Etaamb.openjustice.be
Besluit Van De Vlaamse Regering van 10 juli 2020
gepubliceerd op 01 september 2020

Besluit van de Vlaamse Regering tot toekenning van een specifieke subsidie aan de Vlaamse gemeenten, OCMW's en de Vlaamse Gemeenschapscommissie ter ondersteuning van het consumptiebudget voor kwetsbare doelgroepen

bron
vlaamse overheid
numac
2020015399
pub.
01/09/2020
prom.
10/07/2020
ELI
eli/besluit/2020/07/10/2020015399/staatsblad
staatsblad
https://www.ejustice.just.fgov.be/cgi/article_body(...)
Document Qrcode

10 JULI 2020. - Besluit van de Vlaamse Regering tot toekenning van een specifieke subsidie aan de Vlaamse gemeenten, OCMW's en de Vlaamse Gemeenschapscommissie ter ondersteuning van het consumptiebudget voor kwetsbare doelgroepen


Rechtsgronden Dit besluit is gebaseerd op: - de wet van 16 mei 2003Relevante gevonden documenten type wet prom. 16/05/2003 pub. 25/06/2003 numac 2003003343 bron federale overheidsdienst budget en beheerscontrole en federale overheidsdienst financien Wet tot vaststelling van de algemene bepalingen die gelden voor de begrotingen, de controle op de subsidies en voor de boekhouding van de gemeenschappen en de gewesten, alsook voor de organisatie van de controle door het Rekenhof type wet prom. 16/05/2003 pub. 30/07/2015 numac 2015000394 bron federale overheidsdienst binnenlandse zaken Wet tot vaststelling van de algemene bepalingen die gelden voor de begrotingen, de controle op de subsidies en voor de boekhouding van de gemeenschappen en de gewesten, alsook voor de organisatie van de controle door het Rekenhof. - Officieuze coördinatie in het Duits sluiten tot vaststelling van de algemene bepalingen die gelden voor de begrotingen, de controle op de subsidies en voor de boekhouding van de gemeenschappen en de gewesten, alsook voor de organisatie van de controle door het Rekenhof, artikel 2, 1°, artikel 3, derde lid, en artikel 11 tot en met 14; - de Vlaamse Codex Overheidsfinanciën van 29 maart 2019, artikel 72 tot en met 76; - het decreet van 20 december 2019Relevante gevonden documenten type decreet prom. 20/12/2019 pub. 09/03/2020 numac 2020030067 bron vlaamse overheid DECREET houdende de uitgavenbegroting van de Vlaamse Gemeenschap voor het begrotingsjaar 2020 sluiten houdende de algemene uitgavenbegroting van de Vlaamse Gemeenschap voor het begrotingsjaar 2020, artikel 11, begrotingsartikel PJ0-1PMC2GA-WT; - het decreet van 26 juni 2020Relevante gevonden documenten type decreet prom. 26/06/2020 pub. 09/09/2020 numac 2020042593 bron vlaamse overheid Decreet houdende aanpassing van de uitgavenbegroting van de Vlaamse Gemeenschap voor het begrotingsjaar 2020 sluiten houdende de aanpassing van de uitgavenbegroting van de Vlaamse Gemeenschap voor het begrotingsjaar 2020, artikel 11, begrotingsartikel PJ0-1PMC2GA-WT. Vormvereiste De volgende vormvereiste is vervuld: - de Vlaamse minister, bevoegd voor het budgettair beleid, heeft zijn akkoord gegeven op 6 juli 2020.

Motivering Ten gevolge van de maatregelen die genomen werden in het kader van de indamming van de verspreiding van het coronavirus, worden heel wat mensen geconfronteerd met inkomensverlies. In april zaten 730.746 werknemers in het Vlaamse Gewest minstens één dag in tijdelijke werkloosheid, wat gepaard gaat met inkomensverlies.

Mensen met een laag inkomen beschikken vaak niet over een sterke buffer om dit inkomensverlies op te vangen, en kunnen daardoor in financiële problemen komen. Daarnaast zijn er heel wat mensen die geen beroep kunnen doen op tijdelijke werkloosheid, maar moeten terugvallen op een leefloon of een inkomensvervangende uitkering.

