Etaamb.openjustice.be
Besluit Van De Vlaamse Regering van 02 maart 1999
gepubliceerd op 13 april 1999

Besluit van de Vlaamse regering betreffende de voorwaarden met betrekking tot de organisatie van het bevorderen van de kunstambachten, bedoeld in artikel 16 van het decreet van 23 januari 1991 betreffende de vorming en de begeleiding van de zelfstandigen en de kleine en middelgrote ondernemingen

bron
ministerie van de vlaamse gemeenschap
numac
1999035399
pub.
13/04/1999
prom.
02/03/1999
ELI
eli/besluit/1999/03/02/1999035399/staatsblad
staatsblad
https://www.ejustice.just.fgov.be/cgi/article_body(...)
links
Raad van State (chrono)
Document Qrcode

2 MAART 1999. - Besluit van de Vlaamse regering betreffende de voorwaarden met betrekking tot de organisatie van het bevorderen van de kunstambachten, bedoeld in artikel 16 van het decreet van 23 januari 1991 betreffende de vorming en de begeleiding van de zelfstandigen en de kleine en middelgrote ondernemingen


De Vlaamse regering, Gelet op het decreet van 23 januari 1991 betreffende de vorming en de begeleiding van de zelfstandigen en de kleine en middelgrote ondernemingen, inzonderheid op artikel 16;

Gelet op het advies van de raad van bestuur van het Vlaams Instituut voor het Zelfstandig Ondernemen, gegeven op 21 maart 1997;

Gelet op het akkoord van de Vlaamse minister, bevoegd voor de begroting, gegeven op 24 juni 1997;

Gelet op het advies van de Raad van State;

Op voorstel van de Vlaamse minister van Economie, KMO, Landbouw en Media;

Na beraadslaging, Besluit :

Artikel 1.In dit besluit wordt verstaan onder : 1° decreet : het decreet van 23 januari 1991 betreffende de vorming en de begeleiding van de zelfstandigen en de kleine en middelgrote ondernemingen;2° VIZO : het Vlaams Instituut voor het Zelfstandig Ondernemen, opgericht bij artikel 20 van het decreet;3° vormgeving : de kunstambachten, bedoeld in artikel 3, 7°, 16, 20, 21 en 29 van het decreet;4° commissie Vormgeving : de commissie voor de kunstambachten, opgericht bij artikel 29 van het decreet;5° vormgever-ontwerper : de personen en de kleine en middelgrote ondernemingen die vormgeving toepassen en produceren;6° organisatoren: de organisatoren van activiteiten en projecten inzake vormgeving;7° KMO : de zelfstandigen en de kleine en middelgrote ondernemingen die met vormgeving bezig zijn, met inbegrip van distributie en productiebedrijven.

Art. 2.Vormgeving bestaat uit het ontwerpen en/of vervaardigen van eigentijdse producten die een directe of indirecte gebruikswaarde hebben en gekenmerkt worden door kwaliteit en creativiteit. Het bevorderen van vormgeving heeft tot doel het kwalitatieve niveau van vormgeving te verhogen, de belangstelling ervoor te stimuleren en de marktpositie ervan te verbeteren.

Art. 3.Het VIZO is belast met de bevordering van vormgeving, inzonderheid met : 1° het prospecteren en inventariseren van vormgeving in Vlaanderen;2° de inventarisatie en promotie van het opleidings- en vormingsaanbod inzake vormgeving in Vlaanderen;3° het onderzoek en de promotie van de aanpasbaarheid van vormgeving aan de nieuwe hedendaagse ontwikkelingen;4° het informeren van de vormgevers-ontwerpers, de organisatoren, de potentiële opdrachtgevers en het ruime publiek omtrent de producten van vormgeving en de evoluties terzake;5° een permanent marktonderzoek;6° de promotie en commercialisatie van vormgeving in binnen- en buitenland door de uitgave van een tijdschrift, de het ontwikkeling van een kwaliteitslabel, de organisatie van of deelname aan workshops, colloquia, conferenties, beurzen, wedstrijden, permanente en occasionele tentoonstellingen;7° het verwijzen van de vormgevers-ontwerpers en de organisatoren naar de bedrijfseconomische begeleiding van het VIZO. De commercialisatie van de producten, bedoeld in het eerste lid, 6° houdt in dat met de vormgevers-ontwerpers overeenkomsten kunnen worden gesloten, waarbij het VIZO als bemiddelaar voor de verkoop van de producten optreedt naar aanleiding van voornoemde activiteiten. In geval van verkoop kan een vergoeding voor deze opdracht van de betrokkene worden gevraagd. Deze vergoeding wordt door het VIZO vastgesteld in verhouding tot de waarde van het verkochte product.

Art. 4.§ 1. Binnen de beschikbare kredieten op de begroting kan het VIZO subsidies voor vormgeving verlenen, onder de voorwaarden bepaald in § 2 tot en met § 4 van dit artikel. § 2. Er kunnen subsidies worden verleend aan vormgevers-ontwerpers, organisatoren en KMO voor : 1° vormings- en opleidingsactiviteiten in binnen- en buitenland;2° deelname aan en organisatie van promotieactiviteiten in binnen- en buitenland;3° onderzoek en ontwikkeling van innovaties;4° aanpassing aan de hedendaagse ontwikkelingen. § 3. De raad van bestuur van het VIZO legt na advies van de commissie Vormgeving de procedures vast voor het verkrijgen van de subsidies. § 4. De subsidies worden toegekend na advies van de commissie Vormgeving en kunnen maximaal 50 % van de netto kostprijs bedragen.

Onder netto kostprijs wordt verstaan de kostprijs, verminderd met de inkomsten en de subsidies van andere organisaties en instellingen.

Indien het een collectieve deelname van vormgevers-ontwerpers en/of organisatoren betreft, kunnen de subsidies maximaal 70 % van de netto kostprijs bedragen.

Indien het VIZO zelf de activiteit of het project realiseert, kunnen de subsidies maximaal 100 % van de netto kostprijs bedragen.

Art. 5.Het besluit van de Vlaamse regering van 31 juli 1991 betreffende de voorwaarden waaronder het bevorderen van de kunstambachten, bedoeld bij artikel 16 van het decreet van 23 januari 1991 betreffende de vorming en de begeleiding van de zelfstandigen en de kleine en middelgrote ondernemingen, wordt georganiseerd wordt opgeheven.

Art. 6.Dit besluit treedt in werking op de dag van de publicatie ervan in het Belgisch Staatsblad.

Art. 7.De Vlaamse minister, bevoegd voor de landbouwscholing en de middenstandsopleiding, is belast met de uitvoering van dit besluit.

Brussel, 23 februari 1999.

De minister-president van de Vlaamse regering, L. VAN DEN BRANDE De Vlaamse minister van Economie, KMO, Landbouw en Media, E. VAN ROMPUY

^