Etaamb.openjustice.be
Besluit Van De Waalse Regering van 15 mei 2014
gepubliceerd op 13 juni 2014

Besluit van de Waalse Regering betreffende de toekenning van subsidies voor de uitvoering van een koolstofbalans in de ondernemingen die aan de sectorovereenkomsten deelnemen

bron
waalse overheidsdienst
numac
2014203682
pub.
13/06/2014
prom.
15/05/2014
ELI
eli/besluit/2014/05/15/2014203682/staatsblad
staatsblad
https://www.ejustice.just.fgov.be/cgi/article_body(...)
links
Raad van State (chrono)
Document Qrcode

15 MEI 2014. - Besluit van de Waalse Regering betreffende de toekenning van subsidies voor de uitvoering van een koolstofbalans in de ondernemingen die aan de sectorovereenkomsten deelnemen


De Waalse Regering, Gelet op het decreet van 11 december 2013Relevante gevonden documenten type decreet prom. 11/12/2013 pub. 23/12/2013 numac 2013027266 bron waalse overheidsdienst Decreet houdende de algemene ontvangstenbegroting van het Waalse Gewest voor het begrotingsjaar 2014 sluiten houdende de algemene uitgavenbegroting van het Waalse Gewest voor het begrotingsjaar 2014, artikel 32.01 van Titel VI-Administratieve dienst met zelfstandige boekhouding- van de tabel als bijlage bij het decreet;

Gelet op het Europese energie-klimaat-pakket;

Gelet op de verplichting voor België, en dus voor Wallonië, om de uitstoot van broeikasgassen tegen 2020 terug te dringen;

Overwegende dat beleidsondersteuning aan ondernemingen nodig is om ze te begeleiden in het verminderen van koolstofdioxide-emissies;

Overwegende dat Wallonië zich in het kader van de sectorovereenkomsten van de tweede generatie toe verbindt om in het kader van de beschikbare begrotingskredieten compensaties te voorzien voor de deelnemende ondernemingen, en met name de gedeeltelijke subsidiëring van de CO2-mappings;

Gelet op Aanbeveling 2013/179/EU van de Europese Commissie van 9 april 2013 over het gebruik van gemeenschappelijke methoden voor het meten en bekendmaken van de milieuprestatie van producten en organisaties gedurende hun levenscyclus;

Gelet op het advies van de Inspectie van Financiën, gegeven op 21 februari 2014;

Gelet op het advies van de adviescel voor duurzame ontwikkeling, gegeven op 28 februari 2014;

Gelet op de instemming van de Minister van Begroting, gegeven op 20 maart 2014;

Gelet op het advies nr. 55.840/4 van de Raad van State, gegeven op 23 april 2014, overeenkomstig artikel 84, § 1, eerste lid, 2°, van de gecoördineerde wetten op de Raad van State;

Op de voordracht van de Minister van Leefmilieu;

Na beraadslaging, Besluit :

Artikel 1.Voor de toepassing van dit besluit wordt verstaan onder : 1° Sectorovereenkomst : milieubeleidsovereenkomst, in de zin van de artikelen D.82 en volgende van Boek I van het Milieuwetboek met betrekking tot de vermindering van de CO2-uitstoot en een verbeterde milieu-efficiëntie; 2° Agentschap : het « Agence wallonne de l'Air et du Climat » (Waals Agentschap voor Lucht en Klimaat);3° koolstofbalans : onderzoek waarbij, binnen in de onderneming, de CO2-uitstoot uit de activiteit van die onderneming of de vervaardiging van een product berekend wordt, het aandeel van elke vorm van uitstoot bepaald wordt en een actieplan op korte en middellange termijn voor een verminderde uitstoot voorgesteld wordt;4° Minister: de Minister die voor Leefmilieu bevoegd is.

Art. 2.Binnen de perken van de begrotingskredieten verleent de Minister de ondernemingen die een sectorovereenkomst aangaan, een subsidie voor de uitvoering van een koolstofbalans.

