08/1996 pub. 08/06/2005 numac 2005015073 bron federale overheidsdienst buitenlandse zaken, buitenlandse handel en ontwikkelingssamenwerking Wet houdende instemming met de Overeenkomst tussen het Koninkrijk België en de Republiek Gabon tot het vermijden van dubbele belasting en tot het voorkomen van het ontgaan van belasting inzake belastingen naar het inkomen en naar het vermogen, ondertekend te Brussel op 14 januari 1993 sluiten betreffende het welzijn van de werknemers bij de uitvoering van hun werk bepaalt in artikel 32quinquies : "De werkgever waakt er over dat de werknemers die, bij de uitvoering van hun werk, het voorwerp zijn geweest van een daad van geweld, gepleegd door andere personen dan deze bedoeld in artikel 2, § 1, van de wet en die zich op de arbeidsplaats bevinden, een passende psychologische ondersteuning krijgen van gespecialiseerde diensten of instellingen.

Onverminderd de toepassing van andere wettelijke bepalingen, draagt de werkgever de kosten van de in het eerste lid bedoelde maatregel. De Koning kan de grenzen bepalen waarbinnen de in het tweede lid bedoelde kosten ten laste zijn van de werkgever.".

Het is onder meer in die context dat het Stressteam moet worden gesitueerd.

Het Stressteam is een pluri-disciplinair team van maatschappelijke assistenten en psychologen gespecialiseerd in stress, posttraumatische stress en crisispsychologie.

De opdrachten van het Stressteam betreffen de primaire, secundaire en tertiaire preventie van psychisch en emotioneel lijden, tijdens het werk, van de leden van de federale politie, en op hun vraag van de leden van de lokale politie en van de Algemene Inspectie van de federale politie en van de lokale politie.

Het Stressteam vervult deze opdrachten door het uitvoeren, ten voordele van de geïntegreerde politie, van de volgende taken : Primaire preventie : - deelname aan werkgroepen, pilootgroepen en federale en geïntegreerde reflectiegroepen binnen de verschillende welzijnsdomeinen, waaronder psychosociale en emotionele belasting op het werk; - deelname aan welzijnsplatformen met betrekking tot de psychosociale en emotionele belasting op het werk.

Secundaire preventie : - permanentie 24u/24u; 7 dagen op 7; - individuele of collectieve crisisinterventies na een privé of professionele gebeurtenis die een emotionele impact kan hebben op korte of lange termijn; - crisisinterventies in het kader van geweld tegen politiebeambten, met steun aan zowel het politiepersoneel, maar in voorkomend geval ook aan hun familie, voor de meest ernstige feiten; - emotioneel toezicht; - informatie, bewustmaking en opleiding aan de verschillende niveaus van actoren en interne partners van de geïntegreerde politie in deze expertisemateries met betrekking tot stress, trauma, zelfmoordpreventie en de andere psychosociale thema's, maar ook hun toepassing in de operationele taken.

Tertiaire preventie : - psychotherapeutische begeleiding van de politiebeambten en hun familie naar aanleiding van feiten van geweld tegen politiebeambten.

Visie en werkingsprincipes Het Stressteam vervult haar taken met : - waarborg van de discretie en eerbied voor het beroepsgeheim; - klantgerichtheid door steeds alle inkomende vragen te beantwoorden en, indien nodig, te heroriënteren naar onze partners; - samenwerking met de interne en externe partners van de geïntegreerde politie, met als doel een betere dienstverlening aan te bieden en het uitwisselen van good practices; - het continu op peil houden van de expertise met betrekking tot de emotionele belasting van het politiewerk en meer bepaald in de domeinen van stress, trauma en crisispsychologie.

Richtlijnen Aan de lokale politie wordt gevraagd rekening te houden met de huidige ministeriële rondzendbrief en deze toe te passen bij gevallen van geweld tegen personeelsleden door derden.

Aan de korpsoversten wordt ook gevraagd hun hiërarchische lijn hiervan op de hoogte te brengen, zodat elke verantwoordelijke en wachtofficier kennis heeft van het bestaan van het Stressteam en haar werkingsmodaliteiten in het geval van ernstige daden van geweld door derden tegen politiebeambten, maar ook in de andere crisissituaties.

Er bestaan reeds samenwerkingsprotocollen omtrent de inzet van het Stressteam ten voordele van personeelsleden van de lokale politie.

Conform deze protocollen is de tussenkomst van het Stressteam van de federale politie ten voordele van de lokale politiezones gratis bij crisissituaties.

Als het gaat om ernstige feiten van geweld tegen bedoelde personeelsleden, kan het Stressteam op vraag van de politiezones bij crisissituaties gratis tussenkomen bij het personeelslid en zijn familie, evenals bij de collega's.

In het raam van de doelstellingen van de Regering, namelijk "de strijd tegen geweld op gezagsdragers opvoeren" en in uitvoering van mijn algemene beleidsnota's, heb ik beslist dat, mits de ad hoc goedkeuring door mijn ambt en rekening houdend met de beschikbare capaciteit, het Stressteam ook kosteloos de opvolging van het personeel, slachtoffer van ernstig geweld, en van zijn familie, zal verzekeren voor zover zij daarom verzoeken.

De praktische modaliteiten voor deze aanvragen worden bepaald door het Stressteam en kunnen worden geraadpleegd op de internetsite van de geïntegreerde werking "www.poldoc.be - geweld tegen politiebeambten" De Vice-Eerste Minister en Minister van Binnenlandse Zaken en Gelijke Kansen, Mevr. J. MILQUET

^