Etaamb.openjustice.be
Decreet van 30 april 2009
gepubliceerd op 29 mei 2009

Decreet houdende oprichting van de publiekrechtelijke naamloze vennootschap "Société de Développement de Liège-Guillemins"

bron
waalse overheidsdienst
numac
2009202359
pub.
29/05/2009
prom.
30/04/2009
ELI
eli/decreet/2009/04/30/2009202359/staatsblad
staatsblad
https://www.ejustice.just.fgov.be/cgi/article_body(...)
links
Raad van State (chrono)
Document Qrcode

30 APRIL 2009. - Decreet houdende oprichting van de publiekrechtelijke naamloze vennootschap "Société de Développement de Liège-Guillemins" (1)


Het Waalse Parlement heeft aangenomen en Wij, Regering, bekrachtigen hetgeen volgt :

Artikel 1.Er wordt onder de maatschappelijke benaming "Société de Développement de Liège-Guillemins", afgekort : "SDLG" een publiekrechtelijke rechtspersoon opgericht die een openbare opdracht als doel heeft : de ontwikkeling, de uitvoering en de uitbating van de onroerende ruimte bepaald in de stedelijke referentieverkavelingsomtrek voor de ontwikkeling van de wijk "Guillemins".

Hij kan alle onroerende goederen bouwen, kopen, verkopen, huren en verhuren die nodig of nuttig zijn voor de uitvoering van zijn maatschappelijk doel alsook elke andere onroerende handeling verrichten.

Hij kan d.m.v. inbreng, inschrijving of aankoop van aandelen of maatschappelijke rechten of op elke andere wijze ook deelnemen in alle financiële, industriële of handelsvennootschappen die een doel hebben dat rechtstreeks of onrechtstreeks betrekking heeft op zijn doel. De vennootschap mag geen dochtermaatschappijen zonder de machtiging van de Regering oprichten.

De vennootschap kan alle handels-, industriële en financiële, roerende of onroerende handelingen doen, die ertoe kunnen bijdragen haar maatschappelijk doel uit te voeren, te ontwikkelen of te vergemakkelijken.

Ze kan al dan niet rechtstreeks deelnemen in alle ondernemingen die een gelijk doel hebben of een doel hebben dat met de hare nauw gebonden is.

Die rechtspersoon neemt de plaats in van de naamloze vennootschap met dezelfde naam, ingeschreven onder het ondernemingsnummer KBO nr. 0450.994.372.

Art. 2.De vennootschap neemt de vorm aan van een naamloze vennootschap. Ze wordt voor een onbepaalde duur opgericht. Haar effecten zijn op naam.

Met uitzondering van de in dit decreet bedoelde specifieke afwijkingen, worden haar statuten geregeld bij de bepalingen van het Wetboek van vennootschappen.

De statutaire wijzigingen behoren tot de bevoegdheid van de algemene vergadering en worden onderworpen aan de goedkeuring van de Regering.

De beslissing tot ontbinding en vereffening van de vennootschap moet bij een decreet genomen worden, dat de vereffeningsmodaliten zal bepalen.

Art. 3.De vennootschap kan de volgende aandeelhouders hebben : 1° het Waalse Gewest;2° elke andere publiekrechtelijke persoon;3° zuivere intercommunales.

Art. 4.De raad van bestuur bestaat uit maximum veertien leden waaronder één voorzitter en twee ondervoorzitters.

Elke aandeelhouder bedoeld in artikel 3, 1° en 2°, beschikt over een gelijk aantal vertegenwoordigers binnen de raad van bestuur. Elke aandeelhouder bedoeld in artikel 3, 3°, beschikt over twee vertegenwoordigers binnen de raad van bestuur.

Het mandaat van de voorzitter van de raad van bestuur mag slechts toegekend worden aan een bestuurder benoemd op voorstel van openbare overheden. Bij staking van stemmen in de raad van bestuur is de stem van de voorzitter beslissend.

De bestuurders worden voor vijf jaar benoemd en hun mandaat is verlengbaar.

De raad van bestuur zal het dagelijkse beheer toevertrouwen aan de directeur van de vennootschap. De directeur zal de vergaderingen van de raad van bestuur bijwonen zonder stemgerechtigd te zijn.

De algemene vergadering bepaalt de bezoldigingen van de voorzitter, de ondervoorzitters, de bestuurders en de regeringscommissarissen

Art. 5.De raad van bestuur kiest een uitvoerend comité. Het bestaat uit maximum zes leden en de directeur.

Elke aandeelhouder bedoeld in artikel 3, 1° en 2° en vertegenwoordigd in de raad van bestuur heeft recht op een gelijk aantal vertegenwoordigers in het uitvoerende comité : - twee leden worden benoemd op de voordracht van de stad Luik, waaronder de voorzitter die burgemeester van de stad Luik is; - twee leden worden benoemd op de voordracht van het Waalse Gewest, waaronder de eerste ondervoorzitter.

