Etaamb.openjustice.be
Document
gepubliceerd op 05 juni 2019

Deelname aan het kaderprogramma voor onderzoek BRAIN-be 2.0 "Belgian Research Action through Interdisciplinary Networks" - Oproep 2019 I. Inleiding Op 7 september 2018 keurde de Ministerraad de uitvoering goed van de tweede fase van Door de financiering van onderzoeksprojecten op basis van wetenschappelijke excellentie, de afstemm(...)

bron
programmatorische federale overheidsdienst wetenschapsbeleid
numac
2019012837
pub.
05/06/2019
prom.
--
staatsblad
https://www.ejustice.just.fgov.be/cgi/article_body(...)
Document Qrcode

PROGRAMMATORISCHE FEDERALE OVERHEIDSDIENST WETENSCHAPSBELEID


Deelname aan het kaderprogramma voor onderzoek BRAIN-be 2.0 "Belgian Research Action through Interdisciplinary Networks" - Oproep 2019 I. Inleiding Op 7 september 2018 keurde de Ministerraad de uitvoering goed van de tweede fase van het BRAIN-be onderzoeksprogramma (Belgian Research Action through Interdisciplinary Networks), dat wordt uitgevoerd onder de verantwoordelijkheid van het Federaal Wetenschapsbeleid (BELSPO).

Door de financiering van onderzoeksprojecten op basis van wetenschappelijke excellentie, de afstemming van de projecten op federale prioriteiten en Europese en internationale verankering, biedt dit kaderprogramma de mogelijkheid het wetenschappelijk potentieel van de Federale Wetenschappelijke Instellingen (FWI) te ondersteunen en te voldoen aan de wetenschappelijke kennisbehoeften van de federale departementen. Onder het acroniem FWI worden de instellingen verstaan zoals gedefinieerd in het KB van 30 oktober 1996 en hun eventuele rechtsopvolgers, zoals Sciensano Het kaderprogramma is opgebouwd rond 3 Pijlers: - Pijler 1: Uitdagingen en kennis van de levende en niet-levende wereld - Pijler 2: erfgoedwetenschap ("Heritage science") - Pijler 3: Federale maatschappelijke uitdagingen De uitvoering van BRAIN-be 2.0 valt onder de verantwoordelijkheid van het Federaal Wetenschapsbeleid bijgestaan door drie Adviescomités en drie Strategische Comités (één per pijler).

BRAIN-be 2.0 laat toe om, via de onderzoeksprioriteiten binnen de Pijlers, deel te nemen aan transnationale programma's zoals de ERA-NETs of de Joint Programming Initiatives (JPI). De betrokken programma's en acties zijn momenteel: - JPI Climate www.jpi-climate.eu/AXIS - JPI Healthy and Productive Seas and Oceans www.jpi-oceans.eu - ERA-net BiodivERsA www.biodiversa.org - NORFACE www.norface.net II. Tenuitvoerlegging A. Oproepen tot voorstellen In het kader van de uitvoering van het programma BRAIN-be 2.0 wordt voor elke Pijler om de 2 jaar een oproep tot voorstellen gelanceerd.

B. Voor wie staan de oproepen open? BRAIN-be 2.0 staat open voor de hele wetenschappelijke gemeenschap in België: universiteiten, hogescholen, publieke wetenschappelijke instellingen en onderzoekscentra zonder winstoogmerk.

Een voorstel wordt ingediend volgens de voorwaarden beschreven in de oproep: - ofwel door meerdere ploegen van verschillende disciplines binnen een netwerkproject, - ofwel door een FWI. Het project kan nood hebben aan een punctuele expertise die kan geleverd worden onder de vorm van onderaanneming, volgens de voorwaarden beschreven in de oproep.

De indieners hebben de mogelijkheid een samenwerking voor te stellen met partners uit de groep van "least advanced" Afrikaanse landen volgens de voorwaarden beschreven in de oproep C. Evaluatie De voorstellen ingediend in het kader van een oproep, zullen het voorwerp uitmaken van een externe evaluatie door buitenlandse wetenschappelijke experten.

III. Huidige oproep tot voorstellen De huidige oproep tot voorstellen heeft betrekking op thematische en niet-thematische projecten volgens de voorwaarden beschreven in de oproep.

De oproep voor de nationale thematische projecten heeft betrekking op de volgende onderzoeksprioriteiten: Pijler 1: Uitdagingen en kennis van de levende en niet-levende wereld - De reserves van (niet) hernieuwbare natuurlijke hulpbronnen in België inventariseren en de beschikbaarheid van hulpbronnen beoordelen aan de hand van verschillende productie-, consumptie- en, waar relevant, klimaatscenario's - Beoordeling van milieu-, gezondheids- en sociale (risico's van) gevolgen van activiteiten in verband met de productie en consumptie van natuurlijke hulpbronnen die door België binnen en buiten het grondgebied worden uitgevoerd - Ontwikkeling van wetenschappelijk onderbouwde instrumenten ter ondersteuning van een geïntegreerd beleid voor de productie, exploitatie en duurzame consumptie van natuurlijke hulpbronnen.

Pijler 2: Erfgoedwetenschap ("Heritage science") - Interconnectie en valorisatie van lange dataseries - Gezondheid: oude stalen - nieuwe inzichten - Zuidelijke lage landen 15e-18e eeuw - Interbellum & WO II 1918-1950 - Strategieën voor de integratie van federale digitale gegevensverzamelingen in open wetenschappelijke gegevensopslagplaatsen - Beheer en bewaring van pre-digitale fotografiecollecties - Herkomst - Privacy Pijler 3: Federale maatschappelijke uitdagingen - Uitdagingen en kansen van de 4e industriële revolutie - Discriminatie, armoede en ongelijke kansen De oproep voor de niet-thematische projecten betreft de Pijlers 1 en 2.

De informatie die van nut is voor de indieners, met inbegrip van het overzicht van de onderzoeksprioriteiten, staat in het Informatiedossier ten behoeve van de indieners (zie IV).

IV. Modaliteiten voor het beantwoorden van de huidige oproep tot voorstellen Het indienen van de blijken van belangstelling (enkel voor Pijler 3) en de onderzoeksvoorstellen gebeurt via het BRAIN-be 2.0 online submission platform: https://brain-be.belspo.be Personen die wensen te reageren op deze oproep kunnen de nodige informatie bekomen via de website www.belspo.be/BRAIN-be V. Sluitingsdatum De blijken van belangstelling voor Pijler 3 moeten ten laatste op 22 juli 2019 om 23u59 ingediend worden.

De onderzoeksvoorstellen moeten ten laatste op 2 september 2019 om 23u59 ingediend worden.

Eenmaal de sluitingsdatum verstreken, zal de POD Wetenschapsbeleid geen rekening meer kunnen houden met antwoorden op de oproep tot voorstellen.

^