Etaamb.openjustice.be
Document
gepubliceerd op 19 september 2008

Openbare oproep voor het indienen van toelage-aanvragen inzake voedselveiligheid, sanitair beleid en dierenwelzijn De FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu, dienst « Contractueel Onderzoek », deelt mede dat zij ee Bij de RT projecten wordt een « top-down » benadering gevolgd op basis van gerichte onderzoeksthema(...)

bron
federale overheidsdienst volksgezondheid, veiligheid van de voedselketen en leefmilieu
numac
2008024357
pub.
19/09/2008
prom.
--
staatsblad
https://www.ejustice.just.fgov.be/cgi/article_body(...)
Document Qrcode

FEDERALE OVERHEIDSDIENST VOLKSGEZONDHEID, VEILIGHEID VAN DE VOEDSELKETEN EN LEEFMILIEU


Openbare oproep voor het indienen van toelage-aanvragen inzake voedselveiligheid, sanitair beleid en dierenwelzijn De FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu, dienst « Contractueel Onderzoek », deelt mede dat zij een openbare oproep lanceert voor het indienen van toelage-aanvragen inzake voedselveiligheid, sanitair beleid en dierenwelzijn. Deze openbare oproep heeft betrekking op twee soorten onderzoeksprojecten : RT (« Targeted Research ») en RF (« Free Research ») projecten.

Bij de RT projecten wordt een « top-down » benadering gevolgd op basis van gerichte onderzoeksthema's opgesteld door de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de voedselketen en Leefmilieu - DG Dier, Plant en Voeding, door het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen en door het Kabinet van de Minister van Volksgezondheid.

Op deze openbare oproep kan de wetenschappelijke wereld inschrijven door het indienen van projectvoorstellen. De beoordeling en de selectie van RT projectvoorstellen gebeurt in één fase op basis van volledig uitgewerkte en gedetailleerde projectvoorstellen (maximum 30 bladzijden).

Bij de RF projecten wordt een « bottum-up » benadering gevolgd waarbij onderzoeksvoorstellen worden aangemeld onder de vorm van intentieverklaringen ter ondersteuning van het beleid inzake voedselveiligheid, dierengezondheid en plantenbescherming en dierenwelzijn (maximum 5 bladzijden exclusief identificatie van de promotoren).

De beoordeling van RF projecten gebeurt in twee fasen : na een eerste selectie die hoofdzakelijk zal gebeuren op basis van de relevantie voor het beleid, volgt, voor de weerhouden intentieverklaringen, een verdere wetenschappelijke beoordeling op basis van een volledig uitgewerkt en gedetailleerd projectvoorstel (maximum 30 bladzijden).

De RT en RF formulieren zijn beschikbaar op de website van de dienst Contractueel Onderzoek (www.health.fgov.be/CO_RC) of kunnen opgevraagd worden bij de dienst (Tel. : 02-525 09 59 - Fax : 02-525 09 77 - e-mail : Rechconond@health.fgov.be).

Lijst van de gerichte onderzoeksthema's (RT projecten) voor 2009 : Thema 1 : Beoordeling van de microbiologische risico's bij voedingsmiddelen klaar voor gebruik die een milde of beperkte bewaringsbehandeling hebben ondergaan in vergelijking met de traditionele bewaringsmethoden (Acron. MICRORISK).

Maximum toelage : 300.000 euro.

Maximum duur : 3-4 jaar.

Thema 2 : Onderzoek naar toxineproductie door Bacillus cereus, karakterisatie en detectie van de stammen verantwoordelijk voor voedselvergiftiging (Acron. BACEREUS).

Maximum toelage : 300.000 euro.

Maximum duur : 3 jaar.

Thema 3 : Beoordeling van de chemische risico's van voedingsmiddelen die gemaskeerde Fusarium toxines bevatten (Acron. MYCOMASK).

Maximum toelage : 200.000 euro.

Maximum duur : 2 jaar.

Thema 4 : Leptospirose bij gezelschapsdieren : onderzoek naar prevalentie, diagnosemethoden (Acron. LEPTOCOMPAN).

Maximum toelage : 200.000 euro.

Maximum duur : 2 jaar.

Thema 5 : Optimalisatie van de bestrijding van Salmonella infectie bij varkens (Acron. SALMOSU).

Maximum toelage : 300.000 euro.

Maximum duur : 3 jaar.

Thema 6 : Studie betreffende de aanwezigheid van Salmonella pullorum/gallinarum in de Belgische pluimveestapel en de relevantie voor het beleid dat gevolgd wordt buiten de pluimveevermeerderingssector (Acron. SALMOPOUL).

Maximum toelage : 100.000 euro.

Maximum duur : 1 jaar.

Thema 7 : Reductie van de antimicrobiële resistentie van zoönotische bacteriën bij productiedieren (pluimvee, varkens) (Acron. ABRESZOON).

Maximum toelage : 300.000 euro.

Maximum duur : 3 jaar.

Thema 8 : Ontwikkeling van preventieve en/of curatieve methoden voor de controle van aviaire pathogene Escherichia coli (APEC) (Acron.

APECON).

Maximum toelage : 300.000 euro.

Maximum duur : 3 jaar.

Thema 9 : Status van schadelijke organismen voor planten en plantaardige producten in België (Acron. FYQUARSTAT).

Maximum toelage : 200.000 euro.

Maximum duur : 2 jaar.

Thema 10 : Verspreiding en epidemiologie van galvormende nematoden van het type Meloidogyne en bestrijdingsmaatregelen in de productie van aardappelen, groenten en gazon in open veld (Acron. MELOIDOGYNE).

Maximum toelage : 250.000 euro.

Maximum duur : 3 jaar.

Thema 11 : Methodologie voor risico-analyse ter voorbereiding van de registratie van biologische bestrijders (macro-organismen) (Acron.

MACROREG).

Maximum toelage : 200.000 euro.

Maximum duur : 3 jaar.

Thema 12 : Onderzoek naar de effecten van vroegtijdige sterilisatie (vanaf de leeftijd van 6 weken) op de gezondheid en het dierenwelzijn bij katten (Acron. STERYCAT).

Maximum toelage : 200.000 euro.

Maximum duur : 3 jaar.

De aanvragen (zowel de RT projecten als de RF intentieverklaringen) moeten gericht worden aan de Voorzitter van de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu, op het volgende adres : Dienst « Contractueel Onderzoek » Zelfbestuursstraat 4, 1070 BRUSSEL De uiterste datum voor het indienen van RT projectvoorstellen en RF intentieverklaringen is 12 november 2008.

Bijkomende inlichtingen kunnen bekomen worden op de website van Contractueel Onderzoek (www.health.fgov.be/CO_RC) of bij Mevr. D. Vandekerchove (Tel. : 02-525 09 41; e-mail : dominique.vandekerchove@health.fgov.be).

^