Etaamb.openjustice.be
Vacante Bettreking
gepubliceerd op 14 juni 2002

Controleorgaan van het politionele informatiebeheer Oproep tot de kandidaten Wettelijke referenties - artikel 44/7 van de wet van 5 augustus 1992 op het politieambt; - koninklijk besluit van 30 mei 2002 houdende vaststelling van de voor - koninklijk besluit van 3 juni 2002 betreffende het statuut van de leden van het controleorgaan be(...)

bron
ministerie van binnenlandse zaken en ministerie van justitie
numac
2002009561
pub.
14/06/2002
prom.
--
staatsblad
https://www.ejustice.just.fgov.be/cgi/article_body(...)
Document Qrcode

MINISTERIE VAN BINNENLANDSE ZAKEN EN MINISTERIE VAN JUSTITIE


Controleorgaan van het politionele informatiebeheer Oproep tot de kandidaten Wettelijke referenties - artikel 44/7 van de wet van 5 augustus 1992 op het politieambt; - koninklijk besluit van 30 mei 2002 houdende vaststelling van de voorwaarden betreffende de uitoefening van de opdrachten van het controleorgaan bedoeld in artikel 44/7 van de wet van 5 augustus 1992 op het politieambt; - koninklijk besluit van 3 juni 2002 betreffende het statuut van de leden van het controleorgaan bedoeld in artikel 44/7 van de wet van 5 augustus 1992 op het politieambt.

In juli 2002 wordt overgegaan tot de indienstneming van de drie leden van het controleorgaan bedoeld in artikel 44/7 van de wet van 5 augustus 1992 op het politieambt. Dat controleorgaan, onder het voorzitterschap van een magistraat van het federale parket, heeft zijn zetel te Brussel maar de leden ervan moeten veelvuldige opdrachten in het koninkrijk vervullen.

Die leden worden door de Ministers van Binnenlandse Zaken en van Justitie uit een lijst van personen geslaagd voor de selectieprocedure aangewezen voor een voltijdse betrekking voor een termijn van vijf jaar, die eenmaal kan worden verlengd.

Hierna volgen de te begeven betrekkingen : 1. een lid en een plaatsvervangend lid die de lokale politie vertegenwoordigen;2. een lid en een plaatsvervangend lid die de federale politie vertegenwoordigen;3. een deskundige en een plaatsvervangend deskundige. Om te worden benoemd als lid van het controleorgaan en lid ervan te blijven, moeten de kandidaten voldoen aan de volgende algemene toelatingsvoorwaarden : ? Belg zijn; ? het genot hebben van de burgerlijke en politieke rechten; ? van onberispelijk gedrag zijn.

Daartoe moeten zij bij hun kandidatuur een bewijs van goed zedelijk gedrag voorleggen of een uittreksel uit het strafregister voegen; ? beschikken over de nodige kwaliteiten van loyaliteit, discretie en integriteit voor de verwerking van gevoelige gegevens.

De kandidaten die geslaagd zijn voor de selectietest verbinden zich bij de indiening van hun kandidatuur ertoe dat ten aanzien van hen een onderzoek wordt verricht met het oog op de afgifte van een veiligheidsmachtiging van het niveau ZEER GEHEIM, overeenkomstig de voorwaarden en de procedures van de wet van 11 december 1998 betreffende de classificatie en de veiligheidsmachtigingen.

Om tot lid van het controleorgaan te worden benoemd en lid ervan te blijven, moeten de kandidaten op 28 juni 2002 voldoen aan de volgende specifieke toelatingsvoorwaarden : ? lid zijn van het operationele kader van de politiediensten; ? ten minste tien jaar dienstanciënniteit hebben; ? ten minste bekleed zijn met de graad van commissaris van politie; ? geen eindevaluatie « onvoldoende » hebben gekregen tijdens de vijf jaar voorafgaand aan de indiening van de kandidatuur; ? geen niet-uitgewiste zware tuchtstraf hebben opgelopen; ? ten minste één jaar ervaring hebben als deskundige inzake informatieverwerking of gegevensbescherming.

Een dergelijke deskundigheid toegepast op de interne werking van de politiediensten is inzonderheid wenselijk.

De kandidaat geeft daarvan blijk aan de hand van zijn curriculum vitae , evenals van enig document, wetenschappelijke bijdragen en werkzaamheden waaraan hij kon deelnemen en die als bijlage bij zijn kandidatuur gaan. De vertrouwelijkheid van die stukken wordt gewaarborgd.

