Etaamb.openjustice.be
Besluit Van De Waalse Regering van 15 januari 2004
gepubliceerd op 10 februari 2004

Besluit van de Waalse Regering betreffende de parameterwaarden geldend voor het voor menselijke consumptie bestemd water

bron
ministerie van het waalse gewest
numac
2004200253
pub.
10/02/2004
prom.
15/01/2004
ELI
eli/besluit/2004/01/15/2004200253/staatsblad
staatsblad
https://www.ejustice.just.fgov.be/cgi/article_body(...)
Document Qrcode

15 JANUARI 2004. - Besluit van de Waalse Regering betreffende de parameterwaarden geldend voor het voor menselijke consumptie bestemd water


De Waalse Regering, Gelet op het decreet van 12 december 2002 betreffende de kwaliteit van het voor menselijke consumptie bestemde water, inzonderheid op de artikelen 6, 7, 9 en 13;

Gelet op het besluit van de Waalse Gewestexecutieve van 20 juli 1989 betreffende de kwaliteit van het leidingwater;

Overwegende dat de menselijke gezondheid beschermd dient te worden tegen de nefaste gevolgen van de besmetting van het voor menselijke consumptie bestemd water door de gezondheid en de reinheid ervan te waarborgen overeenkomstig richtlijn 98/83/EG van 3 november 1998 betreffende de kwaliteit van het voor menselijke consumptie bestemd water;

Gelet op het advies van de Inspectie van Financiën, gegeven op 10 juni 2003;

Gelet op het advies van de "Conseil supérieur des Villes, Communes et Provinces de la Région wallonne" (Hoge Raad van Steden, Gemeenten en Provincies van het Waalse Gewest), gegeven op 4 april 2004;

Gelet op het advies van de "Société publique de Gestion de l'Eau" (Openbare maatschappij voor waterbeheer), gegeven op 31 augustus 2003;

Gelet op het advies van de Raad van State, gegeven op 4 november 2003;

Op de voordracht van de Minister van Ruimtelijke Ordening, Stedenbouw en Leefmilieu;

Na beraadslaging, Besluit : HOOFDSTUK I. - Voorwerp

Artikel 1.Dit besluit draagt bij tot de omzetting van richtlijn 98/83/EG van 3 november 1998 betreffende de kwaliteit van het voor menselijke consumptie bestemd water. HOOFDSTUK II. - Parameterwaarden

Art. 2.De microbiologische en chemische parameterwaarden geldend voor het voor menselijke consumptie bestemd water zijn opgenomen in bijlage I, delen A en B bij dit besluit.

De indicatieve parameters zijn opgenomen in bijlage I, deel C.

Art. 3.De lijst en de maximumdosissen van de stoffen en materialen toegelaten voor de voorbereiding en de distributie van voor menselijke consumptie bestemd water zijn opgenomen in bijlage II bij dit besluit.

De Regering wijzigt na advies van de Administratie die lijst om rekening te houden met de technologische vooruitgang en de ter zake geldende bepalingen. HOOFDSTUK III. - Controleprogramma

Art. 4.Voor de toepassing van artikel 9 van het decreet is de leverancier ertoe verplicht een jaarlijks en geschikt controleprogramma vast te stellen waarmee regelmatig nagegaan kan worden of het voor menselijke consumptie bestemde water aan de vereisten van het decreet beantwoordt, en voor het eerst uiterlijk binnen de drie maanden na inwerkingtreding van dit besluit. § 2. Het controleprogramma betreft elk distributiegebied dat door de leverancier is bepaald en bevat twee soorten controles : een routinecontrole bedoeld bij artikel 5 en een volledige controle bedoeld bij artikel 6. § 3. Voor elk distributiegebied schikt de leverancier zich naar : 1o het minimumaantal plaatsen van monsterneming overeenkomstig bijlage III, deel B; 2o de frequentie van de monsternemingen en de analyses overeenkomstig bijlage III, deel B; 3o de analysemethodes voorgeschreven bij bijlage IV.

Art. 5.De routinecontrole waarmee regelmatig de gegevens verstrekt worden meer bepaald over de organoleptische en de microbiologische kwaliteit van het voor menselijke consumptie bestemde water, evenals de gegevens over de doeltreffendheid van de behandeling van het drinkwater, van de ontsmetting indien die behandeling plaatsvindt.

