Etaamb.openjustice.be
Besluit Van De Waalse Regering van 19 juli 2012
gepubliceerd op 30 augustus 2012

Besluit van de Waalse Regering tot wijziging van het besluit van de Waalse Regering van 6 september 2007 tot organisatie van de verhuur van woningen beheerd door de « Société wallonne du Logement » of de openbare huisvestingsmaatschappijen en tot invoering van mutatieregels voor huurovereenkomsten met een onbepaalde duur

bron
waalse overheidsdienst
numac
2012027114
pub.
30/08/2012
prom.
19/07/2012
ELI
eli/besluit/2012/07/19/2012027114/staatsblad
staatsblad
https://www.ejustice.just.fgov.be/cgi/article_body(...)
links
Raad van State (chrono)
Document Qrcode

19 JULI 2012. - Besluit van de Waalse Regering tot wijziging van het besluit van de Waalse Regering van 6 september 2007 tot organisatie van de verhuur van woningen beheerd door de « Société wallonne du Logement » (Waalse Huisvestingsmaatschappij) of de openbare huisvestingsmaatschappijen en tot invoering van mutatieregels voor huurovereenkomsten met een onbepaalde duur


De Waalse Regering, Gelet op de Waalse Huisvestingscode, inzonderheid op artikel 94, § 1, gewijzigd bij het decreet van 15 mei 2003 en artikel 171bis, § 4;

Gelet op het besluit van de Waalse Regering van 6 september 2007 tot organisatie van de verhuur van woningen beheerd door de « Société wallonne du Logement » of de openbare huisvestingsmaatschappijen;

Gelet op het advies van de « Société wallonne du Logement », gegeven op 29 augustus 2011;

Gelet op het advies van de « Conseil supérieur des Villes, Communes et Provinces de la Région wallonne » (Hoge Raad van Steden, Gemeenten en Provincies van het Waalse Gewest) van 21 september 2011;

Gelet op advies nr. 50.767/4 van de Raad van State, gegeven op 16 januari 2012, overeenkomstig artikel 84, § 1, eerste lid, 1° van de gecoördineerde wetten op de Raad van State;

Gelet op het advies van de « Conseil supérieur du Logement » (Hoge Huisvestingsraad), gegeven op 31 augustus 2011;

Op de voordracht van de Minister van Huisvesting;

Na beraadslaging, Besluit : HOOFDSTUK I. - Wijziging van het besluit van de Waalse Regering van 6 september 2007 tot organisatie van de verhuur van woningen beheerd door de « Société wallonne du Logement » of de openbare huisvestingsmaatschappijen

Artikel 1.In artikel 1, 15°, van het besluit van de Waalse Regering tot wijziging van het besluit van de Waalse Regering van 6 september 2007 tot organisatie van de verhuur van woningen beheerd door de « Société wallonne du Logement » of de openbare huisvestingsmaatschappijen worden de volgende wijzigingen aangebracht : 1° in het eerste lid, wordt c) vervangen als volgt : « c) één bijkomende slaapkamer per echtpaar of per paar samengesteld uit personen die ongehuwd samenwonen, en waarvan één van de leden ouder dan 65 jaar is of voor de alleenstaande persoon die ouder dan 65 jaar is;»; 2° in het eerste lid, wordt e) vervangen als volgt : « e) voor de kinderen : - één slaapkamer voor een enig kind; - twee slaapkamers voor kinderen van hetzelfde geslacht indien ze ouder dan tien zijn en die een leeftijdverschil van minstens 5 jaar hebben; - twee slaapkamers voor twee kinderen van verschillend geslacht indien één onder hen ouder is dan 10 jaar; - één slaapkamer per gehandicapt kind. »; 3° het tweede lid wordt vervangen als volgt : « Bij de toewijzing van de woning ten gevolge van een nieuwe kandidatuur of een mutatie en bij de toepassing van artikel 35 houdt de maatschappij voor de toepassing van het eerste lid rekening met het kind dat in aanmerking komt/de kinderen die in aanmerking komen voor modaliteiten tot huisvesting bij het één of andere lid van het gezin, geacteerd in een vonnis, in een overeenkomst die voor notaris is verleden of een akkoord dat door een erkende gezinsbemiddelaar verkregen is.» 4° Het derde en het vierde lid worden vervangen als volgt : « De maatschappij wijkt van het eerste lid af op basis van een gemotiveerde beslissing van het toewijzingscomité : a) wanneer de samenstelling van het gezin een woning van vijf slaapkamers of meer vereist en wanneer het gezin, kandidaat-huurder, om bij de indiening van zijn kandidatuur een afwijking heeft verzocht. Die afwijking wordt beperkt tot een verschil van één slaapkamer en verbiedt de indiening van een mutatieaanvraag om een niet-geproportioneerde woning, tijdens de eerste drie jaar waarin de woning betrokken wordt, te verlaten; b) wanneer het gezin, kandidaat-huurder, bij de indiening van zijn kandidatuur aangenomen heeft dat twee kinderen van hetzelfde geslacht die ouder zijn dan tien jaar en met een leeftijdverschil van 5 jaar of meer, in dezelfde slaapkamer slapen.Die afwijking verbiedt de indiening van een mutatieaanvraag om een niet-geproportioneerde woning, tijdens de eerste drie jaar waarin de woning betrokken wordt, te verlaten. c) in buitengewone gevallen op eensluidend advies van de Commissaris van de « Société wallonne »;d) voor een geheel van gemeenschappelijke woningen met gemeenschappelijke ruimten op eensluidend advies van de Commissaris van de « Société wallonne ».»

Art. 2.In artikel 1 van hetzelfde besluit, gewijzigd bij het besluit van 19 december 2008 en het besluit van 29 januari 2010, wordt een punt 15° bis ingevoegd, luidend als volgt : « 15° bis onderbewoonde woning : de woning die minstens één overtollige slaapkamer omvat gezien de in 15° bepaalde normen. »

Art. 3.In artikel 1 van hetzelfde besluit, gewijzigd bij het besluit van 19 december 2008 en het besluit van 29 januari 2010, wordt een punt 15° ter ingevoegd, luidend als volgt : « 15° ter mutatie : de overdracht binnen eenzelfde maatschappij van ofwel een niet-geproportioneerde woning naar een geproportioneerde woning, ofwel van een woning die specifiek ontworpen is voor personen ouder dan 65 jaar, voor studenten of voor gehandicapte personen naar een andere woning die niet speciaal is ontworpen voor die personen, ofwel van een woning naar een andere wegens persoonlijke redenen of wegens de inkomens van het gezin. »

Art. 4.In artikel 1 van hetzelfde besluit, gewijzigd bij het besluit van 19 december 2008 en het besluit van 29 januari 2010, wordt een punt 16° bis ingevoegd, luidend als volgt : « 16° bis sociale woning voor studenten : de gemeenschappelijke sociale woning bestaande uit minstens vijf wooneenheden, een gemeenschappelijke keuken en gemeenschappelijke sanitaire ruimten, bestemd voor studenten, zoals bedoeld in 16°. »

Art. 5.In artikel 1 van hetzelfde besluit, gewijzigd bij het besluit van 19 december 2008 en het besluit van 29 januari 2010, wordt een punt 17° ingevoegd, luidend als volgt : « 17° dakloos gezin : a) het gezin dat gedurende dertig dagen vóór de indiening van zijn kandidatuur of de hernieuwing ervan en gedurende dertig dagen vóór de toewijzing van de woning geen enkel zakelijk of persoonlijk recht geniet om een woning te betrekken, hetzij dat, uitzonderlijkerwijs of tijdelijk, wordt gehuisvest door personen of instellingen of; - het gezin dat bij de indiening van zijn kandidatuur of de hernieuwing ervan en bij de toewijzing van de woning geen enkel zakelijk of persoonlijk recht geniet om een woning te betrekken en dat om psychische, medische of sociale redenen wordt gehuisvest door een instelling. »

Art. 6.In hetzelfde besluit wordt het opschrift van Hoofdstuk I van Titel II vervangen als volgt : « HOOFDSTUK I. - Opvang van de huurders en handvest van de maatschappijen en huurders ».

Art. 7.Artikel 2 van hetzelfde besluit wordt vervangen als volgt : «

Art. 2.De maatschappij vangt de huurders voor het betrekken van de woning op. Ze geeft hun de nodige uitleg voor het goede begrip van het woonrecht en van de huurovereenkomst en licht hen in over de binnen de maatschappij bestaande diensten en over het bestaan en de rol van het adviescomité van de huurders en eigenaars.

Bij deze opvang ondertekenen de maatschappij en de huurders een handvest van de maatschappijen en huurders waarvan het model in bijlage 3 wordt vermeld. »

Art. 8.In artikel 3, § 2, van hetzelfde besluit worden de woorden « artikel 1, 29° of 30°, van de Code » vervangen door de woorden « artikel 1, 29°, 30° of 31°, van de Code ».

Art. 9.In de Franse versie van artikel 9, § 1, eerste lid, van hetzelfde besluit, gewijzigd bij het besluit van 19 december 2008, worden de woorden « la Ministre de la Justice » vervangen door de woorden « le Ministre de la Justice ».

Art. 10.In artikel 10, zesde lid, van hetzelfde besluit worden de woorden « zestig dagen » vervangen door de woorden « negentig dagen ».

Art. 11.In artikel 12, § 1, van hetzelfde besluit, gewijzigd bij het besluit van 19 december 2008 wordt het tweede lid vervangen als volgt : « De aanvrager moet de gemeenten aanwijzen waarin hij kandidaat is voor de toewijzing van een woning met een maximum van vijf gemeenten die hij bij voorkeur indeelt. Hij kan zijn kandidatuur beperken tot de toewijzing van een woning in maximum vijf deelgemeenten of wijken van sociale woningen binnen het geheel van de gekozen gemeenten. De aanvrager is van rechtswege kandidaat voor de toewijzing van een woning bij alle huisvestingsmaatschappijen die het grondgebied van de aangewezen gemeenten, deelgemeenten of wijken bedienen. De maatschappij die het eenmalige kandidatuurformulier in ontvangst heeft genomen, wordt belast met de procedure bedoeld in de artikelen 13 tot 15.

De aanvrager kan ook vermelden of hij een huis of een appartementen met garage en/of tuin wenst.

Bij de indiening van zijn kandidatuur moet de aanvrager bepalen of zijn aanvraag op een aangepaste woning betrekking heeft en de aanpassingen die hij nodig heeft vermelden. »

Art. 12.Artikel 15 van hetzelfde besluit wordt vervangen als volgt : «

Art. 15.De kandidatuur van een gezin dat een woning twee keer heeft geweigerd, wordt geschrapt.

