Etaamb.openjustice.be
Besluit Van De Vlaamse Regering van 25 september 2009
gepubliceerd op 21 oktober 2009

Besluit van de Vlaamse Regering betreffende het vijfjaarlijks mobiliteitsrapport en de jaarlijkse verslagen van de Mobiliteitsraad van Vlaanderen

bron
vlaamse overheid
numac
2009035995
pub.
21/10/2009
prom.
25/09/2009
ELI
eli/besluit/2009/09/25/2009035995/staatsblad
staatsblad
https://www.ejustice.just.fgov.be/cgi/article_body(...)
links
Raad van State (chrono)
Document Qrcode

25 SEPTEMBER 2009. - Besluit van de Vlaamse Regering betreffende het vijfjaarlijks mobiliteitsrapport en de jaarlijkse verslagen van de Mobiliteitsraad van Vlaanderen


De Vlaamse Regering, Gelet op de bijzondere wet van 8 augustus 1980 tot hervorming der instellingen, artikel 20;

Gelet op het decreet van 7 juli 2006 houdende de oprichting van de Mobiliteitsraad van Vlaanderen, artikel 5 en 16;

Gelet op het advies van de Inspectie van Financiën, gegeven op 30 maart 2009;

Gelet op het begrotingsakkoord, gegeven op 23 april 2009;

Gelet op advies nr. 46.972/1 van de Raad van State, gegeven op 14 juli 2009, met toepassing van artikel 84, § 1, eerste lid, 1°, van de wetten op de Raad van State, gecoördineerd op 12 januari 1973;

Op voorstel van de Vlaamse minister van Mobiliteit en Openbare Werken;

Na beraadslaging, Besluit :

Artikel 1.In dit besluit wordt verstaan onder : 1° het decreet van 7 juli 2006 : het decreet van 7 juli 2006 houdende de oprichting van de Mobiliteitsraad van Vlaanderen; 2° de MORA : de Mobiliteitsraad van Vlaanderen, opgericht bij decreet op 7 juli 2006.; 3° het mobiliteitsrapport : het rapport, vermeld in artikel 5, § 6, eerste lid, van het decreet van 7 juli 2006;4° het jaarlijks verslag : het verslag, vermeld in artikel 5, § 6, tweede lid, van het decreet van 7 juli 2006;5° het Mobiliteitsplan Vlaanderen : het plan, vermeld in artikel 9, van het decreet van 20 maart 2009 betreffende het mobiliteitsbeleid.

Art. 2.Bij de realisatie van het mobiliteitsrapport en het jaarlijkse verslag gelden de volgende uitgangspunten : 1° het jaarlijkse verslag en het vijfjaarlijkse mobiliteitsrapport liggen in elkaars verlengde.2° Het mobiliteitsrapport geeft een volledig beeld van het mobiliteitsveld in Vlaanderen.Het mobiliteitsrapport ontsluit de bestaande cijfer- en analyserapporten in één geïntegreerd document. 3° Het mobiliteitsrapport geeft aan welke relevante data voor het Vlaams mobiliteitsbeleid ontbreken en hoe de ontbrekende gegevens aangevuld kunnen worden.4° Om de beleidsondersteuning optimaal te laten verlopen, wordt het jaarlijkse verslag opgemaakt in een periode voor de opmaak van de jaarlijkse beleidsbrief van de minister.Het vijfjaarlijkse mobiliteitsrapport wordt opgemaakt voor de herziening van het Mobiliteitsplan Vlaanderen, zodat bij die herziening de bijdrage van het mobiliteitsrapport van de MORA in rekening kan worden gebracht. 5° Voor de samenstelling van het rapport en de verzameling van de gegevens wordt samengewerkt met de andere Vlaamse kennisinstellingen, in het bijzonder met de steunpunten van het beleidsdomein Mobiliteit en Openbare Werken.

Art. 3.Het jaarlijkse verslag geeft een overzicht van de mobiliteit aan de hand van cijfers en kaartmateriaal. De keuze van de cijfers wordt verantwoord en geeft een volledig beeld van de sturende krachten in het Vlaamse mobiliteitsveld in de loop van het voorbije jaar.

Art. 4.Het vijfjaarlijkse mobiliteitsrapport omvat de volgende twee delen : 1° een eerste deel is een actualisering van de voorgaande jaarlijkse verslagen op een wijze waardoor het alle relevante gegevens over de mobiliteit in Vlaanderen bevat;2° een tweede deel omvat de analyse op middellange en lange termijn. Op basis van de bevindingen en trends die in het eerste deel werden vastgesteld, geeft de MORA een beschouwing over het mobiliteitsbeleid in Vlaanderen. Op een aantal thema's die de MORA heeft vastgesteld, gaat het rapport dieper in : die analyse resulteert in concrete beleidsaanbevelingen.

Art. 5.Het jaarlijkse verslag wordt opgemaakt tegen 30 juni van elk kalenderjaar. Het vijfjaarlijkse mobiliteitsrapport wordt opgemaakt tegen de vijfjaarlijkse herziening van het Mobiliteitsplan van Vlaanderen, zoals is vastgesteld in artikel 9 van het decreet van 20 maart 2009 betreffende het mobiliteitsbeleid.

Van het volledige mobiliteitsrapport wordt een samenvatting gemaakt, waarin de kerngegevens en de belangrijkste aanbevelingen van de MORA zijn samengebracht. Dit document wordt verspreid bij alle actoren actief op vlak van mobiliteit. De gegevens in het kader van het jaarlijkse verslag zullen op een geactualiseerde wijze en op een website aan de stakeholders ter beschikking worden gesteld.

Art. 6.Onder meer de volgende kosten, verbonden met de opmaak van het mobiliteitsrapport, kunnen worden gedekt door de variabele dotatie, vermeld in artikel 16, 2°, van het decreet van 7 juli 2006 : 1° kosten voor de visuele voorstelling op kaart van de belangrijkste gegevens uit het rapport;2° kosten voor de externe wetenschappelijke ondersteuning van de uitwerking van bepaalde thema's;3° kosten voor drukwerk, lay-out en verspreiding.

Art. 7.De Vlaamse minister, bevoegd voor mobiliteit en openbare werken, wordt belast met de uitvoering van dit besluit.

Brussel, 25 september 2009.

De minister-president van de Vlaamse Regering, K. PEETERS De Vlaamse minister van Mobiliteit en Openbare Werken, H. CREVITS

^