Etaamb.openjustice.be
Besluit Van De Vlaamse Regering van 11 december 2015
gepubliceerd op 18 maart 2016

Besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van titel II van het VLAREM van 1 juni 1995 en titel III van het VLAREM van 16 mei 2014, wat betreft de omzetting van de BBT-conclusies voor de sectoren voor het looien van huiden en vellen, de productie van cement, kalk en magnesiumoxide en de productie van chlooralkali, de productie van pulp, papier en karton en voor het raffineren van aardolie en gas

bron
vlaamse overheid
numac
2016035248
pub.
18/03/2016
prom.
11/12/2015
ELI
eli/besluit/2015/12/11/2016035248/staatsblad
staatsblad
https://www.ejustice.just.fgov.be/cgi/article_body(...)
links
Raad van State (chrono)
Document Qrcode

11 DECEMBER 2015. - Besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van titel II van het VLAREM van 1 juni 1995 en titel III van het VLAREM van 16 mei 2014, wat betreft de omzetting van de BBT-conclusies voor de sectoren voor het looien van huiden en vellen, de productie van cement, kalk en magnesiumoxide en de productie van chlooralkali, de productie van pulp, papier en karton en voor het raffineren van aardolie en gas


VERSLAG AAN DE VLAAMSE REGERING Algemene toelichting Titel III van het VLAREM (besluit van de Vlaamse Regering van 16 mei 2014 houdende bijkomende algemene en sectorale milieuvoorwaarden voor GPBV-installaties) bevat de algemene en sectorale voorwaarden die enkel van toepassing zijn voor GPBV-installaties.

Met dit wijzigingsbesluit worden aan titel II en titel III van het VLAREM de bijkomende sectorale milieuvoorwaarden toegevoegd voor de volgende GPBV-installaties: a. het looien van huiden en vellen, dd.16 februari 2013; b. de productie van cement-, kalk- en magnesiumoxide, dd.26 maart 2013; c. de productie van chlooralkali, dd.11 december 2013; d. de productie van pulp, papier en karton, dd.30 september 2014; e. het raffineren van aardolie en aardgas, dd.28 oktober 2014.

Artikelsgewijze bespreking HOOFDSTUK 1. - Wijzigingen van titel II van het VLAREM Naar aanleiding van de opname van de BBT-conclusies voor het raffineren van aardolie en gas in titel III van het VLAREM, worden ook een aantal wijzigingen aangebracht in titel II van het VLAREM. Artikel 1 Dit artikel heft vanaf 28 oktober 2018 onderafdeling 5.17.4.4.2 van titel II van het VLAREM op. De bepalingen uit deze onderafdeling worden met dit wijzigingsbesluit opgenomen in artikel 3.7.16.1 en 3.7.16.4. van titel III van het VLAREM. Er worden enkele wijzigingen aangebracht om de bepalingen in lijn te brengen met de BBT-conclusies voor het raffineren van aardolie en gas.

Artikel 2 Dit artikel voegt vanaf 28 oktober 2018 een artikel 5.20.2.1.bis in, in afdeling 5.20.2 van VLAREM II. Dit artikel legt de referentiezuurstofgehaltes vast waarbij de emissiegrenswaarden worden gedefinieerd, voor de verschillende eenheden van raffinaderijen. Dit artikel brengt de referentiezuurstofgehaltes in lijn met de gehaltes die gehanteerd worden in VLAREM III. Artikel 3 Dit artikel heft vanaf 28 oktober 2018 in artikel 5.20.2.2 van titel II van het VLAREM de verwijzing naar hoofdstuk 5.31 op. De voorwaarden van hoofdstuk 5.31 werden via het besluit van de Vlaamse Regering van 7 juni 2013 verplaatst naar hoofdstuk 5.43 van titel II van het VLAREM. Artikel 4 Dit artikel heft vanaf 28 oktober 2018 de bepaling in de eerste paragraaf van artikel 5.20.2.3 van titel II van het VLAREM op die betrekking heeft op het referentiezuurstofgehalte voor de emissiegrenswaarden in dit artikel. Via artikel 2 van dit wijzigingsbesluit wordt namelijk een algemeen artikel 5.20.2.1.bis ingevoerd, waarin de referentiezuurstofgehaltes voor de verschillende eenheden van raffinaderijen vastgelegd zijn.

Artikel 5 Dit artikel neemt vanaf 28 oktober 2018 artikel 5.20.2.4 opnieuw op in titel II van het VLAREM. De meetstrategie voor stookinstallaties en de beoordeling van de meetresultaten voor grote stookinstallaties in petroleumraffinaderijen is momenteel opgenomen in artikel 5.20.2.6 van titel II van het VLAREM. Voor stookinstallaties die aanwezig zijn in inrichtingen voor het raffineren van aardolie en gas wordt de meetstrategie opgenomen in artikel 3.7.10.2 van titel III van het VLAREM. Voor de beoordeling of de emissiegrenswaarden voor grote stookinstallaties vermeld in artikel 5.20.2.3 van titel II van het VLAREM gerespecteerd worden, gelden de toepasselijke bepalingen uit hoofdstuk 5.43 van titel II van het VLAREM. In artikel 5.20.2.4 van titel II van het VLAREM wordt in het eerste lid een verwijzing opgenomen naar artikel 3.7.10.2 van titel III van het VLAREM en in het tweede lid een verwijzing naar hoofdstuk 5.43 van titel II van het VLAREM. De bepalingen m.b.t. stookinstallaties in artikel 5.20.2.6 van titel II van het VLAREM worden geschrapt.

Artikel 6 Dit artikel wijzigt vanaf 28 oktober 2018 artikel 5.20.2.6 van titel II van het VLAREM. De bepalingen m.b.t. stookinstallaties die opgenomen zijn in punt 2°, a) en punt 3°, b) worden geschrapt en opgenomen in artikel 5.20.2.4. Voor bepaalde procesinstallaties wordt de meetstrategie opgenomen in hoofdstuk 3.7 van titel III van het VLAREM. In artikel 5.20.2.6, 2° wordt een verwijzing opgenomen naar hoofdstuk 3.7 van titel III van het VLAREM. De bepaling "in afwijking van hoofdstuk 4.4" wordt geschrapt in punt 3°. De schrapping van deze bepaling heeft geen inhoudelijke wijziging van de wetgeving tot gevolg. Conform het lex specialis beginsel hebben de sectorale voorwaarden immers steeds voorrang op de algemene bepalingen.

Anderzijds is het niet de bedoeling dat de meetnauwkeurigheid vermeld in artikel 4.4.4.2, § 5 mag toegepast worden op de "bubble" emissiegrenswaarden vermeld in artikel 5.20.2.2, § 1. Dit wordt expliciet toegevoegd.

Artikel 7 Dit artikel vervangt vanaf 28 oktober 2018 paragraaf 3 van artikel 5.20.2.7 van titel II van het VLAREM. Er worden enkele wijzigingen aangebracht om de bepalingen in lijn te brengen met de BBT-conclusies voor het raffineren van aardolie en gas.

Artikel 8 Dit artikel wijzigt vanaf 28 oktober 2018 paragraaf 3 van artikel 5.43.3.25 van titel II van het VLAREM. De afwijking van de continue meetverplichting voor SO2 en stof voor stookinstallaties die gestookt worden met ontzwaveld raffinaderijgas waarvan het zwavelgehalte minder dan 150 ppm bedraagt is niet conform met de BBT-conclusies voor het raffineren van aardolie en gas en wordt bijgevolg geschrapt. HOOFDSTUK 2. - Wijzigingen van titel III van het VLAREM Artikel 9 Dit artikel wijzigt het derde lid van artikel 1.4 van titel III van het VLAREM. Deze bepaling die de elementen opsomt die moeten meegedeeld worden in de aanvraag tot afwijking van BBT-GEN, wordt vervolledigd met een administratief luik. Er wordt gesteld dat een aanvraag ook een aantal gegevens van de aanvrager, een contactpersoon en de inrichting moet bevatten.

Artikel 10 Dit artikel wordt toegevoegd zodat bijkomende algemene en sectorale milieuvoorwaarden in titel III van het VLAREM op het moment dat deze van toepassing worden voorrang hebben op de bijzondere milieuvoorwaarden en de voorwaarden opgenomen in de individuele afwijkingen verleend op milieuvoorwaarden van titel II van het VLAREM die dezelfde problematiek regelen. Bijzondere voorwaarden verleend volgens artikel 1.3 en 1.7 van titel III van het VLAREM en strengere bijzondere milieuvoorwaarden blijven gelden.

Artikel 11 Dit artikel voegt een tweede lid toe aan artikel 2.3.1 van titel III van het VLAREM. Deze aanvulling beperkt het gebruik van het controlemeetprogramma van bijlage 4.2.5.2. en bijlage 4.4.4. van titel II van het VLAREM in het kader van titel III van het VLAREM. Hierdoor wordt gegarandeerd dat de door de GPBV-installaties gehanteerde monitoringsfrequentie voor parameters uit deel 3 van titel III van het VLAREM voldoen aan de BBT-conclusies die door de Europese Commissie aangenomen zijn.

Artikel 12 Dit artikel wijzigt artikel 3.1.3.1.2 van titel III van het VLAREM. Volgens de BBT-conclusies voor ijzer- en staalproductie is het BBT om continumetingen uit te voeren voor primaire emissies van SO2 van sinterbanden. In artikel 3.1.3.1.2 is opgenomen dat continumetingen uitgevoerd moeten worden voor SOx. Aangezien het niet evident is om continumetingen van SOx uit te voeren, wordt voorzien dat SO2 continu gemeten moet worden.

Artikel 13 Dit artikel wijzigt artikel 3.1.4.1.1 van titel III van het VLAREM. Volgens de BBT-conclusies voor ijzer- en staalproductie is het BBT om continumetingen uit te voeren voor emissies van SO2 van verhardingslijnen in pelletiseerinstallaties. In artikel 3.1.4.1.1 is opgenomen dat continumetingen uitgevoerd moeten worden voor SOx.

Aangezien het niet evident is om continumetingen van SOx uit te voeren, wordt voorzien dat SO2 continu gemeten moet worden.

Artikel 14 Dit artikel wijzigt artikel 3.1.5.2.4 van titel III van het VLAREM, waarin de emissiegrenswaarden die van toepassing zijn op de lozing van het afvalwater van een afzonderlijke cokesovenwaterzuiveringsinstallatie in oppervlaktewater, worden vermeld. Indien in titel II van het VLAREM een emissiegrenswaarde (EGW) is opgenomen die strenger is dan de bovengrens van een BBT-GEN bepaald in de BBT-conclusies die de Europese Commissie heeft aangenomen, wordt ervoor gekozen de strengere EGW op te nemen in titel III van het VLAREM. De strengere EGW voor de parameter thiocyanaat vormt geen probleem voor de enige cokesovenwaterzuiveringsinstallatie die hieraan moet voldoen. Bovendien, overeenkomstig artikel 1.1 van titel III van het VLAREM, is de strengste voorwaarde geldig wanneer in titel II van het VLAREM en in titel III van het VLAREM een sectorale voorwaarde een zelfde problematiek regelt. Per vergissing werd toch de minder strenge bovengrens van de BBT-GEN opgenomen voor de parameter thiocyanaat. Dit erratum wordt daarom, in overleg met de sector, met dit wijzigingsartikel rechtgezet.

Artikel 15 Dit artikel wijzigt artikel 3.2.2.13 van titel III van het VLAREM. Volgens de BBT-conclusies voor de productie van glas is het BBT om continumetingen uit te voeren voor emissies van SO2. In artikel 3.2.2.13 is opgenomen dat continumetingen uitgevoerd moeten worden voor SOx in de afgassen van de smeltovens. Aangezien het niet evident is om continumetingen van SOx uit te voeren, wordt voorzien dat SO2 continu gemeten moet worden.

Artikel 16 Dit artikel voegt vijf hoofdstukken toe aan deel 3 "Sectorale Milieuvoorwaarden" van titel III van het VLAREM, namelijk: - Hoofdstuk 3.3 voor het looien van huiden en vellen; - Hoofdstuk 3.4 voor de productie van cement, kalk en magnesiumoxide; - Hoofdstuk 3.5 voor de productie van chlooralkali; - Hoofdstuk 3.6 voor de productie van pulp, papier en karton; - Hoofdstuk 3.7 voor het raffineren van aardolie en gas. a) Algemeen De BBT-conclusies die gepubliceerd werden in het Europees publicatieblad hebben een bindend karakter en vormen de referentie voor de vaststelling van de vergunningsvoorwaarden.De BBT-conclusies voor het looien van huiden en vellen, de BBT-conclusies voor de productie van cement, kalk en magnesiumoxide, de BBT-conclusies voor de productie van chlooralkali, de BBT-conclusies voor de productie van pulp, papier en karton en (de herziening van) de BBT-conclusies voor het raffineren van aardolie en gas, respectievelijk gepubliceerd op 16 februari 2013, 9 april 2013, 11 december 2013, 30 september 2014, en 28 oktober 2014 dienen nu geïmplementeerd te worden in titel III van het VLAREM. Er werd voor geopteerd om zoveel mogelijk van de BBT-conclusies in te voegen in titel III van het VLAREM. In de praktijk komt dit neer op de opname van bijna alle BBT-conclusies in titel III van het VLAREM. De BBT-conclusies die niet worden opgenomen in titel III van het VLAREM zullen worden bekeken bij de individuele toetsing.

Er worden geen technieken weergegeven indien de betreffende BBT een milieuprestatieniveau (bijvoorbeeld een emissiegrenswaarde) voorschrijft. Op die manier worden geen technieken opgelegd en is de exploitant in principe vrij om te kiezen hoe dat milieuprestatieniveau wordt behaald. Er wordt naar gestreefd dat doelvoorschriften primeren op middelvoorschriften.

Wanneer geen milieuprestatieniveau wordt voorgeschreven in de BBT-conclusies wordt ervoor gekozen om enkel de technieken over te nemen indien de exploitant verplicht wordt "alle" technieken toe te passen. De exploitant heeft via artikel 1.7. van titel III van het VLAREM wel steeds de mogelijkheid om een andere beste beschikbare techniek toe te passen om het beoogde van de betreffende BBT te kunnen halen. Wanneer de exploitant verplicht wordt om een of meerdere (of een combinatie van) technieken toe te passen wordt er rechtstreeks naar de BBT-conclusies verwezen waar alle technieken staan opgesomd.

De verschillende BBT-conclusies kunnen onder andere geraadpleegd worden op de websites van het EIPPCB (http://eippcb.jrc.ec.europa.eu/reference/), het BBT-kenniscentrum (http://emis.vito.be/bbt-conclusies) of de afdeling Milieuvergunningen van het Departement Leefmilieu, Natuur en Energie (http://www.lne.be/themas/vergunningen/bbt/bbt-conclusies). b) Toelichting toevoeging hoofdstuk 3.3. Looien van huiden en vellen Opbouw Naast een opsplitsing van "Emissies in de lucht" uit de BBT-conclusies in "Geur" en "Luchtemissies" in titel III van het VLAREM, volgt titel III van het VLAREM de opbouw van de BBT-conclusies. Dit resulteert in volgende structuur: HOOFDSTUK 3.3. - Looien van huiden en vellen Afdeling 3.3.1. - Toepassingsgebied en definities

Afdeling 3.3.2. - Algemene bepalingen

Afdeling 3.3.3. - Monitoring

Afdeling 3.3.4. - Minimalisering van het waterverbruik

Afdeling 3.3.5. - Beperking van emissies in het afvalwater

Afdeling 3.3.6. - Zuivering van emissies in water

Afdeling 3.3.7. - Geur

Afdeling 3.3.8. - Luchtemissies

Afdeling 3.3.9. - Afvalbeheer

Afdeling 3.3.10. - Energie

Artikelsgewijze bespreking

VLAREM III

BBT-conclusies

Toelichting

3.3.1.1.

Toepassingsgebied

De activiteiten waarop de BBT-conclusies betrekking hebben worden opgenomen.

3.3.1.2.

Definities

Enkel definities die niet gelijk zijn aan definities uit VLAREM én welke nodig zijn om de sectorale voorwaarden te kunnen begrijpen worden opgenomen.

3.3.2.1.

1.

Opgenomen

3.3.2.2.

2.

Opgenomen

3.3.3.1.

3.

o Verwijzing CEN-, ISO- en andere normen wordt opgenomen. o Voor de periodiciteit van monitoring van emissies en andere relevante procesparameters wordt de minst strenge periodiciteit opgenomen tenzij titel II van het VLAREM strenger is. o Wanneer de BBT-conclusies regelmatig of periodiek voorschrijven wordt er voor een periodiciteit van vier maanden gekozen.

3.3.4.1.

4.

- Indien een BBT-conclusie een BBT-GMPN bevat worden technieken niet opgenomen in titel III van het VLAREM. - De bovengrens van de BBT-GMPN wordt opgenomen.

3.3.5.1.

5.

"het gebruik van een geschikte combinatie van onderstaande technieken" impliceert dat niet alle technieken moeten worden toegepast, daarom wordt rechtstreeks naar BBT 5 uit de BBT-conclusies verwezen.

3.3.5.2.

6.

"het gebruik van een geschikte combinatie van onderstaande technieken" impliceert dat niet alle technieken moeten worden toegepast, daarom wordt rechtstreeks naar BBT 6 uit de BBT-conclusies verwezen.

3.3.5.3.

7.

"het gebruik van een geschikte combinatie van onderstaande technieken" impliceert dat niet alle technieken moeten worden toegepast, daarom wordt rechtstreeks naar BBT 7 uit de BBT-conclusies verwezen.

3.3.5.4.

8.

Opgenomen: - Bij een richtlijn wordt verwezen naar de afdeling in titel II van het VLAREM waarin deze richtlijn werd omgezet. - Naar verordeningen wordt rechtstreeks verwezen.

3.3.5.5.

9.

Naar verordeningen wordt rechtstreeks verwezen.

3.3.6.1.

10.

- Indien een BBT-conclusie BBT-GENs bevat worden technieken niet opgenomen in titel III van het VLAREM. - Voor alle parameters, behalve voor CZV, wordt de bovengrens van de BBT-GENs opgenomen. - Voor CZV wordt een strengere EGW dan de bovengrens van de BBT-GENs bepaald aangezien titel II van het VLAREM reeds strenger is.

3.3.6.3

11.

Opgenomen

3.3.6.2.

12.

- Indien een BBT-conclusie BBT-GENs bevat worden technieken niet opgenomen in titel III van het VLAREM. - Voor alle parameters, wordt de bovengrens van de BBT-GENs opgenomen.

3.3.7.1.

13.

Opgenomen

3.3.7.2.

14.

Opgenomen

3.3.7.3.

15.

Opgenomen

3.3.7.4.

16.

Opgenomen

3.3.7.5.

17.

Opgenomen

3.3.8.1.

18.

Er wordt een direct verbod op gehalogeneerde VOS opgelegd.

3.3.8.2.

19.

- Indien een BBT-conclusie BBT-GMPNs of BBT-GENs bevat worden technieken niet opgenomen in titel III van het VLAREM. - Voor alle parameters, wordt de bovengrens van de BBT-GMPNs en de BBT-GEN opgenomen.

3.3.8.3.

20.

De bovengrens van de BBT-GEN wordt opgenomen.

3.3.9.1.

21. en 22. BBT 21 en 22 worden geïntegreerd in art. 3.3.9.1. Voorbeelden worden niet opgenomen.

3.3.9.2.

23.

Opgenomen

3.3.9.3.

24.

"het gebruik van een geschikte combinatie van onderstaande technieken" impliceert dat niet alle technieken moeten worden toegepast, daarom wordt rechtstreeks naar BBT 24 uit de BBT-conclusies verwezen.

3.3.9.4.

25.

Opgenomen

3.3.10.1.

26.

Opgenomen

3.3.10.2.

27.

- Indien een BBT-conclusie BBT-GMPNs bevat worden technieken niet opgenomen in titel III van het VLAREM - Voor alle parameters wordt de bovengrens van de BBT-GMPNs opgenomen


c) Toelichting toevoeging hoofdstuk 3.4. Productie van cement, kalk en magnesiumoxide Opbouw De titel III van het VLAREM volgt de opbouw van de BBT-conclusies. Dit resulteert in volgende structuur: HOOFDSTUK 3.4. - Productie van cement, kalk en magnesiumoxide Afdeling 3.4.1. - Toepassingsgebied en definities

Afdeling 3.4.2. - Algemene bepalingen

Afdeling 3.4.3. - Cementindustrie

Afdeling 3.4.4. - Kalkindustrie

Afdeling 3.4.5. - Magnesiumoxide-industrie

De volgende BBT-conclusies worden niet opgenomen in titel III van het VLAREM. Tijdens de individuele toetsingen zal worden geëvalueerd of deze BBT-conclusies van toepassing zijn op de installatie: BBT 8, namelijk "De BBT om het verbruik van primaire energie te beperken, bestaan erin te overwegen om het klinkergehalte van cement en cementproducten te verlagen." Omschrijving Het klinkergehalte van cement en cementproducten kan worden verminderd door vulmaterialen en/of toevoegingen, zoals hoogovenslakken, kalksteen, vliegas en puzzolaanaarde toe te voegen in de maalfase, overeenkomstig de relevante cementnormen.

Toepasbaarheid Algemeen toepasbaar in de cementindustrie, afhankelijk van de (lokale) beschikbaarheid van vulmaterialen en/of toevoegingen en specifieke kenmerken van de lokale markt, wegens te voorwaardelijk.

BBT 9, namelijk "De BBT om het verbruik van primaire energie te beperken, bestaan erin het gebruik van WKK-installaties te overwegen." Omschrijving Het gebruik van WKK-installaties voor de productie van stoom en elektriciteit of warmte-krachtcentrales kan worden toegepast in de cementindustrie door terugwinning van geloosde warmte van de klinkerkoeler of rookgas uit de oven met behulp van conventionele stoomcyclusprocessen of andere technieken. Daarnaast kan overtollige warmte uit de klinkerkoeler of rookgas uit de oven worden teruggewonnen voor stadsverwarming of industriële toepassingen.

Toepasbaarheid Deze techniek is toepasbaar op alle cementovens als voldoende overtollige warmte beschikbaar is, als kan worden voldaan aan de juiste procesparameters en als de economische levensvatbaarheid is verzekerd, wegens te voorwaardelijk.

BBT 67, namelijk "De BBT om procesverliezen/afval te verminderen of zo veel mogelijk te beperken, bestaan erin de diverse soorten opgevangen magnesiumcarbonaatstof die niet voor recycling in aanmerking komen te gebruiken in andere verhandelbare producten." Toepasbaarheid Het gebruik van magnesiumcarbonaat in andere verhandelbare producten valt mogelijk niet onder de controle van de exploitant, omdat de toepasbaarheid mogelijks buiten controle van de exploitant valt.

BBT 68, namelijk "De BBT om procesverliezen/afval te verminderen of zo veel mogelijk te beperken, bestaan erin de slurry, afkomstig uit het natte proces van de rookgasontzwaveling, te hergebruiken in het proces of in andere bedrijfstakken." Toepasbaarheid Het gebruik van slurry afkomstig uit het natte proces van de rookgasontzwaveling in het proces of in andere bedrijfstakken valt mogelijk niet onder de controle van de exploitant, omdat de toepasbaarheid mogelijks buiten controle van de exploitant valt Artikelsgewijze bespreking

VLAREM III

BBT-conclusies

Toelichting

3.4.1.1.

Toepassingsgebied

De activiteiten waarop de BBT-conclusies betrekking hebben worden opgenomen.

3.4.1.2.

Definities

Alleen definities die niet gelijk zijn aan definities uit het VLAREM én die nodig zijn om de sectorale voorwaarden te kunnen begrijpen worden opgenomen.

3.4.2.1.

Aanhef algemene BBT-conclusies

Opgenomen.

3.4.2.2.

Algemene overwegingen

De definitie discontinue metingen wordt opgenomen. De definitie van daggemiddelde wordt niet opgenomen omdat de term `daggemiddelde' reeds algemeen gebruikt wordt in titel II van het VLAREM.

3.4.2.3.

Aanhef BBT 5, BBT32, BBT 55

Opgenomen.

3.4.2.4.

Algemene overwegingen

Tabel referentieomstandigheden wordt opgenomen, de standaardomstandigheden en de conversie naar referentiezuurstofgehalte worden niet opgenomen. Deze zijn reeds beschreven in artikel 4.4.3.1. § 1 en § 6 van titel II van het VLAREM.

3.4.2.5.

1.

Opgenomen.

3.4.2.6.

2.

"een combinatie van de volgende technieken" impliceert dat niet alle technieken moeten worden toegepast, daarom wordt rechtstreeks naar BBT 2 uit de BBT-conclusies verwezen.

3.4.3.1.

Aanhef BBT-conclusies voor de cementindustrie

Opgenomen.

3.4.3.2.

3.

Opgenomen.

3.4.3.3.

4.

Opgenomen.

3.4.3.4.

5.a

Voor de periodiciteit van monitoring van emissies en andere relevante procesparameters wordt de minst strenge periodiciteit opgenomen tenzij titel II van het VLAREM strenger is.

Wanneer de BBT-conclusies regelmatig of periodiek voorschrijven wordt dit geëvalueerd per parameter.

3.4.3.5.

5.b


3.4.3.6.

5.c


3.4.3.7.

5.d 5.e 5.f


3.4.3.8.

5.g


3.4.3.9.

6.

- Indien een BBT-conclusie een BBT-GMPN bevat worden technieken niet opgenomen in titel III van het VLAREM. - Als verbruiksniveau wordt de bovengrens opgenomen. De BBT-GMPN wordt enkel opgenomen voor nieuwe installaties. De BBT-conclusie is ook van toepassing op "belangrijke verbeteringen". Of een installatie een "belangrijke verbetering" heeft doorgevoerd wordt geëvalueerd tijdens de individuele toetsing. Er zijn geen bestaande cementinstallaties in Vlaanderen, dus indien een cementinstallatie moet beoordeeld worden in Vlaanderen, zal dit steeds een nieuwe installatie zijn.

De toepasbaarheid "afhankelijk van het vochtgehalte en de grondstoffen" wordt niet opgenomen, dit wordt geëvalueerd in de individuele toetsingen.

3.4.3.10.

7.

"een combinatie van de volgende technieken" impliceert dat niet alle technieken moeten worden toegepast, daarom wordt rechtstreeks naar BBT 7 uit de BBT-conclusies verwezen.

3.4.3.11.

10.

"de toepassing van een of meer van de volgende technieken" impliceert dat niet alle technieken moeten worden toegepast, daarom wordt rechtstreeks naar BBT 10 uit de BBT-conclusies verwezen.

3.4.3.12.

11.

Opgenomen.

3.4.3.13.

12.

Opgenomen.

3.4.3.14.

13.

Opgenomen.

3.4.3.15.

14.

"de toepassing van een of meer van de volgende technieken" impliceert dat niet alle technieken moeten worden toegepast, daarom wordt rechtstreeks naar BBT 14 uit de BBT-conclusies verwezen.

3.4.3.16.

15.

"de toepassing van een of meer van de volgende technieken" impliceert dat niet alle technieken moeten worden toegepast, daarom wordt rechtstreeks naar BBT 15 uit de BBT-conclusies verwezen.

3.4.3.17.

16.

- Indien een BBT-conclusie een BBT-GEN bevat worden technieken niet opgenomen in titel III van het VLAREM. - Voor alle parameters wordt de bovengrens van de BBT-GEN opgenomen.

3.4.3.18.

17.

- Indien een BBT-conclusie een BBT-GEN bevat worden technieken niet opgenomen in titel III van het VLAREM. - Het BBT-GEN voor stofuitstoot afkomstig van afgassen die vrijkomen bij het stoken van ovens is <10 - 20 mg/Nm3. Hierbij wordt in de BBT-conclusies vermeld dat "wanneer doekfilters of nieuwe of verbeterde elektrostatische stofvangers worden gebruikt, het laagste niveau wordt bereikt". Aangezien er geen bestaande installaties zijn in Vlaanderen en een nieuwe installatie steeds zal gebruikmaken van een doekfilter of een nieuwe ESP wordt, overeenkomstig de BBT-conclusies, de ondergrens van de BBT-GEN opgenomen.

25.

- Indien een BBT-conclusie een BBT-GEN bevat worden technieken niet opgenomen in titel III van het VLAREM. - De bovengrens van de BBT-GEN wordt opgenomen.

26.

- Indien een BBT-conclusie een BBT-GEN bevat worden technieken niet opgenomen in titel III van het VLAREM. - De bovengrens van de BBT-GEN wordt opgenomen.

27.

- Indien een BBT-conclusie een BBT-GEN bevat worden technieken niet opgenomen in titel III van het VLAREM. - De bovengrens van de BBT-GEN wordt opgenomen. Tevens wordt de bemonsteringsperiode voor dioxinen en furanen opgenomen wegens het ontbreken van bepalingen hieromtrent in de algemene bepalingen in titel II van het VLAREM.

28.

- Indien een BBT-conclusie een BBT-GEN bevat worden technieken niet opgenomen in titel III van het VLAREM. - De bovengrenzen van de BBT-GEN worden opgenomen, met uitzondering voor Hg op basis van voetnoot 2 in de BBT-conclusie, namelijk "Waarden boven 0,03 mg/Nm® moeten verder onderzocht worden". Installaties die willen afwijken binnen de BBT-GEN boven 0,03 mg/Nm® kunnen beroep doen op de afwijkingsmogelijkheid volgens artikel 1.3 van titel III van het VLAREM, zodat ze tijd krijgen om hun emissies verder te onderzoeken.

Voetnoot 1 wordt niet opgenomen, deze zal geëvalueerd worden tijdens de individuele toetsingen.

3.4.3.19.

18.

- Indien een BBT-conclusie een BBT-GEN bevat worden technieken niet opgenomen in titel III van het VLAREM. - Er zijn geen bestaande installaties in Vlaanderen, indien een nieuwe installatie wordt gebouwd, zal deze gebruik maken van een doekfilter of een nieuwe ESP. Overeenkomstig de BBT-conclusies "Wanneer doekfilters of nieuwe of verbeterde elektrostatische stofvangers worden gebruikt, wordt het laagste niveau bereikt" wordt de ondergrens van de BBT-GEN haalbaar geacht, deze wordt opgenomen.

3.4.3.20.

19.

- Indien een BBT-conclusie een BBT-GEN bevat worden technieken niet opgenomen in titel III van het VLAREM. - Voor ovens met voorverhitter wordt de bovengrens van de BBT-GEN opgenomen. Voor Lepol- en lange draaiovens wordt de waarde uit titel II van het VLAREM opgenomen. De voetnoten worden niet opgenomen, deze worden geëvalueerd tijdens de individuele toetsingen.

3.4.3.21.

20.

- Indien een BBT-conclusie een BBT-GEN bevat worden technieken niet opgenomen in titel III van het VLAREM. - De bovengrens van de BBT-GEN wordt opgenomen. De voetnoot in de BBT-conclusie wordt niet opgenomen in titel III van het VLAREM. Deel 1 van de voetnoot wordt geëvalueerd tijdens de individuele toetsingen, de tweede zin wordt niet opgenomen omdat "kan het niveau zelfs hoger zijn" niet handhaafbaar is. Installaties die gebruik willen maken van deze bepaling uit de BBT-conclusies, kunnen beroep doen op de afwijkingsmogelijkheid volgens artikel 1.3 van titel III van het VLAREM.

3.4.3.22.

21.

- Indien een BBT-conclusie een BBT-GEN bevat worden technieken niet opgenomen in titel III van het VLAREM. - De bovengrens van de BBT-GEN wordt opgenomen. Voetnoot 1 wordt niet opgenomen, deze zal geëvalueerd worden tijdens de individuele toetsingen. Voetnoot 2 wordt niet opgenomen. Installaties die gebruik willen maken van deze bepaling uit de BBT-conclusies, kunnen beroep doen op de afwijkingsmogelijkheid volgens artikel 1.3 van titel III van het VLAREM.

3.4.3.23.

22.

Opgenomen.

3.4.3.24.

23.

Opgenomen.

3.4.3.25.

24.

Opgenomen.

3.4.2.26.

29.

Er wordt rechtstreeks naar BBT 29 uit de BBT-conclusies verwezen.

Gezien de technieken "indien mogelijk" van toepassing zijn, worden deze geëvalueerd tijdens de individuele toetsingen.

3.4.4.1.

Aanhef BBT-conclusies voor de kalkindustrie

Opgenomen.

3.4.4.2.

30.

Opgenomen.

3.4.4.3.

31.

Opgenomen.

3.4.4.4.

32.a

Voor de periodiciteit van monitoring van emissies en andere relevante procesparameters wordt de minst strenge periodiciteit opgenomen tenzij titel II van het VLAREM strenger is.

Wanneer de BBT-conclusies regelmatig of periodiek voorschrijven wordt dit geëvalueerd per parameter.

3.4.4.5.

32.b


3.4.4.6.

32.c


3.4.4.7.

32.c, 32.e, 32.f


3.4.4.8.

32.d, 32.e


3.4.4.9.

32.g


3.4.4.10.

33.

- Indien een BBT-conclusie een BBT-GMPN bevat worden technieken niet opgenomen in titel III van het VLAREM. - De bovengrenzen van de BBT-GMPN worden opgenomen. Voetnoot 1 wordt niet opgenomen, deze zal geëvalueerd worden tijdens de individuele toetsingen.

3.4.4.11.

34.

"de toepassing van een of meer van de volgende technieken" impliceert dat niet alle technieken moeten worden toegepast, daarom wordt rechtstreeks naar BBT 34 uit de BBT-conclusies verwezen.

3.4.4.12.

35.

"de toepassing van een of meer van de volgende technieken" impliceert dat niet alle technieken moeten worden toegepast, daarom wordt rechtstreeks naar BBT 35 uit de BBT-conclusies verwezen.

3.4.4.13.

36.

Opgenomen.

3.4.4.14.

37.

Opgenomen.

3.4.4.15.

38.

Opgenomen.

3.4.4.16.

39.

Opgenomen.

3.4.4.17.

40.

"de toepassing van een of meer van de volgende technieken" impliceert dat niet alle technieken moeten worden toegepast, daarom wordt rechtstreeks naar BBT 40 uit de BBT-conclusies verwezen.

3.4.4.18.

41.

"de toepassing van een of meer van de volgende technieken" impliceert dat niet alle technieken moeten worden toegepast, daarom wordt rechtstreeks naar BBT 41 uit de BBT-conclusies verwezen.

3.4.4.19.

42.

- Indien een BBT-conclusie een BBT-GEN bevat worden technieken niet opgenomen in titel III van het VLAREM. - De bovengrenzen van de BBT-GEN worden opgenomen.

3.4.4.20.

43.

- Indien een BBT-conclusie een BBT-GEN bevat worden technieken niet opgenomen in titel III van het VLAREM. - De bovengrens van de BBT-GEN wordt opgenomen. Voetnoot (*) wordt niet opgenomen wegens slechts van toepassing in uitzonderlijke gevallen. Installaties die gebruik willen maken van deze bepaling uit de BBT-conclusies, kunnen beroep doen op de afwijkingsmogelijkheid volgens artikel 1.3 van titel III van het VLAREM.

45.

- Indien een BBT-conclusie een BBT-GEN bevat worden technieken niet opgenomen in titel III van het VLAREM. - De bovengrenzen van de BBT-GEN worden opgenomen. Voetnoot 1 wordt niet opgenomen, deze zal geëvalueerd worden tijdens de individuele toetsingen. Voetnoten 2 en 3 worden niet opgenomen. Installaties die gebruik willen maken van deze bepalingen uit de BBT-conclusies, kunnen beroep doen op de afwijkingsmogelijkheid volgens artikel 1.3 van titel III van het VLAREM.

47.

- Indien een BBT-conclusie een BBT-GEN bevat worden technieken niet opgenomen in titel III van het VLAREM. - Voetnoot 1 wordt niet opgenomen, deze zal geëvalueerd worden tijdens de individuele toetsingen. Voetnoot 2 wordt niet opgenomen.

Installaties die gebruik willen maken van deze bepaling uit de BBT-conclusies, kunnen beroep doen op de afwijkingsmogelijkheid volgens artikel 1.3 van titel III van het VLAREM.

48.

- Indien een BBT-conclusie een BBT-GEN bevat worden technieken niet opgenomen in titel III van het VLAREM. - De bovengrens van de BBT-GEN wordt opgenomen. Voetnoot 1 in de BBT-conclusies wordt niet overgenomen in VLAREM III. Installaties die gebruik willen maken van deze bepaling uit de BBT-conclusies, kunnen een afwijkingsaanvraag indienen volgens artikel 1.3. van titel III van het VLAREM.

