Etaamb.openjustice.be
Besluit Van De Waalse Regering van 09 juli 1998
gepubliceerd op 17 oktober 1998

Besluit van de Waalse Regering tot toekenning van de benaming « Label de Qualité - Escargot fermier »

bron
ministerie van het waalse gewest
numac
1998027569
pub.
17/10/1998
prom.
09/07/1998
ELI
eli/besluit/1998/07/09/1998027569/staatsblad
staatsblad
https://www.ejustice.just.fgov.be/cgi/article_body(...)
links
Raad van State (chrono)
Document Qrcode

9 JULI 1998. - Besluit van de Waalse Regering tot toekenning van de benaming « Label de Qualité - Escargot fermier »


De Waalse Regering, Gelet op het decreet van de Waalse Gewestraad van 7 september 1989 tot toekenning van het Waalse kwaliteitslabel, de benaming van Waalse herkomst en de benaming van plaatselijke herkomst, inzonderheid op artikel 2;

Gelet op het advies van de Commissie voor kwaliteitslabels en benamingen van herkomst, gegeven op 2 april 1998;

Gelet op het overleg bedoeld in artikel 6, § 3bis, 5°, van de bijzondere wet van 8 augustus 1980 tot hervorming der instellingen, ingevoegd bij de bijzondere wet van 16 juli 1993;

Gelet op de wetten op de Raad van State, gecoördineerd op 12 januari 1973, inzonderheid op artikel 3, § 1, gewijzigd bij de wetten van 4 juli 1989 en 4 augustus 1996;

Gelet op de dringende noodzakelijkheid;

Overwegende dat zo snel mogelijk een kwaliteitslabel moet worden toegekend in een domein waar de markt verzadigd is met talrijke derivaten die verwarring kunnen veroorzaken en daardoor schadelijk kunnen zijn voor de in het decreet van 7 1989 bedoelde belangen;

Overwegende dat de promotie van specifieke producten een belangrijke troef is voor het platteland, dank zij de verhoging van het inkomen van de landbouwers enerzijds en de vestiging van de plattelandsbevolking in de betrokken gebieden anderzijds;

Overwegende dat het geboden is de economische kringen de nodige middelen te verschaffen om hen in staat te stellen hun producten te valoriseren en tegelijkertijd de consumenten tegen misleidende praktijken te beschermen en eerlijke handelstransacties te waarborgen;

Gelet op de aanvragen om kwaliteitsverhoging en om voorlichting van de consumenten over de aard, de productie- en verwerkingsmethode van slakken van het hoevetype, alsmede over hun bijzondere eigenschappen;

Gelet op de door de keuringsdienst geformuleerde aanvraag van een groepering van slakkenkwekers die de specificiteit van de producten van hun kwekerijen wensen te valoriseren;

Overwegende dat moet worden gezorgd voor de bescherming en de bevordering van de methodes betreffende de vetmesting, het broeien en de bereiding van slakken die voor hun organoleptische kwaliteiten gekozen worden;

Overwegende dat, wat deze diersoorten betreft, het product dank zij die methodes mals, smakelijk, vast, lichtkleurig en buitengewoon vers is en dat de smaak ervan fijn, subtiel en typisch is;

Overwegende dat de productie van slakken gebonden moet worden aan hun bereiding onder verschillende verpakkingen en met bekende ingrediënten en vakkundig toegepaste methodes die hen tot hun recht laten komen, Op de voordracht van de Minister-President van de Waalse Regering, belast met Economie, Buitenlandse Handel, K.M.O.'s, Toerisme en Patrimonium en de Minister van Leefmilieu, Natuurlijke Hulpbronnen en Landbouw, Besluit : HOOFDSTUK I. - Algemene voorwaarden

Artikel 1.Om onder de benaming « Label de Qualité - Escargot fermier » (Kwaliteitslabel - Escargot fermier) geproduceerd, te koop gesteld of verkocht te kunnen worden, moet het dier behoren tot de familie van de Helicidae, type Helix : H. aspersa aspersa (petit gris), H. aspersa maxima (gros gris) en H. pomotia (Wijngaardslak).

Art. 2.De productie geschiedt in twee fasen : de productie van infantielen en juvenielen in nurseries en de vetmesting. Deze fasen vinden al dan niet plaats in hetzelfde bedrijf.

