Etaamb.openjustice.be
Vacante Bettreking
gepubliceerd op 05 december 2018

Koninklijke Sterrenwacht van België . - Vacature van Werkleider (klasse SW2) van de wetenschappelijke loopbaan. - Vacaturenummer 980 (Seismologie-Gravimetrie) Sommige woorden in de functiebeschrijving staan in de mannelijke vorm voor een be(...) 1. POSITIE VAN DE FUNCTIE BINNEN DE INSTELLING. o Het gaat om een voltijdse betrekking van een s(...)

bron
programmatorische federale overheidsdienst wetenschapsbeleid
numac
2018032284
pub.
05/12/2018
prom.
--
staatsblad
https://www.ejustice.just.fgov.be/cgi/article_body(...)
Document Qrcode

PROGRAMMATORISCHE FEDERALE OVERHEIDSDIENST WETENSCHAPSBELEID


Koninklijke Sterrenwacht van België (KSB). - Vacature van Werkleider (klasse SW2) van de wetenschappelijke loopbaan. - Vacaturenummer 980 (Seismologie-Gravimetrie) Sommige woorden in de functiebeschrijving staan in de mannelijke vorm voor een betere leesbaarheid. De functie is zowel voor vrouwen als voor mannen toegankelijk. 1. POSITIE VAN DE FUNCTIE BINNEN DE INSTELLING. o Het gaat om een voltijdse betrekking van een statutair wetenschappelijk personeelslid. o Titel en klasse van de wetenschappelijke loopbaan: Werkleider (klasse SW2). o Activiteitengroep van de wetenschappelijke loopbaan waartoe de betrekking behoort: activiteitengroep I "wetenschappelijk onderzoek en experimentele ontwikkeling".

De betrekking zal uitgeoefend worden binnen de dienst: Seismologie-Gravimetrie van de Koninklijke Sterrewacht van België. 2. TAALREGIME. Deze betrekking is toegankelijk voor kandidaten die kunnen ingedeeld worden bij de Nederlandse taalrol, bij toepassing van de regels hiertoe bepaald door de wetten op het gebruik van talen in bestuurszaken. 3. FUNCTIECONTEXT. De Koninklijke Sterrenwacht van België (KSB) is één van de oudste wetenschappelijke instellingen van de Belgische Federale Overheid. Zij maakt deel uit van de Programmatorische Federale Overheidsdienst (POD) Wetenschapsbeleid. Naast de hoofdvestigingsplaats op het plateau van Ukkel omvat zij tevens het Planetarium van Brussel (gelegen op de Heizel), waar jaarlijks talrijke bezoekers worden ontvangen voor persvoorstellingen, tentoonstellingen, planetariumshows en educatieve activiteiten.

De Koninklijke Sterrenwacht van België is een instelling met sterke internationale uitstraling waarin hoogstaand wetenschappelijk onderzoek wordt gecombineerd met wetenschappelijke dienstverlening en wetenschapsverspreiding. De thema's hiervan situeren zich in de volgende domeinen : o het opnemen van België in internationale referentienetwerken door de bepaling van de tijd en de nauwkeurige plaatsbepaling door de methoden van de ruimtegeodesie; o de meting en studies van de rotatie van de aarde en andere planeten; o de seismologie, aardgetijden en gravimetrie; o de astrometrie en dynamica van hemellichamen zowel in ons eigen zonnestelsel als daarbuiten; o de astrofysica van galactische en extragalactische objecten, met inbegrip van de fysica van steratmosferen; o de structuur en dynamica van de zonneatmosfeer, met inbegrip van de zonneactiviteit en ruimteweer.

In het kader van haar missies inzake wetenschappelijk onderzoek neemt de Koninklijke Sterrenwacht van België actief deel aan de voorbereiding en de uitvoering van vele ruimtevaartprojecten zoals SOHO, MarsExpress, EXOMARS2020, BepiColombo, GAIA, Solar Orbiter, PROBA2 en PROBA3.

Tot de dienstverlenende activiteiten behoren onder meer : o de coördinatie van het EUREF-netwerk van GPS-stations; o het beheer van het tijdslabo en het vaststellen van de wettelijke tijd in België; o het opvolgen van de seismische activiteit in België met behulp van een netwerk van accelerometers en seismometers; o het beheer van databanken, o.a. in verband met gravimetrische en spectroscopische waarnemingen en met de activiteit van de zon; o het opvolgen en voorspellen van het ruimteweer.

Om zijn opdrachten uit te voeren stelt de Sterrenwacht ongeveer 180 mensen te werk, waarvan de helft wetenschappelijk personeel. 4. INHOUD VAN DE FUNCTIE. 4.1.Doelstellingen van de functie ten aanzien van de opdrachten van de instelling.

