Etaamb.openjustice.be
Besluit Van De Vlaamse Regering van 20 juni 2008
gepubliceerd op 21 augustus 2008

Besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van het besluit van de Vlaamse Regering van 17 december 1996 betreffende de erkenning en subsidiëring van thuisbegeleidingsdiensten voor personen met een handicap

bron
vlaamse overheid
numac
2008202751
pub.
21/08/2008
prom.
20/06/2008
ELI
eli/besluit/2008/06/20/2008202751/staatsblad
staatsblad
https://www.ejustice.just.fgov.be/cgi/article_body(...)
Document Qrcode

20 JUNI 2008. - Besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van het besluit van de Vlaamse Regering van 17 december 1996 betreffende de erkenning en subsidiëring van thuisbegeleidingsdiensten voor personen met een handicap


De Vlaamse Regering, Gelet op het decreet van 7 mei 2004 tot oprichting van het intern verzelfstandigd agentschap met rechtspersoonlijkheid Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap, inzonderheid op artikel 8, 2°;

Gelet op het besluit van de Vlaamse Regering van 17 december 1996 betreffende de erkenning en subsidiëring van thuisbegeleidingsdiensten voor personen met een handicap, het laatst gewijzigd bij het besluit van de Vlaamse Regering van 15 december 2006;

Gelet op het akkoord van de Vlaamse minister bevoegd voor de Begroting, gegeven op 20 juni 2008;

Gelet op de wetten op de Raad van State, gecoördineerd op 12 januari 1973, inzonderheid op artikel 3, § 1, vervangen bij de wet van 4 juli 1989 en gewijzigd bij de wet van 4 augustus 1996;

Gelet op de dringende noodzakelijkheid;

Overwegende dat onverwijld maatregelen moeten worden genomen om de ondersteuning van personen met een handicap in de vorm van trajectbegeleiding mogelijk te maken zodat de personen met een handicap zo vlug mogelijk van deze ondersteuningsvorm zouden kunnen genieten.

Op voorstel van de Vlaamse minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin;

Na beraadslaging, Besluit :

Artikel 1.Aan artikel 1 van het besluit van de Vlaamse Regering van 17 december 1996 betreffende de erkenning en subsidiëring van thuisbegeleidingsdiensten voor personen met een handicap, gewijzigd bij het besluit van de Vlaamse Regering van 13 juli 2001, worden volgende wijzigingen aangebracht : 1° in punt 2° worden de woorden "bedoeld in artikel 2, § 2, 1°, van het decreet van 27 juni 1990 houdende oprichting van het Vlaams Fonds voor de Sociale Integratie van Personen met een handicap" vervangen door de woorden " vermeld in artikel 2, 2°, van het decreet van 7 mei 2004 tot oprichting van het intern verzelfstandigd agentschap met rechtspersoonlijkheid Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap";2° punt 3° wordt vervangen door wat volgt : « 3° het agentschap : het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap.»

Art. 2.In artikel 2 van hetzelfde besluit, gewijzigd bij het besluit van de Vlaamse Regering van 13 juli 2001, wordt het woord "Fonds" vervangen door het woord "agentschap".

Art. 3.In artikel 4 van hetzelfde besluit, gewijzigd bij de besluiten van de Vlaamse Regering van 31 maart 2000, 13 juli 2001 en 18 juli 2003, wordt het woord "Fonds" vervangen door het woord "agentschap".

Art. 4.Artikel 5 van hetzelfde besluit wordt vervangen door wat volgt : «

Art. 5.De bepalingen die voor ambulante diensten opgenomen zijn in het besluit van de Vlaamse Regering van 15 december 1993 tot vaststelling van algemene erkenningsvoorwaarden van voorzieningen bedoeld in het decreet van 27 juni 1990 houdende oprichting van een Vlaams Fonds voor de Sociale Integratie van Personen met een Handicap, in het besluit van de Vlaamse Regering van 15 december 2000 betreffende de kwaliteitszorg in de voorzieningen voor de sociale integratie van personen met een handicap en in het besluit van de Vlaamse Regering van 15 december 1993 tot vaststelling van de algemene regels inzake het verlenen van vergunningen en erkenningen door het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap zijn van toepassing op de vergunning en erkenning van de diensten. »

Art. 5.In artikel 8 van hetzelfde besluit, gewijzigd bij het besluit van de Vlaamse Regering van 13 juli 2001, wordt het woord "Fonds" vervangen door het woord "agentschap".

Art. 6.In artikel 10 van hetzelfde besluit wordt het woord "Fonds" telkens vervangen door het woord "agentschap".

Art. 7.Artikel 14 van hetzelfde besluit, gewijzigd bij het besluit van de Vlaamse Regering van 15 december 2000, wordt vervangen door wat volgt : «

Art. 14.Onverminderd de bepalingen van artikel 4, § 2, van voormeld decreet van 7 mei 2004, mag de dienst geen begeleiding weigeren op grond van geografische verwijdering van het te begeleiden gezin. »

Art. 8.In artikel 19 van hetzelfde besluit wordt het woord "Fonds" vervangen door het woord "agentschap" en worden de woorden "Vlaams Fonds voor Sociale Integratie van Personen met een Handicap" vervangen door de woorden "Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap".

