Etaamb.openjustice.be
Koninklijk Besluit
gepubliceerd op 13 oktober 2006

Koninklijk besluit waarbij algemeen verbindend wordt verklaard de collectieve arbeidsovereenkomst van 30 november 2005, gesloten in het Paritair Comité voor de stoffering en de houtbewerking, betreffende de vaststelling van het bedrag en de wijze van toekenning en uitkering van de aanvullende sociale voordelen

bron
federale overheidsdienst werkgelegenheid, arbeid en sociaal overleg
numac
2006202769
pub.
13/10/2006
prom.
--
staatsblad
https://www.ejustice.just.fgov.be/cgi/article_body(...)
Document Qrcode

1 SEPTEMBER 2006. - Koninklijk besluit waarbij algemeen verbindend wordt verklaard de collectieve arbeidsovereenkomst van 30 november 2005, gesloten in het Paritair Comité voor de stoffering en de houtbewerking, betreffende de vaststelling van het bedrag en de wijze van toekenning en uitkering van de aanvullende sociale voordelen (1)


ALBERT II, Koning der Belgen, Aan allen die nu zijn en hierna wezen zullen, Onze Groet.

Gelet op de wet van 5 december 1968 betreffende de collectieve arbeidsovereenkomsten en de paritaire comités, inzonderheid op artikel 28;

Gelet op het verzoek van het Paritair Comité voor de stoffering en de houtbewerking;

Op de voordracht van Onze Minister van Werk, Hebben Wij besloten en besluiten Wij :

Artikel 1.Algemeen verbindend wordt verklaard de als bijlage overgenomen collectieve arbeidsovereenkomst van 30 november 2005, gesloten in het Paritair Comité voor de stoffering en de houtbewerking, betreffende de vaststelling van het bedrag en de wijze van toekenning en uitkering van de aanvullende sociale voordelen.

Art. 2.Onze Minister van Werk is belast met de uitvoering van dit besluit.

Gegeven te Brussel, 1 september 2006.

ALBERT Van Koningswege : De Minister van Werk, P. VANVELTHOVEN _______ Nota (1) Verwijzing naar het Belgisch Staatsblad : Wet van 5 december 1968, Belgisch Staatsblad van 15 januari 1969. Bijlage Paritair Comité voor de stoffering en de houtbewerking Collectieve arbeidsovereenkomst van 30 november 2005 Vaststelling van het bedrag en de wijze van toekenning en uitkering van de aanvullende sociale voordelen (Overeenkomst geregistreerd op 24 januari 2006 onder het nummer 78229/CO/126)

Artikel 1.Bij toepassing van artikel 2 van de statuten, vastgesteld bij de beslissing van 29 juli 1964 tot oprichting van een fonds voor bestaanszekerheid en tot vaststelling van zijn statuten, laatst gewijzigd bij de collectieve arbeidsovereenkomst van 10 juni 1987, algemeen verbindend verklaard bij koninklijk besluit van 12 april 1988, worden, ten laste van het fonds, de volgende aanvullende sociale voordelen toegekend : 1. een getrouwheidspremie;2. een sociaal voordeel aan de leden van een representatieve werknemersorganisatie;3. een aanvullende werkloosheidsvergoeding;4. een aanvullende vergoeding voor gelijkgestelde dagen voor economische of technische werkloosheid, tijdelijke werkloosheid wegens overmacht, arbeidsongeschiktheid en verlof om dwingende reden;5. een bijzondere vergoeding aan de werklieden bij collectief ontslag;6. een aanvullende vergoeding aan de slachtoffers van een arbeidsongeval;7. een aanvullende vergoeding bij langdurige arbeidsongeschiktheid;8. een vergoeding aan de gepensioneerde arbeider(ster)s;9. een vergoeding aan de weduwe(naar) van een gepensioneerde arbeider(ster);10. een vergoeding aan de werklieden die, tengevolge van een fysische handicap, lange tijd volledig arbeidsongeschikt zijn;11. een vergoeding aan de weduwe(naar) van een fysisch gehandicapte;12. een bijzondere tegemoetkoming toe te kennen aan sommige bejaarde werknemers die elke beroepsactiviteit hebben stopgezet en die noch het sectoraal conventioneel brugpensioen, noch de anciënniteitstoeslag in uitvoering van het koninklijk besluit van 13 januari 1989 betreffende de toekenning van een anciënniteitstoeslag aan oudere werklozen (Belgisch Staatsblad van 19 januari 1989) kunnen genieten. Deze aanvullende sociale voordelen worden toegekend aan de werklieden tewerkgesteld in de ondernemingen die ressorteren onder het Paritair Comité voor de stoffering en de houtbewerking.

Met "werklieden" worden de werklieden en werksters bedoeld. HOOFDSTUK I. - Getrouwheidspremie

Art. 2.Een getrouwheidspremie wordt toegekend aan de werklieden die tewerkgesteld waren in de ondernemingen, die ressorteren onder het Paritair Comité voor de stoffering en houtbewerking, in een periode gelegen tussen 1 juli 2004 en 30 juni 2006.

Art. 3.Voor de jaren 2005 en 2006 wordt de getrouwheidspremie berekend op basis van 8,55 pct. van de onbegrensde brutolonen aan 108 pct. verdiend in de ondernemingen gedurende de periode(s) gelegen tussen 1 juli 2004 en 30 juni 2005 en tussen 1 juli 2005 tot 30 juni 2006.

Art. 4.Het bedrag van de getrouwheidspremie wordt berekend op de brutolonen aan 108 pct., vermeld op de driemaandelijkse aangifte voor de Rijksdienst voor sociale zekerheid.

Het minimumbedrag per betalingsmandaat is vastgesteld op 25 EUR. Wanneer de getrouwheidspremie 25 EUR niet bereikt, wordt er geen betalingsmandaat opgemaakt.

Art. 5.Voor iedere rechthebbende maakt het fonds een persoonlijke titel op. De titels worden vóór 5 december van het jaar waarvoor het voordeel is verschuldigd, gestuurd aan de werkgevers waarbij de werkman in dienst is of was. De werkgever overhandigt de titel, onmiddellijk na ontvangst, aan de rechthebbende.

Deze titels vermelden de onbegrensde brutolonen, verdiend bij de betrokken werkgever.

Art. 6.De getrouwheidspremie is uitbetaalbaar vanaf 10 december van het jaar waarvoor het voordeel verschuldigd is. De titel blijft geldig gedurende één jaar.

Art. 7.De rechthebbenden die lid zijn van één van de representatieve interprofessionele werknemersorganisaties, die op nationaal niveau zijn verbonden en die in het Paritair Comité voor de stoffering en de houtbewerking zijn vertegenwoordigd, leggen hun titel ter betaling voor aan hun werknemersorganisatie. De andere rechthebbenden dienen hun titel rechtstreeks bij het fonds in.

Art. 8.De titels die ter betaling worden aangeboden na 15 december van het jaar dat volgt op het jaar waarop de titel slaat, zijn niet meer geldig. HOOFDSTUK II. - Sociaal voordeel aan de leden van een representatieve werknemersorganisatie

Art. 9.Een sociaal voordeel wordt toegekend aan de in de ondernemingen van de sector stoffering en houtbewerking tewerkgestelde werklieden, die het recht verworven hebben op de getrouwheidspremie zoals voorzien in hoofdstuk I, artikelen 2 en 3 van deze collectieve arbeidsovereenkomst, en/of aan de werklieden verbonden door een arbeidsovereenkomst aan een onderneming van de sector stoffering en houtbewerking, die opgeroepen zijn onder de wapens en/of aan langdurige arbeidsongeschikten en/of aan de arbeiders getroffen door een arbeidsongeval en die lid zijn van één van de representatieve interprofessionele werknemersorganisaties die op nationaal niveau verbonden zijn en die in het Paritair Comité voor de stoffering en de houtbewerking zijn vertegenwoordigd.

