Etaamb.openjustice.be
Document
gepubliceerd op 12 augustus 2005

Europese Unie LIFE. - Communautair financieel instrument voor het Milieuprogramma LIFE-Leefmilieu 2005 1. Context LIFE is een communautair financieel instrument voor het leefmilieu. De derde fase van LIFE, LIFE III genoemd, betreft de per 2. Doelstelling van LIFE milieu De algemene doelstelling van LIFE bestaat erin bij te dragen tot(...)

bron
federale overheidsdienst volksgezondheid, veiligheid van de voedselketen en leefmilieu
numac
2005022662
pub.
12/08/2005
prom.
--
staatsblad
https://www.ejustice.just.fgov.be/cgi/article_body(...)
Document Qrcode

FEDERALE OVERHEIDSDIENST VOLKSGEZONDHEID, VEILIGHEID VAN DE VOEDSELKETEN EN LEEFMILIEU


Europese Unie LIFE. - Communautair financieel instrument voor het Milieuprogramma LIFE-Leefmilieu 2005 1. Context LIFE is een communautair financieel instrument voor het leefmilieu.De derde fase van LIFE, LIFE III genoemd, betreft de periode 2000-2004.

Die derde fase is gewijzigd en verruimd tot LIFE IIIbis tot 2006 bij Verordening nr. 1682/2004 van het Europees Parlement en de Raad van 15 september 2004 (Official Journal of the European Union 5 oktober 2004 ). 2. Doelstelling van LIFE milieu De algemene doelstelling van LIFE bestaat erin bij te dragen tot de tenuitvoerlegging, de bijwerking en de ontwikkeling van het milieubeleid en -wetgeving van de Gemeenschap, meer bepaald voor wat de integratie van het milieu betreft in de andere beleidssectoren, alsook tot een duurzame ontwikkeling in de Gemeenschap. LIFE bevat drie thema's, met name "LIFE-Natuur", "LIFE-Milieu" en "LIFE-Derde Landen".

De door LIFE gefinancierde projecten moeten voldoen aan volgende algemene criteria : a) een communautair belang dat samenloopt met de algemene doelstelling die is bepaald in artikel 1;b) worden uitgevoerd door technisch en financieel betrouwbare deelnemers;c) uitvoerbaar zijn qua technische voorstellen, agenda, budget en kosten-baten verhouding. Er kan voorrang worden verleend aan de projecten die zijn gebaseerd op een multinationale aanpak, wanneer dit kan bijdragen tot meer doeltreffendheid bij het uitvoeren van de doelstellingen, met inachtneming van de haalbaarheid en de kosten.

Deze oproep betreft enkel de projecten in verband met het LIFE-Milieu (artikel 4 van de verordening), niet de projecten i.v.m. Life-Nature en Life-Derde Landen. 3. Demoprojecten en projectthema's a) Demonstratieprojecten LIFE Demonstratieprojecten die bijdragen tot de ontwikkeling van innoverende en geïntegreerde technieken en methoden en tot de verdere ontwikkeling van het milieubeleid van de Gemeenschap en die erop gericht zijn : - overwegingen inzake milieu en duurzame ontwikkeling te integreren in de ruimtelijke ordening en planning, ook in stedelijke en in kustgebieden, of - duurzaam beheer van grondwater en oppervlaktewateren te bevorderen, of - de milieueffecten van economische activiteiten te minimaliseren, met name door de ontwikkeling van schone technologieën en door de nadruk te leggen op preventie, onder meer door de vermindering van de emissie van broeikasgassen, of - alle soorten afval te voorkomen, te hergebruiken en te recycleren en de afvalstromen rationeel te beheren, of - de milieueffecten van producten te verminderen door een geïntegreerde benadering van productie, distributie, consumptie en verwerking aan het einde van hun levensduur, met inbegrip van de ontwikkeling van milieuvriendelijke producten.b) LIFE Voorafgaande projecten Projecten die voorafgaan aan de ontwikkeling van nieuwe milieuacties en -instrumenten van de Gemeenschap en/of aan de actualisering van milieuwetgeving en -beleid.4. Wie kan een projectvoorstel indienen ? De Commissie roept « rechtspersonen », gevestigd in de Europese Unie en in kandidaat-lid-Staten die zich met het LIFE programma geassocieerd hebben, op tot het indienen van projectvoorstellen voor de LIFE selectieprocedure 2005-2006.Kandidaat-lid-Staten die zich met het LIFE programma geassocieerd hebben, kunnen aan deze procedure deelnemen met inachtname van de voorwaarden vervat in de beslissingen van de Associatieraden met betrekking tot hun deelname aan LIFE. Tot nu toe neemt deel : Roemenië.

LIFE-Milieu beoogt geen onderzoek of investeringen in bestaande technologieën maar heeft eerder te maken met de link tussen het stadium van onderzoek en ontwikkeling en dat van de toepassing van de resultaten en de commercialisering. De kennisverspreiding moet in het project worden opgenomen.

De voorstellen kunnen door één enkele kandidaat worden ingediend. Voor het project kan evenwel door verschillende actoren worden samengewerkt. Wanneer het gaat om een internationale samenwerking, moet het project worden ingediend bij de overheid van het land van de coördinator/begunstigde. Die laatste is zowel juridisch als financieel verantwoordelijk voor de uitvoering van het project. 5. Structuur van een projectvoorstel Een voorstel van LIFE project moet worden ingediend aan de hand van de formulieren die hiertoe zijn vastgesteld en beschikbaar zijn op de site http://europa.en.int/comm/environment/life/.

Volgende uitgaven komen in elk geval niet in aanmerking : - aankoop van terreinen; - studies die niet specifiek gericht zijn op de doelstelling die door de gefinancierde acties wordt beoogd; - investeringen in zware infrastructuren of niet-vernieuwende investeringen, met inbegrip van activiteiten die reeds op industriële schaal zijn bevestigd; - activiteiten van onderzoek en technologische ontwikkeling. 6. Selectieprocedure a) Demonstratieprojecten LIFE - Alle projecten zullen bij de nationale autoriteiten worden ingeleverd ten laatste op 30 september 2005. - Adres voor de indiening van de voorstellen : FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu, Directoraat-generaal Leefmilieu, Dienst Internationale Zaken (LIFE), ter attentie van Mevr. Herlinde Vanhoutte.

Kantoren : Eurostation, Blok II, 2e verdieping, 2C06/74.

Postadres : Victor Hortaplein 40, bus 10, 1060 Brussel. - Indieningswijzen : De offertes worden ingediend ofwel bij een ter post aangetekende brief, of door indiening op het voormeld adres. De voorkeur gaat naar postzendingen.

Als bewijs van indiening, geldt de poststempel of het ontvangstbewijs dat de ambtenaar die de zending heeft ontvangen, heeft gedateerd en ondertekend. b) LIFE Voorafgaande projecten Het volledige voorstel moet (in 6 papieren exemplaren) uiterlijk op 30 november 2005 rechtstreeks naar de Commissie per aangetekend schrijven worden verzonden, of door een particuliere koeriersdienst worden bezorgd dan wel persoonlijk worden afgegeven op de in het aanvraagdossier vermelde adres.Per fax of elektronische post verzonden en onvolledige of in meerdere delen toegestuurde dossiers worden niet aanvaard. Binnen de vastgestelde termijn verzonden maar door de Commissie pas na 30 november 2005 ontvangen voorstellen zijn niet ontvankelijk.

^