Etaamb.openjustice.be
Besluit Van De Waalse Regering van 27 mei 2004
gepubliceerd op 26 augustus 2004

Besluit van de Waalse Regering tot goedkeuring van het huishoudelijk reglement van de Commissie voor de erkenning van geïntegreerde gezondheidsverenigingen

bron
ministerie van het waalse gewest
numac
2004202634
pub.
26/08/2004
prom.
27/05/2004
ELI
eli/besluit/2004/05/27/2004202634/staatsblad
staatsblad
https://www.ejustice.just.fgov.be/cgi/article_body(...)
Document Qrcode

27 MEI 2004. - Besluit van de Waalse Regering tot goedkeuring van het huishoudelijk reglement van de Commissie voor de erkenning van geïntegreerde gezondheidsverenigingen


De Waalse Regering, Gelet op het decreet van 29 maart 1993 betreffende de erkenning en de subsidiëring van geïntegreerde gezondheidsverenigingen;

Gelet op het besluit van de Waalse Regering van 27 mei 1999 betreffende de erkenning en de evaluatie van geïntegreerde gezondheidsverenigingen, alsook de aan die verenigingen toegekende toelagen;

Gelet op het besluit van de Waalse Regering van 27 augustus 2001 tot regeling van haar werking, gewijzigd bij de besluiten van de Waalse Regering van 6 juni 2002 en 26 augustus 2003;

Gelet op het besluit van de Waalse Regering van 29 januari 2004 tot benoeming van de leden van de Commissie voor de erkenning van geïntegreerde gezondheidsverenigingen;

Gelet op het advies van de Commissie voor de erkenning van geïntegreerde gezondheidsverenigingen, gegeven op 21 april 2004;

Op de voordracht van de Minister van Sociale Aangelegenheden en Gezondheid, Na beraadslaging, Besluit :

Artikel 1.Dit decreet regelt krachtens artikel 138 van de Grondwet een aangelegenheid bedoeld in artikel 128, § 1, van de Grondwet.

Art. 2.Het bij dit besluit gevoegde huishoudelijk reglement van de Commissie voor de erkenning van geïntegreerde gezondheidsverenigingen is door de Waalse Regering goedgekeurd.

Art. 3.De Minister van Sociale Aangelegenheden en Gezondheid is belast met de uitvoering van dit besluit.

Namen, 27 mei 2004.

De Minister-President, J.-Cl. VAN CAUWENBERGHE De Minister van Sociale Aangelegenheden en Gezondheid, Th. DETIENNE

Commissie voor de erkenning van geïntegreerde gezondheidsverenigingen Huishoudelijk reglement HOOFDSTUK I. - Algemene bepalingen

Artikel 1.De Commissie voor de erkenning van geïntegreerde gezondheidsverenigingen wordt hierna " de Commissie " genoemd.

Art. 2.De Commissie legt de kalender van de gewone vergaderingen op gezette tijden vast.

Art. 3.Een verzameling van de decretale en reglementaire teksten die op de geïntegreerde gezondheidsverenigingen toepasselijk zijn alsmede de van kracht zijnde omzendbrieven worden door het secretariaat van de Commissie ter inzage gelegd van alle gewone en plaatsvervangende leden. Het secretariaat geeft hen kennis van elke aangebrachte wijziging.

Art. 4.De Commissie geeft het door de Minister gevraagde advies binnen twee maanden, behoudens andersluidende bepaling en behalve als de Minister een andere termijn heeft vastgelegd. HOOFDSTUK II. - Oproepingen

Art. 5.De leden van de Commissie en de personen die de vergaderingen met raadgevende stem bijwonen worden door het secretariaat op verzoek van de voorzitter opgeroepen met inachtneming van de door de Commissie vastgelegde kalender.

Elke andere door de Commissie aangewezen persoon wordt eveneens door het secretariaat opgeroepen.

Art. 6.De oproeping wordt minstens acht dagen vóór de vergadering naar de gewone en plaatsvervangende leden gestuurd.

Ze vermeldt de plaats en het uur, alsook de agenda.

Ze gaat vergezeld van de eventuele voorbereidingsnota's voor elk van de agendapunten.

De notulen van de vorige vergadering worden bij de oproeping gevoegd als ze nog niet verzonden zijn.

De oproepingen worden naar het door de leden meegedeeld adres gestuurd.

In dringende gevallen kan de termijn van acht dagen ingekort worden.

Art. 7.De leden die bijkomende informatie over de agendapunten wensen te verkrijgen of mee te delen, richten zich tot het secretariaat van de Commissie met het oog op de verspreiding ervan. HOOFDSTUK III. - Oprichting van een bureau en werking ervan

Art. 8.§ 1. Binnen de Commissie wordt een bureau opgericht dat belast wordt met de organisatie en de coördinatie van de werkzaamheden.

Het bureau bereidt de vergaderingen van de Commissie voor en zorgt voor de mededeling van de door de Commissie aangenomen voorstellen of adviezen.

