Etaamb.openjustice.be
Besluit Van De Waalse Regering van 15 mei 2003
gepubliceerd op 26 juni 2003

Besluit van de Waalse Regering tot goedkeuring van het huishoudelijk reglement van de Erkennings- en Adviescommissie van de opvangcentra voor volwassenen

bron
ministerie van het waalse gewest
numac
2003027509
pub.
26/06/2003
prom.
15/05/2003
ELI
eli/besluit/2003/05/15/2003027509/staatsblad
staatsblad
https://www.ejustice.just.fgov.be/cgi/article_body(...)
Document Qrcode

15 MEI 2003. - Besluit van de Waalse Regering tot goedkeuring van het huishoudelijk reglement van de Erkennings- en Adviescommissie van de opvangcentra voor volwassenen


De Waalse Regering, Gelet op het besluit van de Waalse Regering van 27 augustus 2001 tot regeling van de werking van de Regering;

Gelet op het besluit van de Waalse Regering van 27 augustus 2001 tot vaststelling van de verdeling van de ministeriële bevoegdheden en tot regeling van de ondertekening van haar akten;

Gelet op het programmadecreet van 17 december 1997 houdende verschillende maatregelen inzake sociale actie en sportinfrastructuren, inzonderheid op artikel 20;

Gelet op het besluit van de Waalse Regering van 18 juni 1998 tot uitvoering, wat de opvangcentra voor volwassenen betreft, van het programmadecreet houdende verschillende maatregelen inzake sociale actie en sportinfrastructuren;

Gelet op besluit van de Waalse Regering van 24 oktober 2002 tot aanwijzing van de voorzitter en de leden van de Erkennings- en Adviescommissie van de opvangcentra voor volwassenen;

Gelet op het huishoudelijk reglement aangenomen door de Erkennings- en Adviescommissie van de opvangcentra voor volwassenen tijdens haar zitting van 4 april 2003;

Overwegende dat het huishoudelijk reglement van de Erkennings- en Adviescommissie van de opvangcentra voor volwassenen goedgekeurd moet worden door de Waalse Regering;

Op de voordracht van de Minister van Sociale Aangelegenheden en Gezondheid;

Na beraadslaging, Besluit :

Artikel 1.Dit besluit regelt, krachtens artikel 138 van de Grondwet, een aangelegenheid bedoeld in artikel 128, § 1, van de Grondwet.

Art. 2.Bijgaand huishoudelijk reglement van de Erkennings- en Adviescommissie van de opvangcentra voor volwassenen wordt goedgekeurd door de Waalse Regering.

Art. 3.Dit besluit treedt in werking de dag waarop het door de Regering wordt aangenomen.

Art. 4.De Minister van Sociale Aangelegenheden en Gezondheid is belast met de uitvoering van dit besluit.

Namen, 15 mei 2003.

De Minister-President, J.-Cl. VAN CAUWENBERGHE De Minister van Sociale Aangelegenheden en Gezondheid, Th. DETIENNE

ERKENNINGS- EN ADVIESCOMMISSIE VAN DE OPVANGCENTRA VOOR VOLWASSENEN Huishoudelijk reglement

Artikel 1.§ 1. De Erkennings- en Adviescommissie van de opvangcentra voor volwassenen vergadert na bijeenroeping door de voorzitter telkens als de behandeling van een vraagstuk het vereist, telkens als de Waalse Regering om advies verzoekt of op verzoek van minstens vier leden. § 2. De datum, het uur en de agenda van de vergaderingen worden door de voorzitter bepaald.

De oproepingen vermelden de datum, het uur, de agenda van de vergaderingen en worden minstens vijftien dagen vóór de vergaderdatum verzonden door de administratie die het secretariaat waarneemt namens en op verzoek van de voorzitter. Voor spoedgevallen kan die termijn ingekort worden. De oproeping gaat vergezeld van de notulen van de vorige vergadering, alsmede van alle stukken waarover de commissie advies moet uitbrengen. § 3. De commissie vergadert minstens vier keer per jaar in de lokalen van het Directoraat-generaal Sociale Actie en Gezondheid van het Ministerie van het Waalse Gewest, avenue Gouverneur Bovesse 100, 5100 Jambes, waar de zetel van het secretariaat gevestigd is. In buitengewone gevallen kan ze vergaderen op elke andere plaats. § 4. De commissie beraadslaagt slechts als de meerderheid van haar leden met raadgevende stem aanwezig is.

Indien het quorum niet bereikt is, beraadslaagt ze evenwel op geldige wijze over dezelfde agenda na een nieuwe oproeping, ongeacht het aantal aanwezige leden.

Elk lid beschikt over een stem.

Een plaatsvervangend lid woont de vergaderingen van de Commissie slechts bij als het gewoon lid dat hij vervangt, verhinderd is. In dat geval verzoekt het verhinderde gewoon lid zijn plaatsvervanger om vervanging.

Alle voor de vergaderingen van de Commissie bestemde stukken worden door het secretariaat zowel naar de plaatsvervangende als naar de gewone leden verzonden.

De ambtenaar die een inspectieverslag heeft opgesteld over een opvangcentrum dat op de agenda voorkomt, wordt gehoord als een advies over bedoeld centrum uitgebracht moet worden.

Art. 2.Bij afwezigheid van de voorzitter wordt de Commissie voorgezeten door het lid dat de voorzitter aanwijst om hem te vervangen.

