Etaamb.openjustice.be
Koninklijk Besluit van 03 april 2015
gepubliceerd op 20 april 2015

Koninklijk besluit waarbij algemeen verbindend wordt verklaard de collectieve arbeidsovereenkomst van 11 september 2014, gesloten in het Paritair Comité voor de bewakings- en/of toezichtsdiensten, betreffende de oprichting en vaststelling van de statuten van het "Fonds voor bestaanszekerheid Solidariteit 2e pijler voor de bewakingsdiensten"

bron
federale overheidsdienst werkgelegenheid, arbeid en sociaal overleg
numac
2015201419
pub.
20/04/2015
prom.
03/04/2015
staatsblad
https://www.ejustice.just.fgov.be/cgi/article_body(...)
Document Qrcode

3 APRIL 2015. - Koninklijk besluit waarbij algemeen verbindend wordt verklaard de collectieve arbeidsovereenkomst van 11 september 2014, gesloten in het Paritair Comité voor de bewakings- en/of toezichtsdiensten, betreffende de oprichting en vaststelling van de statuten van het "Fonds voor bestaanszekerheid Solidariteit 2e pijler voor de bewakingsdiensten" (1)


FILIP, Koning der Belgen, Aan allen die nu zijn en hierna wezen zullen, Onze Groet.

Gelet op de wet van 7 januari 1958Relevante gevonden documenten type wet prom. 07/01/1958 pub. 31/03/2011 numac 2011000170 bron federale overheidsdienst binnenlandse zaken Wet betreffende de Fondsen voor bestaanszekerheid Officieuze coördinatie in het Duits sluiten betreffende de fondsen voor bestaanszekerheid, inzonderheid op artikel 2;

Gelet op de wet van 5 december 1968Relevante gevonden documenten type wet prom. 05/12/1968 pub. 22/05/2009 numac 2009000346 bron federale overheidsdienst binnenlandse zaken Wet betreffende de collectieve arbeidsovereenkomsten en de paritaire comités. - Officieuze coördinatie in het Duits sluiten betreffende de collectieve arbeidsovereenkomsten en de paritaire comités, inzonderheid op artikel 28;

Gelet op het verzoek van Paritair Comité voor de bewakings- en/of toezichtsdiensten;

Op de voordracht van de Minister van Werk, Hebben Wij besloten en besluiten Wij :

Artikel 1.Algemeen verbindend wordt verklaard de als bijlage overgenomen collectieve arbeidsovereenkomst van 11 september 2014, gesloten in het Paritair Comité voor de bewakings- en/of toezichtsdiensten, betreffende de oprichting en vaststelling van de statuten van het "Fonds voor bestaanszekerheid Solidariteit 2e pijler voor de bewakingsdiensten".

Art. 2.De minister bevoegd voor Werk is belast met de uitvoering van dit besluit.

Gegeven te Brussel, 3 april 2015.

FILIP Van Koningswege : De Minister van Werk, K. PEETERS _______ Nota (1) Verwijzingen naar het Belgisch Staatsblad : Wet van 7 januari 1958Relevante gevonden documenten type wet prom. 07/01/1958 pub. 31/03/2011 numac 2011000170 bron federale overheidsdienst binnenlandse zaken Wet betreffende de Fondsen voor bestaanszekerheid Officieuze coördinatie in het Duits sluiten, Belgisch Staatsblad van 7 februari 1958. Wet van 5 december 1968Relevante gevonden documenten type wet prom. 05/12/1968 pub. 22/05/2009 numac 2009000346 bron federale overheidsdienst binnenlandse zaken Wet betreffende de collectieve arbeidsovereenkomsten en de paritaire comités. - Officieuze coördinatie in het Duits sluiten, Belgisch Staatsblad van 15 januari 1969.

Bijlage Paritair Comité voor de bewakings- en/of toezichtsdiensten Collectieve arbeidsovereenkomst van 11 september 2014 Oprichting en vaststelling van de statuten van het "Fonds voor bestaanszekerheid Solidariteit 2e pijler voor de bewakingsdiensten" (Overeenkomst geregistreerd op 25 september 2014 onder het nummer 123595/CO/317)

Artikel 1.Deze collectieve arbeidsovereenkomst is van toepassing op de werkgevers die onder het Paritair Comité voor de bewakings- en/of toezichtsdiensten vallen, ongeacht of de werking ervan al dan niet is toegestaan door het Ministerie van Binnenlandse Zaken, en op hun werknemers.