Het uitvoerende comité kan slechts op geldige wijze beraadslagen wanneer minstens de helft van zijn leden aanwezig zijn of vertegenwoordigd worden. De beslissingen worden bij gewone meerderheid van de stemmen genomen. Bij staking van de stemmen is de stem van de voorzitter beslissend. De directeur heeft een raadgevende stem.

Het uitvoerend comité is belast met de behandeling van de dossiers die voorgelegd moeten worden aan de raad van bestuur. Het zorgt bovendien voor de uitvoering van de beslissing van de raad van bestuur.

De raad van bestuur kan het uitvoerend comité belasten met elke specifieke opdracht die hij nuttig acht. Hij kan ook hem een gedeelte van zijn machten overdragen zonder dat die overdracht betrekking mag hebben op het algemeen beleid van de vennootschap of de handelingen voorbehouden aan de raad van bestuur.

Art. 6.De vennootschap is onderworpen aan de controle van de Regering, die uitgeoefend wordt door toedoen van twee commissarissen die ze aanwijst.

De Regeringscommissarissen nemen deel aan de vergaderingen van de raad van bestuur met raadgevende stem.

Art. 7.De boekhouding van de vennootschap wordt gehouden overeenkomstig de wetgeving over de boekhouding van de ondernemingen.

De financiële toestand van de vennootschap, haar rekeningen en de regelmatigheid van de verrichtingen ten opzichte van het decreet, de statuten en het Wetboek van vennootschappen worden gecontroleerd door een commissaris, lid van het Instituut der Bedrijfsrevisoren.

Zijn bezoldigingen worden bepaald in de beslissing waarbij hij wordt aangewezen.

Art. 8.De vennootschap beslist binnen de perken van haar maatschappelijk doel over de omvang, de technieken en de voorwaarden van haar externe financiering. De vennootschap zal kunnen overgaan tot leningen gewaarborgd door het Waalse Gewest. Ze kan giften aannemen en toelagen krijgen van de openbare overheden.

Haar ontvangsten komen bovendien uit haar activiteit, de inkomens van haar vermogen, alle financiële verrichtingen en uit de toelagen.

De raad van bestuur wordt ertoe gemachtigd om een beroep te doen op de techniek van het toegelaten kapitaal en kan het kapitaal in één of verschillende keren verhogen met een maximumbedrag van tien miljoen euro.

Art. 9.In het kader van de uitvoering van haar maatschappelijk doel, wordt het kadastraal inkomen van de goederen van de vennootschap vrijgesteld van de onroerende voorheffing.

Art. 10.Mits de machtiging van de Regering kan de vennootschap in het kader van de uitvoering van haar maatschappelijk doel op haar naam en voor haar rekening overgaan tot onteigeningen ten algemenen nutte.

Art. 11.In afwijking van artikel 173, § 1, van het Waalse Wetboek van Ruimtelijke Ordening, Stedenbouw en Patrimonium kan de vennootschap in overeenstemming met haar maatschappelijk doel en in het kader van haar omtrek overgaan tot stadsvernieuwingsverrichtingen en om toelagen bedoeld in artikel 173, § 2, 1°, verzoeken.

Art. 12.De personen die zullen worden belast met de uitbating van de onroerende goederen alsmede, in voorkomend geval, de personen die slechts voor de gevallen bedoeld in artikel 2, § 1, tweede lid, van het A.P.K.B. aangeworven zullen worden, zullen bij arbeidscontract in dienst genomen worden.

Art. 13.De regels, modaliteiten en doelstellingen volgens welke de vennootschap de haar toevertrouwde openbare opdrachten vervult, worden bepaald in een beheersovereenkomst "sui generis " die tussen het Waalse Gewest en de maatschappij gesloten is. De modaliteiten betreffende het sluiten van de beheersovereenkomst en de essentiële regels die ze betreffen, worden door de Regering bepaald.

Art. 14.De stad Luik wordt ertoe gemachtigd om participaties in de openbare structuur SDLG te nemen.

Kondigen dit decreet af, bevelen dat het in het Belgisch Staatsblad zal worden bekendgemaakt.

Namen, 30 april 2009.

De Minister-President, R. DEMOTTE De Minister van Huisvesting, Vervoer en Ruimtelijke Ontwikkeling, A. ANTOINE De Minister van Begroting, Financiën, Uitrusting en Patrimonium, M. DAERDEN De Minister van Binnenlandse Aangelegenheden en Ambtenarenzaken, Ph. COURARD De Minister van Economie, Tewerkstelling, Buitenlandse Handel en Patrimonium, J.-C. MARCOURT De Minister van Wetenschappelijk Onderzoek, Nieuwe Technologieën en Buitenlandse Betrekkingen, Mevr. M.-D. SIMONET De Minister van Vorming, M. TARABELLA De Minister van Gezondheid, Sociale Actie en Gelijke Kansen, D. DONFUT De Minister van Landbouw, Landelijke Aangelegenheden, Leefmilieu en Toerisme, B. LUTGEN Nota (1) Zitting 2008-2009. Stukken van het Waals Parlement, 995 (2008-2009), nrs. 1 tot 2.

Volledig verslag, openbare vergadering van 30 april 2009.

Bespreking - Stemmingen.

^