Art. 3.De koolstofbalans neemt de vereisten bedoeld in bijlage 1 in acht.

De koolstofbalans is specifiek voor de parameters van de onderneming.

Art. 4.De koolstofbalans wordt na kennisgeving van de beslissing bedoeld in artikel 9, lid 3, uitgevoerd door een persoon die de kwalificaties en de ervaring bedoeld in bijlage 2 bezit.

Art 5. Het bedrag van de subsidie : 1° is gelijk aan 50 percent van de kosten, btw niet meegerekend, van de prestaties voor de uitvoering van de koolstofbalans, berekend in het bestek opgesteld door de persoon bedoeld in artikel 4; 2° overschrijdt niet 10.000 euro; 3° kan dienen ter dekking van bedrijfsinterne prestaties, die : a) bekrachtigd worden door de persoon bedoeld in artikel 4;b) nodig worden geacht voor dat onderzoek;4° geen uitgaven dekken die gesubsidieerd kunnen worden onder het toepassingsgeboed van het besluit van de Waalse Regering van 30 mei 2002Relevante gevonden documenten type besluit van de waalse regering prom. 30/05/2002 pub. 02/07/2002 numac 2002027584 bron ministerie van het waalse gewest Besluit van de Waalse Regering betreffende de toekenning van toelagen voor de verbetering van de energetische efficiëntie en voor de bevordering van een rationeler energiegebruik van de privé-sector sluiten betreffende de toekenning van toelagen voor de verbetering van de energetische efficiëntie en voor de bevordering van een rationeler energiegebruik van de privé-sector (AMURE).

Art. 6.Op de datum van indiening van de subsidie-aanvraag leeft de onderneming de wettelijke bepalingen in acht ter regeling van haar activiteit, evenals de fiscale, sociale en leefmilieuwetgeving- en reglementering of verbindt zich ertoe zich ernaar te schikken volgens de termijnen opgelegd door het Agentschap.

Art. 7.De subsidie-aanvraag heeft betrekking op een ontwerp-koolstofbalans en wordt uiterlijk op 15 oktober 2014 bij het Agentschap ingediend middels het formulier, downloadbaar op de website van het Agentschap.

De aanvraag bevat minstens volgende gegevens : 1° adresgegevens van de onderneming die de subsidie aanvraagt, en de contactpersoon;2° inlichtingen in verband met de persoon die aangesteld wordt om de koolstofbalans uit te voeren;3° de keuze van de berekeningsmethode van de CO2-uitstoot;4° de omschrijving van de perimeter van het onderzoek waarop de berekening van de CO2-uitstoot betrekking zal hebben;5° een stappenplan van het onderzoek;6° het bedrag van de aangevraagde tegemoetkoming, uitgedrukt in euro, samen met het bestek : a) opgesteld door de persoon die aangesteld wordt om de koolstofbalans uit te voeren;b) waarin het bedrag opgesplitst wordt tussen de verschillende stappen van het proces;c) dat minstens 90 dagen geldig blijft te rekenen van het versturen van de subsidie-aanvraag;7° de andere subsidies of tegemoetkomingen, van welke oorsprong ook, die het bedrijf voor hetzelfde voorwerp aangevraagd of gekregen heeft;8° een verklaring op erewoord dat het totaal van de overheidssteun gekregen door de onderneming in de loop van de drie jaar voorafgaand aan de indiening van de subsidie-aanvraag de limiet niet bereikt aangewezen in Verordening (EG) nr.1407/2013 van de Commissie van 18 december 2013 betreffende de toepassing van de artikelen 107 en 108 van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie op de-minimissteun; 9° een verklaring op erewoord dat de onderneming voldoet aan de voorwaarden van artikel 6.

Art. 8.Het Agentschap gaat na of de ontwerpen van koolstofbalans waarop de aanvragen betrekking hebben, voldoen aan de voorwaarden bedoeld in dit besluit.