Art. 2.Deze collectieve arbeidsovereenkomst wordt gesloten voor onbepaalde duur en heeft uitwerking vanaf 1 januari 2014. Deze collectieve arbeidsovereenkomst kan door elk van de ondertekenende partijen worden opgezegd mits een vooropzegtermijn van drie maanden, betekend bij aangetekende brief, gericht aan de voorzitter van het Paritair Comité voor de bewakings- en/of toezichtsdiensten.

Gezien om te worden gevoegd bij het koninklijk besluit van 3 april 2015.

De Minister van Werk, K. PEETERS

Bijlage aan de collectieve arbeidsovereenkomst van 11 september 2014, gesloten in het Paritair Comité voor de bewakings- en/of toezichtsdiensten, betreffende de oprichting en vaststelling van de statuten van het "Fonds voor bestaanszekerheid Solidariteit 2de pijler voor de bewakingsdiensten" Statuten HOOFDSTUK I. - Benaming, zetel, doel en duur

Artikel 1.Krachtens de wet van 7 januari 1958Relevante gevonden documenten type wet prom. 07/01/1958 pub. 31/03/2011 numac 2011000170 bron federale overheidsdienst binnenlandse zaken Wet betreffende de Fondsen voor bestaanszekerheid Officieuze coördinatie in het Duits sluiten betreffende de fondsen voor bestaanszekerheid is een "Fonds voor bestaanszekerheid Solidariteit 2de pijler "opgericht, hierna "het Fonds S2P" genoemd.

Het Fonds S2P is opgericht krachtens hoofdstuk III van de WAP.

Art. 2.De maatschappelijke en administratieve zetel is gevestigd te Jean-Baptiste Janssenstraat 43, 1080 Brussel. Hij mag krachtens een collectieve arbeidsovereenkomst van het Paritair Comité voor de bewakings- en/of toezichtsdiensten naar alle andere plaatsen in België verplaatst worden.

Art. 3.Het Fonds S2P heeft tot doel : - het solidariteitsluik van het sectoraal pensioenplan voor de werknemers van de sector van de bewakings- en/of toezichtsdiensten te beheren en de verdeling en de afrekening van de voordelen vermeld in het solidariteitsreglement te verzekeren.

Art. 4.Het Fonds S2P wordt opgericht voor onbepaalde duur. HOOFDSTUK II. - Toepassingsgebied

Art. 5.Deze statuten zijn van toepassing op de werkgevers die onder het Paritair Comité nr. 317 voor de bewakings- en/of de toezichtsdiensten vallen, ongeacht of de werking ervan al dan niet is toegestaan door het Ministerie van Binnenlandse Zaken, en op hun werknemers. HOOFDSTUK III. - Voordelen en begunstigden

Art. 6.De toepassingsvoorwaarden worden bepaald door de collectieve arbeidsovereenkomst "Solidariteit reglement". HOOFDSTUK IV. - Uitkering van de voordelen en administratie

Art. 7.Het Fonds S2P neemt alle vereiste administratieve maatregelen opdat de sommen die nodig zijn om de diverse voordelen te kunnen uitkeren ter beschikking te hebben. HOOFDSTUK V. - Bedragen die verschuldigd zijn aan het Fonds S2P

Art. 8.Het "Fonds voor bestaanszekerheid van de bewaking" zal aan het Fonds S2P minstens éénmaal per kwartaal het bedrag storten die overeenstemt met 4,40 pct. van de premie geïnd in het kader van het sectoraal pensioenplan van de sector van de bewakings- en/of toezichtsdiensten.

Art. 9.Krachtens artikel 2 van de wet van 7 januari 1958Relevante gevonden documenten type wet prom. 07/01/1958 pub. 31/03/2011 numac 2011000170 bron federale overheidsdienst binnenlandse zaken Wet betreffende de Fondsen voor bestaanszekerheid Officieuze coördinatie in het Duits sluiten bezitten de fondsen voor bestaanszekerheid rechtspersoonlijkheid.

Art. 10.De bedragen die door het Fonds S2P worden geïnd worden door het Fonds S2P als een goede huisvader beheerd. Deze sommen zullen bij de bank geplaatst worden op rekeningen van korte, middelgrote en langere termijn volgens de uitgaven voorzien door het Fonds S2P.

