Etaamb.openjustice.be
Besluit Van De Waalse Regering van 02 mei 2002
gepubliceerd op 28 mei 2002

Besluit van de Waalse Regering waarbij de voorwaarden worden vastgesteld waaronder de « Maisons de l'Urbanisme » erkend en gesubsidieerd kunnen worden

bron
ministerie van het waalse gewest
numac
2002027472
pub.
28/05/2002
prom.
02/05/2002
ELI
eli/besluit/2002/05/02/2002027472/staatsblad
staatsblad
https://www.ejustice.just.fgov.be/cgi/article_body(...)
Document Qrcode

2 MEI 2002. - Besluit van de Waalse Regering waarbij de voorwaarden worden vastgesteld waaronder de « Maisons de l'Urbanisme » (Trefpunten Stedenbouw) erkend en gesubsidieerd kunnen worden


De Waalse Regering, Gelet op het Waalse Wetboek van Ruimtelijke Ordening, Stedenbouw en Patrimonium, inzonderheid op artikel 12, 4;

Gelet op het advies van de "Commission régionale d'Aménagement du Territoire" (Gewestelijke Commissie voor Ruimtelijke Ordening), uitgebracht op 17 juli 2001;

Gelet op het advies van de "Conseil supérieur des Villes, Communes et Provinces de la Région wallonne" (Hoge Raad van Steden, Gemeenten en Provincies van het Waalse Gewest), uitgebracht op 3 juli 2001;

Gelet op het advies van de Inspectie van Financiën, uitgebracht op 8 mei 2001;

Gelet op de instemming van de Minister van Begroting, verleend op 28 januari 2002;

Gelet op de beraadslaging van de Regering over het verzoek om adviesverlening door de Raad van State binnen een termijn van minder dan één maand;

Gelet op het advies 32.555/4 van de Raad van State, uitgebracht op 11 maart 2002 in toepassing van artikel 84, eerste lid, 1°, van de gecoördineerde wetten op de Raad van State;

Op de voordracht van de Minister van Ruimtelijke Ordening, Stedenbouw en Leefmilieu;

Na beraadslaging, Besluit :

Artikel 1.In titel I van boek IV van het Waalse Wetboek van Ruimtelijke Ordening, Stedenbouw en Patrimonium wordt een hoofdstuk Iquater ingevoegd, luidend als volgt: « HOOFDSTUK Iquater. - Trefpunten Stedenbouw - Opdracht - Erkenning - Subsidiëring.

Art. 256/1.Opdrachten.

De Trefpunten Stedenbouw hebben als doel, een zo breed mogelijk publiek bewust te maken voor de belangen van de ruimtelijke ordening en de stedenbouw en voor het bepalen van diens leefomgeving.

De Trefpunten Stedenbouw hebben als opdracht de sensibilisering, de informatieverlening, de dialoog, het debat en de communicatie met betrekking tot elke aangelegenheid die verband houdt met de ruimtelijke ordening en de stedenbouw.

Bedoelde opdrachten worden uitgevoerd via permanente of occasionele activiteiten die een zo breed mogelijk publiek dienen aan te spreken en waarbij aangezet wordt tot een uitwisseling met beroepsmensen.

Art. 256/2.Erkenning.

De Trefpunten Stedenbouw worden door de Waalse Regering erkend.

Per provincie worden maximum twee Trefpunten Stedenbouw erkend.

De erkenningsaanvraag wordt als ontvankelijk beschouwd voor de Trefpunten Stedenbouw die de volgende voorwaarden naleven : 1° een vereniging zonder winstgevend doel zijn, opgericht overeenkomstig de wet van 27 juni 1921 waarbij de verenigingen zonder winstgevend doel en de instellingen van openbaar nut rechtspersoonlijkheid wordt verleend;2° een statutair doel hebben waarin de opdrachten bedoeld in artikel 256/1 opgenomen zijn;3° het bewijs voorleggen dat er minstens één voltijds aangestelde persoon of verschillende personen die samen een voltijdse betrekking invullen, in dienst is of zijn en dat zij de vorming gevolgd hebben en de bekwaamheden die nodig zijn voor het uitvoeren van bovenvermelde opdrachten bezitten. De erkenningsaanvraag wordt ingediend aan de hand van een document waarin de algemene richtsnoeren voor de activiteiten voor een duur van vijf jaar worden aangegeven, evenals van een omstandige begroting en programma voor de activiteiten van het eerste jaar.

De erkenning wordt verleend voor een periode van vijf jaar.

