Etaamb.openjustice.be
Besluit Van De Waalse Regering van 13 september 2001
gepubliceerd op 10 oktober 2001

Besluit van de Waalse Regering tot goedkeuring van de statuten van de « Société wallonne de participation et de financement des petites et moyennes industries » , in het kort : « Financière wallonne des P.M.I. »

bron
ministerie van het waalse gewest
numac
2001027553
pub.
10/10/2001
prom.
13/09/2001
ELI
eli/besluit/2001/09/13/2001027553/staatsblad
staatsblad
https://www.ejustice.just.fgov.be/cgi/article_body(...)
links
Raad van State (chrono)
Document Qrcode

13 SEPTEMBER 2001. - Besluit van de Waalse Regering tot goedkeuring van de statuten van de « Société wallonne de participation et de financement des petites et moyennes industries » (Waalse participatie- en financieringsmaatschappij voor kleine en middelgrote industriebedrijven), in het kort : « Financière wallonne des P.M.I. »


De Waalse Regering, Gelet op de bijzondere wet van 8 augustus 1980 tot hervorming der instellingen, gewijzigd bij de wet van 8 augustus 1988, inzonderheid op de artikelen 6 en 9;

Gelet op het decreet van 6 mei 1999 tot wijziging van de wet van 2 april 1962 tot oprichting van een Nationale investeringsmaatschappij en van de gewestelijke investeringsmaatschappijen, in zijn enig artikel;

Gelet op het besluit van de Waalse Regering van 8 april 2000 tot vaststelling van de verdeling van de ministeriële bevoegdheden en tot regeling van de ondertekening van haar akten, gewijzigd bij het besluit van de Waalse Regering van 17 oktober 2000;

Gelet op de beslissing van de Waalse Regering van 14 juni 2001 inzake het organisatieschema van de Koepel K.M.O.'s;

Gelet op het door de raad van bestuur van de Gewestelijke Investeringsmaatschappij voor Wallonië goedgekeurde voorstel, de dato 11 juli 2001;

Op de voordracht van de Minister van Economie, K.M.O.'s, Onderzoek en Nieuwe Technologieën, Besluit :

Artikel 1.De Waalse Regering keurt de omvorming goed van de N.V. « Société wallonne de participation et de financement des petites et moyennes industries » (Waalse participatie- en financieringsmaatschappij voor kleine en middelgrote industriebedrijven), in het kort « Financière wallonne des P.M.I. », tot een gespecialiseerd filiaal van de "Société régionale d'investissement de Wallonie" (Gewestelijke Investeringsmaatschappij voor Wallonië) en keurt de statuten van eerstgenoemde vennootschap zoals hierna vermeld, goed : STATUTEN « SOCIETE WALLONNE DE PARTICIPATION ET DE FINANCEMENT DES PETITES ET MOYENNES INDUSTRIES » (Waalse participatie- en financieringsmaatschappij voor kleine en middelgrote industriebedrijven), in het kort : « Financière wallonne des P.M.I. » Maatschappelijke zetel te 4000 Liège, avenue Maurice Destenay 13 H.R. Liège nr. 162459 HOOFDSTUK I. - Benaming, maatschappelijke zetel, doel, duur

Artikel 1.De maatschappij neemt de naamloze vorm aan. Ze krijgt de benaming "Société wallonne de participation et de financement des petites et moyennes industries" (Waalse participatie- en financieringsmaatschappij voor kleine en middelgrote industriebedrijven), in het kort "Financière wallonne des P.M.I.".

De maatschappij is een maatschappij van openbaar belang die als gespecialiseerde dochteronderneming deel uitmaakt van de "Société régionale d'Investissement de Wallonie" (Gewestelijke Investeringsmaatschappij voor Wallonië) in de zin van de wet van twee april negentienhonderd tweeënzestig zoals gewijzigd bij het Waalse decreet van zes mei negentienhonderd negenennegentig.

Art. 2.Maatschappelijke zetel De maatschappelijke zetel is gevestigd in 4000 Liège, avenue Maurice Destenay 13.

Bij beslissing van de raad van bestuur, bekendgemaakt in de bijlagen bij het Belgisch Staatsblad, kan de zetel overgeplaatst worden naar welke andere plaats ook in Wallonië.

