Etaamb.openjustice.be
Decreet van 13 maart 2003
gepubliceerd op 31 maart 2003

Decreet houdende oprichting van een Waalse maatschappij voor arbeidsbemiddelingsdiensten tegen betaling

bron
ministerie van het waalse gewest
numac
2003200561
pub.
31/03/2003
prom.
13/03/2003
ELI
eli/decreet/2003/03/13/2003200561/staatsblad
staatsblad
https://www.ejustice.just.fgov.be/cgi/article_body(...)
links
Raad van State (chrono)
Document Qrcode

13 MAART 2003. - Decreet houdende oprichting van een Waalse maatschappij voor arbeidsbemiddelingsdiensten tegen betaling (1)


De Waalse Gewestraad heeft aangenomen en Wij, Regering, bekrachtigen hetgeen volgt : HOOFDSTUK I. - Oprichting, opdrachten en werking Afdeling 1. - Oprichting

Artikel 1.De Waalse Regering mag, overeenkomstig het Wetboek der vennootschappen en onverminderd de afwijkende bepalingen van dit decreet, een maatschappij oprichten in de vorm van een naamloze vennootschap, hierna de maatschappij genoemd, waaraan de uitvoering van de in artikel 3 bedoelde opdrachten wordt toevertrouwd en waarvan de statuten voldoen aan de bepalingen van dit decreet. De « Office wallon de la Formation professionnelle et de l'Emploi » (Waalse dienst voor beroepsopleiding en arbeidsbemiddeling), hierna de Dienst genoemd, is gemachtigd om mee te werken aan de oprichting van die maatschappij onder de voorwaarden en volgens de modaliteiten bedoeld in artikel 5.

Art. 2.De maatschappelijke zetel van de maatschappij is gevestigd te Charleroi. Afdeling 2. - Opdrachten

Art. 3.§ 1. De maatschappij heeft als opdracht handelsactiviteiten te organiseren, te ontwikkelen en voor te stellen i.v.m. de administratie en het beheer van menselijke hulpbronnen, met name : 1° de organisatie, de ontwikkeling, het aanbod van uitzendarbeid en de terbeschikkingstelling van werknemers voor de gebruikers;2° de organisatie, de ontwikkeling en het aanbod van outplacement;3° de organisatie, de ontwikkeling en het aanbod van wervings-, selectie- en arbeidsbemiddelingsactiviteiten;4° aanbevelingen inzake het beheer en de vorming van menselijke hulpbronnen;5° on-line diensten;6° elke andere dienst die de Waalse Regering aangeeft overeenkomstig het decreet houdende erkenning van arbeidsbemiddelingsdiensten. Daarnaast ontwikkelt de maatschappij in het kader van haar maatschappelijk doel of van haar goedgekeurde erkenning inschakelingsacties ten gunste van in bestaansonzekerheid verkerende bevolkingsgroepen.

De maatschappij bestemt jaarlijks minstens 80 % van haar winsten voor acties i.v.m. sociaal-economische inschakeling.

De maatschappij geniet geen enkel voorrecht van de openbare overheid om haar opdrachten te vervullen aangezien deze geen exclusief karakter hebben. § 2. De maatschappij kan alle algemeen willekeurige, commerciële, burgerlijke, financiële, roerende en onroerende handelingen verrichten die rechtstreeks of onrechtstreeks, geheel of gedeeltelijk verband houden met haar maatschappelijk doel of van dien aard zijn dat ze de verrichting ervan vergemakkelijken of bevorderen, zowel in België als in het buitenland. Afdeling 3. - Werking

Art. 4.§ 1. De maatschappij wordt bestuurd door een raad van tien tot vijftien bestuurders, al dan niet aandeelhouders, benoemd door de algemene vergadering van de aandeelhouders en herkiesbaar. Negen onder hen worden door de Waalse Regering aangewezen.

De raad van bestuur kiest een voorzitter en een ondervoorzitter onder zijn leden.