50.

- Indien een BBT-conclusie een BBT-GEN bevat worden technieken niet opgenomen in titel III van het VLAREM. - De bovengrenzen van de BBT-GEN worden opgenomen. Voetnoten 1 en 2 worden niet opgenomen. Installaties die gebruik willen maken van deze bepalingen uit de BBT-conclusies, kunnen beroep doen op de afwijkingsmogelijkheid volgens artikel 1.3 van titel III van het VLAREM.

51.

- Indien een BBT-conclusie een BBT-GEN bevat worden technieken niet opgenomen in titel III van het VLAREM. - De bovengrenzen van de BBT-GEN worden opgenomen

52.

- Indien een BBT-conclusie een BBT-GEN bevat worden technieken niet opgenomen in titel III van het VLAREM. - De bovengrenzen van de BBT-GEN worden opgenomen. Tevens wordt de bemonsteringsperiode voor dioxinen en furanen opgenomen wegens het ontbreken van bepalingen hieromtrent in de algemene bepalingen in titel II van het VLAREM.

53.

- Indien een BBT-conclusie een BBT-GEN bevat worden technieken niet opgenomen in titel III van het VLAREM. - De bovengrenzen van de BBT-GEN worden opgenomen. De opmerking in de tabel wordt niet opgenomen, deze zal geëvalueerd worden tijdens de individuele toetsingen.

3.4.4.21.

44.

"de toepassing van een of meer van de volgende technieken" impliceert dat niet alle technieken moeten worden toegepast, daarom wordt rechtstreeks naar BBT 44 uit de BBT-conclusies verwezen.

3.4.4.22.

46.

- Indien een BBT-conclusie een BBT-GEN bevat worden technieken niet opgenomen in titel III van het VLAREM. - De bovengrens van de BBT-GEN wordt opgenomen.

3.4.4.23.

49.

Opgenomen.

3.4.4.24.

54.

Opgenomen.

3.4.5.1.

Aanhef BBT-conclusies voor de magnesiumoxide-industrie

Opgenomen.

3.4.5.2.

55. a

Voor de periodiciteit van monitoring van emissies en andere relevante procesparameters wordt de minst strenge periodiciteit opgenomen tenzij titel II van het VLAREM strenger is. Wanneer de BBT-conclusies regelmatig of periodiek voorschrijven wordt dit geëvalueerd per parameter.

3.4.5.3.

55. b


3.4.5.4.

55. c


3.4.5.5.

55. d


3.4.5.6.

56.

- Indien een BBT-conclusie een BBT-GMPN bevat worden technieken niet opgenomen in titel III van het VLAREM. - De bovengrens van de BBT-GMPN wordt opgenomen.

3.4.5.7.

57.

"de toepassing van een of meer van de volgende technieken" impliceert dat niet alle technieken moeten worden toegepast, daarom wordt rechtstreeks naar BBT 57 uit de BBT-conclusies verwezen.

3.4.5.8.

58.

"de toepassing van een of meer van de volgende technieken" impliceert dat niet alle technieken moeten worden toegepast, daarom wordt rechtstreeks naar BBT 58 uit de BBT-conclusies verwezen.

3.4.5.9.

59.

- Indien een BBT-conclusie een BBT-GEN bevat worden technieken niet opgenomen in titel III van het VLAREM. - De bovengrens van de BBT-GEN wordt opgenomen.

3.4.5.10.

60.

- Indien een BBT-conclusie een BBT-GEN bevat worden technieken niet opgenomen in titel III van het VLAREM. - De bovengrens van de BBT-GEN wordt opgenomen.

62.

- Indien een BBT-conclusie een BBT-GEN bevat worden technieken niet opgenomen in titel III van het VLAREM. - Overeenkomstig de BBT-conclusies wordt de bovengrens van de BBT-GEN opgenomen voor verwerking van doodgebrand magnesiumoxide, voor de overige wordt de ondergrens opgenomen.

63.

- Indien een BBT-conclusie een BBT-GEN bevat worden technieken niet opgenomen in titel III van het VLAREM. - De bovengrens van de BBT-GEN wordt opgenomen.

65.

- Indien een BBT-conclusie een BBT-GEN bevat worden technieken niet opgenomen in titel III van het VLAREM. - De bovengrens en de ondergrens van de BBT-GEN worden opgenomen overeenkomstig de BBT-conclusies. Voetnoot 2 wordt niet opgenomen, deze zal geëvalueerd worden tijdens de individuele toetsingen.

Voetnoot 3 wordt niet opgenomen. Installaties die gebruik willen maken van deze bepaling uit de BBT-conclusies, kunnen beroep doen op de afwijkingsmogelijkheid volgens artikel 1.3 van titel III van het VLAREM.

3.4.5.11.

61.

"de toepassing van een of meer van de volgende technieken" impliceert dat niet alle technieken moeten worden toegepast, daarom wordt rechtstreeks naar BBT 61 uit de BBT-conclusies verwezen.

3.4.5.12.

64.

Opgenomen.

3.4.5.13.

66.

Opgenomen.

3.4.5.14.

69.

Opgenomen.


d) Toelichting toevoeging hoofdstuk 3.5. Productie van chlooralkali Opbouw De BBT-conclusies voor de productie van chlooralkali worden in titel III van het VLAREM gerangschikt per thema. Dit resulteert in volgende structuur: HOOFDSTUK 3.5. - Productie van chlooralkali Afdeling 3.5.1. - Toepassingsgebied en definities

Afdeling 3.5.2. - Algemene bepalingen

Afdeling 3.5.3. - Energie

Afdeling 3.5.4. - Luchtemissies

Afdeling 3.5.5. - Afvalwater

Afdeling 3.5.6. - Afval

De volgende BBT-conclusie (BBT 10) wordt niet opgenomen in titel III van het VLAREM. Tijdens de individuele toetsingen zal worden geëvalueerd of deze BBT-conclusie van toepassing is op de installatie: "Het gebruik van koelvloeistoffen met een hoog broeikasgaspotentieel en in ieder geval hoger dan 150 (bv. veel fluorkoolwaterstoffen (HFK's)) in nieuwe eenheden voor het vloeibaar maken van chloor, kan niet als BBT worden beschouwd.

Beschrijving Geschikte koelvloeistoffen zijn onder meer: - een combinatie van kooldioxide en ammoniak in twee koelcircuits; - chloor; - water.

Toepasbaarheid Bij de keuze van een koelmiddel moet rekening worden gehouden met de bedrijfsveiligheid en energie-efficiëntie.".

Artikelsgewijze bespreking

VLAREM III

BBT-conclusies

Toelichting

3.5.1.1.

Toepassingsgebied

De processen en activiteiten waarop de BBT-conclusies al dan niet betrekking hebben worden opgenomen.

3.5.1.2.

Definities

Alleen definities die niet gelijk zijn aan definities uit het VLAREM én die nodig zijn om de sectorale voorwaarden te kunnen begrijpen worden opgenomen.

3.5.1.3

Algemene overwegingen

"Tenzij anders vermeld, kunnen de bepalingen in dit hoofdstuk algemeen worden toegepast" wordt opgenomen.

3.5.2.1.

1.

"één of een combinatie van de onderstaande technieken" impliceert dat niet alle technieken moeten worden toegepast, daarom wordt rechtstreeks naar BBT 1 uit de BBT-conclusies verwezen.

3.5.2.2.

2.

Alle kenmerken zijn van toepassing en worden dus integraal opgenomen.

3.5.2.3.

17.

Het terreinsaneringsplan wordt grotendeels opgevangen door het Bodemdecreet. Daarom wordt er hier in art. 3.5.2.4 naar verwezen en worden alleen bijkomende elementen uit BBT 17 opgenomen.

3.5.2.4.

7. Algemeen

Verwijzing CEN-, ISO- en andere normen wordt opgenomen. 3.5.3.1.

5.

"een combinatie van de onderstaande technieken" impliceert dat niet alle technieken moeten worden toegepast, daarom wordt rechtstreeks naar BBT 5 uit de BBT-conclusies verwezen.

3.5.3.2.

6.

Opgenomen.

3.5.4.1.

8.

- Indien een BBT-conclusie een BBT-GEN bevat worden technieken niet opgenomen in titel III van het VLAREM. - De bovengrens van de BBT-GEN wordt opgenomen.

7. Chloor en chloordioxide

Continu meten door middel van elektrochemische cellen wordt opgenomen. Voor meting via absorptie in een oplossing wordt de monitoringfrequentie "jaarlijks" opgenomen.

3.5.4.2.

9.

Opgenomen.

10.

Deze BBT is niet algemeen toepasbaar en handhaafbaar en wordt daarom niet opgenomen in VLAREM III maar wordt wel geëvalueerd tijdens de individuele toetsing.

3.5.5.1.

3.

- Indien een BBT-conclusie een BBT-GMPN bevat worden technieken niet opgenomen in titel III van het VLAREM. - De bovengrens van de BBT-GMPN wordt opgenomen.

7. Kwik

De minimale monitoringfrequentie "dagelijks" wordt opgenomen. 3.5.5.2.

4.

"een combinatie van de onderstaande technieken" impliceert dat niet alle technieken moeten worden toegepast, daarom wordt rechtstreeks naar BBT 4 uit de BBT-conclusies verwezen.

3.5.5.3.

11.

"een combinatie van de onderstaande technieken" impliceert dat niet alle technieken moeten worden toegepast, daarom wordt rechtstreeks naar BBT 11 uit de BBT-conclusies verwezen.

3.5.5.4.

12.

Er wordt, net zoals in de BBT-conclusies zelf, verwezen naar de technieken uit BBT 4.

7. Chloride

De minimale monitoringfrequentie "maandelijks" wordt opgenomen. 3.5.5.5.

13.

- Indien een BBT-conclusie een BBT-GEN bevat worden technieken niet opgenomen in titel III van het VLAREM. - De bovengrens van de BBT-GEN wordt opgenomen.

7. Vrij chloor, waar de emissie de installatie verlaat

De minimale monitoringfrequentie "maandelijks" wordt opgenomen. 7. Vrij chloor, dicht bij de bron

"continu meten" wordt opgenomen. 3.5.5.6.

14.

"één of een combinatie van de onderstaande technieken" impliceert dat niet alle technieken moeten worden toegepast, daarom wordt rechtstreeks naar BBT 14 uit de BBT-conclusies verwezen.

7. Chloraat

De minimale monitoringfrequentie "maandelijks" wordt opgenomen. 3.5.5.7.

15.

"een combinatie van de onderstaande technieken" impliceert dat niet alle technieken moeten worden toegepast, daarom wordt rechtstreeks naar BBT 15 uit de BBT-conclusies verwezen.

7. Gehalogeneerde organische verbindingen

De minimale monitoringfrequentie "jaarlijks" wordt opgenomen. 3.5.5.8.

7. Sulfaat

De minimale monitoringfrequentie "jaarlijks" wordt opgenomen. 3.5.5.9.

7. Relevante zware metalen

De minimale monitoringfrequentie "jaarlijks" wordt opgenomen. 3.5.6.1.

16.

- Indien een BBT-conclusie een BBT-GMPN bevat worden technieken niet opgenomen in titel III van het VLAREM. - De bovengrens van de BBT-GMPN wordt opgenomen.


e) Toelichting toevoeging hoofdstuk 3.6. Productie van pulp, papier en karton Opbouw De titel III van het VLAREM volgt de opbouw van de BBT-conclusies. Dit resulteert in volgende structuur: HOOFDSTUK 3.6. - Productie van pulp, papier en karton Afdeling 3.6.1. - Toepassingsgebied en definities

Afdeling 3.6.2. - Algemene bepalingen

Afdeling 3.6.3. - Kraftpulpproductie

Afdeling 3.6.4. - Sulfietpulpproductie

Afdeling 3.6.5. - Mechanische en chemisch-mechanische pulpproductie

Afdeling 3.6.6. - Verwerking van papier voor hergebruik

Afdeling 3.6.7. - Papierproductie en aanverwante processen

De volgende BBT-conclusie wordt niet opgenomen in titel III van het VLAREM. Tijdens de individuele toetsingen zal worden geëvalueerd of deze BBT-conclusie van toepassing is op de installatie: BBT 15 (nl. "Wanneer verdere verwijdering van organische stoffen, stikstof of fosfor nodig is, is het BBT om de tertiaire behandeling toe te passen, zoals beschreven in paragraaf 1.7.2.2.") wegens niet algemeen toepasbaar en afhankelijk van aftoetsing aan lokale omstandigheden.

Artikelsgewijze bespreking

VLAREM III

BBT-conclusies

Toelichting

3.6.1.1.

Toepassingsgebied.

De activiteiten waarop de BBT-conclusies al dan niet betrekking hebben worden opgenomen.

3.6.1.2.

Definities.

Alleen definities die niet gelijk zijn aan definities uit VLAREM én die nodig zijn om de sectorale voorwaarden te kunnen begrijpen worden opgenomen.

3.6.1.3.

Met BBT geassocieerde emissieniveaus.

De bepaling uit de BBT-Conclusies "Voor geïntegreerde en multiproductpulp- en papierfabrieken dienen de emissiegrenswaarden die worden bepaald voor de individuele processen of producten te worden gecombineerd volgens een mengregel op basis van het aandeel in het debiet." wordt opgenomen.

3.6.2.1.

Aanhef algemene BBT-conclusies voor de pulp- en papierindustrie.

Opgenomen.

3.6.2.1.1.

1.

Opgenomen.

3.6.2.2.1.

2.

Opgenomen.

3.6.2.2.2.

3.

"een combinatie van de volgende technieken" impliceert dat niet alle technieken moeten worden toegepast, daarom wordt rechtstreeks naar BBT 3 uit de BBT-conclusies verwezen.

3.6.2.3.1.

8.II. (eerste twee lijnen).

Opgenomen. Wanneer de BBT-conclusies regelmatig of periodiek voorschrijven wordt de periodiciteit geëvalueerd per parameter.

3.6.2.3.2.

BBT 10. Tabel (h).

Overeenkomstig bijlage 4.2.5.2. van titel II van het VLAREM, wordt voor relevante metalen in het water een driemaandelijkse meetfrequentie opgenomen.

3.6.2.3.3.

Middelingstijden voor emissies in het water.

Opgenomen.

3.6.2.3.4.

Aanhef BBT 10.

Verwijzing CEN-, ISO- en andere normen wordt opgenomen.

BBT 10. Tabel.

- De meetfrequenties (met uitzondering van de meetfrequentie voor relevante metalen) en de voetnoten 1, 2, 4 en 5 worden opgenomen onder de processpecifieke bepalingen, daar waar de emissiegrenswaarden van de parameters opgenomen worden. - Voetnoot 3 wordt niet opgenomen, dit wordt geëvalueerd in de individuele toetsingen.

3.6.2.3.5.

4.

- Indien een BBT-conclusie een BBT-GMPN bevat worden technieken niet opgenomen in titel III van het VLAREM. - Als verbruiksniveau wordt de bovengrens opgenomen.

3.6.2.3.6.

5.

- Indien een BBT-conclusie een BBT-GMPN bevat worden technieken niet opgenomen in titel III van het VLAREM. - Voor alle sectoren wordt als maximale afvalwaterstroom de bovengrens opgenomen.

3.6.2.3.7.

13.

Deze BBT, inclusief toepasbaarheid, wordt opgenomen.

3.6.2.3.8.

14.

Deze BBT, inclusief voetnoot, wordt opgenomen.

/

15.

Deze BBT is niet algemeen toepasbaar en afhankelijk van aftoetsing aan lokale omstandigheden, en wordt daarom niet opgenomen in titel III van het VLAREM maar wordt wel geëvalueerd tijdens de individuele toetsingen.

3.6.2.3.9.

16.

Opgenomen.

3.6.2.4.1.

6.a.

Opgenomen.

6.b t/m 6.j.

"een combinatie van de volgende technieken" impliceert dat niet alle technieken moeten worden toegepast, daarom wordt rechtstreeks naar BBT 6 uit de BBT-conclusies verwezen.

3.6.2.5.1.

Aanhef paragraaf 1.1.5.

Niet opgenomen.

7.

"een combinatie van de volgende technieken" impliceert dat niet alle technieken moeten worden toegepast, daarom wordt rechtstreeks naar BBT 7 uit de BBT-conclusies verwezen.

3.6.2.6.1.

8.I. Opgenomen.

8.II. (laatste twee lijnen).

Opgenomen. Wanneer de BBT-conclusies regelmatig of periodiek voorschrijven wordt de periodiciteit geëvalueerd per parameter.

3.6.2.6.2.

11.

Opgenomen.

3.6.2.6.3.

Middelingstijden voor emissies in de lucht.

Opgenomen.

3.6.2.6.4.

Aanhef BBT 9.

Verwijzing CEN-, ISO- en andere normen wordt opgenomen.

BBT 9. Tabel.

De meetfrequenties worden opgenomen onder de processpecifieke bepalingen, daar waar de emissiegrenswaarden van de parameters opgenomen worden.

3.6.2.7.1.

12.

"een combinatie van de hieronder vermelde technieken" impliceert dat niet alle technieken moeten worden toegepast, daarom wordt rechtstreeks naar BBT 12 uit de BBT-conclusies verwezen.

3.6.2.8.1.

17.

"een combinatie van de volgende technieken" impliceert dat niet alle technieken moeten worden toegepast, daarom wordt rechtstreeks naar BBT 17 uit de BBT-conclusies verwezen.

3.6.2.9.1.

18.

Alle technieken, met uitzondering van techniek d (monitoringprogramma), worden opgenomen. Vlaanderen beschikt reeds over ruime regelgeving ter bescherming van bodem en grondwater. Het beoogde doel van techniek d, met name detectie van mogelijke risico's voor bodem en grondwater bij ontmanteling van een installatie, wordt in Vlaanderen opgevangen door het bodemdecreet met toezichthouder OVAM, o.a. door de verplichting om een oriënterend bodemonderzoek uit te voeren bij sluiting van een risico-inrichting (artikel 122 Bodemdecreet van 27 oktober 2006). De verplichting van techniek d geldt bij elke ontmanteling, wat niet noodzakelijk gelijk is aan sluiting van een risico-inrichting overeenkomstig het Bodemdecreet.

Vandaar dat voor de correcte omzetting van de het BBT-conclusies het op dit punt niet volstaat om louter te verwijzen naar de bepalingen van artikel 122 van het Bodemdecreet, maar dat uitdrukkelijk in artikel 3.6.2.9.1 van titel III van het VLAREM wordt bepaald dat bij ontmanteling de verplichtingen en procedure van artikel 122 van het Bodemdecreet moeten worden nageleefd.

3.6.3.1.

Aanhef BBT-conclusies voor kraftcelstofproductie (kraftcelstofproces).

Opgenomen.

3.6.3.2.

Met BBT geassocieerde emissieniveaus.

De bepaling uit de BBT-Conclusies "Waar met de beste beschikbare technieken geassocieerde emissieniveaus (BBT-GEN's) voor dezelfde gemiddelde periode worden opgegeven in andere eenheden (bijv. concentratie van de specifieke belastingwaarden (per ton nettoproductie)), moeten deze verschillende manieren om BBT-GEN's uit te drukken, worden gezien als gelijkwaardige alternatieven.", vindt alleen toepassing voor kraftpulpproductie, en wordt daarom onder afdeling 3.6.3 opgenomen.

3.6.3.3.

20. Toepasbaarheid. De toepasbaarheid van de technieken vermeld in BBT 20 en 30 is mogelijk beperkt. Via dit artikel wordt de mogelijkheid gegeven om in de milieuvergunning een afwijking toe te staan op deze technieken.

30. Toepasbaarheid.

3.6.3.1.1.

19.

- Indien een BBT-conclusie een BBT-GEN bevat worden technieken niet opgenomen in titel III van het VLAREM. - De toepasbaarheid voor tabel 1 en 2 wordt opgenomen. - De verwijzing naar het referentiedebiet wordt niet opgenomen. - De extra informatie "De BZV-concentratie in het behandelde afvalwater zal naar verwachting laag zijn (rond 25 mg/l in een samengesteld monster genomen over een periode van 24 uur)." wordt niet opgenomen, maar wordt wel geëvalueerd tijdens de individuele toetsingen.

19. Tabel 1. - De bovengrens van de BBT-GEN wordt opgenomen. - Voetnoot 1 wordt opgenomen in de tabeltitel, met uitzondering van de informatie tussen haakjes: "De emissies van de papierproductie zijn hierin dus niet inbegrepen". - Voetnoten 2, 3 en 5 worden niet opgenomen. Installaties die gebruik willen maken van de bepalingen uit voetnoten 2 en 5, kunnen beroep doen op de afwijkingsmogelijkheid volgens artikel 1.3 van titel III van het VLAREM. - Voetnoot 4 wordt als voetnoot opgenomen.

19. Tabel 2. - De bovengrens van de BBT-GEN wordt opgenomen. - Voetnoot 1 wordt opgenomen in de tabeltitel, met uitzondering van de informatie tussen haakjes: "De emissies van de papierproductie zijn hierin dus niet inbegrepen". - Voetnoot 2 wordt niet opgenomen. Installaties die gebruik willen maken van deze bepaling uit de BBT-conclusies, kunnen beroep doen op de afwijkingsmogelijkheid volgens artikel 1.3 van titel III van het VLAREM.

10.

- Voor meetfrequenties wordt de minst strenge periodiciteit opgenomen tenzij titel II van het VLAREM strenger is. - Voetnoten 1, 2, 4 en 5 worden als voetnoot opgenomen.

3.6.3.2.1.

20.

- Gezien het belang om alle procesgebaseerde, zwavelhoudende afgassen af te vangen, alsook het beperkte bereik van de bijhorende BBT-GEN, worden de technieken opgenomen in titel III van het VLAREM, niettegenstaande de BBT-conclusie een BBT-GEN bevat. - De toepasbaarheid wordt niet opgenomen. Via artikel 3.6.3.3 wordt de mogelijkheid gegeven om, op basis van de toepasbaarheid in de BBT-conclusies, in de milieuvergunning een afwijking toe te staan op de technieken uit BBT 20. - De bovengrens van de BBT-GEN voor stoomketels wordt opgenomen.

9. TRS. Wanneer de BBT-conclusies regelmatig of periodiek voorschrijven wordt de periodiciteit geëvalueerd per parameter.

3.6.3.2.2.

21, 22, 23.

- BBT 21 tot en met 23 worden geïntegreerd in art. 3.6.3.2.2. - Indien een BBT-conclusie een BBT-GEN bevat worden technieken niet opgenomen in titel III van het VLAREM.

21. Tabel 3. - De bovengrens van de BBT-GEN wordt opgenomen. - Voetnoten 1 en 3 worden niet opgenomen, deze worden geëvalueerd in de individuele toetsingen. - Voetnoten 2 en 4 worden als voetnoot opgenomen.

22. Tabel 4. - De bovengrens van de BBT-GEN wordt opgenomen. - Voetnoten 1, 2 en 3 worden niet opgenomen, deze worden geëvalueerd in de individuele toetsingen.

23. Tabel 5. - De bovengrens van de BBT-GEN wordt opgenomen. - De BBT-GEN voor stof voor een bestaand stofreductiesysteem en voetnoot 1 worden niet opgenomen, aangezien er geen bestaande kraftpulpproductie is in Vlaanderen. Indien een kraftpulpinstallatie moet beoordeeld worden in Vlaanderen, zal dit steeds een nieuwe installatie zijn.

9.

"continu meten" wordt opgenomen.

3.6.3.2.3.

24, 25, 26, 27.

- BBT 24 tot en met 27 worden geïntegreerd in art. 3.6.3.2.3. - Indien een BBT-conclusie een BBT-GEN bevat worden technieken niet opgenomen in titel III van het VLAREM.

24. Tabel 6. - De bovengrens van de BBT-GEN wordt opgenomen. - Voetnoot 1 (voorbeelden) wordt niet opgenomen.

25. Tabel 7. - De bovengrens van de BBT-GEN wordt opgenomen. - Voetnoot 1 wordt in de tabel opgenomen.

26. Tabel 8. - De bovengrens van de BBT-GEN wordt opgenomen. - Voetnoten 1 en 2 worden in de tabel opgenomen. Voorbeelden worden niet opgenomen.

27. Tabel 9. - De bovengrens van de BBT-GEN wordt opgenomen. - Voetnoot 1 wordt niet opgenomen, aangezien er geen kraftpulpproductie bestaat in Vlaanderen. Indien een kraftpulpinstallatie moet beoordeeld worden in Vlaanderen, zal dit steeds een nieuwe installatie zijn.

9.

- Voor de periodiciteit van monitoring van emissies wordt de minst strenge periodiciteit opgenomen, tenzij titel II van het VLAREM strenger is: "continu meten" wordt opgenomen voor de parameters SO2, NOX en stof. - Wanneer de BBT-conclusies regelmatig of periodiek voorschrijven wordt de periodiciteit geëvalueerd per parameter: "om de vier maanden" wordt opgenomen voor de parameter TRS.

3.6.3.2.4.

28, 29.

- BBT 28 en 29 worden geïntegreerd in art. 3.6.3.2.4. - Indien een BBT-conclusie een BBT-GEN bevat worden technieken niet opgenomen in titel III van het VLAREM.

28. Tabel 10. - De bovengrens van de BBT-GEN wordt opgenomen. - Voetnoot 1 wordt als voetnoot opgenomen.

29. Tabel 11. - De bovengrens van de BBT-GEN wordt opgenomen. - Voetnoot 1 wordt niet opgenomen, aangezien er geen kraftpulpproductie bestaat in Vlaanderen. Indien een kraftpulpinstallatie moet beoordeeld worden in Vlaanderen, zal dit steeds een nieuwe installatie zijn.

9.

- Voor de periodiciteit van monitoring van emissies wordt de minst strenge periodiciteit opgenomen, tenzij titel II van het VLAREM strenger is: "continu meten" wordt opgenomen voor de parameters SO2 en NOX. - Wanneer de BBT-conclusies regelmatig of periodiek voorschrijven wordt de periodiciteit geëvalueerd per parameter: "om de vier maanden" wordt opgenomen voor de parameter TRS.

3.6.3.3.1.

30.

- De techniek wordt opgenomen. - De toepasbaarheid wordt niet opgenomen. Via artikel 3.6.3.3 wordt de mogelijkheid gegeven om, op basis van de toepasbaarheid in de BBT-conclusies, in de milieuvergunning een afwijking toe te staan op de techniek uit BBT 30.

3.6.3.4.1.

31.

"een combinatie van de volgende technieken" impliceert dat niet alle technieken moeten worden toegepast, daarom wordt rechtstreeks naar BBT 31 uit de BBT-conclusies verwezen.

3.6.3.4.2.

32.

"een combinatie van de volgende technieken" impliceert dat niet alle technieken moeten worden toegepast, daarom wordt rechtstreeks naar BBT 32 uit de BBT-conclusies verwezen.

3.6.4.1.

Aanhef BBT-conclusies voor het pulpproces op basis van sulfiet (sulfietcelstofproces).

Opgenomen.

3.6.4.1.1.

33.

- Indien een BBT-conclusie een BBT-GEN bevat worden technieken niet opgenomen in titel III van het VLAREM. - De toepasbaarheid voor tabel 12 en 13 wordt opgenomen. - De verwijzing naar het referentiedebiet wordt niet opgenomen. - De extra informatie "De BZV-concentratie in het behandelde afvalwater zal naar verwachting laag zijn (rond 25 mg/l in een samengesteld monster genomen over een periode van 24 uur)." wordt niet opgenomen, maar wordt wel geëvalueerd tijdens de individuele toetsingen.

33. Tabel 12. - De bovengrens van de BBT-GEN wordt opgenomen. - Voetnoot 1 wordt opgenomen in de tabeltitel, met uitzondering van de informatie tussen haakjes: "De emissies van de papierproductie zijn hierin dus niet inbegrepen". - Voetnoten 2, 3 en 5 worden als voetnoot opgenomen. - Voetnoot 4 bevat extra informatie maar wordt niet opgenomen, dit wordt geëvalueerd in de individuele toetsingen.

33. Tabel 13. - De bovengrens van de BBT-GEN wordt opgenomen. - Voetnoot 1 wordt opgenomen in de tabeltitel, met uitzondering van de informatie tussen haakjes: "De emissies van de papierproductie zijn hierin dus niet inbegrepen". - Voetnoot 2 wordt als voetnoot opgenomen.

10.

- Voor meetfrequenties wordt de minst strenge periodiciteit opgenomen tenzij titel II van het VLAREM strenger is. - De uitzondering onder AOX voor TCF- en NSSC-fabrieken wordt opgenomen. - Voetnoten 1, 2, 4 en 5 worden als voetnoot opgenomen.

3.6.4.2.1.

34.

Opgenomen.

3.6.4.2.2.

35.

"een van de onderstaande technieken" impliceert dat niet alle technieken moeten worden toegepast, daarom wordt rechtstreeks naar BBT 35 uit de BBT-conclusies verwezen.

3.6.4.2.3.

36, 37.

- BBT 36 en 37 worden geïntegreerd in art. 3.6.4.2.3. - Indien een BBT-conclusie een BBT-GEN bevat worden technieken niet opgenomen in titel III van het VLAREM. - De BBT-GMPN "Het BBT-gerelateerde milieuprestatieniveau is een zuurwerking van ongeveer 240 uur per jaar voor de gaswassers, en minder dan 24 uur per maand voor de laatste monosulfietgaswasser." wordt opgenomen.

36. Tabel 14. - De bovengrens van de BBT-GEN wordt opgenomen. - Voetnoot 1 wordt in de tabel opgenomen.

37. Tabel 15. - De bovengrens van de BBT-GEN wordt opgenomen. - Voetnoten 1, 2, 3 en 5 worden in de tabel of als voetnoot opgenomen. - Voetnoot 4 wordt niet opgenomen, aangezien er geen bestaande sulfietpulpproductie is in Vlaanderen. Indien een sulfietpulpinstallatie moet beoordeeld worden in Vlaanderen, zal dit steeds een nieuwe installatie zijn.

9.

- "continu meten" wordt opgenomen voor parameters SO2 en NOx. - Wanneer de BBT-conclusies regelmatig of periodiek voorschrijven wordt de periodiciteit geëvalueerd per parameter. Voor de parameter stof wordt "maandelijks meten" opgenomen. Voor de parameter NH3 wordt "maandelijks meten" opgenomen, naar analogie met de bepalingen voor de glas- en kalkindustrie.

3.6.4.3.1.

38.

"een combinatie van de volgende technieken" impliceert dat niet alle technieken moeten worden toegepast, daarom wordt rechtstreeks naar BBT 38 uit de BBT-conclusies verwezen.

3.6.4.3.2.

39.

"een combinatie van de volgende technieken" impliceert dat niet alle technieken moeten worden toegepast, daarom wordt rechtstreeks naar BBT 39 uit de BBT-conclusies verwezen.

3.6.5.1.

Aanhef BBT-conclusies voor mechanische pulpproductie en chemisch-mechanische pulpproductie.

Opgenomen.

3.6.5.1.1.

40.

- Indien een BBT-conclusie een BBT-GEN bevat worden technieken niet opgenomen in titel III van het VLAREM. - De extra informatie "De BZV-concentratie in het behandelde afvalwater zal naar verwachting laag zijn (rond 25 mg/l in een samengesteld monster genomen over een periode van 24 uur)." wordt niet opgenomen, maar wordt wel geëvalueerd tijdens de individuele toetsingen.

40. Tabel 16. - De toepasbaarheid van tabel 16 voor mechanische pulpfabrieken wordt opgenomen conform de Engelstalige BBT-conclusies. De Nederlandse vertaling van de BBT-conclusies is hier niet correct, er wordt in de Engelstalige BBT-conclusies immers gesteld dat: "See Table 16. These BAT-AELs also apply to mechanical pulp mills.". - De verwijzing naar het referentiedebiet wordt niet opgenomen. - De bovengrens van de BBT-GEN wordt opgenomen. - Voetnoot 1 wordt in de tabel opgenomen. - Voetnoot 2 wordt niet opgenomen, dit wordt geëvalueerd tijdens de individuele toetsing.

40. Tabel 17. - De bovengrens van de BBT-GEN wordt opgenomen. - Voetnoot 1 wordt niet opgenomen, dit wordt geëvalueerd tijdens de individuele toetsing.

10.

- Voor meetfrequenties wordt de minst strenge periodiciteit opgenomen tenzij titel II van het VLAREM strenger is. - De uitzondering onder AOX voor CTMP- en CMP-fabrieken wordt opgenomen. - Voetnoten 1, 2, 4 en 5 worden als voetnoot opgenomen.

3.6.5.2.1.

41.

"een combinatie van de onderstaande technieken" impliceert dat niet alle technieken moeten worden toegepast, daarom wordt rechtstreeks naar BBT 41 uit de BBT-conclusies verwezen.

3.6.6.1.

Aanhef BBT-conclusies voor verwerking van papier voor hergebruik.

Opgenomen.

3.6.6.1.1.

42.

"een van de volgende technieken of een combinatie daarvan" impliceert dat niet alle technieken moeten worden toegepast, daarom wordt rechtstreeks naar BBT 42 uit de BBT-conclusies verwezen.

3.6.6.2.1.

43.

"een combinatie van de volgende technieken" impliceert dat niet alle technieken moeten worden toegepast, daarom wordt rechtstreeks naar BBT 43 uit de BBT-conclusies verwezen.

3.6.6.2.2.

44.

- "een van de volgende technieken of een combinatie daarvan" impliceert dat niet alle technieken moeten worden toegepast, daarom wordt rechtstreeks naar BBT 44 uit de BBT-conclusies verwezen. - De toepasbaarheid wordt opgenomen.

3.6.6.2.3.

45.

- Indien een BBT-conclusie een BBT-GEN bevat worden technieken niet opgenomen in titel III van het VLAREM. - De toepasbaarheid voor tabel 18 en 19 wordt opgenomen in de tabeltitel, met uitzondering van de extra informatie: "Voor geïntegreerde GRV-papierfabrieken omvatten de BBT-GEN's de emissies uit papierproductie, aangezien de witwatercircuits van de papiermachine nauw verbonden zijn met die van de voorraadvoorbereiding". - De verwijzing naar het referentiedebiet wordt niet opgenomen. - De extra informatie "De BZV-concentratie in het behandelde afvalwater zal naar verwachting laag zijn (rond 25 mg/l in een samengesteld monster genomen over een periode van 24 uur)." wordt niet opgenomen, maar wordt wel geëvalueerd tijdens de individuele toetsingen.

45. Tabel 18. - De bovengrens van de BBT-GEN wordt opgenomen. - Voetnoot 1 bevat extra informatie maar het opnemen ervan wordt geacht niet nodig te zijn. - Voetnoten 2 en 3 worden in de tabel opgenomen.

45. Tabel 19. De bovengrens van de BBT-GEN wordt opgenomen.

10.

- Voor meetfrequenties wordt de minst strenge periodiciteit opgenomen tenzij titel II van het VLAREM strenger is. - Voetnoten 1, 2, 4 en 5 worden als voetnoot opgenomen.

3.6.6.3.1.

46.

"een combinatie van de volgende technieken" impliceert dat niet alle technieken moeten worden toegepast, daarom wordt rechtstreeks naar BBT 46 uit de BBT-conclusies verwezen.

3.6.7.1.

Aanhef BBT-conclusies voor papierproductie en aanverwante processen.

Opgenomen.

3.6.7.1.1.

47.

"een combinatie van de volgende technieken" impliceert dat niet alle technieken moeten worden toegepast, daarom wordt rechtstreeks naar BBT 47 uit de BBT-conclusies verwezen.

3.6.7.1.2.

48.

"een combinatie van de volgende technieken" impliceert dat niet alle technieken moeten worden toegepast, daarom wordt rechtstreeks naar BBT 48 uit de BBT-conclusies verwezen.

3.6.7.1.3.

49.

- Technieken worden opgenomen. - De beschrijving en toepasbaarheid van de technieken wordt niet opgenomen, dit wordt geëvalueerd in de individuele toetsingen.

3.6.7.1.4.

50.

- Indien een BBT-conclusie een BBT-GEN bevat worden technieken niet opgenomen in titel III van het VLAREM. - De toepasbaarheid voor tabel 20 en 21 wordt opgenomen in de tabeltitel. - De verwijzing naar het referentiedebiet wordt niet opgenomen.

