Etaamb.openjustice.be
Besluit Van De Waalse Regering van 21 september 2006
gepubliceerd op 10 oktober 2006

Besluit van de Waalse Regering tot vaststelling van de in artikel 148bis van de Waalse Huisvestingscode bedoelde ethische en deontologische code in de openbare huisvestingsmaatschappijen

bron
ministerie van het waalse gewest
numac
2006203265
pub.
10/10/2006
prom.
21/09/2006
ELI
eli/besluit/2006/09/21/2006203265/staatsblad
staatsblad
https://www.ejustice.just.fgov.be/cgi/article_body(...)
Document Qrcode

21 SEPTEMBER 2006. - Besluit van de Waalse Regering tot vaststelling van de in artikel 148bis van de Waalse Huisvestingscode bedoelde ethische en deontologische code in de openbare huisvestingsmaatschappijen


De Waalse Regering, Gelet op de Waalse Huisvestingscode, ingesteld bij het decreet van 29 oktober 1998, inzonderheid op artikel 148bis;

Gelet op artikel 36 van het decreet van 30 maart 2006 tot wijziging van de Waalse Huisvestingscode;

Gelet op het advies van de "Société wallonne du Logement" (Waalse Huisvestingsmaatschappij), gegeven op 26 juni 2006;

Gelet op het advies van de Raad van State, gegeven op 21 augustus 2006;

Op de voordracht van de Minister van Huisvesting, Vervoer en Ruimtelijke Ontwikkeling, Besluit : Enig artikel. De ethische en deontologische code bedoeld in artikel 148bis van de Waalse Huisvestingscode wordt vastgesteld zoals bij dit besluit gevoegd.

Namen, 21 september 2006.

De Minister-President, E. DI RUPO De Minister van Huisvesting, Vervoer en Ruimtelijke Ontwikkeling, A. ANTOINE

Bijlage ETHISCHE EN DEONTOLOGISCHE CODE TITEL I. - Voorwerp en toepassingsgebied

Artikel 1.Deze Code heeft als doel de ethische en deontologische beginselen die de ondertekenaar moet volgen, te bepalen.

Art. 2.In de zin van deze Code wordt verstaan, volgens het geval, onder ondertekenaar, elke bestuurder, de commissaris en de directeur-zaakvoerder van een openbare huisvestingsmaatschappij.

TITEL II. - Algemeen kader voor de ethische en deontologische regels

Art. 3.De ondertekenaar van deze Code moet een gedrag hebben dat verenigbaar is met de uitoefening van zijn ambt zodat de geloofwaardigheid van de maatschappij wordt beschermd en haar maatschappelijk doel niet in gevaar wordt gebracht.

Art. 4.De ethische en deontologische regels die moeten worden toegepast in een openbare huisvestingsmaatschappij, worden gegrond op de volgende beginselen : - een verbintenis- en loyaliteitsplicht; - een verplichting tot beschikbaarheid en tot bekwaamheid; - een verplichting tot geheimhouding en terughoudendheid; - de voorkoming van belangenconflicten; - een verplichting tot eerlijkheid.

TITEL III. - Ethische beginselen en algemene deontologische regels HOOFDSTUK I. - Verbintenis- en loyaliteitsplicht

Art. 5.In het kader van zijn mandaat draagt de ondertekenaar bij tot de uitvoering van de opdrachten van de maatschappij en tot het zorgvuldig beheer van haar goederen met inachtneming met name van de bepalingen van de Waalse Huisvestingscode, van het doelstellingencontract en van het Wetboek van vennootschappen.

Hij vervult zijn opdracht met eerlijkheid, voorzichtigheid, snelheid, doeltreffendheid, nauwgezetheid en rechtvaardigheid.

Hij zorgt ervoor dat de beslissingen in het maatschappelijk belang en los van elke partijpolitieke overweging worden genomen met inachtneming van de wettelijke en reglementaire bepalingen die op de maatschappij van toepassing zijn en met inachtneming van het doelstellingencontract gesloten tussen de maatschappij en de "Société wallonne du Logement".

Art. 6.De ondertekenaar moet zijn persoonlijke zaken zodanig organiseren dat ze niet nadelig kunnen zijn voor de uitoefening van zijn functies.