De kandida(a)te zal werkzaam zijn in de Operationele Directie "Seismologie-Gravimetrie", moeten bijdragen aan de werking ervan en thema's moeten ontwikkelen aan de spits van het onderzoek. De onderzoeksthema's van deze Operationele Directie omvatten het conserveren, ontwikkelen, bestuderen en valoriseren van het wetenschappelijk patrimonium inzake de studie van zwaartekrachtvariaties, alsook van aardbevingen in België en wereldwijd. 4.2. Resultaatgebieden.

De succesvolle kandida(a)t(e) zal substantiële bijdragen moeten leveren aan de bestaande operationele activiteiten van de Operationele Directie "Seismologie-Gravimetrie", en dit binnen één of meerdere van volgende gebieden: - Ontwikkeling en operationeel beheer van het online macroseismisch enquêtesysteem "Did You Feel It?", evenals wetenschappelijke valorisatie van deze enquêtes met het oog op de evaluatie van grondbewegingen, regionale en lokale site-effecten en de impact van toekomstige aardbevingen; - Studie van breuken en hun aardbevingspotentieel, alsook van spanningen in de aardkorst en hun spatiale en temporele variaties; - Uitvoeren van metingen van aardbevingen, zowel routinematig als bij urgenties. 5. COMPETENTIEPROFIEL. 5.1. Vereiste diploma's en opleidingen.

De kandidaat dient houder te zijn van een diploma van doctor in de wetenschappen of in de toegepaste wetenschappen 5.2. Technische kundigheden (kennis, specialisaties, ervaring(en) ...). 5.2.1. Vereiste competenties, specialiteit(en) en ervaring(en) waaraan de kandidaten dienen te voldoen om weerhouden te worden (toelatingscriteria).

Ervaring met de wetenschappelijke onderwerpen die de Operationele Directie "Seismologie-Gravimetrie" aanbelangen, is nodig.

Deze ervaring dient onder meer te blijken uit publicaties in internationale wetenschappelijke tijdschriften met peerreview en uit deelname aan en mededelingen op internationale wetenschappelijke conferenties. 5.2.2. Bijkomende gewenste ervaring(en), kennis en bekwaamheden die tot aanbeveling strekken (bijkomende rangschikkingscriteria).

De voorkeur zal worden gegeven aan kandidaten wiens achtergrond aansluit bij de onderzoeksthema's die momenteel in de Operationele Directie "Seismologie-Gravimetrie" van de Koninklijke Sterrenwacht aan bod komen en die getuigen van een engagement om leiding te geven aan één of meerdere van de bestaande operationele activiteiten of onderzoeksprojecten. Kandidaturen die daarenboven één of meer van de volgende kenmerken bevatten zullen prioritair gerangschikt worden: o Ervaring om wetenschappelijke projecten op te starten, te beheren en te leiden, zowel op nationaal als internationaal vlak; o Opvolging van Europese ontwikkelingen op het vlak van seismologie, en in het bijzonder van de uitwisseling van macroseismische gegevens en de interpretatie ervan, vooral in verband met de evaluatie van grondbewegingen (site-effecten, interpretatie van aardbevingen in het verleden); o Kennis van geofysische prospectiemethoden (elektrische tomografie, H/V-metingen, gravimetrische en magnetische metingen, grondradar) en de interpretatie ervan; o Kennis van structurele geologie; o Ervaring in het programmeren van wetenschappelijke vragen, bij voorkeur in de programmeertaal Python; o Een visie op het beheer van de waarnemingsinfrastructuur en gegevensstromen teneinde operationele activiteiten en wetenschappelijk onderzoek te ondersteunen. 5.2.3. Bijkomende troeven.

De kennis van de andere landstaal dan die van de taalrol waarin de kandida(a)t(e) zal worden ingedeeld is wenselijk.

De kennis van het Engels is belangrijk. 5.3. Generieke competenties (gedragscompetenties, vaardigheden, ...). 1°. Omgaan met informatie: conceptualiseren. 2°. Omgaan met taken: problemen oplossen. 3°. Interpersoonlijke relaties: o in team werken; o servicegericht handelen; o samenwerken (sleutelcompetentie); o dienstbaarheid (sleutelcompetentie). 4°. Persoonlijk functioneren: o zich aanpassen; o betrouwbaarheid tonen; o inzet tonen; o kunnen omgaan met stress; o doelstellingen halen; o loyaal handelen (sleutelcompetentie); o resultaatgerichtheid tonen (sleutelcompetentie); o zelfontwikkeling (sleutelcompetentie). 5.4. Vereisten waaraan moet worden voldaan voor een werving in de klasse SW2. o Houder zijn van een diploma,van doctor behaald na verdediging in het openbaar van een verhandeling die verband houdt met de uit te oefenen functie. 6. ARBEIDSVOORWAARDEN. 6.1. Bezoldiging - loopbaan.