In afwijking van het eerste lid kan de raad van bestuur op verzoek van de kandidaat-huurder beslissen om zijn kandidatuur bij de tweede weigering niet te schrappen indien de voorkeur of de wens uitgebracht overeenkomstig artikel 12, § 1, niet is nageleefd.

Een derde weigering heeft de schrapping van de kandidatuur zonder mogelijkheid van afwijking als gevolg.

Na de schrapping kan de kandidatuur slechts na een termijn van zes maanden te rekenen van de dag van kennisgeving van de toewijzing van de woning opnieuw ingediend worden. »

Art. 13.In hetzelfde besluit wordt het opschrift van Afdeling 2 van Hoofdstuk IV van Titel II vervangen als volgt : « Afdeling 2. - Prioriteiten toegekend aan de kandidaat-huurders ».

Art. 14.In artikel 17 van hetzelfde besluit, gewijzigd bij de besluiten van 17 juli 2008 en 19 december 2008, worden de volgende wijzigingen aangebracht : 1° § 2 wordt vervangen als volgt :

Algemene tabel van gewestelijke prioriteiten

Punten

Toestanden van het gezin inzake woning


Het gezin dat een woning huurt of dat een integratiewoning bewoont binnen de laatste zes maanden van het huren of het betrekken ervan. 5

Het gezin dat een caravan, een chalet of een schamel onderkomen als hoofdverblijf bewoont in een zone die in het plan Habitat permanent vastligt, indien het onder fase 1 van dit plan valt.

5

Het gezin dat door het O.C.M.W. erkend wordt als : - slachtoffer van een rampzalig voorval; - dakloos.

5

Het huurdersgezin dat een woning moet verlaten die onbewoonbaar of overbevolkt is verklaard, of die het voorwerp is geweest van een onbewoonbaarheids-, overbevolkings- of onteigeningsbesluit.

4

Het huurdersgezin waarvan de huurovereenkomst door de verhuurder opgezegd wordt overeenkomstig artikel 3, §§ 2 en 3, van de wet van 21 februari 1991 tot wijziging en aanvulling van de bepalingen van het Burgerlijk Wetboek inzake huishuur, gewijzigd bij de wet van 1 maart 1991.

4

Het huurdersgezin dat een woning moet verlaten die in een gemeentelijke stadsvernieuwingsomtrek ligt die volgens het reglement bepaald wordt, waarvoor een koopovereenkomst is ondertekend ten bate van een publiekrechtelijke rechtspersoon.

4

Het gezin dat een caravan, een chalet of een schamel onderkomen als hoofdverblijf bewoont in een zone die niet in het plan « Habitat permanent » vastligt, of in een zone die in het plan « Habitat permanent » vastligt indien het onder fase 2 van dit plan valt.

3

Persoonlijke toestanden van het gezin


De persoon die een woning binnen drie maanden voor de indiening van zijn kandidatuur heeft verlaten wegens echtelijk geweld bewezen door bewijsstukken (proces-verbaal, haardattest of attest van het O.C.M.W.).

5

Gezin waarvan het globaal belastbare inkomen en ten minste afkomstig van een werk lager is dan 30.100 euro en vermeerderd met 2.200 euro per kind ten laste.

4

De autonome minderjarige begeleid door een dienst van Hulpverlening aan de Jeugd erkend door de Franse Gemeenschap of de Duitstalige Gemeenschap overeenkomstig de regelgeving ter zake.

3

Het gezin waarvan één lid gehandicapt is.

3

Het gezin waarvan één lid ingevolge een erkende beroepsziekte of een arbeidsongeval geen beroepsactiviteit meer kan uitoefenen.

3

Het gezin waarvan het enige lid dat werkt, zijn betrekking tijdens de twaalf laatste maanden heeft verloren.

3

Het gezin in een precaire toestand dat overeenkomstig de regelgeving ter zake uitsluitend in aanmerking komt voor een wettelijke pensioenuitkering.

3

De rechthebbende op een krijgsgevangenenpensioen en de oorlogsinvalide.

2

De voormalige politieke gevangene en zijn rechthebbenden.

2

De voormalige mijnwerker.

2


Het gezin dat in verschillende toestanden verkeert en dat punten voor gewestelijke prioriteiten geniet, kan de punten van één enige persoonlijke toestand cumuleren met de punten van één enige toestand beleefd in termen van woning. Het gezin mag daarentegen de punten van verschillende persoonlijke toestanden noch de punten van verschillende toestanden beleefd in termen van woning cumuleren. »; 2° § 3 wordt vervangen als volgt : « § 3.Het gezin krijgt één punt per jaar anciënniteit met een maximum van zes punten. »; 3° § 4 wordt vervangen als volgt : « § 4.Op de voordracht van de « Société wallonne » kan de Regering aanvaarden dat de maatschappij van de toewijzingsregels van dit besluit afwijkt : 1° voor de toewijzing van woningen in een wijk bedoeld in een gewestelijk herkwalificatieprogramma voorgesteld door een gemeente en goedgekeurd door de Regering.Dit programma heeft als doelstelling een sociale cohesie in een wijk opnieuw in te voeren, die wijk economisch op te waarderen en het stedenbouwkundige en architectonische aspect ervan te verbeteren en er de aanwezige functies af te wisselen; 2° in het kader van een specifiek project goedgekeurd door de Regering in het kader van een actieprogramma inzake huisvesting.»

Art. 15.In titel II, hoofdstuk IV van hetzelfde besluit, wordt een afdeling 2bis ingevoegd, die artikel 17bis omvat en die als volgt luidt : « Afdeling 2bis. - Mutaties

Art. 17bis.§ 1. De aanvrager dient zijn mutatieaanvraag bij de zetel van de maatschappij in aan de hand van het met bijlage 7 overeenstemmende formulier vergezeld van alle elementen die de mutatie bewijzen. § 2. De maatschappij houdt op haar zetel een register van de mutatieaanvragen die voor de kandidaturen behandeld moeten worden en een register van de mutatieaanvragen die na de kandidaturen behandeld moeten worden, en die volgens de door de « Société wallonne » bepaalde modaliteiten vastgesteld worden. De « Société wallonne » kan op gewoon schriftelijk verzoek een afschrift van de registers krijgen volgens de standaarden die ze mededeelt.

De ingediende mutatieaanvragen worden in de registers op hun datum, in de volgorde van hun indiening opgenomen. De registers van de mutatieaanvragen worden door de commissaris van de « Société wallonne » geverifieerd. Wanneer de commissaris van de « Société wallonne » vaststelt dat de bepalingen van dit artikel niet nageleefd worden, licht hij er laatstgenoemde over in.

Binnen dertig dagen na de indiening of de verzending van het formulier betekent de maatschappij haar gemotiveerde beslissing, waaruit de ontvankelijkheid van de aanvraag of de weigering ervan blijkt. § 3. De mutatieaanvraag van een gezin dat een woning twee keer heeft geweigerd, wordt geschrapt.

Na de schrapping kan een mutatieaanvraag slechts na een termijn van zes maanden te rekenen van de dag van kennisgeving van de toewijzing van de woning opnieuw ingediend worden. »

Art. 16.Artikel 19 van hetzelfde besluit wordt vervangen als volgt : «

Art. 19.Onder voorbehoud van de artikelen 20 en 21 en met inachtneming van de in artikel 22 bepaalde verdeling wijst de maatschappij de woningen toe aan de kandidaten volgens het aantal samengetelde punten en overeenkomstig artikel 17, §§ 2 en 3. De datum van aanvaarding van de kandidatuur scheidt de kandidaturen met gelijke punten. » Voor de toewijzing van de woning kan het toewijzingscomité de ondertekening van een aanzuiveringsplan en een proefperiode opleggen aan elke huurder of kandidaat-huurder die schulden tegenover een maatschappij heeft. Bij weigering van de huurder of kandidaat-huurder wordt de woning hem niet toegewezen. »

Art. 17.Het eerste lid van artikel 20 van hetzelfde besluit wordt vervangen door twee leden, luidend als volgt : « De leegstaande aangepaste woning wordt bij voorrang toegewezen aan het gezin waarvan minstens één lid gehandicapt is, dat bij dezelfde maatschappij een mutatieaanvraag heeft ingediend om een onaangepaste woning zoals bepaald in artikel 1, 16°, van de Code te verlaten.

De leegstaande aangepaste woning wordt daarna bij voorrang toegewezen aan het gezin, kandidaat-huurder, waarvan minstens één lid gehandicapt is. »

Art. 18.Artikel 21 van hetzelfde besluit wordt vervangen als volgt : «

Art. 21.Tijdens eenzelfde kalenderjaar wijst het toewijzingscomité chronologisch volgens de volgende volgorde minstens 30 % van de leegstaande woningen toe aan : 1° de huurders wier mutatie beslist wordt door de maatschappij overeenkomstig artikel 24, § 4° ;2° de huurders van een onderbewoonde woning die een mutatieaanvraag hebben ingediend;3° de huurders die een mutatieaanvraag hebben ingediend om een geproportioneerde woning te verkrijgen, met uitzondering van de in de punten 2°, 4° en 6° bedoelde toestanden;4° de huurders die een mutatieaanvraag hebben ingediend om een niet-geproportioneerde woning te verlaten die op basis van een afwijzing toegekend overeenkomstig artikel 1, 15°, derde lid, a) of b) is toegewezen en die sinds minstens drie jaar is bewoond;5° de huurders wier mutatie wegens persoonlijke redenen of wegens de inkomens van hun gezin wordt aangevraagd;6° de huurders van een woning met één slaapkamer die een mutatieaanvraag hebben ingediend om een woning met twee slaapkamers te verkrijgen overeenkomstig artikel 1, 5°, eerste lid, c). Indien het aantal mutatieaanvragen tijdens het betrokken kalenderjaar de toewijzing van minstens 30 % van de leegstaande woningen niet mogelijk maakt, wordt het resterende percentage op basis van artikel 22 toegewezen aan de nieuwe kandidaturen. »