Art. 10.De toepassingsmodaliteiten, alsmede het bedrag van dit sociaal voordeel worden jaarlijks vastgesteld door het paritair beheerscomité van het fonds voor bestaanszekerheid, en ter goedkeuring voorgelegd aan het paritair comité. HOOFDSTUK III. - Aanvullende werkloosheidsvergoeding

Art. 11.Opening van het recht § 1. Een aanvullende werkloosheidsvergoeding wordt toegekend aan de arbeiders zodra zij, in toepassing van de wettelijke en reglementaire bepalingen inzake werkloosheid, recht hebben op werkloosheidsuitkeringen of wachtuitkeringen.

Om recht te hebben op deze vergoeding moeten zij in het bezit zijn van een prestatiekaart zoals gesteld in § 2 of van een attest van rechthebbende zoals gesteld in § 3 vóór de aanvang van de periode van werkloosheid en in dienst zijn geweest van een onderneming uit de sector voor de stoffering en de houtbewerking.

De arbeider die in de periode, gelegen tussen het einde van zijn arbeidsovereenkomst en de aanvang van de werkloosheid, zijn jaarlijkse vakantie neemt of arbeidsongeschikt is, wordt geacht aan deze laatste voorwaarde te beantwoorden. § 2. De administratie van het fonds reikt aan elke arbeider een prestatiekaart uit waarop het aantal bezoldigde dagen van de referteperiode wordt vermeld. Indien op de prestatiekaart minstens 130 dagen worden vermeld, opent deze het recht op aanvullende werkloosheidsuitkeringen gedurende het dienstjaar dat volgt op de referteperiode.

Onder "dienstjaar" wordt verstaan : de periode van 1 januari tot en met 31 december van het kalenderjaar dat volgt op de einddatum van het refertejaar.

Onder "referteperiode" wordt verstaan : de periode van 1 juli tot en met 30 juni van het jaar onmiddellijk voorafgaand aan het dienstjaar.

Onder "bezoldigde dagen" wordt verstaan : de gewerkte dagen, de dagen gedekt door het gewaarborgd weekloon (eerste 7 dagen), klein verlet, compensatiedagen wegens arbeidsduurvermindering, inhaalrustdagen voor overuren, betaalde feestdagen en syndicaal verlof.

Voorbeeld : 130 bezoldigde dagen bewezen tussen 1 juli 2004 en 30 juni 2005 geven recht op aanvullende vergoedingen in de periode vanaf 1 januari 2006 tot en met 31 december 2006. § 3. Afwijkingen 1. In dienst tijdens het refertejaar 1.1. Voor de arbeider die in dienst treedt tijdens de referteperiode en aan de voorwaarden onder § 1 voldoet, doch niet aan de voorwaarden onder § 2, wordt het recht op aanvullende vergoeding geopend vanaf de eerste dag van het kwartaal dat volgt op het kwartaal tijdens hetwelk de 130 bezoldigde dagen worden bereikt.

Deze regeling is van toepassing vanaf 1 juli 1999 voor iedere arbeider die in dienst treedt vanaf deze zelfde datum.

Voorbeeld : de arbeider treedt in dienst op 5 oktober 2005 en bewijst 130 bezoldigde dagen op 1 april 2006. Opening van het recht vanaf 1 juli 2006. 1.2. Het bewijs van 130 bezoldigde dagen wordt geleverd aan de hand van het door de werkgever ingevulde inlichtingenblad, waarvan het model wordt vastgesteld door het paritair beheerscomité van het fonds. 2. Arbeiders die de 130 bezoldigde dagen niet kunnen bewijzen tijdens de referteperiode, maar die een loopbaan bewijzen in de sector van de stoffering en de houtbewerking De arbeiders die voldoen aan de voorwaarden onder artikel 11, § 1, doch niet aan de voorwaarden onder artikel 11, § 2, kunnen het recht op de aanvullende uitkering openen, onder de voorwaarden vermeld onder punten 2 en 3. Een bepaalde loopbaan in de sector bewijzen, volgens het aantal bezoldigde dagen.

Voor de raadpleging van de tabel, zie beeld De samenstelling van de loopbaan wordt berekend van datum tot datum.

De loopbaan wordt bewezen op 1 januari van ieder dienstjaar. 3. Deeltijdse tewerkstelling tijdens de referteperiode Voor de arbeider die deeltijds tewerkgesteld was tijdens het refertejaar en niet voldoet aan de voorwaarde bepaald onder artikel 11, § 2 kan de kaart van rechthebbende worden toegekend onder de hiernavolgende voorwaarden : 1) de deeltijdse arbeid is ten minste gelijk aan 50 pct.van een voltijdse betrekking in de onderneming; 2) voor de periode van deeltijdse tewerkstelling bewijst de arbeider een aantal dagen dat, omgezet naar een voltijdse tewerkstelling, wel ten minste een eindresultaat van 130 bezoldigde dagen tijdens de gehele referteperiode oplevert. Voorbeeld : - een arbeider werkt 32 uur per week van 1 juli 2004 tot en met 30 juni 2005; - de voltijdse betrekking = 40 uur per week; - aantal bewezen dagen (of uren : 8) = 104; - formule van omzetting : 104 x 40 = 130 dagen. 52 4. Het fonds levert een attest van rechthebbende af aan de arbeider die in toepassing van artikel 11, § 3 de vergoedingen kan ontvangen.

Art. 12.Vergoedbare dagen § 1. Het aantal vergoedbare dagen is vastgesteld op 130 per dienstjaar in de regeling van 6 vergoedbare dagen per week. Wordt bij volledige werkloosheid gedurende het eerste dienstjaar het maximum aantal te vergoeden dagen niet uitgeput, dan wordt het saldo overgedragen naar het volgende dienstjaar. § 2. Voor een arbeider tewerkgesteld in een deeltijds uurrooster op het ogenblik dat hij werkloos wordt gesteld, wordt het aantal vergoedbare dagen berekend conform de wettelijke en reglementaire bepalingen inzake de werkloosheidsuitkeringen. § 3. Na uitputting van het maximum aantal vergoedbare dagen tijdens het eerste jaar van volledige werkloosheid, kan de volledig uitkeringsgerechtigde werkloze gedurende een tweede dienstjaar aanspraak maken op het maximum aantal vergoedbare dagen zoals voorzien in artikel 12, § 1. Hij moet hiervoor gedurende ten minste 10 jaar tewerkgesteld zijn geweest in een onderneming die ressorteert onder het Paritair Comité voor de stoffering en de houtbewerking. Deze 10 jaar moeten zich situeren in de periode die onmiddellijk voorafgaat aan de werkloosheid en van deze 10 jaar moet hij ten minste 5 jaar effectieve prestaties bewijzen.

Deze voorwaarde moet vervuld zijn bij de aanvang van de werkloosheid. § 4. De toekenning van de aanvullende werkloosheidsvergoeding wordt gedurende maximum 2 maanden opgeschort, wanneer de werkloze op initiatief van de VDAB, BGDA of FOREm of op eigen initiatief, ingeschakeld wordt in een tewerkstellingsprogramma van de overheid.