50. Tabel 20. - De bovengrens van de BBT-GEN wordt opgenomen. - Voetnoot 1 wordt niet opgenomen, dit wordt geëvalueerd in de individuele toetsingen. - De extra informatie "De BZV-concentratie in het behandelde afvalwater zal naar verwachting laag zijn (rond 25 mg/l in een samengesteld monster genomen over een periode van 24 uur)." wordt niet opgenomen, maar wordt wel geëvalueerd tijdens de individuele toetsingen.

50. Tabel 21. - De bovengrens van de BBT-GEN wordt opgenomen. - Voetnoten 1 en 2 worden niet opgenomen, dit wordt geëvalueerd in de individuele toetsingen.

10.

- Voor meetfrequenties wordt de minst strenge periodiciteit opgenomen tenzij titel II van het VLAREM strenger is. - Voetnoten 1, 2, 4 en 5 worden als voetnoot opgenomen.

3.6.7.2.1.

51.

Opgenomen.

3.6.7.3.1.

52.

- "een combinatie van de volgende technieken" impliceert dat niet alle technieken moeten worden toegepast, daarom zou normaal rechtstreeks verwezen worden naar de BBT uit de BBT-conclusies. In andere bepalingen wordt verwezen naar techniek c uit BBT 52, daarom worden de technieken uit BBT 52 toch opgenomen. - De beschrijving en toepasbaarheid van de technieken wordt niet opgenomen, dit wordt geëvalueerd in de individuele toetsingen.

3.6.7.4.1.

53.

"een combinatie van de onderstaande technieken" impliceert dat niet alle technieken moeten worden toegepast, daarom wordt rechtstreeks naar BBT 53 uit de BBT-conclusies verwezen.

/

Beschrijving van technieken.

De beschrijving van technieken is extra informatie maar het opnemen ervan wordt geacht niet nodig te zijn.


f) Toelichting toevoeging hoofdstuk 3.7. Raffineren van aardolie en gas Opbouw De titel III van het VLAREM volgt, op het hoofdstuk over viscositeitsreductie en andere thermische processen na, de opbouw van de BBT-conclusies. Dit resulteert in volgende structuur: HOOFDSTUK 3.7. - Raffineren van aardolie en gas Afdeling 3.7.1. - Toepassingsgebied en definities

Afdeling 3.7.2. - Algemene bepalingen

Afdeling 3.7.3. - Alkyleringsproces

Afdeling 3.7.4. - Productieprocessen van basisolie

Afdeling 3.7.5. - Productieproces van bitumen

Afdeling 3.7.6. - Gefluïdiseerd katalytisch kraken

Afdeling 3.7.7. - Katalytisch reformeren

Afdeling 3.7.8. - Vercooksingsproces

Afdeling 3.7.9. - Ontzoutingsproces

Afdeling 3.7.10. - Verbrandingseenheden

Afdeling 3.7.11. - Etherificatieproces

Afdeling 3.7.12. - Isomerisatieproces

Afdeling 3.7.13. - Raffineren van aardgas

Afdeling 3.7.14. - Distillatieproces

Afdeling 3.7.15. - Behandelingsproces van producten

Afdeling 3.7.16. - Opslag- en behandelingsprocessen

Afdeling 3.7.17. - Zwavelbehandeling van afvalgassen

Afdeling 3.7.18. - Fakkels

Afdeling 3.7.19. - Geïntegreerd emissiebeheer

De volgende BBT-conclusie wordt niet opgenomen in titel III van het VLAREM. Tijdens de individuele toetsingen zal worden geëvalueerd of deze BBT-conclusie van toepassing zijn op de installatie: BBT 13 (nl. "Indien een verdere verwijdering van organische stoffen of stikstof vereist is, is het BBT om in een extra behandelingsfase te voorzien zoals beschreven in punt 1.21.2") wegens niet algemeen toepasbaar en handhaafbaar. Bovendien wordt deze BBT ook opgevangen door de BBT-GEN uit BBT 12: Ter beperking van de emissielast voor het ontvangende waterlichaam afkomstig van verontreinigende stoffen in het geloosde afvalwater, is het BBT om onoplosbare en oplosbare verontreinigende stoffen te verwijderen door alle onderstaande technieken te gebruiken:

Techniek

Omschrijving

Toepasbaarheid

i) Verwijdering van onoplosbare stoffen door olie terug te winnen

Zie punt 1.21.2

Algemeen toepasbaar

ii) Verwijdering van onoplosbare stoffen door zwevende deeltjes en gedispergeerde olie terug te winnen

Zie punt 1.21.2

Algemeen toepasbaar

iii) Verwijdering van oplosbare stoffen, met inbegrip van biologische behandeling en zuivering

Zie punt 1.21.2

Algemeen toepasbaar


Mogelijke uitzonderingen op de toepasbaarheid van bepaalde BBT worden niet opgenomen in titel III van het VLAREM, maar er wordt wel een algemeen artikel opgenomen dat voorziet in een afwijkingsmogelijkheid, met toepassing van de bepalingen uit de betrokken BBT. Artikelsgewijze bespreking

VLAREM III

BBT-conclusies

Toelichting

3.7.1.1.

Toepassingsgebied

De activiteiten waarop de BBT-conclusies al dan niet betrekking hebben worden opgenomen.

3.7.1.2.

Definities

Alleen definities die niet gelijk zijn aan definities uit VLAREM én die nodig zijn om de sectorale voorwaarden te kunnen begrijpen worden opgenomen.

3.7.2.1.

Aanhef algemene en processpecifieke BBT-conclusies voor raffineren van aardolie en gas

Opgenomen.

3.7.2.2.

Toepasbaarheden

Voorwaardelijke uitzonderingen op de toepasbaarheid van bepaalde technieken uit de BBT-conclusies worden niet rechtstreeks opgenomen in VLAREM III. Dit artikel voorziet in de mogelijkheid om in de milieuvergunning een afwijking toe te staan op de artikels waarop een mogelijke beperking van de toepasbaarheid werd vermeld in de BBT-conclusies.

3.7.2.3.

1.

Opgenomen.

3.7.2.4.

2.

"een combinatie van de onderstaande technieken" impliceert dat niet alle technieken moeten worden toegepast, daarom wordt rechtstreeks naar BBT 2 uit de BBT-conclusies verwezen.

3.7.2.5.

3.

"één of een combinatie van de onderstaande technieken" impliceert dat niet alle technieken moeten worden toegepast, daarom wordt rechtstreeks naar BBT 3 uit de BBT-conclusies verwezen.

3.7.2.6.

Periodieke metingen van atmosferische emissies

Verduidelijking periodieke metingen van atmosferische emissies wordt opgenomen.

3.7.2.7.

Continue metingen van atmosferische emissies

Verduidelijking continue metingen van atmosferische emissies wordt opgenomen.

3.7.2.8.

Referentieomstan-digheden voor zuurstof

Referentieomstandigheden voor zuurstof inzake emissies naar lucht worden opgenomen.

3.7.2.9.

4.

De meetmethoden vermeld in bijlage 4.4.2. bij titel II van het VLAREM staan bovenaan in de hiërarchie van te volgen meetmethodes.

3.7.2.10.

5.

Voor de monitoring van het stikstof- en zwavelgehalte wordt een jaarlijkse frequentie opgenomen.

3.7.2.11.

6.

- Punt 1° en 2° van de BBT wordt reeds opgevangen door de bepalingen van afdeling 4.4.6 van titel II van het VLAREM. - Voor de berekening van chronische emissies op basis van emissiefactoren is eenzelfde periodiciteit voor verschillende installaties mogelijk niet wenselijk. Daarom wordt besloten dit punt te behandelen in de individuele evaluaties.

3.7.2.12.

7.

Opgenomen.

3.7.2.13.

4, 8.

Tabel 2.

- Indien een BBT-conclusie een BBT-GEN bevat worden technieken niet opgenomen in titel III van het VLAREM. - De bovengrens van de BBT-GEN wordt opgenomen. - Voetnoten (1) en (2) worden niet opgenomen. Deze zullen geëvalueerd worden tijdens de individuele toetsingen. - De relevante meetfrequentie uit BBT 4 wordt opgenomen.

3.7.2.14.

9.

Opgenomen.

3.7.2.15.

10.

Tabel 3.

- De meetmethoden vermeld in bijlage 4.2.5.2 bij titel II van het VLAREM staan bovenaan in de hiërarchie van te volgen meetmethodes. - De minimale monitoringfrequenties uit tabel 3 worden opgenomen. - Voetnoot (2) wordt aangepast aan de bepalingen uit artikel 4.2.6.1. van titel II van het VLAREM. - Voetnoot (3) is te voorwaardelijk en wordt niet opgenomen. Ze kan geëvalueerd worden in de individuele evaluaties. - Voetnoot (4) wordt opgenomen, met de toevoeging dat de correlatie tussen CZV en TOC vastgesteld moet worden door een erkend MER-deskundige.

3.7.2.16.

11, 53.

- Aangezien alle technieken moeten worden gebruikt, worden ze opgenomen in VLAREM III. - De toepasbaarheid voor bestaande eenheden wordt niet opgenomen, maar kan getoetst worden bij de individuele evaluaties.

3.7.2.17.

Middelingstijden voor emissies naar water

Middelingstijden voor emissies naar water worden opgenomen, met bijkomend de verduidelijking dat het jaargemiddelde een voortschrijdend gemiddelde betreft.

3.7.2.18.

12.

Tabel 3.

- Voor de parameters waarvoor de emissiegrenswaarden uit VLAREM II strenger zijn dan de bepalingen uit de BREF REF, werden de emissiegrenswaarden uit VLAREM II overgenomen in VLAREM III. - Voor Pb en ZS is het niet duidelijk welke emissiegrenswaarde het strengst is (VLAREM II of BBT-GEN). In dit geval werden de bovengrens van de BBT-GEN overgenomen in VLAREM III. Bij een individuele evaluatie kan dan nagegaan worden welke EGW van toepassing is. - Voor de overige parameters werd de bovengrens van de BBT-GEN overgenomen in VLAREM III. - Waar de meetwaarden schepmonsters betreffen, wordt verduidelijkt dat het om absolute normen gaat. - Voetnoot (6) werd niet opgenomen. Dit zal geëvalueerd worden tijdens de individuele toetsingen.

/

13.

- Deze BBT is niet algemeen toepasbaar en handhaafbaar en wordt daarom niet opgenomen. Bovendien blijven de EGW uit BBT 12 onverminderd van toepassing. - Tijdens de individuele evaluaties kunnen de technieken uit deze BBT wel getoetst worden.

3.7.2.19.

14.

Opgenomen.

3.7.2.20.

15.

"één of een combinatie van de onderstaande technieken" impliceert dat niet alle technieken moeten worden toegepast, daarom wordt rechtstreeks naar BBT 15 uit de BBT-conclusies verwezen.

3.7.2.21.

16.

"één of een combinatie van de onderstaande technieken" impliceert dat niet alle technieken moeten worden toegepast, daarom wordt rechtstreeks naar BBT 16 uit de BBT-conclusies verwezen.

3.7.2.22.

17.

"één of een combinatie van de onderstaande technieken" impliceert dat niet alle technieken moeten worden toegepast, daarom wordt rechtstreeks naar BBT 17 uit de BBT-conclusies verwezen.

3.7.2.23.

18.

- Aangezien alle technieken moeten worden gebruikt, worden ze opgenomen in VLAREM III. - De toepasbaarheid voor bestaande eenheden wordt niet opgenomen, maar kan getoetst worden bij de individuele evaluaties. - Punt 3° wordt reeds opgevangen door de bepalingen van afdeling 4.4.6 van titel II van het VLAREM.

3.7.3.1.1.

19.

Opgenomen, inclusief de verplichting om veiligheidsvereisten in acht te nemen.

3.7.3.1.2.

20.

"een combinatie van de onderstaande technieken", waarbij slechts twee technieken worden voorgesteld, impliceert dat alle technieken moeten worden toegepast. Daarom worden de technieken opgenomen in VLAREM III.

3.7.3.2.1.

21.

Opgenomen.

3.7.4.1.

22.

"één of een combinatie van de onderstaande technieken" impliceert dat niet alle technieken moeten worden toegepast, daarom wordt rechtstreeks naar BBT 22 uit de BBT-conclusies verwezen.

3.7.5.1.

23.

"één van de onderstaande technieken" impliceert dat niet alle technieken moeten worden toegepast, daarom wordt rechtstreeks naar BBT 23 uit de BBT-conclusies verwezen.

3.7.6.1.

27.

- "één of een combinatie van de onderstaande technieken" impliceert dat niet alle technieken moeten worden toegepast, daarom wordt rechtstreeks naar BBT 27 uit de BBT-conclusies verwezen. - Aangezien er rechtstreeks verwezen wordt naar de BBT-conclusies, worden de toepasbaarheden niet opgenomen in VLAREM III.

3.7.6.2.

24, 25, 26, 27.

Tabellen 4, 5, 6, 7.

- BBT 24, 25, 26 en 27 worden geïntegreerd in art. 3.7.6.2. - Indien een BBT-conclusie een BBT-GEN bevat worden technieken niet opgenomen in titel III van het VLAREM. - De bovengrenzen van de BBT-GEN worden opgenomen. - Voetnoot (1) van tabel 4 wordt deels geïntegreerd in de tabel in VLAREM III. De toepassing van de SCR-techniek zal geëvalueerd worden bij de individuele toetsingen. - Voetnoot (1) van tabel 5 wordt opgenomen. - Voetnoot (2) van tabel 5 wordt niet opgenomen. Dit zal geëvalueerd worden tijdens de individuele toetsingen. - Voetnoot (1) van tabel 6 wordt geïntegreerd in de tabel in VLAREM III. - Voetnoot (1) van tabel 7 wordt niet opgenomen, maar kan getoetst worden bij de individuele toetsingen.

3.7.6.3.

4.

- De meetfrequenties voor de concentratie van de parameters in de afgassen van de regenerator van het katalytisch kraakproces, die worden weergegeven in BBT 4, worden opgenomen. - Voetnoten (1), (4) en (7) worden opgenomen. - Voetnoot (2) wordt geïntegreerd in de tabel. - Voetnoot (5) wordt opgenomen. Afwijking kan verleend worden via de milieuvergunning.

3.7.7.1.

4, 28.

- "één of een combinatie van de onderstaande technieken" impliceert dat niet alle technieken moeten worden toegepast, daarom wordt rechtstreeks naar BBT 28 uit de BBT-conclusies verwezen. - De relevante meetfrequentie uit BBT 4 wordt opgenomen.

3.7.8.1.

29.

"één of een combinatie van de onderstaande technieken" impliceert dat niet alle technieken moeten worden toegepast, daarom wordt rechtstreeks naar BBT 29 uit de BBT-conclusies verwezen.

3.7.8.2.

30.

De toepasbaarheid wordt getoetst tijdens de individuele toetsingen.

3.7.8.3.

31.

"één of een combinatie van de onderstaande technieken" impliceert dat niet alle technieken moeten worden toegepast, daarom wordt rechtstreeks naar BBT 31 uit de BBT-conclusies verwezen.

3.7.8.4.

32.

Tabel 8.

- Indien een BBT-conclusie een BBT-GEN bevat worden technieken niet opgenomen in titel III van het VLAREM. - De bovengrens van de BBT-GEN wordt opgenomen. - Voetnoot (1) wordt niet opgenomen. Dit zal geëvalueerd worden tijdens de individuele toetsingen. - Voetnoot (2) wordt opgenomen.

3.7.8.5.

4.

- De meetfrequenties voor de concentratie van de parameters in de afgassen van calcineereenheden, die worden weergegeven in BBT 4, worden opgenomen. - Voetnoten (1) en (4) worden opgenomen. - Voetnoot (2) wordt geïntegreerd in de tabel.

3.7.9.1.

33.

"één of een combinatie van de onderstaande technieken" impliceert dat niet alle technieken moeten worden toegepast, daarom wordt rechtstreeks naar BBT 33 uit de BBT-conclusies verwezen.

3.7.10.1.

34, 35, 36, 37.

Tabellen 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15.

- BBT 34, 35, 36, 37 worden geïntegreerd in Art. 3.7.10.1. - Indien een BBT-conclusie een BBT-GEN bevat worden technieken niet opgenomen in titel III van het VLAREM. - Voor stookinstallaties is een degelijke vergelijking van de bepalingen, BBT-GEN's uit de BREF REF met de voorwaarden, emissiegrenswaarden, uit VLAREM II zeer moeilijk. - Daarom worden de bepalingen, BBT-GEN, uit de BREF REF overgenomen in VLAREM III als sectorale voorwaarden. In concrete dossiers zal steeds de strengste voorwaarde, deze uit VLAREM II of VLAREM III, gelden. - De bovengrenzen van de BBT-GEN worden opgenomen. - Voetnoot (1) uit tabel 9 wordt geïntegreerd in de aanhef van het artikel. - Voetnoot (2) uit tabel 9 wordt geïntegreerd in de tabel in VLAREM III. - Voetnoot (1) uit tabel 10 wordt geïntegreerd in de tabel in VLAREM III. - Voetnoot (1) uit tabel 11 wordt opgenomen. - Voetnoot (2) uit tabel 11 wordt niet opgenomen. Dit zal geëvalueerd worden tijdens de individuele toetsingen. - Voetnoten (1) en (2) van tabel 12 worden niet opgenomen. Dit zal geëvalueerd worden tijdens de individuele toetsingen. - Voetnoot (1) uit tabel 13 wordt opgenomen.

3.7.10.2.

4.

- De meetfrequenties voor de concentratie van de parameters in de rookgassen van verbrandingseenheden, die worden weergegeven in BBT 4, worden opgenomen. Een vergelijking is gemaakt met de huidige bepalingen van VLAREM II en de strengste voorwaarden zijn opgenomen. - De bepaling "in afwijking van artikel 5.43.2.20 en artikel 5.43.3.25 van titel II van het VLAREM" wordt opgenomen. Voor stookinstallaties die aanwezig zijn in inrichtingen voor het raffineren van aardolie en gas wordt de meetstrategie opgenomen in dit artikel en zijn de bepalingen uit artikel 5.43.2.20 en 5.43.3.25 niet langer van toepassing. - Voetnoten (1) en (4) worden opgenomen. - Voetnoot (2) wordt geïntegreerd in de tabel. - Voetnoot (3) wordt geïntegreerd in de aanhef van het artikel. - Voetnoot (4) wordt opgenomen - Voetnoot (5) wordt opgenomen. Afwijking kan verleend worden via de milieuvergunning. - Voetnoot (8) wordt opgenomen.

3.7.10.3.

Verhouding met bepalingen uit VLAREM II. Verduidelijking dat voor grote stookinstallaties aanvullend de bepalingen van afdeling 5.43.3. en/of - indien toepasselijk - de bepalingen van afdeling 5.20.2 van titel II van het VLAREM gelden.

3.7.11.1.

38.

Opgenomen.

3.7.11.2.

39.

Opgenomen.

3.7.12.1.

40.

Opgenomen.

3.7.13.1.

41.

"alle onderstaande technieken" impliceert dat alle technieken moeten worden toegepast. Daarom worden de technieken opgenomen in VLAREM III.

3.7.13.2.

42.

"één of een combinatie van de onderstaande technieken" impliceert dat niet alle technieken moeten worden toegepast, daarom wordt rechtstreeks naar BBT 34 uit de BBT-conclusies verwezen.

3.7.13.3.

43.

Opgenomen.

3.7.14.1.

44.

De uitzondering op de toepasbaarheid is te voorwaardelijk en wordt niet opgenomen, maar wordt beoordeeld tijdens de individuele toetsingen.

3.7.14.2.

45.

Opgenomen.

3.7.14.3.

46.

De uitzondering op de toepasbaarheid is te voorwaardelijk en wordt niet opgenomen, maar wordt beoordeeld tijdens de individuele toetsingen.

3.7.15.1.

47.

De uitzondering op de toepasbaarheid is te voorwaardelijk en wordt niet opgenomen, maar wordt beoordeeld tijdens de individuele toetsingen.

3.7.15.2.

48.

Opgenomen.

3.7.16.1.

49.

- VLAREM II is uitgebreider en specifieker, maar niet in alle gevallen strenger dan de BREF REF. - Paragrafen 1 t.e.m. 7 van artikel 5.17.4.4.2.2 van VLAREM II worden verplaatst naar VLAREM III aangezien deze enkel van toepassing zijn voor GPBV-installaties. Paragraaf 8 wordt niet overgenomen in VLAREM III, aangezien dit niet steeds gecontroleerd kan worden bij intern vlottende daken en de hersteltermijn niet realistisch is. Bovendien zullen opslagtanks jaarlijks geïnspecteerd moeten worden met de IR-camera. Hiervoor wordt via een afzonderlijk wijzigingsbesluit een subafdeling 5.17.4.5 in titel II van het VLAREM ingevoegd. Indien de BBT-conclusies strenger zijn, wordt het artikel aangepast aan de BBT-conclusies. Ook de scope van het artikel wordt aangepast aan de scope van de BBT-conclusies. - Voor bestaande tanks zouden bestaande dichtingen vervangen kunnen worden door meer performante dichtingen bij het algemeen onderzoek van de tank. Dit zal geëvalueerd worden bij de individuele toetsingen.

3.7.16.2.

50.

"één of een combinatie van de onderstaande technieken" impliceert dat niet alle technieken moeten worden toegepast, daarom wordt rechtstreeks naar BBT 50 uit de BBT-conclusies verwezen.

3.7.16.3.

51.

"één of een combinatie van de onderstaande technieken" impliceert dat niet alle technieken moeten worden toegepast, daarom wordt rechtstreeks naar BBT 51 uit de BBT-conclusies verwezen.

3.7.16.4.

52.

Tabel 16.

- VLAREM II is uitgebreider en specifieker dan de BREF REF. - De bepalingen uit artikel 5.17.4.4.4.2.2. die van toepassing zijn op het voorkomen of beperken van VOS-emissies naar lucht afkomstig van het laden en lossen, en die uitgebreider zijn dan de BREF REF, worden verplaatst naar VLAREM III, aangezien deze enkel van toepassing zijn voor GPBV-installaties. Indien de BBT-conclusies strenger zijn, wordt het artikel aangepast aan de BBT-conclusies. - Paragraaf 12 van artikel 5.17.4.4.2.2 is niet langer relevant en wordt geschrapt. De toepasbaarheid wordt opgenomen in paragraaf 1. - Voetnoot (1) wordt opgenomen. Een afwijking kan verleend worden via de milieuvergunning. Dit zal geëvalueerd worden in de individuele toetsingen. - Voetnoten (1) van tabel 16 wordt opgenomen. Er wordt verwezen naar de toepasselijke bepalingen van VLAREM II. - Voetnoot (2) van tabel 16 wordt niet opgenomen. Dit zal geëvalueerd worden tijdens de individuele toetsingen. - Voetnoot (3) van tabel 16 wordt niet opgenomen, maar wordt getoetst tijdens de individuele evaluatie. - Er wordt voor gekozen om niet de bovengrens van de BBT-GEN voor NMVOS op te nemen in VLAREM III, maar wel een emissiegrenswaarde te kiezen die is aangepast aan de situatie in Vlaanderen.

3.7.17.1.

54.

- "alle onderstaande technieken" impliceert dat alle technieken moeten worden toegepast. Daarom worden de technieken opgenomen in VLAREM III. - Voetnoot (1) wordt niet opgenomen. De toepasbaarheid is te voorwaardelijk en wordt niet opgenomen in VLAREM III, maar wordt getoetst tijdens de individuele evaluaties. - Voetnoot (1) van tabel 17 wordt opgenomen.

3.7.17.2.

4.

- De meetfrequentie voor de concentratie van SO2 in de geloosde afgassen van zwavelterugwinningseenheden uit BBT 4 wordt opgenomen. - Voetnoot (6) wordt opgenomen.

3.7.18.1.

55.

Opgenomen.

3.7.18.2.

56.

"BBT om de onderstaande technieken te gebruiken" impliceert dat alle technieken moeten worden toegepast. Daarom worden de technieken opgenomen in VLAREM III.

3.7.19.1.

57, 58.

- De BREF REF biedt, in afwijking van BBT 24, BBT34, BBT26, BBT36 en BBT54 voor bestaande installaties, de mogelijkheid tot geïntegreerd emissiebeheer via BBT 57 en BBT 58, echter enkel voor de parameters NOx en SO2, en enkel voor de verbrandingsinstallaties, de (gefluïdiseerd) katalytische kraakinstallaties, en bijkomend voor beheer van SO2-emissies, de zwavelherwinningseenheden. Er worden geen BBT-GEN geformuleerd, maar er wordt gesteld dat "de resulterende totale emissies gelijk moeten zijn aan of lager moeten liggen dan de emissies die behaald zouden worden als de BBT-GEN's eenheid per eenheid worden toegepast."

- VLAREM II vermeldt emissiegrenswaarden die betrekking hebben op de som van de emissies, afkomstig van de stookinstallaties, inbegrepen de gasturbines in warmte-krachttoepassing, geïnstalleerd op het bedrijfsterrein van de raffinaderij en al dan niet uitgebaat door de raffinaderij zelf, en de procesinstallaties. De emissiegrenswaarden hebben betrekking op de parameters SO2, NOx, stof, CO, Ni en V. Aanvullend gelden er emissiegrenswaarden voor grote stookinstallaties, alsook een minimale zwavelomzettingsgraad voor Claus-installaties. - Omdat de bepalingen betreffende geïntegreerd emissiebeheer uit VLAREM II en de BREF REF een verschillende toepassing kennen, worden de bepalingen uit de BREF REF overgenomen in VLAREM III. De huidige bepalingen worden behouden in VLAREM II.

- Indien een exploitant een techniek voor geïntegreerd emissiebeheer wilt hanteren, wordt dit samen met de van toepassing zijnde emissiegrenswaarden vastgelegd in de milieuvergunning. Hiertoe kan de afdeling bevoegd voor milieuvergunningen de exploitant om de informatie vermeld in bijlage 3.7.1. verzoeken. - Indien een exploitant een techniek voor geïntegreerd emissiebeheer toepast, wordt op uiterlijk 30 maart 2020 een rapportage zoals bepaald in bijlage 3.7.2. bezorgd aan de afdeling bevoegd voor milieuvergunningen. Deze informatie dient conform het uitvoeringsbesluit 2014/768/EU van de Commissie van 30 oktober 2014 door de lidstaten uiterlijk op 30 september 2020 aan de Commissie ter beschikking gesteld te worden.

Artikel 17 Dit artikel voorziet in de toevoeging van bijlage 3.7.1 aan VLAREM III. In deze bijlage wordt de informatie gespecifieerd die de exploitant op verzoek aan de afdeling bevoegd voor milieuvergunningen moet bezorgen, indien hij een techniek voor geïntegreerd emissiebeheer wil toepassen. Deze informatie is gebaseerd op het uitvoeringsbesluit 2014/768/EU van de Commissie van 9 oktober 2014.

Artikel 18 Dit artikel voorziet in de toevoeging van bijlage 3.7.2 aan VLAREM III. In deze bijlage wordt de informatie gespecifieerd die de exploitant aan de afdeling bevoegd voor milieuvergunningen moet bezorgen, uiterlijk op 30 maart 2020, indien hij een techniek voor geïntegreerd emissiebeheer toepast. Deze informatie dient conform het uitvoeringsbesluit 2014/768/EU van de Commissie van 9 oktober 2014 door de lidstaten uiterlijk op 30 september 2020 aan de Commissie ter beschikking gesteld te worden. HOOFDSTUK 3. - Slotbepalingen Artikel 19 Dit artikel voorziet in de overgangsbepaling voor de wijzigingen aan titel II van het VLAREM die gelinkt zijn aan de BBT-conclusies voor het raffineren van aardolie en gas.

Artikel 20 Dit artikel stelt de klassieke slotbepaling vast.

Brussel, 11 december 2015.

De minister-president van de Vlaamse Regering, G. BOURGEOIS De Vlaamse minister van Omgeving, Natuur en Landbouw, J. SCHAUVLIEGE

ADVIES 57.880/1 VAN 30 SEPTEMBER 2015 VAN DE RAAD VAN STATE, AFDELING WETGEVING, OVER EEN ONTWERP VAN BESLUIT VAN DE VLAAMSE REGERING `TOT WIJZIGING VAN TITEL III VAN HET VLAREM VAN 16 MEI 2014, WAT BETREFT DE OMZETTING VAN DE BBT-CONCLUSIES VOOR DE SECTOREN VOOR HET LOOIEN VAN HUIDEN EN VELLEN, DE PRODUCTIE VAN CEMENT, KALK EN MAGNESIUMOXIDE, DE PRODUCTIE VAN CHLOORALKALI, DE PRODUCTIE VAN PULP, PAPIER EN KARTON EN VOOR HET RAFFINEREN VAN AARDOLIE EN GAS ' Op 14 juli 2015 is de Raad van State, afdeling Wetgeving, door de Vlaamse minister van Omgeving, Natuur en Landbouw verzocht binnen een termijn van dertig dagen, verlengd tot 30 september 2015, een advies te verstrekken over een ontwerp van besluit van de Vlaamse Regering `tot wijziging van titel III van het VLAREM van 16 mei 2014, wat betreft de omzetting van de BBT-conclusies voor de sectoren voor het looien van huiden en vellen, de productie van cement, kalk en magnesiumoxide, de productie van chlooralkali, de productie van pulp, papier en karton en voor het raffineren van aardolie en gas '.

Het ontwerp is door de eerste kamer onderzocht op 17 september 2015 .

De kamer was samengesteld uit Marnix VAN DAMME, kamervoorzitter, Wilfried VAN VAERENBERGH en Wouter PAS, staatsraden, Marc RIGAUX, assessor, en Greet VERBERCKMOES, griffier.

Het verslag is uitgebracht door Kristine BAMS, eerste auditeur .

Het advies, waarvan de tekst hierna volgt, is gegeven op 30 september 2015 . 1. Met toepassing van artikel 84, § 3, eerste lid, van de wetten op de Raad van State, gecoördineerd op 12 januari 1973, heeft de afdeling Wetgeving zich toegespitst op het onderzoek van de bevoegdheid van de steller van de handeling, van de rechtsgrond, alsmede van de vraag of aan de te vervullen vormvereisten is voldaan. STREKKING EN RECHTSGROND VAN HET ONTWERP 2. Het om advies voorgelegde ontwerp van besluit strekt tot het wijzigen van, eensdeels, het besluit van de Vlaamse Regering van 1 juni 1995 `houdende algemene en sectorale bepalingen inzake milieuhygiëne' (VLAREM II genoemd) en, anderdeels, het besluit van de Vlaamse Regering van 16 mei 2014 `houdende bijkomende algemene en sectorale milieuvoorwaarden voor GPBV-installaties (1)' (VLAREM III genoemd). De ontworpen wijzigingen van VLAREM II betreffen de sectorale milieuvoorwaarden voor inrichtingen bedoeld in rubriek 17 voor zover het gevaarlijke vaste stoffen of vloeistoffen betreft (artikel 1 van het ontwerp), rubrieken 1.1 en 20.1.2. van de indelingslijst (artikelen 2 tot 7) en stookinstallaties (artikel 8). De desbetreffende wijzigingsbepalingen treden in werking op 28 oktober 2018 (artikel 19).

Wat de ontworpen wijzigingen van VLAREM III betreft, is er vooreerst een aanvulling van de elementen die moeten worden opgenomen in een aanvraag tot afwijking van de BBT-GEN (2) (artikel 9). Daarnaast worden de toepassing en de voorrang van de delen 2 en 3 van VLAREM III geregeld (artikel 10) en wordt het gebruik van het controlemeetprogramma van de bijlagen 4.2.5.2. en 4.4.4. van VLAREM II beperkt in het kader van VLAREM III om te voldoen aan de BBT-conclusies van de Europese Commissie (artikel 11). Tevens worden de sectorale voorwaarden voor ijzer- en staalproductie (artikelen 12 tot 14) en de productie van glas (artikel 15) aangepast. Tot slot wordt VLAREM III aangevuld met sectorale milieuvoorwaarden die gelden voor bepaalde GPBV-installaties (artikelen 16 tot 18). 3. Rechtsgrond voor de ontworpen regeling wordt geboden door artikel 20, eerste en derde lid, van het decreet van 28 juni 1985 `betreffende de milieuvergunning'.Wat specifiek het ontworpen artikel 3.7.19.1 van VLAREM III betreft, inzake het geïntegreerd emissiebeheer (artikel 16 van het ontwerp), wordt mede rechtsgrond geboden door artikel 22, vierde lid, van het decreet van 28 juni 1985.

ONDERZOEK VAN DE TEKST Opschrift 4. De ontworpen regeling blijft niet beperkt tot het wijzigen van het besluit van de Vlaamse Regering van 16 mei 2014, maar houdt ook wijzigingen in van het besluit van de Vlaamse Regering van 1 juni 1995 (zie de artikelen 1 tot 8 van het ontwerp).In het opschrift van het ontwerp zou daarvan eveneens melding moeten worden gemaakt met het oog op een correcte weergave van de draagwijdte van de ontworpen regeling.

Aanhef 5. De wets- en decretale bepalingen waarnaar wordt verwezen in de eerste vijf leden en in het zevende tot het negende lid van de aanhef van het ontwerp strekken de ontworpen regeling niet tot rechtsgrond en worden er evenmin door gewijzigd.De betrokken leden dienen derhalve uit de aanhef te worden weggelaten. 6. In het zesde lid van de aanhef van het ontwerp zoals het om advies is voorgelegd en dat, gelet op opmerking 5, het eerste lid van de aanhef dient te worden, wordt tevens melding gemaakt van de artikelen 21, § 3, en 22bis, § 1, tweede lid, van het decreet van 28 juni 1985. Aangezien deze laatste bepalingen geen rechtsgrond bieden voor de ontworpen regeling, dient de vermelding ervan in het betrokken lid van de aanhef te worden weggelaten. 7. In het lid van de aanhef waarin wordt verwezen naar het advies van de Raad van State vervange men de woorden ", met toepassing van artikel 84, § 1, eerste lid, 1°, van de wetten op de Raad van State," door de woorden ", met toepassing van artikel 84, § 1, eerste lid, 2°, van de wetten op de Raad van State,". Artikel 16 8. In diverse van de ontworpen bepalingen onder artikel 16 van het ontwerp wordt verwezen naar "BBT-conclusies", zonder dat de betrokken voorschriften worden overgenomen in de tekst van het ontwerp (3). De gemachtigde verduidelijkte deze werkwijze als volgt: "In het Verslag aan de Vlaamse Regering, toegevoegd bij dit ontwerp besluit ter verduidelijking en motivatie van de bepalingen in het wijzigingsbesluit, kan over dit algemene principe het volgende teruggevonden worden: Wanneer geen emissiegrenswaarde wordt voorgeschreven in de BBT-conclusies wordt ervoor gekozen om enkel de technieken over te nemen indien de exploitant verplicht wordt "alle" technieken toe te passen. De exploitant heeft via artikel 1.7. van titel III van het VLAREM wel steeds de mogelijkheid om een andere beste beschikbare techniek toe te passen om het beoogde van de betreffende BBT te kunnen halen. Wanneer de exploitant verplicht wordt om een of meerdere (of een combinatie van) technieken toe te passen wordt er rechtstreeks naar de BBT-conclusies verwezen waar alle technieken staan opgesomd. Dit algemene principe werd reeds toegepast bij de eerste omzettingen van BBT-Conclusies sinds de Richtlijn Industriële Emissies (nl. de BBT-Conclusies voor de productie van ijzer- en staal en de productie van glas), en telkens gemotiveerd in het bijhorende Verslag aan de Vlaamse Regering." Dergelijke regeling door verwijzing naar "BBT-conclusies" valt enkel te billijken in zoverre de betrokken conclusies voldoende toegankelijk zijn en de verwijzing ernaar niet gebeurt ten koste van de duidelijkheid van de ontworpen regeling. Indien dat niet het geval is, dienen de betrokken conclusies te worden weergegeven in de tekst van het ontwerp.