Art. 11.Aan de bestuurders zal op elke vergadering van de raad van bestuur een voorspelling betreffende de diverse termijnrekeningen worden bezorgd. HOOFDSTUK VI. - Uitkering van de prestaties, verjaring en uitsluiting

Art. 12.Overeenkomstig artikel 11 van de wet van 7 januari 1958Relevante gevonden documenten type wet prom. 07/01/1958 pub. 31/03/2011 numac 2011000170 bron federale overheidsdienst binnenlandse zaken Wet betreffende de Fondsen voor bestaanszekerheid Officieuze coördinatie in het Duits sluiten betreffende de fondsen voor bestaanszekerheid mag de uitkering van de prestaties in geen geval afhankelijk gesteld worden van de betaling, door één of meer werkgevers, van de bij artikel 4, 5° van genoemde wet bepaalde bijdragen. HOOFDSTUK VII. - Beheer

Art. 13.Het Fonds S2P wordt beheerd door een raad van bestuur die paritair is samengesteld uit 6 werkgeversafgevaardigden en 6 afgevaardigden van de representatieve organisaties van de werknemers ("ACV Voeding en Diensten" en "De algemene centrale ABVV", BBTK en ACLVB) waarvan de mandaten door elke groep worden voorgedragen aan de raad van bestuur en die door de Algemene Vergadering worden bekrachtigd.

In afwachting van de bekrachtiging van de mandaten door de Algemene Vergadering worden laatstgenoemde voorlopig uitgeoefend.

Art. 14.Plaatsvervangers, vier bij de representatieve werknemersorganisaties en vier aan werkgeverskant, vervangen de bestuurders die verhinderd zijn.

Een zelfs tijdelijk verhinderd effectief lid kan worden vervangen door om het even welke plaatsvervanger van zijn groep.

Art. 15.De werkgeversafgevaardigden en de afgevaardigden van de representatieve vakbondsorganisaties voor de werknemers in het Paritair Comité voor de bewakings- en/of toezichtsdiensten worden uitsluitend en respectievelijk voorgedragen aan de raad van bestuur en afgezet door de groep waartoe zij behoren.

Art. 16.De effectieve bestuurders en de plaatsvervangers oefenen hun mandaat kosteloos uit en voor een duur van drie jaar.

Dit mandaat kan worden vernieuwd. Vóór de normale afloopdatum wordt het slechts beëindigd door het overlijden, het ontslag of de afzetting.

Een bestuurder kan op ieder ogenblik zijn ontslag aanbieden; dit dient te gebeuren per aangetekende brief, gericht aan de voorzitter van de raad van bestuur.

Het mandaat neemt een einde vanaf de ontvangst van de aangetekende brief door de voorzitter.

Wanneer het mandaat van een bestuurder voortijdig een einde heeft genomen, wordt hij voorlopig vervangen door de plaatsvervanger van zijn groep tot op het ogenblik dat in zijn vervanging wordt voorzien.

Art. 17.De raad van bestuur van het Fonds S2P kiest een voorzitter onder de effectieve bestuurders die de groep vertegenwoordigen van de representatieve vakbondsorganisaties voor de werknemers.

Een ondervoorzitter wordt gekozen onder de bestuurders die de werkgeversgroep vertegenwoordigen.

De mandaten van de voorzitter en van de ondervoorzitter hebben een looptijd van drie jaar; achteraf kunnen zij maar éénmaal worden vernieuwd.

Art. 18.Ingeval de voorzitter verhinderd is, wordt de vergadering van de raad van bestuur voorgezeten door de ondervoorzitter en in geval laatstgenoemde afwezig is, door de oudste bestuurder.

Art. 19.De raad van bestuur komt samen in de loop van de maanden maart en oktober van ieder jaar.

Art. 20.De raad van bestuur van het Fonds S2P kan slechts rechtsgeldig vergaderen indien ten minste twee leden van elke groep aanwezig zijn.

Art. 21.De oproepingen, vergezeld van de agenda, worden ten minste 15 dagen vooraf verzonden.

Art. 22.Een zitting van de raad van bestuur kan altijd worden gehouden op andere data dan die welke hierboven zijn voorzien, op voorwaarde dat de aanvraag daartoe door de voorzitter wordt gedaan of aan laatstgenoemde door twee effectieve bestuurders, ongeacht de groep waartoe zij behoren.

