Etaamb.openjustice.be
Decreet van 30 maart 2006
gepubliceerd op 02 mei 2006

Decreet tot wijziging van de Waalse Huisvestingscode

bron
ministerie van het waalse gewest
numac
2006201467
pub.
02/05/2006
prom.
30/03/2006
ELI
eli/decreet/2006/03/30/2006201467/staatsblad
staatsblad
https://www.ejustice.just.fgov.be/cgi/article_body(...)
Document Qrcode

30 MAART 2006. - Decreet tot wijziging van de Waalse Huisvestingscode (1)


De Waalse Gewestraad heeft aangenomen en Wij, Regering, bekrachtigen hetgeen volgt : HOOFDSTUK I. - Bepalingen tot wijziging van de Waalse Huisvestingscode

Artikel 1.Artikel 78bis, § 2, lid 3, van de Waalse Huisvestingscode wordt vervangen door volgende bepaling : « De aanvraag voor een tegemoetkoming voor samenwerkingsverbanden wordt gericht aan het bestuur of aan de "Société wallonne du Logement" indien het een openbare huisvestingsmaatschappij betreft. De tegemoetkoming wordt verleend door het bestuur of door de "Société wallonne du Logement" indien het een openbare huisvestingsmaatschappij betreft. »

Art. 2.In artikel 85bis van dezelfde Code wordt § 2 vervangen door volgende bepaling : « De tegemoetkomingsaanvragen worden gericht aan het bestuur of aan de "Société wallonne du Logement" indien het een openbare huisvestingsmaatschappij betreft. De tegemoetkoming wordt verleend door het bestuur of door de "Société wallonne du Logement" indien het een openbare huisvestingsmaatschappij betreft. »

Art. 3.Artikel 88, § 1, lid 2, 4°, van dezelfde Code wordt aangevuld door de woorden "en meer bepaald, overeenkomstig artikel 165bis van de Code, een auditverslag ervan uitvoeren of laten uitvoeren en er de opvolging van waarborgen ».

Art. 4.Artikel 94 van dezelfde Code wordt gewijzigd als volgt : 1. in § 1, lid 2, wordt er een punt 1°bis ingevoegd, luidend als volgt : « 1°bis.het enige formulier voor de kandidaatstelling, waarin onder meer de procedure, de beroepsmiddelen en het adres van de kamer bedoeld in artikel 171bis van de Code vermeld worden; »; 2. in § 1, lid 2, 3°, a., worden de woorden "berekend in functie van onder meer de leeftijd of de handicap van de hurende gezinnen" ingevoegd tussen de woorden "duur ervan" en "alsook de ontbindingsvoorwaarden;"; 3. er wordt een paragraaf 1bis ingevoegd, luidend als volgt : « § 1bis.De Regering stelt op voorstel van de "Société wallonne du Logement" een Handvest van de maatschappijen en de huurders vast, waarin op de rechten en de plichten van beide partijen wordt gewezen. »

Art. 5.Artikel 113, lid 1, 2°, van dezelfde Code wordt aangevuld met de woorden "en de Inspectie van Financiën".

Art. 6.Artikel 142 van dezelfde Code wordt vervangen door volgende bepaling : «

Art. 142.De Regering kan maatschappijen fuseren of herstructureren om hun activiteitengebied aan te passen aan het gemeentelijk grondgebied, of aan de sociale nabijheid en het vermogensbeheer of aan de economische leefbaarheid van de gefuseerde of geherstructureerde maatschappijen. »

Art. 7.Artikel 144 van dezelfde Code wordt gewijzigd als volgt : 1. in § 1 worden de woorden "van wie zij de bezoldiging en reiskosten draagt" geschrapt;2. er wordt een § 5 ingevoegd, luidend als volgt : « § 5.De bijzondere commissaris kan enkel de bezoldiging en de reiskosten krijgen die enkel de Regering vaststelt en overneemt. »

Art. 8.Het opschrift van titel III, hoofdstuk II, afdeling 2, onderafdeling 4, van dezelfde Code wordt vervangen door volgend opschrift : « Onderafdeling 4. - Raad van bestuur en andere beheersorganen ».