Hij moet schriftelijk en onverwijld de voorzitter van de raad van bestuur mededelen dat hij in voorkomend geval de aan zijn aanwijzing voorafgaande voorwaarden niet meer vervult of dat hij zich bevindt in één van de onverenigbaarheidsgevallen bedoeld in de Waalse Huisvestingscode of in een andere wetgeving.

In het geval van een nieuwe aanwijzing herinnert de voorzitter van de raad van bestuur aan de onverenigbaarheden en belangenconflicten die de uitoefening van de functie van bestuurder verhinderen.

Hij moet in de uitoefening van zijn functies en in alle omstandigheden zijn vrijheid van analyse, beslissing en handelen handhaven en elke vorm van druk verwerpen. Hij moet zorgen voor de naleving van de belangen van de maatschappij en van de gebruikers van de sector.

Art. 7.Volgens het mandaat of de functie die hij vervult, zorgt de ondertekenaar ervoor dat hij beschikt over alle nodige inlichtingen en dat hij ze te zijner tijd opneemt om volstrekt terecht te kunnen meewerken aan het uitwerken en het nemen van beslissingen van de raad van bestuur en van elk ander beheersorgaan.

De voorzitter van de raad van bestuur zorgt ervoor dat elke ondertekenaar te zijner tijd beschikt over alle nodige inlichtingen.

Een gelijke informatie wordt medegedeeld aan elke ondertekenaar.

Art. 8.De voorzitter brengt een sfeer van onderling vertrouwen tot stand binnen de raad van bestuur door tijd te geven voor het debat en door bij te dragen tot open discussies, het uiten van de verschillende opinies op een constructieve manier en tot de instemming met de genomen beslissingen.

Art. 9.Als hij acht dat de geplande beslissing van het beheersorgaan tegen het belang van de maatschappij ingaat, verbindt de ondertekenaar zich ertoe, volgens het mandaat of de functie die hij vervult, zijn commentaren of zijn verzet in zijn midden uit te drukken en alle middelen uit te putten om hem te overtuigen van de relevantie van zijn stelling of, in voorkomend geval, het uitstel van de beslissing te vragen om het advies van een deskundige te kunnen vragen of om de gevolgen ervan op grondigere wijze te onderzoeken.

Hij laat zijn verzet duidelijk in de notulen vermelden.

Behalve wat betreft de directeur-zaakvoerder bedoeld in artikel 2 van deze Code betekent de ondertekenaar de "Société wallonne du Logement" onmiddellijk en schriftelijk elke handeling verricht door de raad van bestuur of een ander beheersorgaan, die volgens hem niet overeenstemt met de vigerende wettelijke en reglementaire bepalingen, die nadelig is voor het maatschappelijk belang van de maatschappij of die hem niet conform lijkt.

Art. 10.De bestuurders en de commissaris verbinden zich ertoe na te gaan of de beheersorganen de maatschappij en de activiteit van de directeur-zaakvoerder werkelijk controleren. Ze zullen in het bijzonder erop letten dat niemand binnen de maatschappij een discretionaire macht zonder controle kan uitoefenen.

In dit kader verbinden ze zich ertoe na te gaan of de machten en verantwoordelijkheden van het beheersorgaan en van de verantwoordelijke voor het dagelijkse beheer duidelijk en schriftelijk bepaald en goedgekeurd zijn door de raad van bestuur en, in voorkomend geval, door de algemene vergadering.

Art. 11.Niettegenstaande de persoonlijke verantwoordelijkheid van de ondertekenaar moet de voorzitter van de raad van bestuur zorgen voor de naleving van de ethische en deontologische regels door hem.

Art. 12.De ondertekenaar verbindt zich ertoe de bepalingen vastgesteld overeenkomstig de Waalse Huisvestingscode betreffende de bepaling van de bezoldiging van de bestuurders, van de directeur-zaakvoerder en van de commissaris na te leven.

In dit kader mag hij niet rechtstreeks of onrechtstreeks andere voordelen krijgen dan die bepaald door een wettelijke of reglementaire bepaling.