Dit geldt eveneens voor de werkloze, die met de bedoeling om aan de werkloosheid te ontsnappen, een betrekking aanvaardt.

Tijdens deze schorsingsperiode(s) heeft de betrokken arbeider/ster geen recht op de aanvullende werkloosheidsvergoeding.

Indien de arbeider na deze schorsingsperiode(s) opnieuw werkloos wordt, kan hem het overblijvend saldo van de 130 vergoedbare dagen worden toegekend, na aftrek van het aantal dagen waarvan hij/zij van het fonds voor bestaanszekerheid van een andere sector, een aanvullende werkloosheidsvergoeding zou hebben ontvangen.

Art. 13.Uitsluitingen § 1. De arbeider kan slechts aanspraak maken op de aanvullende vergoeding voor werkloosheid (volledig of gedeeltelijk) in de mate dat hij ook recht heeft op de wettelijke wachtvergoeding of werkloosheidsvergoeding (volledig of gedeeltelijk). § 2. De arbeider die werkloosheidsuitkeringen wegens conventioneel brugpensioen geniet, heeft geen recht op de aanvullende vergoeding zoals bepaald in dit hoofdstuk.

Hetzelfde geldt voor de arbeider die een anciënniteitstoeslag voor oudere werklozen kan genieten, in uitvoering van het koninklijk besluit van 13 januari 1989, verschenen in het Belgisch Staatsblad van 19 januari 1989. § 3. De aanvullende werkloosheidsvergoeding wordt niet toegekend op de dagen waarvoor de arbeider recht heeft op : - een loon; - een verbrekingsvergoeding; - vakantiegeld; - uitkeringen van de ziekteverzekering, arbeidsongeval, beroepsziekte; - een overbruggingsuitkering toegekend door het "Fonds voor sluiting van ondernemingen"; - een vergoeding toegekend door een ander fonds voor bestaanszekerheid; - een uitkering tijdskrediet of loopbaanvermindering.

Art. 14.Bedrag en toekenningsvoorwaarden § 1. Het bedrag en de toekenningsvoorwaarden van deze vergoeding worden door het Paritair Comité voor de stoffering en de houtbewerking vastgesteld bij collectieve arbeidsovereenkomst, algemeen verbindend verklaard bij koninklijk besluit.

Vanaf 1 januari 2002 bedraagt de vergoeding in geval van volledige werkloosheid 4,12 EUR en de vergoeding in geval van tijdelijke werkloosheid 4,26 EUR. Vanaf de datum waarop de werkloosheidsvergoeding voor tijdelijke werkloosheid, toegekend door de Rijksdienst voor Arbeidsbemiddeling, met 5 pct. wordt verhoogd, namelijk 1 juli 2003, wordt de aanvullende vergoeding voor tijdelijke werkloosheid op 2,48 EUR gebracht. § 2. Om de uitbetaling van de aanvullende werkloosheidsvergoeding te krijgen : - richten de rechthebbenden die lid zijn van één van de bij artikel 7 bedoelde werknemersorganisaties zich tot hun werknemersorganisatie die de hoofdwerkloosheidsuitkeringen heeft uitbetaald; - dienen de andere rechthebbenden bij het fonds een daartoe door het fonds voorgeschreven dossier en een attest van de werkloosheidskas in. HOOFDSTUK IV. - Aanvullende vergoeding voor gelijkgestelde dagen voor economische of technische werkloosheid, tijdelijke werkloosheid wegens overmacht, arbeidsongeschiktheid en verlof om dwingende redenen

Art. 15.Er wordt een aanvullende vergoeding voor gelijkgestelde dagen voor economische of technische werkloosheid, tijdelijke werkloosheid wegens overmacht, arbeidsongeschiktheid en verlof om dwingende redenen uitbetaald aan de werklieden tewerkgesteld in de ondernemingen die ressorteren onder de bevoegdheid van het Paritair Comité voor de stoffering en de houtbewerking.

Art. 16.De toepassingsmodaliteiten, alsmede het bedrag van deze aanvullende vergoeding worden jaarlijks vastgesteld door het paritair beheerscomité van het fonds voor bestaanszekerheid en ter goedkeuring voorgelegd aan het paritair comité. HOOFDSTUK V. - Bijzondere vergoeding aan de werklieden bij collectief ontslag

Art. 17.§ 1. De aanvullende werkloosheidsvergoeding ten laste van het fonds wordt aan de werklieden, die recht hebben op de vergoeding verschuldigd bij collectief ontslag, bedoeld in de collectieve arbeidsovereenkomst gesloten op 8 mei 1973 in de Nationale Arbeidsraad betreffende het collectief ontslag, algemeen verbindend verklaard bij koninklijk besluit van 6 augustus 1973, toegekend als volgt : de helft van het verschil tussen het netto-referteloon en de normale werkloosheidsuitkeringen wordt bij werkloosheid in geval van collectief ontslag gedekt door de aanvullende werkloosheidsvergoeding toegekend door het fonds.

Voor de toepassing van dit hoofdstuk wordt het begrip collectief ontslag, zoals omschreven in voormelde collectieve arbeidsovereenkomst van 8 mei 1973 van de Nationale Arbeidsraad, uitgebreid tot de ontslagen om economische redenen die in een ononderbroken periode van 120 dagen een bij voormelde collectieve arbeidsovereenkomst bepaald aantal werknemers treft.

Wanneer de helft van het verschil niet wordt gedekt door de bedoelde uitkering, betaalt het fonds aan de werklieden het verschuldigde bedrag op basis van de nodige bewijsstukken. § 2. De aanvullende werkloosheidsvergoeding ten laste van het fonds wordt eveneens toegekend aan de werklieden tewerkgesteld in ondernemingen met minder dan 20 werknemers op voorwaarde dat : - ten minste 6 werknemers worden ontslagen in de tijdsspanne bepaald in de collectieve arbeidsovereenkomst van 8 mei 1973, indien de onderneming tussen 12 en 20 werknemers tewerkstelt; - ten minste de helft van de werknemers wordt ontslagen in de tijdsspanne bepaald in de collectieve arbeidsovereenkomst van 8 mei 1973, indien de onderneming minder dan 12 werknemers tewerkstelt.

Mits voorlegging van het bewijs dat de werklieden wel degelijk recht hebben op de "vergoeding wegens collectief ontslag" en in zover zij werkloos blijven gedurende een periode van vier maanden die aanvangt daags na de beëindiging van de arbeidsovereenkomst of eventueel daags na het verstrijken van de periode die door een opzeggingsvergoeding is gedekt, blijft het fonds de aanvullende werkloosheidsvergoeding uitbetalen tot op het einde van bedoelde periode.

Dit neemt niet weg dat belanghebbende het recht behoudt op de aanvullende werkloosheidsvergoeding voor de jaarlijkse periode voorzien in geval van werkloosheid die geen betrekking heeft op een collectief ontslag.

Art. 18.De rechthebbenden dienen de aanvraag tot toekenning van de bedoelde vergoeding in bij het fonds op een daartoe bestemd formulier.

Art. 19.De bepalingen van de artikelen 17 en 18 zijn alleen van toepassing op de werklieden die getroffen zijn door collectief ontslag en werkloosheidsuitkeringen genieten.