Art. 9.Artikel 148 van dezelfde Code wordt gewijzigd als volgt : 1. § 1, lid 1, wordt vervangen door volgende bepaling : « De raad van bestuur bestaat uit een bestuurder aangewezen door de Regering, bestuurders aangewezen door de algemene vergadering van de maatschappij en een bestuurder aangewezen door het adviescomité van de huurders en eigenaars indien laatstgenoemde is samengesteld. Als bestuurder kan worden aangewezen, de persoon die beantwoordt aan minstens één der hieronder omschreven voorwaarden : 1° een opleiding volgen in het jaar van zijn aanstelling in verband met alle aangelegenheden en beheerswijzen die in de maatschappijen gangbaar zijn, waarvan inhoud en nadere regels door de Regering worden bepaald.De sanctie voor de niet-inachtneming van die verplichting wordt door de Regering vastgesteld; 2° houder zijn van een diploma dat toegang verschaft tot een functie van ambtenaar van het Waalse Gewest van niveau 1 of 2+;3° een functie van niveau 1, 2+ of 2 bekleden als ambtenaar of personeelslid met een arbeidsovereenkomst van onbepaalde duur bij de Staat, het Waalse Gewest, de Franse of Duitstalige Gemeenschap, de diensten van de Regeringen of één van de overheidsinstellingen die ervan afhangen, of bij een plaatselijke overheid;4° een nuttige ervaring van minstens drie jaar kunnen voorleggen in woonaangelegenheden, of een ervaring van minstens drie jaar in controle of beheer. De Regering bepaalt het aantal bestuurders naar gelang van het aantal beheerde woningen, zonder negentien te mogen overschrijden, behalve een door haar verleende afwijking afhankelijk van het aantal aangesloten gemeenten en provincies, alsook van de verhouding van de deelbewijzen van het kapitaal die in handen zijn van particulieren of privaatrechtelijke rechtspersonen. Dat aantal kan evenwel tot maximum vijfentwintig opgetrokken worden als de maatschappij minstens elf aangesloten gemeenten telt.

De Regering bepaalt eveneens de voorwaarden voor de voortgezette opleiding voor de uitoefening van de bestuurdersfunctie.

In dat verband kan de Regering op voorstel van de "Société wallonne du Logement" ten behoeve van de bestuurders een praktische gids met het oog op hun mandaat vaststellen. »; 2. er wordt een § 4 ingevoegd, luidend als volgt : § 4.De bestuurders die door de Regering zijn aangewezen of die de plaatselijke besturen vertegenwoordigen kunnen afgezet worden op beslissing van de Regering, eventueel op voorstel van de "Société wallonne du Logement", bij aanwijzing van een bijzondere commissaris of bij overtreding door de maatschappij of de bestuurders van de bepalingen van de Code en de uitvoeringsbesluiten ervan, bij niet-naleving van de verbintenissen voortvloeiend uit de ethische en deontologische code bedoeld in artikel 148bis van de Code, en in geval van niet-naleving van artikel 148, § 1, lid 2, 1°, van de Code.

De Regering hoort vooraf de bestuurder. »

Art. 10.Er wordt een artikel 148ter, luidend als volgt, in dezelfde Code ingevoegd : «

Art. 148bis.De aanwijzing van een bestuurder heeft enkel gevolg na ondertekening van de ethische en deontologische Code vastgesteld door de Regering. »

Art. 11.Er wordt een artikel 148ter, luidend als volgt, in dezelfde Code ingevoegd : «

Art. 148ter.Alle andere beheersorganen dan de raad van bestuur, met inbegrip van de comités voor de toewijzing van woningen, die zijn ingesteld overeenkomstig deze Code of bij de statuten van de maatschappij worden voor de tegenwoordigers van de plaatselijke besturen eveneens samengesteld volgens de regel van de evenredige vertegenwoordiging bedoeld in artikel 148, § 1.

Indien geen enkele minderheidskieslijst bedoeld in artikel 148, § 1, bij toepassing van de artikelen 167 en 168 van het Algemeen Kieswetboek vertegenwoordigd is wegens het beperkte aantal mandaten van de andere beheersorganen dan de raad van bestuur, wordt er een vertegenwoordiger van de minderheidskieslijst zoals bedoeld in artikel 148, § 1, die het hoogst aantal stemmen heeft behaald, met raadgevende stem aangewezen.

Als het comité voor de toewijzing van woningen een bestuurder die de huurders of de eigenaars vertegenwoordigt, omvat, dan beschikt deze enkel over een raadgevende stem.

Van de beslissingen van de beheersorganen zoals bedoeld in lid 1 wordt proces-verbaal opgesteld dat overgemaakt wordt aan de raad van bestuur van de maatschappij bij haar eerst volgende vergadering.

Het aantal leden van de beheersorganen mag niet hoger zijn dan één derde van de leden van de raad van bestuur.

De Regering bepaalt de modaliteiten voor de uitvoering van dit artikel. »

Art. 12.Er wordt een artikel 148quater, luidend als volgt, in dezelfde Code ingevoegd : «

Art. 148quater.Het mandaat in de raad van bestuur of een bestuursorgaan kan om niet worden uitgeoefend of vergoed worden met aanwezigheidsgeld waarvan het maximumbedrag en de toekenningsvoorwaarden, meer bepaald naar gelang van het bijwonen van de vergaderingen en de beslissing van de Regering om een bijzondere commissaris aan te wijzen, door de Regering worden vastgesteld.