De aanvraag wordt hernieuwd volgens dezelfde modaliteiten als de aanvankelijke aanvraag.

De Waalse Regering kan de erkenning van elk Trefpunt Stedenbouw intrekken dat de bovenvermelde opdrachten niet uitvoert of die de erkenningsvoorwaarden niet meer naleeft, nadat de vereniging is gehoord door het begeleidingscomité.

Elke erkenning, hernieuwing of nieuwe aanvraag wordt voor advies aan het begeleidingscomité waarvan sprake in artikel 256/4 voorgelegd.

Art. 256/3.Aanloopkosten.

De Waalse Regering kent de erkende Trefpunten Stedenbouw een enige subsidie toe om de aanloopkosten te dekken. De toelaatbare kosten hebben betrekking op investeringen die met name verband houden met de aankoop, de vernieuwing of de inrichting van onroerende goeden; met de aankoop van roerende goeden, uitrustingen en verbruikbare goederen.

De subsidie wordt in één keer uitbetaald op grond van alle bewijsstukken samen en van andere eventuele subsidies afzonderlijk, waarvan de overheidsbijdragen ter dekking van gelijkaardige doelen worden afgetrokken, na advies van het begeleidingscomité.

Bedoelde subsidie wordt beperkt tot een maximumbedrag van 62.000 euro.

Art. 256/4.Subsidiëring.

De Waalse Regering kent de erkende Trefpunten Stedenbouw een jaarlijkse subsidie toe ter dekking van de kosten verbonden met de uitoefening van hun activiteiten en de bezoldiging van het personeel dat zorgt voor het vlotte verloop van de activiteiten.

De subsidie wordt in twee schijven uitbetaald. De eerste schijf bedraagt 60 % van de goedgekeurde begroting, na advies van het begeleidingscomité over het activiteitenverslag en de daarmee verbonden rekening.

Het bedrag van de subsidie wordt aangepast tijdens de uitbetaling van het saldo op grond van de werkelijk bestede uitgaven en wordt beperkt tot een maximumbedrag van 62.000 euro.

Het bedrag van de subsidie wordt berekend op grond van het indexcijfer der consumptieprijzen van de maand januari 2002 (referentie-index), ofte basisbedrag X nieuw indexcijfer referentie-index Bij de susbidieaanvraag dient het ontwerp van de jaarlijkse activiteiten en de daaraan verbonden begroting worden gevoegd die aan de Regering moeten worden overgemaakt uiterlijk op 30 november van het jaar voorafgaand aan het jaar waarop de aanvraag betrekking heeft.

Het activiteitenverslag en de rekeningen worden aan de Regering overgmaakt uiterlijk op 31 maart van het jaar volgend op het jaar waarin de activiteit plaatsvindt.

Art. 256/5.Begeleidingscomité.

Het begeleidingscomité bestaat uit : 1° één vertegenwoordiger van de Minister van Ruimtelijke Ordening, die het voorzitterschap waarneemt.2° twee vertegenwoordigers van het Directoraat-generaal Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Patrimonium, waarvan één het secretariaat waarneemt;3° één vertegenwoordiger van de "Commission régionale d'Aménagement du Territoire" (Gewestelijke Commissie voor Ruimtelijke Ordening);4° één vertegenwoordiger van de « Conseil wallon de l'Environnement pour le Développement durable » (Waalse Raad voor het Leefmilieu voor Duurzame Ontwikkeling);5° één vertegenwoordiger van de "Union des villes et communes de Wallonie" (Unie van de Waalse steden en gemeenten). De leden worden op de voordracht van de betrokken instanties aangewezen door de Minister van Ruimtelijke Ordening voor een duur van vijf jaar met hernieuwbaar mandaat.

Het begeleidingscomité heeft als opdracht de adviesverlening over : 1° de bewijsstukken over de aanloopkosten;2° de ontwerpen voor de jaarlijkse activiteiten en de daarmee verbonden begrotingen;3° de jaarlijkse activiteitenverslagen en de daarmee verbonden rekeningen;4° de aanvragen, de hernieuwing en de intrekking van erkenningen;5° de vlotte uitvoering van de opdrachten waarvan sprake in artikel 256/1. Het begeleidingscomité legt een jaarverslag over aan de Waalse Regering uiterlijk op 30 juni van elk jaar.

Art. 2.De Minister van Ruimtelijke Ordening is belast met de uitvoering van dit besluit.

Namen, 2 mei 2002.

De Minister-President, J.-Cl. VAN CAUWENBERGHE De Minister van Ruimtelijke Ordening, Stedenbouw en Leefmilieu, M. FORET

^