Etaamb.openjustice.be
Decreet van 18 juli 2003
gepubliceerd op 22 augustus 2003

Decreet tot regeling van strategische adviesraden

bron
ministerie van de vlaamse gemeenschap
numac
2003035929
pub.
22/08/2003
prom.
18/07/2003
ELI
eli/decreet/2003/07/18/2003035929/staatsblad
staatsblad
https://www.ejustice.just.fgov.be/cgi/article_body(...)
links
Raad van State (chrono)
Document Qrcode

18 JULI 2003. - Decreet tot regeling van strategische adviesraden


Het Vlaams Parlement heeft aangenomen en Wij, Regering, bekrachtigen hetgeen volgt : decreet tot regeling van strategische adviesraden. HOOFDSTUK I. - Definities en toepassingsgebied

Artikel 1.Dit decreet regelt een gemeenschaps- en gewestaangelegenheid.

Art. 2.In dit decreet wordt verstaan onder : 1° strategische adviesraad : elk permanent orgaan, opgericht bij decreet, dat tot taak heeft om het Vlaams Parlement, de Vlaamse regering of de individuele ministers te adviseren over strategische beleidsaangelegenheden;2° ontwerpen van besluit van de Vlaamse regering die van strategisch belang zijn : ontwerpen van reglementair of organiek besluit die uitvoering geven aan de inhoud van een decreet en door de Vlaamse regering worden beschouwd als basisuitvoeringsbesluiten. HOOFDSTUK II. - Oprichting en taakomschrijving

Art. 3.Het decreet waarbij een strategische adviesraad wordt opgericht verleent daaraan rechtspersoonlijkheid.

Het oprichtingsdecreet bepaalt de wijze van samenstelling, de opdracht en het werkterrein, de werking en het toezicht, onverminderd hetgeen bepaald is in dit decreet.

Art. 4.§ 1. Een strategische adviesraad heeft de volgende opdrachten : 1° uit eigen beweging of op verzoek advies uitbrengen over de hoofdlijnen van het beleid;2° bijdragen tot het vormen van een beleidsvisie;3° de maatschappelijke ontwikkelingen volgen en interpreteren;4° advies uitbrengen over voorontwerpen van decreet;5° uit eigen beweging of op verzoek advies uitbrengen over voorstellen van decreet;6° uit eigen beweging of op verzoek advies uitbrengen over ontwerpen van besluit van de Vlaamse regering;7° reflecties leveren over de bij het Vlaams Parlement ingediende beleidsnota's;8° uit eigen beweging of op verzoek advies uitbrengen over ontwerpen van samenwerkingsakkoord van strategisch belang die de Vlaamse Gemeenschap of het Vlaamse Gewest wil sluiten met de Staat of met andere Gemeenschappen en Gewesten, en over ontwerpen van Europese en internationale samenwerkingsakkoorden van strategisch belang. § 2. De Vlaamse regering is verplicht om advies te vragen over : 1° de in § 1, 4°, bedoelde voorontwerpen van decreet;2° de in § 1, 6°, bedoelde ontwerpen van besluit van de Vlaamse regering die van strategisch belang zijn. § 3. De Vlaamse regering kan gemotiveerd afwijken van de in § 2 bedoelde adviezen van een strategische adviesraad en informeert de raad hierover. § 4. Alle adviezen uitgebracht door een strategische adviesraad zijn openbaar. HOOFDSTUK III. - Samenstelling en organisatie

Art. 5.Een strategische adviesraad wordt samengesteld : - ofwel uit vertegenwoordigers van het maatschappelijke middenveld; - ofwel uit zowel vertegenwoordigers van het maatschappelijke middenveld als onafhankelijke deskundigen.

Art. 6.§ 1. De leden van de strategische adviesraden worden door de Vlaamse regering benoemd voor een termijn van 4 jaar. Voor vertegenwoordigers van het maatschappelijke middenveld gebeurt dit op voordracht van representatieve middenveldorganisaties, voor onafhankelijke deskundigen na een openbare oproep tot kandidaatstelling. § 2. Onder de leden van de strategische adviesraad wordt een voorzitter aangewezen, hetzij door de Vlaamse regering, hetzij door de leden van de adviesraad. De voorzitter vertegenwoordigt de raad in rechte, onverminderd de mogelijkheid tot delegatie van deze bevoegdheid.

Art. 7.Ten hoogste tweederde van de leden van een strategische adviesraad is van hetzelfde geslacht.

Telkens in een strategische adviesraad één of meerdere mandaten ten gevolge van een voordrachtprocedure te begeven zijn, dient per mandaat, door elke voordragende instantie, de kandidatuur van minstens één man en één vrouw te worden voorgedragen.

Art. 8.Leden van strategische adviesraden oefenen hun functie uit in volledige onafhankelijkheid van de overheid.

