Etaamb.openjustice.be
Decreet van 08 mei 2009
gepubliceerd op 06 juli 2009

Decreet tot wijziging van het decreet van 20 april 2001 betreffende de organisatie van het personenvervoer over de weg

bron
vlaamse overheid
numac
2009035592
pub.
06/07/2009
prom.
08/05/2009
ELI
eli/decreet/2009/05/08/2009035592/staatsblad
staatsblad
https://www.ejustice.just.fgov.be/cgi/article_body(...)
links
Raad van State (chrono)
Document Qrcode

8 MEI 2009. - Decreet tot wijziging van het decreet van 20 april 2001 betreffende de organisatie van het personenvervoer over de weg (1)


Het Vlaams Parlement heeft aangenomen en Wij, Regering, bekrachtigen hetgeen volgt : Decreet tot wijziging van het decreet van 20 april 2001 betreffende de organisatie van het personenvervoer over de weg.

Artikel 1.Dit decreet regelt een gewestaangelegenheid.

Art. 2.In artikel 2 van het decreet van 20 april 2001 betreffende de organisatie van het personenvervoer over de weg worden de volgende wijzigingen aangebracht : 1° er wordt een punt 4°bis ingevoegd, dat luidt als volgt : « 4°bis : onwettig ronselen : hetzij kandidaat-klanten aanspreken op openbare plaatsen op het grondgebied van een gemeente waar men niet vergund is, hetzij met het voertuig heen en weer rijden op het grondgebied van een gemeente waar men niet vergund is, hetzij daar stationeren, telkens met het oogmerk om klanten te vervoeren;»; 2° punt 8° wordt opgeheven.

Art. 3.Aan artikel 3 van hetzelfde decreet worden een punt 4° en 5° toegevoegd, die luiden als volgt : « 4° de diensten voor niet-dringend zittend ziekenvervoer, onder de door de Vlaamse Regering vastgestelde voorwaarden; 5° het niet-commerciële vervoer, onder de door de Vlaamse Regering vastgestelde voorwaarden.».

Art. 4.In artikel 17, § 4, 3°, van hetzelfde decreet wordt het woord « wettelijke » geschrapt.

Art. 5.In artikel 19, § 6, van hetzelfde decreet wordt het woord « wettelijke » geschrapt.

Art. 6.In hetzelfde decreet wordt een hoofdstuk IVbis ingevoegd, dat luidt als volgt : « HOOFDSTUK IVbis. - Bepalingen gemeen aan de hoofdstukken II en III : toegang tot het beroep ».

Art. 7.In hoofdstuk IVbis van hetzelfde decreet, ingevoegd bij artikel 6, wordt een artikel 24bis ingevoegd, dat luidt als volgt : «

Artikel 24bis.§ 1. Dit artikel is van toepassing op volgende vormen van vervoer als dat plaatsvindt met voertuigen die door hun bouwtype en uitrusting geschikt zijn voor het vervoer van meer dan negen personen, de bestuurder inbegrepen, en als het vervoer verricht wordt tegen betaling : 1° de exploitatie van het niet-grensoverschrijdende en grensoverschrijdende geregeld vervoer;2° de exploitatie van grensoverschrijdende en niet-grensoverschrijdende bijzondere vormen van geregeld vervoer, met uitzondering van het in artikel 2, eerste lid, 2°, a), vermelde vervoer dat wordt verricht door een privé-exploitant. § 2. De in het Vlaamse Gewest gevestigde ondernemingen die een of meer vormen van het vervoer, vermeld in § 1, willen uitvoeren, zijn onderworpen aan de voorafgaande verkrijging van een vergunning voor de toegang tot het beroep.

De Vlaamse Regering bepaalt de nadere regels voor de toegang tot het beroep van het geregeld vervoer en de bijzondere vormen van geregeld vervoer. De voorwaarden om toegang te hebben tot het beroep hebben minstens betrekking op : 1° betrouwbaarheid;2° financiële draagkracht;3° vakbekwaamheid. § 3. De duur van de vergunning voor de toegang tot het beroep bedraagt hoogstens vijf jaar.

De Vlaamse Regering kan de vergunning telkens voor ten hoogste vijf jaar hernieuwen. § 4. De Vlaamse Regering neemt een beslissing binnen vier maanden na de datum van de indiening van de vergunningsaanvraag door de kandidaat-vervoerder.

De aanvrager wordt daarvan op de hoogte gebracht binnen tien dagen na afloop van de bovenvermelde termijn. § 5. De Vlaamse Regering kan de vergunning voorlopig intrekken voor een termijn van maximaal drie maanden als de vergunninghouder de bepalingen van dit decreet of de uitvoeringsbesluiten ervan niet naleeft.