De gekozen kandidaat wordt aangeworven als Werkleider (klasse SW2) met de daaraan verbonden weddenschaal SW21.

Minimumbezoldiging (brutobedragen aangepast aan de huidige index, reglementaire toelagen niet inbegrepen): SW21 (4 jaar anciënniteit): bruto 58.580,81 € per jaar (4.881,73 € per maand).

De normale tijdsduur van de proefperiode bedraagt één jaar. 6.2. Andere voordelen.

Gratis openbaar vervoer woon-werk verkeer Mogelijkheid tot het verwerven van een tweetaligheidpremie Voordelige hospitalisatieverzekering Minimum 26 dagen jaarlijks verlof per voltijds werkjaar De KSB hanteert een systeem van vlottende werkuren De KSB biedt de mogelijkheid van deeltijds telewerken.

De KSB biedt een aangename werkomgeving Avantages supplémentaires via www.fedplus.be 7. TOELAATBAARHEIDS- EN DEELNEMINGSVOORWAARDEN. 7.1. De gekozen kandidaat moet op de datum van zijn indiensttreding volgende voorwaarden vervullen: o Belg zijn of burger van een staat die deel uitmaakt van de Europese Economische Ruimte of de Zwitserse Confederatie; o de burgerlijke en politieke rechten genieten; o aan de dienstplichtwetten voldaan hebben; o een gedrag hebben dat beantwoordt aan de eisen van het gesolliciteerd ambt. 7.2. Uiterlijk op de dag waarop de termijn eindigt voor het indienen der kandidaturen, moeten volgende voorwaarden vervuld zijn: o houder zijn van het/de vereiste diploma('s) (zie punt 5.1 hierboven); o voldoen aan de vereiste technische bekwaamheden (zie punt 5.2.1 hierboven) en deze bewijzen. o voldoen aan de vereiste generieke competenties (zie punt 5.3. hierboven). o beantwoorden aan de vereiste algemene competenties (zie punt 5.4 hierboven) 7.3. In de beide hierna vermelde gevallen geldt volgend voorbehoud voor deelname aan de selectieprocedure. 7.3.1. Het vereiste diploma werd behaald in een ander land dan België.

In dit geval zal de voorzitter van de jury van de wetenschappelijke instelling vooraf nagaan of het door de kandidaat voorgelegde diploma kan worden aanvaard bij toepassing van de bepalingen van de richtlijnen 89/48/EEG of 92/51/EEG van de Raad van de Europese Gemeenschappen.

Daarom dient de betrokken kandidaat aan zijn kandidatuur, behalve een kopie van het voorgelegde diploma, volgende bescheiden en inlichtingen toe te voegen, nodig voor bedoeld onderzoek: een vertaling van het diploma indien dit niet werd uitgereikt in het Nederlands, Frans, Duits of Engels (vertaling in het Nederlands voor de kandidaten die kunnen worden ingedeeld bij de Nederlandse taalrol; vertaling in het Frans voor de kandidaten die kunnen worden ingedeeld bij de Franse taalrol); een verklaring waarmee de onderwijsinrichting, die het diploma heeft uitgereikt, volgende inlichtingen verstrekt (voor zover deze inlichtingen niet voorkomen in het diploma zelf): 1. het aantal studiejaren dat normalerwijze vereist is voor het behalen van het diploma;2. moest een verhandeling worden ingediend voor het behalen van het diploma ? 3.de verworven kennis en bekwaamheden die aan de basis liggen van het uitreiken van bedoeld diploma; een vertaling van deze verklaring indien deze niet werd uitgereikt in het Nederlands, Frans, Duits of Engels (vertaling in het Nederlands voor de kandidaten die kunnen worden ingedeeld bij de Nederlandse taalrol; vertaling in het Frans voor de kandidaten die kunnen worden ingedeeld bij de Franse taalrol). o 7.3.2. Het vereiste diploma werd behaald in een andere taal dan het Nederlands of het Frans.

De taal waarin de studies werden gedaan, die hebben geleid tot het behalen van het vereiste diploma, bepaalt in principe de taalrol waarbij de kandidaat moet worden ingedeeld bij toepassing van de wetten op het gebruik van de talen in bestuurszaken.