Art. 3.Alleen de agendapunten kunnen besproken worden en het voorwerp uitmaken van een beraadslaging. De Commissie kan met de meerderheid van de aanwezige leden evenwel beslissen een dringend punt op de agenda te plaatsen.

De leden stemmen bij handopsteken, behalve als een lid om een geheime stemming vraagt. In dat geval bezorgt het secretariaat elk lid een stembiljet en gaan de voorzitter en twee leden tot de stemopneming over.

Een voorstel wordt pas aangenomen als het de meerderheid van de stemmen van de aanwezige leden haalt. Bij staking van stemmen is de stem van de voorzitter doorslaggevend als de leden bij handopsteken stemmen.

Bij geheime stemming wordt het voorstel pas aangenomen als het de meerderheid van de stemmen van de aanwezige leden haalt.

De notulen vermelden de door de verschillende voorstellen behaalde stemmen. Een nota van de minderheid, ondertekend door haar auteurs, wordt op hun verzoek eventueel bij de notulen gevoegd.

Art. 4.§ 1. Een lid mag niet deelnemen aan de stemming van de Commissie of aan de beraadslaging over een agendapunt waarbij hij een rechtstreeks belang heeft, hetzij persoonlijk, hetzij als gelastigde, inrichtende macht, bestuurder of personeelslid. § 2. Als het bestaan van een rechtstreeks belang van een lid betwist wordt, beraadslaagt de Commissie daarover in aanwezigheid van betrokken lid en gaat ze tot de stemming over. Bij staking van stemmen is de beslissing van de voorzitter doorslaggevend.

Art. 5.Indien hij het nodig acht, kan de voorzitter de beraadslaging opschorten. In dat geval wordt het punt waarover de Commissie zich niet heeft uitgesproken, opgenomen op de agenda van de eerstkomende vergadering.

Art. 6.De Commissie beraadslaagt met gesloten deuren. Ze kan deskundigen om advies verzoeken over een bepaald vraagstuk. Op verzoek van de Commissie kan een vertegenwoordiger van een opvangcentrum waarvan het dossier op de agenda staat, gehoord worden. De leden en personen die de vergaderingen bijwonen, houden de beraadslagingen geheim. Ieder lid neemt het vertrouwelijkheidsprincipe in acht.

Art. 7.De commissieleden, alsmede de deskundigen die om advies verzocht worden, ondertekenen een aanwezigheidslijst.

Art. 8.Er wordt een ontwerp van notulen en, in voorkomend geval, van gemotiveerd advies opgesteld door de administratie die het secretariaat waarneemt.

De notulen vermelden de naam van de aanwezige leden, van de verschoonde leden, van de leden die de vergadering vroegtijdig hebben verlaten of die tijdens de zitting aangekomen zijn, alsmede de naam van de aanwezige personen met raadgevende stem en van de personen die gehoord worden tijdens de bespreking van bepaalde agendapunten.

De notulen bevatten een korte samenvatting van de debatten en de uitslag van de stemmingen. De Commissie keurt de tekst van de gemotiveerde adviezen goed in de loop van de zitting.

De notulen worden aan de leden overgemaakt. De leden die de vergadering hebben bijgewoond, kunnen hun opmerkingen indienen binnen tien dagen, te rekenen van de postdatum. Bij gebrek aan schriftelijke en gemotiveerde opmerkingen over de grond binnen die termijn worden de notulen geacht goedgekeurd te zijn en worden de leden hiervan schriftelijk op de hoogte gebracht. De definitieve tekst van de notulen en van de gemotiveerde adviezen wordt door de Commissie vastgelegd.

Art. 9.§ 1. Na goedkeuring door de Commissie worden de notulen van de vergaderingen, de gemotiveerde adviezen of de nota's door de voorzitter en de secretaresse getekend en door het secretariaat overgemaakt aan de leden en aan de Minister bevoegd voor het Beleid van de opvangcentra. § 2. De notulen, de dossiers en al de door de Commissie gebruikte stukken worden bewaard op het secretariaat, waar ze door de leden ingekeken kunnen worden.

Art. 10.De Commissie maakt jaarlijks tegen 30 juni een jaarverslag op van haar activiteiten van het afgelopen jaar. Dat verslag bevat, naast de tekst van de gedurende bedoelde periode aan de Minister gegeven adviezen, een evaluatie van de sector van de opvangcentra, een lijst van de in de praktijk ondervonden problemen en van de oplossingsvoorstellen gedaan door de Commissie.

Na goedkeuring door de Commissie wordt het verslag overgemaakt aan de Waalse Regering en aan het Waalse Parlement.

Art. 11.Alle stukken, gegevens, informatie waarvan de leden kennis hebben genomen, mogen niet het voorwerp uitmaken van een bekendmaking of van een mededeling aan derden zonder de toestemming van de Minister bevoegd voor het Beleid van de opvangcentra en het advies van de Commissie, tenzij ze openbaar gemaakt worden.

De Secretaresse, P. Beka.

De Voorzitter, M. Holtz.

Gezien om te worden gevoegd bij het besluit van de Waalse Regering van 15 mei 2003 tot goedkeuring van het huishoudelijk reglement van de Erkennings- en Adviescommissie van de opvangcentra voor volwassenen.

De Minister van Sociale Aangelegenheden en Gezondheid, Th. DETIENNE

^