Art. 20.De laatste werkgever blijft evenwel de vergoeding verschuldigd voor een periode van vier maanden zoals voorzien in het koninklijk besluit van 6 augustus 1973 voor de volgende gevallen : a. de werkloze werklieden die, om redenen onafhankelijk van hun wil, uit het genot van de werkloosheidsuitkeringen zijn gesloten;b. de werklieden die een nieuwe betrekking bekleden waar zij een loon ontvangen, dat lager ligt dan het loon dat zij voordien verdienden;c. de werklieden die een beroepsopleiding, ingericht of erkend door de VDAB, BGDA of FOREM, doorlopen en een vergoeding ontvangen, die lager ligt dan het loon dat zij voordien verdienden. Voor deze gevallen is de vergoeding gelijk aan : geval a : de helft van het verschil tussen het nettoloon en de werkloosheidsvergoeding waarop de werkman aanspraak had kunnen maken; gevallen b en c : de helft van het verschil tussen het netto-referteloon en het totaal van de netto-inkomsten verkregen uit hoofde van de nieuwe betrekking of van de beroepsopleiding. HOOFDSTUK VI. - Aanvullende vergoeding aan de slachtoffers van een arbeidsongeval

Art. 21.Een aanvullende vergoeding wordt toegekend aan de werklieden, die door een arbeidsongeval tijdens het werk of op de weg naar en van het werk, zijn getroffen.

Art. 22.De in artikel 21 beoogde aanvullende vergoeding wordt toegekend vanaf de eenendertigste kalenderdag.

Enkel de normale activiteitsdagen geven aanleiding tot de betaling van de aanvullende vergoeding.

Art. 23.De vergoeding wordt berekend door het fonds, na de werkhervatting of na uitputting van het totaal aantal dagen door het fonds voorzien, in geval van ononderbroken periode van arbeidsongeschiktheid.

Art. 24.Het aantal te vergoeden dagen is vastgesteld op 200 dagen per arbeidsongeval.

Art. 25.Het bedrag en de toekenningsvoorwaarden van deze vergoeding worden door het Paritair Comité voor de stoffering en de houtbewerking vastgesteld bij collectieve arbeidsovereenkomst, algemeen verbindend verklaard bij koninklijk besluit.

Vanaf 1 januari 2002 wordt dit bedrag vastgesteld op 3,70 EUR per dag, vermeerderd met het sociaal voordeel voorzien in artikel 10.

Art. 26.De rechthebbenden dienen de aanvraag tot toekenning van de bedoelde aanvullende vergoeding in bij het fonds, op een daartoe bestemd formulier.

De rechthebbenden die lid zijn van één van de in artikel 7 bedoelde werknemersorganisaties dienen hun aanvraag in door toedoen van hun werknemersorganisatie.

De andere rechthebbenden dienen hun aanvraag rechtstreeks bij het fonds in.

Art. 27.Voor de rechthebbenden die de aanvraag hebben ingediend door toedoen van één van de in artikel 7 bedoelde werknemersorganisaties, geschiedt de betaling door toedoen van hun werknemersorganisatie; voor de anderen geschiedt de betaling rechtstreeks door het fonds.

Art. 28.Bij dodelijk ongeval, overkomen tijdens het werk of op de weg naar en van het werk, wordt een forfaitaire vergoeding van 5 578 EUR, verhoogd met een forfaitaire vergoeding van 744 EUR per kind waarvoor gezinsvergoeding wordt genoten, aan de rechthebbenden van het slachtoffer betaald.

Aan de slachtoffers van een arbeidsongeval, met als gevolg een blijvende arbeidsongeschiktheid van 66 pct. en meer, wordt een eenmalige vergoeding toegekend van 744 EUR verhoogd met 558 EUR per kind waarvoor gezinsvergoeding wordt genoten. HOOFDSTUK VII. - Aanvullende vergoeding bij langdurige arbeidsongeschiktheid

Art. 29.Opening van het recht § 1. Een aanvullende vergoeding wordt toegekend aan de arbeiders die langdurig arbeidsongeschikt zijn, zodra zij, bij toepassing van de wettelijke en reglementaire bepalingen inzake ziekte- en invaliditeitsverzekering, de uitkeringen hebben genoten wegens arbeidsongeschiktheid.

Arbeidsongeval, beroepsziekte en kraamverlof (15 weken) worden bijgevolg van dit voordeel uitgesloten.

Om recht te hebben op deze vergoeding, moeten deze arbeiders verbonden zijn door een arbeidsovereenkomst met een werkgever van de sector stoffering en houtbewerking bij de aanvang van de arbeidsongeschiktheid en moeten zij ten minste 130 bezoldigde dagen in de sector tijdens de laatste vijf jaar kunnen bewijzen. § 2. Onder "bezoldigde dagen" wordt verstaan : de gewerkte dagen, de dagen gedekt door het gewaarborgd weekloon (eerste 7 dagen), klein verlet, compensatierustdagen wegens arbeidsduurvermindering, inhaalrustdagen voor overuren, betaalde feestdagen en dagen syndicaal verlof. § 3. Afwijkingen De periode gedurende dewelke de arbeider in de onderneming als uitzendkracht wordt tewerkgesteld door de curator, aangesteld bij gerechtelijk akkoord of faillissement van een werkgever van de sector stoffering en houtbewerking, wordt voor de toepassing van dit hoofdstuk, gelijkgesteld met het "verbonden zijn door een arbeidsovereenkomst", zoals omschreven in de eerste alinea.

Art. 30.De aanvullende vergoeding § 1. De in artikel 29 beoogde aanvullende vergoeding wordt toegekend vanaf de eenendertigste kalenderdag vanaf de aanvangsdatum van de arbeidsongeschiktheid. § 2. Voor het bepalen van de aanvangsdatum van een periode van arbeidsongeschiktheid worden de begrippen "hervalling", "dezelfde arbeidsongeschiktheid" of "andere arbeidsongeschiktheid" gehanteerd zoals in de gecoördineerde wet van 14 juli 1994 met betrekking tot de ziekte- en invaliditeitsverzekering.

Art. 31.Ogenblik van de berekening De vergoeding wordt berekend door het fonds voor bestaanszekerheid, na de werkhervatting of na uitputting van het totaal aantal dagen door het fonds voorzien, in geval van ononderbroken periode van arbeidsongeschiktheid.

Art. 32.Vergoedbare periode § 1. De vergoedbare periode per arbeidsongeschiktheid is vastgesteld op 365 kalenderdagen, verminderd met de eerste dertig kalenderdagen van de arbeidsongeschiktheid.

Deze periode wordt verlengd met de periode van jaarlijkse vakantie waarop de arbeider bij de aanvang van of gedurende zijn arbeidsongeschiktheid recht heeft.

De vergoedbare periode blijft doorlopen voor iedere arbeidsongeschiktheid waarvan het recht werd geopend vóór het einde van de arbeidsovereenkomst.

De gelijkstelling zoals bedoeld bij artikel 29, § 3, geldt eveneens voor de toepassing van deze paragraaf. § 2. Het aantal vergoedingen per arbeidsongeschiktheid kan maximum 6 per week bedragen en 287 per arbeider. § 3. De aanvullende vergoeding wordt niet toegekend op de dagen waarvoor de arbeider recht heeft op : - een loon; - een verbrekingsvergoeding; - vakantiegeld; - uitkeringen van de werkloosheidsverzekering, arbeidsongeval, beroepsziekte; - een overbruggingsuitkering toegekend door het Fonds voor sluiting van ondernemingen"; - een vergoeding toegekend door een ander fonds voor bestaanszekerheid; - een uitkering tijdskrediet of loopbaanvermindering.

