Etaamb.openjustice.be
Wet
gepubliceerd op 14 januari 2005

Nationale Unie der Invoerders, Uitvoerders en Groothandelaars in Fruit, Groenten en Primeurs, beroepsvereniging gevestigd te Brussel Artikel 7 van de wet van 31 maart 1898 Statuten - Beroepsvereningen : 1940, nr. 4 Laatst bekendgemaakte li Herziening van de Franstalige statuten Bekrachtiging van de Nederlandstalige statuten Uittrek(...)

bron
raad van state
numac
2005038002
pub.
14/01/2005
prom.
--
staatsblad
https://www.ejustice.just.fgov.be/cgi/article_body(...)
Document Qrcode

Nationale Unie der Invoerders, Uitvoerders en Groothandelaars in Fruit, Groenten en Primeurs, beroepsvereniging gevestigd te Brussel Artikel 7 van de wet van 31 maart 1898 Statuten - Beroepsvereningen : 1940, nr. 4 Laatst bekendgemaakte lijst : 1997, nr. 165 Herziening van de Franstalige statuten Bekrachtiging van de Nederlandstalige statuten Uittreksel uit de statuten bekendgemaakt in uitvoering van artikel 1 van het besluit van de Regent van 23 augustus 1948 waarbij de wet van 31 maart 1898 op de beroepsverenigingen in overeenstemming wordt gebracht met de wet van 23 december 1946 houdende instelling van een Raad van State.

Artikel 1.Er wordt een beroepsvereniging opgericht overeenkomstig de wet van 31 maart 1898, met de naam « Nationale Unie der Invoerders, Uitvoerders en Groothandelaars in Fruit, Groenten en Primeurs ».

Artikel 2.De Nationale Unie heeft haar zetel te 1000 Brussel, Werkhuizenkaai 112/154.

Deze zetel kan naar een ander adres verplaatst worden door besluit van de algemene vergadering, volgens de procedure voorzien in artikelen 25 en 26 van de statuten.

Artikel 3.De Nationale Unie heeft als doel : 1° De studie, de bescherming en de ontwikkeling van de beroepsbelangen van haar leden;2° Het behartigen van die belangen bij de overheid.Zij draagt kandidaten voor om haar te vertegenwoordigen bij de officiële instanties en zal in alle omstandigheden handelen ten einde deze vertegenwoordiging zo goed mogelijk te verzekeren; 3° Het oprichten van diensten die van gemeenschappelijk nut zijn voor haar leden bij het uitoefenen van hun beroep, zoals : inlichtingendiensten, statistische diensten en alle sociale diensten;4° Het organiseren van beroepsmanifestaties, het voorbereiden en vergemakelijken van de toepassingen van de sociale wetgeving en van de werkzaamheden van de Nationale Paritaire Commissie voor Fruit, Groenten en Primeurs;de eventuele stichting, buiten de Unie, van mutualiteiten en van coöperatieve verenigingen bedoeld om de morele en materiële toestand van haar leden te verbeteren; 5° De studie en de toepassing van de gebruikelijke voorwaarden voor de uitoefening van het beroep van invoerder, uitvoerder of groothandelaar in fruit, groenten en primeurs, ten einde zoveel mogelijk misverstanden en geschillen te voorkomen en het oplossen ervan te vergemakkelijken.

Artikel 13.De Unie wordt bestuurd door een beheerraad bestaande uit een voorzitter, een eerste ondervoorzitter, en tweede ondervoorzitter, een penningmeester, een secretaris en ten minsten vijf bestuursleden en ten hoogste vijftien bestuursleden. De voorzitter en de overige bestuursleden worden verkozen door de algemene vergadering, bij gewone meerderheid en door geheime stemming. De leden welke zich kandidaat willen stellen voor het voorzitterschap of voor andere ambten in de beheerraad moeten sinds minstens twee jaar gewoon lid zijn.

De voorzitter beoefent zijn mandaat voor een periode van twee jaar, de bestuursleden voor een periode van vier jaar. Deze laatsten worden om de twee jaar voor de helft vernieuwd. Het eerste aftredende gedeelte wordt door het lot aangewezen.

Het mandaat is altijd herroepbaar door de algemene vergadering.

De aftredende beheerraadsleden zijn herkiesbaar. Van de beheerraad kunnen deel uitmaken de gewone leden of ereleden, van Belgische of andere nationaliteit. De onderdanen van de lid-Staten van de E.U. worden aanvaard onder dezelfde voorwaarden als de leden met Belgische nationaliteit. Voor vreemdelingen die geen onderdaan zouden zijn van een van de lid-Staten van de E.U., blijft het artikel 4, 4° van de wet van 31 maart 1898 van toepassing, hieronder te verstaan dat zij gemachtigd moeten zijn zich in België te vestigen en ingeschreven zijn in het bevolkingsregister. Minstens drie vierden van de beheerders moeten gekozen worden uit de gewone leden.

De beheerraad vormt zelf uit zijn midden het bestuurscollege. Het bestuurscollege is samengesteld uit 1 voorzitter, 1 eerste en 1 tweede ondervoorzitter, penningmeester en 1 secretaris.

De beheerraad kan zich laten bijstaan door al dan niet bezoldigde technische raadgevers.

De beheerraad wordt belast met het opstellen van een intern ordereglement ter uitvoering van de huidige statuten. Alvorens het wordt toegepast moet het goedgekeurd worden door de algemene vergadering. Dezelfde procedure moet in acht genomen worden voor wijzigingen welke eventueel aan het reglement worden aangebracht.

Bekrachtigd bij beslissing van de Raad van State, Ve kamer, op 21 december 2004.

Voor de hoofdgriffier van de Raad van State, M.-Ch. MALCORPS, griffier

^