Die routinecontrole bepaalt of het voor menselijke consumptie bestemde water voor de parameters bedoeld in bijlage III al dan niet aan de waarden vastgesteld voor die parameters in bijlage I voldoet.

Art. 6.De volledige controle heeft als doel de gegevens te verstrekken die noodzakelijk zijn om te bepalen of al dan niet aan de parameterwaarden bepaald bij bijlage I bij dit besluit voldaan wordt.

Alle parameters vastgesteld bij bijlage I worden aan een volledige controle onderworpen.

Art. 7.Uiterlijk tegen het einde van het derde kwartaal is de leverancier ertoe verplicht de controleprogramma's, evenals hun wijzigingen voor het volgende jaar, aan de Administratie mede te delen.

De aard en de vorm van de over te maken gegevens worden door de Minister vastgesteld.

Als het dossier niet overeenkomstig de aard en de vorm van de door de Minister bepaalde gegevens is ingevuld, beschouwt de Administratie het dossier als onvolledig en de leverancier wordt geacht zijn verplichtingen niet te zijn nagekomen.

In dat geval stuurt de Administratie het dossier naar de leverancier terug, die over één maand beschikt om het vormelijk in orde opnieuw in te dienen.

Art. 8.§ 1. Er kunnen andere methodes dan die bepaald bij bijlage IV, punt 1, worden gebruikt op voorwaarde dat de leverancier kan bewijzen dat de verkregen resultaten minstens even betrouwbaar zijn als de resultaten verkregen door de vastgestelde methodes. § 2. Voor de parameters opgenomen in bijlage IV, punt 2 en 3, kan elke analysemethode worden gebruikt op voorwaarde dat de vereisten die onder die punten bepaald worden, in acht worden genomen. § 3. Voor de toepassing van de paragrafen 1 en 2 deelt de leverancier de gebruikte methodes en hun eventuele gelijkwaardigheid aan de Administratie mee, behalve indien die methodes reeds door de Administratie erkend zijn.

Art. 9.De leverancier deelt alle resultaten met betrekking tot één kalenderjaar aan de Administratie mee in de loop van het kwartaal volgend op het verstrijken van het kalenderjaar, en in de door de Minister bepaalde vormen. HOOFDSTUK IV. - Afwijkingen

Art. 10.§ 1. Overeenkomstig artikel 13, § 1, van het decreet kan de Minister, op aanvraag van de leverancier, na raadpleging van de Administratie, een afwijking van de parameterwaarden vastgesteld bij bijlage I, deel B, verlenen.

De Minister kan een tweede afwijking verlenen voor een duur van drie jaar. § 2. In uitzonderlijke gevallen kan de Minister het advies van de Europese Commissie inwinnen in verband met de verlening van een derde afwijking voor een periode van niet meer dan drie jaar.

Indien de Minister het voornemen heeft om een nieuwe afwijking toe te kennen, maakt hij de opgemaakte balans, evenals de motieven die zijn beslissing verantwoorden om een dergelijke afwijking toe te kennen, aan de Europese Commissie over. Die derde afwijking duurt niet langer dan drie jaar. § 3. De Minister licht de Europese Commissie binnen een termijn van twee maanden in over elke afwijking die gemiddeld een distributie van meer dan 1000 m3 per dag betreft of geldend voor de bevoorrading van meer dan 5.000 personen. HOOFDSTUK V. - Opheffings- en slotbepalingen

Art. 11.Het besluit van de Waalse Gewestexecutieve van 20 juli 1989 betreffende de kwaliteit van het leidingwater wordt opgeheven.

Art. 12.Onverminderd de bepalingen van bijlage I, deel B, treedt dit besluit in werking de dag van diens bekendmaking in het Belgisch Staatsblad .

Art. 13.De Minister van Ruimtelijke Ordening, Stedenbouw en Leefmilieu is belast met de uitvoering van dit besluit.

Namen, 15 januari 2004.

De Minister-President, J.-Cl. VAN CAUWENBERGHE De Minister van Ruimtelijke Ordening, Stedenbouw en Leefmilieu, M. FORET

BIJLAGE I PARAMETERS EN PARAMETERWAARDEN Voor de raadpleging van de tabel, zie beeld Opmerking 1 : Deze parameterwaarde heeft betrekking op de residuele monomeerconcentratie in het water, berekend aan de hand van specificaties inzake de maximumvrijkoming van de overeenkomstige polymeer in contact met water.