Art. 33.Bedragen § 1. De vergoeding voor de hierna vermelde perioden bedraagt vanaf 1 januari 2002 : - vanaf de 31ste kalenderdag na de aanvang van de arbeidsongeschiktheid tot en met de 150e kalenderdag : 4,26 EUR per vergoedbare dag; - vanaf de 151ste kalenderdag na de aanvang van de arbeidsongeschiktheid tot en met de 365e kalenderdag : 4,86 EUR per vergoedbare dag.

Voormelde bedragen worden verhoogd met het sociaal voordeel, zoals bepaald in artikel 10 en met de aanvullende vergoeding zoals bepaald in artikel 16. § 2. Deeltijdse tewerkstelling Wanneer een arbeider deeltijds is tewerkgesteld bij de aanvang van de arbeidsongeschiktheid, wordt de aanvullende vergoeding volgens een van de volgende formules berekend : a) dagbedrag x aantal werkdagen per week= 5 dagen EUR per dag gedurende het maximum aantal dagen b) deeltijdse tewerkstelling = ... pct. van een voltijdse tewerkstelling. Dan wordt de dagvergoeding vermenigvuldigd met dit pct. § 3. Gedeeltelijke werkhervatting Indien een arbeider met instemming van de medisch adviseur van het ziekenfonds het werk gedeeltelijk hervat, vertegenwoordigt de aanvullende vergoeding bij langdurige arbeidsongeschiktheid een percentage van het dagbedrag dat overeenstemt met de overblijvende graad van arbeidsongeschiktheid.

Voorbeeld : Betrokkene werd ziek op 16 november 2003.

Hij is voor 100 pct. werkonbekwaam voor de periode van 16 november 2003 tot en met 27 mei 2004.

Vanaf 28 mei 2004 mag hij van de medische adviseur van het ziekenfonds het werk gedeeltelijk hervatten, namelijk voor 40 pct.. Vanaf 28 mei 2004 ontvangt betrokkene 60 pct. van het totale dagbedrag.

Art. 34.Aanvraag De rechthebbenden die langer dan dertig kalenderdagen arbeidsongeschikt zijn geweest en hiervoor ziekte- en invaliditeitsuitkeringen hebben genoten, dienen hun aanvraag tot toekenning van de aanvullende vergoeding in bij het fonds, op het daartoe bestemde formulier.

De rechthebbenden die lid zijn van één van de in artikel 7 bedoelde werknemersorganisaties dienen hun aanvraag in door toedoen van hun werknemersorganisatie. De andere rechthebbenden dienen hun aanvraag rechtstreeks in bij het fonds.

Art. 35.Uitbetaling Voor de rechthebbenden die de aanvraag hebben ingediend door toedoen van één van de in artikel 7 bedoelde werknemersorganisaties, geschiedt de uitbetaling ook door toedoen van de werknemersorganisatie. Voor de anderen rechthebbenden betaalt het fonds het verschuldigde bedrag rechtstreeks uit aan de rechthebbende. HOOFDSTUK VIII. - Vergoeding aan gepensioneerden (N.B. Dit hoofdstuk is nog enkel van toepassing voor de gepensioneerden van wie het recht inging vóór 1 juli 1997 en op wie de overgangsregeling, beschreven onder artikel 49, § 2, moet worden toegepast)

Art. 36.Een vergoeding wordt toegekend aan de gepensioneerde werklieden die tijdens hun beroepsloopbaan tewerkgesteld zijn geweest in een onderneming die ressorteert onder het Paritair Comité voor de stoffering en de houtbewerking.

De gepensioneerden die de vergoeding genieten in toepassing van de collectieve arbeidsovereenkomst van 19 april 1983 tot vaststelling van het bedrag en de wijze van toekenning en uitkering van de aanvullende sociale voordelen, gewijzigd door de collectieve arbeidsovereenkomst van 10 juni 1987, respectievelijk algemeen verbindend verklaard bij de koninklijke besluiten van 20 oktober 1983 en 25 april 1988, gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad van 15 december 1983 en van 25 juni 1988, (einddatum 1 januari 1987) en de werknemers die op rustpensioen gegaan zijn vóór 1 januari 1988 behouden het genot van de vergoeding zoals voorzien in voornoemde collectieve arbeidsovereenkomst.

De bijzondere gevallen als gevolg van de wijzigingen aan de collectieve arbeidsovereenkomst kunnen worden voorgelegd aan het paritair beheerscomité.

Art. 37.Kunnen aanspraak maken op deze vergoeding, de werklieden die de leeftijd hebben bereikt van ten minste 60 jaar en een rustpensioen genieten, hun toegekend overeenkomstig de wettelijke bepalingen betreffende het rust- en overlevingspensioen voor werknemers, zoals zij vanaf 1 januari 1991 in voege zijn.

Art. 38.De vergoeding wordt vastgesteld als volgt : § 1. Voor een tewerkstelling van 5 jaar of meer in een onderneming van de stoffering en houtbewerking, maar van minder dan 10 jaar, en op voorwaarde dat de laatste werkgever, een werkgever van de sector stoffering en houtbewerking was, wordt een vergoeding uitbetaald volgens onderstaande schaal : 5 volledige jaren : 123,95 EUR; 6 volledige jaren : 173,53 EUR; 7 volledige jaren : 223,10 EUR; 8 volledige jaren : 272,68 EUR; 9 volledige jaren : 322,26 EUR. § 2. Een tewerkstelling in een onderneming van de stoffering en houtbewerking van 10 en meer volledige jaren, maar minder dan 21 volledige jaren die zich dienen te situeren in de laatste 25 jaar vóór de (brug)pensionering en ten vroegste op de leeftijd voorzien in de collectieve arbeidsovereenkomst betreffende het sectoraal brugpensioen, geeft recht op een vergoeding van 495,79 EUR. § 3. Bij een tewerkstelling in een onderneming van de stoffering en houtbewerking van meer dan 20 volledige jaren, wordt een vergoeding toegekend volgens onderstaande schaal : 21 volledige jaren : 520,58 EUR; 22 volledige jaren : 545,36 EUR; 23 volledige jaren : 570,15 EUR; 24 volledige jaren : 594,94 EUR; 25 volledige jaren : 619,73 EUR. Het maximum bedrag wordt vastgesteld op 619,73 EUR. De tewerkstelling, zoals vermeld, dient zich te situeren in de laatste 30 jaar vóór de (brug)pensio-nering en ten vroegste op de leeftijd, voorzien in de collectieve arbeidsovereenkomst betreffende het sectoraal brugpensioen. § 4. Voor een tewerkstelling in de sector van minder dan 5 volledige jaren, wordt geen vergoeding uitbetaald. § 5. Er wordt geen vergoeding toegekend voor de periodes van gelijkstelling buiten de arbeidsovereenkomst (bijvoorbeeld brugpensioen, volledige werkloosheid, enz.).

Art. 39.De rechthebbenden die reeds eenzelfde vergoeding ontvangen, uitbetaald door een ander fonds voor bestaanszekerheid dan dat van de stoffering en de houtbewerking, ontvangen maximum de vergoeding bedoeld in artikel 38, verminderd met de vergoeding die zij aldus reeds hebben ontvangen.

Art. 40.De rechthebbenden dienen de aanvraag tot toekenning van de bedoelde vergoeding in bij het fonds op een daartoe bestemd formulier.

De rechthebbenden die lid zijn van één van de in artikel 7 bedoelde werknemersorganisaties, dienen hun aanvraag in, door toedoen van hun werknemersorganisatie.

De andere rechthebbenden dienen hun aanvraag rechtstreeks bij het fonds in.

Art. 41.De uitkering van de vergoeding gebeurt door het fonds. Voor het jaar van pensionering, wordt de vergoeding uitbetaald naar verhouding van 1/12 van het totaal jaarbedrag per maand van pensionering.

