Etaamb.openjustice.be
Wet
gepubliceerd op 14 juni 2002

Federale Diensten voor Wetenschappelijke, Technische en Culturele Aangelegenheden Programma van transversale acties : België in een gemondialiseerde samenleving Actie II. Wetenschap en maatschappij : Economie van wetenschap en kennis Tw I. Inleiding Op 10 november 2000 heeft de Ministerraad het « Programma van transversale acties (...)

bron
diensten van de eerste minister
numac
2002021239
pub.
14/06/2002
prom.
--
staatsblad
https://www.ejustice.just.fgov.be/cgi/article_body(...)
Document Qrcode

DIENSTEN VAN DE EERSTE MINISTER


Federale Diensten voor Wetenschappelijke, Technische en Culturele Aangelegenheden Programma van transversale acties : België in een gemondialiseerde samenleving Actie II. Wetenschap en maatschappij : Economie van wetenschap en kennis Tweede oproep tot voorstellen I. Inleiding Op 10 november 2000 heeft de Ministerraad het « Programma van transversale acties : België in een gemondialiseerde samenleving » goedgekeurd.

De DWTC doen thans een tweede oproep tot Belgische universitaire instellingen en onderzoek- en studiecentra uit de non-profitsector voor een tweede reeks van onderzoeken die in dit programma zullen worden uitgevoerd. De eerste oproep heeft in 2001 plaatsgehad.

II. Beschrijving van het onderzoek Voorliggende oproep slaat op de volgende twee thema's. 1. Indicatoren inzake biotechnologie De biotechnologie heeft de jongste jaren een beduidende evolutie doorlopen;hetgeen aanleiding heeft gegeven tot het ontstaan van nieuwe « niches » zoals bio-informatica en bio-elektronica.

De grenzen van de biotechnologie worden doorlopend verlegd, en een (kwantitatieve) stand van zaken is aan de orde : - indicatoren kiezen waarmee biotechnologisch onderzoek (en economische activiteiten) in kaart gebracht kan worden; - diagnose stellen van de actuele verspreiding van deze technologie in de samenleving; in de mate van het mogelijke zal ook naar de toekomst worden gekeken.

Voorts wordt er onderzocht welke de meest relevante indicatoren zijn om biotechnologie blijvend accuraat in het oog te houden, maar ook welke problemen men daarbij zal tegenkomen, wat is de specificiteit van deze technologieën waarmee men rekening zal dienen te houden, welke gegevens zullen er nodig zijn, onder welke vorm, enz.

Vandaar dat de noodzakelijkheid van nieuwe indicatoren of van nieuwe benaderingswijzen verbonden met biotechnologie, het meten ervan, zijn definitie, zijn interacties met andere wetenschappen, enz., zich laat gevoelen.

Deze nieuwe ontwikkelingen zullen betreffen : - Bioclusters (bio-informatica; bio-elektronica...); - Statistieken (collecte, voorstelling, samenvoeging...); - Medische ICT-toepassingen in het domein van biotechnologie; - Impact analyses... 2. Indicatoren betreffende telegeneeskunde De ICT-toepassingen zorgen voor het opheffen van de geografische barrières die in het menselijk handelen besloten liggen.De werkplaats en de locatie van de werkgever hoeven niet noodgedwongen samen te vallen.

In dit segment- in uitbreiding-, past het een aparte belangstelling te tonen voor biomedische wetenschappen en andere ontwikkelingen zoals men die kent in de telegeneeskunde.

Met dit luik komt de mogelijkheid om een case study te doen rond specifieke indicatoren voor telegeneeskunde en de impact van de bepaalde ICT-toepassingen op de arbeidsorganisatie in de medische sector (telegeneeskunde).

De telegeneeskunde zou ook enkele nijpende problemen in de ontwikkelingslanden kunnen mee helpen oplossen door de lokale artsen via een telecomnetwerk toegang te verlenen tot het medisch potentieel van de geïndustrialiseerde landen. Omwille van de hoge uitrustings- en opleidingskosten, blijven sommige technologieën behoren tot het privilege van de geïndustrialiseerde landen.

Nochtans blijft het een ingewikkelde zaak om de kwestie van het meten van de geboekte vooruitgang in de telegeneeskunde af te bakenen. Hoe kan dit fenomeen gemeten worden ? Welke gegevens moeten worden aangewend ? Welke zijn op dit moment nuttig ? Zovele vragen, maar zeker niet de enige die men zich kan stellen aangaande de telegeneeskunde.

De noodzakelijkheid van nieuwe indicatoren dringt zich op.

Er is een behoefte aan indicatoren rond : - Medische ICT-toepassingen (telegeneeskunde : mogelijkheden en beperkingen); - het meten van de omvang van de telegeneeskunde; - de impact van deze praktijk op de maatschappij die de technologie levert en zij die ze in ontvangst neemt; - de impact op het vlak van de bevolkingen, maar ook van de plaatselijke eenheden die de informatie leveren of verzamelen; - ...

III. Beknopte beschrijving van de uitvoering Voor elk thema is een budget van 344.016,1 EUR ingeschreven. Elk onderzoek kan maximum 24 maanden duren. De aangeduide bedragen dekken zowel de loonals werkingskosten voor het onderzoek.

Samenwerking met buitenlandse ploegen binnen deze oproep is mogelijk : maximum 20 % van het budget kan gebruikt worden voor internationale samenwerking. De kosten voor deze samenwerking (loon- en werkingskosten van de onderzoekers, uitgaven voor internationale coördinatie en communicatie) worden opgenomen in het budget « onderaanneming ». Dit betekent dat de Belgische promotor tegenover de DWTC de eindverantwoordelijke blijft voor het goede verloop van het onderzoek.

Het eindproduct van het project zal bestaan uit een publicatieklare tekst in de taal van de coördinator (Nederlands of Frans) van ongeveer 200 blz., bestemd voor een ruim publiek van geïnteresseerden en uit te geven door de DWTC, een Engelstalige samenvatting van ongeveer 20 blz. bestemd voor de buitenlandse evaluatoren en een samenvatting van een tiental pagina's voor het Internet.

IV. Hoe antwoorden op deze oproep tot voorstellen ? Wie interesse heeft om in te gaan op deze oproep, wordt verzocht een e-mail te sturen, te schrijven, of te faxen naar : Federale diensten voor wetenschappelijke, technische en culturele aangelegenheden Wetenschap en maatschappij : Economie van wetenschap en kennis Tweede oproep, Wetenschapsstraat 8, 1000 Brussel, Telefax : 02-230 59 12, e-mail : ziar@belspo.be delh@belpo.be url. : www.belspo.be Geïnteresseerden zullen een dossier ontvangen met alle nuttige informatie over het programma en de vormvereisten waaraan het voorstel dient te voldoen.

V. Sluitingsdatum De documenten moeten op diskette of per e-mail en in afgedrukte vorm overhandigd worden aan hiernavermelde contactpersonen of hun plaatsvervangers.

Alle voorstellen moeten toekomen uiterlijk op 30 augustus 2002 om 17 uur. Het is aan de indieners erover te waken dat hun voorstel binnen de gestelde termijn wordt ingediend. De DWTC zullen geen rekening houden met voorstellen die na de sluitingsdatum worden ingediend.

VI. Documenten Documenten in Word 97 (Windows) : Informatiedossier, indieningsformulier in het NL en in het EN. Contactpersonen : Ward Ziarko (tel. 02-238 34 90, ziar@belspo.be) en Bernard Delhausse (tel. 02-238 37 09, delh@belspo.be).

^