Etaamb.openjustice.be
Koninklijk Besluit
gepubliceerd op 05 december 2005

Taalexamens In uitvoering van het koninklijk besluit van 8 maart 2001 worden in de loop van het jaar 2006 drie (...)

bron
selor - selectiebureau van de federale overheid
numac
2005008053
pub.
05/12/2005
prom.
--
staatsblad
https://www.ejustice.just.fgov.be/cgi/article_body(...)
Document Qrcode

SELOR - SELECTIEBUREAU VAN DE FEDERALE OVERHEID


Taalexamens (georganiseerd overeenkomstig de bepalingen van het koninklijk besluit van 8 maart 2001 tot vaststelling van de voorwaarden voor het uitreiken van de bewijzen omtrent de taalkennis voorgeschreven bij artikel 53 van de wetten op het gebruik van de talen in bestuurszaken samengevat op 18 juli 1966) In uitvoering van het koninklijk besluit van 8 maart 2001 worden in de loop van het jaar 2006 drie nieuwe taalexamenzittingen georganiseerd.

Hierbij wordt volgende kalender gerespecteerd : Voor de raadpleging van de tabel, zie beeld Opgepast : voor een inschrijving tijdens de tweede taalexamenzitting dient in acht te worden genomen dat taalexamens georganiseerd kunnen worden tot 14 juli 2006 en vanaf 14 augustus 2006. « Opgepast ! Overeenkomstig het koninklijk besluit van 5 september 2002 houdende hervorming van de loopbaan van sommige ambtenaren in de rijksbesturen zijn in de federale overheidsdiensten de niveaus 3 en 4 opgeheven. De personeelsleden die voorheen tot die niveaus behoorden, zijn opgenomen in het niveau D. Voor deze personen komt het programma van het computergestuurde taalexamen overeen met het programma van het niveau 3 zoals dit in de brochure Atlas beschreven is.

Daarnaast worden in de federale overheidsdiensten de niveaus 2+ en 2 aangeduid met resp. de letters B en C. » De inschrijving voor een taalexamen is strict individueel. De administraties of besturen kunnen dus geen kandidaten meer inschrijven, behoudens hoogdringendheid en op gemotiveerd verzoek dat gericht dient te zijn aan de afgevaardigd bestuurder van SELOR (artikel 17, derde lid, van het koninklijk besluit van 8 maart 2001).

Een inschrijvingsformulier kan op eenvoudige aanvraag (via telefoon, fax, brief of e-mail) bij SELOR bekomen worden. Evenwel kunnen kandidaten vrijblijvend op hun inschrijvingsformulier de administratie of het bestuur vermelden waarvoor ze het taalexamen wensen af te leggen. Desgevallend zal dan een personeelslid van deze administratie uitgenodigd worden om in de mondelinge taalexamenjury te zetelen.

Om het absenteïsme te bestrijden, voorziet het artikel 20 van het bovenvermelde koninklijk besluit dat « de kandidaat die afwezig is voor taalproef zonder voorafgaand de afgevaardigd bestuurder van het Selectiebureau van de Federale Overheid te hebben verwittigd en die binnen vijf werkdagen na de dag van het examen de reden van de afwezigheid niet heeft meegedeeld door middel van een gemotiveerde brief of attest, wordt uitgesloten van deelname aan elke taalproef die wordt georganiseerd binnen een termijn van één jaar te rekenen vanaf de datum van het proces-verbaal van het taalexamen waarvoor hij ingeschreven was. » De uitsluiting wordt bovendien aan de betrokkene betekend.

De resultaten worden enkel aan de personeelsdienst van de administraties of besturen meegedeeld in volgende gevallen : - indien de kandidaat op zijn inschrijvingsformulier uitdrukkelijk te kennen heeft gegeven het taalexamen af te leggen voor een welbepaalde administratie/bestuur; - indien het taalexamen georganiseerd wordt overeenkomstig de hierboven beschreven voorwaarde, met name bij hoogdringendheid en op gemotiveerd verzoek overeenkomstig het artikel 17, derde lid, van het koninklijk besluit van 8 maart 2001.

Er dient bovendien aan herinnerd te worden dat het behaalde resultaat pas verstuurd wordt nadat alle kandidaten die tot eenzelfde taalexamennummer behoren, hun examen effectief afgelegd hebben en daarenboven de volledige administratieve controle ter afsluiting van de examenverrichtingen doorlopen is. De tijd die verloopt tussen het afleggen van het taalexamen en de mededeling van het resultaat zal dus variëren al naar gelang het aantal ingeschreven kandidaten.

Teneinde ons gegevensbestand bij te werken, wordt voorts met aandrang aan elke administratie of lokaal bestuur gevraagd volgende inlichtingen te verschaffen indien de hieronder gevraagde informatie wijzigt of gewijzigd is : a. Naam, adres, telefoon, fax en desgevallend e-mail van de contactpersoon (van het lokaal bestuur of de administratie);b. Naam, adres en telefoon van één Nederlandstalige en één Franstalige ambtenaar behorende tot het niveau 1 van het rijkspersoneel of een daarmee gelijkgesteld personeelslid (met dien verstaande dat voor de taalexamens niveau 1 die bijzitter een rang moet bekleden die minstens even hoog is als de rang van de betrekking waarvoor het examen ingericht wordt), die overeenkomstig artikel 4, § 2, van het koninklijk besluit van 8 maart 2001 tot vaststelling van de voorwaarden voor het uitreiken van de bewijzen omtrent de taalkennis voorgeschreven bij artikel 53 van de wetten op het gebruik van de talen in bestuurszaken samengevat op 18 juli 1966, als assessor in de examencommissie van de taalexamens kan fungeren. Voor verdere inluchtingen over de organisatie van de taalexamens kan u zich wenden tot de directie Competentiemetingen - Taalexamens : Voor de Nederlandstaligen : Tel. : 02-788 66 32 - 66 53 - 66 56 - 66 73 E-mail : taal@selor.be SELOR Taalexamens - Gerechtszaken « Centre Etoile » gebouw Bischoffsheimlaan 15, 1000 Brussel

^