De uitbetalingsmodaliteiten worden door het paritair beheerscomité bepaald.

Voor de rechthebbenden die hun aanvraag hebben ingediend door toedoen van één van de in artikel 7 bedoelde werknemersorganisaties, geschiedt de betaling door toedoen van hun werknemersorganisatie; voor de anderen geschiedt de betaling rechtstreeks door het fonds.

Art. 42.De rechthebbenden die de vergoeding een eerste maal hebben ontvangen, moeten de daaropvolgende jaren geen nieuwe aanvraag indienen. In de maand januari stuurt het fonds voor bestaanszekerheid aan diegenen die reeds deze vergoeding ontvingen een formulier "hernieuwing".

Naargelang het geval, overhandigt de rechthebbende het ondertekend formulier "hernieuwing" aan de werknemersorganisatie of rechtstreeks aan het fonds.

Zo bij ontvangst van het formulier "hernieuwing", de rechthebbende overleden is, moet(en) de weduwe(naar) of erfgena(a)m(en) bij het formulier een uittreksel van de akte van overlijden voegen.

Indien de rechthebbende gepensioneerde overleden is vóór 1 januari, vervalt het recht op de vergoeding. HOOFDSTUK VIIIbis. - Vergoeding aan gepensioneerden (N.B. Algemene regeling van toepassing vanaf 1 juli 1997)

Art. 43.Een vergoeding wordt toegekend aan de gepensioneerde werklieden, die tijdens hun beroepsloopbaan tewerkgesteld zijn geweest in een onderneming, die ressorteert onder de bevoegdheid van het Paritair Comité voor de stoffering en de houtbewerking.

Art. 44.§ 1. 1° Om het recht te openen op deze vergoeding dienen de werklieden gelijktijdig aan volgende voorwaarden te voldoen : - hun laatste werkgever ressorteert onder de bevoegdheid van het Paritair Comité voor de stoffering en de houtbewerking; - ten minste de leeftijd van 60 jaar hebben bereikt; - een rustpensioen genieten, overeenkomstig de wettelijke bepalingen betreffende het rust- en overlevingspensioen voor werknemers; - ten minste 10 volledige jaren tewerkstelling in het arbeidersstatuut bewijzen in een onderneming uit de sector stoffering en houtbewerking, tijdens de periode van 30 jaar voorafgaand aan de rustpensioenleeftijd.

Met tewerkstelling wordt bedoeld de effectief gepresteerde dagen en daaraan gelijkgestelde dagen. 2° Bij afwijking van wat voorafgaat, kunnen ook bedienden het recht op de vergoeding openen op voorwaarde dat : 1.zij alle onder § 1, 1° gestelde voorwaarden vervullen; 2. zij tijdens de periode van 10 jaar die voorafgaat aan hun pensionering, het statuut van bediende verwerven bij de werkgever waar zij voordien het arbeidersstatuut hadden. § 2. Wanneer het recht is geopend, wordt de loopbaan bepaald die in aanmerking komt voor het vaststellen van het jaarbedrag.

De loopbaan van de werknemer waarmee wordt rekening gehouden is gelijk aan de som van alle volledige jaren tewerkstelling bij een werkgever (meerdere werkgevers), die ressorteert (ressorteren) onder de bevoegdheid van het Paritair Comité voor de stoffering en houtbewerking.

Volledige jaren worden gerekend van datum tot datum.

Voor onvolledige jaren wordt de volgende deling toegepast : x/220, waarbij x = de som van alle bezoldigde en gelijkgestelde dagen in de vijfdagenweek.

Wanneer het resultaat van deze deling opnieuw resulteert in een breuk, wordt het afgerond als volgt : 0,5 of meer = 1 Minder dan 0,5 = 0. § 3. Voor de toepassing van § 1 en § 2 komen als "gelijkgestelde" dagen in aanmerking, de dagen van schorsing van de arbeidsovereenkomst, zoals vermeld in artikelen 16, 17, 18 en 19 van het koninklijk besluit van 30 maart 1967 tot bepaling van de uitvoeringsmodaliteiten van de wetten betreffende de jaarlijkse vakantie der loonarbeiders. Periodes buiten de arbeidsovereenkomst worden niet gelijkgesteld.

Art. 45.De vergoeding § 1. Het bedrag van de vergoeding wordt vastgesteld aan de hand van de bewezen loopbaan als arbeider in de sector.

Voor de raadpleging van de tabel, zie beeld § 2. Voor het begrip "volledig jaar" wordt verwezen naar hetgeen is bepaald in artikel 44, § 2. § 3. De vergoeding wordt voor de eerste maal uitbetaald op het einde van de maand juni van het jaar, volgend op het jaar waarin het wettelijk rustpensioen een aanvang nam.

De eerste uitbetaling wordt geproratiseerd naar verhouding van 1/12e per maand pensionering van het voorgaande jaar. § 4. De vergoeding zoals voorzien in artikel 45, § 1, wordt de daaropvolgende jaren uitgekeerd op het einde van de maand juni en dit, tot dat 15 volledige vergoedingen werden betaald. § 5. De vergoeding is slechts verschuldigd aan de werklieden die op 30 juni van ieder jaar waarin de vergoeding wordt uitbetaald, nog in leven zijn.

Art. 46.Aanvraag § 1. De rechthebbenden dienen de aanvraag tot toekenning van bedoelde vergoeding in op een daartoe bestemd formulier.

De rechthebbenden die lid zijn van één van de in artikel 7 bedoelde werknemersorganisaties, dienen hun aanvraag in via deze werknemersorganisatie.

De andere rechthebbenden dienen hun aanvraag rechtstreeks in bij het fonds voor bestaanszekerheid. § 2. Hernieuwing De rechthebbenden die de vergoeding reeds een eerste maal ontvingen, moeten de daaropvolgende jaren geen nieuwe aanvraag indienen. In de loop van het eerste kwartaal ontvangen zij van het fonds een formulier "hernieuwing" hetwelk ingevuld teruggestuurd wordt aan hun werknemersorganisatie of rechtstreeks aan het fonds.

Een attest "leven" dient te worden bijgevoegd.

Het paritair beheerscomité kan echter beslissen over te stappen naar een geautomatiseerd systeem van hernieuwing.

Art. 47.Uitbetaling § 1. Voor de rechthebbenden die hun aanvraag hebben ingediend via één van de in artikel 7 bedoelde werknemersorganisaties, geschiedt de betaling door toedoen van hun werknemersorganisaties voor de anderen gebeurt de betaling rechtstreeks door het fonds. § 2. Erfgenamen die aanspraak maken op de uitbetaling van de in het vermogen van de overledene begrepen vergoeding, dienen bij het formulier "aanvraag" of "hernieuwing", ter staving, volgende attesten te voegen : - een uittreksel uit de akte van overlijden; - bewijs van hun hoedanigheid van erfgenaam of van gevolmachtigde van de erfgenamen.

Art. 48.Cumul De rechthebbenden die reeds eenzelfde vergoeding ontvangen, uitbetaald door een ander fonds voor bestaanszekerheid dan dat van de stoffering en houtbewerking, ontvangen maximum de vergoeding bedoeld in artikel 45, verminderd met de vergoeding die zij reeds ontvingen.