Art. 19.Artikel 22 van hetzelfde besluit wordt vervangen als volgt : «

Art. 22.Tijdens eenzelfde kalenderjaar worden de aan de kandidaat-huurders toegewezen leegstaande woningen op het grondgebied van elke gemeente toegewezen : 1° voor minimum 50 % aan de bestaansonzekere gezinnen;2° als de gemeente over minstens 5 % van sociale woningen beschikt, voor een maximaal percentage gelijk aan het percentage van sociale woningen aanwezig op het grondgebied van de gemeente, aan de gezinnen met gemiddelde inkomens.Het in aanmerking genomen percentage is het percentage van sociale woningen vastgesteld op 1 januari van het op twee na laatste jaar en bevestigd door het bestuur. Dit percentage wordt naar boven afgerond. Het percentage wordt vermeerderd met 5 % als het om een gemeente met meer dan 75 000 inwoners gaat. Het aantal inwoners wordt bepaald op basis van de cijfers van de werkelijke bevolking vastgesteld door de federale Minister van Economische Zaken; 3° voor het resterende percentage waarvan het percentage van woningen toegewezen krachtens artikel 23 wordt afgetrokken, aan de gezinnen met bescheiden inkomens. 20 % van de toewijzingen worden voorbehouden aan de kandidaten die op 1 juli 2012 slechts over anciënniteitpunten genieten en die hun kandidatuur overeenkomstig artikel 14 in 2013 hebben hernieuwd. Die toewijzingen worden bij voorrang gegeven aan de kandidaten die over het grootste aantal punten beschikken. »

Art. 20.Artikel 23 van hetzelfde besluit, gewijzigd bij het besluit van 19 december 2008 wordt vervangen als volgt : «

Art. 23.Op basis van een gemotiveerde beslissing genomen na eensluidend advies van de commissaris van de « Société wallonne » kan het toewijzingscomité van de bepalingen van artikel 19 afwijken : 1° in geval van overmacht bevestigd door de burgemeester van de gemeente;2° wegens redenen van sociale urgentie of sociale cohesie voor maximum 10 % van de toewijzingen uitgevoerd tijdens eenzelfde kalenderjaar in elke gemeente. Dit percentage wordt gebracht op : a) 15 % voor de gemeenten die over minder dan 5 % van sociale woningen op hun grondgebied beschikken;b) 15 % voor de gemeenten die over minder dan 5 % van sociale woningen op hun grondgebied beschikken maar waarvan de verhouding van sociale woningen opgericht op hun grondgebied verhoogd is met 20 % gedurende vijf jaar voor het op twee na laatste jaar.De gemeente die deze voorwaarden naleeft, moet het bestuur daarover inlichten, dat de vereiste verhoging verifieert en bevestigt; c) 20 % voor de gemeenten die over minder dan 15 % van sociale woningen op hun grondgebied beschikken. De percentages van sociale woningen die in aanmerking worden genomen, zijn de percentages vastgesteld op 1 januari van het op twee na laatste jaar en bevestigd door het bestuur. Deze percentages worden naar boven afgerond.

Tijdens eenzelfde kalenderjaar moet het overwogen percentage voor twee derde bestemd worden voor de kandidaturen die een afwijking wegens sociale urgentie vereisen en voor een derde voor de kandidaturen die een afwijking wegens sociale cohesie vereisen.

Wanneer de gemeente over minstens 20 % van sociale woningen op haar grondgebied beschikt, wordt het percentage evenwel voor de helft bestemd voor de kandidaturen die een afwijking wegens sociale urgentie vereisen en voor de andere helft voor de kandidaturen die een afwijking wegens sociale cohesie vereisen.

Bij niet-overeenstemmend advies van de Commissaris kan de toewijzing uitgevoerd worden mits een gunstige stemming van het toewijzingscomité met minstens 80 % van de stemmen van de aanwezige leden »

Art. 21.In hetzelfde besluit, wordt het opschrift van Afdeling 1 van Hoofdstuk V vervangen als volgt : « Woonrecht en huurovereenkomst »

Art. 22.Artikel 24 van hetzelfde besluit wordt vervangen als volgt : «

Art. 24.§ 1. Wanneer een gezin een woning verkrijgt, geniet het over een woonrecht gedurende negen jaar, waarbij dit gezin een sociale woning gedurende deze periode van negen jaar overeenkomstig één of verschillende huurovereenkomsten kan huren.

Dit woonrecht houdt op, wanneer de maatschappij de huurovereenkomst ontbindt in de volgende gevallen : 1° de inkomens- en vermogensvoorwaarden van de huurder leven artikel 3, § 2, niet meer na;2° de huurder verstrekt onjuiste of onvolledige aangiften betreffende de samenstelling van het gezin of de voor de berekening van de huurprijs nodige inlichtingen; 3° in geval van opzegging van de dienstenovereenkomst gesloten tussen de huurder en de vereniging die de cel A.V.J. beheert indien de woning in een cel A.V.J. (hulpverlening in het dagelijkse leven) geïntegreerd is; 4° als de huurder de bepalingen van deze huurovereenkomst of van het huishoudelijk reglement niet naleeft, of als de huurder de huurovereenkomst ontbindt. In de andere gevallen wordt dit recht voor een nieuwe periode van negen jaar verlengd. § 2. De maatschappij verhuurt de toegewezen woning op basis van de type-huurovereenkomst opgenomen in bijlage 5. De huurovereenkomst wordt voor negen jaar of voor de resterende duur van het woonrecht gesloten. § 3. De maatschappij kan mits een opzegging betekend minstens drie maanden tevoren de huurovereenkomst elk ogenblik ontbinden in de volgende gevallen : 1° wanneer de huurder onjuiste of onvolledige aangiften verstrekt betreffende de samenstelling van het gezin of de voor de berekening van de huurprijs nodige inlichtingen; 2° wanneer het gezin de bepalingen van deze huurovereenkomst of van het huishoudelijk reglement niet naleeft, 3° in geval van opzegging van de dienstenovereenkomst gesloten tussen de huurder en de vereniging die de cel A.V.J. beheert indien de woning in een cel A.V.J. (hulpverlening in het dagelijkse leven) geïntegreerd is. § 4. De maatschappij kan op één januari na afloop van een triënnium of na afloop van de periode waarvoor de huurovereenkomst is gesloten, mits opzegging betekend zes maanden tevoren opzeg geven aan de huurovereenkomst in de volgende gevallen : 1° wanneer de vermogensvoorwaarden van de huurder artikel 3, § 2, niet meer naleven;2° wanneer de woning minstens vier slaapkamers omvat en niet meer geproportioneerd is met uitzondering van de gezinnen waarvan één lid ouder is dan 70 jaar of gehandicapt is en in de gevallen bedoeld in artikel 1, 15°, derde lid;3° wanneer de woning die specifiek ontworpen is voor personen ouder dan 65 jaar, voor studenten of voor gehandicapte personen, aan een persoon verhuurd is die niet tot deze categorieën behoort en van wie geen lid van het gezin niet onder deze categorieën valt en wanneer een persoon die aan de specificiteit van de woning voldoet en die zijn kandidatuur bij de maatschappij heeft ingediend, alle voorwaarden vervult om de woning te verkrijgen en voor zover geen andere woning aangepast aan die persoon of die specifiek voor die personen ontworpen is, leegstaande is. In de twee laatste gevallen wordt een andere woning verhuurd door de maatschappij in dezelfde gemeente voor de resterende duur van het woonrecht of voor een nieuwe periode van negen jaar indien het woonrecht verlengd wordt met een nieuwe periode negen jaar.

De huurder kan één enig huisvestingsvoorstel gedaan door de maatschappij in het kader van de opgelegde mutatie weigeren. § 5. Na afloop van de periode waarvoor de huurovereenkomst is gesloten, kan de maatschappij mits opzegging van minstens zes maanden betekend voor het verstrijken van de termijn opzeg geven aan de huurovereenkomst wanneer de inkomensvoorwaarden artikel 3, § 2, niet meer naleven.

Als deze huurovereenkomst niet wordt opgezegd na afloop van de periode waarvoor ze is gesloten, wordt ze hernieuwd voor een nieuwe duur van negen jaar onder dezelfde voorwaarden. § 6. Mits een opzegging van drie maanden kan de huurder de huurovereenkomst elk ogenblik ontbinden. § 7. De type-huurovereenkomst bevat de modaliteiten voor de opzegging van de huur door de maatschappij.

De huurder vestigt zich in de woning die hij in huur neemt.

Elke clausule in strijd met de bepalingen van de type-huurovereenkomst kan niet tegengeworpen worden aan de huurder. »

Art. 23.In artikel 34, tweede lid, van hetzelfde besluit, worden de woorden « niet beperkt tot de normale huurwaarde » vervangen door de volgende woorden : « niet beperkt tot 125 % van de normale huurwaarde ».

Art. 24.Artikel 35 van hetzelfde besluit wordt vervangen als volgt : « Als de huurder een niet-geproportioneerde woning en voor zover het gezin geen gehandicapt lid telt, betaalt hij bovenop de overeenkomstig de artikelen 29 tot 34 van dit besluit berekende huurprijs een toeslag van 25 euro wanneer de woning een overtollige slaapkamer omvat, van 60 euro wanneer de woning twee overtollige slaapkamers omvat, van 100 euro wanneer de woning drie overtollige slaapkamers omvat en 150 euro wanneer de woning vier overtollige slaapkamers of meer omvat.

Het vorige lid is evenwel niet van toepassing indien de huurder een mutatie naar een geproportioneerde woning vraagt met inachtneming van de bepalingen van artikel 17bis, § 1, van dit besluit. »

Art. 25.In hetzelfde besluit wordt Titel III die de artikelen 36 tot 41 omvat, opgeheven.

Art. 26.In hetzelfde besluit, wordt Titel V vervangen als volgt : « TITEL V. - Sociale woning voor studenten ».

Art. 27.In artikel 48, tweede lid, van hetzelfde besluit worden de woorden « verhuurde woningen » vervangen door de woorden « verhuurde collectieve woningen ».

Art. 28.In hetzelfde besluit, wordt Hoofdstuk II van Titel V vervangen als volgt : « HOOFDSTUK II. - Toewijzing van de wooneenheden ».

Art. 29.In artikel 49 van hetzelfde besluit worden de woorden « woningen » vervangen door de woorden « collectieve woningen ».

Art. 30.In artikel 50 van hetzelfde besluit worden de woorden « De woning wordt toegewezen » vervangen door de woorden « De wooneenheid wordt toegewezen ».

Art. 31.Artikel 51 van hetzelfde besluit wordt vervangen als volgt : « De maatschappij verhuurt haar wooneenheden op basis van de type-huurovereenkomst opgenomen in bijlage 8 bij dit besluit. De huurovereenkomst wordt voor een verlengbare periode van maximum 12 maanden gesloten.

Mits een opzegging van drie maanden kan de huurder de huurovereenkomst elk ogenblik ontbinden.

De type-huurovereenkomst bevat de modaliteiten voor de opzegging van de huur door de maatschappij.

Elke clausule in strijd met de bepalingen van de type-huurovereenkomst kan niet tegengeworpen worden aan de huurder.

De student is niet verplicht om zich in de woning die hij in huur neemt, te vestigen.