Art. 23.Binnen de raad van bestuur worden de beslissingen genomen met éénparigheid van stem- men van de bestuurders die bij de stemming aanwezig zijn.

Art. 24.Een stemming is slechts geldig indien zij betrekking heeft op een punt dat op de agenda is geplaatst.

Art. 25.Ingeval tijdens gelijk welke vergadering het quorum niet wordt gehaald, moet een tweede vergadering met dezelfde agenda worden gehouden in de loop van de volgende maand. Tijdens deze tweede vergadering kunnen de aanwezige leden dan rechtsgeldig stemmen, ongeacht het aantal aanwezige leden.

Art. 26.De raad van bestuur die wordt vertegenwoordigd door de effectieve leden, bezit de meest ruime bevoegdheden om alle daden van beheer, bestuur en beschikking te stellen waarbij het Fonds S2P is betrokken en om alle maatregelen te nemen om de goede werking van het Fonds S2P te verzekeren.

Art. 27.De raad van bestuur wijst een secretarisgeneraal aan met een mandaat van onbepaalde duur.

Art. 28.De secretaris-generaal kan niet worden bekleed met een mandaat van bestuurder van het Fonds S2P.

Art. 29.De secretaris-generaal van het Fonds S2P neemt alle taken waar van het dagelijkse beheer van het Fonds S2P. De secretaris-generaal heeft tot taak de bestuurders op te roepen voor de vergaderingen van de raad van bestuur en voor de jaarlijkse Algemene Vergadering, de verslagen van de vergaderingen op te stellen, laatstgenoemde voor te bereiden en erop toe te zien dat het verslag van de vergaderingen wordt ondertekend door de voorzitter en door de bestuurders die aanwezig waren op de vergadering.

Ingeval de secretaris-generaal op een vergadering afwezig zou zijn, zal de voorzitter voorlopig een vervanger aanwijzen onder de bestuurders die op de vergadering aanwezig zijn.

In deze zin en in het kader van deze statuten kan hij dus rechtstreeks alle initiatieven nemen die hij nodig acht om het complete beheer van de secretaris-generaal tot een goed einde te brengen.

Art. 30.De secretaris-generaal staat uitsluitend onder het gezag van de voorzitter van de raad van bestuur.

Tegenover de raad van bestuur is hij echter slechts aansprakelijk voor de goede werking van het Fonds S2P binnen het kader van de middelen die te zijner beschikking worden gesteld en van de richtlijnen die hem worden gegeven door de raad van bestuur van het Fonds S2P en door deze statuten.

Art. 31.De raad van bestuur bekleedt de secretaris-generaal met alle bevoegdheden die noodzakelijk zijn voor het beheer van het Fonds S2P, binnen de perken waarin deze statuten voorzien.

Art. 32.Voor alle andere handelingen dan die waarvoor de raad van bestuur de secretaris-generaal een mandaat heeft verleend, volstaat het opdat het Fonds S2P tegenover derden rechtsgeldig vertegenwoordigd zou zijn, de gezamenlijke handtekeningen aan te brengen van de voorzitter en van de ondervoorzitter, zonder dat deze bestuurders tegenover derden een beslissing of een machtiging dienen aan te tonen.

Alle akten van het dagelijkse beheer worden ondertekend door de secretaris-generaal.

Art. 33.De documenten betreffende het beheer van het Fonds S2P worden door de secretaris-generaal aan de raad van bestuur bezorgd op elke vergadering of op eenvoudig verzoek vanwege de voorzitter.

Alle opdrachten tot betaling via de bank zijn slechts geldig indien zij gezamenlijk zijn ondertekend door de voorzitter of bij diens afwezigheid door de ondervoorzitter of bij diens afwezigheid door één van de bestuurders en de secretarisgeneraal.

Laatstgenoemde mag de betaalopdrachten van minder dan 1.500 EUR echter alleen ondertekenen.

Indien door het Fonds S2P kosten moeten worden gemaakt inzake extern personeel, de huur van kantoren of diverse kosten zullen die door het Fonds S2P aan de leveranciers enkel worden terugbetaald op grond van naar behoren verantwoorde facturen.