De slakkenvetmesting mag slechts binnen het bedrijf plaatsvinden. De bevoorrading van infantielen en juvenielen buiten het bedrijf is toegelaten. HOOFDSTUK II. - Algemene organisatie van de producenten

Art. 3.De producenten behoren tot een op basis van de bedrijfskolom georganiseerde groepering bestaande uit mesters en/of verwerkers die overeengekomen zijn zich te verenigen met het oog op de voortdurende en regelmatige productie van slakken onder kwaliteitslabel. HOOFDSTUK III. - Kweek Afdeling 1. - Definities

Art. 4.In de zin van dit besluit wordt verstaan onder : 1° infantielen : slakken van hoogstens zeven dagen;2° juvenielen : slakken van één tot zes weken;3° vetgemeste slakken : slakken ouder dan zes weken;4° nursery : het gebouw of het park waar de infantielen en juvenielen geproduceerd worden;5° hibernerende slakken : gesluierde of van een deksel voorziene slakken die gedurende de winterperiode in de vetmestingsparken of in een geklimatiseerde kamer verblijven;6° sanitaire leegstand : de handeling die bestaat in : a) het verwijderen van alle dieren en ledige schelpen op de bodem van de vetmestingsparken; b) een bodembehandeling d.m.v. één of meer producten bedoeld in bijlage II. Afdeling 2. - Vetmestingsparken

Art. 5.De gezamenlijke moederdieren worden bij erkende producenten gekocht. Het merendeel van de moederdieren worden vervolgens geselecteerd in de parken van het bedrijf, met uitzondering van de hoeveelheden gekocht om het genenbestand van de populaties te hernieuwen en beperkt tot : - H. aspersa zes moederdieren/per jaar per m2 vetmestingspark - H. pomatia acht moederdieren/per jaar per m2 vetmestingspark.

Moederdieren mogen slechts bijkomend worden aangekocht in geval van behoorlijk vastgestelde sterfte of van bevestigde zwakheden van de populaties op het gebied van de voortplantingscapaciteiten.

Art. 6.De vetmestingen worden doorgevoerd in openluchtparken, type « kweekbak », « tunnelserre » of « open park ».

Art. 7.De grondstoffen voor de vervaardiging van kleefwanden, m.i.v. de voerbakken en van alle wanden in contact met de slakken, worden omschreven in de lijst van bijlage I.

Art. 8.Voor elk vetmestingspark houdt de producent een fokboekje met de volgende gegevens : 1° parknummer;2° data waarop de slakken in de vetmestingsparken worden overgebracht;3° overgebrachte hoeveelheden in kg per m2 park of in geschat aantal slakken;4° profylactische behandelingen (data, aard, dosissen);5° monsternemingen (data, hoeveelheden, gronden);6° sanitaire behandelingen van het park (data, aard, dosissen).

Art. 9.Voor elke eerste overbrenging van de slakken in een park wordt de grond ingezaaid met pieren « Esenia fetida » die er de hele mestduur blijven.

Art. 10.De overbrenging is de handeling waarbij de infantielen, juvenielen en hibernerende slakken, met uitzondering van elk ander levend materiaal, in vetmestingsparken worden ingevoerd. De slakken worden overgebracht aan het begin van het seizoen en uiterlijk 15 mei.

Als het materiaal afkomstig is van andere bedrijven, moet voor elke levering binnen acht dagen een document aan de keuringsdienst worden overgemaakt.

Art. 11.De slakken worden overgebracht met inachtneming van de volgende dichtheid : 1° maximum 50 g infantielen per m2 vetmestingspark;2° maximum 50 g juvenielen per m2 vetmestingspark.

Art. 12.De maximale slakkendichtheid gedurende de vetmesting bedraagt 4 kg per m2 vetmestingspark.

Art. 13.De bodem waarop wordt vetgemest is niet-korstig en met lage vegetatie bedekt, met uitzondering van de toegangswegen.

De directe omgeving van de parken wordt schoon gehouden en de vegetatie gewied over een breedte van minimum 50 cm rondom elk park.

Herbiciden moeten systemisch en vluchtig zijn en door bladeren geabsorbeerd kunnen worden. Afdeling 3. - Sanitaire behandelingen

Art. 14.De vetmestingsparken worden slechts behandeld met producten die de in de lijst van bijlage II bedoelde actieve stoffen bevatten en die voor dit soort behandeling erkend zijn.