De maatschappij verhuurt een wooneenheid aan dezelfde student voor maximum zes jaar. »

Art. 32.Artikel 53 van hetzelfde besluit wordt gewijzigd als volgt : 1° de woorden « 18 en 24 tot 35 » worden vervangen door de woorden « 18 en 25 »;2° er wordt een derde lid ingevoegd, luidend als volgt : « De eerste huurprijs wordt forfaitair op 250 euro bepaald voor elke collectieve woning verhuurd aan een student.Deze huurprijs wordt geïndexeerd volgens de modaliteiten bepaald overeenkomstig artikel 203 van het Waalse Wetboek van Huisvesting en Duurzaam Wonen. »

Art. 33.In bijlage 3 bij hetzelfde besluit wordt de zin « De maatschappij geeft de nodige uitleg voor een goed begrip van het document dat de verhuur van de woning regelt. » opgeheven.

Art. 34.In hetzelfde besluit wordt bijlage 4 vervangen door de bij dit besluit gevoegde bijlage 1.

Art. 35.In artikel 2, derde lid, van bijlage 5 bij hetzelfde besluit worden de woorden « een student » opgeheven.

Art. 36.In artikel 4, eerste lid, van bijlage 5 bij hetzelfde besluit worden de woorden « , behalve als hij student is in de zin van artikel 1, 16°, van het besluit van de Waalse Regering van 6 september 2007 tot organisatie van de verhuur van woningen beheerd door de « Société wallonne du Logement » of de openbare huisvestingsmaatschappijen en een goed huurt dat de maatschappij toebehoort overeenkomstig de artikelen 48 tot 54 van hetzelfde besluit. » opgeheven.

Art. 37.Artikel 6 van bijlage 5 bij hetzelfde besluit wordt gewijzigd als volgt : 1° in het derde lid worden de woorden « van negen jaar » aangevuld met de woorden « of voor de resterende duur van het woonrecht »;2° het vierde lid wordt opgeheven.

Art. 38.Artikel 18 van bijlage 5 bij hetzelfde besluit wordt gewijzigd als volgt : 1° de §§ 1 to 4 worden vervangen als volgt : « § 1.De maatschappij kan mits een opzegging van drie maanden betekend bij aangetekende brief deze huurovereenkomst elk ogenblik ontbinden in de volgende gevallen : 1° wanneer de huurder onjuiste of onvolledige aangiften verstrekt betreffende de samenstelling van het gezin of de voor de berekening van de huurprijs nodige inlichtingen;2° wanneer het gezin de bepalingen van deze huurovereenkomst of van het huishoudelijk reglement niet naleeft; 3° in geval van opzegging van de dienstenovereenkomst gesloten tussen de huurder en de vereniging die de cel A.V.J. beheert indien de woning in een cel A.V.J. (hulpverlening in het dagelijkse leven) geïntegreerd is. § 2. De maatschappij kan op één januari na afloop van een triënnium of na afloop van de periode waarvoor de huurovereenkomst is gesloten, mits opzegging van zes maanden betekend bij aangetekende brief opzeg geven aan de huurovereenkomst in de volgende gevallen : 1° wanneer de huurder een woning in volle eigendom of in vruchtgebruik heeft, behalve een onverbeterbare of onbewoonbare woning;2° wanneer de woning minstens vier slaapkamers omvat en niet meer geproportioneerd is met uitzondering van de gezinnen waarvan één lid ouder is dan 70 jaar of gehandicapt is en in de gevallen bedoeld in artikel 1, 15°, derde lid, van het besluit van de Waalse Regering van 6 september 2007 tot organisatie van de verhuur van woningen beheerd door de « Société wallonne du Logement » of de openbare huisvestingsmaatschappijen;3° wanneer de woning die specifiek is ontworpen voor personen ouder dan 65 jaar, voor studenten of voor gehandicapte personen, aan een persoon verhuurd is die niet tot deze categorieën behoort en van wie geen lid van het gezin niet onder deze categorieën valt en wanneer een persoon die aan de specificiteit van de woning voldoet en die zijn kandidatuur bij de maatschappij heeft ingediend, alle voorwaarden vervult om de woning te verkrijgen en voor zover geen andere woning aangepast aan die persoon of specifiek uitgedacht voor de personen leegstaande is. § 3. De maatschappij kan na afloop van de periode waarvoor de huurovereenkomst is gesloten, mits en opzegging van minstens zes maanden betekend bij aangetekende brief voor het verstrijken van de termijn opzeg geven aan de huurovereenkomst wanneer de inkomensvoorwaarden artikel 3, § 2, van het besluit van de Waalse Regering van 6 september 2007 tot organisatie van de verhuur van woningen beheerd door de « Société wallonne du Logement » of de openbare huisvestingsmaatschappijen niet meer naleven. § 4. De maatschappij moet de huurder horen indien hij het wenst.

De overeenkomstig de §§ 1, 2 en 3 gegeven opzegging is met redenen omkleed en begint te lopen de eerste dag van de maand volgend op degene waarin de opzegging wordt gegeven. »

Art. 39.In hetzelfde besluit worden de bijlagen 7 en 8 ingevoegd die als bijlagen 2 en 3 bij dit besluit worden gevoegd. HOOFDSTUK II. - Bepalingen betreffende de huurovereenkomsten met een onbepaalde duur gesloten voor 1 januari 2008

Art. 40.Bij de toewijzing van een woning op basis van een mutatieaanvraag ingediend door een huurder die een huurovereenkomst met een onbepaalde duur heeft, om een onderbewoonde woning met minstens drie slaapkamers te verlaten, behoudt de huurder bij de verhuizing het bedrag van zijn huurprijs als hij lager is dan de op de nieuwe woning toepasselijke huurprijs volgens de modaliteiten voor de berekening van de huurprijs bepaald in afdeling 2 van bovenvermeld besluit van 6 september 2007.

De huurder blijft een huurovereenkomst met een onbepaalde duur te genieten voor de nieuwe toegewezen woning.

De maatschappij zorgt voor een begeleiding van het gezin bij zijn verhuizing en installatie.

Art. 41.De maatschappij kan in een woning gelegen in dezelfde gemeente een mutatie opleggen aan de huurders die een huurovereenkomst met een onbepaalde duur hebben voor een onderbewoonde woning met minstens vier slaapkamers, met uitzondering van de gezinnen waarvan één lid ouder is dan 70 jaar of gehandicapt is.

Bij de toewijzing van een woning ten gevolge van dit soort mutatie behoudt de huurder het bedrag van zijn huurprijs als hij lager is dan de op de nieuwe woning toepasselijke huurprijs volgens de modaliteiten voor de berekening van de huurprijs bepaald in afdeling 2 van hetzelfde besluit.

De maatschappij zorgt voor een begeleiding van het gezin bij zijn verhuizing en installatie.

De huurder kan één enig huisvestingsvoorstel gedaan door de maatschappij in het kader van de opgelegde mutatie weigeren.

Mits een opzegging van drie maanden kan de maatschappij de huurovereenkomst ontbinden, als de huurder de door haar opgelegde mutatie weigert.

Art. 42.Onverminderd het percentage bepaald in artikel 21 en in afwijking van de volgorde bepaalde in hetzelfde artikel van het besluit van de Waalse Regering van 6 september 2007 tot organisatie van de verhuur van woningen beheerd door de « Société wallonne du Logement » of de openbare huisvestingsmaatschappijen, zoals gewijzigd bij artikel 18 van dit besluit en behalve toepassing van artikel 11, § 2, van bovenvermeld besluit van 6 september 2007 wijst het toewijzingscomité de eerste leegstaande woning chronologisch en in de volgende volgorde toe aan : 1° de huurders wier mutatie overeenkomstig artikel 41 opgelegd is;2° de huurders die overeenkomstig artikel 40 een mutatieaanvraag hebben ingediend.» HOOFDSTUK III. - Overgangs-, opheffings- en slotbepalingen

Art. 43.De artikelen 1 tot 39 zijn van toepassing op de huurovereenkomsten gesloten na de inwerkingtreding van dit besluit en op de huurovereenkomsten gesloten voor de inwerkingtreding van dit besluit met uitzondering van de huurovereenkomsten met een onbepaalde duur die voor 1 januari 2008 zijn gesloten.

Art. 44.§ 1. In afwijking van artikel 14 van bovenvermeld besluit van 6 september 2007 worden alle kandidaat-huurders die na 1 juli in aanmerking komen, tussen 1 januari en 15 januari 2013 per gewone post of per e-mail door de maatschappij verzocht hun kandidatuur te hernieuwen.

De kandidaat bevestigt uiterlijk op 15 februari 2013 zijn kandidatuur volgens de nadere regels bepaald in artikel 12, § 1, van bovenvermeld besluit van 6 september 2007, zoals gewijzigd bij artikel 11 van dit besluit.

De maatschappij bericht ontvangst van de bevestiging en betekent haar beslissing volgens de nadere regels bepaald in artikel 14, § 3, van bovenvermeld besluit van 6 september 2007. § 2. Bij de hernieuwing worden de gewestelijke prioriteitspunten en eventueel de anciënniteitpunten van de kandidaat-huurders geboekt met toepassing van de bepalingen waarbij artikel 14 van dit besluit artikel 17 van bovenvermeld besluit van 6 september 2007 wijzigt.

Art. 45.De beperking van de kandidatuur tot wijken met sociale woningen binnen het geheel van de gekozen gemeenten, die bedoeld is in artikel 12, § 1, van bovenvermeld besluit van 6 september 2007, zoals gewijzigd bij artikel 11 van dit besluit, is van toepassing wanneer de kadaster van de woning zoals bedoeld in artikel 1, 37°, het Waalse wetboek van huisvesting en duurzaam wonen wordt vastgesteld.

Art. 46.Artikel 25 is niet van toepassing op de middelgrote woningen die op de datum van inwerkingtreding van dit decreet bestaan, noch op de op te richten middelgrote woningen, waarvan de beslissing tot subsidiëring aan de inwerkingtreding van dit besluit voorafgaat.

Art. 47.Artikel 59 van bovenvermeld besluit van 6 september 2007 wordt opgeheven.

Art. 48.Dit besluit treedt in werking op 1 januari 2013.

Art. 49.De Minister bevoegd voor Huisvesting is belast met de uitvoering van dit besluit.

Namen, 19 juli 2012.

De Minister-President, R. DEMOTTE De Minister van Duurzame Ontwikkeling en Ambtenarenzaken, J.-M. NOLLET

Bijlage 1 Bijlage 4. - Eenmalig kandidatuurformulier

Inschrijvingsnr. :

EENMALIG KANDIDATUURFORMULIER OP TE NEMEN IN HET KANDIDATURENREGISTER


Luik A (door de aanvrager in te vullen).