Om tot lid van het controleorgaan te worden benoemd en lid ervan te blijven, moeten de kandidaten voor de betrekking van deskundigde op 28 juni 2002 voldoen aan de volgende specifieke toelatingsvoorwaarden : ? geen lid zijn van het operationele kader van de politiediensten;

De kandidaten mogen zonder onderscheid afkomstig zijn van het logistieke en administratieve kader van de politiediensten, van het openbaar ambt of van de particuliere sector; ? houder zijn van een diploma dat toegang verleent tot de betrekkingen van niveau 1 in de Rijksbesturen of een ambt van niveau 1 in de Rijksbesturen hebben uitgeoefend gedurende ten minste vijf jaar; ? ten minste vijf jaar ervaring hebben als deskundige inzake de informatieverwerking of gegevensbescherming;

Die deskundigheid moet inzonderheid betrekking hebben op de kennis van de wetgevingen en de beginselen inzake informatiebeheer, bescherming van persoonsgegevens, daaronder begrepen de ontwikkelingen ter zake op internationaal of nationaal vlak.

De kennis van internationale informatiesystemen zoals dat van Interpol, Europol of Schengen wordt als een pluspunt beschouwd.

De kandidaat toont die deskundigheid en nodige ervaring met alle rechtsmiddelen aan, inzonderheid aan de hand van zijn curriculum vitae , evenals van enig document, wetenschappelijke bijdragen en werkzaamheden waaraan hij kon deelnemen en die als bijlage bij zijn kandidatuur gaan. De vertrouwelijkheid van die stukken wordt gewaarborgd.

De selectie van de kandidaten gebeurt op grond van een interview door een selectiecommissie die bestaat uit de voorzitter van het controleorgaan, een vertegenwoordiger van de Minister van Binnenlandse Zaken en een vertegenwoordiger van de Minister van Justitie. De representatieve vakbondsorganisaties van de politiediensten kunnen tijdens dat interview één van hun vertegenwoordigers als waarnemer afvaardigen. Na afloop daarvan stelt de selectiecommissie een lijst op van de geslaagde kandidaten en deelt zij aan de Ministers van Binnenlandse Zaken en van Justitie op grond daarvan haar voorstellen inzake aanwijzing mee.

De uitoefening van een ambt als lid is onverenigbaar met de hoedanigheid van : ? lid van de Algemene inspectie van de federale en van de lokale politie; ? lid van de Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer; ? lid van het Vast Comité van Toezicht op de politiediensten of van de Dienst Enquêtes ervan; ? lid van het Vast Comité van Toezicht op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten of van de Dienst Enquêtes ervan.

Het lid dat politieambtenaar is, ontvangt tijdens de duur van zijn aanwijzing een bijzondere toelage die gelijk is aan het verschil tussen de wedde die hij zou genieten, met dezelfde geldelijke anciënniteit, in de schaal 07 die overeenstemt met de graad van hoofdcommissaris en de wedde die hij geniet in zijn huidige schaal.

De deskundige afkomstig van het logistieke en administratieve kader van de politiediensten of van het openbaar ambt geniet tijdens de duur van zijn aanwijzing verder zijn wedde en ontvangt daarenboven een bijzondere toelage gelijk aan het verschil tussen de wedde die hij zou genieten, met dezelfde geldelijke anciënniteit, in de schaal 15A die overeenstemt met de graad van adviseur-generaal (rang 15) van het administratief personeel onderworpen aan het statuut van Rijksambtenaren en de wedde die hij geniet in zijn huidige schaal.

Een deskundige uit de particuliere sector wordt contractueel in dienst genomen. Hij geniet een wedde in de schaal 15A die overeenstemt met de graad van adviseur-generaal (rang 15) van het administratief personeel onderworpen aan het statuut van Rijksambtenaren.

Voltijdse of deeltijdse prestaties verricht in openbare besturen, in de particuliere sector of als zelfstandige worden eveneens in aanmerking genomen voor de toekenning van verhogingen in weddeschaal.

De plaatsvervangende leden worden slechts opgeroepen voor de uitoefening van hun ambt bij ontslag, herplaatsing of beëindiging van een ambt van de leden en vooraleer het betrokken mandaat is beëindigd.

De kandidaten voor het ambt van lid van het controleorgaan moeten hun kandidatuur en de stukken die daarbij als bijlage gaan bij ter post aangetekende brief toezenden aan de Heer Y. Debrauwere, magistraat van het federaal parket en voorzitter van het controleorgaan, Federaal Parket, Quatre-Brasstraat 19, te 1000 Brussel, ten laatste op 28 juni 2002. Bijkomende inlichtingen aangaande deze oproep zijn te bekomen bij de heer Delaunoy, secretaris.

^