Art. 15.Na éénentwintig maanden vetmesting wordt gedurende drie maanden in elk vetmestingspark een sanitaire leegstand in acht genomen.

De nursery en de hibernatie-lokalen worden ten minste één keer per jaar ontsmet met een oplossing die actief chloor of formol bevat.

Art. 16.Gedurende de vetmesting is elke systematische profylactische behandeling verboden.

Art. 17.Besmette bedrijven die meer dan 40 % van de slakken verliezen, worden onherroepelijk buiten gebruik gesteld. Derhalve moeten ze worden ontsmet en volledig gereinigd met producten bevattende actieve stoffen bedoeld in de lijst van bijlage II, waarna een sanitaire leegstand van dertig dagen in acht wordt genomen vóór elke nieuwe slakkenintroductie. Afdeling 4. - Voedering

Art. 18.Er worden achtereenvolgens twee voedermethodes toegepast, met name over de volgende periodes : 1° beginperiode, vanaf de geboorte tot en met de zesde week;2° vetmestingsperiode, vanaf de zevende week. De volledige lijst van de grondstoffen voor de bereiding van de voedingsmiddelen en de aanwijzingen betreffende additieven en bijproducten staan in bijlage III vermeld.

Art. 19.De samenstelling van de rantsoenen, met inbegrip van de fabricageformules, wordt meegedeeld aan de keuringsdienst. HOOFDSTUK IV. - Het broeien Afdeling 1. - Het oprapen

Art. 20.De slakken mogen met het oog op het broeien worden opgeraapt wanneer ze de vereiste leeftijd hebben bereikt, wat bepaald wordt op grond van de in bijlage IV bedoelde grootten.

Art. 21.De slakken worden gereinigd om de overtollige aarde weg te nemen. Ze worden gedurende minimum zesennegentig uur in kisten gelegd zonder enige vorm van voedering. De identiteit van de producent, het nummer van de vetmestingsparken en de oprapingsdatum worden per pakket vermeld. Afdeling 2. - Het broeien

Art. 22.De dieren worden gedurende minimum drie minuten met al dan niet gezouten kokend water gebroeid nadat het water opnieuw aan de kook is geraakt. Deze handeling mag slechts worden verricht als de dieren een schelp hebben.

Art. 23.Na het broeien worden de schelpen verwijderd en het vlees opgemaakt : Er zijn drie fasen : 1° het verwijderen van de schelpen om het vlees heel te houden;2° het verwijderen van de hepatopancreas, vereist voor de wijngaardslakken, maar niet verplicht voor de andere diersoorten;3° het reinigen van het vlees met water en grof zout om het slijm te verwijderen. Afdeling 3. - Bewaring vóór de bereiding

Art. 24.Vóór hun bereiding worden de slakken : 1° hetzij gedurende maximum achtenveertig uur bewaard bij een temperatuur tussen nul en vier graden;2° hetzij diepgevroren bij een temperatuur lager dan of gelijk aan achttien graden onder nul. Ze worden diepgevroren in een snelle industriediepvriezer.

De datum van het diepvriezen of van de bewaring wordt op de verpakking vermeld. HOOFDSTUK V. - Bereiding Afdeling 1. - Court-bouillon

Art. 25.De verse of diepgevroren slakken worden in een court-bouillon gekookt. Bijlage V bevat de volledige lijst van de ingrediënten die voor de bereiding van de court-bouillon kunnen worden gebruikt. Afdeling 2. - Sterilisatie

Art. 26.De steriliseerbokalen zijn bestemd voor de bewaring van hele slakken in een oplossing met court-bouillon als basisingrediënt.

Art. 27.Bij de sterilisatie moet de minimale temperatuur gedurende twintig minuten op honderd drieëntwintig graden worden gehouden. Afdeling 3. - Bereiding « à la Bourguignonne »

Art. 28.De bereiding « à la Bourguignonne » bestaat in het vullen van de schelp met een mengsel van slakkevlees en van zogenaamde « à la Bourguignonne » boter, waarvan de ingrediënten en de proporties in bijlage VI vermeld staan.