A.1. GEGEVENS EN SAMENSTELLING VAN HET GEZIN

KANDIDAAT

ECHTGENO(O)T(E) OF SAMENWONENDE

Naam :

Naam :


Voornaam :

Voornaam :


Geslacht

mannelijk - vrouwelijk

Geslacht :

mannelijk - vrouwelijk

Geboortedatum :

Geboortedatum :


Geboorteplaats :

Geboorteplaats :


Burgerlijke stand (1) :

Burgerlijke stand (1) :


Nationaliteit (2) :

Nationaliteit (2) :


Nationaal register :

Nationaal register :


Beroep (3) :

Beroep (3) :


Gehandicapt :

ja - nee

Gehandicapt :

ja - nee

Telefoon :

Telefoon :


E-mail :

E-mail :

Adres : Straat . . . . . . . . . . Nr. . . . . . . . . . .

Code : ........ Plaats : . . . . .

Land : . . . . .

Vestigingsdatum : . . . . .

Adres : Straat . . . . . . . . . . Nr. . . . . . . . . . .

Code : . . . . . Plaats : . . . . . . . . . .

Land : . . . . .

Vestigingsdatum : . . . . .

LEDEN DIE DEEL UITMAKEN VAN HET GEZIN (de kandidaat en de echtgeno(o)t(e)/samenwonende niet meer vermelden)

1

Naam en voornaam

Geboorte- datum

Geslacht

Verwantschap

Nationaalnr.

Gemeente van de woonplaats

Gehandicapt


M V

Kind ten laste Verblijvend kind Verwant in opklimmende lijn Andere

ja - nee

Beroep (3)

Vestigingsdatum


2

Naam en voornaam

Geboorte- datum

Geslacht

Verwantschap

Nationaalnr.

Gemeente van de woonplaats

Gehandicapt


M V

Kind ten laste Verblijvend kind Verwant in opklimmende lijn Andere

ja - nee

Beroep (3)

Vestigingsdatum


3

Naam en voornaam

Geboorte- datum

Geslacht

Verwantschap

Nationaalnr.

Gemeente van de woonplaats

Gehandicapt


M V

Kind ten laste Verblijvend kind Verwant in opklimmende lijn Andere

ja - nee

Beroep (3)

Vestigingsdatum


4

Naam en voornaam

Geboorte- datum

Geslacht

Verwantschap

Nationaalnr.

Gemeente van de woonplaats

Gehandicapt


M V

Kind ten laste Verblijvend kind Verwant in opklimmende lijn Andere

ja - nee

Beroep (3)

Vestigingsdatum


5

Naam en voornaam

Geboorte- datum

Geslacht

Verwantschap

Nationaalnr.

Gemeente van de woonplaats

Gehandicapt


M V

Kind ten laste Verblijvend kind Verwant in opklimmende lijn Andere

ja - nee

Beroep (3)

Vestigingsdatum


6

Naam en voornaam

Geboorte- datum

Geslacht

Verwantschap

Nationaal nr.

Gemeente van de woonplaats

Gehandicapt


M V

Kind ten laste Verblijvend kind Verwant in opklimmende lijn Andere

ja - nee

Beroep (3)

Vestigingsdatum


Voor de zwangere vrouwen :

Voorziene datum voor de bevalling (maand/jaar) . . . . . . . . . . / . . . . . . . . . .

A.2. GEMEENTEN, GEMEENTEAFDELINGEN OF SOCIALE WOONWIJKEN WAAR HET GEZIN OOK KANDIDAAT WENST TE ZIJN VOOR DE TOEKENNING VAN EEN WONING (DIT FORMULIER ZAL OOK WORDEN OVERGEMAAKT AAN DE ANDERE MAATSCHAPPIJEN DIE BIJ DEZE AANVRAAG BETROKKEN ZIJN) Maximum vijf gemeenten te rangschikken in de volgorde van voorkeur - : -> Gemeenten beheerd door de REFERENTIEMAATSCHAPPIJ : -> Gemeenten beheerd door andere maatschappijen : In deze gemeenten, maximum vijf gemeenteafdelingen of sociale woonwijken waarin het gezin kandidaat wenst te zijn voor de toekenning van een woning : A.3. Gewenste woning

Huis of appartement


Alleen een huis

Met tuin bij voorkeur


Alleen een appartement

Met garage bij voorkeur


Luik B (in te vullen door de maatschappij die de kandidatuur in ontvangst neemt)

B.1. DATA (4)

van indiening

van aanvaarding

van schrapping

van weigering

van bevestiging

van toekenning

.../.../....

.../.../....

.../.../....

.../.../....

../../....

.../.../....

B.2. PRIORITEITEN (5)

Algemene tabel van de gewestelijke prioriteiten

Punten

Toestand van het gezin inzake woning


Het huurdersgezin of de bewoner van een inschakelingswoning, in de laatste zes maanden van zijn huur of bewoning

5

Het gezin dat een caravan, een chalet of een schamel onderkomen als hoofdverblijf gebruikt in een zone die in het plan Habitat permanent vastligt, indien het onder fase 1 van dit plan valt

5

Het gezin dat door het O.C.M.W. erkend wordt als : - slachtoffer van een rampzalig voorval; - dakloos.

5

Het huurdersgezin dat een woning moet verlaten die onbewoonbaar of overbevolkt is verklaard, of die het voorwerp is geweest van een besluit van onbewoonbaarheid, overbevolking of onteigening

4

Het huurdersgezin wiens huurovereenkomst door de verhuurder opgezegd wordt overeenkomstig artikel 3, §§ 2 en 3, van de wet van 21 februari 1991 tot wijziging en aanvulling van de bepalingen van het Burgerlijk Wetboek inzake huishuur, gewijzigd bij de wet van 1 maart 1991

4

Het huurdersgezin dat een woning moet verlaten die in een gemeentelijke stadsvernieuwingsomtrek ligt die volgens het reglement bepaald wordt waarvoor een koopovereenkomst is ondertekend ten bate van een publiekrechtelijke rechtspersoon

4

Het gezin dat een caravan, een chalet of een schamel onderkomen als hoofdverblijf gebruikt in een zone die niet in het plan Habitat permanent vastligt of in een zone die in het plan « Habitat permanent » vastligt, indien het onder fase 2 van dit plan valt

3

Persoonlijke toestand van het gezin


De persoon die de woning heeft verlaten binnen drie maanden vóór de indiening van zijn kandidatuur ten gevolge van intrafamiliaal geweld dat met de nodige bewijsstukken wordt bevestigd (proces-verbaal, attest van het opvangtehuis of attest van het O.C.M.W.)

5

Gezin waarvan de globaal belastbare inkomens die minstens gedeeltelijk afkomstig zijn uit een werkactiviteit lager zijn dan 30.100 euro, verhoogd met 2.200 euro per kind ten laste

4

De autonome minderjarige die begeleid wordt door een dienst voor hulpverlening aan de jeugd erkend door de Franse Gemeenschap of de Duitstalige Gemeenschap overeenkomstig de desbetreffende regelgeving

3

Het gezin waarvan een lid als gehandicapt erkend wordt

3

Het gezin dat ingevolge een erkende beroepsziekte of een arbeidsongeval geen beroepsactiviteit meer kan uitoefenen

3

Het gezin waarvan het enig werkend lid zijn baan tijdens de laatste twaalf maanden verloren heeft

3

Het gezin in precaire toestand dat uitsluitend een wettelijk pensioen geniet overeenkomstig de desbetreffende regelgeving

3

De rechthebbende op een krijgsgevangenenpensioen en de oorlogsinvalide

2

De voormalige politieke gevangene en zijn rechthebbenden

2

De voormalige mijnwerker

2


B.3. DE REGLEMENTAIR GEPROPORTIONEERDE WONING TELT (6)

1 kamer

2 kamers

3 kamers

4 kamers

5 kamers


Afwijkings- regeling :


Afwijkings- regeling :


Afwijkings- regeling :


Afwijkings- regeling :


Afwijkings- regeling :

B.4. AANGEPASTE WONING (7)

JA

NEE

B.5. AFWIJKING VAN DE EVENREDIGHEIDSREGELS (8)

B.6. TOELAATBAARHEIDSINKOMEN (9)


Inkomens :


Gezin

met bescheiden inkomens

in precaire toestand

O met gemiddelde inkomens


B.7. BEROEPSMIDDELEN (10)

De kandidaat-huurder die zich benadeeld acht door een beslissing van de maatschappij kan bij aangetekend schrijven een bezwaarschrift naar haar zetel sturen binnen dertig dagen na de kennisgeving van de beslissing.

Bij gebrek aan antwoord binnen dertig dagen na de indiening van het bezwaarschrift of in geval van verworpen bezwaarschrift, kan de kandidaat-huurder een aangetekend beroep indienen bij de kamer van beroep waarvan de zetel gevestigd is bij de « Société wallonne du Logement », rue de l'Ecluse 21, 6000 Charleroi.

De kandidaat-huurder kan ook een individueel bezwaarschrift aan de « Médiateur de la Région wallonne » (Bemiddelaar van het Waalse Gewest) richten op volgend adres : rue Lucien Namêche, 54, te 5000 Namur.

Opgemaakt te . . . . ., op . . . . . ;

Handtekening(en) van de kandidaat (kandidaten), voorafgegaan door de melding « gelezen en goedgekeurd » : Zoals bepaald bij de wet op bescherming van de privésfeer worden de persoonsgegevens die meegedeeld worden in het kader van deze kandidatuur en van de overeenkomst verwerkt om de bestanden van de kandidaten bij te werken. De kandidaat stemt ermee in dat deze gegevens worden meegedeeld aan de andere beheersmaatschappijen van de gemeenten waarvoor hij gekozen heeft.

De verantwoordelijke voor de verwerking is de SC . . . . ., waarvan de zetel gevestigd is te . . . . .

U heeft het recht om de meegedeelde gegevens te raadplegen en aan te passen, zoals bepaald bij de wet van 8 december 1992 op de bescherming van de privésfeer. U dient ons elk gegeven mee te delen dat uw kandidatuurdossier zou kunnen wijzigen op straffe van schrapping indien de informatie in ons bezit onjuist of onvolledig blijkt te zijn.

Betekenis van de verwijzingen met referentie, al naar gelang van de rubriek, naar de Waalse Huisvestingscode en naar het besluit van de Waalse Regering tot organisatie van de verhuur van sociale woningen beheerd door de « Société wallonne du Logement » of de openbare huisvestingsmaatschappijen (1) gebruik : C voor de ongehuwde persoon; M voor de gehuwde of samenwonende persoon;

D voor de uit de echt gescheiden persoon;

S voor de gescheiden persoon.

