Etaamb.openjustice.be
Decreet van 13 juli 2007
gepubliceerd op 03 augustus 2007

Decreet houdende wijziging van het decreet van 13 juli 2001 houdende het stimuleren van een kwalitatief en integraal lokaal cultuurbeleid

bron
vlaamse overheid
numac
2007036254
pub.
03/08/2007
prom.
13/07/2007
ELI
eli/decreet/2007/07/13/2007036254/staatsblad
staatsblad
https://www.ejustice.just.fgov.be/cgi/article_body(...)
Document Qrcode

13 JULI 2007. - Decreet houdende wijziging van het decreet van 13 juli 2001 houdende het stimuleren van een kwalitatief en integraal lokaal cultuurbeleid (1)


Het Vlaams Parlement heeft aangenomen en Wij, Regering, bekrachtigen hetgeen volgt : decreet houdende wijziging van het decreet van 13 juli 2001 houdende het stimuleren van een kwaliteit en integraal lokaal cultuurbeleid.

Artikel 1.Dit decreet regelt een gemeenschapsaangelegenheid.

Art. 2.In artikel 3 van het decreet van 13 juli 2001 houdende het stimuleren van een kwalitatief en integraal lokaal cultuurbeleid worden de woorden "de opmaak en" geschrapt.

Art. 3.In artikel 5 van hetzelfde decreet worden de woorden "richt een steunpunt voor het lokaal cultuurbeleid op" vervangen door de woorden "subsidieert een steunpunt voor het lokaal cultuurbeleid".

Art. 4.In artikel 10, § 1, van hetzelfde decreet, gewijzigd bij het decreet van 23 december 2005, worden de volgende wijzigingen aangebracht : 1° punt 3° wordt vervangen door wat volgt : « 3° een onlinecatalogus aanbieden vanuit een lokaal of een provinciaal bibliotheeksysteem, gebaseerd op de gegevens van het centraal bibliografisch achtergrondbestand Open Vlacc;»; punt 7° wordt vervangen door wat volgt : « 7° beschikken over een beheersorgaan voor de bibliotheek conform de bepalingen van de wet van 16 juli 1973 waarbij de bescherming van de ideologische en filosofische strekkingen gewaarborgd wordt; ».

Art. 5.Artikel 12 van hetzelfde decreet, gewijzigd bij het decreet van 23 december 2005, wordt opgeheven.

Art. 6.Artikel 13 van hetzelfde decreet wordt vervangen door wat volgt : «

Artikel 13.Elke provincie geeft autonoom invulling aan het streekgerichte bibliotheekbeleid ter ondersteuning van de bibliotheekwerking in de provincie. Speciale aandacht wordt besteed aan de schaalvergroting van de bibliotheekwerking, door provinciale bibliotheeksystemen te ontwikkelen en aan te bieden en door structurele samenwerkingsverbanden tussen gemeenten te begeleiden, te stimuleren en te ondersteunen.

De provincie betrekt de gemeenten, via een ruim participatieproces, actief bij de invulling, uitvoering en evaluatie van het streekgerichte bibliotheekbeleid.

De Vlaamse Regering organiseert twee keer per jaar een interbestuurlijk overleg om het Vlaamse en provinciale bibliotheekbeleid op elkaar af te stemmen. ».

Art. 7.In artikel 14 van hetzelfde decreet worden de woorden "richt een VCOB op" vervangen door de woorden "subsidieert een VCOB".

Art. 8.In artikel 15 van hetzelfde decreet wordt § 1 vervangen door wat volgt : « § 1. De Vlaamse Regering geeft invulling aan het begrip 'digitale bibliotheek voor de openbare bibliotheken binnen de Vlaamse Gemeenschap', waaronder de uitbouw van het centraal bibliografisch achtergrondbestand Open Vlacc. Het VCOB geeft advies bij die initiatieven en ondersteunt ze.

Het VCOB ontwikkelt collectieve producten en diensten ter ondersteuning van backofficetaken van openbare bibliotheken.

Het VCOB ontwikkelt begeleidingsprojecten in het kader van gerichte doelgroepenwerking door de bibliotheek en neemt initiatieven in het kader van bibliotheekpromotie.