Het lidmaatschap van een strategische adviesraad of van een werkcommissie, zoals voorzien in artikel 11, is onverenigbaar met : 1° een mandaat in het Europees Parlement, de Kamer van volksvertegenwoordigers, de Senaat, het Vlaams Parlement en de Brusselse Hoofdstedelijke Raad;2° het ambt van minister, staatssecretaris en hun kabinetsleden;3° het ambt van personeelslid van een departement of agentschap van de Vlaamse overheid, dat in een hiërarchische verhouding staat tot de minister tot wiens bevoegdheid de betrokken strategische adviesraad behoort;4° het ambt van personeelslid van het Vlaams Parlement en de bij het Vlaams Parlement opgerichte diensten;5° het ambt van personeelslid van de strategische adviesraad.

Art. 9.Leden van strategische adviesraden worden door de Vlaamse regering ontslagen, op eigen verzoek of om ernstige redenen.

Art. 10.De Vlaamse regering stelt de presentiegelden en de vergoedingen van de leden van strategische adviesraden vast. HOOFDSTUK IV. - Werking

Art. 11.Een strategische adviesraad regelt zijn interne werking en kan ter voorbereiding van adviezen werkcommissies instellen.

Art. 12.Een strategische adviesraad beschikt over een eigen secretariaat dat onder het gezag van de strategische adviesraad wordt geleid door een secretaris.

Het in het vorige lid vermelde secretariaat staat in voor de administratieve, logistieke en inhoudelijke ondersteuning van de strategische adviesraad.

De regeling van de rechtspositie van het personeel van het secretariaat wordt vastgesteld door de Vlaamse regering.

Art. 13.Een strategische adviesraad beschikt over een jaarlijkse dotatie.

Art. 14.De strategische adviesraad stelt jaarlijks een begroting en een rekening op en voert een boekhouding volgens de wijze zoals door de Vlaamse regering bepaald.

Het Rekenhof is gemachtigd om de rekening van de strategische adviesraad te controleren.

Art. 15.§ 1. De Vlaamse regering stelt de strategische adviesraad uit eigen beweging of op zijn verzoek alle informatie ter beschikking die noodzakelijk is voor de adviesopdracht. § 2. Een strategische adviesraad kan de personeelsleden van de departementen en agentschappen van de Vlaamse overheid verzoeken om de nodige technische toelichting te verschaffen.

Art. 16.§ 1. In afwijking van artikel 11 beraadslaagt een strategische adviesraad collegiaal over de uit te brengen adviezen, volgens de procedure van de consensus.

Als geen consensus kan worden bereikt, wordt gestemd en wordt de stemmenverhouding in het advies vermeld. Er kan een minderheidsnota aan het advies worden toegevoegd. § 2. De adviezen worden in de regel verstrekt binnen een termijn van dertig dagen na de datum van de ontvangst van de adviesaanvraag. In geval van spoed, die met redenen wordt omkleed, kan de Vlaamse regering de termijn inkorten zonder dat hij minder dan tien werkdagen mag bedragen.

Art. 17.Strategische adviesraden kunnen onderling samenwerken en gezamenlijk advies uitbrengen. HOOFDSTUK V. - Programmering en verslaggeving

Art. 18.Een strategische adviesraad stelt zijn werkprogramma vast in overleg met de Vlaamse regering.

Art. 19.Een strategische adviesraad brengt elk jaar verslag uit van zijn werkzaamheden. Dit jaarverslag wordt voor 15 mei van het volgende jaar gezonden aan de Vlaamse regering en aan het Vlaams Parlement. HOOFDSTUK VI. - Slotbepalingen

Art. 20.§ 1. De bepalingen van dit decreet zijn van toepassing op alle strategische adviesraden die worden opgericht na de inwerkingtreding van dit decreet. § 2. De adviesorganen die bestaan op het ogenblik van de inwerkingtreding van dit decreet zullen afgeschaft of aangepast worden om te voldoen aan dit decreet.

Kondigen dit decreet af, bevelen dat het in het Belgisch Staatsblad zal worden bekendgemaakt.

Brussel, 18 juli 2003.

De minister-president van de Vlaamse regering, B. SOMERS _______ Nota's Zitting 2002-2003.

Stukken - Ontwerp van decreet : 1607, Nr. 1. - Amendementen : 1607, Nr. 2. - Verslag over hoorzittingen : 1607, Nr. 3. - Amendementen : 1607, Nrs. 4 tot 6. - Verslag : 1607, Nr. 7. - Amendementen voorgesteld na indiening van het verslag : 1607, Nr. 8. - Tekst aangenomen door de plenaire vergadering : 1607, Nr. 9.

Handelingen - Bespreking en aanneming : vergaderingen van 9 juli 2003.

^