Art. 49.Toepassingsdatum § 1. De vergoeding, zoals omschreven in dit hoofdstuk, wordt toegekend aan de rechthebbenden van wie het wettelijk rustpensioen een aanvang nam vanaf 1 juli 1997. § 2. Op de gepensioneerden die de vergoeding genieten, in toepassing van de collectieve arbeidsovereenkomst van 15 november 1995 en op de werknemers, die op rustpensioen gegaan zijn vóór 1 juli 1997, is volgend overgangsregime van toepassing : - de gepensioneerden van wie het recht op de vergoeding geopend werd vóór 1985, ontvangen in 1998 uitzonderlijk nog eenmaal het bedrag waarop zij, ingevolge de toepassing van de collectieve arbeidsovereenkomst van 15 november 1995, recht konden laten gelden; - de gepensioneerden, van wie het recht op de vergoeding geopend werd in de periode vanaf 1 januari 1985 tot en met 30 juni 1997, ontvangen jaarlijks het bedrag waarop zij, ingevolge de collectieve arbeidsovereenkomst van 15 november 1995 recht konden laten gelden, tot wanneer zij aldus 15 keer de jaarlijkse vergoeding hebben ontvangen.

Daarna vervalt hun individueel recht op de vergoeding.

Voor het overige blijven alle beschikkingen van de collectieve arbeidsovereenkomst van 15 november 1995 volledig van toepassing op deze gepensioneerden. HOOFDSTUK IX. - Vergoeding aan de weduwe(naar) van een gepensioneerde (N.B. Algemene regeling van toepassing vanaf 1 juli 1997)

Art. 50.§ 1. Een vergoeding wordt toegekend aan de weduwe(naar) van een gepensioneerde. Die gepensioneerde moet, op het ogenblik van zijn overlijden, rechthebbende zijn op de vergoeding in toepassing van artikel 44, § 1.

Deze vergoeding bedraagt vanaf 1 januari 2002 : 743,68 EUR en is gebonden aan de persoon van de weduwe(naar) van de gepensioneerde. § 2. Daarnaast ontvangt de weduwe(naar) van een gepensioneerde, overleden tijdens het jaar voorafgaand (dit is het refertejaar) aan het jaar van uitbetaling, nog de volgende vergoeding : x/12 van het volledige bedrag dat de gepensioneerde nog zou hebben ontvangen indien hij op de datum van uitbetaling van de vergoeding aan gepensioneerden nog in leven zou zijn geweest; x komt overeen met het aantal volledige maanden dat de gepensioneerde nog heeft geleefd tijdens het refertejaar. § 3. Bij ontstentenis van een weduwe(naar) vervalt het recht op de vergoeding.

Art. 51.§ 1. De vergoeding zoals bepaald in dit hoofdstuk wordt toegekend aan de weduwe(naar) wier (wiens) echtgeno(o)t(e) overleed na 30 juni 1997. § 2. De in artikel 50 bedoelde vergoeding is eenmalig en wordt uitgekeerd in de loop van het kwartaal volgend op de datum waarop het overlijden ter kennis van het fonds wordt gebracht, zoals voorzien in artikel 52. § 3. De vergoeding is persoonsgebonden. Het recht op de vergoeding vervalt indien de begunstigde weduwe(naar) overlijdt vóór de voorziene uitbetalingsdatum.

Art. 52.De rechthebbende dient een aanvraag in bij het fonds op een daartoe bestemd formulier.

Indien de overleden gepensioneerde was aangesloten bij één van de in artikel 7 bedoelde werknemersorganisaties, dan wordt de aanvraag via zijn/haar respectieve organisatie ingediend; de anderen dienen hun aanvraag rechtstreeks in bij het fonds voor bestaanszekerheid.

Art. 53.De vergoeding wordt uitbetaald - hetzij via de werknemersorganisatie die de aanvraag heeft ingediend; - hetzij rechtstreeks aan de betrokkene die de aanvraag rechtstreeks indiende. HOOFDSTUK X. - Vergoeding aan de werklieden die, tengevolge van een fysische handicap, lange tijd volledig arbeidsongeschikt zijn

Art. 54.Een vergoeding wordt toegekend aan de werklieden van de ondernemingen welke ressorteren onder het Paritair Comité voor de stoffering en de houtbewerking die, als gevolg van een fysische handicap, lange tijd volledig arbeidsongeschikt zijn.

Art. 55.Kunnen aanspraak maken op deze vergoeding, de werklieden die de volgende voorwaarden vervullen : 1. het bewijs leveren van een arbeidsongeschiktheid van ten minste 66 pct., ongeacht hun leeftijd, mits voorlegging van een attest van de controlerende geneesheer van de mutualiteit of verzekeringsmaatschappij.

De werkloze werklieden die de anciënniteitstoeslag genieten zoals voorzien in het koninklijk besluit van 13 januari 1989, kunnen geen aanspraak maken op de vergoeding aan fysisch gehandicapten; 2. het bewijs leveren dat hun laatste werkgever onder het Paritair Comité voor de stoffering en de houtbewerking ressorteerde;3. het bewijs leveren dat zij, gedurende de laatste tien jaar die de stopzetting van het werk voorafgaan of sinds het verlaten van de school, nergens anders tewerkgesteld zijn geweest dan in één of meer ondernemingen die onder het Paritair Comité voor de stoffering en de houtbewerking ressorteren. Alle gevallen van wettelijke schorsing en verbreking van de arbeidsovereenkomst worden, voor de toepassing van dit artikel, met tewerkstelling gelijkgesteld, voor zover deze inactiviteitsjaren de activiteitsjaren niet overtreffen, dit wil zeggen dat de betrokkenen minstens 5 jaar effectieve activiteit moeten bewijzen en dat de andere 5 jaar inactiviteitsjaren in de sector mogen zijn.

Uitzondering wordt gemaakt voor de fysisch gehandicapten die de laatste 10 jaar niet volledig kunnen rechtvaardigen; zij moeten gedurende de 25 jaar die de stopzetting van hun werk voorafgaan, 15 jaar in de sector tewerkgesteld zijn geweest, waarvan minstens 7,5 jaar effectieve activiteit; de andere 7,5 jaar mogen inactiviteitsjaren in de sector zijn. 4. hun rechten op bijkomende vergoedingen, hetzij van werkloosheid, hetzij van ziekte of arbeidsongeval, toegekend door het "Fonds voor bestaanszekerheid voor de stoffering en de houtbewerking" hebben uitgeput.

Art. 56.Vanaf het ogenblik dat de werknemer zijn brugpensioen neemt, heeft hij geen recht meer op deze vergoeding.

Art. 57.Het bedrag en de toekenningsvoorwaarden van deze vergoeding worden door het Paritair Comité voor de stoffering en de houtbewerking vastgesteld bij collectieve arbeidsovereenkomst, algemeen verbindend verklaard bij koninklijk besluit.

Het bedrag is vastgesteld op 495,79 EUR per jaar.

Art. 58.Rechthebbenden dienen de aanvraag tot toekenning van de bedoelde vergoeding in bij het fonds, op een daartoe bestemd formulier, in de loop van het dienstjaar dat volgt op dat tijdens hetwelk zij hun rechten op de bijkomende vergoedingen, toegekend door het fonds voor bestaanszekerheid, hebben uitgeput.

De rechthebbenden die lid zijn van één van de in artikel 7 bedoelde werknemersorganisaties, dienen hun aanvraag in door toedoen van hun werknemersorganisatie.

De andere rechthebbenden dienen hun aanvraag rechtstreeks bij het fonds in.

Tot staving van hun aanvraag moeten de rechthebbenden het bewijs leveren dat zij, sinds het begin van de stopzetting van het werk, ononderbroken de uitkeringen voor werkloosheid, ziekte, arbeidsongeval of van het "Fonds voor beroepsziekten", hebben genoten.