Art. 3.Doel Doel van de maatschappij is het bevorderen van de creatie en de ontwikkeling van Waalse kleine en middelgrote bedrijven door het toekennen onder welke vorm ook, alleen of verenigd met derden, van financieringen en kredieten voor beroepsdoeleinden.

Daarnaast zal de maatschappij de opdrachten uitvoeren die haar per overdracht worden toegewezen bij besluit van de Waalse Regering in verband met de ontwikkeling en de creatie van kleine en middelgrote bedrijven.

Om haar doel te verwezenlijken, zal de maatschappij elke handels-, nijverheids-, financiële, onroerende of roerende verrichting door kunnen voeren die rechtstreeks of onrechtstreeks verband houdt met haar doel of die van aard is om de verwezenlijking ervan te bevorderen.

Zij zal elke associatieovereenkomst kunnen aangaan, participaties kunnen nemen in het kapitaal van elke vennootschap, dochterondernemingen kunnen oprichten, alleen of in verenigd met derden.

In de uitvoering van de overgedragen opdrachten zal ze dergelijke verrichtingen enkel kunnen doorvoeren middels uitdrukkelijke machtiging vanwege de Waalse Regering.

Zij zal een website oprichten en bijhouden zodat het publiek algemene informatie ter beschikking wordt gesteld in verband met haar activiteiten, haar doel, de door haar gebruikte interventiemiddelen en -modaliteiten, evenals elke andere informatie en alle andere gegevens die zij nuttig acht.

Art. 4.Duur De maatschappij is opgericht voor een onbeperkte duur. HOOFDSTUK II. - Kapitaal

Art. 5.Het maatschappelijk kapitaal wordt vastgesteld op de som van vijfentwintig miljoen euro (25.000.000 euro ).

Het wordt vertegenwoordigd door één miljoen (1 000 000) aandelen zonder vermelding van de nominale waarde die elk één miljoenste van het maatschappelijk vermogen vertegenwoordigen.

Het kapitaal kan op een later tijdstip verhoogd of verlaagd worden in één of verschillende keren bij beslissing van de buitengewone algemene vergadering van de vennoten in een beraadslaging zoals geldend inzake statutenwijzigingen.

Art. 6.Volgens de beslissing van de buitengewone algemene vergadering van de maatschappij genotuleerd door Mr. Henri Loge, notaris te Namen, op zes juli negentienhonderd zevenentachtig, werd het maatschappelijk kapitaal een eerste keer verhoogd en gebracht op driehonderd miljoen Belgische frank (300 000 000 BF) door inbreng in contanten, met uitgifte van tweehonderdachtennegentigduizend zevenhonderd vijftig nieuwe aandelen zonder vermelding van hun nominale waarde. Die verhoging werd volledig ingeschreven en volgestort.

Volgens de beslissing van de buitengewone algemene vergadering van de maatschappij genotuleerd door Mr. Henri Loge, notaris te Namen, op tweeëntwintig april negentienhonderd achtentachtig, werd het maatschappelijk kapitaal een tweede keer verhoogd en gebracht op negenhonderd miljoen Belgische frank (900 000 000 BF) door inbreng in contanten, met uitgifte van zeshonderdduizend nieuwe aandelen zonder vermelding van hun nominale waarde. Die verhoging werd volledig ingeschreven en volgestort.

Volgens de beslissing van de buitengewone algemene vergadering van de maatschappij genotuleerd door Mr. Philippe de Ville, notaris te Luik, op vijf april negentienhonderd zesennegentig, werd het maatschappelijk kapitaal een derde keer verhoogd en gebracht op één miljard Belgische frank (1 000 000 000 BF) door inbreng in contanten, met uitgifte van honderdduizend nieuwe aandelen zonder vermelding van hun nominale waarde. Die verhoging werd volledig ingeschreven en volgestort.

De algemene vergadering van de maatschappij de dato vijftien mei tweeduizend één heeft het door opleg aan de overgedragen winst onttrokken kapitaal, na het in euro te hebben uitgedrukt, op vijfentwintig miljoen euro (25.000.000 euro ) gebracht, zonder uitgifte van nieuwe maatschappelijke aandelen.