De vergunning wordt ingetrokken zonder schadeloosstelling en nadat de vergunninghouder gehoord is.

De Vlaamse Regering stelt een grondig onderzoek in.

Als de Vlaamse Regering vaststelt dat de vergunninghouder, waarvan de vergunning voorlopig is ingetrokken, nog steeds de bepalingen van dit decreet of de uitvoeringsbesluiten ervan niet naleeft, wordt de vergunning definitief ingetrokken. § 6. De Vlaamse Regering kan de nadere regels bepalen waaronder de vergunning voor de toegang tot het beroep, afgeleverd door een andere lidstaat, een ander gewest of de federale overheid, wordt erkend. ».

Art. 8.In artikel 26, § 3, van hetzelfde decreet wordt het woord « bijkomende » geschrapt.

Art. 9.In artikel 32bis, eerste lid, van hetzelfde decreet, ingevoegd bij het decreet van 13 februari 2004, wordt de zin « Onder oneigenlijk gebruik wordt verstaan : 1° stationeren;2° met zijn voertuig heen en weer rijden om klanten te ronselen.» vervangen door de zin : « Onder oneigenlijk gebruik wordt verstaan het onwettig ronselen van klanten. ».

Art. 10.In artikel 36 van hetzelfde decreet worden de volgende wijzigingen aangebracht : 1° in § 1 worden de woorden « en ondeelbare belasting » vervangen door het woord « gemeentebelasting »;2° in § 1 wordt de zin « Deze belastingen worden door de gemeenten geïnd.» geschrapt; 3° in § 3 worden de woorden « hoogstens 500 euro per jaar en » vervangen door de woorden « 250 euro per jaar, verhoogd met het bedrag van de belasting, verschuldigd op grond van artikel 36, § 2, »;4° § 5 wordt opgeheven.

Art. 11.In artikel 37, § 2, van hetzelfde decreet worden de volgende wijzigingen aangebracht : 1° in het eerste lid worden de woorden « bestendige deputatie van de provincieraad » vervangen door het woord « provinciegouverneur »;2° in het derde en vierde lid worden de woorden « bestendige deputatie » vervangen door het woord « provinciegouverneur ».

Art. 12.Artikel 37bis van hetzelfde decreet, ingevoegd bij het decreet van 13 februari 2004, wordt vervangen door wat volgt : «

Artikel 37bis.§ 1. Het Vlaams Ministerie van Mobiliteit en Openbare Werken stelt een gegevensbank ter beschikking die de volgende gegevens over de taxidiensten kan bevatten : 1° alle informatie omtrent de uitgereikte vergunningen, evenals de gegevens van de aan de vergunning verbonden voertuigen;2° de geweigerde vergunningsaanvragen, evenals de reden van weigering;3° de geschorste vergunningen, de duur van de schorsing en de reden ervan;4° de ingetrokken vergunningen, de datum waarop de beslissing tot intrekking is genomen en de reden ervan;5° de beroepen tegen de schorsingen en de intrekkingen, evenals de beslissingen die genomen zijn over die beroepen. De gegevens worden verzameld en verwerkt met het oog op : 1° het vergemakkelijken van het administratief beheer van het vergunningssysteem door de Vlaamse steden en gemeenten;2° het verhogen van de controle door een betere communicatie met de bevoegde Vlaamse en federale diensten. § 2. De gemeenten, respectievelijk de provincies, voeren de nodige gegevens in de gegevensbank in.

De Vlaamse Regering bepaalt tot welke gegevens uit de gegevensbank de gemeenten, de provincies, de VVM, de politie en de overheidsdiensten die belast zijn met het administratieve beheer en de controle van de taxidiensten, toegang hebben. Deze toegang blijft beperkt tot die gegevens die noodzakelijk zijn voor de toepassing van dit decreet en de uitvoeringsbesluiten ervan. § 3. De Vlaamse Regering bepaalt de nadere regels omtrent de gegevensbank, de gegevensinvoer en -verwerking. ».

Art. 13.In artikel 42 van hetzelfde decreet, gewijzigd bij het decreet van 13 februari 2004, worden de volgende wijzigingen aangebracht : 1° in § 1 wordt punt 9° opgeheven;2° in § 3, eerste lid, worden de woorden « mits toelating van het bevoegde college » vervangen door de woorden « als het bevoegde college een vergunning verleent als vermeld in artikel 42, § 2, en als de onderneming een belasting betaalt als vermeld in artikel 49, § 3 »;3° in § 3 wordt het derde lid opgeheven.