Opmerking 2 : Waar mogelijk moet de leverancier, zonder dat evenwel de desinfectie in gevaar mag komen, naar een lagere waarde streven. De parameterwaarde voor bromaat tijdens de periode tussen de inwerkingtreding van het besluit en 25 december 2008 bedraagt 25 µg/l.

Opmerking 3. : Deze waarde geldt voor een monster van voor menselijke consumptie bestemd water dat zowel via een passende, door de Minister bepaalde steekproefmethode aan de kraan verkregen is en dat representatief mag worden geacht voor de gemiddelde waarde die de verbruiker wekelijks binnenkrijgt, als via een passende, door de Minister bepaalde steekproefmethode aan de teller verkregen is om een kwaliteitsvolle waterlevering te garanderen bij het binnenkomen in de privé-installaties.

Opmerking 4 : De waarde moet nagekomen worden tegen uiterlijk 25 december 2013. Zij bedraagt 25 µg/l tijdens de periode tussen de inwerkingtreding en 25 december 2013. De leverancier zorgt ervoor dat alle passende maatregelen worden genomen om de loden aansluitingen op het net dat hem toebehoort te vervangen of elke geschikte maatregel te treffen om ervoor te zorgen dat er geen enkel contact tot stand komt tussen een loden ansluiting en het water voor menselijke consumptie.

De leverancier is ertoe verplicht minstens één keer per jaar de verbruikers in te lichten over de gevaren die loden privé-binneninstallaties kunnen vormen voor de volksgezondheid.

Opmerking 5 : De leverancier zorgt ervoor dat de voorwaarde dat [nitraat]/50 + [nitriet]/3 < 1, waarbij de rechte haken de concentratie in mg/l uitdrukken, voor nitraat in NO3, en voor nitriet in NO2, vervuld wordt en dat aan de waarde van 0,10 mg/l voor nitriet voldaan wordt af waterbehandelingsinstallatie.

Opmerking 6 : Onder pesticiden worden verstaan : - organische insecticiden; - organische herbiciden; - organische fungiciden; - organische nematociden; - organische acariciden; - organische algiciden; - organische rodenticiden; - organische slimiciden; - soortgelijke producten (onder meer groeiregulators) en hun respectieve metabolieten en afbraak- en reactieproducten.

Alleen die pesticiden die naar alle waarschijnlijkheid in het distributiegebied voorkomen, moeten worden gecontroleerd.

Opmerking 7 : De parameterwaarde geldt voor elk afzonderlijk pesticide. In het geval van aldrin, dieldrin, heptachloor en heptachloorepoxide is de parameterwaarde 0,030 µg/l.

Opmerking 8 : "Pesticiden - totaal" is de som voor alle afzonderlijke pesticiden die bij de controleprocedure worden opgespoord en gekwantificeerd.

Opmerking 9 : De gespecificeerde verbindingen zijn : - benzo(b)fluorantheen - benzo(k)fluorantheen - benzo(ghi)peryleen - indeno(1,2,3-cd)pyreen.

Opmerking 10 : Waar mogelijk moet de leverancier, zonder dat evenwel de desinfectie in gevaar mag komen, naar een lagere waarde streven. De gespecificeerde verbindingen zijn : chloroform, bromoform; dibromochloromethaan en bromodichloromethaan. Die waarde dient uiterlijk op 25 december 2008 vervuld te worden. De parameterwaarde voor het totaal THM tijdens de periode tussen de inwerkingtreding van het Besluit en 25 december 2008 bedraagt 150 µg/l.

Opmerking 11 : De hardheid van het water bij kunstmatige verzachting mag in geen enkel geval lager zijn dan 15 Franse graden.

DEEL C Indicatorparameters 1) Voor de raadpleging van de tabel, zie beeld Opmerking 1 : Het water mag niet agressief zijn.

Opmerking 2 : Deze parameter behoeft enkel te worden gemeten als het water afkomstig is van of beïnvloed wordt door oppervlaktewater.