Art. 9.In hetzelfde besluit wordt een hoofdstuk Vbis, bestaande uit artikel 19bis tot en met artikel 19septies, ingevoegd : « HOOFDSTUK Vbis. - Trajectbegeleiding

Art. 19bis.De diensten, die door het agentschap overeenkomstig dit besluit werden erkend als thuisbegeleidingsdiensten, kunnen binnen het aantal begeleidingen waarvoor zij zijn erkend, trajectbegeleiding aanbieden.

Art. 19ter.§ 1. Trajectbegeleiding is een vorm van procesbegeleiding waarbij een persoon en zijn direct betrokkenen actief bijgestaan worden in het verhelderen van hun ondersteuningsbehoeften en in het samenstellen, coördineren en opvolgen van een ondersteuningsplan dat aansluit bij de vastgestelde noden en dat de kwaliteit van hun leven verbetert.

De trajectbegeleiding maakt vraaggestuurde en persoonsgerichte ondersteuning van de persoon mogelijk. § 2. Trajectbegeleiding omvat in het bijzonder volgende dienstverlening : 1° vraagverheldering en beeldvorming : het bevragen en verhelderen van het eigen toekomstplan, van de wensen en verwachtingen van de persoon, van zijn mogelijkheden en beperkingen en van zijn ondersteuningsnoden;2° activering van het sociaal netwerk in functie van maximale inclusie;3° opstellen van een ondersteuningsplan;4° onderhandelen, bemiddelen en mobiliseren van de ondersteuning;5° ondersteunen en opvolgen van het ondersteuningsplan. § 3. In het kader van trajectbegeleiding kan geen ondersteuning worden verleend, die door andere diensten, al of niet erkend en gesubsidieerd door het agentschap, kan geboden worden. § 4. De persoon die trajectbegeleiding verleent moet een bachelor diploma uit een sociaal, paramedische of menswetenschappelijke richting hebben. Hij moet tevens over de competenties beschikken, die nodig zijn om de trajectbegeleiding, vermeld in artikel 19ter, § 1 en § 2, en de daaruit voortvloeiende activiteiten kwaliteitsvol te kunnen uitvoeren. § 5. De diensten die trajectbegeleiding aanbieden kunnen trajectbegeleiding onafhankelijk en autonoom ontwikkelen. Ze bepalen zelf op welke wijze ze instaan voor een volledige territoriale dekking.

Art. 19quater.§ 1. In afwijking van artikel 19 van dit besluit kan trajectbegeleiding worden verleend aan personen met een handicap, die beantwoorden aan de definitie van handicap, vermeld in artikel 2, § 2, van voormeld decreet van 7 mei 2004, zonder dat zij noodzakelijk als zodanig werden erkend door het agentschap. § 2. In afwijking van de bepalingen van het besluit van de Vlaamse Regering van 24 juli 1991 betreffende de inschrijving bij het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap moet de persoon die gebruik wil maken van trajectbegeleiding door een thuisbegeleidingsdienst hiertoe alleen een aanvraag indienen bij de dienst. § 3. In afwijking van artikel 12 van dit besluit moet een persoon die gebruik maakt van trajectbegeleiding hiervoor geen bijdrage betalen. § 4. Het hernieuwen van een vraag naar trajectbegeleiding is mogelijk voor alle personen die op dat ogenblik geen ondersteuning krijgen van een residentiële of semi- residentiële voorziening.

Art. 19quinquies.Per persoon bedraagt de maximale duur van trajectbegeleiding twintig maanden.

Het totaal aantal begeleidingen gedeeld door het aantal begeleide personen mag over een periode van twintig maanden niet meer dan twintig bedragen.

Een begeleiding duurt minstens een uur. Als een begeleiding of aaneensluitende begeleidingen om inhoudelijke of organisatorische redenen langer duren dan twee uur, geldt dit als twee begeleidingen.

Art. 19sexies.§ 1. Voor het verlenen van trajectbegeleidingen wordt een forfaitaire werkingstoelage verleend ten bedrage van 8 888,32 euro per 400 trajectbegeleidingen. § 2. Het bedrag, vermeld in § 1, is gekoppeld aan de spilindex die van kracht is bij de inwerkingtreding van dit besluit en die berekend en benoemd wordt voor de toepassing van artikel 2 van het koninklijk besluit van 24 december 1993 ter uitvoering van de wet van 6 januari 1989 tot vrijwaring van het concurrentievermogen. Het bedrag wordt aangepast bij het overschrijden van de spilindex.

Art. 19septies.Voor de trajectbegeleiding wordt de programmatie bepaald door het agentschap binnen de perken van de kredieten die hiertoe ingeschreven zijn op de begroting. »

Art. 10.Dit besluit treedt in werking op 1 juli 2008.

Art. 11.De Vlaamse minister, bevoegd voor de Bijstand aan Personen, is belast met de uitvoering van dit besluit.

Brussel, 20 juni 2008.

De minister-president van de Vlaamse Regering, K. PEETERS De Vlaamse minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin, S. VANACKERE

^