Etaamb.openjustice.be
Document
gepubliceerd op 15 december 2006

Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium Te begeven leidinggevende wetenschappelijke functies De twee hierna vermelde leidinggevende wetenschappelijke functies zijn te begeven (voltijdse functies) : * Hoofd van het Departement (...) * Hoofd van het Departement II "Laboratoria" (trap II der leidinggevende functies). 1. (...)

bron
programmatorische federale overheidsdienst wetenschapsbeleid
numac
2006021345
pub.
15/12/2006
prom.
--
staatsblad
https://www.ejustice.just.fgov.be/cgi/article_body(...)
Document Qrcode

PROGRAMMATORISCHE FEDERALE OVERHEIDSDIENST WETENSCHAPSBELEID


Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium Te begeven leidinggevende wetenschappelijke functies (m/v) De twee hierna vermelde leidinggevende wetenschappelijke functies zijn te begeven (voltijdse functies) : * Hoofd van het Departement I "Documentatie" (trap II der leidinggevende functies). * Hoofd van het Departement II "Laboratoria" (trap II der leidinggevende functies). 1. Taalrol. Beide functies zijn toegankelijk voor kandidaten (m/v) ingedeeld bij de Nederlandse of de Franse taalrol of die bij één van beide taalrollen kunnen worden ingedeeld. 2. Situering. Het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK) is een wetenschappelijke instelling van de Belgische Federale Overheid.

Het maakt deel uit van de Programmatorische Federale Overheidsdienst (POD) Wetenschapsbeleid.

Het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium heeft als opdracht het artistieke en culturele erfgoed van het land te bestuderen en te bewaren, alsook de studie en de wetenschappelijke behandeling van kunstwerken volgens de beste methodes van conservatie en restauratie.

Als federale wetenschappelijke instelling heeft het tevens een onderzoeks- en dienstverlenende functie naar het publiek toe.

Drie departementen verenigen kunsthistorici, fotografen, scheikundigen, natuurkundigen en conservatoren-restaurateurs in een interdisciplinaire benadering van kunstwerken : * Documentatie : inventaris en fotoateliers, databanken, valorisatie en communicatie; * Laboratoria : materialen en technieken, methodologie van conservatie en van monumentenzorg; * Conservatie-Restauratie: schilderijen, beeldhouwkunst en kunstnijverheden.

De opdracht van het departement "Documentatie" bestaat uit het opstellen van een fotografische inventaris van het Belgische kunstpatrimonium en het voeren van kunsthistorisch onderzoek over dit erfgoed. De kandidaat is verantwoordelijk voor het beleid inzake de inventarisatie en het beheer van de verzameling fotografische opnamen en van de documentaire, wetenschappelijke en technische gegevens met betrekking tot dit kunstpatrimonium. Hij staat tevens in voor de valorisatie en verspreiding van de wetenschappelijke gegevens op nationaal en internationaal vlak en zal onderzoeksprojecten en wetenschappelijke bijeenkomsten op nationaal en internationaal vlak organiseren.

De opdracht van het departement "Laboratoria" bestaat in het beheren, coördineren en controleren van het wetenschappelijk onderzoek betreffende de materialen waaruit een roerend of onroerend kunstwerk is opgebouwd en betreffende de behandelingsproducten en -technieken teneinde de kwaliteit en de kwantiteit ervan te optimaliseren. De kandidaat is verantwoordelijk voor de ontwikkeling en de technisch-wetenschappelijke evaluatie van methodes en materialen voor de conservatie en de restauratie van kunstobjecten en functioneert als wetenschappelijke link met het departement III "Conservatie-Restauratie". Van de kandidaat wordt verwacht de externe alsook interne opdrachten van de verschillende conserveringsdomeinen te sturen, te coördineren en te controleren teneinde de kwaliteit en de kwantiteit ervan te optimaliseren. 3. Functie-inhoud - Profiel (vereiste specifieke wetenschappelijke vaardigheden). 3.1. Hoofd van het Departement I "Documentatie". 3.1.1. Functie-inhoud.

Het hoofd van dit departement zal belast zijn met volgende taken. - Binnen het departement, in overleg, projecten uitwerken en het beleid verzekeren. - Binnen de instelling : * het departement in de directieraad vertegenwoordigen en in het kader van het interdisciplinair karakter van de instelling, de directie steunen in haar beleid; * samenwerken met de departementen "Laboratoria" en "Conservatie - Restauratie" van het KIK. - Buiten de instelling het departement vertegenwoordigen en de contacten op nationaal en internationaal vlak verzekeren. 3.1.2. Vereist diploma.

De kandidaten (m/v) moeten houder/ houdster zijn van een diploma van doctor (of als gelijkwaardig erkend) afgeleverd door een Faculteit Wijsbegeerte en Letteren (ontvankelijkheidscriterium).

Een diploma in de kunstgeschiedenis (of gelijkwaardig) strekt tot aanbeveling. 3.1.3. Vereiste competenties (toelatingscriteria waaraan de kandidaten (m/v) dienen te voldoen om weerhouden te worden).

