Etaamb.openjustice.be
Bericht
gepubliceerd op 20 december 2005

Officieel bericht De FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu, dienst « Contractueel Onderzoek », deelt mede dat zij een openbare oproep lanceert voor het indienen van toelage-aanvragen inzake voedselveiligheid, sanitair Bij de RT projecten wordt een « top-down » benadering gevolgd op basis van gerichte onderzoeksthema(...)

bron
federale overheidsdienst volksgezondheid, veiligheid van de voedselketen en leefmilieu
numac
2005023058
pub.
20/12/2005
prom.
--
staatsblad
https://www.ejustice.just.fgov.be/cgi/article_body(...)
Document Qrcode

FEDERALE OVERHEIDSDIENST VOLKSGEZONDHEID, VEILIGHEID VAN DE VOEDSELKETEN EN LEEFMILIEU


Officieel bericht De FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu, dienst « Contractueel Onderzoek », deelt mede dat zij een openbare oproep lanceert voor het indienen van toelage-aanvragen inzake voedselveiligheid, sanitair beleid en dierenwelzijn. Deze openbare oproep heeft betrekking op twee soorten onderzoeksprojecten : RT (« Research Targeted ») en RF (« Research Free ») projecten.

Bij de RT projecten wordt een « top-down » benadering gevolgd op basis van gerichte onderzoeksthema's opgesteld door de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de voedselketen en Leefmilieu - DG Dier, Plant en Voeding, door het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen en door het Kabinet van de Minister van Volksgezondheid.

Op deze openbare oproep kan de wetenschappelijke wereld inschrijven voor het indienen van projectvoorstellen. De beoordeling en de selectie van RT projectvoorstellen gebeurt in één fase op basis van volledig uitgewerkte en gedetailleerde projectvoorstellen (maximum 30 bladzijden).

Bij de RF projecten wordt een « bottum-up » benadering gevolgd waarbij onderzoeksvoorstellen worden aangemeld onder de vorm van intentieverklaringen ter ondersteuning van het beleid inzake voedselveiligheid, dierengezondheid en plantenbescherming en dierenwelzijn (maximum 6 bladzijden). Ad hoc formulieren voor het indienen van een intentieverklaring kunnen opgevraagd worden bij Mevrouw D. Vandekerchove (Tel. : 02-525 09 57 of 02-525 09 41 - Fax : 02-525 09 77 - e-mail : dominique.vandekerchove@health.fgov.be).

De beoordeling van RF projecten gebeurt in twee fasen : na een eerste selectie die hoofdzakelijk zal gebeuren op basis van de relevantie voor het beleid, volgt, voor de weerhouden intentieverklaringen, een verdere wetenschappelijke beoordeling op basis van een volledig uitgewerkt en gedetailleerd projectvoorstel (maximum 30 bladzijden).

Lijst van de gerichte onderzoeksthema's (RT projecten) voor 2006 : Thema 1 : Ontwikkeling van een analytische methode voor de opsporing en de kwantificering van furaan, onderzoek naar de aanwezigheid in voedingsmiddelen, naar de blootstelling van de bevolking en naar de mechanismen van furaan contaminatie van voedingsmiddelen. (acron : FURA) Maximum toelage : 400.000 euro.

Maximum duur : 3 jaar.

Thema 2 : Pest Risk Analyse van schadelijke organismen (inclusief schadelijke niet-inheemse planten) in de plantaardige sector. (acron : PRAVEG) Maximum toelage : 300.000 euro.

Maximum duur : 2 jaar.

Thema 3 : Risico-evaluatie van de overdracht van antibioticaresistentie van pluimvee naar de mens. (acron : ABRISK) Maximum toelage : 300.000 euro.

Maximum duur : 3 jaar.

Thema 4 : Welzijnsnormen bij vleeskippen. (acron : WELBROIL) Maximum toelage : 400.000 euro.

Maximum duur : 3 jaar.

Thema 5 : Alternatieven en/of verbeteringen van dierproeven. (acron : ALTEVAL-ALTCOMFORT) Maximum toelage ALTEVAL : 150.000 euro. Maximum duur ALTEVAL : 1 jaar.

Maximum toelage ALTCOMFORT : 250.000 euro. Maximum duur ALTCOMFORT : 3 jaar.

Thema 6 : Ontwikkeling van een globale strategie voor het opsporen van genetisch gemodificeerde organismen in de voeding. (acron : GMODETEC) Maximum toelage : 400.000 euro.

Maximum duur : 3 jaar.

Thema 7 : Alternatieve behandelingen of controlemethoden van ziekten die optreden bij economisch minder belangrijke voedselproducerende diersoorten (minor species). (acron : MINBEE, MINRABBIT) Maximum toelage MINBEE : 300.000 euro. Maximum duur MINBEE : 3 jaar.

Maximum toelage MINRABBIT : 300.000 euro. Maximum duur MINRABBIT : 3 jaar.

Thema 8 : Ontwikkeling van een methodologie voor de identificatie en karakterisatie van nieuwe risico's (emerging risks) met betrekking tot de voedselketen. (acron : EMRISK) Maximum toelage : 250.000 euro.

Maximum duur : 2 jaar.

Thema 9 : Contaminatie van eieren afkomstig van kippen gehouden bij particulieren. (acron : CONTEGG) Maximum toelage : 200.000 euro.

Maximum duur : 1 jaar.

Thema 10 : Opsporing van voedselallergenen. (acron : DETALL) Maximum toelage : 200.000 euro.

Maximum duur : 2 jaar.

De aanvragen (zowel de RT projecten als de RF intentieverklaringen) moeten gericht zijn aan de Voorzitter van de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu, op het volgende adres : Dienst « Contractueel Onderzoek » Zelfbestuursstraat 4, 1070 BRUSSEL De uiterste datum voor het indienen van RT projectvoorstellen en RF intentieverklaringen is 1 maart 2006.

Bijkomende inlichtingen kunnen bekomen worden bij Mevr. D. Vandekerchove (Tel. : 02-525 09 57 of 02-525 09 41 of per e-mail : dominique.vandekerchove@health.fgov.be).

^