V voor de weduwnaar/weduwe (2) gebruik : B voor de Belgische staatsburgers; U voor de staatsburgers van de Europese Unie die niet Belgisch zijn;

A voor de overige staatsburgers. (3) gebruik : S voor een loontrekker; I voor een zelfstandige;

C voor een persoon die werkloosheidsuitkeringen ontvangt;

P voor een gepensioneerde persoon;

MU voor een persoon die inkomens van haar ziekenkas of daarmee gelijkgestelde inkomens ontvangt;

MI voor een persoon die een leefloon ontvangt. (4) Besluit van de Waalse Regering van 6 september 2007 tot organisatie van de verhuur van woningen beheerd door de « Société wallonne du Logement » of de openbare huisvestingsmaatschappijen, artikelen 12 tot 16.(5) Besluit van de Waalse Regering van 6 september 2007 tot organisatie van de verhuur van woningen beheerd door de « Société wallonne du Logement » of de openbare huisvestingsmaatschappijen, artikel 17.(6) Besluit van de Waalse Regering van 6 september 2007 tot organisatie van de verhuur van woningen beheerd door de « Société wallonne du Logement » of de openbare huisvestingsmaatschappijen, artikel 1, 15°.(7) Waalse Huisvestingscode, artikel 1, 25 : woning waarin werken zijn uitgevoerd met het oog op een geschikt gebruik door een gezin waarvan één van de leden gehandicapt is.(8) Besluit van de Waalse Regering van 6 september 2007 tot organisatie van de verhuur van woningen beheerd door de « Société wallonne du Logement » of de openbare huisvestingsmaatschappijen, artikel 1, 15°, derde lid.(9) Vermeld het inkomen (cf.artikel 1, 8°, van het besluit) en het type gezin (Waalse Huisvestingscode, artikel 1, 9°, 29°, 30°, 31° ). (10) Besluit van de Waalse Regering van 6 september 2007 tot organisatie van de verhuur van woningen beheerd door de « Société wallonne du Logement » of de openbare huisvestingsmaatschappijen, artikelen 7 tot 11. Gezien om te worden gevoegd bij het besluit van de Waalse Regering van 19 juli 2012 tot wijziging van het besluit van de Waalse Regering van 6 september 2007 tot organisatie van de verhuur van woningen beheerd door de « Société wallonne du Logement » of de openbare huisvestingsmaatschappijen en tot invoering van de mutatieregels voor huurovereenkomsten met een onbepaalde duur.

Namen, 19 juli 2012.

De Minister-President, R. DEMOTTE De Minister van Duurzame Ontwikkeling en Ambtenarenzaken, J.-M. NOLLET

Bijlage 2 Bijlage 7. - Formulier voor de mutatieaanvraag

Inschrijvingsnr. :

FORMULIER VOOR DE MUTATIEAANVRAAG OP TE NEMEN IN HET REGISTER VAN DE PRIORITAIRE MUTATIEAANVRAGEN OF IN HET REGISTER VAN DE NIET-PRIORITAIRE MUTATIEAANVRAGEN


Luik A (door de aanvrager in te vullen).

A.1. GEGEVENS EN SAMENSTELLING VAN HET GEZIN

AANVRAGER

ECHTGENO(O)T(E) OF SAMENWONENDE

Naam :

Naam :


Voornaam :

Voornaam :


Geslacht

mannelijk - vrouwelijk

Geslacht :

mannelijk - vrouwelijk

Geboortedatum :

Geboortedatum :


Geboorteplaats :

Geboorteplaats :


Burgerlijke stand (1) :

Burgerlijke stand (1) :


Nationaliteit (2) :

Nationaliteit (2) :


Nationaal register :

Nationaal register :


Beroep (3) :

Beroep (3) :


Gehandicapt :

ja - nee

Gehandicapt :

ja - nee

Telefoon :

Telefoon :


E-mail :

E-mail :

Adres : Straat . . . . . . . . . . Nr. . . . . . . . . . .

Code : ........ Plaats : . . . . .

Land : . . . . .

Vestigingsdatum : . . . . .

Adres : Straat . . . . . . . . . . Nr. . . . . . . . . . .

Code : . . . . . Plaats : . . . . . . . . . .

Land : . . . . .

Vestigingsdatum : . . . . .

LEDEN DIE DEEL UITMAKEN VAN HET GEZIN (de kandidaat en de echtgeno(o)t(e)/samenwonende niet meer vermelden)

1

Naam en voornaam

Geboorte- datum

Geslacht

Verwantschap

Nationaalnr.

Gemeente van de woonplaats

Gehandicapt


M V

Kind ten laste Verblijvend kind Verwant in opklimmende lijn Andere

ja - nee

Beroep (3)

Vestigingsdatum


2

Naam en voornaam

Geboorte- datum

Geslacht

Verwantschap

Nationaalnr.

Gemeente van de woonplaats

Gehandicapt


M V

Kind ten laste Verblijvend kind Verwant in opklimmende lijn Andere

ja - nee

Beroep (3)

Vestigingsdatum


3

Naam en voornaam

Geboorte- datum

Geslacht

Verwantschap

Nationaalnr.

Gemeente van de woonplaats

Gehandicapt


M V

Kind ten laste Verblijvend kind Verwant in opklimmende lijn Andere

ja - nee

Beroep (3)

Vestigingsdatum


4

Naam en voornaam

Geboorte- datum

Geslacht

Verwantschap

Nationaalnr.

Gemeente van de woonplaats

Gehandicapt


M V

Kind ten laste Verblijvend kind Verwant in opklimmende lijn Andere

ja - nee

Beroep (3)

Vestigingsdatum


5

Naam en voornaam

Geboorte- datum

Geslacht

Verwantschap

Nationaalnr.

Gemeente van de woonplaats

Gehandicapt


M V

Kind ten laste Verblijvend kind Verwant in opklimmende lijn Andere

ja - nee

Beroep (3)

Vestigingsdatum


6

Naam en voornaam

Geboorte- datum

Geslacht

Verwantschap

Nationaalnr.

Gemeente van de woonplaats

Gehandicapt


M V

Kind ten laste Verblijvend kind Verwant in opklimmende lijn Andere

ja - nee

Beroep (3)

Vestigingsdatum


Voor de zwangere vrouwen :

Voorziene datum voor de bevalling (maand/jaar) . . . . . . . . . . / . . . . . . . . . .

A.2. REDENEN VAN DE AANVRAAG 1. mutatie ingediend voor onderbewoning van de woning;2. mutatie ingediend om een geproportioneerde woning te verkrijgen, met uitzondering van de punten 1, 3 en 5;3. mutatie ingediend om een ongeproportioneerde woning te verlaten die toegewezen is op grond van een afwijking toegekend overeenkomstig artikel 1, 15°, derde lid a) en b), en bewoond sinds minstens drie jaar;4. mutatie ingediend om persoonlijke redenen of wegens de inkomsten van het gezin.5. mutatie ingediend om een woning met twee kamers te verkrijgen overeenkomstig artikel 1, 15°, eerste lid, c). Luik B (in te vullen door de maatschappij die de mutatieaanvraag in ontvangst neemt)

B.1. DATA (4)

van indiening

van aanvaarding

van schrapping

van weigering

van bevestiging

van toekenning

.../.../....

.../.../....

.../.../....

.../.../....

../../....

.../.../....

B.2. DE REGLEMENTAIR GEPROPORTIONEERDE WONING TELT (5)

1 kamer

2 kamers

3 kamers

4 kamers

5 kamers

MOET DE WONING AANGEPAST ZIJN (6)

JA

NEE

B.3. HUIDIGE TOEGEWEZEN WONING

1 kamer

2 kamers

3 kamers

4 kamers

5 kamers


Afwijkings- regeling :


Afwijkings- regeling :


Afwijkings- regeling :


Afwijkings- regeling :


Afwijkings- regeling :

AANGEPASTE WONING

JA

NEE

B.3. BEROEPSMIDDELEN (7)

De kandidaat-huurder die zich benadeeld acht door een beslissing van de maatschappij kan bij aangetekend schrijven een bezwaarschrift naar haar zetel sturen binnen dertig dagen na de kennisgeving van de beslissing.

Bij gebrek aan antwoord binnen dertig dagen na de indiening van het bezwaarschrift of in geval van verworpen bezwaarschrift, kan de kandidaat-huurder een aangetekend beroep indienen bij de kamer van beroep waarvan de zetel gevestigd is bij de « Société wallonne du Logement », rue de l'Ecluse 21, 6000 Charleroi.

De kandidaat-huurder kan ook een individueel bezwaarschrift aan de « Médiateur de la Région wallonne » (Bemiddelaar van het Waalse Gewest) richten op volgend adres : rue Lucien Namêche, 54, te 5000 Namur.

Opgemaakt te . . . . ., op . . . . .

Handtekening(en) van de kandidaat (kandidaten), voorafgegaan door de melding « gelezen en goedgekeurd » : Zoals bepaald bij de wet op bescherming van de privésfeer worden de persoonsgegevens die megedeeld worden in het kader van deze aanvraag en van de overeenkomst verwerkt om de bestanden van de kandidaten bij te werken. De kandidaat stemt ermee in dat deze gegevens worden meegedeeld aan de andere beheersmaatschappijen van de gemeenten waarvoor hij gekozen heeft.

De verantwoordelijke voor de verwerking is de SC. . . . . ., waarvan de zetel gevestigd is te . . . . .

U heeft het recht om de meegedeelde gegevens te raadplegen en aan te passen, zoals bepaald bij de wet van 8 december 1992 op de bescherming van de privésfeer. U dient ons elk gegeven mee te delen dat uw dossier van mutatieaanvraag zou kunnen wijzigen. (4) gebruik : C voor de ongehuwde persoon; M voor de gehuwde of samenwonende persoon;

D voor de uit de echt gescheiden persoon;

S voor de gescheiden persoon.

V voor de weduwnaar/weduwe (5) gebruik : B voor de Belgische staatsburgers; U voor de staatsburgers van de Europese Unie die niet Belgisch zijn;

A voor de overige staatsburgers. (6) gebruik : S voor een loontrekker; I voor een zelfstandige;

C voor een persoon die werkloosheidsuitkeringen ontvangt;

P voor een gepensioneerde persoon;

MU voor een persoon die inkomens van haar ziekenkas of daarmee gelijkgestelde inkomens ontvangt;

MI voor een persoon die een leefloon ontvangt. (7) Besluit van de Waalse Regering van 06 september 2007 tot organisatie van de verhuur van woningen beheerd door de « Société wallonne du Logement » of de openbare huisvestingsmaatschappijen, artikel 17bis (8) Besluit van de Waalse Regering van 06 september 2007 tot organisatie van de verhuur van woningen beheerd door de « Société wallonne du Logement » of de openbare huisvestingsmaatschappijen, artikel 1, 15°.(9) Waalse Huisvestingscode, artikel 1, 25 : woning waarin werken zijn uitgevoerd met het oog op een geschikt gebruik door een gezin waarvan één van de leden gehandicapt is.(10) Besluit van de Waalse Regering van 6 september 2007 tot organisatie van de verhuur van woningen beheerd door de « Société wallonne du Logement » of de openbare huisvestingsmaatschappijen, artikelen 7 tot 11. Gezien om te worden gevoegd bij het besluit van de Waalse Regering van 19 juli 2012 tot wijziging van het besluit van de Waalse Regering van 6 september 2007 tot organisatie van de verhuur van woningen beheerd door de « Société wallonne du Logement » of de openbare huisvestingsmaatschappijen en tot invoering van de mutatieregels voor huurovereenkomsten met een onbepaalde duur.

