Etaamb.openjustice.be
Huishoudelijk Règlement
gepubliceerd op 18 november 2008

Nationaal Instituut voor Criminalistiek en Criminologie Huishoudelijk reglement van de jury van het NICC Artikel 1. De jury vergadert in de kantoren van het NICC of van de FOD Justitie te Brussel. De jury kan beslissen om occasioneel op een Art. 2. De uitwisseling van documenten tussen de voorzitter, de leden en de verslaggever gebeurt bi(...)

bron
federale overheidsdienst justitie
numac
2008009932
pub.
18/11/2008
prom.
--
staatsblad
https://www.ejustice.just.fgov.be/cgi/article_body(...)
Document Qrcode

Nationaal Instituut voor Criminalistiek en Criminologie Huishoudelijk reglement van de jury van het NICC

Artikel 1.De jury vergadert in de kantoren van het NICC of van de FOD Justitie te Brussel. De jury kan beslissen om occasioneel op een andere locatie te vergaderen. In geval van hoogdringendheid kan de Voorzitter deze beslissing nemen op voorwaarde dat zij met redenen is omkleed.

Art. 2.De uitwisseling van documenten tussen de voorzitter, de leden en de verslaggever gebeurt bij voorkeur via elektronische weg.

Art. 3.De voorzitter opent en sluit de vergadering, leidt de debatten, neemt deel aan de beraadslagingen, waakt over de naleving van het huishoudelijk reglement en zorgt voor het goede verloop van de vergaderingen.

Art. 4.De jury komt samen op uitnodiging van de voorzitter. De oproepingsbrief bevat datum, uur en plaats van de vergadering en de agenda.

Art. 5.De voorzitter stuurt de uitnodiging, samen met de agenda en de dossiers betreffende de te bespreken punten ten minste tien werkdagen vóór de vergadering aan de leden.

Art. 6.Het lid dat na ontvangst van de uitnodiging een punt aan de agenda wenst toe te voegen deelt dit vóór de vergadering mee aan de voorzitter.

Tijdens de vergadering kunnen enkel bij eenparige instemming van de aanwezige leden, nieuwe punten aan de agenda worden toegevoegd.

Op gemotiveerde aanvraag van een lid kan de voorzitter beslissen het onderzoek van één of meerdere punten te verdagen.

Art. 7.Bij beslissing om in het kader van een selectieprocedure over te gaan tot een schriftelijke raadpleging van de jury om het functieprofiel op te stellen, maakt de verslaggever een voorstel van functieprofiel over aan de leden van de jury, die hun opmerkingen of hun goedkeuring overmaken aan de voorzitter binnen de vijf werkdagen volgend op deze toezending.

In geval van opmerkingen wordt het functieprofiel aangepast en opnieuw aan de leden toegezonden, die over een termijn van vijf werkdagen beschikken voor het goedkeuren van het functieprofiel. Een exemplaar van de definitieve tekst, ondertekend door de voorzitter en de verslaggever, wordt aan alle leden van de jury toegezonden.

Art. 8.Indien het vereiste quorum niet bereikt wordt kan de jury, na een tweede uitnodiging verstuurd minstens vijf werkdagen vóór de vergadering, geldig beraadslagen over dezelfde agenda.

Art. 9.Ingeval wordt overgegaan tot geheime stemming over de rangschikking van kandidaten, geeft elk lid van de jury een rangschikking beginnende bij 1 voor de best te rangschikken kandidaat.

De optelsom van de puntenrangschikking van alle leden geeft de uiteindelijke rangschikking aan van de kandidaten. Degene met het minst punten is de best gerangschikte. Voor de berekening van de stemmen worden de onthoudingen niet in aanmerking genomen.

Art. 10.De verslaggever wordt belast met de voorbereiding van de vergaderingen, het opstellen van notulen van de vergadering en van de gemotiveerde adviezen.

De notulen bevatten alle meningen, zelfs minoritair, uitgebracht door de leden van de jury zonder vermelding van de persoon door wie de mening werd uitgebracht.

Ingeval wordt overgegaan tot stemming wordt de stemminguitslag genoteerd.

De adviezen bevatten de motieven die hebben geleid tot de beslissing die bij consensus of bij meerderheid van stemmen werd genomen.

Art. 11.Het ontwerp van de notulen wordt aan de aanwezige leden ten laatste binnen de vijf werkdagen na de vergadering toegezonden.

Indien geen enkele schriftelijke opmerking aan de voorzitter wordt toegestuurd binnen de drie werkdagen volgend op deze toezending, worden de notulen als aanvaard beschouwd.

In geval van opmerkingen worden bij beslissing van de voorzitter de notulen eventueel aangepast en opnieuw aan de aanwezige leden toegezonden, die over een termijn van drie werkdagen beschikken voor het goedkeuren van de notulen. Een exemplaar van de definitieve tekst, ondertekend door de voorzitter en de verslaggever, wordt aan alle leden van de jury toegezonden.

Art. 12.De uitnodiging, de agenda en de processen-verbaal worden opgesteld in het Nederlands en in het Frans. De dossiers die aan de beraadslagingen van de jury worden voorgelegd zijn opgesteld in de taal van hun auteur evenals de gemotiveerde adviezen hierover.

Art. 13.De indicatieve lijst van wetenschappelijke deskundigen die niet tot het NICC behoren en die als lid van de jury kunnen worden aangewezen, wordt als volgt vastgelegd en per opdracht en wetenschappelijke activiteit : Criminologie : Dr Marie-Sophie Devresse, Unité de Criminologie, Université Catholique de Louvain Prof. Jenneke Christiaens, Faculteit Recht en Criminologie, Vrije Universiteit Brussel Prof. Dominique De Fraene, Centre de Recherches criminologiques, Université libre de Bruxelles Prof. Philippe Mary, Centre de Recherches ciminologiques, Université libre de Bruxelles Prof. Kristel Beyens, Faculteit Recht en Criminologie, Vrije Universiteit Brussel Criminalistiek, Drugs en Toxicologie : Prof. Dr. W. Lambert, Farmaceutische Wetenschappen, Universiteit Gent Prof. Dr. Pierre Wallemacq, Laboratory of Toxicology and Special Chemistry, University Hospital Saint-Luc, Bruxelles Criminalistiek, Ballistiek en Digitale Informatie : Prof. Dr. Ir. Marc Pirlot, Koninklijke Militaire School, Brussel Criminalistiek, Biologie en Nationale DNA-databanken : Prof. Dr. W. Jacobs, Centrum voor Gerechtelijke Geneeskunde, Universitair Ziekenhuis Antwerpen Prof. Dr. Apr. Dieter Deforce, Faculteit Farmaceutische Wetenschappen, Universiteit Gent Dr. Angelo Abati, Institut de Médecine légale, Luik Criminalistiek, Algemene Analytische Scheikunde : Prof. Dr. Piet Vanespen, Faculteit Wetenschappen, Universiteit Antwerpen Prof. Jean-Jacques Pireaux, Laboratoire interdisciplinaire de Spectroscopie électronique, Université de Namur Dr. Steven Saverwyns, Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium Dr. Jana Sanyova, Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium Dr Marc Termonia, Université Catholique de Louvain

Art. 14.De jury beslist over alle aangelegenheden die niet in dit huishoudelijk reglement zijn opgenomen.

Art. 15.Dit huishoudelijk reglement treedt in werking de dag waarop het in het Belgisch Staatsblad wordt bekendgemaakt.

Goedgekeurd door de jury tijdens zijn zitting van 22 augustus 2008.

^