Etaamb.openjustice.be
Erratum van 12 oktober 2012
gepubliceerd op 07 november 2012

Koninklijk besluit tot wijziging van het koninklijk besluit van 28 maart 1969 houdende vaststelling van de lijst van beroepsziekten die aanleiding geven tot schadeloosstelling en tot vaststelling van de criteria waaraan de blootstelling aan het beroepsrisico voor sommige van deze ziekten moet voldoen. - Erratum

bron
federale overheidsdienst sociale zekerheid
numac
2012022402
pub.
07/11/2012
prom.
12/10/2012
staatsblad
https://www.ejustice.just.fgov.be/cgi/article_body(...)
Document Qrcode

FEDERALE OVERHEIDSDIENST SOCIALE ZEKERHEID


12 OKTOBER 2012. - Koninklijk besluit tot wijziging van het koninklijk besluit van 28 maart 1969 houdende vaststelling van de lijst van beroepsziekten die aanleiding geven tot schadeloosstelling en tot vaststelling van de criteria waaraan de blootstelling aan het beroepsrisico voor sommige van deze ziekten moet voldoen. - Erratum


In het Belgisch Staatsblad nr. 324 van 23 oktober 2012, blz.64287 : moet het verslag aan de Koning ingevoegd worden voor het koninklijk besluit.

VERSLAG AAN DE KONING Sire, Het ontwerp van koninklijk besluit dat u wordt voorgelegd, beoogt de inschrijving van een nieuwe beroepsziekte in de lijst met beroepsziekten als zodanig erkend door het koninklijk besluit van 28 maart 1969 laatst gewijzigd door het koninklijk besluit van 28 oktober 2009.

De tendinitis en aanverwante aandoeningen zijn momenteel enkel erkend op basis van het lijstsysteem voor de schouwspelartiesten onder ziektecode 1.606.21. 1.606.21 Aandoeningen door overmatige inspanning van peesscheden, van het weefsel van peesscheden en van inplantingen van spieren en pezen bij de schouwspelartiesten.

De klinische en epidemiologische gegevens bewijzen echter dat die aandoeningen ook frequent voorkomen in andere beroepen die in verband gebracht worden met een chronische overbelasting van de pezen. De aandoening is opgenomen in de Europese lijst van beroepsziekten. 506.21 Ontstekingen door overbelasting van peesscheden 506.22 Ontstekingen door overbelasting van het weefsel van peesscheden 506.23 Ontstekingen door overbelasting van inplantingen van spieren en pezen Diverse gevallen van tendinitis bij andere personen dan schouwspelartiesten werden reeds erkend door het FBZ op basis van het open systeem.

Gezien de uitbreiding van de aandoening naar alle werknemers is het verantwoord om de risicodragende beroepsactiviteiten duidelijk te vermelden, namelijk krachtige, repeterende bewegingen of ongunstige houdingen. Die laatste factoren (ongunstige houdingen) moeten in het bijzonder worden verduidelijkt voor de schoudertendinitis (rotator cuff).

Daarom luidt de beschrijving van de ziekte als volgt : 1.606.22 Aandoeningen van de pezen, peesscheden en spier- en peesaanhechtingen van de bovenste ledematen veroorzaakt door overbelasting van deze structuren ingevolge krachtige, repeterende bewegingen of ingevolge ongunstige houdingen.

Naar aanleiding van de opneming van die nieuwe rubriek in de lijst van beroepsziekten, lijkt het nuttig te herinneren aan de specificiteit van de wetgeving op de beroepsziekten die noodzakelijkerwijs het bestaan van een ziekte en van een blootstelling aan een beroepsrisico inhoudt.

De kracht van het oorzakelijke verband tussen de ziekte en de beroepsactiviteiten die een risico inhouden, moet voldoende sterk zijn om de opneming in de lijst van beroepsziekten te rechtvaardigen.

Om van een beroepsziekte te kunnen spreken, moet minstens in de groepen van personen die blootgesteld zijn aan een bepaalde invloed de ziekte significant frequenter voorkomen dan in de algemene bevolking.

Het beroepsmatige karakter van de ziekte wordt vastgesteld op het niveau van de groep en niet op het niveau van het individu.

Zo verduidelijkt de definitie van het beroepsrisico, opgenomen in artikel 32, tweede lid, van de gecoördineerde wetten, de algemene voorwaarden waaraan de blootstelling moet voldoen om een risico te zijn in de zin van de wet : er is een beroepsrisico indien de blootstelling aan de schadelijke invloed inherent is aan de beroepsuitoefening en beduidend groter is dan de blootstelling van de bevolking in het algemeen, en indien deze blootstelling volgens algemeen aanvaarde medische inzichten, in groepen van blootgestelde personen, de overwegende oorzaak van de ziekte vormt.

De blootstelling aan een beroepsrisico kan niet worden gelijkgesteld met een eenvoudige blootstelling aan een schadelijke stof. De blootstelling moet voldoende omvangrijk zijn en beantwoorden aan bepaalde criteria, opdat ze een risico vormt voor het verschijnen van de ziekte. De blootstellingen van lichte intensiteit of van korte duur aan bepaalde schadelijke invloeden betekenen niet noodzakelijk een blootstelling die een risico inhoudt.

Om aan het begrip blootstelling aan het beroepsrisico in artikel 32, tweede lid, van de gecoördineerde wetten tegemoet te komen en om de gelijke behandeling te verzekeren, moeten de blootstellingscriteria noodzakelijkerwijs algemeen zijn en gelden voor alle werknemers.

In dit bijzondere geval, gezien de veelheid van peesstructuren die aangetast kunnen zijn, is het noodzakelijk algemene blootstellingscriteria op te stellen voor elk type tendinitis.

Het doel is niet om in dit besluit die technische criteria te ontwikkelen. Dit werk wordt overgelaten aan de instelling die belast is met de toepassing van de reglementering, het Fonds voor de beroepsziekten, bijgestaan door zijn Wetenschappelijke Raad.

Deze benadering maakt het mogelijk een open en multidisciplinair wetenschappelijk debat te voeren en eventuele herzieningen volgens de stand van de wetenschappelijke kennis door te voeren.

^