Het VCOB adviseert gemeenten en bibliotheken over bibliotheektechnische zaken zoals bouw en inrichting van de bibliotheek, werkprocessen en marketing van de bibliotheeksector.

Het VCOB verzorgt de communicatie met en over de Vlaamse bibliotheeksector, ook op internationaal niveau.

Het VCOB begeleidt, samen met het steunpunt voor het lokaal cultuurbeleid, gemeenten bij de uitbouw van een integraal en kwalitatief cultuurbeleid. ».

Art. 9.In artikel 16 van hetzelfde decreet worden in 2° de woorden "artikelen 11, 12 en 13" vervangen door de woorden "artikel 11".

Art. 10.In artikel 17 van hetzelfde decreet worden de volgende wijzigingen aangebracht : 1° § 1 wordt vervangen door wat volgt : « § 1.Voor blinden, slechtzienden en personen met een leesbeperking voorziet dit decreet in de ondersteuning van een bibliotheekvoorziening.

De Vlaamse Regering sluit met deze bibliotheekvoorziening een beheersovereenkomst. »; 2° § 2 wordt opgeheven.

Art. 11.In artikel 19, § 1, eerste lid, van hetzelfde decreet worden de woorden "de opmaak en" geschrapt.

Art. 12.Artikel 21 van hetzelfde decreet, gewijzigd bij het decreet van 23 december 2005, wordt vervangen door wat volgt : «

Artikel 21.§ 1. Voor de uitvoering van het cultuurbeleidsplan wordt aan gemeenten, aan samenwerkingsverbanden van gemeenten en aan de Vlaamse Gemeenschapscommissie een enveloppensubsidie ter beschikking gesteld : 1° voor gemeenten vanaf 10 000 inwoners en voor samenwerkingsverbanden van gemeenten een subsidie van 50.000 euro op jaarbasis; 2° voor gemeenten met minder dan 10 000 inwoners een subsidie van 25.000 euro op jaarbasis.

De subsidie moet worden aangewend voor personeelskosten of voor andere uitgaven van de gemeente ter uitvoering van het cultuurbeleidsplan, met uitzondering van de uitgaven die voortvloeien uit de verplichtingen, vermeld in artikel 22, § 1, 2°, 3° en 4°.

Loonkosten van personen voor wie de gemeente al een subsidie ontvangt op basis van een andere regelgeving, zijn eveneens uitgesloten.

Voor de Vlaamse Gemeenschapscommissie en de gemeenten in het tweetalige gebied Brussel-Hoofdstad wordt 30 % van het aantal inwoners in aanmerking genomen. § 2. Met uitzondering van de gemeenten in het tweetalige gebied Brussel-Hoofdstad wordt de enveloppensubsidie, vermeld in § 1, aangevuld met een subsidie van één euro per inwoner voor de ondersteuning van initiatieven ter bevordering van gemeenschapsvorming. Voor de berekening van de subsidie die aan een samenwerkingsverband wordt toegekend, wordt het aantal inwoners van de aan het samenwerkingsverband deelnemende gemeenten opgeteld.

De besteding van die subsidie door de Vlaamse Gemeenschapscommissie wordt bepaald in een convenant van de Vlaamse Regering met de Vlaamse Gemeenschapscommissie. ».

Art. 13.Artikel 22 van hetzelfde decreet, gewijzigd bij de decreten van 21 maart 2003 en 23 december 2005, wordt vervangen door wat volgt : «