Naast de adviesverzoeken van de Minister kan het bureau zelf adviesverzoeken formuleren en aan de Commissie overleggen. § 2. Het bureau is samengesteld uit de voorzitter en de ondervoorzitter, alsook uit drie leden die respectievelijk de paramedische beroepen, de mutualiteiten en de huisartsen vertegenwoordigen.

Om samenhang met de vorige werkzaamheden te waarborgen, neemt de voorzitter van de vorige Commissie aan het bureau deel als vaste uitgenodigde.

Bij verhindering van de voorzitter wordt het voorzitterschap van de zittingen door de ondervoorzitter waargenomen en, bij diens verhindering, door het oudste lid dat aanwezig is. § 3. Het bureau vergadert vóór de plenaire vergadering, behalve als het onmogelijk is.

Het bepaalt de wijzigingen in de agenda die eventueel aan de Commissie voorgelegd worden. § 4. Het bureau heeft geen beslissende rol en werkt bij wijze van consensus.

In geval van onenigheid tussen de leden van het bureau treedt de voorzitter als scheidsrechter op.

Art. 9.De twee vertegenwoordigers van de administratie worden uitgenodigd op de vergaderingen van het bureau.

Een vertegenwoordiger aangewezen door de Minister die voor van de geïntegreerde gezondheidsverenigingen bevoegd is, heeft eveneens zitting in het bureau met raadgevende stem.

Art. 10.Het bureau kan alle leden van de Commissie of een deel ervan voor zijn werkzaamheden oproepen. HOOFDSTUK IV. - Werking van de Commissie

Art. 11.Alleen de bij de oproeping gevoegde agendapunten kunnen op geldige wijze aan de stemming onderworpen worden.

Op voorstel van het bureau of in geval van behoorlijk gemotiveerde hoogdringendheid mag een punt tijdens de zitting op de agenda geplaatst worden als de aanwezige leden bereid zijn het te onderzoeken.

Art. 12.§ 1. De Commissie kan pas op geldelijke wijze advies of verslag uitbrengen als minstens de helft van de leden aanwezig is.

De beslissingen worden bij gewone meerderheid genomen. Bij staking van stemmen is de stem van de voorzitter doorslaggevend. § 2. Als het aanwezigheidsquorum niet gehaald wordt, worden de leden opnieuw opgeroepen, uiterlijk binnen de volgende vijftien dagen. Het punt dat opnieuw op de agenda geplaatst wordt vereist de gewone meerderheid van de aanwezige leden.

Het lid dat de Commissie drie keer achtereenvolgens niet bijwoont zonder zijn plaatsvervanger te verwittigen, wordt aangemand door de voorzitter, die op grond van de door het lid verstrekte uitleg diens ontslag aan de Minister kan voorstellen. § 3. De uitslag van de stemming wordt bij het advies gevoegd; de minderheid kan het advies van de meerderheid op haar verzoek vergezeld laten gaan van een nota waarin haar standpunt vermeld wordt.

Art. 13.Een lid van de Commissie dat een rechtstreeks belang heeft bij een aan de Commissie overgelegd adviesverzoek - omdat het lid is van de inrichtende macht of van het personeel van de verzoekende geïntegreerde gezondheidsvereniging - mag niet deelnemen aan de overlegging van het verzoek, noch aan het debat of aan de stemming over het advies betreffende dat verzoek.

Bij betwisting van het bestaan van een rechtstreeks belang uit hoofde van één of meer leden beraadslaagt de Commissie in de aanwezigheid van dat lid (die leden).

Bij staking van stemmen beslist de voorzitter.

Art. 14.Als de Commissie het nodig acht, kan ze de geïntegreerde gezondheidsvereniging waarvan het dossier op de agenda staat verzoeken om bijkomende of aanvullende gegevens.

Als het gaat om een geïntegreerde gezondheidsvereniging waarvan een lid deel uitmaakt van de Commissie, kan dat lid op de zitting uitgenodigd worden om de gewenste bijkomende of aanvullende gegevens te verstrekken.

Art. 15.§ 1. De Commissie vergadert bij voorkeur in de lokalen van het Directoraat-generaal Sociale Actie en Gezondheid avenue Bovesse 100, te 5100 Jambes, zetel van het secretariaat. § 2. Als de lokalen niet toegankelijk zijn, kan ze vergaderen op elke plaats die het bureau kiest.

In dat geval maakt de voorzitter de dag na de plenaire vergadering de lijst van de aanwezige leden over aan het secretariaat van de Commissie, samen met de aanvragen om reiskostenvergoeding.

De notulen worden opgesteld door het lid van de Commissie dat door haar aangewezen wordt als de administratie het secretariaat onmogelijk kan waarnemen onder de voorwaarden waarin het bureau voorziet. Ze worden door bedoeld lid aan het secretariaat overgemaakt om bij de eerstkomende oproeping gevoegd te worden.