Het Agentschap gaat met name na of de subsidie-aanvraag relevant is op grond van de voorgestelde methodologie en technische nauwkeurigheid, en of het onderzoeksontwerp kadert met de onderneming.

Het Agentschap geeft kennis van de beslissing van de Minister aan de aanvrager betreffende de al dan niet toekenning van de subsidie en van het bedrag ervan binnen de termijn bedoeld in artikel 7, lid 2, 6°, en hoe dan ook uiterlijk op 31 december 2014.

Het Agentschap houdt een databank bij met alle goedgekeurde ontwerpen waarvoor een tegemoetkoming wordt toegekend, evenals met alle toe te kennen bedragen.

Art. 9.De vereffening van de subsidie wordt verricht op grond van een schuldvorderingsaangifte van de onderneming, samen met de verantwoordingsstukken voor de uitgaven, na goedkeuring van de koolstofbalans door het Agentschap.

De verantwoordingsstukken voor de uitgaven bevatten de facturen van de persoon die de koolstofbalans heeft uitgevoerd, met vermelding van het aantal dagen/manschappen en, indien de subsidie bedrijfsinterne prestaties dekt, een attest van de persoon die de koolstofbalans heeft uitgevoerd, met een omstandige omschrijving van de prestaties nodig voor het onderzoek, opgedragen aan het personeel van de onderneming, waarbij het volume van het aantal uren en van de vereiste kwalificatie bevestigd wordt.

De koolstofbalans wordt bij het Agentschap ingediend binnen een termijn van minder dan één jaar te rekenen van de datum van kennisgeving van de beslissing bedoeld in artikel 8, lid 3.

Art. 10.De Minister van Leefmilieu is belast met de uitvoering van dit besluit.

Namen, 15 mei 2014.

De Minister-President, R. DEMOTTE De Minister van Leefmilieu, Ruimtelijke Ordening en Mobiliteit, Ph. HENRY

Bijlage 1 Vereisten, in acht te nemen bij koolstofbalans De koolstofbalans moet minstens uit volgende stappen bestaan, en die stappen moeten tegelijk voldoen aan een bepaald aantal vereisten : 1. Berekening van CO2-emissies ? met betrekking tot de gezamenlijke CO2-emissies, rechtstreeks of onrechtstreeks; ? volgens een berekeningsmethode voor CO2-emissues vermeld in onderstaande tabel of een andere gelijkwaardige methodologie; ? met omschrijving van een onderzoeksperimeter (product of onderneming); ? met omschrijving van de stadia van de levenscyclus van een product, waarmee rekening wordt gehouden, of de emissiebronnen in het kader van een CO2-berekening op ondernemingsniveau. Die stappen of emissieposten zijn minstens : de energieconsumptie ter plaatse, de productiemiddelen (grondstoffen), het vervoer ervan naar de site, het productvervoer, het gebruik van het product, het levenseinde van het product; ? met omschrijving van de noodzakelijk in te zamelen gegevens; ? met identificatie van de stappen/bronnen met de meeste uitstoot.

Berekening van CO2-emissies : ? benodigt een minimumaantal monsters van de onderzoeksperimeter; ? wendt de methodes aan die het meeste resultaat met de grootste nauwkeurigheid en de minste extrapolaties en benaderingen opleveren; ? gebruikt de meest nauwkeurige uitstootfactoren voor de meest beduidende emissieposten.

Er wordt ten strengste aanbevolen de berekening van de CO2-uitstoot uit te voeren voor hetzelfde jaar waarin ook de energie-audit voor de site werd uitgevoerd. Indien een ander jaar wordt gekozen, is een verantwoording nodig. 2. Identificatie van het potentieel inzake verminderde CO2-uitstoot waarop de onderneming een impact kan hebben.3. Actieplan : ? Omschrijving van een realistische verminderingsdoelstelling; ? Omschrijving, hiërarchisering van de maatregelen en aan te wenden middelen; ? Omschrijving van de CO2-indicatoren die per maatregel voorkomen worden.