Er dient bovendien op te worden toegezien dat de emissiegrenswaarden in het ontwerp worden vastgesteld met inachtneming van de emissiegrenswaarden die voortvloeien uit de BBT-conclusies zoals die worden vastgesteld in de overeenstemmende uitvoeringsbesluiten van de Europese Commissie. In artikel 15, lid 3, van richtlijn 2010/75/EU van het Europees Parlement en de Raad van 24 november 2010 `inzake industriële emissies (geïntegreerde preventie en bestrijding van verontreiniging)' wordt in dat verband bepaald dat de bevoegde autoriteit emissiegrenswaarden vaststelt die waarborgen dat de emissies onder normale bedrijfsomstandigheden niet hoger zijn dan de met de beste beschikbare technieken geassocieerde emissieniveaus zoals vastgesteld in de in artikel 13, lid 5, van de richtlijn bedoelde besluiten over BBT-conclusies. Vraag is of de tekst van het ontwerp dat steeds mogelijk maakt en of deze laatste op dat punt niet het best aan een bijkomend onderzoek wordt onderworpen (4).

DE GRIFFIER, Greet VERBERCKMOES DE VOORZITTER, Marnix VAN DAMME _______ Nota's (1) "GPBV" staat voor "Geïntegreerde preventie en bestrijding van verontreiniging".(2) "BBT-GEN" staat voor "Met de beste beschikbare technieken geassocieerde emissieniveaus". (3) Zie bijvoorbeeld de ontworpen artikelen 3.3.5.1 tot 3.3.5.3, 3.3.9.3, 3.6.3.4.2, 3.7.2.4 en 3.7.19.1, van het besluit van de Vlaamse Regering van 16 mei 2004. (4) Zie onder meer de tabel bij de ontworpen artikelen 3.3.6.1, 3.3.6.2, 3.3.10.2 en 3.4.3.18 (artikel 16 van het ontwerp).

11 DECEMBER 2015. - Besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van titel II van het VLAREM van 1 juni 1995 en titel III van het VLAREM van 16 mei 2014, wat betreft de omzetting van de BBT-conclusies voor de sectoren voor het looien van huiden en vellen, de productie van cement, kalk en magnesiumoxide, de productie van chlooralkali, de productie van pulp, papier en karton en voor het raffineren van aardolie en gas De Vlaamse Regering, Gelet op het decreet van 28 juni 1985 betreffende de milieuvergunning, artikel 20, eerste lid, vervangen bij het decreet van 25 mei 2012, en derde lid, ingevoegd bij het decreet van 25 mei 2012 en artikel 22, vierde lid, ingevoegd bij het decreet van 16 januari 2004;

Gelet op het besluit van de Vlaamse Regering van 1 juni 1995 houdende algemene en sectorale bepalingen inzake milieuhygiëne;

Gelet op titel III van het VLAREM van 16 mei 2014;

Gelet op de adviezen van de Inspectie van Financiën, gegeven op 7 april 2015 en 25 juni 2015;

Gelet op advies 57.880/1 van de Raad van State, gegeven op 30 september 2015, met toepassing van artikel 84, § 1, eerste lid, 2°, van de wetten op de Raad van State, gecoördineerd op 12 januari 1973;

Overwegende dat dit besluit een aanpassing inhoudt van het VLAREM ten gevolge van BBT-conclusies als vermeld in richtlijn 2010/75/EU van het Europees Parlement en de Raad van 24 november 2010 inzake industriële emissies (geïntegreerde preventie en bestrijding van verontreiniging);

Op voorstel van de Vlaamse minister van Omgeving, Natuur en Landbouw;

Na beraadslaging, Besluit : HOOFDSTUK 1. - Wijzigingen van titel II van het VLAREM

Artikel 1.In afdeling 5.17.4 van het besluit van de Vlaamse Regering van 1 juni 1995 houdende algemene en sectorale bepalingen inzake milieuhygiëne, het laatst gewijzigd bij het besluit van de Vlaamse Regering van 16 mei 2014, wordt onderafdeling 5.17.4.4.2, die bestaat uit artikel 5.17.4.4.2.1 en 5.17.4.4.2.2, opgeheven.

Art. 2.In afdeling 5.20.2 van hetzelfde besluit, het laatst gewijzigd bij het besluit van de Vlaamse Regering van 16 mei 2014, wordt een artikel 5.20.2.1bis ingevoegd, dat luidt als volgt: "Art. 5.20.2.1bis. De emissiegrenswaarden voor verbrandingseenheden, vermeld in dit hoofdstuk, zijn gedefinieerd bij een referentiezuurstofgehalte in de afgassen van 6% voor vaste brandstoffen, 3% voor verbrandingseenheden, met uitzondering van gasturbines en stationaire motoren, die vloeibare en gasvormige brandstoffen gebruiken, en 15% voor gasturbines, met inbegrip van STEG, en stationaire motoren.

De emissiegrenswaarden voor de regeneratoren van het katalytische kraakproces en voor de eenheden voor zwavelterugwinning uit het afvalgas, vermeld in dit hoofdstuk, zijn gedefinieerd bij een referentiezuurstofgehalte in de afgassen van 3%.".

Art. 3.In artikel 5.20.2.2, § 1, eerste lid, van hetzelfde besluit, vervangen bij het besluit van de Vlaamse Regering van 7 juni 2013, wordt de zinsnede "hoofdstuk 5.31" opgeheven.

Art. 4.In artikel 5.20.2.3, § 1, van hetzelfde besluit, vervangen bij het besluit van de Vlaamse Regering van 7 juni 2013 en gewijzigd bij het besluit van de Vlaamse Regering van 16 mei 2014, wordt de zinsnede "Die emissiegrenswaarden zijn gedefinieerd bij een referentiezuurstofgehalte in de afgassen van 3%:" opgeheven.

Art. 5.Artikel 5.20.2.4 van hetzelfde besluit, opgeheven door het besluit van de Vlaamse Regering van 7 juni 2013, wordt opnieuw opgenomen in de volgende lezing: "Art. 5.20.2.4. Voor de meetstrategie voor stookinstallaties die raffinagebrandstoffen verbranden, gelden de meetfrequenties, vermeld in artikel 3.7.10.2 van titel III van het VLAREM. Voor de meetstrategie voor stookinstallaties die alleen conventionele of commerciële brandstoffen gebruiken, gelden de meetfrequenties, vermeld in artikel 5.43.2.20 tot en met 5.43.2.30 en artikel 5.43.3.25 tot en met 5.43.3.32.

Voor de beoordeling van de meetresultaten met betrekking tot de toetsing van de emissiegrenswaarden voor grote stookinstallaties, vermeld in artikel 5.20.2.3 van dit besluit, gelden de bepalingen, vermeld in artikel 5.43.3.33 tot en met 5.43.3.39 van dit besluit.".

Art. 6.In artikel 5.20.2.6 van hetzelfde besluit, ingevoegd bij het besluit van de Vlaamse Regering van 23 april 2004 en vervangen bij het besluit van de Vlaamse Regering van 7 juni 2013, worden de volgende wijzigingen aangebracht: 1° punt 2° wordt vervangen door wat volgt: "2° voor de meetstrategie voor procesinstallaties gelden de bepalingen, vermeld in artikel 3.7.2.10, 3.7.2.15, 3.7.6.3, 3.7.8.5 en 3.7.10.2 van titel III van het VLAREM. Voor procesinstallaties waarvoor geen meetstrategie voor stof, SO2, NOx, CO, Ni of V is opgenomen in het voormelde hoofdstuk, worden continue restgasmetingen uitgevoerd of worden de emissies berekend op basis van continue of periodiek gemeten relevante parameters;"; 2° in punt 3°, a), wordt de inleidende zin vervangen door wat volgt: "er wordt aan de emissiegrenswaarden, vermeld in artikel 5.20.2.2, § 1, geacht te zijn voldaan als uit de evaluatie van de resultaten van de metingen of berekeningen voor de bedrijfsduur tijdens een kalenderjaar, zonder verrekening van de nauwkeurigheid, vermeld in artikel 4.4.4.2, § 5, blijkt dat:"; 3° in punt 3° wordt punt b) opgeheven.

Art. 7.In artikel 5.20.2.7 van hetzelfde besluit, ingevoegd bij het besluit van de Vlaamse Regering van 23 april 2004, vervangen bij het besluit van de Vlaamse Regering van 7 juni 2013 en gewijzigd bij het besluit van de Vlaamse Regering van 16 mei 2014, wordt paragraaf 3 vervangen door wat volgt: " § 3. Het zwavelterugwinningsrendement van de hele behandelingsketen voor waterstofsulfidehoudende afgassen bedraagt: 1° minimaal 99,5% voor installaties waarvoor de eerste vergunning tot exploitatie is verleend op of na 1 januari 2007;2° minimaal 98,5% voor installaties waarvoor de eerste vergunning tot exploitatie is verleend voor 1 januari 2007. Het zwavelterugwinningsrendement voor de hele behandelingsketen, met inbegrip van zwavelterugwinningseenheden en restgasbehandelingseenheden, wordt berekend als het zwavelgehalte in de toevoer dat wordt teruggewonnen in de zwavelstroom die naar de verzamelkamers wordt afgeleid. Als de toegepaste techniek geen terugwinning van zwavel omvat, heeft dat betrekking op het zwavelverwijderingsrendement, uitgedrukt als het zwavelpercentage dat door de hele behandelingsketen is verwijderd.".

Art. 8.In artikel 5.43.3.25, § 2, 1°, van hetzelfde besluit, ingevoegd bij het besluit van de Vlaamse Regering van 7 juni 2013, wordt de zinsnede "of met ontzwaveld raffinaderijgas waarvan het zwavelgehalte minder dan 150 ppm bedraagt" opgeheven. HOOFDSTUK 2. - Wijzigingen van titel III van het VLAREM

Art. 9.In artikel 1.4, derde lid, van titel III van het VLAREM van 16 mei 2014 wordt tussen het woord "omvat" en de woorden "de volgende elementen" de zinsnede "naast de gegevens van de aanvrager (naam, voornaam, adres), een eventuele contactpersoon (naam, voornaam, e-mailadres of telefoonnummer) en de inrichting (ondernemingsnummer, naam, adres van de exploitatiezetel en de kadastrale percelen waarop de inrichting gelegen is of gepland is)" ingevoegd.

Art. 10.Aan deel 1 van hetzelfde besluit, wordt een artikel 1.10 toegevoegd, dat luidt als volgt: "Art. 1.10. Met behoud van de toepassing van artikel 1.3 en 1.7 van dit besluit en tenzij anders vermeld in dit besluit, zijn de algemene en sectorale milieuvoorwaarden opgenomen in deel 2 en deel 3 van dit besluit van toepassing op inrichtingen en activiteiten die op de datum van inwerkingtreding van de milieuvoorwaarden zijn vergund en hebben zij voorrang op de bijzondere milieuvoorwaarden en de voorwaarden opgenomen in de individuele afwijkingen verleend op milieuvoorwaarden van titel II van het VLAREM die dezelfde problematiek regelen. In afwijking hiervan blijven de strengere bijzondere milieuvoorwaarden uit de op die datum lopende vergunning of uit de geldende beslissing verder gelden.".

Art. 11.Aan artikel 2.3.1 van hetzelfde besluit wordt een tweede lid toegevoegd, dat luidt als volgt: "In afwijking van het eerste lid kan in het controlemeetprogramma, vermeld in bijlage 4.2.5.2 en bijlage 4.4.4 van titel II van het VLAREM, voor parameters vermeld in deel 3 van dit besluit, de meetfrequentie maximaal dalen tot de basisfrequentie/4, met een minimum van eenmaal per jaar.".

Art. 12.In artikel 3.1.3.1.2, 1°, van titel III van het VLAREM van 16 mei 2014 wordt in de tweede tabel de bepaling "SOx" vervangen door de bepaling "SO2".

Art. 13.In artikel 3.1.4.1.1, tweede lid, van hetzelfde besluit, wordt in de tabel de bepaling "SOx" vervangen door de bepaling "SO2".

Art. 14.In artikel 3.1.5.2.4 van hetzelfde besluit wordt de rij

Thiocyanaat

4

mg/l


vervangen door de rij

Thiocyanaat

1

mg S/l


".

Art. 15.In artikel 3.2.2.13, eerste lid, van hetzelfde besluit wordt in de tabel de bepaling "SOx" vervangen door de bepaling "SO2".

Art. 16.Aan deel 3 van hetzelfde besluit worden een hoofdstuk 3.3, dat bestaat uit artikel 3.3.1.1 tot en met 3.3.10.2, een hoofdstuk 3.4, dat bestaat uit artikel 3.4.1.1 tot en met 3.4.5.14, een hoofdstuk 3.5, dat bestaat uit artikel 3.5.1.1 tot en met 3.5.6.1, een hoofdstuk 3.6, dat bestaat uit artikel 3.6.1.1 tot en met 3.6.7.4.1, en een hoofdstuk 3.7, dat bestaat uit artikel 3.7.1.1 tot en met 3.7.19.1, toegevoegd, die luiden als volgt: "HOOFDSTUK 3.3. - Looien van huiden en vellen Afdeling 3.3.1. - Toepassingsgebied en definities

Art. 3.3.1.1. Dit hoofdstuk is van toepassing op de inrichtingen, vermeld in rubriek 25.1.1 en 3.6.7 (voor afvalwater dat geloosd wordt door een installatie waarin de onder rubriek 25.1.1. vallende activiteiten worden uitgevoerd) van de indelingslijst van titel I van het VLAREM. De overeenkomstige GPBV-activiteiten zijn de activiteiten, vermeld in punt 6.3 en 6.11 van bijlage 1 bij dit besluit.

Art. 3.3.1.2. In dit hoofdstuk wordt verstaan onder: 1° nathuis: het gedeelte van de looierij waar huiden voorafgaand aan het looiproces, voor zover nodig, worden geweekt, gekalkt, ontvleesd en onthaard;2° bijproduct: het voorwerp dat of de stof die beantwoordt aan de voorwaarden, vermeld in artikel 37 en 39 van het Materialendecreet;3° de BBT-conclusies voor het looien van huiden en vellen: het uitvoeringsbesluit 2013/84/EU van de Commissie van 11 februari 2013 tot vaststelling van de BBT-conclusies (beste beschikbare technieken) op grond van Richtlijn 2010/75/EU van het Europees Parlement en de Raad inzake industriële emissies voor het looien van huiden en vellen, gepubliceerd in het Publicatieblad van de Europese Unie L45 van 16 februari 2013. Afdeling 3.3.2. - Algemene bepalingen

Art. 3.3.2.1. Voor het verbeteren van de totale milieuprestatie van een looierij wordt een milieubeheersysteem ingevoerd en consequent uitgevoerd, dat de volgende elementen bevat: 1° een sterke betrokkenheid van het management, waaronder begrepen het senior management;2° het opstellen van een milieubeleid dat onder meer voorziet in de continue verbetering van de installatie door het management;3° het plannen en opstellen van de noodzakelijke procedures, doelstellingen en streefcijfers, samen met het opstellen van een financieel en investeringsplan;4° het uitvoeren van de procedures, waarbij vooral aandacht wordt geschonken aan: a) de organisatie en verantwoordelijkheidsverdeling;b) de opleiding, bewustmaking en bekwaamheid;c) de communicatie;d) de betrokkenheid van de werknemers;e) de documentatie;f) de efficiënte procescontrole;g) onderhoudsprogramma's;h) een noodplan en rampenbestrijding;i) de naleving van milieuwetgeving;5° het controleren van prestaties en het nemen van corrigerende maatregelen, waarbij vooral aandacht wordt geschonken aan: a) de monitoring en het meten;b) corrigerende en preventieve maatregelen;c) het bijhouden van gegevens;d) onafhankelijke (voor zover praktisch mogelijk) in- en externe systeemaudit om vast te stellen of het milieubeheersysteem in overeenstemming is met de geplande maatregelen, op de juiste wijze is geïmplementeerd en op de juiste wijze wordt onderhouden;6° het regelmatig evalueren van het milieubeheersysteem door het senior management, zodat het geschikt, adequaat en doeltreffend blijft;7° het volgen van de ontwikkelingen in het domein van schone technologie;8° bij het ontwerp van een installatie rekening houden met de milieueffecten gedurende de hele levensduur van de installatie en met de milieueffecten van de uiteindelijke ontmanteling ervan;9° het regelmatig uitvoeren van een benchmarkonderzoek op sectorniveau. Daarnaast is het specifiek voor het looien van huiden en vellen van belang dat er wordt gekeken naar de volgende mogelijke elementen van het milieubeheersysteem: 1° het bijhouden van gegevens over de plaatsen op de site waar bepaalde processtappen plaatsvinden, voor het vereenvoudigen van de ontmanteling; 2° andere punten die onder artikel 3.3.2.2 zijn opgesomd.

Art. 3.3.2.2. Om de milieueffecten van het productieproces tot een minimum te beperken, worden de beginselen van "good housekeeping" toegepast door de volgende technieken in combinatie te gebruiken: 1° een zorgvuldige selectie en controle van stoffen en grondstoffen;2° een input-outputanalyse en inventarisatie van chemische stoffen, met vermelding van onder meer hoeveelheden en toxicologische eigenschappen;3° de beperking van het gebruik van chemische stoffen tot het niveau dat minimaal is vereist om aan de kwaliteitseisen van het eindproduct te voldoen;4° een zorgvuldige behandeling en opslag van grondstoffen en eindproducten om morsen, ongevallen en waterverspilling te verminderen;5° de scheiding van afvalstromen, voor zover praktisch uitvoerbaar, zodat bepaalde afvalstromen kunnen worden gerecycleerd;6° de monitoring van essentiële procesparameters om de stabiliteit van het productieproces te bewaken;7° het regelmatig onderhoud van de systemen voor de behandeling van effluenten;8° het beoordelen van opties voor hergebruik van proces- of waswater;9° het beoordelen van opties voor afvalverwijdering. Afdeling 3.3.3. - Monitoring

Art. 3.3.3.1. Emissies en andere relevante procesparameters, inclusief de parameters, vermeld in de volgende tabel, worden gemeten met de aangegeven frequentie. De monitoring van emissies in de lucht wordt verricht overeenkomstig de meetmethoden, vermeld in bijlage 4.4.2 bij titel II van het VLAREM. De monitoring van emissies in water wordt verricht overeenkomstig de meetmethoden, vermeld in bijlage 4.2.5.2 bij titel II van het VLAREM. Als er geen meetmethoden worden vermeld, worden de CEN-normen gevolgd. Als er geen CEN-normen bestaan, worden de ISO-normen, de nationale normen of andere internationale normen toegepast die gegevens van een gelijkwaardige wetenschappelijke kwaliteit opleveren.

parameter

frequentie

meten van het waterverbruik in de twee procesfasen: fase tot en met looien en nalooifase, en registreren van het productievolume in dezelfde periode

ten minste één keer per maand in installaties waarin natte bewerkingen worden uitgevoerd

registreren van de hoeveelheid proceschemicaliën die in elke processtap worden gebruikt en het productievolume in dezelfde periode

ten minste één keer per jaar

meten van de concentraties sulfide (= som van opgelost sulfide en in zuur milieu oplosbaar sulfide) en chroom totaal in het effluent nadat het afvalwater voor lozing in oppervlaktewater is gezuiverd, aan de hand van debietproportionele 24 uurmengmonsters meten van de concentraties sulfide (= som van opgelost sulfide en in zuur milieu oplosbaar sulfide) en chroom totaal in het effluent na behandeling door middel van chroomprecipitatie voor lozing in riolering, aan de hand van debietproportionele 24 uurmengmonsters

chroom: maandelijks in on-site- of off-site-installaties waarin chroomprecipitatie wordt toegepast. sulfide (= som van opgelost sulfide en in zuur milieu oplosbaar sulfide): maandelijks in on-site- of off-site-installaties waarin een gedeelte van de behandeling van het afvalwater van looierijen plaatsvindt

meten van het chemisch zuurstofverbruik (CZV), het biochemisch zuurstofverbruik (BZV) en de concentratie ammoniumstikstof na in- of externe behandeling van het afvalwater voor directe lozing in het ontvangende water, aan de hand van debietproportionele 24 uurmengmonsters meten van de totale hoeveelheid zwevende deeltjes na on-site- of off-sitebehandeling van het afvalwater voor directe lozing in het ontvangende water

maandelijks in on-site- of off-site-installaties waarin een gedeelte van de behandeling van het afvalwater van looierijen plaatsvindt en telkens als er procesveranderingen gebeuren

meten van de som van vluchtige organische halogeenverbindingen, matig vluchtige organische halogeenverbindingen na on-site- of off-sitebehandeling van het afvalwater voor directe lozing in het ontvangende water

maandelijks in installaties waarin de som van vluchtige organische halogeenverbindingen, matig vluchtige organische halogeenverbindingen in het productieproces worden gebruikt die gemakkelijk in het ontvangende water kunnen terechtkomen

meten van het pH- of redoxpotentiaal bij de uitlaat van natte gaswassers

continu in installaties waar natte gaswassers worden gebruikt voor het verminderen van de emissie van waterstofsulfide of ammoniak in de lucht

jaarlijks inventariseren van de gebruikte oplosmiddelen en registreren van het productievolume in dezelfde periode

jaarlijks in installaties waar bij de afwerking oplosmiddelen worden gebruikt en watergedragen coatings of soortgelijke materialen worden gebruikt om het binnendringen van oplosmiddelen te beperken

meten van de uitstoot van vluchtige organische stoffen bij de uitlaat van zuiveringsapparatuur en registreren van het productievolume

maandelijks in installaties waar bij de afwerking oplosmiddelen worden gebruikt en emissiebeperkende maatregelen worden getroffen

indicatieve meting van de drukval over de doekenfilters

om de vier maanden in installaties waar doekenfilters worden gebruikt voor het verminderen van de uitstoot van vaste deeltjes en er sprake is van een directe uitstoot van die deeltjes in de atmosfeer

testen van het afvangrendement van natte gasreinigingssystemen

jaarlijks in installaties waar natte gasreiniging wordt gebruikt voor het verminderen van de uitstoot van vaste deeltjes en waar sprake is van een directe uitstoot van die deeltjes in de atmosfeer

registreren van de hoeveelheid procesresiduen bestemd voor terugwinning, hergebruik, recyclage en verwijdering

om de vier maanden

registreren van alle vormen van energieverbruik en het productievolume in dezelfde periode

om de vier maanden


Afdeling 3.3.4. - Minimalisering van het waterverbruik

Art. 3.3.4.1. De verbruiksniveaus, vermeld in de volgende tabel, zijn van toepassing bij de verwerking van runderhuiden, behalve kalfshuiden, en behalve bij plantaardige looiing:

procesfasen

waterverbruik per ton ruwe huiden in m®/t (1)

ongezouten huiden

gezouten huiden

ruw tot wet-blue/wet-white

15

18

nalooiproces en afwerking

10

10

totaal

25

28

(1) maandgemiddelde waarden


De verbruiksniveaus, vermeld in de volgende tabel, zijn van toepassing bij de verwerking van schapenhuiden, behalve voor schapenhuiden die niet van wol zijn ontdaan:

procesfasen

specifiek waterverbruik in liters per huid (1)

ruw tot beitsen

80

beitsen tot wet-blue

55

nalooiproces en afwerking

45

totaal

180

(1) maandgemiddelde waarden


Afdeling 3.3.5. - Beperking van emissies in afvalwater

Art. 3.3.5.1. De verontreinigingsbelasting van het afvalwater dat ontstaat door de processtappen in het nathuis, voordat het afvalwater wordt gezuiverd, wordt verminderd door het gebruik van een geschikte combinatie van technieken, vermeld in BBT 5 van de BBT-conclusies voor het looien van huiden en vellen.

Art. 3.3.5.2. De verontreinigingsbelasting van het afvalwater dat ontstaat door de processtappen in de looierij, voordat het afvalwater wordt gezuiverd, wordt verminderd door het gebruik van een geschikte combinatie van technieken, vermeld in BBT 6 van de BBT-conclusies voor het looien van huiden en vellen.

Art. 3.3.5.3. De verontreinigingsbelasting van het afvalwater dat ontstaat door de processtappen in het nalooiproces, voordat het afvalwater wordt gezuiverd, wordt verminderd door het gebruik van een geschikte combinatie van technieken, vermeld in BBT 7 van de BBT-conclusies voor het looien van huiden en vellen.

Art. 3.3.5.4. De emissie van specifieke bestrijdingsmiddelen in het afvalwater wordt voorkomen door het uitsluitend verwerken van huiden of vellen die niet met die bestrijdingsmiddelen zijn behandeld. De techniek bestaat erin om in leveringscontracten uitdrukkelijk te bepalen dat grondstoffen vrij moeten zijn van bestrijdingsmiddelen die: 1° vermeld zijn in afdeling 2.3.1 van titel II van het VLAREM; 2° vermeld zijn in verordening (EG) nr.850/2004 van het Europees Parlement en de Raad van 29 april 2004 betreffende persistente organische verontreinigende stoffen en tot wijziging van Richtlijn 79/117/EEG; 3° geclassificeerd zijn als carcinogeen, mutageen of reprotoxisch, in verordening (EG) nr.1272/2008 van het Europees Parlement en de Raad van 16 december 2008 betreffende de indeling, etikettering en verpakking van stoffen en mengsels tot wijziging en intrekking van de Richtlijnen 67/548/EEG en 1999/45/EG en tot wijziging van Verordening (EG) nr. 1907/2006.

De techniek is algemeen toepasbaar in looierijen voor zover de specificaties voor huiden en vellen uit niet-EU-landen en huidenleveranciers bepaald kunnen worden.

Art. 3.3.5.5. De emissies van schadelijke biociden in afvalwater worden tot een minimum beperkt door huiden en vellen te verwerken door uitsluitend gebruik van biociden die zijn goedgekeurd conform verordening (EU) nr. 528/2012 van het Europees Parlement en de Raad van 22 mei 2012 betreffende het op de markt aanbieden en het gebruik van biociden. Afdeling 3.3.6. - Zuivering van emissies in water

Art. 3.3.6.1. De emissiegrenswaarden, vermeld in de volgende tabel, zijn van toepassing op lozingen in oppervlaktewater, afkomstig van on-siteafvalwaterzuiveringsinstallaties van looierijen, en op lozingen in oppervlaktewater van afvalwater, afkomstig van zelfstandig opererende afvalwaterzuiveringsinstallaties die vallen onder rubriek 3.6.7 van de indelingslijst van titel I van het VLAREM en die hoofdzakelijk afvalwater van looierijen zuiveren:

parameter

emissiegrenswaarde in mg/l

CZV

300

BZV

25

zwevende stoffen

35

ammoniumstikstof NH4-N (als N)

10

totaal chroom

1

som van opgelost sulfide en in zuur milieu oplosbaar sulfide

1


Art. 3.3.6.2. De emissiegrenswaarden, vermeld in de volgende tabel, zijn van toepassing op lozingen van afvalwater in de riolering:

parameter

emissiegrenswaarde in mg/l

totaal chroom

1

som van opgelost sulfide en in zuur milieu oplosbaar sulfide

1


Art. 3.3.6.3. Voor on-site- of off-sitebehandeling van afvalwater van looierijen die met chroom herlooien, wordt voor het verminderen van het chroomgehalte on-site- of off-sitechroomprecipitatie toegepast. Afdeling 3.3.7. - Geur

Art. 3.3.7.1. Voor procesvaten waarin, eventueel na aanpassing, tijdens het ontkalken CO2 kan worden gespoten, wordt de ammoniakgeur die bij het verwerkingsproces ontstaat, verminderd door het geheel of gedeeltelijk vervangen van ammoniumverbindingen voor ontkalking.

De volledige vervanging van ammoniumverbindingen door CO2 voor het ontkalken van huiden is een techniek die niet kan worden toegepast bij de verwerking van huiden met een dikte van meer dan 1,5 mm.

Art. 3.3.7.2. De geuremissie die bij bepaalde processtappen en bij de behandeling van afvalwater vrijkomt, wordt verminderd door ammonium- en waterstofsulfide te verwijderen door de wassing of biofiltratie van afgescheiden lucht waarin de geur van die gassen waarneembaar is.

Art. 3.3.7.3. Geurhinder door de ontbinding van ruwe huiden of vellen wordt voorkomen door het gebruik van conserveringstechnieken en opslagmethoden waardoor ontbinding wordt voorkomen en door het consequent hanteren van een korte omloopsnelheid van de voorraden.

Art. 3.3.7.4. Voor installaties waar voor verrotting vatbare afvalstoffen worden geproduceerd, wordt geurhinder door afval verminderd door procedures voor de behandeling en opslag van afval te gebruiken waardoor het afval minder gaat ontbinden.

Art. 3.3.7.5. Voor installaties die voor ontharing sulfide gebruiken, wordt de geuremissie uit het effluent van het nathuis verminderd door de pH van het effluent te controleren en vervolgens het sulfide te verwijderen. Afdeling 3.3.8. - Luchtemissies

Art. 3.3.8.1. Het gebruik van gehalogeneerde vluchtige organische stoffen in het verwerkingsproces is verboden.

Het eerste lid is niet van toepassing bij het droog ontvetten van schapenhuiden in afgesloten machines.

Art. 3.3.8.2. Er wordt gebruikgemaakt van watergedragen coatings in combinatie met een efficiënt systeem voor het aanbrengen van die coating. De verbruiksniveaus, vermeld in de volgende tabel, zijn van toepassing op het oplosmiddelengebruik:

type van productie

verbruiksniveaus oplosmiddelengebruik

in g/m2 (jaargemiddelde waarden per stuk afgewerkt leer)

bekledings- en autoleder

25

schoen-, kledings- en lederwarenleder

85

gecoat leder (dikte van de coating > 0,15 mm)

150


In afwijking van het eerste lid worden de afgassen efficiënt afgezogen en naar een zuiveringssysteem geleid als niet gebruikgemaakt wordt van watergedragen coatings. Er geldt een emissiegrenswaarde voor vluchtige organische stoffen, uitgedrukt als totaal organische koolstof, van 23 g/m² (jaargemiddelde waarden per stuk afgewerkt leer).

Art. 3.3.8.3. De afgassen van de droge afwerking worden efficiënt afgezogen en naar een stofverwijderingsinstallatie geleid. Er geldt een emissiegrenswaarde voor stof van 6 mg/Nm3, uitgedrukt als een 30 minutengemiddelde. Afdeling 3.3.9. - Afvalbeheer

Art. 3.3.9.1. De hoeveelheid afvalstoffen, bestemd voor verwijdering, wordt beperkt door de on-sitewerkzaamheden zo te organiseren dat zo veel mogelijk van de procesresiduen als bijproduct ontstaan en dat hergebruik, recyclage of andere vormen van terugwinning in die volgorde worden bevorderd.

Art. 3.3.9.2. Voor installaties waar met chroom wordt gelooid, wordt het gebruik van chemicaliën en de hoeveelheid leerafval, bestemd voor verwijdering, dat chroomlooimiddelen bevat, verminderd door kalksplitten toe te passen. Kalksplitten is niet toepasbaar als: 1° huiden of vellen worden verwerkt voor niet-gespleten producten;2° het leer van stevigere kwaliteit moet zijn;3° het eindproduct een meer gelijkmatige dikte van het leer vereist;4° gelooide splits wordt geproduceerd of als bijproduct ontstaat. Art. 3.3.9.3. Het chroomgehalte van slib, bestemd voor verwijdering, wordt verminderd door het gebruik van één of een combinatie van de technieken, vermeld in BBT 24 van de BBT-conclusies voor het looien van huiden en vellen.

Art. 3.3.9.4. Voor installaties waarin natte bewerkingen worden uitgevoerd, worden de benodigde energie, chemicaliën en capaciteit voor de daaropvolgende behandeling van het slib verminderd door het watergehalte van het slib met een ontwateringssysteem te verminderen. Afdeling 3.3.10. - Energie

Art. 3.3.10.1. Het energieverbruik bij het droogproces wordt verminderd door de voorbereidingen te optimaliseren door de huiden eerst door een wringer te laten gaan of een andere vorm van mechanische ontwatering te laten ondergaan.

Art. 3.3.10.2. Het energieverbruik, vermeld in de volgende tabel, is van toepassing op natte processen:

activiteit

specifiek energieverbruik per eenheid grondstof in GJ/t (1)

verwerking van runderhuiden van ruw tot wet-blue/wet-white

3

verwerking van runderhuiden van ruw tot afgewerkt leer

14

verwerking van schapenhuiden van ruw tot afgewerkt leer

6

(1) Het energieverbruik (uitgedrukt als jaargemiddelde waarden die niet zijn gecorrigeerd tot primaire energie) omvat het energieverbruik in de productieprocessen, inclusief elektriciteitsverbruik in en verwarming van alle binnenruimten, exclusief het energieverbruik voor afvalwaterzuivering.

HOOFDSTUK 3.4. - Productie van cement, kalk en magnesiumoxide Afdeling 3.4.1. - Toepassingsgebied en definities

Art. 3.4.1.1. § 1. Dit hoofdstuk is van toepassing op de inrichtingen, vermeld in rubriek 30.2.2°, 30.2.3° en 30.3.4° van de indelingslijst van titel I van het VLAREM. Bestaande installaties, als vermeld in artikel 3.4.1.2, 2°, voldoen uiterlijk op 9 april 2017 aan dit hoofdstuk.

De overeenkomstige GPBV-activiteiten zijn de activiteiten, vermeld in punt 3.1, a), b) en c), van bijlage 1 bij dit besluit. § 2. Wat activiteit 30.3.4° van de indelingslijst van titel I van het VLAREM betreft, hebben de bepalingen, vermeld in paragraaf 1, uitsluitend betrekking op de productie van MgO met behulp van de droge procesroute op basis van gedolven natuurlijk magnesiet (magnesiumcarbonaat - MgCO3). § 3. Het toepassingsgebied van dit hoofdstuk omvat de volgende processen: 1° de productie van cement, ongebluste kalk en magnesiumoxide met behulp van de droge procesroute;2° de opslag en voorbehandeling van grondstoffen;3° de opslag en voorbehandeling van brandstoffen;4° het gebruik van afvalstoffen als grondstof of brandstof - kwaliteitseisen, controle en voorbehandeling;5° de opslag en voorbehandeling van producten;6° de verpakking en verzending. § 4. Paragraaf 1 heeft geen betrekking op de volgende activiteiten: 1° de productie van magnesiumoxide met behulp van de natte procesroute op basis van magnesiumchloride; 2° de productie van gebrand dolomiet met een zeer laag koolstofgehalte, een mengsel van calcium- en magnesiumoxiden, ontstaan uit de bijna volledige ontharding van dolomiet (CaCO3.MgCO3) met een restgehalte aan CO2 van minder dan 0,25% en een bulkdichtheid van minder dan 3,05 g/cm3; 3° schachtovens voor de productie van cementklinker;4° activiteiten die niet rechtstreeks verband houden met de primaire activiteit, zoals de winning van grondstoffen. Art. 3.4.1.2. In dit hoofdstuk wordt verstaan onder: 1° nieuwe installatie: een installatie die op het terrein van de inrichting gebouwd wordt na 9 april 2013 of een installatie die volledig herbouwd wordt op de bestaande fundamenten na 9 april 2013;2° bestaande installatie: een andere installatie dan een nieuwe installatie;3° gebruik van afvalstoffen als brandstof of grondstof: deze term heeft betrekking op het gebruik van: a) afvalbrandstoffen met een significante calorische waarde;b) afvalstoffen zonder significante calorische waarde, maar met minerale bestanddelen die bij gebruik als grondstof bijdragen aan het tussenproduct klinker;c) afvalstoffen die zowel een significante calorische waarde hebben als minerale bestanddelen bevatten;4° de BBT-conclusies voor de productie van cement, kalk en magnesiumoxide: het uitvoeringsbesluit 2013/163/EU van de Commissie van 26 maart 2013 tot vaststelling van de BBT-conclusies (beste beschikbare technieken) op grond van Richtlijn 2010/75/EU van het Europees Parlement en de Raad inzake industriële emissies voor de productie van cement, kalk en magnesiumoxide, gepubliceerd in het Publicatieblad van de Europese Unie L100/1 van 9 april 2013. Afdeling 3.4.2. - Algemene bepalingen

Art. 3.4.2.1. Tenzij anders is vermeld, is deze afdeling algemeen van toepassing voor alle inrichtingen, vermeld in dit hoofdstuk.

De processpecifieke bepalingen, vermeld in afdeling 3.4.3 tot en met 3.4.5, zijn van toepassing naast de algemene bepalingen die in deze afdeling beschreven worden.

Art. 3.4.2.2. Voor discontinue metingen van atmosferische emissies wordt de meetwaarde bepaald als de gemiddelde waarde van drie steekproefmonsters van elk minstens dertig minuten.