De Openbare Centra voor Maatschappelijk Welzijn melden een belangrijke toename van het aantal leefloonaanvragers. Bovendien zijn een aantal prijzen voor onder meer consumentengoederen de voorbije weken substantieel gestegen. Ook al vertaalt zich dat op termijn in een indexaanpassing, dat betekent wel dat wie moet rondkomen van een vervangingsinkomen zoals een leefloon of invaliditeitsuitkering, het nu vaak extra moeilijk heeft.

Het onderzoeksconsortium COVIVAT (Corona Onderzoeksconsortium Voor InkomensVerdeling en sociAle effecTen) ging de financiële impact na van de coronamaatregelen op verschillende huishoudens en de effecten van COVID-19 op de dienstverlening van OCMW's en lokale besturen. Ze stelden onder andere vast dat alleenstaande ouders in de tijdelijke werkloosheid geen financiële marge hebben en in de problemen komen om essentiële uitgaven te doen, zoals voor wonen, verzorgingsproducten en voeding.

Bijkomende inspanningen zijn met andere woorden nodig om te vermijden dat huishoudens in armoede terechtkomen.

De Vlaamse Regering nam al initiatieven om het inkomensverlies van mensen te temperen, zoals de tussenkomst in de energiefactuur voor mensen in tijdelijke werkloosheid. De bijkomende maatregel die nu genomen wordt, moet zo gericht mogelijk worden ingezet, namelijk het aanbieden van een tijdelijk extra consumptiebudget aan doelgroepen met een specifieke financiële nood.

Dit besluit van de Vlaamse Regering geeft uitvoering aan punt 1°, c) van de resolutie goedgekeurd in het Vlaams Parlement op 20 mei 2020.

Hiermee ondersteunt de Vlaamse Regering de Vlaamse Gemeenschapscommissie en de Vlaamse gemeenten om een consumptiebudget toe te kennen aan bepaalde doelgroepen. Op die manier wordt ook extra zuurstof gegeven aan de lokale economie.

De beoogde doelstellingen zijn dus tweeledig. Enerzijds wordt de koopkracht versterkt van huishoudens die omwille van de coronacrisis serieus inkomensverlies leden, of al met een laag inkomen moesten rondkomen en die zich daardoor in een specifieke noodsituatie bevinden. Anderzijds wordt ook de lokale economie, die evenzeer door de coronacrisis sterk is getroffen, via een krachtige lokale impuls versterkt.

Juridisch kader Dit besluit sluit aan bij de volgende regelgeving: - het Besluit Vlaamse Codex Overheidsfinanciën van 17 mei 2019.

Initiatiefnemers Dit besluit wordt voorgesteld door de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Bestuurszaken, Inburgering en Gelijke Kansen, de Vlaamse minister van Welzijn, Volksgezondheid, Gezin en Armoedebestrijding, de Vlaamse minister van Financiën en Begroting, Wonen en Onroerend Erfgoed en de Vlaamse minister van Brussel, Jeugd en Media.

Na beraadslaging, DE VLAAMSE REGERING BESLUIT:

Artikel 1.§ 1 Voor het begrotingsjaar 2020 wordt een subsidie van maximaal 15.000.000 euro (vijftien miljoen euro) toegekend aan de gemeenten of OCMW's van het Vlaamse Gewest en het Nederlandse taalgebied (hierna Vlaamse gemeenten en OCMW's) en de Vlaamse Gemeenschapscommissie (hierna VGC), vanuit begrotingsartikel PJ0-1PMC2GA-WT. § 2. Een subsidiebedrag van 750.000 euro (zevenhonderdvijftigduizend euro) wordt toegekend aan de VGC. Het resterende subsidiebedrag van 14.250.000 euro (veertien miljoen tweehonderdvijftigduizend euro) wordt toegekend aan de Vlaamse gemeenten of OCMW's. Het wordt voor een derde verdeeld op basis van het aantal inwoners van de gemeente en voor twee derden evenredig op basis van de volgende sociale maatstaven: 1° het aantal personen met een voorkeursregeling in de ziekteverzekering, exclusief leefloners;2° het aantal kortgeschoolde werkzoekenden met een werkloosheidsuitkeringsaanvraag;3° het gemiddelde aantal geboorten in een kansarm gezin over drie jaar;4° het aantal sociale huurappartementen;5° het gemiddelde aantal personen dat recht heeft op een leefloon over drie jaar. Het aantal inwoners is dat op 1 januari 2019, zoals bekend gemaakt in het Belgisch Staatsblad van 16 september 2019. Voor de sociale maatstaven vermeld in het tweede lid, worden de cijfers gebruikt die voor de definitieve verdeling van het Vlaams Gemeentefonds voor 2019 werden gehanteerd.