Art. 34.De bestuurders en de secretaris-generaal zijn slechts aansprakelijk voor hun mandaat en wat de verbintenissen van het Fonds S2P betreft, dragen zijn geen enkele persoonlijke aansprakelijkheid uit hoofde van hun mandaat.

Art. 35.De Algemene Vergadering is samengesteld uit de effectieve leden van het Paritair Comité nr. 317 voor de bewakings- en/of toezichtsdiensten. HOOFDSTUK VIII. - Budget en jaarrekening

Art. 36.Het boekjaar vangt aan op 1 januari en eindigt op 31 december.

Art. 37.Elk jaar, in de loop van de maand maart, moet de Algemene Vergadering worden bijeengeroepen om de rekeningen en de balans van het Fonds S2P van het vorige jaar te controleren.

Art. 38.De oproepingen, vergezeld van de agenda, worden ten minste 15 dagen vooraf verzonden.

Art. 39.Door het Paritair Comité nr. 317 voor de bewakings- en/of toezichtsdiensten zullen vooraf een bedrijfsrevisor en een accountant die niet bij het Fonds S2P in dienst zijn, aangesteld worden om de juistheid van de rekeningen te controleren en daarover verslag uit te brengen aan de leden van de Algemene Vergadering.

Art. 40.De Algemene Vergadering belast de secretaris-generaal van het Fonds S2P ermee de bestuurders op te roepen voor elke jaarlijkse zitting van de Algemene Vergadering, het verslag van de zitting op te stellen, die zitting voor te bereiden en erop toe te zien dat het verslag van de zitting wordt ondertekend door alle leden die op genoemde zitting aanwezig waren.

Art. 41.Ingeval de secretaris-generaal op de zitting van de Algemene Vergadering afwezig is, zal laatstgenoemde voorlopig een vervanger aanstellen onder de leden die op genoemde zitting aanwezig zijn.

Art. 42.De persoon belast met de boekhouding van het Fonds S2P, alsmede de revisor worden uitgenodigd op de zitting van de Algemene Vergadering teneinde de passende antwoorden te geven op de vragen die eventueel worden gesteld door de leden van laatstgenoemde.

Art. 43.Het budget voor het volgende jaar zal worden opgesteld door de persoon belast met de boekhouding van het Fonds S2P en zal na akkoord van de secretaris-generaal aan deze Algemene Vergadering ter goedkeuring worden voorgelegd.

Art. 44.De jaarrekeningen, het jaarverslag met betrekking tot het fonds voor bestaanszekerheid S2P en het verslag van de revisor(en) of de accountant(s), moeten jaarlijks worden overgemaakt aan de voorzitter van het Paritair Comité voor de bewakings- en/of toezichtsdiensten die ze onmiddellijk voorlegt aan het paritair comité. HOOFDSTUK IX. - Ontbinding en vereffening

Art. 45.Het Fonds S2P kan slechts worden ontbonden ten gevolge van een collectieve arbeidsovereenkomst die in het paritair comité is goedgekeurd.

Genoemde collectieve arbeidsovereenkomst heeft pas uitwerking op de eerste dag van het kwartaal na de periode van zes maanden na sluiting ervan.

Art. 46.Wanneer de raad van bestuur van het Fonds S2P in de onmogelijkheid verkeert om zijn mandaat te vervullen, onder meer ten gevolge van een onoplosbaar meningsverschil, wordt hij binnen de drie maanden door de voorzitter van het Paritair Comité voor de bewakings- en/of toezichtsdiensten in gebreke gesteld, nadat die daarvan naar behoren en onmiddellijk door de voorzitter van het fonds per aangetekende brief in kennis is gesteld.

Art. 47.Indien binnen een termijn van drie maanden na de ingebrekestelling, de raad van bestuur nog altijd in dezelfde onmogelijkheid verkeert, wordt het Fonds S2P automatisch als ontbonden beschouwd.

Art. 48.Deze ontbinding wordt bevestigd door de voorzitter van het paritair comité en heeft uitwerking vanaf de 1ste dag van het kalenderkwartaal na de periode van negen maanden na de ingebrekestelling.

Art. 49.Het Paritair Comité voor de bewakings- en/of toezichtsdiensten wijst de vereffenaars aan, bepaalt hun bevoegdheid en bezoldiging, alsmede de toewijzing van het vermogen.

Gezien om te worden gevoegd bij het koninklijk besluit van 3 april 2015.

De Minister van Werk, K. PEETERS

^