Artikel 22.§ 1. Om in aanmerking te komen voor de subsidie voor de uitvoering van het cultuurbeleidsplan, vermeld in artikel 21, moet een gemeente, een samenwerkingsverband van gemeenten of de Vlaamse Gemeenschapscommissie beschikken over : 1° een cultuurbeleidscoördinator, ingeschaald op minimaal het gemiddelde niveau van het leidinggevende cultuurpersoneel van de gemeente of de Vlaamse Gemeenschapscommissie, die voldoet aan de voorwaarden bepaald door de Vlaamse Regering, en waarvan de taakomschrijving bepaald wordt door de Vlaamse Regering;2° een gesubsidieerd cultuurcentrum of een gemeenschapscentrum.De Vlaamse Regering bepaalt de vereisten waaraan de infrastructuur van een gemeenschapscentrum moet voldoen; 3° een op basis van dit decreet gesubsidieerde bibliotheek;4° met uitzondering van de gemeenten van het tweetalige gebied Brussel-Hoofdstad, een subsidiereglement ter ondersteuning van particuliere verenigingen en instellingen voor een totaalbedrag dat minstens gelijk is aan 0,8 euro per inwoner, ofwel via een evenwaardige ondersteuning in natura;5° een akkoord van de gemeente om gegevens over het gemeentelijke cultuurbeleid ter beschikking te stellen in de door de Vlaamse Regering gevraagde vorm;6° een bij de administratie ingediend cultuurbeleidsplan, goedgekeurd door de gemeenteraad of de raad van de Vlaamse Gemeenschapscommissie, dat afloopt op het einde van het eerste jaar van de bestuursperiode die volgt op de bestuursperiode waarin het beleidsplan bij de administratie werd ingediend. § 2. De Vlaamse Regering bepaalt de procedure die de gemeenten moeten volgen om aan te tonen dat ze voldoen aan de voorwaarden, vermeld in § 1. » .

Art. 14.Artikel 23 van hetzelfde decreet, gewijzigd bij het decreet van 23 december 2005 wordt vervangen door wat volgt : «

Artikel 23.§ 1. Wanneer een cultuurbeleidsplan bij de administratie voor 31 december is ingediend, wordt de subsidie, vermeld in artikel 21, §§ 1 en 2, berekend vanaf 1 januari van het jaar dat volgt op de indiening van het cultuurbeleidsplan. § 2. Uiterlijk op 31 maart van het jaar dat volgt op de indiening van het cultuurbeleidsplan bij de administratie, deelt de administratie mee of het cutuurbeleidsplan wordt aanvaard op basis van de voorwaarden, vermeld in artikel 20. Als het cultuurbeleidsplan niet wordt aanvaard, vervalt de subsidie, vermeld in artikel 21, §§ 1 en 2, vanaf de eerste dag van de maand die volgt op de kennisgeving door de administratie. § 3. De subsidie wordt jaarlijks uitgekeerd op basis van een door de administratie goedgekeurde verantwoordingsnota over de besteding van de subsidie. De verantwoordingsnota wordt voor 1 juni volgend op een uitvoeringsjaar van het cultuurbeleidsplan, door de gemeente, of het samenwerkingsverband van gemeenten of de Vlaamse Gemeenschapscommissie bij de administratie ingediend. ».

Art. 15.In artikel 24 van hetzelfde decreet, vervangen bij het decreet van 23 december 2005, worden de woorden "de evaluatie van de uitvoering van het plan" vervangen door de woorden "een evaluatiemoment tijdens de looptijd van het cultuur beleidsplan".

Art. 16.Artikel 25 van hetzelfde decreet, vervangen bij het decreet van 23 december 2005, wordt vervangen door wat volgt : «

Artikel 25.De Vlaamse Regering bepaalt de maatregelen die zullen worden genomen als : 1° aan de voorwaarden, vermeld in artikel 22, niet meer wordt voldaan;2° het evaluatiemoment tijdens de looptijd van het cultuur beleidsplan een negatief resultaat heeft.».

Art. 17.Artikel 27 van hetzelfde decreet, gewijzigd bij het decreet van 23 december 2005, wordt vervangen door wat volgt : «

Artikel 27.Het steunpunt concretiseert de beheersovereenkomst, vermeld in artikel 6, § 2, in een plan. De voorwaarden waaraan het plan moet voldoen, worden in de beheersovereenkomst opgenomen. ».

Art. 18.In artikel 28, § 1, van hetzelfde decreet, gewijzigd bij het decreet van 23 december 2005, wordt 3° vervangen door wat volgt : « 3° beschikken over een beheersorgaan voor het cultuurcentrum conform de bepalingen van het decreet van 28 januari 1974 betreffende het cultuurpact; ».

Art. 19.In titel IV, hoofdstuk II, van hetzelfde decreet wordt in het opschrift van afdeling 2 het woord "Basissubsidie" vervangen door het woord "Subsidie".