De Regering stelt het maximumbedrag en de voorwaarden vast voor de toekenning van de bezoldiging die aan de voorzitter van de raad van bestuur toegekend kan worden. Zij stelt eveneens het maximumbedrag en de voorwaarden voor de toekenning van de bezoldiging van de bestuurders vast die deelnemen aan andere beheersorganen die zijn ingesteld krachtens de statuten van de maatschappij.

Enkel de reis- en vertegenwoordigingskosten die rechtstreeks gemaakt worden in het kader van een opdracht die een beheersorgaan van de maatschappij heeft toevertrouwd, met uitsluiting van alle andere kosten, kunnen terugbetaald worden tegen de voorwaarden en op de wijze die de Regering heeft vastgesteld op voorstel van de "Société wallonne du Logement", op grond van bewijsstukken die de raad van bestuur heeft goedgekeurd. »

Art. 13.Artikel 149, lid 1, 1°, van dezelfde Code wordt aangevuld als volgt : "Als een bestuurder rechtstreeks of onrechtstreeks een belang van vermogensrechtelijke aard heeft dat strijdig is met een beslissing of een verrichting die tot de bevoegdheid behoort van de raad van bestuur of alle beheersorganen die overeenkomstig deze Code of bij de statuten van de maatschappij zijn ingesteld, dient hij de andere bestuurders daar vóór de beraadslaging in de raad van bestuur of het beheersorgaan over in te lichten. Zijn verklaring en de redenen die het strijdig belang van de betrokken bestuurder verantwoorden, dienen opgenomen te worden in het proces-verbaal van de raad van bestuur of van het beheersorgaan die de beslissing zullen treffen. Bovendien moet hij, indien de maatschappij één of meerdere commissarissen heeft benoemd, hen daarover inlichten.

Met het oog op de publicatie in het beheersverslag omschrijven de raad van bestuur of het beheersorgaan in het proces-verbaal de aard van de beslissing of de verrichting bedoeld in vorig lid en een verantwoording van de getroffen beslissing, evenals de vermogensrechtelijke gevolgen voor de maatschappij. Het beheersverslag bevat de volledige tekst van het bovenbedoeld proces-verbaal.

Het verslag van de commissarissen, bedoeld in artikel 143 van het Wetboek van vennootschappen, moet een afzonderlijke omschrijving bevatten van de vermogensrechtelijke gevolgen voortvloeiend voor de maatschappij uit de beslissingen van de raad van bestuur of het beheersorgaan die een strijdig belang in de zin van lid 1 inhielden.

De maatschappij kan de nietigheid vorderen van de beslissingen of verrichtingen die hebben plaatsgevonden met overtreding van de in dit artikel 917 bepaalde regels, indien de wederpartij bij die beslissingen of verrichtingen van die overtreding op de hoogte was of had moeten zijn. »

Art. 14.Artikel 150 van dezelfde Code wordt vervangen door volgende bepaling : «

Art. 150.De hoedanigheid van bestuurder, personeelslid, externe raadgever of regelmatige adviesgever van de maatschappij zijn onderling onverenigbaar.

Andere gronden van onverenigbaarheid met het ambt van bestuurder of directeur-beheerder kunnen door de Regering worden vastgesteld. »

Art. 15.In artikel 152 van dezelfde Code, waarvan de huidige tekst § 1 zal vormen, wordt er een § 2 toegevoegd, luidend als volgt : « § 2. De Regering kan te allen tijde de bestuurder afzetten die zij aanwijst krachtens artikel 148, § 1, van de Code bij kennelijk wangedrag, grove nalatigheid, niet-naleving van de verbintenissen voortvloeiend uit de ethische en deontologische code bedoeld in 148bis van de Code, niet-naleving van artikel 148, § 1, lid 2, 1°, of als hij tijdens eenzelfde jaar zonder redenen wegblijft van meer dan drie vergaderingen van de raad van bestuur of beheersorganen die regelmatig bijeen zijn geroepen en waar zijn aanwezigheid vereist is.

De Regering hoort vooraf de bestuurder. »

Art. 16.Volgende bepalingen worden ingevoegd in titel III, hoofdstuk II, afdeling 2, onderafdeling 4, van dezelfde Code : «

Art. 152bis.Alle andere handelingen van de maatschappij dan die van het dagelijks bestuur worden ondertekend door de voorzitter van de raad van bestuur of door degene die hem krachtens de statuten van de maatschappij vervangt, en een andere bestuurder.

De handelingen van het dagelijks bestuur die de raad van bestuur in het huishoudelijk reglement nader omschreven zal hebben, worden ondertekend door de beheerder of de gedelegeerde tot het dagelijks bestuur aangewezen overeenkomstig artikel 158 van de Code.

Art. 152ter.De raad van bestuur vergadert minstens tien keer per jaar.

