Etaamb.openjustice.be
Koninklijk Besluit van 02 augustus 2002
gepubliceerd op 04 oktober 2002

Koninklijk besluit tot wijziging van het koninklijk besluit d.d. 10 juni 1959 betreffende de bloedproef met het oog op het bepalen van het alcoholgehalte

bron
ministerie van sociale zaken, volksgezondheid en leefmilieu en federale overheidsdienst justitie
numac
2002009845
pub.
04/10/2002
prom.
02/08/2002
ELI
eli/besluit/2002/08/02/2002009845/staatsblad
staatsblad
https://www.ejustice.just.fgov.be/cgi/article_body(...)
Document Qrcode

2 AUGUSTUS 2002. - Koninklijk besluit tot wijziging van het koninklijk besluit d.d. 10 juni 1959 betreffende de bloedproef met het oog op het bepalen van het alcoholgehalte


VERSLAG AAN DE KONING De artikelen 63 en volgende van de gecoördineerde wetten van 16 maart 1968 betreffende de politie over het wegverkeer voorzien in een bloedproef met het oog op de bepaling van het alcoholgehalte.

Overeenkomstig deze bepalingen zijn in artikel 3 van het koninklijk besluit van 10 juni 1959 betreffende de bloedproef met het oog op het bepalen van het alcoholgehalte de in acht te nemen technische voorschriften vastgelegd.

Het is evenwel gebleken dat de buizen van 7 ml bedoeld in de huidige lezing van het koninklijk besluit niet langer op de markt verkrijgbaar zijn.

Alleen buizen van 5 ml worden nog in de handel gebracht.

Voornoemd koninklijk besluit moet dan ook worden gewijzigd.

Artikelsgewijze bespreking

Artikel 1.De wijzigingen in artikel 3 van voornoemd koninklijk besluit van 10 juni 1959 zijn erop gericht het daarin bedoelde model van buis waarmee de bloedafname moet worden verricht, aan te passen aan de producten die thans op de markt worden aangeboden.

Art. 2.In dit artikel wordt de datum van inwerkingtreding van dit besluit bepaald.

Art. 3.In dit artikel wordt bepaald welke ministers met de uitvoering van het besluit worden belast.

De Minister van Volksgezondheid, Mevr. M. AELVOET De Minister van Justitie, M. VERWILGHEN

2 AUGUSTUS 2002. - Koninklijk besluit tot wijziging van het koninklijk besluit d.d. 10 juni 1959 betreffende de bloedproef met het oog op het bepalen van het alcoholgehalte ALBERT II, Koning der Belgen, Aan allen die nu zijn en hierna wezen zullen, Onze Groet.

Gelet op artikel 44bis van het Wetboek van Strafvordering;

Gelet op de wet van 1 juni 1849 op de herziening van de tarieven in strafzaken, inzonderheid op artikel 10;

Gelet op de wet betreffende de politie over het wegverkeer, gecoördineerd bij het koninklijk besluit van 16 maart 1968 tot coördinatie van de wetten betreffende de politie over het wegverkeer, inzonderheid op artikel 64;

Gelet op het advies van de Inspecteur van Financiën, gegeven op 8 april 2002;

Gelet op de gecoördineerde wetten op de Raad van State van 12 januari 1973, gewijzigd bij de wet van 4 augustus 1996, inzonderheid op artikel 3, § 1, gewijzigd bij de wet van 4 juli 1989;

Gelet op de dringende noodzakelijkheid;

Onverwegende dat het nodig is met het oog op de verkeersveiligheid dringend de nodige maatregelen te treffen ten einde de bevoorrading in gereedschap dat dienen moet voor de bloedafneming te verzekeren;

Op de voordracht van Onze Minister van Volksgezondheid en Onze Minister van Justitie, Hebben Wij besloten en besluiten Wij : Artikel 1 - Artikel 3 van het koninklijk besluit van 10 juni 1959 betreffende de bloedproef met het oog op het bepalen van het alcoholgehalte wordt vervangen als volgt : « Het bloed wordt rechtstreeks aan de ader afgenomen. De vorderende overheid overhandigt daartoe aan de geneesheer een bloedafnamesysteem dat onder meer een afnamebuis en een ontsmettingsmiddel in een waterachtige oplossing bevat.

Bij ieder systeem worden drie kleefbriefjes en een specifieke gebruiksaanwijzing (met de volgende gedrukte tekst in het Nederlands en in het Frans) gevoegd. « Gebruiksaanwijzing 1° De naald op de adaptor plaatsen;2° Rond de arm het knevelverband aanbrengen, daarna aan de hand van de tampon doordrenkt met waterige ontsmettingsvloeistof de huid zorgvuldig ontsmetten en een punctie uitvoeren met de naald;3° Bloed aanzuigen tot de gewenste hoeveelheid is verkregen (ten minste 3 ml);4° De afnamebuis fel schudden om het anticoagulans en het bloed te mengen;5° Onmiddellijk na de bloedafname op de afnamebuis een etiket plakken met de naam en voornaam van de persoon van wie het bloed is afgenomen, alsmede met de datum en het nummer van het proces-verbaal.Dit etiket mag het identificatienummer van de afnamebuis niet bedekken. » De geneesheer neemt alle gebruikelijke aseptische voorzorgen.

Het bloedstaal moet ten minste 2 keer 3 ml (3 cm3) bedragen.

De afnamebuizen moeten ten minste een inhoud hebben van 5 ml (5 cm3) en moeten een mengsel bevatten van natriumfluoride en een van volgende anticoagulantia : oxalaat of ethyleendiaminetetra-acetaat.

De Minister die de Volksgezondheid onder zijn bevoegdheid heeft, bepaalt de andere voorwaarden, waaraan het bloedafnamesysteem moet voldoen. » Art. 2 - Dit besluit treedt in werking de dag waarop het in het Belgisch Staatsblad wordt bekendgemaakt.

Art. 3 - Onze Minister van Volksgezondheid en Onze Minister van Justitie zijn, ieder wat hem betreft, belast met de uitvoering van dit besluit.

Gegeven te Punat, 2 augustus 2002.

ALBERT Van Koningswege : De Minister van Volksgezondheid, Mevr. M. AELVOET De Minister van Justice, M. VERWILGHEN

^