Art. 3.4.2.3 De monitoring van emissies in de lucht wordt verricht overeenkomstig de meetmethoden, vermeld in bijlage 4.4.2 bij titel II van het VLAREM. Als er geen meetmethoden worden vermeld, worden de CEN-normen gevolgd. Als er geen CEN-normen bestaan, worden de ISO-normen, de nationale normen of andere internationale normen toegepast die gegevens van een gelijkwaardige wetenschappelijke kwaliteit opleveren.

Art. 3.4.2.4. De volgende referentieomstandigheden gelden voor atmosferische emissies:

activiteiten

referentieomstandigheden

ovenactiviteiten

cementindustrie

zuurstofgehalte van 10 volumeprocent

kalkindustrie (1)

zuurstofgehalte van 11 volumeprocent

magnesiumoxide-industrie met behulp van de droge procesroute (2)

zuurstofgehalte van 10 volumeprocent

activiteiten die geen verband houden met ovens

alle processen

geen correctie voor zuurstof

kalkblusinstallaties

uitgestoten gassen, geen correctie voor zuurstof en voor droog gas

(1) Voor gesinterd dolomiet dat in twee stappen wordt geproduceerd, geldt de correctie voor zuurstof niet.Gesinterd dolomiet is een mengsel van calcium- en magnesiumoxiden dat uitsluitend wordt gebruikt voor de productie van vuurvaste stenen en andere vuurvaste producten, met een minimale bulkdichtheid van 3,05 g/cm3. (2) Voor doodgebrand magnesiumoxide dat in twee stappen wordt geproduceerd, geldt de correctie voor zuurstof niet.

Art. 3.4.2.5. Voor het verbeteren van de totale milieuprestatie van de installaties voor de productie van cement, kalk en magnesiumoxide wordt een milieubeheersysteem uitgevoerd en nageleefd dat al de volgende elementen omvat: 1° de inzet van het management, inclusief het senior management;2° het uitwerken van een milieubeleid dat de continue verbetering van de installatie door het management omvat;3° het plannen en vaststellen van noodzakelijke procedures, doelstellingen en streefcijfers, samen met een financiële planning en investeringen;4° het uitvoeren van procedures, waarbij vooral aandacht wordt geschonken aan: a) de bedrijfsorganisatie en verantwoordelijkheid van het personeel;b) opleiding, bewustmaking en bekwaamheid;c) communicatie;d) betrokkenheid van de werknemers;e) documentatie;f) efficiënte procescontrole;g) onderhoudsprogramma's;h) rampenplan en -bestrijding;i) het waarborgen van de naleving van de milieuwetgeving;5° het controleren van de prestaties en het nemen van corrigerende maatregelen, waarbij vooral aandacht wordt geschonken aan: a) monitoring en meting;b) corrigerende en preventieve maatregelen;c) bijhouden van gegevens;d) interne en externe, waar mogelijk, onafhankelijke audits, om vast te stellen of het milieubeheersysteem voldoet aan de voorgenomen regelingen en of het op de juiste wijze wordt uitgevoerd en gehandhaafd;6° de evaluatie van het milieubeheersysteem door het senior management om te waarborgen dat het geschikt, adequaat en doeltreffend blijft;7° het volgen van de ontwikkeling van schonere technologieën;8° het rekening houden met milieueffecten bij het ontwerp van een nieuwe installatie tijdens de volledige levensduur en de latere ontmanteling ervan;9° het op regelmatige tijdstippen uitvoeren van een benchmarkonderzoek in de bedrijfstak. Art. 3.4.2.6. De geluidshinder tijdens de productie van cement, kalk en magnesiumoxide wordt verminderd of zo laag mogelijk gehouden door toepassing van een combinatie van de technieken, vermeld in BBT 2 van de BBT-conclusies voor de productie van cement, kalk en magnesiumoxide. Afdeling 3.4.3. Cementindustrie

Art. 3.4.3.1. Deze afdeling is van toepassing op alle installaties voor de productie van cement.

Art. 3.4.3.2. De ovenemissies worden teruggedrongen en het efficiënte gebruik van energie wordt bevorderd door tot een vlot en stabiel ovenproces te komen waarbij dicht bij de instelpunten van de procesparameters wordt gebleven aan de hand van de onderstaande technieken: 1° de procesbesturing optimaliseren, mede door computerondersteunde automatische controle te gebruiken;2° moderne, gravimetrische vaste-brandstoftoevoersystemen gebruiken. Art. 3.4.3.3. De emissies worden voorkomen of verminderd door alle stoffen die in de oven worden ingevoerd, zorgvuldig te selecteren en te controleren.

Art. 3.4.3.4. Procesparameters die de processtabiliteit aantonen, zoals temperatuur, O2-gehalte, druk en debiet, worden continu gemeten.

Art. 3.4.3.5. Kritieke procesparameters, zoals homogeen grondstoffenmengsel, homogene brandstoftoevoer, juiste dosering en overtollige zuurstof worden continu gemonitord en stabiel gehouden.

Art. 3.4.3.6. Bij de toepassing van selectieve niet-katalytische reductie worden de emissies van NH3 in de geloosde afgassen continu gemeten en geregistreerd.

Art. 3.4.3.7. De concentratie van de volgende parameters in de afgassen van de ovens wordt gemeten met de volgende frequentie:

parameter

meetfrequentie

stof, NOx, SO2 en CO

continu

dioxinen en furanen, metalen

jaarlijks

gasvormige anorganische chloriden, gasvormige anorganische fluoriden

om de vier maanden

totaal organische koolstof

jaarlijks


Art. 3.4.3.8. Bij de toepassing van activiteiten die geen verband houden met ovens, worden de stofemissies maandelijks gemeten.

In afwijking van het eerste lid wordt voor kleinere bronnen, met een debiet van minder dan 10.000 Nm3/u, afkomstig van andere stofveroorzakende bewerkingen dan het koelen en malen, de frequentie van de metingen of de werkingscontroles gebaseerd op een onderhoudsbeheersysteem.

Art. 3.4.3.9. Het energieverbruik wordt verminderd door een droogprocesoven met trapsgewijze voorverwarming en voorgloeiing te gebruiken. Het verbruiksniveau van energie, vermeld in de volgende tabel, is van toepassing bij nieuwe installaties:

Proces

eenheid

het verbruiksniveau van energie (1)

droog proces met trapsgewijze voorverwarming en voorgloeiing

MJ/ton klinker

3 300 (2)(3)

(1) Deze niveaus gelden niet voor installaties die klinkers van speciaal of wit cement produceren die aanzienlijk hogere procestemperaturen vereisen vanwege de productspecificaties.Wit cement is cement met de Prodcom 2007-code 26.51.12.10 - wit portlandcement. Speciaal cement heeft de volgende Prodcom 2007-codes, 26.51.12.50 - aluminiumcement en 26.51.12.90 - ander hydraulisch cement. (2) In normale en geoptimaliseerde bedrijfsomstandigheden.(3) De productiecapaciteit is van invloed op de vraag naar energie, waarbij een grotere capaciteit een energiebesparing oplevert en een kleinere capaciteit meer energie vergt.Het energieverbruik is ook afhankelijk van het aantal cycloonvoorverhitters, waarbij een groter aantal cycloonvoorverhitters leidt tot een lager energieverbruik van het ovenproces. Hoeveel cycloonvoorverhitters er nodig zijn, wordt hoofdzakelijk bepaald door het vochtgehalte van de grondstoffen.

Art. 3.4.3.10. Het verbruik van thermische energie wordt beperkt of zo laag mogelijk gehouden door de aanwending van een combinatie van de technieken, vermeld in BBT 7 van de BBT-conclusies voor de productie van cement, kalk en magnesiumoxide.

Art. 3.4.3.11. Het verbruik van elektrische energie wordt beperkt of zo laag mogelijk gehouden door de toepassing van een of meer van de technieken, vermeld in BBT 10 van de BBT-conclusies voor de productie van cement, kalk en magnesiumoxide.

Art. 3.4.3.12. De kenmerken van afvalstoffen die als brandstoffen of grondstoffen in een cementoven zullen worden gebruikt, worden gewaarborgd en de emissies worden verminderd door de toepassing van de volgende technieken: 1° kwaliteitsborgingssystemen om de kenmerken van afvalstoffen te waarborgen en alle afval te analyseren dat als grondstof of brandstof in een cementoven zal worden gebruikt met het oog op: a) de constante kwaliteit;b) de fysische criteria;c) de chemische criteria;2° het aantal relevante parameters beheersen voor afval dat als grondstof of brandstof in een cementoven zal worden aangewend;3° kwaliteitsborgingssystemen voor elke lading afval. Art. 3.4.3.13. De juiste behandeling van afvalstoffen die als brandstof of grondstoffen in de oven zullen worden aangewend, wordt gegarandeerd door de toepassing van de volgende technieken: 1° voedingspunten naar de oven gebruiken die geschikt zijn op het vlak van temperatuur en verblijftijd, afhankelijk van de vormgeving en werking van de oven;2° afvalstoffen toevoeren die organische componenten bevatten die voor de gloeiingszone kunnen vervluchtigen in de hogetemperatuurszones van het ovensysteem;3° zodanig te werk gaan dat het door meeverbranding van afval ontstane gas, zelfs in de meest ongunstige omstandigheden, gedurende twee seconden op beheerste en homogene wijze wordt verhit tot een temperatuur van 850 ° C;4° de temperatuur tot 1100 ° C opvoeren als gevaarlijk afval met een gehalte van meer dan 1% gehalogeneerde organische stoffen, uitgedrukt in chloor, wordt meeverbrand;5° afvalstoffen onafgebroken en constant toevoeren;6° geen afvalstoffen meer meeverbranden voor activiteiten zoals opstarten of stilleggen als de geschikte temperaturen en verblijftijden, vermeld in punt 1° tot en met 4°, niet kunnen worden bereikt. Art. 3.4.3.14. Een veiligheidsbeleid wordt toegepast voor de opslag, de hantering en de toevoer van gevaarlijke afvalstoffen, zoals het gebruik van een op risico's gebaseerde aanpak volgens de herkomst en het type afval, voor de etikettering, controle, monsterneming en het testen van de te hanteren afvalstoffen.

Art. 3.4.3.15. Diffuse stofemissies van stofveroorzakende bewerkingen worden zo veel mogelijk beperkt of voorkomen door de toepassing van een of meer van de technieken, vermeld in BBT 14 van de BBT-conclusies voor de productie van cement, kalk en magnesiumoxide.

Art. 3.4.3.16. Stofemissies van bulkopslagruimten worden zo laag mogelijk gehouden of voorkomen door de toepassing van een of meer van de technieken, vermeld in BBT 15 van de BBT-conclusies voor de productie van cement, kalk en magnesiumoxide.

Art. 3.4.3.17. Voor de geleide emissies van stofveroorzakende activiteiten die geen verband houden met het stoken van ovens, het koelen en het malen, geldt een emissiegrenswaarde voor stof van 10 mg/Nm®. Er wordt een onderhoudsbeheersysteem toegepast dat in het bijzonder gericht is op de werking van de filter.

Art. 3.4.3.18. De emissiegrenswaarden, vermeld in de volgende tabel, zijn van toepassing op de geloosde afgassen die vrijkomen bij het stoken van ovens:

parameter

emissiegrenswaarde

stof

10 mg/Nm®

gasvormige anorganische chloriden, uitgedrukt als HCl

10 mg/Nm®

gasvormige anorganische fluoriden, uitgedrukt als HF

1 mg/Nm®

dioxinen en furanen

0,1 ng I-TEQ/Nm®

Hg

0,03 mg/Nm®

?(Cd, Tl)

0,05 mg/Nm®

?(As, Sb, Pb, Cr, Co, Cu, Mn, Ni, V)

0,5 mg/Nm®


Voor dioxinen en furanen worden de gemiddelden bepaald over een bemonsteringsperiode van minimaal zes uur en maximaal acht uur. De emissiegrenswaarde heeft betrekking op de totale concentratie van dioxinen en furanen, berekend aan de hand van het begrip "toxische equivalentie".

Art. 3.4.3.19. Stofemissies die vrijkomen bij koel- en maalprocessen, worden beperkt door de afgassen efficiënt af te zuigen en naar een droge rookgasreiniging met een filter te leiden. Er geldt een emissiegrenswaarde voor stof van 10 mg/Nm®.

Art. 3.4.3.20. Voor afgassen die vrijkomen bij het stoken van ovens of het voorverwarmen of voorgloeien, geldt een emissiegrenswaarde voor NOx, uitgedrukt als NO2, van 450 mg/Nm® voor ovens met voorverhitter en van 500 mg/Nm® voor Lepol- en lange draaiovens.

Art. 3.4.3.21. Bij de toepassing van selectieve niet-katalytische reductie geldt een emissiegrenswaarde voor ammoniak van 50 mg/Nm®.

Art. 3.4.3.22. Voor afgassen die vrijkomen bij het stoken van ovens of het voorverwarmen of voorgloeien, geldt een emissiegrenswaarde voor SOx, uitgedrukt als SO2, van 400 mg/Nm®.

Art. 3.4.3.23. Als een gedeelte van de afgassen, afkomstig van de voorverwarmer, tijdens het droge maalproces door de maalinstallatie wordt geleid, worden de SO2-emissies van de oven verminderd door de maalprocessen van de grondstoffen te optimaliseren.

Art. 3.4.3.24. Bij de toepassing van elektrostatische stofvangers of hybride filters wordt het aantal CO-pieken verminderd en duren die jaarlijks in totaal niet langer dan dertig minuten door de toepassing van een combinatie van de onderstaande technieken: 1° CO-pieken beheersen om de periode van stillegging van de elektrostatische stofvanger te beperken;2° continu automatische CO-metingen uitvoeren met behulp van dicht bij de CO-bron geplaatste meetapparatuur met een korte reactietijd. Art. 3.4.3.25. De uitstoot van de totale organische koolstof, afkomstig van afgassen die vrijkomen bij het stoken van ovens, wordt laag gehouden door te voorkomen dat grondstoffen met een hoog gehalte aan vluchtige organische verbindingen via de aanvoerroute voor grondstoffen in het ovensysteem worden gebracht.

Art. 3.4.3.26. De hoeveelheid vaste afvalstoffen van de cementproductie wordt verminderd en op de grondstoffen wordt bespaard door de toepassing van de technieken, vermeld in BBT 29 van de BBT-conclusies voor de productie van cement, kalk en magnesiumoxide. Afdeling 3.4.4. - Kalkindustrie

Art. 3.4.4.1. Deze afdeling is van toepassing op alle installaties voor de productie van kalk.

Art. 3.4.4.2. Alle ovenemissies worden verminderd en energie wordt efficiënt gebruikt door een vlot en stabiel ovenproces te bereiken dat nauw aansluit bij de ingestelde waarden van de procesparameters door de toepassing van de volgende technieken: 1° de procesbesturing optimaliseren, mede door het gebruik van computergestuurde automatische controle;2° moderne, gravimetrische vaste-brandstoftoevoersystemen of gasmeters gebruiken. Art. 3.4.4.3. De emissies worden voorkomen of verminderd door een zorgvuldige controle van de grondstoffen die in de oven worden ingevoerd.

Art. 3.4.4.4. Procesparameters van de ovenprocessen die de processtabiliteit aantonen, zoals temperatuur, O2-gehalte, druk, debiet en CO-emissies, worden continu gemeten.

Art. 3.4.4.5. Kritieke procesparameters van de ovenprocessen, zoals brandstoftoevoer, juiste dosering en overtollige zuurstof worden continu gemonitord en stabiel gehouden.

Art. 3.4.4.6. Bij de toepassing van selectieve niet-katalytische reductie worden de emissies van NH3 in de geloosde afgassen maandelijks gemeten en geregistreerd.

Art. 3.4.4.7. De concentratie van de volgende parameters in de afgassen van de ovens wordt gemeten met de volgende frequentie:

parameter

meetfrequentie

stof

continu

NOx, SOx en CO

maandelijks

dioxinen en furanen, metalen

jaarlijks

totaal organische koolstof

jaarlijks


Art. 3.4.4.8. Als afval wordt meeverbrand, wordt de concentratie van de volgende parameters in de afgassen van de ovens gemeten met de volgende frequentie:

Parameter

meetfrequentie

gasvormige anorganische chloriden, gasvormige anorganische fluoriden

om de vier maanden

totaal organische koolstof

continu


Art. 3.4.4.9. Bij de toepassing van activiteiten die geen verband houden met ovens, worden de stofemissies maandelijks gemeten.

In afwijking van het eerste lid wordt voor kleinere bronnen, met een debiet van minder dan 10.000 Nm3/u, de frequentie van de metingen of de werkingscontroles gebaseerd op een onderhoudsbeheersysteem.

Art. 3.4.4.10. Het verbruiksniveau van thermische energie, vermeld in de volgende tabel, is van toepassing in de kalk- en dolomietindustrie:

oventype

verbruiksniveaus van thermische energie [GJ/ton product]

lange draaiovens

9,2

draaiovens met voorverhitter

7,8

regeneratieovens met gelijkstroom

4,2

ringschachtovens

4,9

schachtovens met gemengde toevoer

4,7

andere ovens (1)

7,0

(1) voor de kalkindustrie omvatten die: a) ovens met twee schuine schachten;b) schachtovens met meerdere kamers;c) schachtovens met centrale brander;d) schachtovens met externe kamer;e) schachtovens met straalbrander;f) schachtovens met interne boog;g) ovens met bewegend rooster;h) `top-shaped' ovens;i) flash-ovens;j) draaihaardovens.

Art. 3.4.4.11. Het elektriciteitsverbruik wordt zo laag mogelijk gehouden door de toepassing van een of meer van de technieken, vermeld in BBT 34 van de BBT-conclusies voor de productie van cement, kalk en magnesiumoxide.

Art. 3.4.4.12. Het kalksteenverbruik wordt zo laag mogelijk gehouden door de toepassing van een of meer van de technieken, vermeld in BBT 35 van de BBT-conclusies voor de productie van cement, kalk en magnesiumoxide.

Art. 3.4.4.13. De emissies worden voorkomen of verminderd door een zorgvuldige selectie en controle van de in de oven gebrachte brandstoffen.

Art. 3.4.4.14. De kenmerken van afval dat voor gebruik als brandstof in een kalkoven bedoeld is, worden gegarandeerd door de toepassing van de volgende technieken: 1° kwaliteitsborgingssystemen om de kenmerken van afvalstoffen te waarborgen en te controleren en alle afval dat als brandstof in een kalkoven zal worden gebruikt, analyseren op: a) de constante kwaliteit;b) de fysische criteria;c) de chemische criteria;2° een aantal relevante componenten beheersen voor afval dat als brandstof in een kalkoven zal worden gebruikt. Art. 3.4.4.15. De emissies, afkomstig van het gebruik van afvalbrandstoffen in de oven, worden voorkomen of verminderd door de toepassing van de volgende technieken: 1° geschikte branders gebruiken voor de aanvoer van geschikte afvalstoffen, afhankelijk van de vormgeving en de werking van de oven;2° zodanig te werk gaan dat het door meeverbranding van afval ontstane gas, zelfs in de meest ongunstige omstandigheden, gedurende twee seconden op beheerste en homogene wijze wordt verhit tot een temperatuur van 850 ° C;3° de temperatuur opvoeren tot 1100 ° C als gevaarlijk afval met een gehalte van meer dan 1% gehalogeneerde organische stoffen, uitgedrukt in chloor, wordt meeverbrand;4° afvalstoffen onafgebroken en constant toevoeren;5° geen afvalstoffen meer meeverbranden bij het opstarten of stilleggen als de geschikte temperaturen en verblijftijden, vermeld in punt 2° en 3°, niet kunnen worden bereikt. Art. 3.4.4.16. De emissies als gevolg van voorvallen worden voorkomen door de toepassing van veiligheidsbeheer voor de opslag, de behandeling en de toevoer van gevaarlijke afvalstoffen.

Art. 3.4.4.17. De diffuse stofemissies van stofveroorzakende bewerkingen worden zo veel mogelijk beperkt of voorkomen door de toepassing van een of meer van de technieken, vermeld in BBT 40 van de BBT-conclusies voor de productie van cement, kalk en magnesiumoxide.

Art. 3.4.4.18. De stofemissies van bulkopslagruimten worden zo laag mogelijk gehouden of voorkomen door de aanwending van een of meer van de technieken, vermeld in BBT 41 van de BBT-conclusies voor de productie van cement, kalk en magnesiumoxide.

Art. 3.4.4.19. Voor de geleide emissies van stofveroorzakende activiteiten die geen verband houden met het stoken van ovens, geldt een emissiegrenswaarde voor stof van 20 mg/Nm® bij toepassing van een natte wasser en van 10 mg/Nm® bij toepassing van een andere stofverwijderingsinstallatie. Er wordt een onderhoudsbeheersysteem toegepast dat in het bijzonder gericht is op de werking van de filter.

Art. 3.4.4.20. De emissiegrenswaarden, vermeld in volgende tabel, zijn van toepassing op de geloosde afgassen die vrijkomen bij het stoken van ovens:

parameter

opmerking

emissiegrenswaarde

stof

doekenfilter

10 mg/Nm®

in alle andere gevallen

20 mg/Nm®

NOx, uitgedrukt als NO2

regeneratieoven met gelijkstroom, ringschachtoven, schachtoven met gemengde toevoer, andere schachtoven(1)

350 mg/Nm®

lange draaioven, draaioven met voorverwarmer

500 mg/Nm®

SOx, uitgedrukt als SO2

regeneratieoven met gelijkstroom, ringschachtoven, schachtoven met gemengde toevoer, andere schachtoven(1), draaioven met voorverwarmer

200 mg/Nm®

lange draaioven

400 mg/Nm®

CO

regeneratieoven met gelijkstroom, andere schachtoven(1), lange draaioven, draaioven met voorverwarmer

500 mg/Nm®

totaal organische koolstof

lange draaioven, draaioven met voorverwarmer

10 mg/Nm®

ringschachtoven, schachtoven met gemengde toevoer, regeneratieoven met gelijkstroom

30 mg/Nm®

gasvormige anorganische chloriden, uitgedrukt als HCl

bij gebruik van afvalstoffen

10 mg/Nm®

gasvormige anorganische fluoriden, uitgedrukt als HF

bij gebruik van afvalstoffen

1 mg/Nm®

dioxinen en furanen

0,1 ng I-TEQ/Nm®

Hg

bij gebruik van afvalstoffen

0,05 mg/Nm®

?(Cd, Tl)

bij gebruik van afvalstoffen

0,05 mg/Nm®

?(As, Sb, Pb, Cr, Co, Cu, Mn, Ni, V)

bij gebruik van afvalstoffen

0,5 mg/Nm®

(1) andere schachtoven dan een ringschachtoven en dan een schachtoven met gemengde toevoer


Voor dioxinen en furanen worden de gemiddelden bepaald over een bemonsteringsperiode van minimaal zes uur en maximaal acht uur.De emissiegrenswaarde heeft betrekking op de totale concentratie van dioxinen en furanen, berekend aan de hand van het begrip "toxische equivalentie".

Art. 3.4.4.21. De uitstoot van gasvormige verbindingen, dat wil zeggen NOx, SOx, gasvormige anorganische chloriden, CO, totaal organische koolstof, vluchtige organische verbindingen, vluchtige metalen, afkomstig van de afgassen die vrijkomen bij het stoken van ovens, wordt verminderd door de toepassing van een of meer van de technieken, vermeld in BBT 44 van de BBT-conclusies voor de productie van cement, kalk en magnesiumoxide.

Art. 3.4.4.22. Bij de toepassing van selectieve niet-katalytische reductie geldt een emissiegrenswaarde voor ammoniak van 30 mg/Nm®.

Art. 3.4.4.23. De frequentie van CO-pieken bij het gebruik van elektrostatische stofvangers bij draaiovens wordt zo veel mogelijk beperkt door de toepassing van de onderstaande technieken: 1° CO-pieken beheersen om de periode van stillegging van de elektrostatische stofvanger te beperken;2° continu automatische CO-metingen uitvoeren met behulp van dicht bij de CO-bron geplaatste meetapparatuur met een korte reactietijd. Art. 3.4.4.24. De hoeveelheid vaste afvalstoffen, afkomstig van de productie van kalk, wordt verminderd en grondstoffen worden bespaard door de toepassing van de volgende technieken: 1° de opgevangen stofdeeltjes of andere vaste deeltjes in het proces hergebruiken;2° stof, ongebluste kalk en gebluste kalk die niet aan de specificaties voldoet, gebruiken in geselecteerde commerciële producten. Afdeling 3.4.5. - Magnesiumoxide-industrie

Art. 3.4.5.1. Deze afdeling is van toepassing op alle installaties voor de productie van magnesiumoxide met behulp van de droge procesroute.

Art. 3.4.5.2. Procesparameters van de ovenprocessen die de processtabiliteit aangeven, zoals temperatuur, O2-gehalte, druk en debiet worden continu gemeten.

Art. 3.4.5.3. Kritieke procesparameters van de ovenprocessen, zoals de toevoer van grond- en brandstoffen, juiste dosering en overtollige zuurstof worden continu gemonitord en stabiel gehouden.

Art. 3.4.5.4. De concentratie van de volgende emissies van de ovenprocessen worden gemeten met de volgende frequentie:

parameter

meetfrequentie

stof

continu

NOx, SOx en CO

maandelijks


Art. 3.4.5.5. Bij de toepassing van activiteiten die geen verband houden met ovens, worden de stofemissies maandelijks gemeten.

In afwijking van het eerste lid wordt voor kleinere bronnen, met een debiet van minder dan 10.000 Nm3/u, de frequentie van de metingen of de werkingscontroles gebaseerd op een onderhoudsbeheersysteem.

Art. 3.4.5.6. Het verbruiksniveau van thermische energie bedraagt maximaal 12 GJ/ton product.

Art. 3.4.5.7. Het elektriciteitsverbruik wordt zo laag mogelijk gehouden door de toepassing van een of meer van de technieken, vermeld in BBT 57 van de BBT-conclusies voor de productie van cement, kalk en magnesiumoxide.

Art. 3.4.5.8. De diffuse stofemissies van stofveroorzakende bewerkingen worden zo veel mogelijk beperkt of voorkomen door de toepassing van een of meer van de technieken, vermeld in BBT 58 van de BBT-conclusies voor de productie van cement, kalk en magnesiumoxide.

Art. 3.4.5.9. Voor de geleide emissies van stofveroorzakende activiteiten die geen verband houden met het stoken van ovens, geldt een emissiegrenswaarde voor stof van 10 mg/Nm®. Er wordt een onderhoudsbeheersysteem toegepast dat in het bijzonder gericht is op de werking van de filter.

Art. 3.4.5.10. De emissiegrenswaarden, vermeld in de volgende tabel, zijn van toepassing op de geloosde afgassen die vrijkomen bij het stoken van ovens:

parameter

opmerking

emissiegrenswaarde (mg/Nm®)

stof

35

NOx, uitgedrukt als NO2

verwerking van doodgebrand magnesiumoxide bij hoge temperatuur

1500

overig

500

CO

1000

SOx, uitgedrukt als SO2

bij gebruik van grondstoffen met een laag zwavelgehalte en het gebruik van aardgas

50

bij gebruik van grondstoffen met een hoger zwavelgehalte of het gebruik van zwavelhoudende brandstoffen

400


Art. 3.4.5.11. De uitstoot van gasvormige verbindingen, dat wil zeggen NOx, SOx, gasvormige anorganische chloriden, CO, afkomstig van afgassen die vrijkomen bij het stoken van ovens, wordt beperkt door de toepassing van een of meer van de technieken, vermeld in BBT 61 van de BBT-conclusies voor de productie van cement, kalk en magnesiumoxide.

Art. 3.4.5.12. Het aantal CO-pieken bij de toepassing van elektrostatische stofvangers wordt zo veel mogelijk beperkt door de toepassing van de onderstaande technieken: 1° CO-pieken beheersen om de periode van stillegging van de elektrostatische stofvanger te beperken;2° continu automatische CO-metingen uitvoeren met behulp van dicht bij de CO-bron geplaatste meetapparatuur met een korte reactietijd. Art. 3.4.5.13. Procesverliezen en afval worden verminderd of zo veel mogelijk beperkt door diverse soorten opgevangen magnesiumcarbonaatstof te hergebruiken in het proces.

Art. 3.4.5.14. De kenmerken van afvalstoffen die als brand- of grondstoffen in magnesiumoxideovens zullen worden gebruikt, worden gewaarborgd door de toepassing van de onderstaande technieken: 1° afvalstoffen selecteren die geschikt zijn voor het proces en de brander;2° kwaliteitsborgingssystemen toepassen om de kenmerken van afvalstoffen te waarborgen en te controleren, en het afval analyseren dat zal worden gebruikt aan de hand van de volgende criteria: a) de beschikbaarheid;b) de constante kwaliteit;c) de fysische criteria;d) de chemische criteria;3° het aantal relevante parameters beheersen voor afval dat zal worden aangewend. HOOFDSTUK 3.5. - Productie van chlooralkali Afdeling 3.5.1. - Toepassingsgebied en definities

Art. 3.5.1.1. § 1. Dit hoofdstuk is van toepassing op de inrichtingen, vermeld in rubriek 7.11.2°, a) en c), van de indelingslijst van titel I van het VLAREM, voor de productie van chlooralkali (chloor, waterstof, kaliumhydroxide en natriumhydroxide) door de elektrolyse van pekel. Bestaande installaties, als vermeld in artikel 3.5.1.2, 2°, voldoen uiterlijk op 11 december 2017 aan dit hoofdstuk.

De overeenkomstige GPBV-activiteiten zijn de activiteiten, vermeld in punt 4.2, a) en c), van bijlage 1 bij dit besluit. § 2. Het toepassingsgebied van dit hoofdstuk omvat de volgende processen: 1° de opslag van zout;2° de bereiding, zuivering en resaturatie van pekel;3° de elektrolyse van pekel;4° de concentratie, zuivering, opslag van natrium- of kaliumhydroxide en het werken ermee;5° het koelen, drogen, de zuivering, de compressie, het vloeibaar maken, de opslag van chloor en het werken ermee;6° het koelen, de zuivering, de compressie, de opslag van waterstof en het werken ermee;7° de ombouw van kwikcelleninstallaties tot membraancelleninstallaties;8° de buitengebruikstelling van kwikcelleninstallaties;9° de sanering van locaties voor productie van chlooralkali. § 3. Paragraaf 1 heeft geen betrekking op de volgende activiteiten: 1° de elektrolyse van zoutzuur voor de productie van chloor;2° de elektrolyse van pekel voor de productie van natriumchloraat;3° de elektrolyse van gesmolten zouten voor de productie van alkali- of aardalkalimetalen en chloor;4° de productie van specialiteiten, zoals alcoholaten, dithionieten en alkalimetalen, door het gebruik van amalgaam van alkalimetalen, geproduceerd met de kwikcellentechniek;5° de productie van chloor, waterstof of natrium- of kaliumhydroxide door andere processen dan elektrolyse. § 4. Dit hoofdstuk heeft geen betrekking op de volgende aspecten van productie van chlooralkali: 1° de behandeling van afvalwater in een downstream-behandelingsinstallatie;2° geluidsemissies. Art. 3.5.1.2. In dit hoofdstuk wordt verstaan onder: 1° nieuwe installatie: een installatie die pas na 11 december 2013 in gebruik is genomen of een volledige vervanging is van een installatie op de bestaande fundamenten van de installatie na 11 december 2013;2° bestaande installatie: een andere installatie dan een nieuwe installatie;3° de BBT-conclusies voor de productie van chlooralkali: het uitvoeringsbesluit 2013/732/EU van de Commissie van 9 december 2013 tot vaststelling van de BBT-conclusies (beste beschikbare technieken) op grond van Richtlijn 2010/75/EU van het Europees Parlement en de Raad inzake industriële emissies voor de productie van chlooralkali, gepubliceerd in het Publicatieblad van de Europese Unie L332 van 11 december 2013. Art. 3.5.1.3. Tenzij het anders is vermeld, kunnen de bepalingen in dit hoofdstuk algemeen worden toegepast. Afdeling 3.5.2. - Algemene bepalingen

Art. 3.5.2.1. Voor de productie van chlooralkali wordt gebruikgemaakt van één of een combinatie van de technieken, vermeld in BBT 1 van de BBT-conclusies voor de productie van chlooralkali. De kwikcellentechniek wordt onder geen omstandigheden toegepast.

Diafragma's van asbest worden niet gebruikt.

Art. 3.5.2.2. Om de emissies van kwik te beperken en om het ontstaan van met kwik vervuild afval tijdens de buitengebruikstelling of ombouw van kwikcelleninstallaties te beperken, is een buitengebruikstellingsplan beschikbaar en wordt dat uitgevoerd. Al de volgende kenmerken zijn in het buitengebruikstellingsplan verwerkt: 1° een deel van het personeel dat ervaring heeft met het beheer van de voormalige installatie wordt betrokken bij alle fasen van uitwerking en uitvoering;2° er wordt voorzien in procedures en instructies voor alle uitvoeringsfasen;3° er wordt voorzien in een gedetailleerd trainings- en toezichtprogramma voor personeel zonder ervaring met het werken met kwik;4° de hoeveelheid metallisch kwik dat moet worden teruggewonnen, wordt bepaald en de hoeveelheid afval die moet worden afgevoerd, en de kwikvervuiling die zich daarin bevindt, wordt geschat;5° er wordt voorzien in werkzones die: a) zijn voorzien van een overdakking;b) zijn uitgerust met een gladde, aflopende en ondoordringbare vloer om gemorst kwik naar een opvangbak te leiden;c) goed verlicht zijn;d) vrij zijn van obstakels en puin dat kwik kan opnemen;e) zijn uitgerust met een watertoevoer voor wassen;f) zijn aangesloten op een afvalwaterbehandelingssysteem;6° de cellen worden geleegd en metallisch kwik wordt overgebracht naar houders door: a) het systeem gesloten te houden als dat mogelijk is;b) kwik te wassen;c) gebruik te maken van overbrengen onder invloed van de zwaartekracht als dat mogelijk is;d) vaste onzuiverheden uit het kwik te verwijderen als dat noodzakelijk is;e) de houders te vullen tot ? 80 % van de volumetrische inhoud ervan;f) de houders hermetisch af te dichten na het vullen;g) de lege cellen te wassen en ze vervolgens te vullen met water;7° alle ontmantelings- en sloopactiviteiten worden uitgevoerd door: a) hete methoden om uitrusting te slopen, te vervangen door koude methoden als dat mogelijk is;b) vervuilde uitrusting op te slaan in daarvoor geschikte zones;c) de vloer in het werkgebied regelmatig te wassen;d) gemorst kwik snel op te ruimen door gebruik te maken van ademhalingsuitrusting met actieve koolfilters;e) afvalstromen te registreren;f) afval dat met kwik is vervuild, te scheiden van afval dat niet met kwik is vervuild;g) afval dat met kwik vervuild is geraakt, te decontamineren door gebruik te maken van mechanische en fysieke behandelingstechnieken, chemische behandelingstechnieken of thermische behandelingstechnieken;h) gedecontamineerde uitrusting te hergebruiken of te recyclen als dat mogelijk is;i) het gebouw waarin de cellenzaal zich bevindt, te reinigen door de muren en de vloer schoon te maken, en ze vervolgens te coaten of te verven om ze een ondoordringbaar oppervlak te geven als het gebouw opnieuw zal worden gebruikt;j) de afvalwateropvangsystemen in of rond de installatie te reinigen of te vervangen;k) het werkgebied af te sluiten en ventilatielucht te zuiveren als hoge concentraties kwik worden verwacht.Zuiveringstechnieken voor ventilatielucht zijn onder meer adsorptie op jodium- of zwavelhoudend actieve kool, gasreinigen met hypochloriet of gechloreerde pekel, of het toevoegen van chloor om vast dikwikdichloride te vormen; l) kwikhoudend afvalwater, waaronder waswater dat afkomstig is van het reinigen van beschermende uitrusting, te behandelen;m) kwik in lucht, water en afval te monitoren, waaronder gedurende een gepaste tijd na de afronding van de buitengebruikstelling of ombouw;8° indien nodig wordt metallisch kwik tussentijds opgeslagen op de locatie in opslagruimtes die: a) goed verlicht en weerbestendig zijn;b) zijn uitgerust met een geschikte secondaire insluiting die 110% van het vloeistofvolume van enige afzonderlijke houder kan vasthouden;c) vrij zijn van obstakels en puin dat kwik kan opnemen;d) zijn uitgerust met ademhalingsuitrusting met actieve koolfilters;e) periodiek worden geïnspecteerd, zowel visueel als met kwikbewakingsapparatuur;9° als dat nodig is, wordt afval getransporteerd, mogelijk verder behandeld en afgevoerd. Art. 3.5.2.3. Om de mogelijke vervuiling van de bodem, het grondwater en de lucht te beperken en de verspreiding van mogelijke vervuiling en overdracht aan flora en fauna van chlooralkalisites te stoppen, moeten alle verplichtingen die voortvloeien uit het Bodemdecreet van 27 oktober 2006 en zijn uitvoeringsbesluiten worden nageleefd.