Namen, 19 juli 2012.

De Minister-President, R. DEMOTTE De Minister van Duurzame Ontwikkeling en Ambtenarenzaken, J.-M. NOLLET

Bijlage 3 Bijlage 8. - Sociale woning voor studenten TYPE-HUUROVEREENKOMST 1. De maatschappij .. . . . waarvan de maatschappelijke zetelj gevestigd is op volgend adres : . . . . . openbare huisvestingsmaatschappij erkend door de « Société wallonne du Logement » en vertegenwoordigd door hierna « DE MAATSCHAPPIJ » genoemd en 2. Mijnheer .. . . . en Mevrouw . . . . . woonachtig te : verbinden zich hoofdelijk en ondeelbaar, hierna « DE HUURDER » genoemd, ZIJN OVEREENGEKOMEN WAT VOLGT :

Artikel 1.Sociale aard van de woning.

De maatschappij geeft een sociale woning in huur dankzij de financiële tegemoetkoming van het Waalse Gewest.

Deze woning wordt toegewezen met inachtneming van o.a., de sociale, familiale en financiële toestand van de huurder.

De duur van de huurovereenkomst, de berekening van de huurprijs en van de lasten van de huurder, alsook de modaliteiten voor het stellen van de huurwaarborg vallen onder specifieke regels die door de Waalse Regering vastgelegd worden. Deze regels kunnen tijdens de looptijd van de huurovereenkomst desgevallend gewijzigd worden.

Deze huurovereenkomst is conform het model gevoegd bij het besluit van de Waalse Regering van 6 september 2007 betreffende de verhuur van sociale woningen beheerd door de « Société wallonne du Logement » of de openbare huisvestingsmaatschappijen, dat de maatschappij in acht moet nemen.

Artikel 2.Beschrijving van de woning.

De maatschappij verhuurt de huurder een wooneenheid gelegen straat . . . . ., nr. ............ bus ............ te (postcode en gemeente) . . . . .

De collectieve woning bestaat uit . . . . . ;

Er wordt een plaatsbeschrijving van de woning opgemaakt vooraleer ze ter beschikking van de huurder gesteld wordt : * in der minne, door de maatschappij en de huurder; * door een in onderlinge overeenstemming aangewezen deskundige, waarbij de maatschappij en de huurder elk de helft van de kosten dragen.

De plaatsbeschrijving wordt bij deze huurovereenkomst gevoegd.

Artikel 3.Bestemming van de woning.

De huurder gebruikt de woning als privéwoning. Elke andere bestemming is verboden.

Artikel 4.Gebruik van de woning.

De huurder moet de woning persoonlijk gebruiken, maar hij moet er niet woonachtig zijn.

Hij mag er het genot van in eender welke hoedanigheid niet overdragen, zelfs niet bij overlijden.

Elke overdracht of onderverhuring, zelfs gedeeltelijk, is verboden.

Artikel 5.Eigendom van een andere woning.

Als de huurder het volle genot van een woning in eigendom, vruchtgebruik of erfpacht krijgt, geeft hij de maatschappij binnen de maand kennis daarvan.

Artikel 6.Duur van de huurovereenkomst.

De huurovereenkomst treedt in werking op . . . . .

De woning wordt ter beschikking van de huurder gesteld onder de volgende voorwaarden : * de ondertekening van de plaatsbeschrijving van de woning (zie artikel 2); * de samenstelling van de huurwaarborg (zie artikel 10); * de betaling van de eerste huurmaand (zie artikel 9).

Deze overeenkomst wordt gesloten voor een hernieuwbare duur van één jaar met een maximum van zes jaar.

Artikel 7.Huurprijs.

De maandelijkse huurprijs bij de inwerkingtreding van deze huurovereenkomst bedraagt 250 euro.

Deze huurprijs wordt geïndexeerd overeenkomstig de reglementering die van toepassing is op de indexering van de bedragen bedoeld in artikel 1 van het Waalse Wetboek van Huisvesting en Duurzaam Wonen.

Artikel 8.Huurlasten.

Bovenop de huurprijs betaalt de huurder huurlasten (onkosten en verbruiken).

De huurlasten worden betaald per maandelijkse voorschotten die aan het bedrag van de huurprijs toegevoegd worden.

Een jaarlijkse lastenaftrek wordt jaarlijks door de maatschappij uitgevoerd.

Op de datum van inwerkingtreding van deze overeenkomst wordt het maandelijkse voorschot vastgelegd op .................... euro.

De maandelijkse voorschotten worden jaarlijks herzien en minstens vijftien dagen vóór de inwerkingtreding ervan aan de huurder meegedeeld.

Artikel 9.Betaling van de huurprijs en de lasten. § 1. Wanneer dient men te betalen ? De eerste huurprijs en het eerste voorschot voor lasten worden vóór de terbeschikkingstelling van de woning betaald. De volgende huurprijzen, verhoogd met het voorschot voor lasten, worden uiterlijk de tiende van de lopende maand betaald.

De huurprijs voor een begonnen maand wordt integraal betaald. § 2. Hoe dient men te betalen ? De huurprijs wordt betaald op de financiële rekening nr. . . . . ., waarbij de overmakings of overschrijvingskosten door de huurder gedragen worden.

De huurprijs kan ook betaald worden op de zetel (kantoren) van de maatschappij of op elke andere plaats die zij bepaalt. § 3. Niet-betaling van de huurprijs of van de lasten.

Als de huurprijs of de lasten 20 dagen na de voorgeschreven datum niet of slechts gedeeltelijk zijn betaald, produceren de verschuldigde sommen zonder ingebrekestelling interesten tegen de wettelijke voet, onverminderd het recht om een gerechtelijke procedure op te starten met het oog op de opzegging van de huurovereenkomst.

Deze verwijlinteresten worden berekend vanaf de eerste dag van de volgende maand tot de laatste dag van de maand in de loop waarvan de betaling wordt uitgevoerd.

De huurder draagt ook de herinneringskosten (postzegels en secretariaatkosten). § 4. Terugbetalingen.

De sommen die de huurder onrechtmatig betaald zou hebben, worden hem terugbetaald. Als de onrechtmatige betaling aan de maatschappij toe te schrijven is, produceren deze sommen interesten die overeenkomstig § 3 berekend worden.

Artikel 10.Huurwaarborg.

De huurwaarborg bedraagt .................... euro.

De huurder : * stort het totaalbedrag van de waarborg vooraleer de woning hem ter beschikking gesteld wordt; * verricht op dat ogenblik een eerste storting van 50 percent van dat bedrag, waarbij het saldo in.................... .maandelijkse afbetalingen van .................... euro gestort wordt; * legt een verbintenis van het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn over waarbij een gelijkwaardige waarborg aan de maatschappij gegeven wordt.

De maatschappij stort de door de huurder overgemaakte sommen op een individuele interestdragende rekening die op haar naam bij de « Société wallonne du Logement » is geopend.

Artikel 11.Gebruik, onderhoud en herstellingen. § 1. Beginselen.

De huurder verbindt zich ertoe de verhuurde woning « als een goed huisvader » te bewonen en te gebruiken, overeenkomstig artikel 1728 van het Burgerlijk Wetboek.

De huurder voldoet aan de bepalingen van het huishoudelijk reglement, waarvan één exemplaar, ondertekend door de partijen, bij de huurovereenkomst gevoegd wordt.

Elke bepaling van het huishoudelijk reglement in strijd met de bepalingen van deze huurovereenkomst is waardeloos. § 2. Onderhoud en huurherstellingen.

De huurherstellingen en het lopende onderhoud zijn voor rekening van de huurder.

De door de huurder binnenshuis gewenste verf- en behangwerken zijn ook voor zijn rekening.

De gasapparatuur voor de productie van sanitair warmwater en de desbetreffende leidingen worden door de maatschappij onderhouden voorzover ze bij de inwerkingtreding van de huurovereenkomst in de woning aanwezig is of in de loop van de huurovereenkomst door de maatschappij geïnstalleerd wordt.

De herstellingen wegens normale slijtage, verouderde staat, overmacht en een fout in het gebouw zijn voor rekening van de verhuurder.

De huurder verbindt zich ertoe, voor zijn eigen veiligheid en die van de eventuele andere bewoners, de branddetectoren in perfecte staat van werking te houden. § 3. Technische voorschriften.

Voor het gebruik en het onderhoud van de technische installaties zoals : branddetectoren, elektrische installaties, verwarmingsinstallaties, installaties voor warmwaterproductie, verluchtingsinstallaties en liften, verbindt de huurder zich ertoe de voorschriften van de fabrikanten en installateurs, alsook de richtlijnen van de maatschappij na te leven. § 4. De huurder verzuimt de onderhoudswerken uit te voeren.

Als de huurder de onderhouds- en herstelwerken die voor zijn rekening zijn niet bijtijds uitvoert of laat uitvoeren, heeft de maatschappij het recht om ze zelf te laten uitvoeren voor rekening van de huurder.

Ze stuurt vooraf een aangetekende ingebrekestelling waarbij ze een minimumtermijn van vijftien dagen toestaat om orde op zaken te stellen, behalve in bijzonder dringende gevallen.

De huurder moet de aldus uitgegeven sommen binnen de maand van de factuurdatum aan de maatschappij terugbetalen. § 5. Verplichting tot kennisgeving van schadegevallen aan de maatschappij - Herstel.

Voor elke schade moet de huurder de maatschappij wijzen op de nodige herstellingen die voor haar rekening zijn.

Als de huurder de maatschappij niet verwittigt, wordt hij persoonlijk verantwoordelijk gesteld voor elke verslechtering van de staat van de verhuurde goederen.

Bij inbraakpogingen of vandalistische daden draagt de eigenaar de kosten van het herstel van de aan het gebouw toegebrachte schade als geen fout aan de huurder toe te schrijven is.