De aanwezigheid tijdens de hele duur van de vergadering geeft recht op een presentiegeld zelfs in geval van gedeeltelijke afwezigheid, overeenkomstig artikel 25, eerste lid, van deze Code, wegens belangenconflicten. De aanwezigheid op de vergadering wordt in de notulen ervan vermeld.

Elke schuldvordering betreffende kosten die wettelijk of reglementair toelaatbaar zijn en die ten laste zijn van een ondertekenaar voor de uitoefening van zijn functies, zal behoorlijk en volledig schriftelijk gerechtvaardigd worden door de ondertekenaar. HOOFDSTUK II. - Verplichting tot beschikbaarheid en bekwaamheid

Art. 13.De ondertekenaar besteedt de redelijk vereiste tijd en attentie aan de effectieve uitoefening van zijn mandaat.

Hij informeert naar de omvang van zijn mandaat in het bijzonder wat betreft de tijd die hij daaraan moet besteden.

Hij verbindt zich ertoe voldoende beschikbaar te zijn voor de uitoefening van zijn mandaat rekening houdende met het aantal en het belang van zijn andere verbintenissen.

Art. 14.De ondertekenaar verbindt zich ertoe de vergaderingen van de raad van bestuur en van elk ander beheersorgaan van de maatschappij waarvan hij lid is of waarop hij is opgeroepen, regelmatig bij te wonen om de gezamenlijke aard van de genomen beslissingen of de uitoefening van zijn mandaat of zijn functie te waarborgen.

Art. 15.De ondertekenaar verbindt zich ertoe zich ervan te vergewissen dat het beheersorgaan met regelmatige tussenpozen vergadert overeenkomstig de statuten en het huishoudelijk reglement en dat hij voldoende informatie te zijner tijd krijgt om op geldige wijze te beraadslagen. In voorkomend geval vraagt hij de bijeenroeping van het beheersorgaan overeenkomstig de statuten of het huishoudelijk reglement.

Art. 16.De ondertekenaar moet zijn functionele bevoegdheden ontwikkelen om een goed expertiseniveau te handhaven met name door de vormings- en informatiezittingen opgelegd door de Waalse Huisvestingscode te volgen. HOOFDSTUK III. - Verplichting tot geheimhouding en terughoudendheid

Art. 17.De ondertekenaar is gehouden tot geheimhouding over de zaken waarvan hij kennis heeft in of ter gelegenheid van de uitoefening van zijn functies en moet op elk ogenblik het vertrouwelijke karakter van de aldus gekregen informatie naleven.

Deze verplichting heeft niet als gevolg dat een ondertekenaar wordt verhinderd om te raadplegen of om verslag uit te brengen aan zijn opdrachtgever, behalve als de informatie wettelijk vertrouwelijk is.

Art. 18.De ondertekenaar verbindt zich er toe geen ongepast gebruik te maken van inlichtingen die hij bezit wegens zijn functie binnen de maatschappij, ongeacht of hij al dan niet een persoonlijk voordeel daaruit haalt, of ongeacht of de maatschappij al dan niet benadeeld is.

De ondertekenaar verbindt zich ertoe de in of ter gelegenheid van de uitoefening van zijn functies gekregen informatie niet voor eigen profijt of ten gunste van derden te gebruiken.

Art. 19.Hij verbindt zich ertoe de inlichtingen die hij bezit wegens zijn functie binnen de maatschappij, niet publiekelijk, rechtstreeks of onrechtstreeks, en zonder toestemming van het beheersorgaan te verspreiden.

Hij verbindt zich ertoe inlichtingen waarvan hij weet dat ze onjuist of onvolledig zijn, niet rechtstreeks of onrechtstreeks te verspreiden.

Art. 20.De ondertekenaar moet blijk geven van terughoudendheid bij de openbare uiting van zijn politieke opinies. HOOFDSTUK IV. - Belangenconflicten

Art. 21.De ondertekenaar moet voorkomen zich te bevinden in een toestand van conflict tussen zijn persoonlijk, rechtstreeks of onrechtstreeks belang en de verplichtingen van zijn functies, of in een toestand die zijn bekwaamheid om zijn functies met loyaliteit uit te oefenen, in twijfel trekt.