Art. 16.Bij verhindering van de voorzitter en de ondervoorzitter worden hun bevoegdheden door het oudste lid uitgeoefend.

Art. 17.Een gewoon lid is verplicht zijn plaatsvervanger kennis te geven van zijn afwezigheid en van de noodzaak in zijn vervanging te voorzien.

Het plaatsvervangend lid neemt slechts deel aan de stemming bij afwezigheid van het gewoon lid dat het vervangt.

Het mag alle vergaderingen van de Commissie bijwonen.

Art. 18.De Commissie heeft zitting met gesloten deuren.

Art. 19.Zolang de Minister zich niet uitgesproken heeft over een aan de Commissie voorgelegd project, mag het advies van de Commissie niet onthuld worden.

Art. 20.De Commissie kan een beroep doen op deskundigen die ze aanwijst.

De deskundigen mogen niet aanwezig zijn op de stemmingen.

Art. 21.De voorzitter van de zitting opent, leidt en sluit de debatten.

Hij ziet toe op de vlotte werking van de zitting, geeft, weigert of ontneemt het woord en handhaaft de orde.

Art. 22.De stemmingen gebeuren bij handopsteken, behalve als ze betrekking hebben op personen; in dat geval zijn ze geheim.

Art. 23.§ 1. Het secretariaat stelt het ontwerp van notulen op en, desgevallend, van gemotiveerd advies.

De notulen vermelden de naam van de aanwezige leden, van de verontschuldigde leden of van de leden die de werkzaamheden in de loop van de zitting hebben verlaten.

Ze vermelden eveneens de naam en de hoedanigheden van de uitgenodigde deskundigen of van de gehoorde personen.

De notulen bevatten een kort verslag over de debatten en vermelden de uitslagen van de stemmingen. § 2. De notulen en de gemotiveerde adviezen worden goedgekeurd bij de opening van elke zitting en ondertekend door de voorzitter van de zitting en diens secretariaat.

Ze worden bewaard op de zetel van het Directoraat-generaal Sociale Actie en Gezondheid. § 3. De Commissie kan in de gevallen van gemotiveerde hoogdringendheid een deel of een gedeelte van de notulen of van een gemotiveerd advies tijdens de zitting goedkeuren. § 4. Na beslissing van de Commissie worden de notulen of het gemotiveerde advies overgemaakt aan de leden, die hun opmerkingen binnen een vastgelegde termijn aan het secretariaat overmaken. Bij gebrek aan reactie worden de notulen of het gemotiveerde advies geacht goedgekeurd te zijn en worden de leden daarvan in kennis gesteld, hetzij op eerstvolgende zitting, hetzij per post. HOOFDSTUK V. - Werkgroepen

Art. 24.Om haar opdrachten te vervullen kan de Commissie hetzij vaste, hetzij tijdelijke werkgroepen oprichten als zich een specifiek probleem voordoet of in het kader van een adviesverzoek van de Regering of de Minister.

In het kader van die werkgroepen kan ze een beroep doen op deskundigen.

Art. 25.De leden van de Commissie mogen deel uitmaken van de werkgroepen.

De leden - die niet deel uitmaken van de Commissie - die voor een welbepaalde werkgroep uitgenodigd worden, worden vanwege hun bevoegdheden en persoonlijk uitgenodigd op de voordracht van de voorzitter van de werkgroep en met de instemming van het bureau.

Het bureau kan na advies van de voorzitter van de werkgroep ertoe gedwongen worden het aantal leden van de werkgroepen te beperken naar gelang van de onderzochte vraagstukken.

De Commissie beslist over de aanwijzing van de deskundigen.

Art. 26.Met uitzondering van de notulen worden de stukken van de werkgroepen alleen naar de leden van die groepen gestuurd.

De overige leden van de Commissie kunnen de stukken op verzoek op het secretariaat inkijken.

Art. 27.Het lid dat drie achtereenvolgende vergaderingen van een werkgroep mist, wordt als ontslagnemend beschouwd.

Art. 28.Het secretariaat van de Commissie staat in voor de praktische organisatie van de activiteiten van de werkgroepen, met inachtneming van de middelen die de Regering hem toewijst.

Art. 29.De voorzitters van de vaste werkgroepen worden door de Commissie aangewezen op de voordracht van het bureau.

De voorzitter van de Commissie mag van rechtswege deelnemen aan alle vergaderingen van de verschillende werkgroepen en er eventueel het voorzitterschap van waarnemen.

Art. 30.Een driemaandelijks verslag van elke werkgroep wordt ter goedkeuring aan het bureau en aan de Commissie voorgelegd.

Gezien om te worden gevoegd bij het besluit van de Waalse Regering van 27 mei 2004 tot goedkeuring van het huishoudelijk reglement van de Commissie voor de erkenning van geïntegreerde gezondheidsverenigingen.

Namen, 27 mei 2004.

De Minister-President, J.-Cl. VAN CAUWENBERGHE De Minister van Sociale Aangelegenheden en Gezondheid, Th. DETIENNE

^