Tabel : lijst van de berekeningsmethodes van de CO2-uitstoot

Methodes


Koolstofbalans van een onderneming


ISO14064-1 [1]: Specificaties en richtlijnen voor kwantificering en verslaglegging van broeikasgasemissies en -verwijdering op bedrijfsniveau

Duidt de beginselen en vereisten opgelegd aan bedrijven aan voor de kwantificering en de verslaglegging inzake broeikasgassen

The GHG protocol [2] : Corporate standard & Corporate value chain

Corporate standard : Methodes om een inventaris uit te voeren en elke uitstoot van broeikasgassen door een privébedrijf of een publieke organisatie te rapporteren Corporate value chain : Methode om uitstoot van broeikasgassen te berekenen over de gehele waardeketen van een onderneming en om de beste manier om ze te verlagen eenduidig te maken

Bilan Carbone R [3]

Deze methode dient voor de berekening van de uitstoot van broeikasgassen door de gezamenlijke fysische processen nodig voor het bestaan van een menselijke activiteit of organisatie.

Koolstofbalans van een product


PAS2050 : 2011

Methode om de uitstoot van broeikasgassen door een product over zijn gehele levenscyclus te berekenen

GHG protocol : product standard

Methode om de uitstoot van broeikasgassen door een product over zijn gehele levenscyclus te berekenen

Analyse van de levenscyclus van een product


Life Cycle Analysis-LCA (Levenscyclusanalyse)

Beoordeelt de leefmilieu-impact (met inbegrip van CO2-uitstoot) van een product, een dienst of een systeem in verhouding tot een bijzondere functie, rekening houdend met alle stadia in de levenscyclus. Daardoor kunnen de punten worden onderscheiden waarop een product misschien verbeterd kan worden. Draagt bij tot de ontwikkeling van nieuwe producten.

Bestaande levenscyclusanalyses op Europees of internationaal niveau.

Talrijke levenscyclusanalyses werden uitgevoerd en zijn beschikbaar.

Eerder dan een levencyclusanalyse van nul op te starten, kiezen de ondernemingen het liefst voor de aanpassing van een bestaande analyse.

Gezien om gevoegd te worden bij het besluit van de Waalse Regering van 15 mei 2014 betreffende de toekenning van subsidies voor de uitvoering van een koolstofbalans in de ondernemingen die aan de sectorovereenkomsten deelnemen.

Namen, 15 mei 2014.

De Minister-President, R. DEMOTTE De Minister van Leefmilieu, Ruimtelijke Ordening en Mobiliteit, Ph. HENRY

Bijlage 2 Kwalificaties en ervaring van de persoon die de koolstofbalans uitvoert Wanneer de persoon die de koolstofbalans uitvoert, een rechtspersoon is, gelden de vereisten inzake kwalificatie en ervaring minstens voor de projectleider.

De persoon die de koolstofbalans uitvoert moet minstens een bachelordiploma bezitten. Daarnaast dient ze het volgende aan te tonen : ? ofwel minstens twee jaar ervaring in koolstofbalansen bij ondernemingen of voor producten (berekening, omschrijving van een actieplan); ? ofwel een certificering of een erkenning verkregen na afloop van een vorming voor een methode omschreven in de tabel in bijlage 1; ? ofwel minstens twee referenties kunnen voorleggen van minder dan drie jaar oud, voor minstens één gekozen methode.

Gezien om gevoegd te worden bij het besluit van de Waalse Regering van 15 mei 2014 betreffende de toekenning van subsidies voor de uitvoering van een koolstofbalans in de ondernemingen die aan de sectorovereenkomsten deelnemen.

Namen, 15 mei 2014.

De Minister-President, R. DEMOTTE De Minister van Leefmilieu, Ruimtelijke Ordening en Mobiliteit, Ph. HENRY _______ Nota's [1] Voor verdere informatie, zie http://www.iso.org [2] Voor verdere informatie zie website http://www.ghgprotocol.org [3] Voor verdere informatie zie website http://www.associationbilancarbone.fr/bilancarbone/index.php

^