Hij moet in vergadering bijeenkomen indien één derde van de bestuurders erom verzoeken.

Art. 152quater.Binnen de zes maanden volgend op hun aanwijzing houdt de "Société wallonne du Logement" in samenwerking met de openbare huisvestingsmaatschappijen voor de bestuurders een opleidingscyclus waarbij alle nuttige aspecten voor de correcte uitoefening van het bestuurdersambt aan bod komen. De Regering stelt de inhoud van de opleiding vast op voorstel van de "Société wallonne du Logement".

Binnen dezelfde termijn lichten de openbare huisvestingsmaatschappijen de bestuurders in over de maatschappij, diens woningenbestand, de programma's van de aan de gang zijnde werkzaamheden en renovaties en elk ander gegeven dat nuttig is voor een goede kennis van het bestand van de openbare huisvestingsmaatschappij. »

Art. 17.In artikel 154, lid 3, van dezelfde Code wordt de eerste volzin aangevuld met de volzin « Die commissie omvat minstens één vertegenwoordiger van de adviescomités van huurders en eigenaars en één vertegenwoordiger van de maatschappijen die de Regering aanwijst uit een dubbeltal. »

Art. 18.Artikel 158, § 1, van dezelfde Code wordt aangevuld als volgt : « Als directeur-beheerder kan in dienst worden genomen, de persoon die een nuttige ervaring kan voorleggen van minstens drie jaar in woonaangelegenheden of in controle of beheer en die beantwoordt aan minstens één der hierna omschreven voorwaarden : 1° houder zijn van een diploma dat toegang verschaft tot een functie van ambtenaar van het Waalse Gewest van niveau 1 of 2+;2° een functie van niveau 1, 2+ of 2 bekleden als ambtenaar of personeelslid met een arbeidsovereenkomst van onbepaalde duur bij de Staat, het Waalse Gewest, de Franse of Duitstalige Gemeenschap, de diensten van de Regeringen of één van de overheidsinstellingen die ervan afhangen, of bij een plaatselijke overheid. De directeur-beheerder ondertekent vóór ambtsopname de ethische en deontologische code bedoeld in artikel 148bis van de Code. »

Art. 19.Er wordt in titel III, hoofdstuk II, afdeling 2, onderafdeling 6, van dezelfde Code een artikel 158bis ingevoegd, luidend als volgt : «

Art. 158bis.De wedde van de directeur-beheerder wordt door de Regering vastgesteld.

Enkel de reis- en vertegenwoordigingskosten die rechtstreeks gemaakt worden in het kader van een opdracht die een beheersorgaan van de maatschappij heeft toevertrouwd, met uitsluiting van alle andere kosten, kunnen terugbetaald worden tegen de voorwaarden en op de wijze die de Regering heeft vastgesteld op voorstel van de "Société wallonne du Logement", op grond van bewijsstukken die de raad van bestuur heeft goedgekeurd. »

Art. 20.Er wordt in titel III, hoofdstuk II, afdeling 2, onderafdeling 6, van dezelfde Code een artikel 158ter ingevoegd, luidend als volgt : «

Art. 158ter.Het is elke directeur-beheerder verboden : 1° aanwezig te zijn op beraadslagingen van organen van de maatschappij over aangelegenheden waarbij hijzelf of zijn bloed- en aanverwanten tot en met de vierde graad een persoonlijk of rechtstreeks belang hebben.In dat geval wordt de procedure bedoeld in artikel 149 van de Code toegepast; 2° rechtstreeks of onrechtstreeks deel te nemen aan de gunning van opdrachten met de maatschappij;3° deel te nemen aan beslissingen wanneer hij zich in een toestand bevindt als bedoeld in 1° en 2°.»

Art. 21.Er wordt in titel III, hoofdstuk II, afdeling 2, onderafdeling 8, van dezelfde Code een artikel 159bis ingevoegd, luidend als volgt : «

Art. 159bis.De beheersorganen leggen enkel de uitgaven vast die rechtstreeks nodig zijn voor de uitvoering van het maatschappelijk doel van de maatschappij. »

Art. 22.Artikel 161 van dezelfde Code wordt gewijzigd als volgt : 1. in § 1 wordt lid 1 vervangen door volgende leden : « De maatschappij legt haar ontwerp-begroting ter advies voor aan de commissaris bedoeld in artikel 166 van de Code. De "Société wallonne du Logement" viseert de begroting, waarbij het advies van de commissaris is gevoegd, en de rekeningen van de maatschappij. »; 2. § 2 wordt vervangen door volgende bepaling : « § 2.De maatschappij maakt door tussenkomst van haar raad van bestuur haar begroting en haar rekeningen, geviseerd door de "Société wallonne du Logement", en haar beheersverslag ter informatie over aan de gemeenten die in haar algemene vergadering vertegenwoordigd zijn, aan de commissaris van de maatschappij, aan het adviescomité van huurders en eigenaars die bij de maatschappij is ingesteld en aan de Hoge Huisvestingsraad. Het beheersverslag wordt eveneens overgemaakt aan de "Société wallonne du Logement".