Als overeenkomstig voormeld decreet tot bodemsanering moet worden overgegaan, bevat het bodemsaneringsproject ook een financiële planning en een overzicht van de geplande investeringen om de doelstelling te behalen. Deze bepaling wordt vastgesteld ter uitvoering van artikel 48 van het Bodemdecreet van 27 oktober 2006.

Art. 3.5.2.4. De monitoring van emissies in de lucht wordt verricht overeenkomstig de meetmethoden, vermeld in bijlage 4.4.2 bij titel II van het VLAREM. De monitoring van emissies in water wordt verricht overeenkomstig de meetmethoden, vermeld in bijlage 4.2.5.2 bij titel II van het VLAREM. Als er geen meetmethoden worden vermeld, worden de CEN-normen gevolgd. Als er geen CEN-normen bestaan, worden de ISO-normen, de nationale normen of andere internationale normen toegepast die gegevens van een gelijkwaardige wetenschappelijke kwaliteit opleveren. Afdeling 3.5.3. - Energie

Art. 3.5.3.1. In het elektrolyseproces wordt efficiënt met energie omgegaan door gebruik te maken van een combinatie van de technieken, vermeld in BBT 5 van de BBT-conclusies voor de productie van chlooralkali.

Art. 3.5.3.2. Om efficiënt met energie om te gaan, wordt de waterstof die tijdens de elektrolyse mee geproduceerd is, zo veel mogelijk als een chemisch reagens of brandstof gebruikt. Afdeling 3.5.4. - Luchtemissies

Art. 3.5.4.1. De emissies van chloor en chloordioxide worden aan de uitlaat van de chloorabsorptie-eenheid continu gemeten door middel van elektrochemische cellen.

Er geldt een emissiegrenswaarde voor chloor en chloordioxide, uitgedrukt als Cl2, van 1 mg/m® voor de geloosde afgassen van de chloorabsorptie-eenheid. In functie van deze emissiegrenswaarde worden de emissies van chloor en chloordioxide aan de uitlaat van de chloorabsorptie-eenheid, in afwijking van artikel 2.3.1, eerste lid, jaarlijks gemeten door middel van absorptie in een oplossing gevolgd door analyse, waarbij de meetwaarde wordt bepaald als de gemiddelde waarde van ten minste drie opeenvolgende metingen met tussentijd van een uur.

Art. 3.5.4.2. Voor de eliminatie van stikstoftrichloride of voor de terugwinning van chloor uit restgas mag niet gebruikgemaakt worden van tetrachloormethaan. Afdeling 3.5.5. - Afvalwater

Art. 3.5.5.1. Het milieuprestatieniveau voor kwikemissies naar water, uitgedrukt als Hg, bij de uitlaat van de kwikzuiveringseenheid tijdens buitengebruikstelling of ombouw bedraagt minder dan 0,015 mg/l, in debietproportionele 24 uurmengmonsters die, in afwijking van artikel 2.3.1, eerste lid, dagelijks aan de uitlaat van de kwikbehandelingseenheid worden genomen.

Art. 3.5.5.2. Het ontstaan van afvalwater wordt beperkt door gebruik te maken van een combinatie van de technieken, vermeld in BBT 4 van de BBT-conclusies voor de productie van chlooralkali.

Art. 3.5.5.3. Emissies van vervuilende stoffen naar het water worden beperkt door gebruik te maken van een combinatie van de technieken, vermeld in BBT 11 van de BBT-conclusies voor de productie van chlooralkali.

Art. 3.5.5.4. Chloride-emissies van de chlooralkali-installatie naar het water worden beperkt door gebruik te maken van een combinatie van de technieken, vermeld in BBT 4 van de BBT-conclusies voor de productie van chlooralkali. De emissies van chloride worden, in afwijking van artikel 2.3.1, eerste lid, maandelijks gemeten in de pekelspui.

Art. 3.5.5.5. De emissies van vrij chloor van de chlooralkali-installatie naar water worden beperkt door afvalwaterstromen die vrij chloor bevatten, zo dicht mogelijk bij de bron te behandelen om vervluchtiging van chloor of het ontstaan van gehalogeneerde verbindingen te voorkomen. De emissiegrenswaarde van vrij chloor, uitgedrukt als Cl2, bedraagt minder dan 0,2 mg/l, in steekproefmonsters die, in afwijking van artikel 2.3.1, eerste lid, ten minste een keer per maand worden genomen op het punt waar de emissie de installatie verlaat.

De emissies van vrij chloor dicht bij de bron worden continu gemeten.

Art. 3.5.5.6. Chloraatemissies van de chlooralkali-installatie naar het water worden beperkt door gebruik te maken van één of een combinatie van de technieken, vermeld in BBT 14 van de BBT-conclusies voor de productie van chlooralkali. De emissies van chloraat worden, in afwijking van artikel 2.3.1, eerste lid, maandelijks gemeten op het punt waar de emissie de installatie verlaat.

Art. 3.5.5.7. Emissies van gehalogeneerde organische verbindingen van de chlooralkali-installatie naar het water worden beperkt door gebruik te maken van een combinatie van de technieken, vermeld in BBT 15 van de BBT-conclusies voor de productie van chlooralkali. De emissies van gehalogeneerde organische verbindingen worden, in afwijking van artikel 2.3.1, eerste lid, jaarlijks gemeten in de pekelspui.

Art. 3.5.5.8. De emissies van sulfaat worden, in afwijking van artikel 2.3.1, eerste lid, jaarlijks gemeten in de pekelspui.

Art. 3.5.5.9. De emissies van relevante zware metalen worden, in afwijking van artikel 2.3.1, eerste lid, jaarlijks gemeten in de pekelspui. Afdeling 3.5.6. - Afval

Art. 3.5.6.1. Het milieuprestatieniveau voor de hoeveelheid van afgewerkt zwavelzuur dat moet worden afgevoerd, uitgedrukt als H2SO4 (96 gewichtsprocent), bedraagt minder dan 0,1 kg per ton geproduceerd chloor. HOOFDSTUK 3.6. - Productie van pulp, papier en karton Afdeling 3.6.1. - Toepassingsgebied en definities

Art. 3.6.1.1. § 1. Dit hoofdstuk is van toepassing op de inrichtingen, vermeld in rubriek 33.1 en 33.2, e), van de indelingslijst van titel I van het VLAREM. Bestaande installaties, als vermeld in artikel 3.6.1.2, 2°, voldoen uiterlijk op 30 september 2018 aan dit hoofdstuk.

De overeenkomstige GPBV-activiteiten zijn de activiteiten vermeld in punt 6.1, a), en 6.1, b), van bijlage 1, die bij dit besluit is gevoegd. § 2. Het toepassingsgebied van dit hoofdstuk omvat de volgende processen: 1° de volgende chemische pulpproducties: a) pulpproces op basis van sulfaat (kraft);b) pulpproces op basis van sulfiet;2° mechanische en chemisch-mechanische pulpproductie;3° verwerking van papier voor recyclage met en zonder ontinkting;4° papierproductie en aanverwante processen;5° alle terugwinningsinstallaties en kalkovens geëxploiteerd in pulp- en papierfabrieken. § 3. De bepalingen, vermeld in paragraaf 1, hebben geen betrekking op de volgende activiteiten: 1° fabricage van papierpulp uit niet-houtachtig ruw vezelmateriaal;2° stationaire verbrandingsmotoren;3° andere stookinstallaties om stoom en elektriciteit op te wekken dan terugwinningsinstallaties;4° drogers met interne branders voor papiermachines en coaters. Art. 3.6.1.2. In dit hoofdstuk wordt verstaan onder: 1° nieuwe installatie: een installatie die voor het eerst wordt vergund op het terrein van de installatie na 30 september 2014 of een volledige vervanging van een installatie op bestaande fundamenten van de installatie na 30 september 2014;2° bestaande installatie: een andere installatie dan een nieuwe installatie;3° totaal gereduceerde zwavel, afgekort TRS: de som van de volgende gereduceerde onwelriekende zwavelverbindingen gegenereerd in het pulpproductieproces: waterstofsulfide, methylmercaptaan, dimethylsulfide en dimethyldisulfide, uitgedrukt als zwavel;4° sterk geurende gassen: de geconcentreerde, niet-condenseerbare geurende gassen.Dat zijn TRS-houdende gassen uit het koken, verdampen en strippen van condensaten; 5° zwak geurende gassen: de verdunde, niet-condenseerbare geurende gassen.Dat zijn TRS-houdende gassen die geen sterk geurende gassen zijn; 6° geïntegreerde productie: de productie waarbij zowel de pulp als het papier of het karton op dezelfde locatie wordt geproduceerd.De pulp wordt in de regel niet gedroogd voor de fabricage van het papier of karton; 7° niet-geïntegreerde productie: de productie van een van de volgende zaken: a) marktpulp in fabrieken waar geen papiermachines in gebruik zijn;b) papier of karton uitsluitend op basis van marktpulp, dus pulp die in andere fabrieken is geproduceerd;8° nettoproductie: a) voor papierfabrieken: de onverpakte, verkoopbare productie na de laatste rollensnijmachine, dat wil zeggen voordat het verder wordt verwerkt of getransformeerd;b) voor offline coaters: de productie na het coaten;c) voor tissuepapierfabrieken: de verkoopbare productie na de tissuepapiermachine voor herwikkelprocessen zonder kern;d) voor marktpulpfabrieken: de productie na de verpakking, uitgedrukt in luchtgedroogde ton;e) voor geïntegreerde fabrieken: 1) de nettoproductie van pulp: de productie na de verpakking, uitgedrukt in luchtgedroogde ton, plus de naar de papierfabriek gebrachte pulp, uitgedrukt in 90% droogheid, wat neerkomt op luchtdroog;2) de nettoproductie van papier: dezelfde productie als vermeld in punt a);9° hardhout: de groep van houtsoorten zoals esp, beuk, berk en eucalyptus.De term hardhout wordt gebruikt als het tegenovergestelde van naaldhout; 10° naaldhout: het hout van naaldbomen, waaronder dennen en sparren. De term naaldhout wordt gebruikt als het tegenovergestelde van hardhout; 11° ADt: air dry ton of luchtgedroogde ton van pulp, uitgedrukt als 90% droog;12° vluchtige organische stof, afgekort VOS: een organische verbinding, alsook de fractie creosoot, die bij 293,15 K een dampspanning van 0,01 kPa of meer heeft of die onder specifieke gebruiksomstandigheden een vergelijkbare vluchtigheid heeft;13° de BBT-conclusies voor de productie van pulp, papier en karton: het uitvoeringsbesluit 2014/687/EU van de Commissie van 26 september 2014 tot vaststelling van de BBT-conclusies (beste beschikbare technieken) op grond van Richtlijn 2010/75/EU van het Europees Parlement en de Raad, voor de productie van pulp, papier en karton, gepubliceerd in het Publicatieblad van de Europese Unie L284 van 30 september 2014. Art. 3.6.1.3. Voor geïntegreerde en multiproduct- pulp- en papierfabrieken worden de emissiegrenswaarden, die worden bepaald voor de individuele processen of producten, gecombineerd volgens een mengregel op basis van het aandeel in het debiet. Afdeling 3.6.2. - Algemene bepalingen

Art. 3.6.2.1. De processpecifieke bepalingen, vermeld in afdeling 3.6.3 tot en met 3.6.7, zijn van toepassing naast de algemene bepalingen die in deze afdeling beschreven worden.

Subafdeling 3.6.2.1. - Milieubeheersysteem Art. 3.6.2.1.1. Voor het verbeteren van de totale milieuprestatie van de installaties voor de productie van pulp, papier en karton, wordt een milieubeheersysteem uitgevoerd en nageleefd dat al de volgende elementen omvat: 1° de betrokkenheid van het kader, met inbegrip van het hogere kader;2° de vaststelling van een milieubeleid dat de continue verbetering van de installatie door het kader omvat;3° de planning en vaststelling van de noodzakelijke procedures, doelstellingen en streefcijfers, samen met de financiële planning en investeringen;4° de toepassing van procedures met bijzondere aandacht voor: a) structuur en verantwoordelijkheid;b) opleiding, bewustzijn en vakbekwaamheid;c) communicatie;d) betrokkenheid van de werknemers;e) documentatie;f) efficiënte procesbeheersing;g) onderhoudsprogramma's;h) paraatheid ten overstaan van noodsituaties en rampenplannen;i) waarborgen van de naleving van het milieurecht;5° de controle van de uitvoering en het nemen van corrigerende maatregelen, met bijzondere aandacht voor: a) monitoring en meting;b) corrigerende en preventieve maatregelen;c) bijhouden van gegevens;d) waar mogelijk: onafhankelijke interne en externe controle om te bepalen of het milieubeheersysteem voldoet aan de voorgenomen regelingen en naar behoren ten uitvoer is gelegd en bijgehouden;6° de herziening van het milieubeheersysteem en de continue controle van de geschiktheid, adequaatheid en doeltreffendheid ervan door het hogere kader;7° het volgen van de ontwikkelingen op het vlak van schonere technologieën;8° de aandacht voor de milieueffecten van de uiteindelijke ontmanteling van de installatie bij de ontwerpfase van een nieuwe fabriek, en gedurende de hele levensduur;9° de toepassing van de sectorale benchmarking op regelmatige basis. Subafdeling 3.6.2.2. - Materialenbeheer en goede bedrijfspraktijk Art. 3.6.2.2.1. Het milieueffect van het productieproces wordt beperkt door de toepassing van de principes van goede bedrijfspraktijk door gebruik te maken van de volgende technieken: 1° de chemicaliën en additieven zorgvuldig selecteren en controleren;2° de input-outputanalyse maken met een lijst van chemische stoffen, met inbegrip van de hoeveelheden en toxicologische eigenschappen;3° het gebruik van chemicaliën beperken tot het vereiste minimumniveau in overeenstemming met de kwaliteitsspecificaties van het eindproduct;4° het gebruik vermijden van schadelijke stoffen en die vervangen door minder schadelijke alternatieven;5° de hoeveelheid stoffen beperken die de bodem indringen door lekken, luchtafzetting en de inadequate opslag van grondstoffen, producten of residuen;6° een programma opzetten om lekken te beheersen en relevante bronnen verder in te kapselen om verontreiniging van bodem en grondwater te voorkomen;7° de leidingen en opslagsystemen optimaal ontwerpen om de oppervlakken schoon te houden en de behoefte aan spoelen en reinigen te beperken. Art. 3.6.2.2.2. Het vrijkomen van niet gemakkelijk biologisch afbreekbare organische chelaatvormers, zoals ethyleendiaminetetra-azijnzuur (EDTA) of diethyleentriaminepenta-azijnzuur (DTPA), bij het bleken met peroxide wordt beperkt door de toepassing van een combinatie van de technieken, vermeld in BBT 3 van de BBT-conclusies voor de productie van pulp, papier en karton.

Subafdeling 3.6.2.3. - Water en afvalwater Art. 3.6.2.3.1. Procesparameters die relevant zijn voor emissies in het water, worden gemeten met frequentie, vermeld in de volgende tabel:

parameter

meetfrequentie

waterdebiet, temperatuur en pH

continu

P- en N-gehalte in biomassa, slibvolume-index, overtollige ammonium en orthofosfaat in het afvalwater, en microscopische controle van de biomassa

om de drie maanden


Art. 3.6.2.3.2. Emissies van relevante metalen in het water, zoals Zn, Cu, Cd, Pb en Ni, worden om de drie maanden gemeten.

Art. 3.6.2.3.3. Tenzij het anders is vermeld, worden de middelingstijden voor emissies in het water als volgt bepaald: 1° het daggemiddelde: het debietproportioneel 24uur-mengmonster;2° het jaargemiddelde: het voortschrijdend gemiddelde van alle daggemiddelden, genomen binnen een jaar, gewogen op basis van de dagelijkse productie, en uitgedrukt als massa van uitgestoten stoffen per eenheid van massa van de gegenereerde of verwerkte producten of materialen. Art. 3.6.2.3.4. De monitoring van emissies in het water wordt verricht overeenkomstig de meetmethoden, vermeld in bijlage 4.2.5.2 van titel II van het VLAREM. Als er geen meetmethoden worden vermeld, worden de CEN-normen gevolgd. Als er geen CEN-normen bestaan, worden de ISO-normen, de nationale normen of andere internationale normen toegepast die gegevens van een gelijkwaardige wetenschappelijke kwaliteit opleveren.

Art. 3.6.2.3.5. Het afvalwaterdebiet bij droge ontschorsing bedraagt maximaal 2,5 m®/ADt.

Art. 3.6.2.3.6. De maximale afvalwaterdebieten, vermeld in de volgende tabel, zijn van toepassing bij lozing na de behandeling van het afvalwater, uitgedrukt in voortschrijdende jaargemiddelden:

sector

afvalwaterdebiet

gebleekte kraftpulp

50 m®/ADt

ongebleekte kraftpulp

40 m®/ADt

gebleekte sulfietpulp van papierkwaliteit

50 m®/ADt

magnesiumpulp

70 m®/ADt

oplosbare pulp

60 m®/ADt

neutraal sulfiet, halfchemische pulp

20 m®/ADt

mechanische pulp

16 m®/t

chemisch-thermomechanische en chemisch-mechanische pulp

16 m®/ADt

papierfabrieken die gebruikmaken van gerecycleerde vezels zonder ontinkting

10 m®/t

papierfabrieken die gebruikmaken van gerecycleerde vezels met ontinkting

15 m®/t

fabrieken voor tissuepapier die gebruikmaken van gerecycleerde vezels zonder ontinkting

25 m®/t

niet-geïntegreerde papierfabrieken

20 m®/t


Art. 3.6.2.3.7. Als de stikstof in de chemische additieven niet biologisch beschikbaar is of als de nutriëntenbalans een overschot vertoont, worden emissies van nutriënten in ontvangende wateren beperkt door chemische additieven met een hoog stikstof- en fosforgehalte te vervangen door additieven met een laag stikstof- en fosforgehalte.

Art. 3.6.2.3.8. Emissies van verontreinigende stoffen in ontvangende wateren worden beperkt door de toepassing van: 1° primaire fysisch-chemische behandeling;2° secundaire biologische behandeling. Secundaire biologische behandeling is niet van toepassing op installaties waar de biologische belasting van het afvalwater na de primaire behandeling zeer laag is.

Art. 3.6.2.3.9. De emissies van verontreinigende stoffen in ontvangende wateren uit biologische waterzuiveringsinstallaties worden beperkt door de toepassing van: 1° optimaal ontwerp en exploitatie van de biologische zuiveringsinstallatie;2° regelmatige controle van de actieve biomassa;3° de aanvoer van nutriënten, zoals stikstof en fosfor, afstemmen op de werkelijke behoefte aan actieve biomassa. Subafdeling 3.6.2.4. - Energie Art. 3.6.2.4.1. Het brandstof- en energieverbruik in de pulp- en papierfabrieken wordt beperkt door de toepassing van een combinatie van de technieken, vermeld in BBT 6 van de BBT-conclusies voor de productie van pulp, papier en karton, en door de toepassing van een energiebeheersysteem dat: 1° het volledige verbruik en de productie van energie van de fabriek controleert;2° de mogelijkheden voor de terugwinning van energie opspoort, kwantificeert en optimaliseert;3° de geoptimaliseerde situatie voor energieverbruik monitort en beschermt. Subafdeling 3.6.2.5. - Geuremissies Art. 3.6.2.5.1. De emissies van geurstoffen afkomstig uit het afvalwater worden voorkomen en beperkt door de toepassing van een combinatie van technieken, vermeld in BBT 7 van de BBT-conclusies voor de productie van pulp, papier en karton.

Subafdeling 3.6.2.6. - Luchtemissies Art. 3.6.2.6.1. Procesparameters die relevant zijn voor emissies in de lucht, worden gemeten met de frequentie, vermeld in de volgende tabel:

parameter

meetfrequentie

druk, temperatuur, zuurstof, CO en waterdampgehalte in rookgassen voor verbrandingsprocessen

continu

debiet en CH4-gehalte van biogas dat is ontstaan in de anaerobe behandeling van afvalwater

continu

het H2S- en CO2-gehalte in biogas dat is ontstaan bij de anaerobe afvalwaterbehandeling

om de vier maanden


Art. 3.6.2.6.2. Diffuse zwavelemissies uit relevante bronnen worden regelmatig gecontroleerd.

Art. 3.6.2.6.3. Tenzij het anders is vermeld, worden de middelingstijden voor emissies in de lucht als volgt bepaald: 1° het gemiddelde van de hele bemonsteringsperiode: de gemiddelde waarde van drie opeenvolgende metingen van ten minste dertig minuten elk;2° het daggemiddelde: het gemiddelde over een periode van 24 uur op basis van geldige uurgemiddelden uit continue metingen;3° het jaargemiddelde: het gemiddelde van alle geldige uurgemiddelden in geval van continue metingen of gemiddelde van alle gemiddelden van de hele bemonsteringsperiode, verkregen gedurende een jaar in geval van periodieke metingen. Art. 3.6.2.6.4. De monitoring van emissies in de lucht wordt verricht overeenkomstig de meetmethoden, vermeld in bijlage 4.4.2 van titel II van het VLAREM. Als er geen meetmethoden worden vermeld, worden de CEN-normen gevolgd. Als er geen CEN-normen bestaan, worden de ISO-normen, de nationale normen of andere internationale normen toegepast die gegevens van een gelijkwaardige wetenschappelijke kwaliteit opleveren.

Subafdeling 3.6.2.7. - Productieresiduen Art. 3.6.2.7.1. De hoeveelheid afval die wordt verwijderd, wordt beperkt door een systeem voor afvalbeheer en -evaluatie, inclusief afvalinventarissen, in te stellen dat afval hergebruik mogelijk maakt, of, als dat niet mogelijk is, afvalrecyclage, of, als dat niet mogelijk is, "andere vormen van terugwinning", inclusief de toepassing van een combinatie van technieken, vermeld in BBT 12 van de BBT-conclusies voor de productie van pulp, papier en karton.

Subafdeling 3.6.2.8. - Geluidsemissies Art. 3.6.2.8.1. Geluidsemissies van de pulp- en papierindustrie worden beperkt door de toepassing van een combinatie van de technieken, vermeld in BBT 17 van de BBT-conclusies voor de productie van pulp, papier en karton.

Subafdeling 3.6.2.9. - Ontmanteling Art. 3.6.2.9.1. Om verontreinigingsrisico's te voorkomen als een installatie wordt ontmanteld, wordt/worden: 1° ervoor gezorgd dat ondergrondse opslagtanks en leidingen in de ontwerpfase worden vermeden, of dat hun locatie goed bekend is en gedocumenteerd wordt;2° een plan met instructies vastgesteld om procesapparatuur, vaten en leidingen te legen;3° ervoor gezorgd dat de installatie op een schone manier wordt afgesloten door het terrein schoon te maken en te herstellen in zijn oorspronkelijke staat.Als dat mogelijk is, worden de natuurlijke bodemfuncties beschermd; 4° de verplichtingen en de procedure van artikel 122 van het Bodemdecreet van 27 oktober 2006 van overeenkomstige toepassing;5° op basis van een risicoanalyse een transparant plan ontwikkeld voor de stopzetting van de activiteiten op het terrein en de sluiting van de installatie, waarin rekening wordt gehouden met specifieke plaatselijke omstandigheden. Afdeling 3.6.3. - Kraftpulpproductie

Art. 3.6.3.1. Voor geïntegreerde pulp- en papierfabrieken die aan kraftpulpproductie doen, zijn de processpecifieke bepalingen voor papierproductie, vermeld in afdeling 3.6.7, van toepassing, in aanvulling op de bepalingen van deze afdeling.

Art. 3.6.3.2. Als in deze afdeling voor dezelfde problematiek emissiegrenswaarden voor dezelfde gemiddelde periode worden opgegeven in andere eenheden, worden die verschillende manieren om emissiegrenswaarden uit te drukken, gezien als gelijkwaardige alternatieven.

Art. 3.6.3.3. Met toepassing van de bepalingen, vermeld in BBT 20 en 30 van de BBT-conclusies voor de productie van pulp, papier en karton, kan er vanwege de toepasbaarheid worden afgeweken van artikel 3.6.3.2.1 en 3.6.3.3.1 in de milieuvergunning.

Subafdeling 3.6.3.1. - Water en afvalwater Art. 3.6.3.1.1. Voor fabrieken die kraftpulp produceren, zijn voor de niet-geïntegreerde productie van marktpulp en het pulpproductiegedeelte van geïntegreerde fabrieken de emissiegrenswaarden en, in afwijking van artikel 2.3.1, eerste lid, de meetfrequenties, vermeld in de volgende tabel, van toepassing op de lozing van afvalwater in oppervlaktewater:

parameter

emissiegrenswaarde, voortschrijdend jaargemiddelde (in kg/ADt)

meetfrequentie

gebleekte kraftpulp

ongebleekte kraftpulp


CZV (1)

20

8

dagelijks (2)

BZV

-

-

wekelijks

zwevende stoffen

1,5

1,0

dagelijks (2)

totaal stikstof

0,25

0,2

wekelijks (2)

totaal fosfor

0,03 (3)

0,02

wekelijks (2)

EDTA, DTPA

-

-

maandelijks (4)

AOX

0,2 (5)

-

maandelijks (6)

(1) Als totaal organische koolstof (TOC) al wordt gemeten als een voorname sleutelprocesparameter, is het niet nodig om CZV te meten.Er wordt echter wel door een MER-deskundige, erkend in de discipline water, deeldomein oppervlakte- en afvalwater als vermeld in artikel 6, 1°, d), 4), van het VLAREL van 19 november 2010, een correlatie tussen de twee parameters vastgesteld voor de specifieke emissiebron en de stap van de afvalwaterbehandeling. (2) Er kunnen ook snelle testmethodes worden gebruikt.Voor CZV en zwevende stoffen wordt maandelijks door een erkend laboratorium in de discipline water, deeldomein afvalwater als vermeld in artikel 6, 5°, a), van het VLAREL van 19 november 2010, gecontroleerd of de resultaten van de snelle tests in overeenstemming zijn met de meetmethodes, vermeld in artikel 3.6.2.3.4. Voor totaal stikstof en totaal fosfor wordt om de drie maanden door een erkend laboratorium in de discipline water, deeldomein afvalwater als vermeld in artikel 6, 5°, a), van het VLAREL van 19 november 2010, gecontroleerd of de resultaten van de snelle tests in overeenstemming zijn met de meetmethodes, vermeld in artikel 3.6.2.3.4. (3) Bij gebruik van eucalyptus geldt een emissiegrenswaarde van 0,11 kg/ADt als voortschrijdend jaargemiddelde voor totaal fosfor.(4) Van toepassing als EDTA of DTPA worden gebruikt in het proces.(5) Toepasbaar voor fabrieken die chloorhoudende bleekmiddelen gebruiken.(6) Niet van toepassing op installaties die kunnen aantonen dat er geen AOX wordt gegenereerd of toegevoegd via chemische additieven en grondstoffen.

De emissiegrenswaarden in de tabel, vermeld in het eerste lid, zijn niet toepasbaar voor fabrieken die oplosbare kraftpulp produceren.

Subafdeling 3.6.3.2. - Luchtemissies Art. 3.6.3.2.1. § 1. Om geuremissies en de totale emissies ten gevolge van sterk en zwak geurende gassen te beperken, worden diffuse emissies voorkomen door alle procesgebaseerde, zwavelhoudende afgassen af te vangen, met inbegrip van zwavelhoudende emissies langs ventilatiegaten, door toepassing van al de volgende technieken: 1° collectorsystemen voor sterk en zwak geurende gassen, met de volgende elementen: a) afdekkingen, afzuigkappen, leidingen en afzuigsystemen met voldoende capaciteit;b) systemen voor continue detectie van lekken;c) veiligheidsmaatregelen en apparatuur;2° verbranding van sterk en zwak geurende gassen.Om ervoor te zorgen dat sterk geurende gassen altijd kunnen worden verbrand, worden back-upsystemen geïnstalleerd; 3° voor de behandeling van sterk geurende gassen: detecteren wanneer het verbrandingssysteem niet beschikbaar is en eventuele, daaruit resulterende emissies. § 2. Voor stoomketels geldt een emissiegrenswaarde van 0,2 kg S/ADt als jaargemiddelde voor totaal gereduceerde zwavel in restgassen van zwak geurende gassen. De emissies van totaal gereduceerde zwavel worden om de vier maanden gemeten.

In het eerste lid wordt verstaan onder restgassen van zwak geurende gassen: de zwak geurende gassen die worden uitgestoten op andere manieren dan via een terugwinningsinstallatie, een kalkoven of een TRS-brander.

Art. 3.6.3.2.2. De emissiegrenswaarden, vermeld in de volgende tabel, zijn van toepassing op de geloosde afgassen van een terugwinningsinstallatie:

parameter

opmerkingen

emissiegrenswaarde

daggemiddelde (in mg/Nm® bij 6% O2) (1)

jaargemiddelde (in mg/Nm® bij 6% O2)

jaargemiddelde (in kg/ADt)

SO2

DS < 75%

70

50

-

DS 75-83%

50

25

-

totaal gereduceerde zwavel (TRS)

10 (2)

5

-

gasvormige S (TRS-S + SO2-S)

DS < 75%

-

-

0,17

DS 75-83%

-

-

0,13

NOX, uitgedrukt als NO2

naaldhout

DS < 75%

-

200

1,4

DS 75-83%

1,6

hardhout

DS < 75%

-

200

1,4

DS 75-83%

1,7

stof

-

25

0,20

(1) Emissiegrenswaarden hebben geen betrekking op de perioden waarin de terugwinningsinstallatie werkt met een DS-gehalte dat veel lager ligt dan het normale DS-gehalte ten gevolge van een stillegging of onderhoud van de installatie om zwart residuloog te concentreren.(2) van toepassing zonder de verbranding van sterk geurende gassen DS = droge-stof-gehalte van zwart residuloog


De concentratie van de parameters SO2, TRS, NOX en stof in de afgassen van de terugwinningsinstallatie wordt continu gemeten. Art. 3.6.3.2.3. De emissiegrenswaarden, vermeld in de volgende tabel, zijn van toepassing op de geloosde afgassen van een kalkoven:

parameter

opmerkingen

emissiegrenswaarde

jaargemiddelde (in mg/Nm® bij 6% O2)

jaargemiddelde (in kg/ADt)

SO2

als sterke gassen niet in de kalkoven worden verbrand

70

-

als sterke gassen in de kalkoven worden verbrand

120

-

gasvormige S (TRS-S + SO2-S)

als sterke gassen niet in de kalkoven worden verbrand

-

0,07

als sterke gassen in de kalkoven worden verbrand

-

0,12

totaal gereduceerde zwavel (TRS)

als sterke gassen in de kalkoven worden verbrand

40

-

als sterke gassen niet in de kalkoven worden verbrand

10

-

NOX, uitgedrukt als NO2

vloeibare brandstoffen, afkomstig van plantaardig materiaal, waaronder brandstoffen die worden verkregen als bijproducten van het pulpproductieproces

350

0,35

alle andere vloeibare brandstoffen

200

0,2

gasvormige brandstoffen, afkomstig van plantaardig materiaal, waaronder brandstoffen die worden verkregen als bijproducten van het pulpproductieproces

450

0,45

alle andere gasvormige brandstoffen

350

0,3

stof

25

0,02


De concentratie van de parameters SO2, TRS, NOX en stof in de afgassen van de kalkoven, vermeld in het eerste lid, wordt gemeten met de frequentie, vermeld in de volgende tabel:

parameter

meetfrequentie

SO2, NOX, stof

continu

TRS

om de vier maanden


Art. 3.6.3.2.4. De emissiegrenswaarden, vermeld in de volgende tabel, zijn van toepassing op de geloosde afgassen van een speciale TRS-brander voor de verbranding van sterk geurende gassen:

parameter

emissiegrenswaarde

jaargemiddelde (in mg/Nm® bij 9% O2)

jaargemiddelde (in kg/ADt)

SO2

120

-

totaal gereduceerde zwavel (TRS)

5

-

gasvormige S (TRS-S + SO2-S)

-

0,05 (1)

NOX, uitgedrukt als NO2

400

0,1

(1) Deze emissiegrenswaarde is gebaseerd op een gasstroom van 100 tot 200 Nm3/ADt.

De concentratie van de parameters SO2, TRS en NOX in de afgassen van de TRS-brander, vermeld in het eerste lid, wordt gemeten met de frequentie, vermeld in de volgende tabel:

parameter

meetfrequentie

SO2, NOX

continu

TRS

om de vier maanden


Subafdeling 3.6.3.3. - Productieresiduen Art. 3.6.3.3.1. Afvalproductie wordt voorkomen en de hoeveelheid te verwijderen vast afval wordt zoveel mogelijk beperkt door recyclage van stof uit de elektrostatische stofvangers van de terugwinningsinstallatie met zwart residuloog.

Subafdeling 3.6.3.4. Energie Art. 3.6.3.4.1. Het verbruik van thermische energie wordt beperkt, de voordelen van de gebruikte energiedragers worden zoveel mogelijk benut en het stroomverbruik wordt beperkt door de toepassing van een combinatie van de technieken, vermeld in BBT 31 van de BBT-conclusies voor de productie van pulp, papier en karton.

Art. 3.6.3.4.2. Het rendement van de stroomproductie wordt geoptimaliseerd door de toepassing van een combinatie van de technieken, vermeld in BBT 32 van de BBT-conclusies voor de productie van pulp, papier en karton. Afdeling 3.6.4. - Sulfietpulpproductie

Art. 3.6.4.1. Voor geïntegreerde pulp- en papierfabrieken die werken met sulfiet zijn de processpecifieke bepalingen voor papierproductie, vermeld in de afdeling 3.6.7, van toepassing, in aanvulling op de bepalingen in deze afdeling.

Subafdeling 3.6.4.1. - Water en afvalwater Art. 3.6.4.1.1. Voor een fabriek die pulp produceert op basis van sulfiet of magnefiet, zijn voor de niet-geïntegreerde productie van marktpulp en voor het pulpproductiegedeelte van geïntegreerde fabrieken de emissiegrenswaarden en, in afwijking van artikel 2.3.1, eerste lid, de meetfrequenties, vermeld in de volgende tabel, van toepassing op de lozing van afvalwater in oppervlaktewater:

parameter

eenheid

emissiegrenswaarde, voortschrijdend jaargemiddelde

meetfrequentie

pulp van papierkwaliteit op basis van gebleekt sulfiet

pulp van papierkwaliteit op basis van magnefiet

neutraal sulfiet, halfchemische pulp


CZV (1)

kg/ADt

30 (3)(4)

35

11

dagelijks (2)

BZV

-

-

-

wekelijks

zwevende stoffen

kg/ADt

1,5 (3)

2,0

1,3

dagelijks (2)

totaal stikstof

kg/ADt

0,3 (3)

0,25

0,2 (5)

wekelijks (2)

totaal fosfor

kg/ADt

0,05 (3)(4)

0,07

0,02

wekelijks (2)

EDTA, DTPA

-

-

-

maandelijks (6)

AOX

mg/l

1,5 (7)

-

-

maandelijks (8)


(1) Als totaal organische koolstof (TOC) al wordt gemeten als een voorname sleutelprocesparameter, is het niet nodig om CZV te meten.Er wordt echter wel door een MER-deskundige, erkend in de discipline water, deeldomein oppervlakte- en afvalwater als vermeld in artikel 6, 1°, d), 4), van het VLAREL van 19 november 2010, een correlatie tussen de twee parameters vastgesteld voor de specifieke emissiebron en de stap van de afvalwaterbehandeling. (2) Er kunnen ook snelle testmethodes worden gebruikt.Voor CZV en zwevende stoffen wordt maandelijks door een erkend laboratorium in de discipline water, deeldomein afvalwater als vermeld in artikel 6, 5°, a), van het VLAREL van 19 november 2010, gecontroleerd of de resultaten van de snelle tests in overeenstemming zijn met de meetmethodes, vermeld in artikel 3.6.2.3.4. Voor totaal stikstof en totaal fosfor wordt om de drie maanden door een erkend laboratorium in de discipline water, deeldomein afvalwater als vermeld in artikel 6, 5°, a), van het VLAREL van 19 november 2010, gecontroleerd of de resultaten van de snelle tests in overeenstemming zijn met de meetmethodes, vermeld in artikel 3.6.2.3.4. (3) Niet van toepassing op fabrieken die vetvrije pulp produceren.(4) Niet van toepassing op marktpulp op basis van eucalyptus.(5) Niet van toepassing op neutraal sulfiet, halfchemische pulpproductie op basis van ammonium.(6) Van toepassing als EDTA of DTPA worden gebruikt in het proces.(7) Niet van toepassing op chloorvrije fabrieken.(8) Niet van toepassing op installaties die kunnen aantonen dat er geen AOX wordt gegenereerd of toegevoegd via chemische additieven en grondstoffen;niet van toepassing op fabrieken die volledig chloorvrij bleken en neutraal sulfiet, halfchemische pulpfabrieken.