Art. 7.De stortingen op de aandelen die bij hun inschrijving nog niet volgestort zijn, dienen verricht te worden op de tijdstippen die de raad van bestuur zal bepalen.

Aandeelhouders die laattijdig aan de opvraging van storting op de aandelen voldoen hoewel hen daarvan bij aangetekend schrijven een voorafgaande kennisgeving van vijftien dagen is verstrekt, zijn de maatschappij in handelszaken geldige wettelijke interesten verschuldigd te rekenen vanaf de dag van eisbaarheid van de storting.

Elke opgevraagde of verrichte storting wordt verrekend op het totaal der aandelen die een aandeelhouder bezit.

De raad van bestuur kan de aandeelhouders machtigen om hun effecten vroegtijdig vol te storten; hij bepaalt de voorwaarden waaronder vroegtijdige stortingen worden toegestaan.

Art. 8.Aard van de effecten De aandelen zijn en blijven op naam.

De aandelen op naam zijn ingeschreven in een register dat bewaard wordt op de maatschappelijke zetel en dat te allen tijde ingekeken kan worden door elke aandeelhouder.

Overgedragen worden de aandelen op naam middels een verklaring van overdracht dat in het register wordt ingeschreven.

Art. 9.Overdracht Geen enkele vennoot zal zijn effecten of een deel ervan aan derden kunnen overdragen zonder ze eerst aangeboden te hebben aan de andere aandeelhouders.

De aandeelhouder die besloten heeft zijn aandelen over te dragen, licht de maatschappij daarover in zodat laatstgenoemde het aanbod bij aangetekend schrijven mee kan delen aan de andere aandeelhouders, in een termijn van vijftien dagen.

Laatstgenoemden beschikken over twee maanden te rekenen vanaf de verzending van de aangetekende brieven om dat aanbod te aanvaarden of af te slaan en in geval van aanvaarding het maximumaantal aandelen mede te delen dat ze voornemens zijn aan te kopen.

Indien de andere aandeelhouders het voorkooprecht niet hebben uitgeoefend op alle te koop aangeboden effecten, zal de overdrager vrij zijn om het geheel zijner aandelen aan een derde over te dragen tegen de prijs en de voorwaarden die in het aanbod werden vermeld, binnen een termijn van minder dan drie maanden te rekenen vanaf de datum waarop de termijn van twee maanden bedoeld in het vorige lid afgelopen is.

Indien het voorkooprecht is uitgeoefend op het geheel der aangeboden effecten, moet hun prijs aan de overdrager worden betaald binnen een termijn van drie maanden te rekenen vanaf dezelfde datum van afloop van de uitoefening van dat recht.

Art. 10.Recht van voorrang (kapitaalsverhoging) In geval van kapitaalsverhoging door inbreng in contanten zullen enkel de houders van de aandelen in evenredigheid met hun aandeel in het maatschappelijk kapitaal over het recht beschikken om op de nieuwe aandelen in te schrijven.

De nieuwe aandelen waarop niet zou zijn ingeschreven door de oude aandeelhouders in uitvoering van hun recht van voorrang, zullen worden aangeboden aan de aandeelhouders die van dat recht gebruik hebben gemaakt, in voorkomend geval alvorens te worden aangeboden aan derden.

Niettegenstaande voorafgaande leden kan de algemene vergadering in een beraadslaging zoals geldend voor statutenwijzigingen beslissen dat de aandelen die uitgegeven dienen te worden als verloning van de nieuwe inbreng noch geheel noch gedeeltelijk bij voorrang aangeboden zullen worden aan de oude aandeelhouders, mits naleving van de bij de wet voorgeschreven formaliteiten.

Art. 11.Ondeelbaarheid van de aandelen De aandelen zijn ondeelbaar ten opzichte van de maatschappij die slechts één eigenaar per effect erkent.

Indien er verschillende eigenaars per effect bestaan, beschikt de maatschappij over het recht om de uitoefening van de aan het effect verbonden rechten op te schorten totdat er slechts één persoon is aangewezen die ten haren opzichte als bezitter van het aandeel wordt aangeduid.