Het beheersverslag omvat met name : - de informatie over de toekenning van aanwezigheidsgeld en bezoldigingen aan de bestuurders en over de verloning van de directeur-beheerder of van de persoon belast met het dagelijks bestuur; - het aantal toegekende woningen en het aantal afwijkingen van de voorwaarden voor de toekenning van woningen; - de informatie over de geldelijke toestand van de maatschappij; - de begrotingsvooruitzichten; - de informatie over de evolutie en het onderhoud van het woningenbestand; - de informatie over de uitvoering van het investeringsprogramma van het voorgaande jaar; - de informatie over het woningenverkoopsbeleid; - de lijst van alle door haar gegunde overheidsopdrachten die hoger zijn dan het bedrag bedoeld in artikel 3 van het koninklijk besluit van 26 september 1996 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten en van de concessies voor openbare werken, met opgave van het voorwerp, bedrag en begunstigde ervan.

De maatschappij maakt bij elke gunning de lijst van alle door haar gegunde overheidsopdrachten die hoger zijn dan het bedrag bedoeld in artikel 3 van het koninklijk besluit van 26 september 1996 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten en van de concessies voor openbare werken, met opgave van voorwerp, bedrag en begunstigde ervan aan de "Société wallonne du Logement" over, die er de bekendmaking van waarborgt op de door de Regering bepaalde wijze. »

Art. 23.Artikel 162, § 1, van dezelfde Code wordt gewijzigd als volgt : 1. onder het tweede streepje worden de woorden "met inbegrip van de evaluatie van het personeel" ingevoegd tussen de woorden "op organisationeel" en de woorden "administratief, technisch en financieel vlak"; 2. het derde streepje wordt vervangen door volgende bepaling : "- de voortgezette opleiding van de bestuurders en het personeel van de maatschappij, georganiseerd of verzorgd door de "Société wallonne du Logement" of door haar toedoen;"; 3. het vierde streepje wordt aangevuld met de woorden "meer bepaald betreffende de verplichting voor laatstgenoemde om één keer per jaar de huurders in te lichten over de activiteiten van de maatschappij, het programma voor het onderhoud, de renovatie en de bouw van woningen".

Art. 24.Er wordt in titel III, hoofdstuk II, afdeling 3, van dezelfde Code een onderafdeling 1bis ingevoegd, luidend als volgt : « Onderafdeling 1bis. - Uitvoering van audits

Art. 165bis.§ 1. Over de openbare huisvestingsmaatschappijen wordt volgens een door de "Société wallonne du Logement" vastgestelde programmering een auditverslag opgesteld over de organisationele, administratieve, technische en financiële aspecten. § 2. Over elk ontwerp van auditverslag wordt in de raad van bestuur van de betrokken maatschappij beraadslaagd. Het ontwerp van audit wordt aan elke bestuurder van de maatschappij, enerzijds, en aan de commissaris en de directeur-beheerder anderzijds medegedeeld. De beraadslaging heeft betrekking op de opmerkingen van de maatschappij en over de door haar te treffen maatregelen. § 3. De maatschappij wordt al naar gelang gehoord door de "Société wallonne du Logement" of door de Regering bij toepassing van § 5, lid 2, van dit artikel, vóór het uiteindelijke auditverslag opgesteld wordt.

Het ontwerp van auditverslag wordt door de raad van bestuur van de "Société wallonne du Logement" behandeld. § 4. Onverminderd artikel 88, § 1, lid 2, 4°, van de Code kan de bij de maatschappij aangewezen commissaris de "Société wallone du Logement" erom verzoeken een auditverslag uit te voeren of te laten uitvoeren. Daar licht hij de Regering over in. § 5. De Regering kan de "Société wallonne du Logement" belasten met de uitvoering van een auditverslag over een maatschappij binnen de door haar bepaalde termijn. Daar licht zij de maatschappij onmiddellijk over in.

