Etaamb.openjustice.be
Decreet van 04 juni 2003
gepubliceerd op 30 juni 2003

Decreet betreffende het inwerkingsbeleid

bron
ministerie van de vlaamse gemeenschap
numac
2003035645
pub.
30/06/2003
prom.
04/06/2003
ELI
eli/decreet/2003/06/04/2003035645/staatsblad
staatsblad
https://www.ejustice.just.fgov.be/cgi/article_body(...)
Document Qrcode

4 JUNI 2003. - Decreet betreffende het inwerkingsbeleid (1)


Het Vlaams Parlement heeft aangenomen en Wij, Regering, bekrachtigen hetgeen volgt : HOOFDSTUK I. - Algemene bepalingen

Artikel 1.Dit decreet regelt een gemeenschaps- en gewestaangelegenheid.

Art. 2.Voor de toepassing van dit decreet wordt verstaan onder : 1° VDAB : Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding;2° onthaalbureau : bureau, opgericht overeenkomstig artikelen 6 en 7 van 28 februari 2003 betreffende het Vlaamse inburgeringsbeleid;3° primair inburgeringstraject : traject zoals omschreven in artikel 10 van het decreet van 28 februari 2003 betreffende het Vlaamse inburgeringsbeleid. HOOFDSTUK II. - Doelgroep

Art. 3.De doelgroep bestaat uit nieuwkomers en oudkomers.

Nieuwkomers zijn meerderjarige vreemdelingen die voldoen aan de doelgroepvoorwaarden zoals bepaald in artikel 3 van het decreet van 28 februari 2003 betreffende het Vlaamse inburgeringsbeleid.

Oudkomers zijn legaal in België verblijvende niet-Nederlandstalige meerderjarige burgers met een socio-culturele herkomst teruggaand op een staat die geen lid is van de Europese Unie, en die : 1° niet behoren tot de in het tweede lid bedoelde doelgroep, en 2° overeenkomstig de geldende wetgeving kunnen genieten van het recht op arbeid in België.

Art. 4.Om tot de doelgroep te behoren, moeten de nieuwkomers en oudkomers : 1° zich inschrijven of ingeschreven zijn in een gemeente van het Nederlandse taalgebied.Nieuwkomers en oudkomers die zich inschrijven of ingeschreven zijn in het tweetalig gebied BrusselHoofdstad en die op de diensten van de VDAB een beroep wensen te doen, behoren eveneens tot de doelgroep; 2° vanwege hun gebrekkige beheersing van de Nederlandse taal of hun zwakke sociaal-economische positie achterstandskenmerken vertonen die kunnen leiden tot kansarmoede.

Art. 5.De Vlaamse regering kan de doelgroep nader preciseren en een lijst opgeven van de in artikel 3 bedoelde categorieën van personen. HOOFDSTUK III. - Het inwerkingsbeleid

Art. 6.De personen van de doelgroep hebben recht op een bijzondere opleiding en begeleiding met het oog op een duurzame tewerkstelling.

Art. 7.De VDAB organiseert deze bijzondere opleiding en begeleiding onder de vorm van inwerkingstrajecten.

Indien de betrokkene weigert deel te nemen aan een passend inwerkingstraject, of indien de stopzetting of mislukking van het inwerkingstraject het gevolg is van een foutieve houding van de betrokkene, dan deelt de VDAB dit naargelang van het geval mee aan de dienst die bevoegd is voor de toekenning van de werkloosheidsuitkeringen of het leefloon.

Art. 8.Het inwerkingstraject wordt vastgelegd op grond van een screening die de wensen, behoeften, vaardigheden en competenties van de betrokkene in kaart brengt.

Het inwerkingstraject bestaat minstens uit een loopbaanoriëntatie en een trajectplan.

Loopbaanoriëntatie heeft tot doel een individueel proces te ondersteunen en te begeleiden waarbij de persoon van de doelgroep de eigen levensloopbaan uittekent, en daarbij onder meer inzicht verwerft in de arbeidsmarkt, waarbij de reeds aanwezige competenties vertaald worden naar onze samenleving.

Het trajectplan voorziet op geïntegreerde wijze en voorzover nodig in onder meer arbeidsbemiddeling, een technische opleiding, een taalopleiding en nazorg na plaatsing.

De Vlaamse regering kan de inhoud van het inwerkingstraject nader preciseren.

Art. 9.Per persoon van de doelgroep wordt een portfolio bijgehouden.

Deze portfolio wordt samengesteld in samenspraak me, de betrokkene en wordt door de betrokkene zelf bijgehouden. Ze bevat onder meer diens diploma's, schoolse en niet-schoolse vaardigheden en verworven competenties. Wanneer de betrokkene tijdens het volgen van een inwerkingstraject nieuwe vaardigheden, competenties of diploma's verwerft, dan worden deze aan de portfolio toegevoegd.

De portfolio moet de betrokkene een duidelijk inzicht verschaffen met betrekking tot de evolutie van het inwerkingstraject en tot welk soort loopbaan zijn inwerkingstraject leidt.

Art. 10.De inwerkingstrajecten worden individueel en op maat aan de personen van de doelgroep aangeboden.

In het Nederlandse taalgebied worden de inwerkingstrajecten via de lokale werkwinkels aangeboden.

Voor het tweetalig gebied Brussel-Hoofdstad wordt het aanbod van inwerkingstrajecten geregeld in een samenwerkingsovereenkomst tussen de VDAB en de Brusselse Gewestelijke Dienst voor Arbeidsbemiddeling. HOOFDSTUK IV. - Overdracht

Art. 11.Indien een nieuwkomer reeds een primair inburgeringstraject gevolgd heeft, dan heeft hij recht op een inwerkingstraject dat op zijn primair inburgeringstraject aansluit.

Op het einde van het primair inburgeringstraject gebeurt de overdracht van het onthaalbureau naar de VDAB overeenkomstig artikel 16 van het de decreet van 28 februari 2003 betreffende het Vlaamse inburgeringsbeleid.

Art. 12.De VDAB en de onthaalbureaus dienen er samen voor te zorgen dat deze overdracht op maat gericht is en vlot verloopt. Tussen de VDAB en de onthaalbureaus wordt hieromtrent een samenwerkingsprotocol afgesloten.

De Vlaamse regering bepaalt de nadere modaliteiten met betrekking tot het samenwerkingsprotocol. HOOFDSTUK V. - Slotbepalingen

Art. 13.Binnen de perken van het begrotingskrediet, stelt de Vlaamse regering middelen ter beschikking voor de organisatie van het inwerkingsbeleid.

De Vlaamse regering bepaalt de verdere modaliteiten betreffende de organisatie van het inwerkingsbeleid en de toekenning van de middelen.

Art. 14.De Vlaamse regering bepaalt de datum waarop dit decreet in werking treedt.

Kondigen dit decreet af, bevelen dat het in het Belgisch Staatsblad zal worden bekendgemaakt.

Brussel, 4 juni 2003.

De minister-president van de Vlaamse regering, P. DEWAEL De Vlaamse minister van Werkgelegenheid en Toerisme, R. LANDUYT _______ Nota (1) Zitting 2002-2003 : Stukken.- Ontwerp van decreet, 1545 - Nr. 1. - Amendementen, 1545 - Nr. 2. - Verslag over hoorzittingen, 1545 - Nr. 3. - Verslag, 1545 - Nr. 4. - Tekst aangenomen door de plenaire vergadering, 1545 - Nr. 5.

Handelingen. - Bespreking en aanneming. Vergaderingen van 28 mei 2003.

^