Wanneer een diploma van doctor vereist is, dat werd behaald na verdediging in het openbaar van een proefschrift (of wanneer de kandidaat een dergelijk diploma voorlegt om aan de diplomavereisten te voldoen), wordt de taalrol dan ook bepaald door de taal waarin de studiecyclus werd gevolgd die heeft geleid tot het universitair einddiploma dat toegang gaf tot het doctoraat. o In de gevallen waarin deze studies werden gedaan in een andere taal dan het Nederlands, dient de betrokken kandidaat daarom in het bezit te zijn van een bewijs van taalkennis, afgeleverd door SELOR, het Selectiebureau van de Federale Overheid, Simon Bolivarlaan 30, 1000 Brussel (Tel.: +32-(0)800 505 54; e-mail: taal@selor.be). Uit dit bewijs moet blijken dat de betrokkene geslaagd is in het taalexamen dat met betrekking tot het vaststellen van het taalregime in de plaats komt van het opgelegde diploma: - taaltest Nederlands - artikel 7, voor een functie van niveau 1/A, indien de kandidaat wenst te worden ingedeeld bij de Nederlandse taalrol; 7.3.3 Als je al contractueel of statutair bent in het openbaar ambt Bij zijn eerste aanwerving als statutair of bij zijn eerste indienstneming als contractueel in het openbaar ambt, wordt ieder personeelslid op een taalrol ingeschreven, te weten de Nederlandse of de Franse taalrol, wat onveranderlijk blijft. De overgang van de ene rol naar de andere is verboden, behoudens klaarblijkelijke vergissing bij de indeling.

Van taalrol veranderen is niet mogelijk met een taalcertificaat dat het vereiste diploma kan vervangen dat de taalrol vastlegt. 8. BIJKOMENDE INLICHTINGEN. o Meer informatie over de inhoud van deze betrekking kan worden bekomen bij Véronique Wellens veronique.wellens@oma.be 9. SELECTIEPROCEDURE. De jury van de wetenschappelijke instelling bepaalt wie van de kandidaten, die een ontvankelijke kandidatuur hebben ingediend, het meest geschikt worden geacht voor de betrekking (maximum 5 kandidaten kunnen aldus worden geselecteerd).

Indien de jury het noodzakelijk acht, kan hij de kandidaten vragen om eender welke bijkomende proef af te leggen die de jury bepaalt om hun geschiktheid voor de te begeven functie te beoordelen.

De kandidaten die aldus in aanmerking worden genomen, zullen vervolgens uitgenodigd worden om voor de jury te verschijnen voor een hoorzitting met het oog op de vaststelling van de rangschikking der kandidaten.

Deze rangschikking wordt pas definitief nadat ze werd meegedeeld aan de betrokken kandidaten die daarbij de mogelijkheid hebben erover klacht in te dienen en te vragen om door de jury te worden gehoord. 10. SOLLICITATIEPROCEDURE. 10.1 De kandidaturen moeten worden ingediend binnen 30 kalenderdagen volgend op de datum van bekendmaking van deze vacature in het Belgisch Staatsblad.

Ze moeten worden ingediend bij aangetekende brief gericht aan: Stafdienst Personeel & Organisatie, cel "werving en selecties" van de POD Wetenschapsbeleid, Louizalaan 231, 1050 Brussel. 10.2. In de kandidatuur dient uitdrukkelijk te worden gepreciseerd: de gesolliciteerde betrekking; het correspondentieadres; elke wijziging van dit adres dient onmiddellijk te worden meegedeeld.

Aan de kandidatuur toe te voegen bescheiden: o een volledig en waarheidsgetrouw curriculum vitae; o indien reeds wetenschappelijke activiteiten werden verricht: attesten om deze te wettigen (attesten afgeleverd door de werkgevers, de autoriteiten die beurzen toekenden, ...); voor meer informatie betreffende de te verstrekken inlichtingen: zie de nota betreffende de toekenning van de wetenschappelijke anciënniteit die kan worden geraadpleegd op de website van de POD Wetenschapsbeleid (www.belspo.be, rubriek "Vacatureberichten"). De nota kan ook via mail aangevraagd worden op het adres selections-selecties@belspo.be ; o een kopie van het/de vereiste diploma's; o indien een diploma van doctor, behaald na verdediging in het openbaar van een proefschrift, wordt voorgelegd om te voldoen aan de diplomavereisten, dient bovendien een kopie te worden toegevoegd van het diploma dat werd behaald bij het afsluiten van de studiecyclus welke toegang gaf tot het doctoraat; o indien deze diploma's, of één ervan, werden uitgereikt in een andere taal dan het Nederlands, Frans, Duits of Engels dient daarvan bij het voorgelegde dossier tevens een vertaling te worden toegevoegd; o een lijst van de eventueel gepubliceerde wetenschappelijke werken; 10.3. de bescheiden en inlichtingen hierboven bedoeld onder punt 7.3.1., indien het/de vereiste diploma(`s), behaald door de kandidaat, werd(en) uitgereikt door een andere dan een Belgische instelling; het bewijs van taalkennis bedoeld onder punt 7.3.2., ingeval dit bewijs noodzakelijk is of wanneer de kandidaat wenst dat zijn indeling bij een taalrol gebeurt op basis van dat bewijs.

Zijn onontvankelijk: de kandidaturen die bovenstaande sollicitatieprocedure niet respecteren.

^