Het dagelijkse beheer wordt door de raad van bestuur toevertrouwd aan een directeur-generaal, bijgestaan door een adjunct-directeur-generaal. § 2. Er wordt een adviescomité binnen de maatschappij opgericht. Dat comité bestaat uit de directeur-generaal en de adjunct-directeur-generaal, alsmede uit vier vertegenwoordigers van de representatieve werknemersorganisaties en uit vier vertegenwoordigers van de representatieve werkgeversorganisaties.

Ook de voorzitter en de ondervoorzitter van de raad van bestuur wonen de vergaderingen van het comité bij. Het adviescomité, dat door de directeur-generaal of de adjunct-directeur-generaal voorgezeten wordt, brengt adviezen of voorstellen uit op eigen initiatief of op verzoek van de raad van bestuur.

De raad van bestuur verstrekt het adviescomité relevante informatie over de sociaal-economische toestand van de maatschappij, alsmede over de gewestelijke arbeidsmarkt, met name over de opdrachten bedoeld in artikel 3, § 1, tweede en derde lid, van dit decreet. § 3. De statuten regelen de bevoegdheden, de bezoldiging en de duur van de functies van de voorzitter, de ondervoorzitter, de bestuurders, de directeur-generaal, de adjunct-directeur-generaal en de leden van het adviescomité. De bestuurders van de maatschappij mogen geen mandataris van de Dienst zijn, onder welk statuut ook. Onder mandatarissen wordt verstaan de leden van het beheerscomité, de uitvoerende bureaus, de administrateur-generaal, de adjunct-administrateur-generaal, de verantwoordelijke van elk van de drie entiteiten opgericht binnen de Dienst en elke andere persoon die op de één of andere manier onder het gezag van de Dienst staat. HOOFDSTUK II. - Financiering, boekhouding en controle

Art. 5.§ 1. Bij de oprichting van de maatschappij verleent het Waalse Gewest tegemoetkomingen voor de financiering ervan via een inbreng in natura berekend op grond van de op 31 december 2002 afgesloten jaarrekeningen van de afzonderlijk beheerde dienst « T interim ». § 2. Bij de oprichting van de maatschappij moet de Dienst, behalve wat het personeel betreft, alle elementen i.v.m. de activa en passiva verstrekken die bestemd zijn voor de uitvoering van de activiteiten die de afzonderlijk beheerde dienst « T interim » tot de inwerkingtreding van dit decreet binnen de Dienst uitoefent.

Op de datum van oprichting van de maatschappij verdwijnen de geïnventariseerde elementen van de activa en passiva uit de boekhouding van de Dienst tengevolge van de inbreng bedoeld in het vorige lid. § 3. Om bovenbedoelde inbreng te verwezenlijken wordt de administrateur-generaal van de Dienst ertoe gemachtigd bovenvermelde elementen van de activa en passiva uitvoerig te inventariseren. De inbreng dient voor de uitoefening van de activiteiten bedoeld in artikel 3.

Wat betreft de in de inventaris gedetailleerde elementen van de activa en passiva, brengt een erkende revisor, natuurlijke of rechtspersoon en lid van het Instituut der bedrijfsrevisoren, uiterlijk 10 maart 2003 verslag uit met name over de beschrijving van elke inbreng in natura en over de methode van waardering toegepast overeenkomstig artikel 444 van het Wetboek der vennootschappen.

De inventaris en het verslag bedoeld in de vorige leden worden minstens vijftien dagen vóór de oprichting van de maatschappij aan de Regering voorgelegd. De Regering keurt de inventaris en het verslag goed uiterlijk op de datum van oprichting van de maatschappij.

Voorzover de inventaris en het verslag door de Regering zijn goedgekeurd, zijn de vermogensbestanddelen, zowel de activa en de goederen als de passiva en de vastleggingen opgenomen in de inventaris bedoeld in het eerste lid, het voorwerp van een inbreng in de maatschappij wanneer ze opgericht wordt. De inbreng heeft als gevolg een overdracht van alle in de inventaris opgenomen vermogensbestandelen die aan derden kan worden tegengeworpen.