Indien de "Société wallonne du Logement" het auditverslag niet tijdig indient, kan de Regering tot de uitvoering ervan beslissen. § 6. De Regering bepaalt de wijze van opstelling, uitvoering en opvolging van de audits op voorstel van de "Société wallonne du Logement". § 7. Onverminderd artikel 29 van het Wetboek van strafvordering maakt de verspreiding van gegevens vermeld in een ontwerp van audit een grove nalatigheid uit. »

Art. 25.Artikel 166 van dezelfde Code wordt gewijzigd als volgt : 1. er wordt een 1°bis ingevoegd, luidend als volgt : « 1°bis.De uitgaven bedoeld in artikel 159bis van de Code vastgelegd en geverifieerd worden; »; 2. lid 3 wordt aangevuld als volgt : « De commissaris mag zijn opdracht bij dezelfde maatschappij niet langer dan vijf opeenvolgende jaren uitoefenen.»; 3. in lid 4 worden de woorden "en reiskosten" ingevoegd tussen de woorden "de bezoldiging" en de woorden "en, in voorkomend geval,".4. artikel 166 wordt aangevuld met volgende leden : « Als commissaris kan in dienst worden genomen, de persoon die een nuttige ervaring kan voorleggen van minstens drie jaar in woonaangelegenheden of in controle of beheer en die beantwoordt aan minstens één der hierna omschreven voorwaarden : 1° houder zijn van een diploma dat toegang verschaft tot een functie van ambtenaar van het Waalse Gewest van niveau 1 of 2+;2° een functie van niveau 1, 2+ of 2 bekleden als ambtenaar of personeelslid met een arbeidsovereenkomst van onbepaalde duur bij de Staat, het Waalse Gewest, de Franse of Duitstalige Gemeenschap, de diensten van de Regeringen of één van de overheidsinstellingen die ervan afhangen, of bij een plaatselijk bestuur. De aanwijzing van de commissaris heeft enkel gevolg na ondertekening van de ethische en deontologische Code vastgesteld door de Regering. »

Art. 26.Artikel 167 van dezelfde Code wordt aangevuld met volgende leden : « De commissaris brengt bij de "Société wallonne du Logement" na elke vergadering van de beheers- en controleorganen van de maatschappij verslag uit op de door de Regering vastgestelde wijze.

Dat verslag beoogt de wettelijkheid en de gepastheid van de getroffen beslissingen.

Indien de "Société wallonne du Logement" op grond van dat verslag kennis heeft van de niet-naleving door de maatschappij van de bepalingen van deze Code, van de uitvoeringsbesluiten ervan of van de ter uitvoering ervan getroffen reglementen, licht zij er haar raad van bestuur en de Regering onmiddellijk over in overeenkomstig artikel 174 van de Code. »

Art. 27.Er wordt in titel III, hoofdstuk II, afdeling 3, onderafdeling 2, van dezelfde Code een artikel 169bis ingevoegd, luidend als volgt : «

Art. 169bis.De Regering kan te allen tijde op eigen initiatief of op voorstel van de "Société wallonne du Logement" de commissaris afzetten bij kennelijk wangedrag, grove nalatigheid of als hij tijdens eenzelfde jaar zonder redenen wegblijft van meer dan drie vergaderingen van de beheers- en controleorganen die regelmatig bijeen zijn geroepen en waar zijn aanwezigheid vereist is.

Het plichtsverzuim van de commissaris, meer bepaald wat betreft de verplichtingen bedoeld in de artikelen 167, lid 3, en 169 maken een grove nalatigheid uit in de zin van vorig lid.

De Regering hoort vooraf de commissaris. »

Art. 28.Artikel 170, § 3, van dezelfde Code wordt gewijzigd als volgt : 1. in lid 1 worden de woorden "van wie zij de bezoldiging en reiskosten draagt" geschrapt;2. volgend lid wordt ingevoegd tussen lid 1 en lid 2 : « De bijzondere commissaris kan enkel de bezoldiging en de reiskosten krijgen die enkel de Regering vaststelt en overneemt.»

Art. 29.Er wordt in titel III, hoofdstuk II, van dezelfde Code een onderafdeling 3bis ingevoegd, luidend als volgt : « Afdeling 3bis. - Kamer van beroep

Art. 171bis.§ 1. Er wordt in de "Société wallonne du Logement" een kamer van beroep ingesteld. Zij is belast met de behandeling van en de beslissing over de beroepen die de kandidaat-huurders en de huurders indienen in verband met de kandidaatstelling, de prioriteiten in de toewijzing en de beslissingen over de toewijzing van woningen en de vaststelling van het huurgeld. Een beroep is enkel ontvankelijk als de beroepsmiddelen bepaald overeenkomstig artikel 94, § 1, lid 2, 1°bis, uitgeput zijn. § 2. Zij bestaat uit : - één vertegenwoordiger van de openbare huisvestingsmaatschappijen of zijn plaatsvervanger; - één vertegenwoordiger van de huurders of zijn plaatsvervanger; - één vertegenwoordiger van de "Société wallonne du Logement" of zijn plaatsvervanger; - één vertegenwoordiger van het bestuur of zijn plaatsvervanger.

Het secretariaat van de kamer van beroep wordt door de "Société wallonne du Logement" verzorgd.