Art. 20.Artikel 29 van hetzelfde decreet wordt vervangen door wat volgt : «

Artikel 29.Als tegemoetkoming in de loonkosten van het personeel, dat werkt in het A- of B-niveau in een cultuurcentrum, kan een gemeente aanspraak maken op een enveloppensubsidie. Personen voor wie de gemeente al een subsidie ontvangt op basis van een andere regelgeving, kunnen niet in aanmerking worden genomen. ».

Art. 21.Artikel 30 van hetzelfde decreet wordt vervangen door wat volgt : «

Artikel 30.De enveloppensubsidie bestaat uit de volgende bedragen, naar gelang van de categorie waarin een gemeente wordt ingeschaald : 1° categorie A : 325.000 euro per cultuurcentrum; 2° categorie B : 190.000 euro per cultuurcentrum; 3° categorie C : 110.000 euro per cultuurcentrum. ».

Art. 22.In hetzelfde decreet wordt een artikel 30bis ingevoegd, dat luidt als volgt : «

Artikel 30bis.§ 1. De Vlaamse Regering stelt jaarlijks een bedrag van minimaal 700.000 euro ter beschikking voor cultuurcentra uit categorie A. Dat bedrag wordt aangewend ter ondersteuning van bijzondere projecten die de gewone werking van een cultuurcentrum als vermeld in artikel 2, 4°, overstijgen. Projecten met het oog op het bereiken van een nieuw publiek, het verruimen van het aanbod van door de Vlaamse overheid gesubsidieerde en ondersteunde gezelschappen en het ondersteunen en toegankelijk maken van het aanbod van lokale gezelschappen en verenigingen krijgen prioriteit.

Een gemeente met een cultuurcentrum, gesubsidieerd in categorie A, kan hiertoe een aanvraag indienen bij de administratie.

De subsidie wordt toegekend op basis van een convenant dat de Vlaamse Regering met de gemeente sluit. De subsidie kan maximaal lopen tot en met het eerste jaar van een volgende gemeentelijke bestuursperiode.

De Vlaamse Regering bepaalt de voorwaarden voor de procedure en de beoordeling van de aanvragen en voor de verantwoording van de toegekende subsidie. § 2. De Vlaamse Regering stelt jaarlijks een bedrag van minimaal 700.000 euro ter beschikking voor cultuurcentra uit categorie B en C. Met dat bedrag kan de enveloppensubsidie van de cultuurcentra uit categorie B en C worden verhoogd met minimaal 10.000 euro per cultuurcentrum op jaarbasis, om bijzondere aandacht te besteden aan het bereiken van een nieuw publiek, het verruimen van het aanbod van door de Vlaamse overheid gesubsidieerde en ondersteunde gezelschappen en het ondersteunen en toegankelijk maken van het aanbod van lokale gezelschappen en verenigingen.

De Vlaamse Regering bepaalt de voorwaarden voor de procedure en de beoordeling van de aanvragen en voor de verantwoording van de toegekende subsidie. ».

Art. 23.In titel IV, hoofdstuk II, van hetzelfde decreet worden in het opschrift van afdeling 3 de woorden "Variabele subsidie" vervangen door het woord "Evaluatie".

Art. 24.Artikel 32 van hetzelfde decreet wordt vervangen door wat volgt : «

Artikel 32.Tijdens de looptijd van het cultuurbeleidsplan of het beleidsplan van het cultuurcentrum maakt de administratie voor elk cultuurcentrum een analyse van de werking van het cultuurcentrum, op basis van de verwerking van de, conform artikel 28, § 1, 5°, ter beschikking gestelde gegevens over werking, personeel en financiën.

De analyse wordt tijdens een bezoek ter plaatse met het cultuurcentrum besproken en geëvalueerd, met als resultaat een tegensprekelijk verslag met aanbevelingen voor het cultuurcentrum. De administratie kan voor de analyse een beroep doen op externe expertise.

Tijdens het voorlaatste jaar van de looptijd van het cultuurbeleidsplan of het beleidsplan van het cultuurcentrum maakt de administratie een alomvattend evaluatieverslag over de werking van de cultuurcentra voor de Vlaamse Regering. ».