De schuldeisers en andere rechthebbenden van een aandeelhouder mogen zich in geen enkel geval inmengen in het bestuur van de maatschappij noch de verzegeling vorderen van de goederen en de waarden die haar eigendom zijn.

Voor de uitoefening van hun rechten moeten ze verwijzen naar de balansen en de beslissingen van de algemene vergadering en de raad van bestuur. HOOFDSTUK III. - Bestuur, toezicht, personeel

Art. 12.Samenstelling van de raad van bestuur De maatschappij wordt bestuurd door een raad bestaande uit veertien leden die door de algemene vergadering voor een termijn van zes jaar worden benoemd en die laatstgenoemde te allen tijde kan ontslaan.

Er worden elf bestuurders benoemd op de voordracht van het Waalse Gewest en drie op de voordracht van de aandeelhouders die minstens vijf percent van de aandelen ter vertegenwoordiging van de maatschappij in handen hebben.

De voordracht geschiedt op een dubbele lijst voor elk ambt waarin moet worden voorzien.

De dubbele voordrachtslijst van de kandidaten aandeelhouders die minstens vijf percent in handen hebben, wordt opgesteld bij aanvang van de vergadering middels een stemming waaraan enkel betrokken aandeelhouders mogen deelnemen.

Indien er meer dan drie aandeelhouders bestaan, gaat het voordrachtsrecht binnen de groep aandeelhouders die minstens vijf percent van de aandelen in handen hebben, uit naar elkeen van de drie aandeelhouders die over het grootste aantal aandelen beschikken.

De algemene vergadering zal de bestuurders een vaste vergoeding kunnen toekennen die op de algemene kosten zal dienen te worden aangerekend.

Het ambt van de aftredende bestuurders houdt onmiddellijk op na de vergadering waarop ze werden herverkozen.

Art. 13.Openstaand ambt Indien er een ambt van bestuurder openstaat wegens overlijden, ontslag, onverenigbaarheid of om andere redenen ook, zullen de overige bestuurders daar voorlopig in kunnen voorzien mits naleving van de voordrachtsregels.

Bedoelde benoeming zal door de eerstvolgende algemene vergadering goedgekeurd dienen te worden. Bestuurders die in de omstandigheden zoals hierboven uiteengezet worden benoemd, voleindigen het ambt van de bestuurder die ze vervangen.

Art. 14.Voorzitterschap, ondervoorzitterschap Onder de leden kiest de raad op eensluidend advies van de Waalse Regering één voorzitter en twee ondervoorzitters.

De voorrang van de ene ondervoorzitter op de andere wordt geregeld door de ambtsanciënniteit en, vervolgens, door de leeftijd.

Art. 15.Vergaderingen Vergaderingen van de raad vinden plaats door bijeenroeping en onder het voorzitterschap van de voorzitter of, indien hij verhinderd is, van een ondervoorzitter of een bestuurder die door zijn gelijken wordt aangewezen, telkens als dat vereist is door het belang van de maatschappij of telkens als ten minste twee bestuurders daarom vragen.

Vergaderd wordt op de plaats die in de oproepingsbrieven wordt vermeld.

De oproepingen geschieden ofwel bij aangetekend of eenvoudig schrijven, ofwel per telegram, telex, fax, e-mail of zelfs per telefoon.

Elke bestuurder kan tijdens of na de vergadering afzien van de oproeping en zal in elk geval beschouwd worden als regelmatig opgeroepen indien hij op de vergadering aanwezig of vertegenwoordigd is.

Art. 16.Beraadslagingen De raad van bestuur kan slechts geldig beraadslagen indien ten minste de helft van diens leden aanwezig of vertegenwoordigd is.

Elke verhinderde of afwezige bestuurder kan schriftelijk, per telegram, telex, fax of e-mail één van zijn gelijken in de raad de opdracht overdragen om hem te vertegenwoordigen in de raad en in zijn plaats te stemmen.

Elke bestuurder kan evenwel slechts één enkele persoon vertegenwoordigen.

Elke afwezige bestuurder kan eveneens zijn adviezen verlenen en zijn stem uitbrengen op schriftelijke wijze, per telegram, telex, fax of e-mail, maar enkel indien de helft der bestuurders lijfelijk aanwezig zijn.