Art. 22.De ondertekenaar moet de voorzitter van de raad van bestuur schriftelijk in kennis stellen van elk rechtstreeks of onrechtstreeks belang dat hij heeft in een instelling, een onderneming of een vereniging, waardoor hij zich kan bevinden in een toestand van belangenconflicten, en de bepalingen van de Waalse Huisvestingscode naleven.

Art. 23.De ondertekenaar zorgt ervoor niet rechtstreeks of onrechtstreeks deel te nemen aan de gunning van opdrachten met de maatschappij.

Art. 24.Onder toestand van belangenconflict wordt verstaan elke toestand waarin een ondertekenaar een rechtstreeks of onrechtstreeks persoonlijk belang heeft dat de overhand heeft of zou kunnen hebben over het belang van de maatschappij. Het belang kan geldelijk of moreel zijn. Het is niet noodzakelijk dat de ondertekenaar werkelijk van zijn ambt genoten heeft om zijn belangen te dienen of dat hij de belangen van de maatschappij heeft overtreden. Het risico dat het gebeurt, is voldoende.

Deze bepalingen zijn ook van toepassing wanneer het betrokken belang in handen is van een bloed- of aanverwant tot en met de vierde graad of een samenwonende van de ondertekenaar.

Art. 25.De ondertekenaar moet zich ervan onthouden te beraadslagen en te stemmen, als hij stemgerechtigd is, over elke vraag gebonden aan dit belang en moet niet proberen de desbetreffende beslissing te beïnvloeden.

Hij moet ook de vergadering verlaten voor de duur van de beraadslagingen en van de stemming over deze vraag.

Elke door een belangenconflict gemotiveerde onthouding wordt vermeld in de notulen van de vergadering.

Art. 26.Elke procedure betreffende een belangenconflict wordt op vertrouwelijke wijze behandeld binnen of buiten het orgaan waarvoor ze plaatsvindt. HOOFDSTUK V. - Verplichting tot eerlijkheid

Art. 27.De ondertekenaar moet de goederen van de maatschappij niet verwisselen met zijn goederen en mag ze niet voor eigen profijt, noch ten gunste van derden gebruiken.

Hij mag geen geschenk, geen blijk van gastvrijheid, of andere voordelen dan de gebruikelijke en met een bescheiden waarde aannemen.

Elk ander geschenk, blijk van gastvrijheid of voordeel moet teruggezonden worden aan de schenker of overgemaakt worden aan de maatschappij.

Hij mag al dan niet rechtstreeks een gunst of een ten onrechte toegekend voordeel verlenen, aanvragen of aannemen voor zichzelf of voor een derde.

Bij het nemen van zijn beslissingen moet hij vermijden zich te laten beïnvloeden door werkaanbiedingen.

Art. 28.De ondertekenaar zal er in het bijzonder voor zorgen binnen het beheersorgaan kennis te geven van elke uitgave die klaarblijkelijk extreem is of die het maatschappelijk doel van de maatschappij niet conform is.

Art. 29.De ondertekenaar die ophoudt met het uitoefenen van zijn functies, moet zich zodanig gedragen dat hij geen ten onrechte toegekende voordelen kan halen uit zijn vroegere functies binnen de maatschappij.

De ondertekenaar die ophoudt met het uitoefenen van zijn functies, mag vertrouwelijke informatie die hij gekregen heeft, niet verspreiden, noch wie dan ook raad gegeven gegrond op de informatie die het publiek niet mag raadplegen en betreffende de maatschappij, een andere instelling of een onderneming waarmee hij rechtstreekse en belangrijke contacten had binnen drie jaar vóór het einde van zijn mandaat.

Binnen drie jaar volgend op het einde van zijn functies mag hij niet handelen namens of voor rekening van de anderen wat betreft een procedure, een verhandeling of een andere verrichting waarbij de maatschappij betrokken is en waarover hij informatie bezit, die het publiek niet mag raadplegen.

Gezien om te worden gevoegd bij het besluit van de Waalse Regering van 21 september 2006 tot bepaling van de in artikel 148bis van de Waalse Huisvestingscode bedoelde ethische en deontologische code binnen de openbare huisvestingsmaatschappijen.

Namen, 21 september 2006.

De Minister-President, E. DI RUPO De Minister van Huisvesting, Vervoer en Ruimtelijke Ontwikkeling, A. ANTOINE

^