De emissiegrenswaarden in de tabel, vermeld in het eerste lid, zijn niet toepasbaar voor fabrieken die oplosbare pulp produceren en voor de productie van speciale pulp voor chemische toepassingen.

Subafdeling 3.6.4.2. - Luchtemissies Art. 3.6.4.2.1. De emissies van SO2 worden voorkomen en beperkt door alle sterk geconcentreerde SO2-gasstromen uit de productie van zuur residuloog, kookketels, diffusieketels of blaastanks te verzamelen, om de zwavelcomponenten terug te winnen.

Art. 3.6.4.2.2. Diffuse zwavelhoudende geuremissies uit spoeling, screening en verdampers worden voorkomen en beperkt door die zwak geurende gassen te verzamelen en door de toepassing van een van de technieken, vermeld in BBT 35 van de BBT-conclusies voor de productie van pulp, papier en karton.

Art. 3.6.4.2.3. § 1. De emissiegrenswaarden, vermeld in de volgende tabel, zijn van toepassing op de geloosde afgassen uit een terugwinningsinstallatie:

parameter

opmerkingen

emissiegrenswaarde

daggemiddelde (in mg/Nm® bij 5% O2)

jaargemiddelde (in mg/Nm® bij 5% O2)

gemiddelde over de bemonsteringsperiode (in mg/Nm3 bij 5% O2)

NOX, uitgedrukt als NO2

fabrieken die werken op basis van ammonium

580

450

-

alle andere fabrieken

350

270

-

NH3 (1)

-

5

-

stof (2)

terugwinningsinstallaties in fabrieken die meer dan 25% hardhout als grondstof gebruiken

-

-

30

alle andere terugwinningsinstallaties

-

-

20

SO2 (3)

300 (4)

250

-

(1) De emissiegrenswaarde voor ammoniak geldt alleen bij de toepassing van selectieve niet-katalytische reductie.(2) Niet van toepassing op fabrieken die werken met ammonium.(3) Niet van toepassing op terugwinningsinstallaties die permanent worden gebruikt in zure omstandigheden, dat wil zeggen bij het gebruik van sulfietresiduloog als spoelmiddel voor gaswassers in het kader van het sulfietterugwinningsproces.(4) Niet van toepassing tijdens "zure bedrijfsvoering", namelijk periodes waarin preventieve spoeling en reiniging plaatsvinden om aanzetting in de gaswassers te verwijderen.Tijdens die periodes geldt een emissiegrenswaarde van 500 mg SO2/Nm3 (halfuurgemiddelde, bij 5% O2) bij de reiniging van een van de gaswassers en 1200 mg SO2/Nm3 (halfuurgemiddelde, bij 5% O2) als de laatste gaswasser wordt gereinigd.

De concentratie van de parameters in de afgassen van de terugwinningsinstallatie, vermeld in het eerste lid, wordt gemeten met de frequentie, vermeld in de volgende tabel:

parameter

meetfrequentie

SO2, NOX

continu

stof

maandelijks

NH3

maandelijks


§ 2. De "zure bedrijfsvoering", namelijk de periode waarin preventieve spoeling en reiniging plaatsvinden om aanzetting in de gaswassers te verwijderen, wordt beperkt tot ongeveer 240 uur per jaar voor de gaswassers, en minder dan 24 uur per maand voor de laatste monosulfietgaswasser.

Subafdeling 3.6.4.3. - Energie Art. 3.6.4.3.1. Het verbruik van thermische energie wordt beperkt, de voordelen van de energiedragers die worden gebruikt, worden gemaximaliseerd, en het verbruik van elektriciteit wordt beperkt door de toepassing van een combinatie van de technieken, vermeld in BBT 38 van de BBT-conclusies voor de productie van pulp, papier en karton.

Art. 3.6.4.3.2. Het rendement van de elektriciteitsopwekking wordt geoptimaliseerd door de toepassing van een combinatie van de technieken, vermeld in BBT 39 van de BBT-conclusies voor de productie van pulp, papier en karton. Afdeling 3.6.5. - Mechanische en chemisch-mechanische pulpproductie

Art. 3.6.5.1. Deze afdeling is van toepassing op de geïntegreerde productie van papier en karton uit mechanische pulp, op de productie van mechanische pulp uit niet-geïntegreerde fabrieken en op de productie van chemisch-thermomechanische en chemisch-mechanische pulp uit geïntegreerde of niet-geïntegreerde fabrieken.

Voor geïntegreerde pulp- en papierfabrieken die werken met chemisch-thermomechanische en chemisch-mechanische pulp zijn de processpecifieke bepalingen voor papierproductie, vermeld in afdeling 3.6.7, van toepassing, in aanvulling op de bepalingen in deze afdeling.

Artikel 3.6.7.1.3, 3.6.7.2.1, 3.6.7.3.1, 3° en 3.6.7.4.1 zijn ook van toepassing op geïntegreerde fabrieken voor mechanische pulp, papier en karton, in aanvulling op de bepalingen in deze afdeling.

Subafdeling 3.6.5.1. - Water en afvalwater Art. 3.6.5.1.1. Voor de geïntegreerde productie van papier en karton uit mechanische pulp die in de installatie is geproduceerd, voor de niet-geïntegreerde productie van mechanische pulp en voor de productie van chemisch-thermomechanische of chemisch-mechanische pulp uit geïntegreerde of niet-geïntegreerde fabrieken zijn de emissiegrenswaarden en, in afwijking van artikel 2.3.1, eerste lid, de meetfrequenties, vermeld in de volgende tabel, van toepassing op de lozing van afvalwater in oppervlaktewater:

parameter

opmerkingen

emissiegrenswaarde, voortschrijdend jaargemiddelde

meetfrequentie

geïntegreerde productie van papier en karton uit mechanische pulp die in de installatie is geproduceerd of niet-geïntegreerde productie van mechanische pulp (in kg/t)

geïntegreerde of niet-geïntegreerde productie van chemisch-thermomechanische of chemisch-mechanische pulp (in kg/ADt)


CZV (1)

sterk gebleekte mechanische pulp, met 70 - 100% van de vezels in het eindproduct

8

20

dagelijks (2)

in alle andere gevallen

4,5


BZV

-

-

wekelijks

zwevende stoffen

0,45

0,9

dagelijks (2)

totaal stikstof

0,1

0,18

wekelijks (2)

totaal fosfor

0,01

0,01

wekelijks (2)

EDTA, DTPA

-

-

maandelijks (3)

AOX

-

-

maandelijks (4) (5)

(1) Als totaal organische koolstof (TOC) al wordt gemeten als een voorname sleutelprocesparameter, is het niet nodig om CZV te meten.Er wordt echter wel door een MER-deskundige, erkend in de discipline water, deeldomein oppervlakte- en afvalwater als vermeld in artikel 6, 1°, d), 4), van het VLAREL van 19 november 2010, een correlatie tussen de twee parameters vastgesteld voor de specifieke emissiebron en de stap van de afvalwaterbehandeling. (2) Er kunnen ook snelle testmethodes worden gebruikt.Voor CZV en zwevende stoffen wordt maandelijks door een erkend laboratorium in de discipline water, deeldomein afvalwater als vermeld in artikel 6, 5°, a), van het VLAREL van 19 november 2010, gecontroleerd of de resultaten van de snelle tests in overeenstemming zijn met de meetmethodes, vermeld in artikel 3.6.2.3.4. Voor totaal stikstof en totaal fosfor wordt om de drie maanden door een erkend laboratorium in de discipline water, deeldomein afvalwater als vermeld in artikel 6, 5°, a), van het VLAREL van 19 november 2010, gecontroleerd of de resultaten van de snelle tests in overeenstemming zijn met de meetmethodes, vermeld in artikel 3.6.2.3.4. (3) Van toepassing als EDTA of DTPA worden gebruikt in het proces.(4) Niet van toepassing op installaties die kunnen aantonen dat er geen AOX wordt gegenereerd of toegevoegd via chemische additieven en grondstoffen.(5) Niet van toepassing op chemisch-thermomechanische of chemisch-mechanische pulpfabrieken.

Subafdeling 3.6.5.2. - Energie Art. 3.6.5.2.1. Het verbruik van thermische en elektrische energie wordt beperkt door de toepassing van een combinatie van de technieken, vermeld in BBT 41 van de BBT-conclusies voor de productie van pulp, papier en karton. Afdeling 3.6.6. - Verwerking van papier voor hergebruik

Art. 3.6.6.1. Deze afdeling is van toepassing op alle geïntegreerde papierfabrieken die gebruikmaken van gerecycleerde vezels en alle niet-geïntegreerde pulpfabrieken die gebruikmaken van gerecycleerde vezels.

Artikel 3.6.7.1.3, 3.6.7.2.1, 3.6.7.3.1, 3° en 3.6.7.4.1 zijn ook van toepassing op de productie van papier in geïntegreerde pulp-, papier- en kartonfabrieken die gebruikmaken van gerecycleerde vezels, in aanvulling op de bepalingen in deze afdeling.

Subafdeling 3.6.6.1. - Materialenbeheer Art. 3.6.6.1.1. De verontreiniging van de bodem en het grondwater wordt voorkomen of het gevaar daarvan wordt beperkt, en het wegwaaien van papier voor hergebruik en diffuse stofemissies van de recyclagewerf wordt beperkt door de toepassing van een van de technieken of een combinatie ervan, vermeld in BBT 42 van de BBT-conclusies voor de productie van pulp, papier en karton.

Subafdeling 3.6.6.2. - Water en afvalwater Art. 3.6.6.2.1. Het watergebruik, de hoeveelheid afvalwater en de verontreiniging worden beperkt door de toepassing van een combinatie van de technieken, vermeld in BBT 43 van de BBT-conclusies voor de productie van pulp, papier en karton.

Art. 3.6.6.2.2. In fabrieken met geavanceerde watercircuitsluiting die papier verwerken voor hergebruik, wordt geavanceerde sluiting van watercircuits gehandhaafd, en worden mogelijke nadelige effecten van het verhoogde hergebruik van proceswater vermeden door de toepassing van een van de technieken of een combinatie ervan, vermeld in BBT 44 van de BBT-conclusies voor de productie van pulp, papier en karton.

Art. 3.6.6.2.3. Voor niet-geïntegreerde pulpfabrieken die gebruikmaken van gerecycleerde vezels en voor de geïntegreerde productie van papier en karton op basis van pulp uit gerecycleerde vezels zijn de emissiegrenswaarden en, in afwijking van artikel 2.3.1, eerste lid, de meetfrequenties, vermeld in de volgende tabel, van toepassing op de lozing van afvalwater in oppervlaktewater:

parameter

opmerkingen

emissiegrenswaarde, voortschrijdend jaargemiddelde (in kg/t)

meetfrequentie

zonder ontinkting

met ontinkting


tissuepapier

alle andere


CZV (1)

1,4

4,0

3,0

dagelijks (2)

BZV

-

-

-

wekelijks

zwevende stoffen

bestaande installaties

0,45

0,4

0,3

dagelijks (2)

nieuwe installaties

0,2


totaal stikstof

0,09

0,15

0,1

wekelijks (2)

totaal fosfor

fabrieken met een hoeveelheid afvalwater tussen 5 en 10 m3/t

0,008

0,015

0,01

wekelijks (2)

alle andere fabrieken

0,005


EDTA, DTPA

-

-

-

maandelijks (3)

AOX

0,05 (4)

0,05 (4)

maandelijks (5)

(1) Als totaal organische koolstof (TOC) al wordt gemeten als een voorname sleutelprocesparameter, is het niet nodig om CZV te meten.Er wordt echter wel door een MER-deskundige, erkend in de discipline water, deeldomein oppervlakte- en afvalwater als vermeld in artikel 6, 1°, d), 4), van het VLAREL van 19 november 2010, een correlatie tussen de twee parameters vastgesteld voor de specifieke emissiebron en de stap van de afvalwaterbehandeling. (2) Er kunnen ook snelle testmethodes worden gebruikt.Voor CZV en zwevende stoffen wordt maandelijks door een erkend laboratorium in de discipline water, deeldomein afvalwater als vermeld in artikel 6, 5°, a), van het VLAREL van 19 november 2010, gecontroleerd of de resultaten van de snelle tests in overeenstemming zijn met de meetmethodes, vermeld in artikel 3.6.2.3.4. Voor totaal stikstof en totaal fosfor wordt om de drie maanden door een erkend laboratorium in de discipline water, deeldomein afvalwater als vermeld in artikel 6, 5°, a), van het VLAREL van 19 november 2010, gecontroleerd of de resultaten van de snelle tests in overeenstemming zijn met de meetmethodes, vermeld in artikel 3.6.2.3.4. (3) Van toepassing als EDTA of DTPA worden gebruikt in het proces.(4) De emissiegrenswaarde voor AOX geldt alleen voor natsterktepapier.(5) Niet van toepassing op installaties die kunnen aantonen dat er geen AOX wordt gegenereerd of toegevoegd via chemische additieven en grondstoffen.

Subafdeling 3.6.6.3. - Energie Art. 3.6.6.3.1. Het verbruik van elektrische energie binnen papierfabrieken die gebruikmaken van gerecycleerde vezels, wordt beperkt door de toepassing van een combinatie van de technieken, vermeld in BBT 46 van de BBT-conclusies voor de productie van pulp, papier en karton. Afdeling 3.6.7. - Papierproductie en aanverwante processen

Art. 3.6.7.1. Deze afdeling is van toepassing op alle niet-geïntegreerde papier- en kartonfabrieken, en op de papier- en kartonproductie van geïntegreerde kraft-, sulfiet-, chemisch-thermomechanische en chemisch-mechanische pulp- en papierfabrieken.

Artikel 3.6.7.1.3, 3.6.7.2.1, 3.6.7.3.1, 3° en 3.6.7.4.1 zijn van toepassing op alle geïntegreerde pulp- en papierfabrieken.

Voor geïntegreerde kraft-, sulfiet-, chemisch-thermomechanische en chemisch-mechanische pulp- en papierfabrieken zijn de processpecifieke bepalingen voor het verpulpen, namelijk respectievelijk de afdeling 3.6.3, 3.6.4 en 3.6.5, ook van toepassing, in aanvulling op de bepalingen in deze afdeling.

Subafdeling 3.6.7.1. - Water en afvalwater Art. 3.6.7.1.1. Het ontstaan van afvalwater wordt beperkt door de toepassing van een combinatie van de technieken, vermeld in BBT 47 van de BBT-conclusies voor de productie van pulp, papier en karton.

Art. 3.6.7.1.2. Het watergebruik en emissies in het water uit speciale papierfabrieken worden beperkt door de toepassing van een combinatie van de technieken, vermeld in BBT 48 van de BBT-conclusies voor de productie van pulp, papier en karton.

Art. 3.6.7.1.3. De uitstoot van emissies van coatingkleuren en bindmiddelen die de werking van de biologische afvalwaterbehandelingsinstallatie kunnen verstoren, wordt beperkt door de terugwinning van coatingkleuren of het hergebruik van pigmenten, of, als dat technisch niet haalbaar is, door de voorbehandeling van afvalwater dat coatingkleuren bevat.

Art. 3.6.7.1.4. Voor het productieproces voor papier en karton van geïntegreerde kraft-, sulfiet-, chemisch-thermomechanische en chemisch-mechanische pulp- en papierfabrieken en van niet-geïntegreerde papier- en kartonfabrieken zijn de emissiegrenswaarden en, in afwijking van artikel 2.3.1, eerste lid, de meetfrequenties, vermeld in de volgende tabel, van toepassing op de lozing van afvalwater in oppervlaktewater:

parameter

emissiegrenswaarde, voortschrijdend jaargemiddelde (in kg/t)

meetfrequentie

gespecialiseerde papierfabriek (3)

alle andere papier- en kartonfabrieken


CZV (1)

5

1,5

dagelijks (2)

BZV

-

-

wekelijks

zwevende stoffen

1

0,35

dagelijks (2)

totaal stikstof

0,4

0,1 (4)

wekelijks (2)

totaal fosfor

0,04

0,012

wekelijks (2)

EDTA, DTPA

-

-

maandelijks (5)

AOX

0,05 (6)

0,05 (6)

maandelijks (7)

(1) Als totaal organische koolstof (TOC) al wordt gemeten als een voorname sleutelprocesparameter, is het niet nodig om CZV te meten.Er wordt echter wel door een MER-deskundige, erkend in de discipline water, deeldomein oppervlakte- en afvalwater als vermeld in artikel 6, 1°, d), 4), van het VLAREL van 19 november 2010, een correlatie tussen de twee parameters vastgesteld voor de specifieke emissiebron en de stap van de afvalwaterbehandeling. (2) Er kunnen ook snelle testmethodes worden gebruikt.Voor CZV en zwevende stoffen wordt maandelijks door een erkend laboratorium in de discipline water, deeldomein afvalwater als vermeld in artikel 6, 5°, a), van het VLAREL van 19 november 2010, gecontroleerd of de resultaten van de snelle tests in overeenstemming zijn met de meetmethodes, vermeld in artikel 3.6.2.3.4. Voor totaal stikstof en totaal fosfor wordt om de drie maanden door een erkend laboratorium in de discipline water, deeldomein afvalwater als vermeld in artikel 6, 5°, a), van het VLAREL van 19 november 2010, gecontroleerd of de resultaten van de snelle tests in overeenstemming zijn met de meetmethodes, vermeld in artikel 3.6.2.3.4. (3) Een gespecialiseerde papierfabriek is een fabriek die papier en karton van verschillende kwaliteitsniveaus voor speciale, industriële of niet-industriële, doeleinden produceert dat wordt gekenmerkt door specifieke eigenschappen, een relatief kleine eindafzetmarkt of niche-toepassingen die vaak speciaal zijn ontworpen voor een bepaalde klant of groep van eindgebruikers.Die soorten papier en karton vallen buiten de standaardpapiercategorieën. (4) Voor tissuepapier geldt een emissiegrenswaarde van 0,15 kg/t als voortschrijdend jaargemiddelde voor totaal stikstof.(5) Van toepassing als EDTA of DTPA worden gebruikt in het proces. (6) De emissiegrenswaarde voor AOX geldt alleen voor decoratie- en natsterktepapier.(7) Niet van toepassing op installaties die kunnen aantonen dat er geen AOX wordt gegenereerd of toegevoegd via chemische additieven en grondstoffen.

Subafdeling 3.6.7.2. - Luchtemissies Art. 3.6.7.2.1. De VOS-emissies van offline- of onlinecoaters worden beperkt door coatingkleurrecepten te kiezen die de VOS-emissies beperken.

Subafdeling 3.6.7.3. - Productieresiduen Art. 3.6.7.3.1. De hoeveelheid te verwijderen afval wordt geminimaliseerd door het ontstaan van afval te voorkomen en dat afval te hergebruiken door de toepassing van een combinatie van de volgende technieken: 1° herwinning van vezels en vulmiddelen en de behandeling van witwater;2° hercirculatiesysteem voor papieruitval;3° terugwinning van coatingkleuren of hergebruik van pigmenten;4° hergebruik van vezelslib uit de primaire afvalwaterbehandeling. Subafdeling 3.6.7.4. - Energie Art. 3.6.7.4.1. Het verbruik van thermische en elektrische energie wordt beperkt door de toepassing van een combinatie van de technieken, vermeld in BBT 53 van de BBT-conclusies voor de productie van pulp, papier en karton. HOOFDSTUK 3.7. - Raffineren van aardolie en gas Afdeling 3.7.1. - Toepassingsgebied en definities

Art. 3.7.1.1. In dit hoofdstuk wordt verstaan onder: 1° eenheid: een segment of onderdeel van de installatie waarin een specifieke bewerkingsactiviteit wordt verricht;2° nieuwe eenheid: een eenheid die op de plaats van de installatie pas wordt vergund na 28 oktober 2014, of een eenheid die volledig wordt vervangen op de bestaande fundamenten van de installatie na 28 oktober 2014;3° bestaande eenheid: een andere eenheid dan een nieuwe eenheid;4° procesafgassen: het verzamelde gas dat wordt geproduceerd tijdens een proces en dat moet worden behandeld;5° rookgas: de uitlaatgassen die een eenheid verlaten na een oxidatiestap, doorgaans verbranding;6° VOS: een organische verbinding alsook de fractie creosoot die bij 293,15 K een dampspanning van 0,01 kPa of meer of onder de specifieke gebruiksomstandigheden een vergelijkbare vluchtigheid heeft;7° diffuse VOS-emissies: de niet-gekanaliseerde VOS-emissies die niet worden uitgestoten via specifieke emissiepunten.Ze kunnen afkomstig zijn van oppervlaktebronnen of puntbronnen; 8° gefluïdiseerd katalytisch kraken: een omzettingsproces om zware koolwaterstoffen te verbeteren door gebruik te maken van warmte en een katalysator om grotere koolwaterstofmoleculen op te breken in lichtere moleculen;9° raffinagebrandstof: een vast, vloeibaar of gasvormig brandbaar materiaal verkregen uit de distillatie en omzettingsfasen van de raffinage van ruwe aardolie;10° raffinagerestgas, afgekort RFG: de afgassen van de distillatie- en omzettingseenheden die worden gebruikt als brandstof;11° verbrandingseenheid: een eenheid waarin raffinagebrandstoffen alleen worden verbrand of samen met andere brandstoffen voor de productie van energie op de raffinaderij;12° indirecte monitoring van emissies naar lucht: raming van de emissieconcentratie in het rookgas van een verontreinigende stof verkregen door een passende combinatie van metingen van vervangende parameters, berekeningen en periodieke schoorsteenmetingen;13° de BBT-conclusies voor het raffineren van aardolie en gas: het uitvoeringsbesluit 2014/738/EU van de Commissie van 9 oktober 2014 tot vaststelling van de BBT-conclusies (beste beschikbare technieken) op grond van Richtlijn 2010/75/EU van het Europees Parlement en de Raad, voor het raffineren van aardolie en gas, gepubliceerd in het Publicatieblad van de Europese Unie L307 van 28 oktober 2014. Art. 3.7.1.2. § 1. Dit hoofdstuk is van toepassing op de inrichtingen, vermeld in rubriek 1.1, 16.1.a) en 20.1.2 van de indelingslijst van titel I van het VLAREM. Bestaande installaties, voldoen uiterlijk op 28 oktober 2018 aan dit hoofdstuk.

De overeenkomstige GPBV-activiteiten zijn de activiteiten vermeld in punt 1.2, van bijlage 1, die bij dit besluit is gevoegd. § 2. Het toepassingsgebied van dit hoofdstuk omvat de volgende processen en activiteiten: 1° alkylering: alle alkyleringsprocessen.Dat zijn waterstoffluoride (HF), zwavelzuur (H2SO4) en vaste zuren; 2° productie van basisolie: deasfalteren, aromatische extractie, wasverwerking en hydrofinishing van smeerolie;3° productie van bitumen: alle technieken gaande van opslag tot toevoegingsmiddelen in eindproducten;4° katalytisch kraken: alle soorten eenheden voor katalytisch kraken, zoals eenheden voor gefluïdiseerd katalytisch kraken;5° katalytisch reformeren: continu, cyclisch en semiregeneratief katalytisch reformeren;6° vercooksing: vertraagde en gefluïdiseerde vercooksingsprocessen en het calcineren van cokes;7° afkoeling: afkoeltechnieken die in raffinaderijen worden toegepast;8° ontzouting: ontzouting van ruwe aardolie;9° verbrandingseenheden voor energieproductie die raffinagebrandstoffen verbranden, met uitzondering van eenheden die alleen conventionele of commerciële brandstoffen gebruiken;10° etherificatie: productie van chemische stoffen die worden gebruikt als additieven in motorbrandstoffen;11° gasscheiding: scheiding van lichte fracties van ruwe aardolie;12° waterstofverbruikende processen: hydrokraken, hydrogenerende raffinage, hydrobehandelingen, hydroconversie, hydrobewerking en hydrogeneringsprocessen;13° waterstofproductie: gedeeltelijke oxidatie, stoomreforming, met gas verhitte reforming en waterstofzuivering;14° isomerisatie van koolwaterstofverbindingen C4, C5 en C6;15° aardgascentrales: verwerking van aardgas, met inbegrip van het vloeibaar maken van aardgas;16° polymerisatie: polymerisatie, dimerisatie en condensatie;17° primaire distillatie: atmosferische en vacuümdistillatie;18° productbehandelingen: stankverwijderingsproces en eindproductbehandelingen;19° opslag en behandeling van raffinagematerialen: opslag, mengen, laden en lossen van raffinagematerialen;20° viscositeitsreductie en andere thermische conversies;21° afvalgasbehandeling: technieken om emissies naar lucht te beperken of te bestrijden;22° afvalwaterbehandeling: technieken om afvalwater vóór de lozing te behandelen;23° afvalbeheer: technieken die de productie van afval voorkomen of beperken. § 3. De bepalingen, vermeld in paragraaf 1, hebben geen betrekking op de volgende activiteiten of processen: 1° de exploratie naar en productie van ruwe aardolie en aardgas;2° het transport van ruwe aardolie en aardgas;3° het in de handel brengen en de distributie van producten. Afdeling 3.7.2. - Algemene bepalingen

Art. 3.7.2.1. De processpecifieke bepalingen, vermeld in afdeling 3.7.3 tot en met 3.7.19, zijn van toepassing naast de algemene bepalingen die in deze afdeling beschreven worden.

Art. 3.7.2.2. Met toepassing van de bepalingen, vermeld in BBT 30, 44, 46, 47 en 54 van de BBT-conclusies voor het raffineren van aardolie en gas, kan er vanwege de toepasbaarheid worden afgeweken van artikel 3.7.8.2, 3.7.14.1, 3.7.14.3, 3.7.15.1 en 3.7.17.1 in de milieuvergunning.

Art. 3.7.2.3. Voor het verbeteren van de totale milieuprestatie van de installaties voor de raffinage van aardolie en gas, wordt een milieubeheersysteem uitgevoerd en nageleefd dat al de volgende elementen omvat: 1° betrokkenheid van het management, inclusief het senior management;2° de uitwerking van een milieubeleid dat de continue verbetering van de installatie door het management omvat;3° het plannen en vaststellen van noodzakelijke procedures, doelstellingen en streefcijfers, samen met een financiële planning en investeringen;4° de uitvoering van procedures, waarbij meer bepaald aandacht wordt geschonken aan: a) de bedrijfsorganisatie en de verantwoordelijkheid van het personeel;b) opleiding, bewustmaking en bekwaamheid;c) communicatie;d) betrokkenheid van de werknemers;e) documentatie;f) efficiënte procescontrole;g) onderhoudsprogramma's;h) noodplan en rampenbestrijding;i) het waarborgen van de naleving van de milieuwetgeving;5° het controleren van de prestaties en het nemen van corrigerende maatregelen, waarbij meer bepaald aandacht wordt geschonken aan: a) monitoring en meting;b) corrigerende en preventieve maatregelen;c) bijhouden van gegevens;d) interne en externe, waar mogelijk onafhankelijke, audits, om vast te stellen of het milieubeheersysteem voldoet aan de voorgenomen regelingen en of het op de juiste wijze wordt uitgevoerd en gehandhaafd;6° evaluatie van het milieubeheersysteem door het senior management om te waarborgen dat het geschikt, adequaat en doeltreffend blijft;7° het volgen van de ontwikkeling van schonere technologieën;8° bij het ontwerp van een nieuwe inrichting en gedurende de volledige levensduur ervan rekening houden met de milieueffecten tijdens de latere ontmanteling van de installatie;9° het op regelmatige tijdstippen uitvoeren van een benchmarkonderzoek in de bedrijfstak. Art. 3.7.2.4. Energie wordt efficiënt gebruikt door gebruik te maken van een combinatie van de technieken, vermeld in BBT 2 van de BBT-conclusies voor het raffineren van aardolie en gas.

Art. 3.7.2.5. Stofemissies, afkomstig van de opslag en behandeling van stoffige materialen worden voorkomen of, als dat niet mogelijk is, beperkt door gebruik van een of meer van de technieken, vermeld in BBT 3 van de BBT-conclusies voor het raffineren van aardolie en gas.

Art. 3.7.2.6. Voor periodieke metingen van atmosferische emissies wordt de meetwaarde bepaald als gemiddelde waarde van drie steekproefmonsters van elk minstens dertig minuten.

Art. 3.7.2.7. Bij continue metingen van atmosferische emissies wordt voldaan aan de emissiegrenswaarden als geen maandgemiddelde, dat bepaald wordt als het gemiddelde van alle geldige uurgemiddelden die zijn gemeten over een periode van een maand, boven de emissiegrenswaarde ligt.

Art. 3.7.2.8. De emissiegrenswaarden voor verbrandingseenheden, vermeld in dit hoofdstuk, zijn gedefinieerd bij een referentiezuurstofgehalte in de afgassen van 6% voor vaste brandstoffen, 3% voor verbrandingseenheden, met uitzondering van gasturbines en stationaire motoren, die vloeibare en gasvormige brandstoffen gebruiken, en 15% voor gasturbines, met inbegrip van STEG, en stationaire motoren.

De emissiegrenswaarden voor de regeneratoren van het katalytische kraakproces en voor de eenheden voor zwavelterugwinning uit het afvalgas, vermeld in dit hoofdstuk, zijn gedefinieerd bij een referentiezuurstofgehalte in de afgassen van 3%.

Art. 3.7.2.9. De monitoring van emissies in de lucht wordt verricht overeenkomstig de meetmethoden, vermeld in bijlage 4.4.2 bij titel II van het VLAREM. Als er geen meetmethoden worden vermeld, worden de CEN-normen gevolgd. Als er geen CEN-normen bestaan, worden de ISO-normen, de nationale normen of andere internationale normen toegepast die gegevens van een gelijkwaardige wetenschappelijke kwaliteit opleveren.

Art. 3.7.2.10. Aan eenheden voor katalytisch kraken en verbrandingseenheden worden de relevante procesparameters in verband met verontreinigende emissies gemonitord met de volgende aangegeven frequentie en met de geschikte technieken: 1° O2-gehalte in rookgassen: continu;2° stikstof- en zwavelgehalte in brandstof of toevoer bij afwezigheid van continue metingen voor NOx en SO2: jaarlijks, alsook bij iedere belangrijke wijziging van brandstof of toevoer. Art. 3.7.2.11. Diffuse VOS-emissies naar lucht afkomstig van de volledige raffinaderij worden gemonitord door de toepassing van afdeling 4.4.6 en subafdeling 5.17.4.5 van titel II van het VLAREM. In aanvulling van subafdeling 5.17.4.5 van titel II van het VLAREM, gelden de bepalingen van voormelde subafdeling voor vaste houders die vloeibare koolwaterstofverbindingen bevatten met een dampspanning van meer dan 4 kPa, bepaald volgens de Reidmethode, en gelden de bepalingen van voormelde subafdeling ook voor vaste houders met een volume kleiner dan 500 m3.

Art. 3.7.2.12. Emissies naar lucht worden voorkomen of beperkt door de eenheden voor de verwijdering van zure gassen, de zwavelterugwinningseenheden en alle andere afvalgasbehandelingssystemen te exploiteren met een hoge beschikbaarheid en optimale capaciteit.

Art. 3.7.2.13. Voor verbrandings- of proceseenheden waar SCR of SNCR-technieken worden gebruikt, geldt een emissiegrenswaarde voor ammoniak van 15 mg/Nm®.

De concentratie ammoniak in de afgassen van verbrandings- of proceseenheden waar SCR of SNCR-technieken worden gebruikt, wordt continu gemeten.

Art. 3.7.2.14. Bij gebruik van een eenheid voor het strippen van de zure waterstroom, worden emissies naar lucht voorkomen en beperkt door de zure afgassen, afkomstig van die eenheid, naar een zwavelterugwinningseenheid of een gelijkwaardig gasbehandelingssysteem af te leiden.

Onbehandelde gassen afkomstig van het strippen van zuur water, mogen niet direct worden verbrand.

Art. 3.7.2.15. Emissies naar water worden gemonitord met de frequentie, vermeld in de volgende tabel. De monitoringfrequentie heeft betrekking op een schepmonster, een debietproportioneel 24 uur-mengmonster of een schepmonster en een debietproportioneel 24 uur-mengmonster als vermeld in artikel 4.2.6.1 van titel II van het VLAREM. De monitoring van emissies in water wordt verricht overeenkomstig de meetmethoden, vermeld in bijlage 4.2.5.2 bij titel II van het VLAREM. Als er geen meetmethoden worden vermeld, worden de CEN-normen gevolgd. Als er geen CEN-normen bestaan, worden de ISO-normen, de nationale normen of andere internationale normen toegepast die gegevens van een gelijkwaardige wetenschappelijke kwaliteit opleveren.

parameter

minimale monitoringfrequentie

minerale-olie-index (HOI)

dagelijks

zwevende stoffen

dagelijks

CZV (1)

dagelijks

BZV

wekelijks

totaal stikstof

dagelijks

lood

driemaandelijks

cadmium

driemaandelijks

nikkel

driemaandelijks

kwik

driemaandelijks

vanadium

driemaandelijks

fenolindex

maandelijks

benzeen, tolueen, ethylbenzeen, xyleen (BTEX)

maandelijks

(1) Als een correlatie ter plaatse beschikbaar is, mag het CZV worden vervangen door TOC.De correlatie tussen CZV en TOC wordt wel geval per geval vastgesteld door een MER-deskundige, erkend in de discipline water, deeldomein oppervlakte- en afvalwater als vermeld in artikel 6, 1°, d), 4), van het VLAREL van 19 november 2010.

Art. 3.7.2.16. Het waterverbruik en het volume verontreinigd water, alsook de emissies naar water, afkomstig van viscositeitsreductie en andere thermische processen, worden beperkt door gebruik van al de volgende technieken: 1° integratie van waterstromen, voor nieuwe eenheden;2° water- en drainagesysteem voor scheiding van vervuilde waterstromen, voor nieuwe eenheden;3° scheiding van niet-vervuilde waterstromen, voor nieuwe eenheden;4° voorkoming van accidentele lozingen en lekkages. Art. 3.7.2.17. Tenzij het anders is vermeld, worden de middelingstijden voor emissies in het water als volgt bepaald: 1° daggemiddelde: gemiddelde over een bemonsteringsperiode van 24 uur, genomen als een met het debiet evenredig samengesteld monster of, op voorwaarde dat een toereikende stabiliteit van het debiet is aangetoond, een tijdsevenredig monster;2° jaargemiddelde: voortschrijdend gemiddelde van alle daggemiddelden, verkregen binnen een jaar, gewogen naargelang de dagelijkse debieten. Art. 3.7.2.18. De emissiegrenswaarden, vermeld in de volgende tabel, zijn van toepassing op lozingen op oppervlaktewater, afkomstig van de raffinage van aardolie en gas.

parameter

eenheid

emissiegrenswaarde

middelingstijd

HOI

mg/l

2,5

jaargemiddelde

ZS

mg/l

25

jaargemiddelde

CZV

mg/l

raffineren van aardolie: 125 raffineren van aardgas: 125


ogenblikkelijk jaargemiddelde

Ntot

mg/l

raffineren van aardolie: 25 raffineren van aardgas: 25


daggemiddelde jaargemiddelde

Pb

mg/l

0,030

jaargemiddelde

Cd

mg/l

raffineren van aardolie: 0,005 raffineren van aardgas: 0,0008


ogenblikkelijk daggemiddelde

Ni

mg/l

0,03

daggemiddelde

Hg

mg/l

raffineren van aardolie: 0,001 raffineren van aardgas: 0,0003


ogenblikkelijk daggemiddelde

Benzeen

mg/l

raffineren van aardolie: 0,005 raffineren van aardgas: 0,01


ogenblikkelijk daggemiddelde


Art. 3.7.2.19. De productie van afval wordt voorkomen of, als dat niet mogelijk is, beperkt door een afvalbeheerplan aan te nemen en ten uitvoer te leggen dat, volgens prioriteit, garandeert dat afval wordt behandeld met het oog op hergebruik, recyclage, terugwinning of verwijdering.