In uitzonderlijke gevallen, wanneer de dringende noodzakelijkheid en het belang van de maatschappij zulks vereisen, kunnen de besluiten van de raad van bestuur worden genomen bij schriftelijke eenparige instemming van de bestuurders. Die procedure kan echter niet worden gevolgd voor de vaststelling van de jaarrekening of de aanwending van het toegestane kapitaal.

De beslissingen van de raad van bestuur worden getroffen bij gewone meerderheid der uitgebrachte stemmen; bij staking der stemmen weegt de stem door van de persoon die de vergadering voorzit.

Art. 17.Notulering Over de beraadslagingen door de raad van bestuur wordt een verslag opgesteld aan de hand van notulen die ondertekend worden door de voorzitter en de bestuurders welke daarom vragen en die opgenomen worden in een daartoe voorzien register dat op de maatschappelijke zetel bewaard wordt.

De afschriften of uittreksels die aan de rechtbank of elders voorgelegd dienen te worden, worden door twee bestuurders ondertekend.

Art. 18.Bevoegdheden van de raad De raad van bestuur is bevoegd om alle handelingen te verrichten die nodig of nuttig zijn voor de verwezenlijking van het maatschappelijk doel, met uitzondering van de handelingen die bij wet voorbehouden worden aan de algemene vergadering en bij decreet aan het directiecomité en het (de) kredietcomité(s).

De raad bepaalt de nadere regels en de algemene voorwaarden voor het optreden van de maatschappij in het raam van de door de Waalse Regering bepaalde richtsnoeren.

De raad legt de statutenwijzigingen van de maatschappij aan de Waalse Regering voor en brengt advies uit over de ontwerpen tot dergelijke wijzigingen.

Jaarlijks maakt de raad een activiteitenverslag van de maatschappij over aan de Waalse Regering.

Wat betreft de opdrachten die door de Waalse Regering per overdracht worden toegewezen, is de raad enkel belast met hun uitvoering en implementering.

Art. 19.Dagelijks beheer Het dagelijks beheer van de maatschappij wordt toevertrouwd aan een directiecomité bestaande uit drie leden benoemd door de raad van bestuur.

Eén lid, dat het ambt van voorzitter van het directiecomité uitoefent, wordt benoemd binnen de raad van bestuur op eensluidend advies van de Waalse Regering; de twee andere leden van het comité worden door de raad benoemd buiten de raad.

De voorzitter en de ondervoorzitters van de raad van bestuur mogen het directiecomité niet voorzitten.

De leden van het directiecomité vormen een college.

Art. 20.Vertegenwoordiging Behalve overdracht door de raad van bestuur is de maatschappij geldig vertegenwoordigd in al zijn handelingen, daarbij inbegrepen in de handelingen waaraan een openbaar ambtenaar of een ministerieel ambtenaar zijn medewerking verleent, eveneens in de bevoegdheden en volmachten, zonder dat ze zich moeten verantwoorden tegenover een beslissing van de raad van bestuur, door twee bestuurders waaronder de voorzitter van de raad van bestuur.

Hetzelfde geldt voor de vertegenwoordiging voor de rechtbank als eiser of verweerder.

De handelingen die onder het dagelijks besheer vallen, worden geldig ondertekend door twee leden van het directiecomité.

Art. 21.Kredietcomités Beslissingen in verband met het toekennen van kredieten, financieringen en waarborgen worden getroffen door één of meerdere kredietcomités.

Elk kredietcomité bestaat uit acht leden, waaronder de voorzitter en de twee ondervoorzitters van de raad van bestuur, de drie leden van het directiecomité en twee leden benoemd door de raad onder de bestuurders aangewezen op voordracht van de andere aandeelhouders dan het Waalse Gewest en die minsten vijf percent van het kapitaal in handen hebben.

Het(de) kredietcomité(s) wijzen een voorzitter aan.

Art. 22.Personeel De personeelsleden van de maatschappij worden in dienst genomen door de raad van bestuur.

Art. 23.Toezicht Het toezicht over de geldelijke toestand, de jaarrekening en de naleving van het wetboek van vennootschappen en de statuten, de verrichtingen die vastgesteld dienen te worden in de jaarrekening, wordt toevertrouwd aan één of verschillende revisoren die worden benoemd door de algemene vergadering uit de leden van het Instituut der Bedrijfsrevisoren, voor een hernieuwbare termijn van drie jaar.