Art. 14.In artikel 49 van hetzelfde decreet worden de volgende wijzigingen aangebracht : 1° § 1 wordt vervangen door wat volgt : « § 1.De vergunningen die uitgereikt zijn op basis van artikel 42, § 2 en § 3, geven aanleiding tot een jaarlijkse gemeentebelasting ten laste van de natuurlijke persoon of rechtspersoon die houder is van de vergunning. »; 2° in § 3 worden de woorden « 500 euro per jaar en » vervangen door de woorden « 250 euro per jaar, verhoogd met het bedrag van de belasting, verschuldigd op grond van artikel 36, § 2, »;3° in § 4 wordt het eerste lid vervangen door wat volgt : « De belasting, vermeld in § 2, en het gedeelte van de belasting, vermeld in § 3, en in artikel 36, § 3, dat betrekking heeft op de vergunning voor een dienst voor het verhuren van voertuigen met bestuurder, zijn verschuldigd voor het hele jaar, onafhankelijk van het moment waarop de vergunning wordt afgegeven.De vergunninghouder is de eerste jaarlijkse belasting verschuldigd op het ogenblik van de afgifte van de vergunning en nadien telkens op 1 januari van het kalenderjaar. »; 4° in § 4 wordt het derde lid opgeheven.

Art. 15.In artikel 50, § 2, van hetzelfde decreet worden de volgende wijzigingen aangebracht : 1° in het eerste lid worden de woorden « bestendige deputatie van de provincieraad » vervangen door het woord « provinciegouverneur »;2° in het derde en het vierde lid worden de woorden « bestendige deputatie » vervangen door het woord « provinciegouverneur ».

Art. 16.Artikel 50bis van hetzelfde decreet, ingevoegd bij het decreet van 13 februari 2004, wordt vervangen door wat volgt : « Artikel 50bis § 1. Het Vlaams Ministerie van Mobiliteit en Openbare Werken stelt een gegevensbank ter beschikking die de volgende gegevens over de diensten voor het verhuren van voertuigen met bestuurder kan bevatten : 1° alle informatie omtrent de uitgereikte vergunningen, evenals de gegevens van de aan de vergunning verbonden voertuigen;2° de geweigerde vergunningsaanvragen, evenals de reden van de weigering;3° de geschorste vergunningen, de duur van de schorsing en de reden ervan;4° de ingetrokken vergunningen, de datum waarop de beslissing tot intrekking is genomen en de reden ervan;5° de beroepen tegen de schorsingen en de intrekkingen, evenals de beslissingen die genomen zijn over die beroepen. De gegevens worden verzameld en verwerkt met het oog op : 1° het vergemakkelijken van het administratief beheer van het vergunningssysteem door de Vlaamse steden en gemeenten;2° het verhogen van de controle door een betere communicatie met de bevoegde Vlaamse en federale diensten. § 2. De gemeenten, respectievelijk de provincies, voeren de nodige gegevens in de gegevensbank in.

De Vlaamse Regering bepaalt tot welke gegevens uit de gegevensbank de gemeenten, de provincies, de VVM, de politie en de overheidsdiensten die belast zijn met het administratieve beheer en de controle van de diensten voor het verhuren van voertuigen met bestuurder, toegang hebben. Deze toegang blijft beperkt tot die gegevens die noodzakelijk zijn voor de toepassing van dit decreet en de besluiten genomen in uitvoering van dit decreet. § 3. De Vlaamse Regering bepaalt de nadere regels omtrent de gegevensbank, de gegevensinvoer en -verwerking. ».

Art. 17.In artikel 63 van hetzelfde decreet, gewijzigd bij het decreet van 13 februari 2004, worden de volgende wijzigingen aangebracht : 1° § 1 wordt vervangen door wat volgt : « § 1.Worden gestraft met een gevangenisstraf van acht dagen tot drie maanden en met een geldboete van 500 euro tot 10.000 euro, of met een van die straffen alleen, de personen die : 1° zonder vergunning als vermeld in artikel 17, een dienst voor het geregeld vervoer exploiteren;2° zonder vergunning of overeenkomst als vermeld in artikel 19, een dienst voor de bijzondere vormen van geregeld vervoer exploiteren;3° zonder attest als vermeld in artikel 23, aan vervoer voor eigen rekening doen;4° zonder vergunning voor toegang tot het beroep als vermeld in artikel 24bis, een dienst voor het geregeld vervoer of een dienst voor de bijzondere vormen van geregeld vervoer, exploiteren;5° zonder vergunning als vermeld in artikel 25, een taxidienst exploiteren;6° zonder vergunning als vermeld in artikel 25, onwettig ronselen;7° zonder vergunning als vermeld in artikel 41, een dienst voor het verhuren van voertuigen met bestuurder exploiteren;8° de vergunning oneigenlijk gebruiken als vermeld in artikel 32bis ;9° de door de gemeenteraad of de door de algemene vergunningsvoorwaarden vastgestelde tarieven als vermeld in artikel 26, § 4, niet respecteren;10° artikel 42, § 1, 3°, 4°, 5° of 7°, overtreden.»; 2° in § 2 wordt het tweede lid vervangen door wat volgt : « Met behoud van de toepassing van § 1, worden personen eveneens gestraft met de straffen, vermeld in het eerste lid, als ze bij herhaling de bepalingen overtreden van de vergunning voor geregeld vervoer, de vergunning of de overeenkomst voor de bijzondere vormen van geregeld vervoer, het attest voor het vervoer voor eigen rekening, de vergunning voor de toegang tot het beroep, de vergunning voor de taxidiensten of de vergunning voor het verhuren van voertuigen met bestuurder.»; 3° er wordt een § 4 toegevoegd, die luidt als volgt : « § 4.De politierechtbanken nemen kennis van de inbreuken, vermeld in dit artikel. ».