De kandidaten (m/ v) moeten een grondige wetenschappelijke kennis kunnen aantonen - onder meer door publicaties en wetenschappelijke activiteiten - van het roerend en onroerend kunstpatrimonium evenals van de religieuze en profane iconografie. 3.1.4. Bijkomende gewenste ervaring, kennis en bekwaamheden (selectiecriteria op basis van welke de rangschikking zal worden opgemaakt).

De kandidaten (m/v) moeten - op de hoogte zijn van de inhoud van de fototheek en van de databanken van het KIK; - vertrouwd zijn met het uitgeven van publicaties en over de nodige vaardigheden beschikken in contacten met pers en publiek. 3.1.5. Bijkomende vereisten (ontvankelijkheids- en selectiecriterium).

De kandidaten (m/v) dienen hun visie op de in te vullen betrekking neer te schrijven in een essay van maximum drie bladzijden, en dit te voegen bij het gestandaardiseerd CV. 3.1.6. Volgend element is een voordeel.

Een uitstekende kennis van een andere landstaal en van het Engels zullen beschouwd worden als bijkomende troeven. 3.2. Hoofd van het Departement II "Laboratoria". 3.2.1. Functie-inhoud.

Het hoofd van dit departement zal belast zijn met volgende taken. - Binnen het departement, in overleg, projecten uitwerken en het beleid verzekeren. - Binnen de instelling, * het departement in de directieraad vertegenwoordigen en in het kader van het interdisciplinair karakter van de instelling, de directie steunen in haar beleid; * samenwerken met de departementen "Documentatie" en "Conservatie - Restauratie" van het KIK. - Buiten de instelling het departement vertegenwoordigen en de contacten op nationaal en internationaal vlak verzekeren. - De organisatie van of actieve deelname aan onderzoeksprojecten en wetenschappelijke bijeenkomsten op nationaal en internationaal vlak. 3.2.2. Vereist diploma.

De kandidaten (m/v) moeten houder/ houdster zijn van het diploma van doctor in de wetenschappen of toegepaste wetenschappen (ontvankelijkheidscriterium).

Een diploma in de scheikunde strekt tot de aanbeveling. 3.2.3. Vereiste competenties (toelatingscriteria waaraan de kandidaten (m/v) dienen te voldoen om weerhouden te worden).

De kandidaten (m/v) moeten een grondige wetenschappelijke kennis kunnen aantonen - onder meer door publicaties en wetenschappelijke activiteiten - van de materialen en de behandelingstechnieken van roerende en onroerende kunstwerken en van de betreffende analytische procedures ter identificatie van de materialen waaruit het kunstvoorwerp is samengesteld alsook van de behandelingsproducten. 3.2.4. Bijkomende gewenste ervaring, kennis en bekwaamheden (selectiecriteria op basis van welke de rangschikking zal worden opgemaakt).

De kandidaten (m/ v) moeten onderzoeksprojecten en wetenschappelijke bijeenkomsten op nationaal en internationaal vlak georganiseerd hebben en/of er actief aan deelgenomen hebben. 3.2.5. Bijkomende vereisten (ontvankelijkheids- en selectiecriterium).

De kandidaten (m/v) dienen hun visie op de in te vullen betrekking neer te schrijven in een essay van maximum drie bladzijden, en dit te voegen bij het gestandaardiseerd CV. 3.2.6. Volgend element is een voordeel.

Een uitstekende kennis van een andere landstaal en van het Engels zullen beschouwd worden als bijkomende troeven. 4. Arbeidsplaats. Jubelpark 1, 1000 Brussel. 5. Bijkomende inlichtingen. Meer informatie omtrent de inhoud van de functies kan worden bekomen bij Mevr. Myriam Serck-Dewaide, Algemeen Directeur, Jubelpark 1, 1000 Brussel (tel : 02-739 68 60 of 02-739 68 61 - e-mail : myriam.serck@kikirpa.be). 6. Hoe Solliciteren ? Solliciteren kan : * Na te hebben kennis genomen van het selectiereglement dat onder meer de volledige toegangsvoorwaarden bevat en dat preciseert welke inlichtingen en documenten bij de kandidatuur dienen te worden gevoegd. Het selectiereglement kan worden bekomen bij de diensten van de POD Wetenschapsbeleid (tel. : 02-238 34 19 of 02-238 35 68) of via de website van deze POD (www.belspo.be, rubriek "vacatureberichten"). * tot en met de 15de werkdag volgend op de datum waarop deze vacatures worden bekendgemaakt in het Belgisch Staatsblad, dus tot 9 januari 2007 bij aangetekende brief gericht aan de Heer L. Grauls, Hoofd van de Dienst Human Resources van de Federale Programmatorische Overheidsdienst (POD) Wetenschapsbeleid, Wetenschapsstraat 8 (1ste verd.), 1000 Brussel.

Bij deze brief dient een C.V. te worden gevoegd volgens het typemodel dat op voormelde website van de POD Wetenschapsbeleid ter beschikking is en tevens bij de personeelsdienst van deze POD kan worden bekomen.

^