Indien niet aan deze parameterwaarde wordt voldaan, onderzoekt de leverancier de waterlevering om zich ervan te vergewissen dat er geen potentieel gevaar voor de menselijke gezondheid bestaat ten gevolge van de aanwezigheid van pathogene micro-organismen, bij voorbeeld cryptosporidium. De leverancier maakt de Administratie de resultaten van die onderzoeken over overeenkomstig de bepalingen van artikel 11.

Opmerking 3 : Een parameterwaarde van 150 mg/l op de grens met de privé-verdelingsinstallatie mag door de leverancier niet overschreden worden.

Opmerking 4 : Deze parameter behoeft niet te worden gemeten indien de TOC-parameter wordt geanalyseerd.

Opmerking 5 : Indien die parameterwaarde gedurende meer dan zeven opeenvolgende dagen overschreden wordt, dient de waterleverancier in het geval van een productie- of waterverdeligswerk waarvoor hij verantwoordelijk is, zich ervan vergewissen dat er geen bacterieproliferatie voorkomt totdat het water opnieuw een temperatuur van minder dan 25 oC bereikt.

Opmerking 6 : Deze parameter behoeft niet te worden gemeten bij een waterlevering van minder dan 10 000 m3 per dag.

Opmerking 7 : In het geval van oppervlaktewaterbehandeling dient de leverancier te streven naar een parameterwaarde van ten hoogste 1,0 NTE (nephelometrische troebelingseenheden) in het water af behandelingsinstallatie.

Opmerking 8 : Dient gemeten te worden indien het water gedesinfecteerd wordt met natriumhypochloriet of gasvormig chloor. 2) Die parameters behoeven enkel na een wijziging door de leverancier van de oorsprong of de betrekkelijke verhoudingen van het geleverde water, of minstens één keer per jaar te worden gemeten. Voor de raadpleging van de tabel, zie beeld Opmerking 1 : De parameterwaarde bedraagt 200 µg/l af behandelingsinstallaties.

Gezien om gevoegd te worden bij het besluit van de Waalse Regering van 15 januari 2004 betreffende de parameterwaarden geldend voor het voor menselijke consumptie bestemd water.

Namen, 15 januari 2004.

De Minister-President, J.-Cl. VAN CAUWENBERGHE De Minister van Ruimtelijke Ordening, Stedenbouw en Leefmilieu, M. FORET

BIJLAGE II - STOFFEN EN MATERIALEN DIE TOEGELATEN ZIJN VOOR DE BEHANDELING VAN HET VOOR MENSELIJKE CONSUMPTIE BESTEMDE WATER Voor de raadpleging van de tabel, zie beeld Gezien om gevoegd te worden bij het besluit van de Waalse Regering van 15 januari 2004 betreffende de parameterwaarden geldend voor het voor menselijke consumptie bestemd water.

Namen, 15 januari 2004.

De Minister-President, J.-Cl. VAN CAUWENBERGHE De Minister van Ruimtelijke Ordening, Stedenbouw en Leefmilieu, M. FORET

BIJLAGE III CONTROLE TABEL A Te analyseren parameters Routinecontrole Aan een routinecontrole worden onderworpen : Troebelingsgraad Kleur Geur Smaak Waterstofionenconcentratie Geleidingsvermogen voor elektriciteit Nitraten Nitriet Ammonium Escherichia coli (E. Coli) Enterokokken Colibacteriën Telling kolonies bij 22o Aluminium (opmerking 1) IJzer (opmerking 1) Clostridium perfringens (met inbegrip van sporen) (opmerking 2) Residuele vrije chloor (opmerking 3) Andere relevante parameters (opmerking 4) Opmerking 1 : Alleen nodig indien als vlokmiddel gebruikt (*).

Opmerking 2 : Alleen nodig als het water afkomstig is van of beïnvloed wordt door oppervlaktewater (*).

Opmerking 3 : Alleen nodig bij desinfectie met natriumhypochloriet of gasvormig chloor.

Opmerking 4 : Het controleprogramma, aangepast aan een verdelingsgebied, kan bijkomende parameters inhouden om meer bepaald de doeltreffendheid van de behandeling voor het drinkbaar maken van het water wat betreft bepaalde of alle routine-analyses inhouden. (*) In alle andere gevallen zijn de parameters opgenomen in de lijst hinderlijke factoren die aan een volledige controle onderworpen worden.