De regeringscommissarissen bij de "Société wallonne du Logement" kunnen de vergaderingen van de kamer van beroep bijwonen. § 3. De kamer van beroep kan de verzoeker en de betrokken maatschappij horen. § 4. De Regering bepaalt de beroepsvoorwaarden en de wijze van aanwijzing en werking van de kamer van beroep. »

Art. 30.Artikel 174 van dezelfde Code wordt gewijzigd als volgt : 1. § 1 wordt vervangen door volgende bepaling : « § 1.Bij niet-naleving van de geldende wet- en regelgevende bepalingen kan de maatschappij : 1° terechtgewezen worden;2° het bevel krijgen om de feiten waarbij de wettelijkheid niet in acht wordt genomen te beëindigen binnen een termijn vastgesteld door de "Société wallonne du Logement", maar minder dan één maand. Samen met dat bevel wordt er een sanctie opgelegd zoals bedoeld onder 3° tot en met 7° van dit artikel, die ten uitvoer worden gelegd indien vastgesteld wordt dat de feiten waarbij de wettelijkheid niet in acht genomen wordt, niet binnen de gestelde termijn beëindigd worden, nadat de betrokken maatschappij haar opmerkingen te gelde heeft gemaakt;3° een boete krijgen waarvan het bedrag door de Regering wordt bepaald op voorstel van de "Société wallonne du Logement". De als boete geheven bedragen worden op een bijzondere, bij de "Société wallonne du Logement" geopende rekening gestort en worden aangewend voor het solidariteitsfonds bedoeld in artikel 172 van de Code, op de door de Regering bepaalde voorwaarden en wijze; 4° onder beheerscontrole gesteld worden. De Regering beslist op voorstel van de "Société wallonne du Logement" over het onder beheerscontrole stellen.

Zij treft haar beslissing binnen een termijn van dertig volle dagen te rekenen van de kennisgeving van dat voorstel.

Bij verstrijken van die termijn wordt het sanctievoorstel geacht geweigerd te zijn.

Zij stelt op voorstel van de "Société wallonne du Logement" de wijze en de omvang van het onder beheersplan stellen en de duur ervan vast; 5° door de Waalse Regering onder toezicht gesteld worden, overeenkomstig § 3 van dit artikel;6° onder beheersplan gesteld worden;7° een intrekking van de erkenning ondergaan.»; 2. in § 2, lid 2, worden de woorden "in het geval bedoeld in § 1, 3°" vervangen door de woorden "in het geval bedoeld in § 1, 4°";3. § 3, lid 7, wordt vervangen door volgende bepaling : « De bijzondere commissaris kan enkel de bezoldiging en de reiskosten krijgen die enkel de Regering vaststelt en overneemt.»

Art. 31.Er wordt in titel III, hoofdstuk II, van dezelfde Code een afdeling 6 ingevoegd, luidend als volgt : « Afdeling 6. - Comité voor de begeleiding en de opvolging van de bijzondere commissarissen

Art. 174bis.Er wordt bij de Regering een comité voor de begeleiding en de opvolging van de bijzondere commissarissen ingesteld. Het is belast met de coördinatie en de opvolging van de opdrachten toegewezen aan de bijzondere commissarissen bedoeld in de artikelen 144, 170 en 174 van de Code.

De Regering kan het comité eveneens belasten met de analyse van de hem door haar voorgelegde auditverslagen uitgevoerd overeenkomstig artikel 165bis, § 6.

Het comité bestaat uit : 1° drie afgevaardigden van de Regering : - één vertegenwoordiger van de Minister-President; - één vertegenwoordiger van de Minister bevoegd voor Huisvesting, die het voorzitterschap waarneemt; - één vertegenwoordiger van de Minister bevoegd voor Begroting; 2° de vertegenwoordiger van het Rekenhof die het financiële beheerscomité bedoeld in artikel 113 van de Code bijstaat;3° één Inspecteur van Financiën;4° twee vertegenwoordigers van de "Société wallonne du Logement";5° de regeringscommissarissen bij de "Société wallonne du Logement". De Regering wijst de Inspecteur van Financiën aan, en de vertegenwoordigers van de "Société wallonne du Logement" en voor laatstgenoemden op grond van een dubbeltal voorgedragen door de "Société wallonne du Logement".

De werkingswijze van dat comité wordt door de Regering bepaald.

Het comité richt een jaarlijks activiteitenverslag aan de Regering.

Dat jaarverslag wordt uiterlijk 1 september van het jaar na het jaar waarop het slaat aan de Regering voorgelegd. »

Art. 32.Artikel 175.12, § 2, 2°, van dezelfde Code wordt aangevuld met de woorden "en de Inspectie van Financiën".