Het maximale bedrag dat elke Vlaamse gemeente of elk OCMW kan opnemen is bepaald in de bijlage 1 die bij dit besluit is gevoegd.

Art. 2.De subsidie, vermeld in artikel 1, heeft betrekking op de periode 1 juni 2020 tot en met 31 december 2021.

De subsidie, vermeld in artikel 1, dient ter financiële ondersteuning van een bestaand of nieuw lokaal waardebonnensysteem om kwetsbare doelgroepen die verkeren in financiële armoede, of die ten gevolge van COVID-19 in financiële armoede dreigen terecht te komen, tijdelijk een extra consumptiebudget aan te bieden in lokale handelszaken of organisaties. De subsidie is bedoeld als een financiële incentive voor de waarde van de bonnen; indirecte kosten en overheadkosten verbonden aan de uitgifte van de bonnen komen niet in aanmerking.

Het waardebonnensysteem kan een samenwerking zijn tussen gemeenten en OCMW's, al dan niet in een specifiek samenwerkingsverband.

Art. 3.De Vlaamse gemeenten of OCMW's definiëren en motiveren de afbakening van de kwetsbare doelgroepen en van de lokale handelszaken op basis van de plaatselijke noden.

De waarde van de bonnen, de geldigheidsduur, de wijze van toekenning, het gebruik en de validering van de bonnen worden autonoom door de Vlaamse gemeenten of OCMW's bepaald.

Art. 4.Om de subsidie, vermeld in artikel 1, te kunnen ontvangen, dienen de Vlaamse gemeenten of de OCMW's ten laatste op 30 september 2020 een aanvraagformulier in bij het Agentschap voor Binnenlands Bestuur.

In het aanvraagformulier worden minimaal opgenomen: 1° de identificatiegegevens van de aanvragende entiteit;2° het gevraagde subsidiebedrag;3° het rekeningnummer waarop deze subsidie mag worden uitbetaald;4° de doelgroepen die worden begrepen onder "kwetsbare doelgroepen";5° een aantal kenmerken van het waardebonnensysteem. Het model van aanvraagformulier wordt door het Agentschap Binnenlands Bestuur ter beschikking gesteld.

Aan het aanvraagformulier worden de relevante besluiten over het bestaande of nieuwe waardebonnensysteem toegevoegd. Uit die besluiten blijkt de motivering en definitie, vermeld in artikel 3, eerste lid.

Art. 5.De subsidie, vermeld in artikel 1, wordt als volgt uitbetaald door het Agentschap Binnenlands Bestuur: 1° de eerste schijf van 90 % wordt uitbetaald op uiterlijk 31 december 2020;2° het saldo van 10 %, na de voorlegging aan en goedkeuring door de gesubsidieerde entiteit van een financiële en functionele verantwoording, wordt ten laatste uitbetaald op 31 december 2022.

Art. 6.Voor het ontvangen van het saldo dienen de Vlaamse gemeenten of OCMW's ten laatste op 30 juni 2022 de financiële en functionele verantwoording in bij het Agentschap voor Binnenlands Bestuur.

De functionele verantwoording bestaat uit een overzicht van het aantal toegekende waardebonnen per kwetsbare doelgroep.

De Vlaamse gemeenten of OCMW's dienen hun financiële en functionele verantwoording in op basis van de digitale rapportering over de reguliere jaarrekening van de jaren 2020 en 2021.

Als de digitale rapportering onvolledig of onduidelijk is, kan het Agentschap voor Binnenlands Bestuur bijkomende inlichtingen of toelichtingen opvragen.