TABEL B Minimumfrequentie van monsterneming en analyse van voor menselijke consumptie bestemd water Overeenkomstig het controleprogramma bedoeld in artikel 4 kan de leverancier monsters nemen in het verdelingsgebied of bij de behandelingsinstallaties wat betreft de bijzondere parameters indien aangetoond kan worden dat er geen ongunstige verandering zou bestaan in de gemeten waarde van de betrokken parameters.

Voor de raadpleging van de tabel, zie beeld Opmerking 1 : De volumes zijn gemiddelde volumes, berekend over een kalenderjaar. De leverancier kan het aantal inwoners in een verdelingsgebied gebruiken eerder dan het watervolume om de minimumfrequentie te bepalen op grond van een waterverbruik van 200 l/dag/persoon.

Het controleprogramma wordt opgesteld op grond van de recentst beschikbare gegevens.

Opmerking 2 : Voor de verschillende parameters van bijlage I kan de leverancier na instemming van de Minister het aantal in de tabel aangegeven monsternemingen verlagen indien : c) de waarden van de resultaten die verkregen zijn met de genomen monsters in een periode van minstens twee opeenvolgende jaren constant en gevoelig beter zijn dan de grenswaarden bepaald bij bijlage I en d) er geen enkele factor de waterkwaliteit zou kunnen verminderen. De laagst toegepaste frequentie mag niet minder bedragen dan 50 % van het aantal monsternemingen aangegeven in de tabel maar moet minstens gelijk zijn aan 1.

Opmerking 3 : Voorzover mogelijk zou het aantal monsternemingen verdeeld gelijkmatig moeten worden in tijd en ruimte.

Opmerking 4 : Wat betreft de privé-verdelingen waarvoor een voorafgaandelijke volledige controle een voldoening schenkend resultaat opgeleverd heeft, kan het programma teruggebracht worden tot drie routinecontroles per jaar. Indien die routinecontroles alarmerende resultaten opleveren, wordt het controleprogramma na instemming van de Minister op inhoud en controle herbekeken.

Gezien om gevoegd te worden bij het besluit van de Waalse Regering van 15 januari 2004 betreffende de parameterwaarden geldend voor het voor menselijke consumptie bestemd water.

Namen, 15 januari 2004.

De Minister-President, J.-Cl. VAN CAUWENBERGHE De Minister van Ruimtelijke Ordening, Stedenbouw en Leefmilieu, M. FORET

BIJLAGE IV - Specificaties voor de analyse van de parameters 1. Parameters waarvoor analysemethoden gespecificeerd zijn. De volgende beginselen voor methoden voor microbiologische parameters worden gegeven als referentie wanneer een CEN/ISO-methode wordt opgegeven of als leidraad Andere methodes kunnen worden gebruikt op voorwaarde dat de bepalingen van artikel 8 worden nageleefd.

Colibacterien en Escherichia coli (E. coli) (ISO 9308-1) Enterokokken (ISO 7899-2) Telling van micro-organismen die gekweekt kunnen worden - Kiemgetal bij 22 oC en 37 oC (prEN ISO 6222) Clostridium perfringens (met inbegrip van sporen) Membraanfiltratie gevolgd door anaërobe incubatie van het membraan op agar medium Clostridium perfringens (opmerking 1) bij 44 + oC gedurende 21 + 3 uur. Tel de opaak gele kolonies die roze of rood worden na blootstelling aan ammoniumhydroxidedampen gedurende 20 tot 30 seconden.

Opmerking 1 : De samenstelling van agar medium Clostridium perfringens is als volgt : Basismedium.

Tryptose : 30 g.

Gistextract : 20 g.

Sucrose : 5 g.

L-cysteïne hydrochloride : 1 g.

MgSO4.7H2O : 0,1 g.

Bromocresol purper : 40 mg.

Agar : 15 g.

Water : 1 000 ml.

De ingrediënten van het basismedium oplossen, de pH instellen op 7,6 en gedurende 15 minuten steriliseren bij 121 oC. Het medium laten afkoelen en het volgende toevoegen : D-cycloserine : 400 mg.

Polymyxine B-sulfaat : 25 mg.