Art. 25.Artikel 33 van hetzelfde decreet, gewijzigd bij de decreten van 5 juli 2002, 20 december 2002 en 23 december 2005, wordt opgeheven.

Art. 26.Artikel 34 van hetzelfde decreet wordt vervangen door wat volgt : «

Artikel 34.De Vlaamse Regering stelt een subsidie van minimaal 1.500.000 euro ter beschikking voor de cultuurcentra van de centrumgemeenten in de grootstedelijke gebieden.

De subsidievoorwaarden worden bepaald in een convenant tussen de Vlaamse Regering en de centrumgemeente in de grootstedelijke gebieden. ».

Art. 27.Artikel 35 van hetzelfde decreet, gewijzigd bij het decreet van 23 december 2005, wordt vervangen door wat volgt : «

Artikel 35.De centrumgemeenten in de grootstedelijke gebieden concretiseren het convenant, vermeld in artikel 34, in een plan. De voorwaarden waaraan het plan moet voldoen, worden opgenomen in het convenant. ».

Art. 28.In artikel 36, § 2, eerste lid, van hetzelfde decreet, vervangen bij het decreet van 23 december 2005, worden de woorden "de evaluatie van de uitvoering van het plan" vervangen door de woorden "een evaluatiemoment tijdens de looptijd van het plan".

Art. 29.In artikel 39, § 1, van hetzelfde decreet, gewijzigd bij het decreet van 23 december 2005, wordt het eerste lid vervangen door wat volgt : « In aanvulling op de subsidie, vermeld in artikel 38, § 1, voorziet de Vlaamse Regering voor elke gemeente in een forfaitaire subsidie van 0,15 euro per inwoner van de gemeente ter ondersteuning van de participatie aan provinciale bibliotheeksystemen. » .

Art. 30.In artikel 42 van hetzelfde decreet, gewijzigd bij de decreten van 24 december 2004 en 23 december 2005, wordt § 1 vervangen door wat volgt : « § 1. De Vlaamse Regering kent aan de bibliotheekvoorziening voor blinden, slechtzienden en personen met een leesbeperking, vermeld in artikel 17, § 1, een subsidie toe van minimaal 1.020.000 euro voor personeel, werking en collectievorming.

De voorwaarden voor de toekenning van die subsidie worden bepaald in de beheersovereenkomst, vermeld in artikel 17, § 1. » .

Art. 31.In artikel 44, § 2, eerste lid, van hetzelfde decreet, vervangen bij het decreet van 23 december 2005, worden de woorden "de evaluatie van de uitvoering van het plan" vervangen door de woorden "een evaluatiemoment tijdens de looptijd van het plan".

Art. 32.Artikel 46 van hetzelfde decreet, gewijzigd bij het decreet van 23 december 2005, wordt opgeheven.

Art. 33.Artikel 47 van hetzelfde decreet, gewijzigd bij het decreet van 23 december 2005, wordt vervangen door wat volgt : «

Artikel 47.Het VCOB concretiseert de beheersovereenkomst, vermeld in artikel 15, § 2, in een plan. De voorwaarden waaraan het plan moet voldoen, worden opgenomen in de beheersovereenkomst. ».

Art. 34.Artikel 48 van hetzelfde decreet, gewijzigd bij het decreet van 23 december 2005, wordt vervangen door wat volgt : «

Artikel 48.De Vlaamse Gemeenschapscommissie concretiseert het convenant, vermeld in artikel 16, in een plan. De voorwaarden waaraan het plan moet voldoen, worden opgenomen in het convenant. ».

Art. 35.Artikel 49 van hetzelfde decreet, gewijzigd bij het decreet van 23 december 2005, wordt vervangen door wat volgt : «

Artikel 49.De bibliotheekvoorziening voor blinden, slechtzienden en personen met een leesbeperking concretiseert de beheersovereenkomst, vermeld in artikel 17, § 1, in een plan. De voorwaarden waaraan het plan moet voldoen, worden opgenomen in de beheersovereenkomst.

De organisatie, vermeld in artikel 17, § 3, concretiseert de beheersovereenkomst in een plan. De voorwaarden waaraan het plan moet voldoen, worden opgenomen in de beheersovereenkomst. ».