De huurder geeft de diefstal en de schade onverwijld bij de politie aan. Hij gebruikt het aldus opgemaakte proces-verbaal als bewijsmiddel en maakt het aan zijn verzekeraar en aan de eigenaar over. § 6. Vrije toegang tot de woning.

De huurder verbindt zich ertoe vrije toegang te verlenen aan de afgevaardigden van de diensten van de maatschappijen die instaan voor het onderhoud, de opmeting en het wegnemen van de meters en andere toestellen, alsook voor elk onderhoud tijdens de hele duur van de huurovereenkomst.

Het verzoek om toegang tot de woning wordt minstens acht dagen vóór de datum van het bezoek van de afgevaardigde door de maatschappij aan de huurder gericht.

Artikel 12.Werken uitgevoerd door de maatschappij.

De huurder moet de uitvoering van alle werken die in de loop van de huurovereenkomst voor rekening van de maatschappij worden uitgevoerd zonder vergoeding dulden, ook al overschrijdt de uitvoeringstermijn veertig dagen.

De termijnen voor de uitvoering van de werken worden minstens dertig dagen vóór de uitvoering aan de huurder meegedeeld, behalve overmacht.

Als de werken van dien aard zijn dat ze de woning onbewoonbaar kunnen maken, stelt de maatschappij voor dat de huurder elders wordt gehuisvest tot ze uitgevoerd zijn.

Artikel 13.Ombouwwerken uitgevoerd door de huurder. § 1. Beginselen.

Elke ombouw van de woning mag slechts met de geschreven instemming van de maatschappij uitgevoerd worden.

Elk ombouw, zelfs toegelaten, wordt uitgevoerd volgens de regels van de kunst, met inachtneming van de wetten en regelgevingen (bv. inzake stedenbouw of veiligheid) en onder de volle verantwoordelijkheid van de huurder. § 2. Herstel van de woning.

Als de maatschappij met de ombouw instemt, kan de huurder aan het einde van de huurovereenkomst hetzij de woning in haar oorspronkelijke staat herstellen, hetzij de woning omgebouwd aan de maatschappij overlaten, zonder recht te hebben op een vergoeding.

Als de ombouw zonder de voorafgaande geschreven toestemming van de maatschappij is uitgevoerd, kan de maatschappij altijd eisen dat de huurder, zonder recht te hebben op een vergoeding, de woning in haar oorspronkelijke staat herstelt.

Artikel 14.Daken en gevels van de woning.

De huurder mag het dak van het gebouw, de gevel of elk ander buitengedeelte van het verhuurde goed niet gebruiken om er wat ook maar te installeren of aan te brengen, behoudens voorafgaande schriftelijke toestemming van de maatschappij.

Artikel 15.Beroepen en inbreuken.

De huurder geeft de maatschappij onverwijld kennis van elk beroep ingediend door de buren of de administratieve overheden, alsook van elke inbreuk die de woning betreft.

Bij gebreke daarvan behoudt de maatschappij zich het recht voor om een vergoeding voor de geleden schade te vragen.

Artikel 16.Brandverzekering. § 1. De huurder verbindt zich tot het sluiten van een brandverzekering van het type « integrale brand » waardoor zowel zijn meubels als zijn huuraansprakelijkheid voor de hele bewoningsduur gedekt worden.

De volgende risico's moeten gedekt worden : * Brand en bijkomende risico's. * Storm en hagel. * Waterschade. * Gebroken ruiten. * Burgerlijke aansprakelijkheid gebouw.

De huurder moet een verzekering aangaan die volstaat om een volledige vergoeding te waarborgen in geval van schade (totale kostprijs van de heropbouw van het pand). § 2. Als de maatschappij hem schriftelijk meedeelt dat ze voor de woning een polis « integrale brand » heeft gesloten met afstand van beroep jegens de huurder, moet de verzekeringspolis « integrale brand » van de huurder slechts de risico's dekken die niet door de maatschappij gedragen worden, o.a. de meubels en het beroep ingediend door de buren. § 3. De maatschappij kan de huurder elk ogenblik verzoeken : 1. om haar een afschrift van zijn verzekeringspolis over te maken;2. om haar het bewijs van de betaling van de verzekeringspremie over te leggen.

Artikel 17.Opzegging door de huurder.

De huurder kan altijd een einde maken aan deze huurovereenkomst, mits per post aangetekende opzegging van drie maanden die ingaat op de eerste dag van de maand die volgt op de maand in de loop waarvan de opzegging gegeven wordt.

Deze termijn kan in onderlinge overeenstemming gewijzigd worden na kennisgeving van de opzegging.

Art. 17bis.Overlijden van de huurder De huurovereenkomst houdt van ambtswege op bij het overlijden van de huurder -

Artikel 18.Opzegging door de maatschappij. § 1. De maatschappij kan deze huurovereenkomst altijd ontbinden, mits aangetekende opzegging van drie maanden die ingaat op de eerste dag van de maand die volgt op de maand in de loop waarvan de opzegging gegeven wordt : - als de huurder een woning in volle eigendom of in vruchtgebruik heeft, behalve een onverbeterbare, onbewoonbare of onaangepaste woning. - als de huurder de bepalingen van deze huurovereenkomst of van het huishoudelijk reglement niet naleeft. - als de huurder onjuiste of onvolledige aangiften indient m.b.t. de samenstelling van het gezin of zijn inkomsten. - Als de huurder de hoedanigheid van studen niet meer heeft.

De maatschappij moet de huurder horen indien hij het wenst.

De gegeven opzegging is met redenen omkleed. § 2. De maatschappij kan deze huurovereenkomst na één jaar ontbinden, mits per post aangetekende opzegging van drie maanden die ingaat op de eerste dag van de maand die volgt op de maand in de loop waarvan de opzegging gegeven wordt. § 3. De huurder kan de woning vroeger verlaten, mits per post aangetekende kennisgeving aan de maatschappij van een tegenopzegging van één maand die ingaat op de eerste dag van de maand die volgt op de maand in de loop waarvan ze is verzonden.

Artikel 19.Aanplakkingen en bezichtigingen.

Tijdens de hele duur van de vooropzegging heeft de maatschappij het recht om affiches op de gevel aan te plakken en om de woning en de bijgebouwen twee keer per week gedurende twee uur te laten bezichtigen.

De huurder en de maatschappij bepalen een datum voor één van de twee bezichtigingen.

Artikel 20.Plaatsbeschrijving bij het verlaten van de woning. § 1. Voordat de huurder de woning aan de maatschappij afstaat, wordt een plaatsbeschrijving opgemaakt, hetzij in der minne, door de maatschappij en de huurder (of diens vertegenwoordiger, voorzien van een volgens de regels opgemaakte volmacht), hetzij door een in onderlinge overeenstemming aangewezen deskundige, waarbij de maatschappij en de huurder elk de helft van de kosten dragen. § 2. Als de huurder de sleutels van de gehuurde woning al aan de maatschappij teruggegeven heeft en als hij afwezig is op de datum voorzien voor de plaatsbeschrijving, geeft de maatschappij hem bij aangetekend schrijven aan het laatste adres dat hij meegedeeld heeft, kennis van een tweede datum voor de plaatsbeschrijving.

Bij een nieuwe afwezigheid van de huurder kan rechtsgeldig overgegaan worden tot de plaatsbeschrijving bij het verlaten van de woning. De plaatsbeschrijving heeft dezelfde waarde als een contradictoire plaatsbeschrijving indien ze door de maatschappij in aanwezigheid van een afgevaardigde van de « Société wallonne du Logement » opgemaakt wordt.

Artikel 22.Huurwaarborg aan het einde van de huurovereenkomst. § 1. Als de huurder zijn verplichtingen verzuimt na te komen (betaling van huurgeld, van de lasten, onderhoud van het gehuurde goed,...) kan de maatschappij, zowel voor de hoofdsom als voor de interesten, over de waarborgrekening beschikken, mits overlegging aan de « Société wallonne du Logement » van : - hetzij een schriftelijk akkoord, dat ten vroegste aan het einde van de huurovereenkomst opgesteld wordt; - hetzij een afschrift van een uitvoerbare rechterlijke beslissing. § 2. De waarborg (hoofdsom en interest) wordt weer ter beschikking van de huurder gesteld als hij voldaan heeft aan alle verplichtingen die uit deze huurovereenkomst voortvloeien.

Artikel 23.Controle.

De afgevaardigden van de maatschappij en van de « Société wallonne du Logement » hebben het recht om de woning en de aanhorigheden ervan te bezichtigen ten einde toe te zien op de goede nakoming van de verplichtingen die uit deze huurovereenkomst voortvloeien, op de nakoming van de verplichtingen waarin de geldende regelgeving voorziet en op de uitvoering van de toegelaten werken en de staat van de verhuurde goederen.

De huurder wordt minstens 48 uur vóór de bezichtiging verwittigd.

Artikel 24.Geschillen tussen buren.

De « Société wallonne du Logement » en de maatschappij zijn niet bevoegd om geschillen tussen buren te beslechten.

Artikel 25.Fiscale bepalingen. § 1. Onroerende voorheffing.

De onroerende voorheffing is voor rekening van de maatschappij.

Als de huurder in aanmerking komt voor een vermindering van de onroerende voorheffing, vult hij een aanvraagformulier in dat hij aan de maatschappij overmaakt.

De maatschappij stuurt de aanvraag vervolgens naar het Ministerie van Financiën.

De door het Ministerie van Financiën teruggegeven som wordt door de maatschappij aan de huurder terugbetaald of van de eventueel verschuldigde sommen afgetrokken. § 2. Registratie van de huurovereenkomst.

De registratieformaliteiten zijn voor rekening van de maatschappij.

Artikel 26.Betwistingen.

Elke betwisting betreffende deze huurovereenkomst valt onder de bevoegdheid van de rechtbanken van de vestigingsplaats van de woning.

Gedaan op . . . . ., te . . . . .

In drie originele exemplaren, waarbij elke partij bevestigt haar exemplaar te hebben ontvangen.

Gezien om te worden gevoegd bij het besluit van de Waalse Regering van 6 september 2007 tot organisatie van de verhuur van woningen beheerd door de « Société wallonne du Logement » of de openbare huisvestingsmaatschappijen.

Namen, 6 september 2007.

Gezien om te worden gevoegd bij het besluit van de Waalse Regering van 19 juli 2012 tot wijziging van het besluit van de Waalse Regering van 6 september 2012 tot organisatie van de verhuur van woningen beheerd door de « Société wallonne du Logement » of de openbare huisvestingsmaatschappijen en tot invoering van de mutatieregels voor huurovereenkomsten met een onbepaalde duur.

Namen, 19 juli 2012.

De Minister-President, R. DEMOTTE De Minister van Duurzame Ontwikkeling en Ambtenarenzaken, J.-M. NOLLET

^