Indoxyl-BETA-D-glucocide voor toevoeging opgelost in 8 ml steriel water : 60 mg.

Filtergesteriliseerde 0,5 % fenolftaleïne difosfaat-oplossing : 20 ml. 2. Parameters waarvoor prestatiekenmerken zijn gespecificeerd. 2.1. Voor onderstaande parameters geldt dat door middel van de toegepaste analysemethode met de aangegeven juistheid, precisie en aantoonbaarheidsgrens tenminste concentraties moeten kunnen worden gemeten die gelijk zijn aan de parameterwaarde. Ongeacht de gevoeligheid van de gebruikte analysemethode wordt het resultaat in ten minste evenveel decimalen uitgedrukt als de parameterwaarde genoemd in bijlage I, delen B en C. Voor de raadpleging van de tabel, zie beeld 2.2. Voor de waterstofionenconcentratie geldt dat door middel van de toegepaste analysemethode met een juistheid van 0,2 pH-eenheid en een precisie van 0,2 pH-eenheid concentraties moeten kunnen worden gemeten die gelijk zijn aan de parameterwaarde.

Wat betreft de temperatuur dient de analyse de waarden te kunnen meten die gelijk zijn aan de parameterwaarde met een juistheid van 0,5 oC en een precisie van 0,5 oC. Opmerking 1* : Juistheid is de systematische fout en is het verschil tussen de via een groot aantal metingen vastgestelde gemiddelde waarde en de werkelijke waarde.

Opmerking 2* : Precisie is de toevallige fout en wordt gewoonlijk uitgedrukt als de standaardafwijking (binnen een groep en tussen groepen onderling) van de spreiding van de resultaten rond het gemiddelde. De aanvaardbare precisie bedraagt tweemaal de relatieve standaardafwijking. (*) Deze termen zijn nader gedefinieerd in ISO 5725.

Opmerking 3 : De aantoonbaarheidsgrens is - hetzij driemaal de relatieve standaardafwijking binnen een groep waarnemingen aan een origineel drinkwatermonster met een lage concentratie van de parameter; - hetzij driemaal de standaardafwijking binnen de partij van een natuurlijk monster met een weinig hoge concentratie van de parameter; - hetzij vijfmaal de relatieve standaardafwijking binnen een groep waarnemingen aan een blanco-monster.

Opmerking 4 : Met behulp van de methode moet het totaal aan cyanide in elke vorm worden bepaald.

Opmerking 5 : De oxidatie dient gedurende 10 minuten te worden uitgevoerd met behulp van permanganaat bij 100 oC in een zuur milieu.

Opmerking 6 : De prestatiekenmerken gelden voor elk afzonderlijk pesticide en hangen af van het betrokken pesticide. De aantoonbaarheidsgrens is momenteel wellicht niet voor alle pesticiden haalbaar, maar er moet naar gestreefd worden deze norm te halen.

Opmerking 7 : De prestatiekenmerken gelden voor de afzonderlijke stoffen, gespecificeerd op 25 % van de parameterwaarde in bijlage I. Opmerking 8 : De prestatiekenmerken gelden voor de afzonderlijke stoffen, gespecificeerd op 50 % van de parameterwaarde in bijlage I. Opmerking 9 : Die waarden gelden voor parameterwaarde 250 µg/l. 3. Parameters waarvoor geen analysemethode is gespecificeerd. Kleur.

Geur.

Smaak.

Organisch koolstof totaal.

Troebelingsgraad (opmerking 1).

Calcium Magnesium Totale hardheid Zink Fosfor Potassium Opmerking 1 : Voor de bewaking van de troebelingsgraad in behandeld oppervlaktewater geldt dat door middel van de toegepaste analysemethode ten minste met een juistheid van 25 %, een precisie van 25 % en een aantoonbaarheidsgrens van 25 % concentraties moeten kunnen worden gemeten die gelijk zijn aan de parameterwaarde.

Gezien om gevoegd te worden bij het besluit van de Waalse Regering van 15 januari 2004 betreffende de parameterwaarden geldend voor het voor menselijke consumptie bestemd water.

Namen, 15 januari 2004.

De Minister-President, J.-Cl. VAN CAUWENBERGHE De Minister van Ruimtelijke Ordening, Stedenbouw en Leefmilieu, M. FORET

^