Art. 7.Het Departement Welzijn, Volksgezondheid en Gezin is belast met de beoordeling van de subsidieaanvraag, vermeld in artikel 4, wat betreft de afbakening van de kwetsbare doelgroepen. Het Agentschap Binnenlands Bestuur is belast met de beoordeling van de andere elementen in de subsidieaanvraag en met de controle van de financiële en functionele verantwoording, vermeld in artikel 6.

Art. 8.Met behoud van de toepassing van artikel 13 van de wet van 16 mei 2003Relevante gevonden documenten type wet prom. 16/05/2003 pub. 25/06/2003 numac 2003003343 bron federale overheidsdienst budget en beheerscontrole en federale overheidsdienst financien Wet tot vaststelling van de algemene bepalingen die gelden voor de begrotingen, de controle op de subsidies en voor de boekhouding van de gemeenschappen en de gewesten, alsook voor de organisatie van de controle door het Rekenhof type wet prom. 16/05/2003 pub. 30/07/2015 numac 2015000394 bron federale overheidsdienst binnenlandse zaken Wet tot vaststelling van de algemene bepalingen die gelden voor de begrotingen, de controle op de subsidies en voor de boekhouding van de gemeenschappen en de gewesten, alsook voor de organisatie van de controle door het Rekenhof. - Officieuze coördinatie in het Duits sluiten tot vaststelling van de algemene bepalingen die gelden voor de begrotingen, de controle op de subsidies en voor de boekhouding van de gemeenschappen en de gewesten, alsook voor de organisatie van de controle door het Rekenhof, zal het Agentschap Binnenlands Bestuur de subsidie verminderen of terugvorderen als: 1° de Vlaamse gemeenten of OCMW's de bepalingen van dit besluit niet naleven;2° uit de financiële verantwoording blijkt dat de subsidie groter is dan de gemaakte kosten voor een bestaand of nieuw lokaal waardebonnensysteem, als vermeld in artikel 2, tenzij de terugvordering niet meer dan honderd euro bedraagt.

Art. 9.Volgende artikelen zijn van toepassing op de VGC: 1° Artikel 1, § 1 en § 2, eerste lid;2° Artikel 2, eerste en tweede lid, met dien verstande dat "lokaal waardebonnensysteem" wordt gelezen als "voucher-systeem" en "bonnen" als "vouchers";3° Artikel 3, met dien verstande dat "Vlaamse gemeenten en OCMW's" wordt gelezen als "VGC" en "bonnen" als "vouchers";4° Artikel 4, met dien verstande dat "Vlaamse gemeenten en OCMW's" wordt gelezen als "VGC" en "waardebonnensysteem" als "voucher-systeem";5° Artikel 5; 6° Artikel 6, met dien verstande dat "Vlaamse gemeenten en OCMW's" wordt gelezen als "VGC", "de digitale rapportering" als "het eindverslag" en "waardebonnen" als "vouchers", en waarbij het derde lid wordt vervangen door "De VGC dient zijn verantwoording in onder de vorm van een eindverslag."; 7° Artikel 7;8° Artikel 8, met dien verstande dat "Vlaamse gemeenten en OCMW's" wordt gelezen als "VGC" en "lokaal waardebonnensysteem" als "voucher-systeem".

Art. 10.Dit besluit heeft uitwerking met ingang van 1 juni 2020.

Art. 11.De Vlaamse minister, bevoegd voor het binnenlands bestuur en het stedenbeleid, de Vlaamse minister, bevoegd voor het welzijn en de armoedebestrijding, de Vlaamse minister, bevoegd voor het budgettair beleid, en de Vlaamse minister, bevoegd voor Brussel, zijn, ieder wat hem of haar betreft, belast met de uitvoering van dit besluit.

Brussel, 10 juli 2020 De minister-president van de Vlaamse Regering, J. JAMBON De Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Bestuurszaken, Inburgering en Gelijke Kansen, B. SOMERS De Vlaamse minister van Welzijn, Volksgezondheid, Gezin en Armoedebestrijding, W. BEKE De Vlaamse minister van Financiën en Begroting, Wonen en Onroerend Erfgoed, M. DIEPENDAELE De Vlaamse minister van Brussel, Jeugd en Media, B. DALLE

Voor de raadpleging van de tabel, zie beeld

^