De emolumenten van de commissarissen bestaan uit een vast bedrag dat door de algemene vergadering vastgelegd wordt bij aanvang en voor de duur van hun ambt. Bedoelde emolumenten kunnen gewijzigd worden mits instemming der partijen.

Mochten er geen commissarissen meer zijn of ingeval het aantal commissarissen, indien er meerdere zijn, tot op minder dan de helft is gevallen, om welke reden ook, wordt er door de raad van bestuur onmiddellijk een algemene vergadering bijeengeroepen zodat in de openstaande ambten kan worden voorzien.

Het toezicht over de uitvoering door de maatschappij van de opdrachten die hem bij decreet of besluit zijn overgedragen, wordt uitgeoefend door twee commissarissen aangewezen door de Waalse Regering overeenkomstig de bepalingen van artikel 29, § 2, van de wet van twee april negentien honderd tweeënzestig tot oprichting van een Nationale investeringsmaatschappij en van de gewestelijke investeringsmaatschappijen, zoals gewijzigd bij het Waalse gewestdecreet van zes mei negentienhonderd negenennegentig. HOOFDSTUK IV. - Algemene vergaderingen

Art. 24.Samenstelling De regelmatig samengestelde algemene vergadering vertegenwoordigt de algemeenheid der aandeelhouders van de maatschappij. Zijn beslissingen zijn bindend, zelfs voor hen die afwezig zijn of anders oordeelden.

Art. 25.Gewone algemene vergadering De jaarlijkse algemene vergadering komt van rechtswege bijeen op de maatschappelijke zetel de vierde donderdag van de maand april of op elke andere plaats die in de oproepingsbrieven worden vermeld.

Indien die dag een feestdag is, komt de vergadering bijeen de eerstvolgende werkdag.

Art. 26.Buitengewone algemene vergadering Er kunnen door de raad van bestuur of de commissarissen buitengewone of bijzondere algemene vergaderingen worden bijeengeroepen telkens als dat door het belang van de maatschappij wordt vereist.

Zij moeten verplicht bijeengeroepen worden als dat aangevraagd wordt door aandeelhouders die minstens één vijfde van het maatschappelijk kapitaal vertegenwoordigen. De aanvraag tot bijeenroeping dient te worden gericht aan de maatschappij en moet de punten vermelden die op de agenda van de vergadering dienen te worden geplaatst.

De algemene vergaderingen worden gehouden op de plaats die in de oproepingsbrieven worden vermeld.

Art. 27.Bijeenroepingen De bijeenroepingen voor alle vergaderingen worden verricht overeenkomstig de wettelijke bepalingen.

Indien evenwel de aandeel- en obligatiehouders, de houders van inschrijvingsrechten en bewijzen, de bestuurders en de commissarissen aanwezig of vertegenwoordigd zijn of gevraagd hebben om hun afwezigheid te verontschuldigen, is de vergadering geldig samengesteld en gemachtigd om te beraadslagen zonder dat verantwoording over de bijeenroepingen dient te worden afgelegd.

Art. 28.Vertegenwoordiging Behalve andersluidende wettelijke bepaling kan geen enkele algemene vergadering beraadslagen indien minder dan de helft der aandelen vertegenwoordigd is.

Elke eigenaar van aandelen kan zich laten vertegenwoordigen op de algemene vergadering door een bijzondere gemachtigde die zelf vennoot is of vertegenwoordiger van een vennoot.

Rechtspersonen kunnen vertegenwoordigd worden door hun organen of gemachtigden, zelfs indien die geen aandeelhouders zijn.

Gemachtigden kunnen houder van een volmacht zijn waarvan de vorm bepaald kan worden door het orgaan dat de vergadering bijeenroept.

Art. 29.Bureau De algemene vergadering wordt voorgezeten door de voorzitter van de raad van bestuur of door een ondervoorzitter van de raad of een ander lid dat afgevaardigd wordt door zijn gelijken en, in afwezigheid van bestuurders, door de aandeelhouder die het grootste aantal aandelen ter vertegenwoordiging van het maatschappelijk kapitaal vertegenwoordigt.