Art. 3.7.2.20. De hoeveelheid slib die moet worden behandeld of verwijderd, wordt beperkt door gebruik van een of meer van de technieken, vermeld in BBT 15 van de BBT-conclusies voor het raffineren van aardolie en gas.

Art. 3.7.2.21. De productie van afvalstoffen afkomstig van uitgewerkte vaste katalysatoren, wordt beperkt door gebruik van een of meer van de technieken, vermeld in BBT 16 van de BBT-conclusies voor het raffineren van aardolie en gas.

Art. 3.7.2.22. Geluidshinder wordt voorkomen of beperkt door gebruik van een of meer van de technieken, vermeld in BBT 17 van de BBT-conclusies voor het raffineren van aardolie en gas.

Art. 3.7.2.23. Diffuse VOS-emissies worden voorkomen of beperkt door gebruik van de volgende technieken: 1° technieken in verband met het ontwerp van de inrichting, voor nieuwe eenheden;2° technieken in verband met het opzetten en de inbedrijfstelling van inrichtingen, voor nieuwe eenheden; 3° technieken in verband met de exploitatie van de inrichting, meer bepaald de toepassing van de bepalingen van afdeling 4.4.6 en subafdeling 5.17.4.5 van titel II van het VLAREM. Afdeling 3.7.3. - Alkyleringsproces

Subafdeling 3.7.3.1. - Alkylering van waterstoffluoride Art. 3.7.3.1.1. Waterstoffluoride-emissies naar lucht afkomstig van de alkylering van waterstoffluoride worden voorkomen door gebruik van natte gaswassing met alkalische oplossing om niet-condenseerbare gasstromen te behandelen voor die via de fakkel afgeblazen worden.

Vanwege de gevaarlijke aard van waterstoffluoride worden veiligheidsvereisten in acht genomen.

Art. 3.7.3.1.2. Emissies naar water afkomstig van de alkylering van waterstoffluoride worden beperkt door gebruik van een combinatie van de volgende technieken: 1° precipitatie-/neutralisatiefase;2° scheidingsfase. Subafdeling 3.7.3.2. - Alkylering van zwavelzuur Art. 3.7.3.2.1. Emissies naar water, afkomstig van de alkylering van zwavelzuur, worden beperkt door het gebruik van zwavelzuur te beperken door het verbruikte zuur te regenereren en het in dat proces geproduceerde afvalwater te neutraliseren voor het naar de afvalwaterbehandeling afgeleid wordt. Afdeling 3.7.4. - Productieprocessen van basisolie

Art. 3.7.4.1. Emissies van gevaarlijke stoffen naar lucht en water, afkomstig van de productieprocessen van basisolie worden voorkomen en beperkt door gebruik van een of meer van de technieken, vermeld in BBT 22 van de BBT-conclusies voor het raffineren van aardolie en gas. Afdeling 3.7.5. - Productieproces van bitumen

Art. 3.7.5.1. Emissies naar lucht, afkomstig van het productieproces van bitumen worden voorkomen en beperkt door gasvormige topproducten te behandelen aan de hand van een van de technieken, vermeld in BBT 23 van de BBT-conclusies voor het raffineren van aardolie en gas.

Subafdeling 3.7.6. - Gefluïdiseerd katalytisch kraken Art. 3.7.6.1. De emissies van CO naar lucht afkomstig van de regenerator van het katalytische kraakproces, worden beperkt door gebruik van een of meer van de technieken, vermeld in BBT 27 van de BBT-conclusies voor het raffineren van aardolie en gas.

Art. 3.7.6.2. De emissiegrenswaarden, vermeld in de volgende tabel, zijn van toepassing op emissies naar lucht afkomstig van de regenerator in het katalytische kraakproces:

parameter

opmerkingen

emissiegrenswaarde (mg/Nm®)

NOx, uitgedrukt als NO2

nieuwe eenheid

100

bestaande eenheid/volledige verbranding

zonder injectie van antimoon voor passivering van metaal

300

met injectie van antimoon voor passivering van metaal

700

bestaande eenheid/ gedeeltelijke verbranding

zonder injectie van antimoon voor passivering van metaal

400

met injectie van antimoon voor passivering van metaal

700

stof

nieuwe eenheid

25 (1)

bestaande eenheid

50 (1)

SO2

nieuwe eenheid

300

bestaande eenheid/ volledige verbranding

bij zwavelarme toevoer (of hydrobehandeling), of bij gaswassing

600

in alle andere gevallen

800

bestaande eenheid/ gedeeltelijke verbranding

bij zwavelarme toevoer (of hydrobehandeling), of bij gaswassing

600

in alle andere gevallen

1200

CO

gedeeltelijke verbranding

100

(1) De emissiegrenswaarde voor stof geldt niet voor roetblazen in CO-ketel en via de gaskoeler.

Art. 3.7.6.3. De concentratie van de parameters in de afgassen van de regenerator van het katalytisch kraakproces wordt gemeten met de frequentie, vermeld in de volgende tabel:

parameter

meetfrequentie

SO2, NOx, stof en CO

continu

SO3

bij kalibratie van het SO2-monitoringsysteem

nikkel, antimoon en vanadium

zesmaandelijks en na belangrijke wijzigingen in de eenheid (1)

(1) In de milieuvergunning kan afwijking verleend worden van deze monitoringfrequenties als de gegevensreeksen duidelijk een toereikende stabiliteit aantonen


De continue meting van SO2, vermeld in het eerste lid, kan vervangen worden door berekeningen op basis van metingen van het zwavelgehalte van de brandstof of de toevoer als kan worden aangetoond dat het in een gelijkwaardige nauwkeurigheid resulteert. De meting van antimoon, vermeld in het eerste lid, is alleen vereist als tijdens het proces antimoon wordt geïnjecteerd.

De directe metingen van nikkel, vanadium en antimoon, vermeld in het eerste lid, kunnen vervangen worden door analyses op basis van het metaalgehalte in de fijne katalysatordeeltjes en in de brandstof. Afdeling 3.7.7. - Katalytisch reformeren

Art. 3.7.7.1. De emissies van dioxinen en furanen naar lucht, afkomstig van de eenheid voor katalytisch reformeren worden beperkt door gebruik van een of meer van de technieken, vermeld in BBT 28 van de BBT-conclusies voor het raffineren van aardolie en gas.

De concentratie dioxinen en furanen in de afgassen van de eenheid voor katalytisch reformeren wordt jaarlijks gemeten. Afdeling 3.7.8. - Vercooksingsproces

Art. 3.7.8.1. De emissies naar lucht, afkomstig van vercooksingsprocessen, worden beperkt door gebruik van een of meer van de technieken, vermeld in BBT 29 van de BBT-conclusies voor het raffineren van aardolie en gas.

Art. 3.7.8.2. De emissies van NOx naar lucht, afkomstig van het calcineren van groene cokes, worden beperkt door gebruik van selectieve niet-katalytische reductie.

Art. 3.7.8.3. De emissies van SOx naar lucht, afkomstig van het calcineren van groene cokes, worden beperkt door gebruik van een of meer van de technieken, vermeld in BBT 31 van de BBT-conclusies voor het raffineren van aardolie en gas.

Art. 3.7.8.4. Er geldt een emissiegrenswaarde voor stof van 50 mg/Nm3 voor de geloosde afgassen van eenheden voor het calcineren van groene cokes.

In de milieuvergunning kan van de emissiegrenswaarde, vermeld in het eerste lid, afgeweken worden voor eenheden waarvoor een elektrostatische precipitator niet toepasbaar is. De individueel afwijkende emissiegrenswaarde bedraagt in dat geval maximaal 150 mg/Nm®.

Art. 3.7.8.5. De concentratie van de parameters in de afgassen van calcineereenheden wordt gemeten met de frequentie, vermeld in de volgende tabel:

parameter

meetfrequentie

SO2, NOx en stof

continu

SO3

bij kalibratie van het SO2-monitoringsysteem


De continue meting van SO2, vermeld in het eerste lid, kan vervangen worden door berekeningen op basis van metingen van het zwavelgehalte van de brandstof of de toevoer als kan worden aangetoond dat het in een gelijkwaardige nauwkeurigheid resulteert, of door een andere vorm van indirecte monitoring. Afdeling 3.7.9. - Ontzoutingsproces

Art. 3.7.9.1. Het verbruik van water en emissies naar water, afkomstig van het ontzoutingsproces worden beperkt door gebruik van een of meer van de technieken, vermeld in BBT 33 van de BBT-conclusies voor het raffineren van aardolie en gas. Afdeling 3.7.10. - Verbrandingseenheden

Art. 3.7.10.1. De emissiegrenswaarden, vermeld in de volgende tabel, zijn van toepassing op de emissies naar lucht afkomstig van verbrandingseenheden. Voor gasturbines hebben de emissiegrenswaarden betrekking op de gecombineerde emissies van de gasturbine en de aanvullende terugwinningsketels als die aanwezig zijn.

parameter

opmerkingen

emissiegrenswaarde (mg/Nm®)

NOx, uitgedrukt als NO2

gasturbines, met inbegrip van STEG en KV-STEG

bestaande turbine

120

nieuwe turbine, bij brandstof met H2-gehalte > 10%

75

nieuwe turbine, in alle andere gevallen

50

gasgestookte verbrandingseenheid, met uitzondering van gasturbines

bestaande eenheid, bij gebruik van luchtvoorverwarming > 200° C of bij brandstof met H2-gehalte > 50%

200

bestaande eenheid, in alle andere gevallen

150

nieuwe eenheid

100

gemengde verbrandingseenheid, met uitzondering van gasturbines

bestaande eenheid

300 (1)

stof

gemengde verbrandingseenheid, met uitzondering van gasturbines

bestaande eenheid

50

nieuwe eenheid < 50 MW

25

SO2

verbrandingseenheid waarin RFG wordt gestookt, met uitzondering van gasturbines

35 (2)

gemengde verbrandingseenheid, met uitzondering van gasturbines en stationaire gasmotoren

bestaande eenheid

600

CO

100

(1) Bij bestaande eenheden 50%, of bij bestaande eenheden die gebruikmaken van luchtvoorverwarming, geldt een emissiegrenswaarde voor NOx van 450 mg/Nm3.(2) Bij specifieke configuratie van RFG-behandeling met een lage bedrijfsdruk van de gaswasser en met een raffinagerestgas met een H/C-molverhouding boven 5 geldt een emissiegrenswaarde voor SO2 van 45 mg/Nm®.

In de tabel, vermeld in het eerste lid, wordt verstaan onder KV-STEG: STEG met geïntegreerde vergassing.

Art. 3.7.10.2. In afwijking van artikel 5.43.2.20 en artikel 5.43.3.25 van titel II van het VLAREM wordt de concentratie van de parameters in de rookgassen van verbrandingseenheden gemeten met de frequentie, vermeld in de volgende tabel. Het nominaal thermisch ingangsvermogen wordt bepaald als het totale nominale thermische ingangsvermogen van alle verbrandingseenheden die zijn aangesloten op de schoorsteen waar de uitstoot plaatsvindt.

nominaal thermisch ingangsvermogen

parameter

meetfrequentie

? 100 MW

SO2, NOx en stof

Continu (1)

SO3

bij kalibratie van het SO2-monitoringsysteem

CO

continu

nikkel en vanadium

om de zes maanden en na belangrijke wijzigingen in de eenheid (2) (3)

? 50 tot 100 MW

SO2, NOx en stof

Continu (1) (4)

SO3

bij kalibratie van het SO2-monitoringsysteem

CO

om de drie maanden

nikkel en vanadium

om de zes maanden en na belangrijke wijzigingen in de eenheid (2) (3)

> 5 MW tot 50 MW

SOx, NOx en stof

om de drie maanden (5) (6)

CO

om de drie maanden

nikkel en vanadium

om de zes maanden en na belangrijke wijzigingen in de eenheid (2) (3)

? 5 MW

SOx, NOx en stof

jaarlijks en na belangrijke brandstofwijzigingen (3) (6)

CO

om de zes maanden (3)

nikkel en vanadium

om de zes maanden en na belangrijke wijzigingen in de eenheid (2) (3)


(1) Voor verbrandingseenheden met een nominaal thermisch ingangsvermogen van 50 MW of meer kan de continue meting van SO2 vervangen worden door berekeningen op basis van metingen van het zwavelgehalte van de brandstof of de toevoer, als kan worden aangetoond dat het in een gelijkwaardige nauwkeurigheid resulteert, of door een andere vorm van indirecte continue monitoring.(2) De directe metingen van nikkel en vanadium, vermeld in het eerste lid, kunnen vervangen worden door analyses op basis van het metaalgehalte in de fijne katalysatordeeltjes en in de brandstof. Meting van nikkel en vanadium is niet vereist in geval van verbrandingseenheden waarin alleen gasvormige brandstoffen gestookt worden. (3) In de milieuvergunning kan afwijking verleend worden van deze monitoringfrequenties als de gegevensreeksen duidelijk een toereikende stabiliteit aantonen.(4) Voor verbrandingseenheden met een nominaal thermisch ingangsvermogen van minder dan 100 MW kan de continue meting van NOx en stof vervangen worden door indirecte continue monitoring.(5) Voor verbrandingseenheden met een nominaal thermisch ingangsvermogen van meer dan 5 MW tot 50 MW volstaat een jaarlijkse meting voor stof als het gaat om verbrandingseenheden die in hoofdzaak gevoed worden met gasvormige brandstoffen en een jaarlijkse meting voor SOx als het gaat om verbrandingseenheden die gestookt worden met ontzwaveld raffinaderijgas waarvan het zwavelgehalte minder dan 150 ppm bedraagt.(6) Voor verbrandingseenheden met een nominaal thermisch ingangsvermogen kleiner dan 50 MW kan de directe meting van SOx, NOx en stof vervangen worden door indirecte monitoring. Art. 3.7.10.3. Tenzij het anders is vermeld, gelden voor grote stookinstallaties aanvullend de bepalingen, vermeld in afdeling 5.43.3 van titel II van het VLAREM, met uitzondering van de erin vastgestelde emissiegrenswaarden voor andere stookinstallaties dan gasturbines en stationaire motoren die gevoed worden met gasvormige of vloeibare brandstoffen. Voor andere grote stookinstallaties dan gasturbines en stationaire motoren die gevoed worden met gasvormige of vloeibare brandstoffen, gelden aanvullend de emissiegrenswaarden, vermeld in afdeling 5.20.2 van titel II van het VLAREM. Afdeling 3.7.11. - Etherificatieproces

Art. 3.7.11.1. De emissies naar lucht afkomstig van het etherificatieproces worden beperkt door een passende behandeling van procesafgassen waarin ze worden afgeleid naar het raffinagerestgassysteem.

Art. 3.7.11.2. Een verstoring van de biobehandeling wordt voorkomen door gebruik te maken van een opslagtank en een geschikt productieplanbeheer voor de eenheid om het opgeloste gehalte van toxische stoffen in de afvalwaterstroom vóór de laatste behandeling te controleren. Afdeling 3.7.12. - Isomerisatieproces

Art. 3.7.12.1. Emissies van chloorverbindingen naar lucht worden beperkt door de optimalisatie van het gebruik van organische chloorverbindingen die worden gebruikt om de katalysatoractiviteit te handhaven, als een dergelijk proces aanwezig is, of door het gebruik van niet-gechloreerde katalytische systemen. Afdeling 3.7.13. - Raffineren van aardgas

Art. 3.7.13.1. De emissies van zwaveldioxide naar lucht afkomstig van de aardgasinrichting worden beperkt door de toepassing van al de volgende technieken: 1° verwijdering van zuur gas;2° zwavelterugwinningseenheid;3° restgasbehandelingseenheid. Art. 3.7.13.2. Stikstofoxide-emissies naar lucht, afkomstig van de aardgasinrichting worden beperkt door de toepassing van BBT 34 van de BBT-conclusies voor het raffineren van aardolie en gas.

Art. 3.7.13.3. De emissies van kwik, als die aanwezig zijn in ruw aardgas, worden voorkomen door verwijdering van kwik en terugwinning van kwikhoudende slib met het oog op afvalverwijdering. Afdeling 3.7.14. - Distillatieproces

Art. 3.7.14.1. De afvalwaterstromen afkomstig van het distillatieproces worden voorkomen en beperkt door vloeistofringvacuümpompen of oppervlaktecondensoren te gebruiken.

Art. 3.7.14.2. Watervervuiling, afkomstig van het distillatieproces wordt voorkomen of beperkt door zuur water naar de strippingeenheid af te leiden.

Art. 3.7.14.3. Emissies naar lucht, afkomstig van distillatie-eenheden worden voorkomen of beperkt door te zorgen voor de passende behandeling van procesafgassen, in het bijzonder niet-condenseerbare afgassen, door zuur gas te verwijderen vóór verder gebruik. Afdeling 3.7.15. - Behandelingsproces van producten

Art. 3.7.15.1. De emissies naar lucht, afkomstig van het behandelingsproces van producten, worden beperkt door te zorgen voor de passende verwijdering van afgassen, meer bepaald sterk ruikende lucht, afkomstig van stankverwijderingseenheden, door die af te leiden naar een verwerkingseenheid.

Art. 3.7.15.2. In geval van een behandelingsproces van producten waarbij caustische middelen worden gebruikt, wordt de productie van afval en afvalwater beperkt door een caustische cascadeoplossing en een globaal beheer van verbruikte caustische middelen, met inbegrip van recyclage na een passende behandeling, te hanteren. Afdeling 3.7.16. - Opslag- en behandelingsprocessen

Artikel 3.7.16.1. § 1. Bovengrondse verticale houders die vloeibare koolwaterstofverbindingen bevatten met een dampspanning van meer dan 4 kPa, bepaald volgens de Reidmethode, worden uitgerust met vlottende daken, voorzien van de beste beschikbare dichtingen, vermeld in paragraaf 2 tot en met 7. § 2. Houders, uitgerust met een uitwendig vlottend dak, zijn voorzien van een primaire afdichting om de ringvormige ruimte tussen de wand van de houder en de buitenste rand van het vlottende dak af te dichten, en van een secundaire afdichting die boven de primaire afdichting is aangebracht, zodat in vergelijking met een vergelijkbare houder met vast dak zonder dampbeheersvoorzieningen, dat wil zeggen een houder met vast dak en alleen vacuüm/overdrukklep, in totaal 95% of meer van de damp wordt vastgehouden.

Houders die na 28 oktober 2018 in gebruik worden genomen, worden aanvullend uitgerust met een tertiaire dichting waardoor een minimaal rendement van 98% of meer wordt bereikt. § 3. De houders, uitgerust met een intern vlottend dak, zijn voorzien van een primaire afdichting, zodat in vergelijking met een vergelijkbare houder met vast dak zonder dampbeheersvoorzieningen, namelijk een houder met vast dak en alleen vacuüm/overdrukklep, in totaal 90% of meer van de damp wordt vastgehouden.

Houders die na 1 januari 2016 in gebruik worden genomen, worden aanvullend uitgerust met een dubbele dichting zodat een rendement van 98% of meer wordt bereikt. § 4. Om het rendement, vermeld in paragraaf 2 en 3, te bepalen, worden berekeningsmethoden uit de literatuur gebruikt die ten minste rekening houden met de volgende parameters: de dampspanning bij opslagtemperatuur, het moleculaire gewicht van de dampen, het type afdichting, de diameter van de houder en de vrije damphoogte. De berekeningen van het rendement worden voor elke houder ter beschikking gehouden van de toezichthouder. § 5. Als het rendement, vermeld in paragraaf 2 en 3, niet gerealiseerd kan worden vanwege de specifieke karakteristieken van de betrokken houder, wordt aangetoond dat de beste beschikbare primaire, secundaire en tertiaire dichtingen worden ingezet. Dat kan door aan te tonen dat de geïnstalleerde dampvoorzieningen het rendement wel zouden bereiken in een houder met gemiddelde karakteristieken. § 6. In afwijking van paragraaf 1 zijn ook tanks met een vast dak, verbonden met een dampterugwinningseenheid, toegelaten, als daarbij minimaal hetzelfde rendement als vermeld in paragraaf 3 wordt gerealiseerd. § 7. Alle naden, verbindingen en doorvoeringen van de drijvende daken worden afgedicht met toepassing van de beste beschikbare technieken.

Art. 3.7.16.2. De emissies van VOS naar lucht, afkomstig van de opslag van vloeibare koolwaterstofverbindingen met een dampspanning van meer dan 4 kPa, bepaald volgens de Reidmethode, worden beperkt door gebruik van een of meer van de technieken, vermeld in BBT 50 van de BBT-conclusies voor het raffineren van aardolie en gas.

Art. 3.7.16.3. De emissies naar bodem en grondwater, afkomstig van de opslag van vloeibare koolwaterstofverbindingen worden voorkomen of beperkt door gebruik van een of meer van de technieken, vermeld in BBT 51 van de BBT-conclusies voor het raffineren van aardolie en gas.

Art. 3.7.16.4. § 1. Verplaatsingsdampen uit vaste en mobiele tanks die worden gevuld met vloeibare koolwaterstofverbindingen met een dampspanning van meer dan 4 kPa, bepaald volgens de Reidmethode, worden via een dampdichte leiding teruggevoerd naar een dampterugwinningseenheid, waarbij een terugwinning van ten minste 95% bewerkstelligd wordt.

Voor zeeschepen zijn de bepalingen, vermeld in het eerste lid, uitsluitend van toepassing als op jaarbasis meer dan 1 miljoen kubieke meter van de stoffen of mengels, vermeld in het eerste lid wordt beladen.

Als dampterugwinning onveilig of technisch onmogelijk is vanwege de hoeveelheden retourdamp, kan in de milieuvergunning toestemming verleend worden om de dampterugwinningseenheid te vervangen door een dampverwerkingseenheid. § 2. De emissiegrenswaarden, vermeld in volgende tabel, zijn van toepassing op de geloosde afgassen van de dampterugwinnings- of dampverwerkingseenheid.

parameter

emissiegrenswaarde

middelingstijd

NMVOS

5 g/Nm®

uurgemiddelde

Benzeen

1 mg/Nm®

uurgemiddelde


§ 3. Uiterlijk drie maanden na de datum van ingebruikname en vervolgens minstens eenmaal per jaar, wordt door een erkend laboratorium in de discipline lucht, vermeld in artikel 6, 5°, b), van het VLAREL, een verslag opgesteld. Hierin worden de resultaten van de metingen, uitgevoerd ter bepaling van de gemiddelde concentratie van dampen in de afvoer van de dampterugwinningseenheid, weergegeven, besproken en getoetst aan de emissiegrenswaarden, vermeld in § 2. De termijn tussen twee controlemetingen mag in geen geval vijftien maanden overschrijden. Het verslag wordt opgestuurd naar de afdeling, bevoegd voor milieuvergunningen, de afdeling, bevoegd voor milieuhandhaving, en de Vlaamse Milieumaatschappij.

De metingen worden uitgevoerd conform de bepalingen, vermeld in bijlage 5.17.9, § 3, 2°, van titel II van het VLAREM. § 4. Elke periode van buitengebruikstelling van de dampterugwinnings- of dampverwerkingseenheid wordt in een register vermeld, alsook de reden daarvan en de getroffen maatregelen. Dat register ligt ter inzage van de toezichthouder op de plaats van exploitatie. Afdeling 3.7.17. - Zwavelbehandeling van afvalgassen

Art. 3.7.17.1. De emissies van zwavel naar lucht afkomstig van afgassen die waterstofsulfide bevatten, worden beperkt door al de volgende technieken: 1° verwijdering van zuur gas;2° zwavelterugwinningseenheid;3° restgasbehandelingseenheid. Bij de verwijdering van zuur gas wordt waterstofsulfide in het behandelde RFG verwijderd om te voldoen aan de emissiegrenswaarde voor SO2 als vermeld in art. 3.7.10.1.

Wat betreft het zwavelterugwinningsrendement voor de hele behandelingsketen gelden de bepalingen vermeld in artikel 5.20.2.7, § 3 van titel II van het VLAREM. Art. 3.7.17.2. De concentratie SO2 in de geloosde afgassen van zwavelterugwinningseenheden wordt continu gemeten.

De continue meting van SO2, vermeld in het eerste lid, kan vervangen worden door een continue materiaalbalans of de monitoring van andere relevante procesparameters, op voorwaarde dat passende metingen van de efficiëntie van de zwavelterugwinningseenheid gebaseerd zijn op tweejaarlijkse proeven van de prestaties van de inrichting. Afdeling 3.7.18. - Fakkels

Art. 3.7.18.1. De emissies, afkomstig van fakkels, naar lucht worden voorkomen door affakkeling alleen toe te passen om veiligheidsredenen of voor niet-routinematige bedrijfsomstandigheden.

Art. 3.7.18.2. Als affakkelen onvermijdelijk is, worden de emissies naar lucht, afkomstig van fakkels, beperkt door gebruik te maken van de volgende technieken: 1° correct ontwerp van de inrichting, voor nieuwe eenheden.In bestaande eenheden kan een systeem voor de terugwinning van afgefakkeld gas worden ingebouwd; 2° inrichtingsbeheer;3° correct ontwerp van affakkelingsinrichtingen, voor nieuwe eenheden;4° monitoring en verslaglegging. Afdeling 3.7.19. - Geïntegreerd emissiebeheer

Art. 3.7.19.1. In afwijking van de emissiegrenswaarden, vermeld in artikel 3.7.6.2 en artikel 3.7.10.1, en in afwijking van de bepalingen, vermeld in artikel 3.7.17.1, kan ter verwezenlijking van een algemene reductie van NOx- en SO2-emissies naar lucht, afkomstig van verbrandingseenheden, FCC-eenheden en zwavelterugwinningseenheden, een techniek voor geïntegreerd emissiebeheer gehanteerd worden. De toepassing van die techniek en de emissiegrenswaarden voor NOx die gelden voor alle verbrandingseenheden en FCC-eenheden en de emissiegrenswaarden voor SO2 die gelden voor alle verbrandingseenheden, FCC-eenheden en zwavelterugwinningseenheden, worden in de milieuvergunning vastgelegd, conform de bepalingen van BBT 57 en BBT 58 van de BBT-conclusies voor het raffineren van aardolie en gas. De exploitant verstrekt daarvoor de informatie, vermeld in bijlage 4, die bij dit besluit is gevoegd, aan de afdeling, bevoegd voor milieuvergunningen, als die daarom verzoekt.

In afwijking van het eerste lid blijven de emissiegrenswaarden voor NOx en SO2, vermeld in artikel 3.7.6.2 en artikel 3.7.10.1, en het zwavelterugwinningsrendement, vermeld in artikel 3.7.17.1, gelden voor elke nieuwe verbrandingseenheid, nieuwe FCC-eenheid en nieuwe zwavelterugwinningseenheid die wordt opgenomen in het systeem voor geïntegreerd emissiebeheer.

In het tweede lid wordt verstaan onder FCC-eenheid: de eenheid voor gefluïdiseerd katalytisch kraken.

Als een techniek voor geïntegreerd emissiebeheer toegepast wordt, wordt de monitoring van NOx- en SO2-emissies, vermeld in artikel 3.7.6.3, artikel 3.7.10.2 en artikel 3.7.17.2, aangevuld met de volgende zaken: 1° een monitoringplan, met inbegrip van een beschrijving van de gemonitorde processen, een lijst van de emissiebronnen en bronstromen die voor elk proces worden gemonitord, alsook een beschrijving van de gebruikte methodologie, de onderliggende aannames en de bijbehorende betrouwbaarheidsgraad;2° continue monitoring van het rookgasdebiet van de betrokken eenheden, hetzij via directe metingen, hetzij via een gelijkwaardige methode;3° een gegevensbeheersysteem voor de verzameling, verwerking en verslaglegging van alle monitoringgegevens die nodig zijn om de emissies te bepalen van de bronnen die onder de techniek voor geïntegreerd emissiebeheer vallen. Als een techniek voor geïntegreerd emissiebeheer toegepast wordt, wordt uiterlijk op 30 maart 2020 de informatie, vermeld in bijlage 5, die bij dit besluit is gevoegd, bezorgd aan de afdeling bevoegd voor milieuvergunningen. De informatie heeft betrekking op de jaren 2017, 2018 en 2019.".

Art. 17.Aan hetzelfde besluit wordt een bijlage 4 toegevoegd, die als bijlage 1 bij dit besluit is gevoegd.

Art. 18.Aan hetzelfde besluit wordt een bijlage 5 toegevoegd, die als bijlage 2 bij dit besluit is gevoegd. HOOFDSTUK 3. - Slotbepalingen

Art. 19.Artikel 1 tot en met 8 treden in werking op 28 oktober 2018.

Art. 20.De Vlaamse minister, bevoegd voor het leefmilieu en het waterbeleid, is belast met de uitvoering van dit besluit.

Brussel, 11 december 2015.

De minister-president van de Vlaamse Regering, G. BOURGEOIS De Vlaamse minister van Omgeving, Natuur en Landbouw, J. SCHAUVLIEGE

Bijlage 1 bij het besluit van de Vlaamse Regering van 11 december 2015 tot wijziging van titel II van het VLAREM van 1 juni 1995 en titel III van het VLAREM van 16 mei 2014, wat betreft de omzetting van de BBT-conclusies voor de sectoren voor het looien van huiden en vellen, de productie van cement, kalk en magnesiumoxide, de productie van chlooralkali, de productie van pulp, papier en karton en voor het raffineren van aardolie en gas Bijlage 4 bij het besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van titel II van het VLAREM en titel III van het VLAREM, wat betreft de omzetting van de BBT-conclusies voor de productie van pulp, papier en karton en voor het raffineren van aardolie en gas Bijlage 4. - Informatie over de technieken voor geïntegreerd emissiebeheer in aardolie- en gasraffinaderijen 1. Informatie over het toepassingsgebied van de technieken voor geïntegreerd emissiebeheer en de toepasselijke emissiegrenswaarden 1.1. Lijst en beschrijving van de stook- en proceseenheden waarop de technieken voor geïntegreerd emissiebeheer voor NOx en SO2 van toepassing zijn, namelijk: a) soort eenheid (verbrandingseenheid, FCC-eenheid, zwavelterugwinningseenheid);b) nominaal thermisch ingangsvermogen (voor verbrandingseenheden);c) soort(en) gestookte brandstof (voor verbrandingseenheden);d) nieuwe of bestaande eenheid; 1.2. Informatie voor de vaststelling van de toepasselijke emissiegrenswaarden voor NOx en SO2 in het kader van de technieken voor geïntegreerd emissiebeheer, waarbij het volgende wordt gespecificeerd: a) welke emissieconcentraties voor elke betrokken eenheid zijn onderzocht in verband met artikel 3.7.19.1, § 1, en in vergelijking met de afzonderlijke BBT-GEN's en het zwavelterugwinningsrendement voor zwavelterugwinningseenheden; b) welk rookgasdebiet (of andere factoren) als wegingsfactor voor elke eenheid gebruikt wordt en hoe dat is bepaald;c) welke andere elementen of factoren voor de vaststelling van de grenswaarden gebruikt worden.2. Informatie over het monitoringsysteem: a) beschrijving van het monitoringsysteem dat bij de toepassing van de technieken voor geïntegreerd emissiebeheer voor de bepaling van de emissies gebruikt zal worden;b) bijzonderheden over de te meten en de te berekenen parameters, de soort (directe, indirecte) metingen en meetmethoden, de berekeningsfactoren (en redenen daarvoor) en de monitoringfrequentie die gebruikt zal worden. Gezien om gevoegd te worden bij het besluit van de Vlaamse Regering van 11 december 2015 tot wijziging van titel II van het VLAREM van 1 juni 1995 en titel III van het VLAREM van 16 mei 2014, wat betreft de omzetting van de BBT-conclusies voor de sectoren voor het looien van huiden en vellen, de productie van cement, kalk en magnesiumoxide, de productie van chlooralkali, de productie van pulp, papier en karton en voor het raffineren van aardolie en gas.

Brussel, 11 december 2015.

De minister-president van de Vlaamse Regering, G. BOURGEOIS De Vlaamse minister van Omgeving, Natuur en Landbouw, J. SCHAUVLIEGE Bijlage 2 bij het besluit van de Vlaamse Regering van 11 december 2015 tot wijziging van titel II van het VLAREM van 1 juni 1995 en titel III van het VLAREM van 16 mei 2014, wat betreft de omzetting van de BBT-conclusies voor de sectoren voor het looien van huiden en vellen, de productie van cement, kalk en magnesiumoxide, de productie van chlooralkali, de productie van pulp, papier en karton en voor het raffineren van aardolie en gas Bijlage 5 bij het besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van titel II van het VLAREM en titel III van het VLAREM, wat betreft de omzetting van de BBT-conclusies voor de productie van pulp, papier en karton en voor het raffineren van aardolie en gas Bijlage 5. - Rapportering over de toepassing van de technieken voor geïntegreerd emissiebeheer in aardolie- en gasraffinaderijen 1. Algemene informatie 1.1. Naam van de installatie 1.2. Naam van de exploitant 1.3. Adres van de installatie: straat en nummer, postnummer, gemeente en land. 2. Informatie over het toepassingsgebied van de technieken voor geïntegreerd emissiebeheer en de toepasselijke emissiegrenswaarden Lijst en beschrijving van de stook- en proceseenheden waarop de technieken voor geïntegreerd emissiebeheer voor NOx en SO2 van toepassing zijn, namelijk: a) soort eenheid (verbrandingseenheid, FCC-eenheid, zwavelterugwinningseenheid);b) nominaal thermisch ingangsvermogen (voor verbrandingseenheden);c) soort(en) gestookte brandstof (voor verbrandingseenheden);d) nieuwe of bestaande eenheid;e) aanzienlijke en structurele veranderingen, bijvoorbeeld in de werking of het brandstofgebruik, tijdens de verslagperiode, die van invloed waren op de toepasselijke met de BBT geassocieerde emissieniveaus (BBT-GEN's). 3. Informatie over het monitoringsysteem 3.1. beschrijving van het monitoringsysteem dat bij de toepassing van de technieken voor geïntegreerd emissiebeheer voor de bepaling van de emissies wordt gebruikt; 3.2. bijzonderheden over de gemeten en berekende parameters, de gebruikte soort (directe, indirecte) metingen en meetmethoden, de gebruikte berekeningsfactoren (en redenen daarvoor) en de monitoringfrequentie. 4. Informatie over de resultaten van de monitoring: overzicht van de resultaten van de monitoring om aan te tonen dat aan de toepasselijke in de milieuvergunning, conform artikel 3.7.19.1, § 1, vastgelegde emissiegrenswaarden is voldaan en dat de daaruit voortvloeiende emissies gelijk zijn aan of lager zijn dan de emissies bij de toepassing van de toepasselijke BBT-GEN's en het zwavelterugwinningsrendement voor zwavelterugwinningseenheden op het niveau van de afzonderlijke eenheid, waarin in elk geval het volgende moet worden vermeld: a) gemiddelde concentratie van de emissies in alle betrokken eenheden (mg/Nm3, alle maandelijkse gemiddelden over een heel jaar);b) totale maandelijkse emissie in alle betrokken eenheden (ton/maand);c) gemiddelde concentratie van de emissies per betrokken eenheid (mg/Nm3, alle maandelijkse gemiddelden over een heel jaar);d) rookgasdebiet per betrokken eenheid (Nm3/uur, alle maandelijkse gemiddelden over een heel jaar). Gezien om gevoegd te worden bij het besluit van de Vlaamse Regering van 11 december 2015 tot wijziging van titel II van het VLAREM van 1 juni 1995 en titel III van het VLAREM van 16 mei 2014, wat betreft de omzetting van de BBT-conclusies voor de sectoren voor het looien van huiden en vellen, de productie van cement, kalk en magnesiumoxide, de productie van chlooralkali, de productie van pulp, papier en karton en voor het raffineren van aardolie en gas.

Brussel, 11 december 2015.

De minister-president van de Vlaamse Regering, G. BOURGEOIS De Vlaamse minister van Omgeving, Natuur en Landbouw, J. SCHAUVLIEGE

^