Etaamb.openjustice.be
Bericht
gepubliceerd op 15 oktober 2009

Officieel bericht De FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu, dienst « Contractueel Onderzoek », deelt mede dat zij een openbare oproep lanceert voor het indienen van toelage-aanvragen inzake voedselveiligheid, sanitair Bij de RT projecten wordt een « top-down » benadering gevolgd op basis van gerichte onderzoeksthema(...)

bron
federale overheidsdienst volksgezondheid, veiligheid van de voedselketen en leefmilieu
numac
2009024315
pub.
15/10/2009
prom.
--
staatsblad
https://www.ejustice.just.fgov.be/cgi/article_body(...)
Document Qrcode

FEDERALE OVERHEIDSDIENST VOLKSGEZONDHEID, VEILIGHEID VAN DE VOEDSELKETEN EN LEEFMILIEU


Officieel bericht De FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu, dienst « Contractueel Onderzoek », deelt mede dat zij een openbare oproep lanceert voor het indienen van toelage-aanvragen inzake voedselveiligheid, sanitair beleid en dierenwelzijn (oproep 2010).

Deze openbare oproep heeft betrekking op twee soorten onderzoeksprojecten : RT (« Targeted Research ») en RF (« Free Research ») projecten.

Bij de RT projecten wordt een « top-down » benadering gevolgd op basis van gerichte onderzoeksthema's opgesteld door de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de voedselketen en Leefmilieu - DG Dier, Plant en Voeding, door het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen en door het Kabinet van de Minister van Volksgezondheid.

Op deze openbare oproep kan de wetenschappelijke wereld inschrijven door het indienen van projectvoorstellen. De beoordeling en de selectie van RT projectvoorstellen gebeurt in één fase op basis van volledig uitgewerkte en gedetailleerde projectvoorstellen (maximum 30 bladzijden).

Bij de RF projecten wordt een « bottum-up » benadering gevolgd waarbij onderzoeksvoorstellen worden aangemeld onder de vorm van intentieverklaringen ter ondersteuning van het beleid inzake voedselveiligheid, dierengezondheid en plantenbescherming en dierenwelzijn (maximum 5 bladzijden exclusief identificatie van de promotoren).

De beoordeling van RF projecten gebeurt in twee fasen : na een eerste selectie die hoofdzakelijk zal gebeuren op basis van de relevantie voor het beleid, volgt, voor de weerhouden intentieverklaringen, een verdere wetenschappelijke beoordeling op basis van een volledig uitgewerkt en gedetailleerd projectvoorstel (maximum 30 bladzijden).

De RT en RF formulieren zijn beschikbaar op de website van de dienst Contractueel Onderzoek ( www.health.fgov.be/CO_RC ) of kunnen opgevraagd worden bij de dienst (Tel : 02-525 09 85 - Fax : 02-525 09 77 - e-mail : Rechconond@health.fgov.be ).

Lijst van de gerichte onderzoeksthema's (RT projecten) voor 2010 : Thema 1 : Kwantificatie van dioxineverbindingen aanwezig in meststoffen, bodemverbeterende middelen en zuiveringsslib bestemd voor valorisatie op landbouwbodems (Acron. FERTIDIOX).

Maximum toelage : 140.000 euro.

Maximum duur : 12 maanden.

Thema 2 : Toxische aldehyden in voedingsmiddelen (oxidatieproducten van polyonverzadigde vetzuren) (Acron. TOXAL).

Maximum toelage : 250.000 euro.

Maximum duur : 30 maanden.

Thema 3 : Invloed van de kwaliteit van het water gebruikt in de sector van de primaire plantaardige productie, meer bepaald voor de irrigatie, het wassen en het transport, op de blootstelling van de consumenten aan chemische en biologische verontreinigingen (Acron.

WATERQ).

Maximum toelage : 300.000 euro.

Maximum duur : 36 maanden.

Thema 4 : Studie van de prevalentie van de verontreiniging van kopvlees en van karkassen van runderen met centraal zenuwstelselweefsel in Belgische slachthuizen en vleesuitsnijderijen (Acron. PRECOMEAT).

Maximum toelage : 150.000 euro.

Maximum duur : 24 maanden.

Thema 5 : Op punt stellen van methoden voor de risicobeoordeling van geconstrueerde nanodeeltjes die opgenomen worden via de voeding (Acron. NANORISK).

Maximum toelage : 400.000 euro.

Maximum duur : 48 maanden.

Thema 6 : Onderzoek naar de virussen NoV, HAV en HEV die overdraagbaar zijn via bepaalde voedingsmiddelen en bijdrage aan de risicobeoordeling (Acron. TRAVIFOOD).

Maximum toelage : 300.000 euro.

Maximum duur : 36 maanden.

Thema 7 : Probleemstelling van de introductie en de detectie van de paardenpest virussen en de Amerikaanse paarden encefalitisvirussen : introductiewegen, voorwaarden die de verspreiding bevorderen, analyse van de maatregelen voor preventie, bestrijding en epidemiologische bewaking, en ontwikkeling van methoden voor vroegtijdige detectie (Acron. INDEVIREQ).

Maximum toelage : 200.000 euro.

Maximum duur : 24 maanden.

Thema 8 : Impact van horizontale Boviene Virale Diarree (BVD) virustransmissie op de haalbaarheid van een algemeen bestrijdingsplan op bedrijfsniveau (Acron. BOVIDI).

Maximum toelage : 270.000 euro.

Maximum duur : 36 maanden.

Thema 9 : Nieuwe methodes voor bestrijding van Dermanyssus gallinae (bloedmijt) bij pluimvee (Acron. DERGAL).

Maximum toelage : 250.000 euro.

Maximum duur : 36 maanden.

Thema 10 : Studie van de opduikende stammen van infectie met blauwtongvirus (BTV) met het doel een betere kennis te verwerven van de gevolgen van de epidemiologische evolutie van de ziekte en de bestrijdingsplannen aan te passen (Acron. BLUETONGUE).

Maximum toelage : 300.000 euro, hetzij 75 % van het totale budget.

Maximum duur : 48 maanden.

Thema 11 : Fytosanitaire status van schadelijke organismen voor planten en plantaardige producten in België (Acron. QUARANSTAT).

Maximum toelage : 200.000 euro.

Maximum duur : 24 maanden.

Thema 12 : Onderzoek naar gedragsproblemen bij honden en het uitwerken van evaluatiemethodes (Acron. CONDOG).

Maximum toelage : 300.000 euro.

Maximum duur : 48 maanden.

Thema 13 : Onderzoek naar de preventie van hitte- en/of koudestress bij dieren die op de weide worden gehouden (Acron. PASTRESS) Maximum toelage : 250.000 euro.

Maximum duur : 36 maanden.

De aanvragen (zowel de RT projecten als de RF intentieverklaringen) moeten gericht worden aan de Voorzitter van de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu, op het volgende adres : Dienst « Contractueel Onderzoek » Zelfbestuursstraat 4, 1070 BRUSSEL De uiterste datum voor het indienen van RT projectvoorstellen en RF intentieverklaringen is 12 november 2009.

Bijkomende inlichtingen kunnen bekomen worden op de website van Contractueel Onderzoek ( www.health.fgov.be/CO_RC ), bij Mevr. D. Vandekerchove (Tel : 02-525 09 41; e-mail : dominique.vandekerchove@health.fgov.be ) of bij Mevr. R. Nouwen (Tel. 02-525 09 58; e-mail : ria.nouwen@health.fgov.be ).

^