Art. 59.De uitkering van de vergoeding gebeurt door het fonds, naar verhouding van 1/12de van het totaal jaarbedrag per maand werkelijke ongeschiktheid.

De uitbetalingsmodaliteiten worden door het paritair beheerscomité bepaald.

Voor de rechthebbenden die hun aanvraag hebben ingediend door toedoen van één van de in artikel 7 bedoelde werknemersorganisaties, geschiedt de betaling door toedoen van hun werknemersorganisatie; voor de anderen geschiedt de betaling rechtstreeks door het fonds.

Art. 60.De rechthebbenden die de vergoeding een eerste maal hebben ontvangen, moeten de daaropvolgende jaren geen nieuwe aanvraag indienen.

In de maand december stuurt het fonds voor bestaanszekerheid aan diegenen die reeds deze vergoeding ontvingen, een formulier "hernieuwing".

Dit hernieuwingsformulier, tot staving van de voortzetting van de werkonbekwaamheid (ziekenfonds, verzekeringsmaatschappij of "Fonds voor beroepsziekten"), moet behoorlijk ingevuld en ondertekend rechtstreeks of door de werknemersorganisatie aan het fonds worden teruggestuurd.

Zo bij ontvangst van het formulier "hernieuwing", de rechthebbende overleden is, moet(en) de weduwe(naar) of de erfgena(a)m(en) bij het formulier een uittreksel van de akte van overlijden voegen.

Indien de rechthebbende gehandicapte overleden is vóór 1 januari, vervalt het recht op de vergoeding.

Art. 61.Deze vergoeding wordt toegekend tot de oppensioenstelling. HOOFDSTUK XI. - Vergoeding aan de weduwe(naar) van een fysisch gehandicapte (N.B. Algemene regeling van toepassing vanaf 1 juli 1997)

Art. 62.Een vergoeding wordt toegekend aan de weduwe(naar) van een fysich gehandicapte. Die fysisch gehandicapte moet op het ogenblik van zijn/haar overlijden rechthebbende zijn op een vergoeding in toepassing van artikel 55.

Wordt beschouwd als weduwe(naar), de rechthebbende volgens de criteria van de wettelijke bepalingen betreffende het rust- en overlevingspensioen voor arbeiders.

Art. 63.De vergoeding bedraagt 495,79 EUR.

Art. 64.§ 1. De vergoeding zoals bepaald in dit hoofdstuk wordt toegekend aan de weduwe(naar) wier (wiens) echtgeno(o)t(e) overleed na 30 juni 1997. § 2. De in artikel 63 bedoelde vergoeding is eenmalig en wordt uitgekeerd in de loop van het kwartaal volgend op de datum waarop het overlijden ter kennis van het fonds wordt gebracht, zoals voorzien in artikel 52. § 3. De vergoeding is persoonsgebonden. Het recht op de vergoeding vervalt indien de begunstigde weduwe(naar) overlijdt vóór de voorziene uitbetalingsdatum.

Art. 65.De rechthebbende dient de aanvraag tot toekenning van de bedoelde vergoeding in bij het fonds op een daartoe bestemd formulier.

Wanneer de overledene lid was van één van de in artikel 7 bedoelde werknemersorganisaties, wordt de aanvraag ingediend door toedoen van zijn/haar werknemersorganisatie.

De andere rechthebbenden dienen hun aanvraag rechtstreeks bij het fonds in.

Art. 66.De vergoeding wordt uitbetaald - hetzij via de werknemersorganisatie die de aanvraag heeft ingediend; - hetzij rechtstreeks aan betrokkene die de aanvraag rechtstreeks indiende. HOOFDSTUK XII. - Bijzondere tegemoetkoming toe te kennen aan sommige bejaarde werknemers die elke beroepsactiviteit hebben stopgezet en die noch het sectoraal conventioneel brugpensioen, noch de anciënniteitstoeslag, in uitvoering van het koninklijk besluit van 13 januari 1989, kunnen genieten

Art. 67.De bijzondere tegemoetkoming wordt toegekend vanaf de leeftijd van 50 jaar aan de werknemers die ontslagen worden in een onderneming die ressorteert onder het Paritair Comité voor de stoffering en de houtbewerking en die elke beroepsactiviteit definitief stopzetten.

Art. 68.Om de bijzondere tegemoetkoming te genieten, moeten de in artikel 67 bedoelde werknemers aan de volgende voorwaarden voldoen : - volledig uitkeringsgerechtigde werkloze zijn en op het tijdstip van de toekenning de werkloosheidsuitkering genieten; - geen aanvullende vergoeding genieten, uitgekeerd door het "Fonds voor bestaanszekerheid voor de stoffering en de houtbewerking"; - de anciënniteitstoeslag in uitvoering van het koninklijk besluit van 13 januari 1989 betreffende de toekenning van een anciënniteitstoeslag aan oudere werklozen (Belgisch Staatsblad van 19 januari 1989) en het sectoraal brugpensioen niet genieten.

Art. 69.Het bedrag van de bijzondere tegemoetkoming bedraagt 49,58 EUR per maand. Het paritair beheerscomité van het "Fonds voor bestaanszekerheid voor de stoffering en de houtbewerking" stelt het tijdstip en de wijze van betaling vast.

Art. 70.De aanvraag tot toekenning van de bijzondere tegemoetkoming moet worden ingediend bij het fonds voor bestaanszekerheid door toedoen van de syndicale organisaties die de collectieve arbeidsovereenkomst hebben ondertekend of door de betrokkene rechtstreeks, bij middel van een daartoe bestemd formulier. Het paritair beheerscomité van het "Fonds voor bestaanszekerheid voor de stoffering en de houtbewerking" bepaalt de praktische modaliteiten en de procedure die moeten gevolgd worden bij het indienen en het behandelen van de aanvragen tot toekenning. HOOFDSTUK XIII. - Administratiekosten

Art. 71.De administratiekosten voor de aanvullende sociale voordelen worden jaarlijks door het paritair beheerscomité van het "Fonds voor bestaanszekerheid voor de stoffering en de houtbewerking" bepaald. HOOFDSTUK XIV. - Bijzondere gevallen

Art. 72.Alle bijzondere gevallen resulterend uit de toepassing van de hierboven voorziene schikkingen kunnen worden voorgelegd aan het paritair beheerscomité van het "Fonds voor bestaanszekerheid voor de stoffering en de houtbewerking". HOOFDSTUK XV. - Geldigheidsduur

Art. 73.Deze collectieve arbeidsovereenkomst is voor onbepaalde tijd gesloten en treedt in werking op 1 januari 2005, uitgenomen voor de artikelen waarvoor een andere toepassingsdatum wordt vermeld.

Zij kan door één van de partijen worden opgezegd mits een opzegging van zes maanden, betekend bij een ter post aangetekende brief, gericht aan de voorzitter van het Paritair Comité voor de stoffering en de houtbewerking.

De organisatie die het initiatief van opzegging neemt, verbindt er zich toe de reden ervan bekend te maken.

Deze collectieve arbeidsovereenkomst vervangt de collectieve arbeidsovereenkomst van 26 maart 2003, gesloten ter vervanging van de collectieve arbeidsovereenkomst van 25 april 2001 tot vaststelling van het bedrag en de wijze van toekenning en uitkering van de aanvullende sociale voordelen.

Gezien om te worden gevoegd bij het koninklijk besluit van 1 september 2006.

De Minister van Werk, P. VANVELTHOVEN

^