Art. 29.Voor het vullen mogen uitsluitend schelpen van de diersoort of eetbare pasteideegschelpen worden gebruikt. Afdeling 4. - Vervoer, bewaring en uiterste houdbaarheidsdatum van de

bereide slakken

Art. 30.De handelingen betreffende het in de verkoop brengen, bewaring, vervoer en uitstalling inbegrepen, worden verricht met inachtneming van de in bijlage VII vermelde hygiënevoorschriften, waarbij de werking van de koelketen niet onderbroken mag worden. HOOFDSTUK VI. - Het in de handel brengen

Art. 31.In het kader van het kwaliteitslabel worden de « Escargots fermiers » als volgt in de handel gebracht : hetzij gebroeid, hetzij in een court-bouillon gekookt of nog « à la Bourguignonne » bereid.

Art. 32.Gedurende de afzet wordt de verpakking van de in de handel gebrachte slakken of porties verzegeld en gemarkeerd met het teken van de certificering. De verzegeling wordt zodanig aangebracht dat de zegel vernietigd wordt bij het openen van de verpakking.

Art. 33.Onverminderd de vigerende reglementaire bepalingen moet het etiket van de voorverpakte bereide slakken de volgende gegevens vermelden : 1° de verkoopbenaming met het type bereiding (gebroeid, in een court-bouillon gekookt of « à la Bourguignonne » bereid), alsmede een beschrijving van de fysische staat of van de specifieke behandeling die de slakken hebben ondergaan); 2° de totale voor consumptie geschikte netto massa, d.w.z. de hoeveelheid vlees en vulling; 3° de grootte;4° het aantal verpakte stukken of eenheden;5° de wetenschappelijke naam van de slak;6° de ingrediëntenlijst;7° de uiterste houdbaarheidsdatum.

Art. 34.De illustraties op de verpakking geven een nauwkeurig beeld van het verpakte type slak. HOOFDSTUK VII. - Toezicht en slotbepalingen

Art. 35.Het gezamenlijke toezicht wordt uitgeoefend door de keuringsdienst. Daartoe moet hij overeenkomsten laten ondertekenen en aan de norm EN 45011 voldoen.

Art. 36.Het kostenbedrag dat de keuringsdienst bij de producenten mag invorderen, wordt bepaald als volgt : 1° een jaarlijkse vergoeding van vijf duizend vijftig frank die moet worden betaald bij de aanvraag van het kwaliteitslabel door de exploitant en vervolgens elk jaar op dezelfde datum;2° een vergoeding van twintig centiemen per gecertificeerde en onder het kwaliteitslabel verkochte slak.

Art. 37.De bepalingen die de in artikel 35 bedoelde handelingen zouden wijzigen, aanvullen of vervangen, zullen van rechtswege toepasselijk zijn.

Art. 38.De Minister van Landbouw is belast met de uitvoering van dit besluit.

Namen, 9 juli 1998.

De Minister-President van de Waalse Regering, belast met Economie, Buitenlandse Handel, K.M.O.'s, Toerisme en Patrimonium, R. COLLIGNON De Minister van Leefmilieu, Natuurlijke Hulpbronnen en Landbouw, G. LUTGEN

Bijlage I Volledige lijst van de grondstoffen die worden gebruikt voor de vervaardiging van kleefwanden : - Niet-behandeld plantaardig materiaal (zagerijhout, bamboe) - Plastic materialen - Terracotta - Niet-vezelachtig cement - Verzinkte materialen Gezien om te worden gevoegd bij het besluit van de Waalse Regering van 9 juli 1998 tot toekenning van de benaming « Label de Qualité - Escargot fermier ».

Namen, 9 juli 1998.

De Minister-President van de Waalse Regering, belast met Economie, Buitenlandse Handel, K.M.O.'s, Toerisme en Patrimonium, R. COLLIGNON De Minister van Leefmilieu, Natuurlijke Hulpbronnen en Landbouw, G. LUTGEN

Bijlage II Volledige lijst van de actieve stoffen die worden gebruikt in de behandeling van de vetmestingsparken : - Cyaanamide - Calciumcyaanamide - Deltamethrin - Pyrethrinen - Pyrethrum - Dazomet - Formaldehyde - Ongebluste kalk - Metaethanal Gezien om te worden gevoegd bij het besluit van de Waalse Regering van 9 juli 1998 tot toekenning van de benaming « Label de Qualité - Escargot fermier ».

Namen, 9 juli 1998.