Art. 36.Artikel 50 van hetzelfde decreet, gewijzigd bij het decreet van 23 december 2005, wordt vervangen door wat volgt : «

Artikel 50.De organisatie, vermeld in artikel 18, concretiseert de beheersovereenkomst in een plan. De voorwaarden waaraan het plan moet voldoen, worden opgenomen in de beheersovereenkomst. ».

Art. 37.In artikel 51, § 1, van hetzelfde decreet wordt 2° vervangen door wat volgt : « 2° beschikken over minstens één aangesloten gemeente met een aanvaard gemeentelijk cultuurbeleidsplan als vermeld in artikel 19, § 1, waarin wordt aangegeven dat de gemeente in een intergemeentelijk samenwerkingsverband wil stappen;".

Art. 38.In artikel 53 van hetzelfde decreet wordt 2° opgeheven.

Art. 39.In artikel 54 van hetzelfde decreet, gewijzigd bij het decreet van 23 december 2005, wordt § 1 vervangen door wat volgt : « § 1. Alle in dit decreet vermelde subsidiebedragen worden vanaf 1 januari 2002 gekoppeld aan hetzelfde prijsindexcijfer dat berekend en benoemd wordt voor de toepassing van artikel 2 van het koninklijk besluit van 24 december 1993 ter uitvoering van de wet van 6 januari 1989 tot vrijwaring van het concurrentievermogen, met uitzondering van : 1° de bepalingen, vermeld in artikel 71;2° de subsidiebedragen, vermeld in artikel 30 en 30bis, die vanaf 1 januari 2008 worden gekoppeld aan het prijsindexcijfer.».

Art. 40.In artikel 67, § 2, eerste lid, van hetzelfde decreet, gewijzigd bij het decreet van 23 december 2005, worden de woorden "als tegemoetkoming in de loon- en werkingskosten van een voltijds cultuurbeleidscoördinator" vervangen door de woorden "als enveloppensubsidie ter uitvoering van het cultuurbeleidsplan".

Art. 41.In artikel 68 van hetzelfde decreet, gewijzigd bij decreet van 23 december 2005, wordt het jaartal "2006" vervangen door het jaartal "2007".

Art. 42.Artikel 74 van hetzelfde decreet, vervangen bij het decreet van 30 juni 2006, wordt vervangen door wat volgt : «

Artikel 74.§ 1. Een cultuurraad van een randgemeente, vermeld in artikel 7 van de wetten op het gebruik van de talen in bestuurszaken, gecoördineerd op 18 juli 1966, die nog niet beschikt over een krachtens dit decreet gesubsidieerde bibliotheek, kan een projectaanvraag indienen ter ondersteuning van een Nederlandstalig privaatrechtelijk bibliotheekbedieningspunt. De subsidie, die maximaal vier euro per inwoner bedraagt, vervalt zodra de gemeente beschikt over een krachtens dit decreet gesubsidieerde bibliotheek.

De Vlaamse Regering bepaalt de voorwaarden waaraan de projectaanvraag moet voldoen. § 2. In 2007 en 2008 wordt de subsidie, vermeld in artikel 39, § 1, tevens ter beschikking gesteld aan gemeenten die nog niet zijn aangesloten op een provinciaal bibliotheeksysteem, ter ondersteuning van de aanpassing van het lokale bibliotheeksysteem, met het oog op de overname van gegevens uit het centraal bibliografisch achtergrondbestand Open Vlacc.

De Vlaamse Regering bepaalt de voorwaarden voor de toekenning van die subsidie. ».

Art. 43.In hetzelfde decreet wordt een artikel 76bis ingevoegd, dat luidt als volgt : «

Artikel 76bis.§ 1. De Vlaamse Regering subsidieert een vereniging zonder winstoogmerk die als doel heeft gemeenten te ondersteunen bij de uitbouw van een integraal en kwalitatief cultuurbeleid. De opmaak en de uitvoering van een gemeentelijk cultuurbeleidsplan, en de ondersteuning van de werking van cultuurcentra, openbare bibliotheken, gemeenschapscentra en adviesorganen voor cultuur staan hierbij centraal. § 2. De Vlaamse Regering sluit met de vereniging, vermeld in § 1, een beheersovereenkomst voor vijf jaar.