De voorzitter wijst een secretaris aan en de vergadering wijst de stemmenopnemers aan.

Een aanwezigheidslijst waarop worden vermeld : a) de identiteit van de eigenaars van aandelen en het aantal aandelen dat ze vertegenwoordigen;b) de identiteit van eventuele obligatiehouders, houders van een inschrijvingsrecht of van bewijzen die uitgegeven werden in samenwerking met de maatschappij;c) de identiteit van de aanwezige bestuurders en commissarissen, evenals van alle personen die gemachtigd zijn om de vergadering bij te wonen, moet vóór de algemene vergadering worden ondertekend door éénieder van die personen of hun gevolmachtigde.

Art. 30.Stemrecht In de stemmingen tijdens de algemene vergaderingen geeft elk aandeel recht op één stem.

Art. 31.Beraadslagingen Geen enkele vergadering kan beraadslagen over punten die niet op de agenda staan. Behalve de gevallen waarin de wet voorziet, worden de beslissingen met absolute meerderheid der aanwezige of vertegenwoordigde stemmen getroffen.

Er wordt per handopsteken of per namenafroeping gestemd, tenzij de algemene vergadering er bij meerderheid der stemmen anders over beslist.

Art. 32.Notulering De beraadslagingen van de algemene vergadering worden genotuleerd. De notulen worden in een daartoe voorzien register bijgehouden.

Zij worden ondertekend door de leden van het bureau en door de aandeelhouders die daarom vragen.

De afschriften of uittreksels die aan de rechtbank of elders voorgelegd dienen te worden, worden door twee bestuurders ondertekend. HOOFDSTUK V. - Boekjaar, verdeling

Art. 33.Boekjaar Het boekjaar begint op één januari van elk jaar en eindigt op eenendertig december van hetzelfde jaar.

Art. 34.Inventaris, jaarrekening Jaarlijks wordt door de raad van bestuur een inventaris opgesteld en de jaarrekening vastgesteld op de datum waarop het boekjaar wordt afgesloten volgens de wettelijke voorschriften. Er wordt een verslag opgesteld waarin de raad van bestuur verantwoording over het beheer aflegt.

Bedoelde stukken worden voorgelegd aan de algemene vergadering in de vormen en met de stukken die door de wet voorgeschreven zijn.

Art. 35.Verdeling Het batig saldo vormt de nettowinst, na aftrek van de algemene kosten van alle aard, van de sociale lasten, de afschrijvingen en de voorschotten.

Van bedoelde nettowinst wordt er minstens vijf percent opgenomen voor de wettelijke reserve. Die opneming is niet meer verplicht zodra de reserve één tiende uitmaakt van het maatschappelijk kapitaal.

Het overschot wordt verdeeld over alle aandelen.

De algemene vergadering kan echter op voorstel van de raad van bestuur en met gewone meerderheid der stemmen beslissen om bedoeld overschot geheel of gedeeltelijk te bestemmen ofwel voor een overdracht, ofwel voor een voorzieningsfonds, ofwel voor een buitengewone reserve.

De uitkering van de dividenden geschiedt op de tijdstippen en plaatsen die door de raad van bestuur worden aangegeven.

Art. 36.Interimdividend De raad van bestuur is gemachtigd om onder de voorwaarden waarin bij wet is voorzien één of meerdere interimdividenden voor het lopende boekjaar uit te keren. HOOFDSTUK VI. - Ontbinding

Art. 37.Vereffening Indien de maatschappij ontbonden wordt, wordt de vereffeningswijze bij decreet vastgesteld. »

Art. 2.De Minister van Economie, K.M.O.'s, Onderzoek en Nieuwe Technologieën is belast met de uitvoering van dit besluit.

Art. 3.Dit besluit treedt in werking op de datum van de authentieke akte waarbij de goedkeuring van bedoelde statuten door de algemene vergadering van de « S.A. Financière wallonne des P.M.I. » wordt vastgesteld.

Namen, 13 september 2001.

De Minister-President, J.-Cl. VAN CAUWENBERGHE De Minister van Economie, K.M.O.'s, Onderzoek en Nieuwe Technologieën, S. KUBLA

^