De vóór 1 januari 2003 uitgevoerde handelingen en de datum van oprichting van de maatschappij worden geacht te worden uitgevoerd namens en voor rekening van de in oprichting zijnde maatschappij. § 4. De oprichters van de maatschappij bepalen het bedrag van het maatschappelijk kapitaal alsmede het aantal uit te geven aandelen en de waarde ervan bij de oprichting van de maatschappij, met inachtneming van de bepalingen van het Wetboek der vennootschappen.

De oprichters van de maatschappij komen in het kader van de inbreng in natura die de Dienst zal verrichten overeen dat de in paragraaf 2 van dit artikel bedoelde inbreng met aandelen gecompenseerd zal worden. De administrateur-generaal van de Dienst formuleert uiterlijk op de datum bedoeld in het tweede lid van paragraaf 3 van dit artikel een voorstel tot rechtvaardiging van het aantal aandelen dat de Dienst zal ontvangen.

Dat voorstel wordt ter goedkeuring voorgelegd aan de Waalse Regering, samen met de inventaris en het verslag waarvan sprake hierboven. Het voorstel wordt door de Regering goedgekeurd vooraleer de inbreng wordt uitgevoerd. § 5. De aandelen bedoeld in paragraaf 4 van dit artikel, verkregen door de Dienst in ruil voor de activa en de goederen alsmede voor de passiva en de vastleggingen opgenomen in de inventaris, worden op de datum van oprichting van de maatschappij aan het Waalse Gewest afgestaan op grond van een gratis contract. § 6. De oprichters benoemen de eerste bestuurders in de oprichtingsakte van de maatschappij. § 7. De Waalse Regering kan de in dit artikel bedoelde data en termijnen telkens voor een periode van drie maanden uitstellen.

Art. 6.Het Waalse Gewest bezit hoe dan ook minstens 80 % van de representatieve kapitaalaandelen. Als dat niet meer het geval is, wordt zo spoedig mogelijk een buitengewone algemene vergadering bijeengeroepen met als enig agendapunt de ontbinding van de maatschappij. HOOFDSTUK III. - Overplaatsing van het personeel van de afzonderlijk beheerde dienst « T interim »

Art. 7.De Waalse Regering treft alle nodige maatregelen om het personeel van de Dienst belast met de opdrachten die bedoeld worden in artikel 3 en door hem vervuld worden tot de inwerkingtreding van dit decreet op vrijwillige basis over te plaatsen.

De personeelsleden worden in dienst genomen op grond van een arbeidsovereenkomst. HOOFDSTUK IV. - Slotbepaling

Art. 8.De Regering bepaalt de datum van inwerkingtreding van dit decreet.

Kondigen dit decreet af, bevelen dat het in het Belgisch Staatsblad zal worden bekendgemaakt.

Namen, 13 maart 2003.

De Minister-President, J.-Cl. VAN CAUWENBERGHE De Minister van Economie, K.M.O.'s, Onderzoek en Nieuwe Technologieën, S. KUBLA De Minister van Vervoer, Mobiliteit en Energie, J. DARAS De Minister van Begroting, Huisvesting, Uitrusting en Openbare Werken M. DAERDEN De Minister van Ruimtelijke Ordening, Stedenbouw en Leefmilieu, M. FORET De Minister van Landbouw en Landelijke Aangelegenheden, J. HAPPART De Minister van Binnenlandse Aangelegenheden en Ambtenarenzaken, Ch. MICHEL De Minister van Sociale Aangelegenheden en Gezondheid, Th. DETIENNE De Minister van Tewerkstelling en Vorming, Mevr. M. ARENA (1) Zitting 2002-2003 Stukken van de Raad 445 (2002-2003), Nrs.1 tot 8.

Volledig verslag , openbare vergadering van 26 februari 2003.

Bespreking. - Stemming.

^