In de beheersovereenkomst worden ten minste de volgende onderwerpen opgenomen : 1° de opdrachten van de vereniging;2° de procedure voor het aanvragen en het uitkeren van de subsidie;3° de in te dienen bewijsstukken en de wijze van toezicht op de aanwending van ter beschikking gestelde middelen;4° correctieve maatregelen als de overeenkomst niet wordt nageleefd;5° de mogelijkheden van reservevorming;6° de aandacht voor de bevordering van de culturele diversiteit. § 3. De vereniging concretiseert de beheersovereenkomst in een meerjarenplan en legt dat ter goedkeuring voor aan de administratie.

De eerste overeenkomst heeft betrekking op de periode 2009-2013.

Voor de uitvoering van de beheersovereenkomst voorziet de Vlaamse Regering in een structurele subsidie ter ondersteuning van loon- en werkingskosten.

Art. 44.In hetzelfde decreet wordt een artikel 76ter ingevoegd, dat luidt als volgt : «

Artikel 76ter.§ 1. In afwijking van de bepalingen van artikel 21, § 1, 1°, kan een samenwerkingsverband van gemeenten, voor het eerste subsidiejaar, in aanvulling op de subsidie van 50.000 euro, aanspraak maken op een eenmalige, aanvullende subsidie van 10.000 euro, als tegemoetkoming in de extra kosten die het gevolg zijn van het opzetten van een samenwerkingsverband tussen gemeenten.

De Vlaamse Regering bepaalt de voorwaarden voor de toekenning van die subsidie. § 2. In afwijking van de bepalingen van artikel 23, § 1, wordt de subsidie, vermeld in artikel 21, §§ 1 en 2, berekend vanaf 1 februari 2008 voor een samenwerkingsverband van gemeenten, dat een cultuur beleidsplan indient tussen 1 en 31 januari 2008. » .

Art. 45.Artikel 77 van hetzelfde decreet, gewijzigd bij het decreet van 23 december 2005, wordt vervangen door wat volgt : «

Artikel 77.In afwijking van de bepalingen van artikel 4, § 1, artikel 36, § 1, en artikel 44, § 1, heeft een beleidsplan dat voor de eerste maal wordt ingediend door een gemeente of een samenwerkingsverband van gemeenten, betrekking op een periode die afloopt op het einde van het eerste jaar van de bestuursperiode die volgt op de bestuursperiode waarin het beleidsplan werd aanvaard. ».

Art. 46.Artikel 77bis van hetzelfde decreet, ingevoegd bij het decreet van 21 maart 2003, wordt opgeheven.

Art. 47.Artikelen 5, 6, 14, 15, 26, gewijzigd bij het decreet van 23 december 2005, 27, gewijzigd bij het decreet van 23 december 2005, 40, gewijzigd bij het decreet van 23 december 2005, en 47, gewijzigd bij het decreet van 23 december 2005, van hetzelfde decreet worden opgeheven met ingang van 1 januari 2009.

Art. 48.Dit decreet heeft uitwerking met ingang van 1 januari 2007, met uitzondering van : 1° artikelen 10, 12, 20, 21, 22, 23, 25, 30, 35 en 38, die in werking treden op 1 januari 2008;2° artikel 43, dat in werking treedt op 1 januari 2009. Kondigen dit decreet af, bevelen dat het in het Belgisch Staatsblad zal worden bekendgemaakt.

Brussel, 13 juli 2007.

De minister-president van de Vlaamse Regering, K. PEETERS De Vlaamse minister van Cultuur, Jeugd, Sport en Brussel, B. ANCIAUX _______ Nota (1) Zitting 2006-2007. Stukken. - Voorstel van decreet 1225 - Nr. 1. - Verslag hoorzitting 1225 - Nr. 2. - Verslag 1225 - Nr. 3. - Tekst aangenomen door de plenaire vergadering 1225 - Nr. 4.

Handelingen. - Bespreking en aaneming : vergaderingen van 4 juli 2007.

^