Etaamb.openjustice.be
Document
gepubliceerd op 03 maart 1999

Federale diensten voor wetenschappelijke, technische en culturele aangelegenheden Deelname aan een plan voor wetenschappelijke ondersteuning om de begrippen kwaliteit en veiligheid van productieomgevingen, -processen en -goederen in te passen in I. Inleiding. De Ministerraad heeft op 27 maart 1998 de uitvoering goedgekeurd van het « Plan vo(...)

bron
diensten van de eerste minister
numac
1999021069
pub.
03/03/1999
prom.
--
staatsblad
https://www.ejustice.just.fgov.be/cgi/article_body(...)
Document Qrcode

DIENSTEN VAN DE EERSTE MINISTER


Federale diensten voor wetenschappelijke, technische en culturele aangelegenheden Deelname aan een plan voor wetenschappelijke ondersteuning om de begrippen kwaliteit en veiligheid van productieomgevingen, -processen en -goederen in te passen in een context van duurzame ontwikkeling I. Inleiding.

De Ministerraad heeft op 27 maart 1998 de uitvoering goedgekeurd van het « Plan voor wetenschappelijke ondersteuning om de begrippen kwaliteit en veiligheid van productieomgevingen, -processen en -goederen in te passen in een context van duurzame ontwikkeling ».

Beschrijving van het plan.

Het plan groepeert 2 programma's : - Programma voor wetenschappelijke ondersteuning van de gezondheidsbescherming van de werknemer. . Fase I (1998-2000) : valorisatie. . Fase II (1999-2003) : nieuwe initiatieven. - Programma voor wetenschappelijke ondersteuning van een beleid van de federale overheid betreffende alle activiteiten inzake normalisatie en technische reglementeringen.

Doel ervan is : . de voorbereiding aanmoedigen van de nodige reglementeringen voor de optimale ontwikkeling van de innovatie en de inpassing ervan in geschikte duurzaam beschermde milieus. . tegemoetkomen aan de verwachtingen van de verschillende betrokken acteurs.

Uitvoering.

De operationele directie en het beheer worden toevertrouwd aan de DWTC die bijgestaan worden door specifieke aan elk van de actieplannen eigen begeleidingscomités. Die comités zijn samengesteld uit vertegenwoordigers van de betrokken federale besturen.

II. Oproep en uitvoering van het Plan.

De oproep tot het indienen van een voorstel door de DWTC heeft betrekking op : Het Wetenschappelijk Ondersteuningsprogramma voor de bescherming van werknemers, fase II (1999-2003).

De huidige oproep staat open voor universiteiten, openbare wetenschappelijke instellingen en niet-commerciële onderzoekscentra.

Een onderzoeksproject dient te worden aangevraagd door een collectief van ten minste twee teams, dat netwerk wordt genoemd. De aanvraag moet beantwoorden aan de richtlijnen die in het informatiedossier voor de respondenten worden opgesomd.

De ingediende projectaanvragen zullen extern worden geëvalueerd door buitenlandse wetenschappers die deskundig zijn op het vlak van het betreffende onderzoek.

III. Wijze van beantwoording op deze oproep voor voorstellen.

Geïnteresseerden kunnen de nodige informatie krijgen. - via het internet, waar een elektronische kopie van het dossier kan worden verkregen door het intikken van de URL : http ://www.belspo.be/projecten/aankondigingen - door een schriftelijk verzoek per brief of fax te verzenden aan de : Federale Diensten voor Wetenschappelijke, Technische en Culturele Aangelegenheden, « Gezondheidsbescherming van de werknemer » Wetenschapsstraat 8 1000 Brussel Fax : (02) 230 59 12 Op verzoek is het aanvraagdossier ook verkrijgbaar op diskette voor pc in Word Perfect 5.1/5.2 en 6.0/6.1.

De informatie bestaat uit : - Document A : Informatiedossier : ten behoeve van de respondenten. - Document B : Aanvraagdossier : ten behoeve van de respondenten;

De aanvragers wordt verzocht voor hun aanvraag gebruik te maken van het aanvraagdossier dat hiervoor ter beschikking staat.

IV. Sluitingsdatum.

Voorstellen voor een onderzoeksproject moeten ten laatste op 15 april 1999 om 18 u. worden ingediend.

Aanvragers dienen erover te waken dat hun voorstel binnen de vastgelegde termijn wordt ingediend.

Projectaanvragen die de DWTC na het verstrijken van de deadline bereiken, worden niet meer in aanmerking genomen.

V. Beschrijving van het programme waarop een oproep betrekking heeft a. Algemene inleiding Het huidige programma betreft in de eerste plaats de noodzaak aan onderzoek naar de gezondheidsbescherming van de werknemer en concentreert zich op de twee volgende thema's, in een context van duurzame ontwikkeling en Europese wetgeving : 1.de invloed van biologische, chemische en fysieke factoren op de veiligheid en gezondheid van de werknemer in een context van duurzame ontwikkeling en Europese wetgeving; 2. de psychosociale factoren : invloed van de menselijke, arbeidsorganisatorische, sociale en technische context en op de mentale en fysieke gezondheid van de werknemer (aandoeningen van het skelet en spierstelsel inbegrepen).b. Beknopte beschrijving van het onderwerp waarop de oproep betrekking heeft. De problematieken die op dit vlak ter bestudering voorliggen, dienen te worden onderzocht op inter- of multidisciplinaire wijze door een onderzoeksnetwerk.

Meer concreet zal onderzoek worden gevoerd naar menselijke betrouwbaarheid in professionele risico-omgevingen, die onderworpen zijn aan nieuwe Richtlijnen opgelegd door de Europeanisering en de internationalisering van kennis, uitwisseling en markt : A. Het opstellen van een stand van zaken op het vlak van de risico's verbonden aan de blootstelling aan toxicologische en psychosociale factoren, en dat zowel op nationaal als op Europees niveau.

B. Een actualisering van de kennis vereist voor de ontwikkeling van bestaande databanken over biologische, chemische, fysieke en psychosociale risico's.

C. De aandacht vestigen op factoren die een risico betekenen voor de fysieke en mentale gezondheid en op hun correlaties.

D. Het bestuderen in een dynamisch en holistisch perspectief van : - de weerslag op de gezondheid van welomschreven biologische, fysieke, chemische en milieufactoren; - de gevoeligheid een bepaalde ziekte of aandoening te ontwikkelen; - het daadwerkelijke optreden van een ziekte/aandoening met identificatie van de factoren die het optreden ervan reguleren (remmende factoren en stimulatoren).

Van belang is hier het nastreven van een synergie tussen de twee cruciale assen van het programma, ter stimulering van nieuwe hypotheses omtrent het optreden van ziekten en aandoeningen op het werk, en van een betere preventie en een betere bescherming van de werknemers.

^