Art. 33.Artikel 200bis van dezelfde Code wordt gewijzigd als volgt : 1. § 1, lid 1, wordt aangevuld met een § 1bis, luidend als volgt : « § 1bis.De bestuursambtenaar, die de Regering daartoe aanwijst, kan een administratieve boete opleggen aan de bestuurders of de personeelsleden van de openbare huisvestingsmaatschappijen. »; 2. § 4 wordt aangevuld met een vierde lid, luidend als volgt : « Voor wat betreft de administratieve boetes opgelegd krachtens artikel 200ter beschikt het openbaar ministerie over een termijn van twee maanden te rekenen van de dag van kennisgeving door de door Regering aangewezen ambtenaar van diens voornemen om een administratieve boete op te leggen, om die ambtenaar kennis te geven van zijn beslissing om al dan niet een strafrechtelijke vervolging in te stellen.»; 3. in § 4, lid 1 en lid 2, worden de woorden "van dit artikel en in artikel 200ter " ingevoegd na de woorden "in de eerste paragraaf".

Art. 34.Er wordt in titel IV van dezelfde Code een artikel 200ter ingevoegd, luidend als volgt : «

Art. 200ter.§ 1. De bestuursambtenaar, die de Regering daartoe aanwijst, kan een administratieve boete opleggen aan de bestuurders of de personeelsleden van de openbare huisvestingsmaatschappijen bij schending van de artikelen 149 en 150 van de Code en van de besluiten genomen krachtens artikel 150. § 2. De bestuursambtenaar, die de Regering daartoe aanwijst, kan een administratieve boete opleggen aan de bestuurders of de personeelsleden van de openbare huisvestingsmaatschappijen : 1° indien de maatschappij van de huurders van de door haar beheerde woningen onwettelijke of onverantwoorde geldbijdragen int;2° bij gebruik door de maatschappij van diens tegoed en liquide middelen, met inbegrip van diens personeel en materieel, om opdrachten uit te voeren die niet bij de Code zijn bepaald. § 3. De administratieve boete heeft een bedrag tussen 500 en 12.500 euro per overtreding. Jaarlijks kan de Regering die bedragen indexeren. § 4. De bepalingen van de paragrafen 3 tot en met 9 van artikel 200bis gelden voor de administratieve boetes bedoeld bij dit artikel. »

Art. 35.Er wordt in titel IV van dezelfde Code een artikel 202bis ingevoegd, luidend als volgt : «

Art. 202bis.Bestraft wordt met een geldboete van 50 tot 1.250 euro, elke openbare huisvestingsmaatschappij, elke bestuurder of elk personeelslid van een dergelijke maatschappij die een overtreding zoals bedoeld in artikel 200ter van de Code begaat. » HOOFDSTUK II. - Overgangsmaatregelen

Art. 36.De raad van bestuur van de maatschappij is ermee belast de ethische en deontologische code zoals bedoeld in artikel 148bis van de Code aan de vóór inwerkingtreding van dit decreet in dienst genomen directeur-beheerder ter ondertekening voor te leggen.

Artikel 4 van dit decreet, voorzover het in huurovereenkomsten met een bepaalde duur voorziet, geldt enkel voor de huurovereenkomsten afgesloten na inwerkingtreding van dit decreet.

Artikel 158bis, lid 1, zoals ingevoegd bij artikel 19 van dit decreet, geldt voor de nieuwe contracten of de contractverlengingen. HOOFDSTUK III. - Inwerkingtreding

Art. 37.De artikelen 1 tot en met 8, 9.2, 10, 12 tot en met 36 van dit decreet treden in werking de dag van bekendmaking ervan in het Belgisch Staatsblad.

Artikel 9.1 en artikel 11 van dit decreet treden in werking de dag op 1 januari 2007.

Kondigen dit decreet af, bevelen dat het in het Belgisch Staatsblad zal worden bekendgemaakt.

Namen, 30 maart 2006.

De Minister-President, E. DI RUPO De Minister van Huisvesting, Vervoer en Ruimtelijke Ontwikkeling, A. ANTOINE De Minister van Begroting, Huisvesting, Uitrusting en Openbare Werken, M. DAERDEN De Minister van Vorming, Mevr. M. ARENA De Minister van Binnenlandse Aangelegenheden en Ambtenarenzaken, Ph. COURARD De Minister van Economie, K.M.O.'s, Onderzoek en Nieuwe Technologieën, Mevr. M.-D. SIMONET De Minister van Economie, Tewerkstelling en Buitenlandse Handel, J.-C. MARCOURT De Minister van Gezondheid, Sociale Actie en Gelijke Kansen, Mevr. Ch. VIENNE De Minister van Landbouw, Landelijke Aangelegenheden Leefmilieu en Toerisme, B. LUTGEN _______ Nota (1) Zitting 2005-2006. Stukken van de Raad 322 (2005-2006), nrs. 1 t.e.m. 20.

Volledig verslag, openbare vergadering van 29 maart 2006.

Bespreking. Stemming.

^