Art. 18.In artikel 64 van hetzelfde decreet, gewijzigd bij het decreet van 13 februari 2004, worden de volgende wijzigingen aangebracht : 1° § 1 wordt vervangen door wat volgt : « § 1.Onverminderd de bevoegdheden die toevertrouwd worden aan de andere officieren of agenten van gerechtelijke politie en aan de leden van het operationeel kader van de lokale en federale politie, kent de Vlaamse Regering de hoedanigheid van agent of officier van gerechtelijke politie toe aan de beëdigde personeelsleden die ze aanwijst om toezicht te houden op de uitvoering van dit decreet en de uitvoeringsbesluiten ervan. »; 2° in § 3 wordt het woord « ambtenaren » vervangen door het woord « personeelsleden »;3° in § 4 wordt het woord « ambtenaren » vervangen door het woord « personeelsleden ».

Art. 19.In artikel 65, tweede lid, van hetzelfde decreet worden de woorden « acht werkdagen » vervangen door de woorden « veertien dagen ».

Art. 20.In artikel 66 van hetzelfde decreet worden de volgende wijzigingen aangebracht : 1° aan § 1, eerste lid, wordt een punt 4° toegevoegd, dat luidt als volgt : « 4° de inbreuken vermeld in artikel 63, voor zover er geen strafvervolging is ingesteld, en de strafvordering niet vervallen of verjaard is.»; 2° na § 1 wordt een § 1bis ingevoegd, die luidt als volgt : « § 1bis.De procureur des Konings deelt zijn beslissing om geen strafvervolging in te stellen voor de inbreuken vermeld in artikel 63 mee aan de aangewezen ambtenaar.

De aangewezen ambtenaar brengt de procureur des Konings op de hoogte van zijn beslissing om een administratieve geldboete op te leggen. »; 3° in § 2 worden de woorden « 250 euro » vervangen door de woorden « 500 euro »;4° aan § 5 wordt een tweede lid toegevoegd, dat luidt als volgt : « De aangewezen ambtenaar brengt de werkgever op de hoogte van de beslissing tot het opleggen van de administratieve geldboete en wijst hem op zijn gehoudenheid tot de betaling van de administratieve geldboete.»; 5° er wordt een § 6 toegevoegd, die luidt als volgt : « § 6.Als de aangewezen ambtenaar zijn beslissing niet binnen de door de Vlaamse Regering vastgestelde termijn meedeelt aan de overtreder, vervalt de mogelijkheid om een administratieve geldboete op te leggen.

De betekening van de beslissing tot het opleggen van een administratieve geldboete wegens een inbreuk vermeld in artikel 63 doet de strafvordering vervallen. ».

Art. 21.De Vlaamse Regering bepaalt de datum waarop artikelen 3 tot 7, en artikel 20 in werking treden. De inwerkingtreding van artikel 3 zal niet plaatsvinden voordat de daarin bedoelde voorwaarden door de Vlaamse Regering zijn uitgevaardigd.

Kondigen dit decreet af, bevelen dat het in het Belgisch Staatsblad zal worden bekendgemaakt.

Brussel, 8 mei 2009.

De minister-president van de Vlaamse Regering, K. PEETERS De Vlaamse minister van Mobiliteit, Sociale Economie en Gelijke Kansen, K. VAN BREMPT _______ Nota (1) Zitting 2008-2009. Stukken. - Ontwerp van decreet : 2171 - Nr. 1.

Verslag : 2171 - Nr. 2.

Tekst aangenomen door de plenaire vergadering : 2171 - Nr. 3.

Handelingen. - Bespreking en aanneming : Vergaderingen van 29 en 30 april 2009.

^