De Minister-President van de Waalse Regering, belast met Economie, Buitenlandse Handel, K.M.O.'s, Toerisme en Patrimonium, R. COLLIGNON De Minister van Leefmilieu, Natuurlijke Hulpbronnen en Landbouw, G. LUTGEN

Bijlage III Volledige lijst van de grondstoffen die worden gebruikt voor de productie van het voedsel « Escargots fermiers » : Voor de raadpleging van de tabel, zie beeld Gezien om te worden gevoegd bij het besluit van de Waalse Regering van 9 juli 1998 tot toekenning van de benaming « Label de Qualité - Escargot fermier ».

Namen, 9 juli 1998.

De Minister-President van de Waalse Regering, belast met Economie, Buitenlandse Handel, K.M.O.'s, Toerisme en Patrimonium, R. COLLIGNON De Minister van Leefmilieu, Natuurlijke Hulpbronnen en Landbouw, G. LUTGEN

Bijlage IV Slakkengrootte Petit-Gris Voor de raadpleging van de tabel, zie beeld Gezien om te worden gevoegd bij het besluit van de Waalse Regering van 9 juli 1998 tot toekenning van de benaming « Label de Qualité - Escargot fermier ».

Namen, 9 juli 1998.

De Minister-President van de Waalse Regering, belast met Economie, Buitenlandse Handel, K.M.O.'s, Toerisme en Patrimonium, R. COLLIGNON De Minister van Leefmilieu, Natuurlijke Hulpbronnen en Landbouw, G. LUTGEN

Bijlage V Volledige lijst van de ingrediënten voor de bereiding van de court-bouillon waarin de slakken worden gekookt : - Water - Witte wijn - Uien - Wortels - Prei - Selderij - Peterselie - Citroen - Kruidnagels - Kruiden en natuurlijke aromaten - Zout - Peper Alleen verse of bevroren groenten zijn toegelaten.

Gezien om te worden gevoegd bij het besluit van de Waalse Regering van 9 juli 1998 tot toekenning van de benaming « Label de Qualité - Escargot fermier ».

Namen, 9 juli 1998.

De Minister-President van de Waalse Regering, belast met Economie, Buitenlandse Handel, K.M.O.'s, Toerisme en Patrimonium, R. COLLIGNON De Minister van Leefmilieu, Natuurlijke Hulpbronnen en Landbouw, G. LUTGEN

Bijlage VI Volledige lijst van de ingrediënten van de zogenaamde « à la Bourguignonne » boter : - Gekoelde gepasteuriseerde boter (maximum 85 % van het vullingsgewicht) - Sjalotten - Look - Peterselie - Kervel - Bieslook - Tuinkruiden - Paddestoelen - Zout - Peper - Witte wijn Alleen verse of bevroren groenten zijn toegelaten.

Gezien om te worden gevoegd bij het besluit van de Waalse Regering van 9 juli 1998 tot toekenning van de benaming « Label de Qualité - Escargot fermier ».

Namen, 9 juli 1998.

De Minister-President van de Waalse Regering, belast met Economie, Buitenlandse Handel, K.M.O.'s, Toerisme en Patrimonium, R. COLLIGNON De Minister van Leefmilieu, Natuurlijke Hulpbronnen en Landbouw, G. LUTGEN

Bijlage VII De criteria i.v.m. de temperatuur, de bewaring, het vervoer en de uiterste houdbaarheidsdatum van de bereide slakken zijn de volgende : Voor de raadpleging van de tabel, zie beeld Namen, 9 juli 1998.

De Minister-President van de Waalse Regering, belast met Economie, Buitenlandse Handel, K.M.O.'s, Toerisme en Patrimonium, R. COLLIGNON De Minister van Leefmilieu, Natuurlijke Hulpbronnen en Landbouw, G. LUTGEN

Bijlage VIII Minimaal plan van toezicht Voor de raadpleging van de tabel, zie beeld Gezien om te worden gevoegd bij het besluit van de Waalse Regering van 9 juli 1998 tot toekenning van de benaming « Label de Qualité - Escargot fermier ».

Namen, 9 juli 1998.

De Minister-President van de Waalse Regering, belast met Economie, Buitenlandse Handel, K.M.O.'s, Toerisme en Patrimonium, R. COLLIGNON De Minister van Leefmilieu, Natuurlijke Hulpbronnen en Landbouw, G. LUTGEN

^