Etaamb.openjustice.be
Koninklijk Besluit van 04 juli 2004
gepubliceerd op 20 september 2004

Koninklijk besluit waarbij algemeen verbindend wordt verklaard de collectieve arbeidsovereenkomst van 29 september 2003, gesloten in het Paritair Comité voor het hotelbedrijf, ter uitvoering van het protocolakkoord van 29 juni 2001, tot invoering van een flexibiliteitstoeslag in cateringbedrijven

bron
federale overheidsdienst werkgelegenheid, arbeid en sociaal overleg
numac
2004201874
pub.
20/09/2004
prom.
04/07/2004
ELI
eli/besluit/2004/07/04/2004201874/staatsblad
staatsblad
https://www.ejustice.just.fgov.be/cgi/article_body(...)
Document Qrcode

4 JULI 2004. - Koninklijk besluit waarbij algemeen verbindend wordt verklaard de collectieve arbeidsovereenkomst van 29 september 2003, gesloten in het Paritair Comité voor het hotelbedrijf, ter uitvoering van het protocolakkoord van 29 juni 2001, tot invoering van een flexibiliteitstoeslag in cateringbedrijven (1)


ALBERT II, Koning der Belgen, Aan allen die nu zijn en hierna wezen zullen, Onze Groet.

Gelet op de wet van 5 december 1968 betreffende de collectieve arbeidsovereenkomsten en de paritaire comités, inzonderheid op artikel 28;

Gelet op het verzoek van het Paritair Comité voor het hotelbedrijf;

Op de voordracht van Onze Minister van Werk, Hebben Wij besloten en besluiten Wij :

Artikel 1.Algemeen verbindend wordt verklaard de als bijlage overgenomen collectieve arbeidsovereenkomst van 29 september 2003, gesloten in het Paritair Comité voor het hotelbedrijf, tot uitvoering van het protocolakkoord van 29 juni 2001, tot invoering van een flexibiliteitstoeslag in cateringbedrijven.

Art. 2.Onze Minister van Werk is belast met de uitvoering van dit besluit.

Gegeven te Brussel, 4 juli 2004.

ALBERT Van Koningswege : De Minister van Werk, F. VANDENBROUCKE _______ Nota (1) Verwijzing naar het Belgisch Staatsblad : Wet van 5 december 1968, Belgisch Staatsblad van 15 januari 1969. Bijlage Paritair Comité voor het hotelbedrijf Collectieve arbeidsovereenkomst van 29 september 2003 Uitvoering van het protocolakkoord van 29 juni 2001, invoering van een flexibiliteitstoeslag in cateringbedrijven (Overeenkomst geregistreerd op 12 december 2003 onder het nummer 69007/CO/302) I. Toepassingsgebied

Artikel 1.Deze collectieve arbeidsovereenkomst is van toepassing op de werkgevers en werknemers van de ondernemingen die onder de bevoegdheid vallen van het Paritair Comité voor het hotelbedrijf en die een aannemingscontract uitvoeren met een looptijd van meer dan 7 aaneensluitende kalenderdagen met betrekking tot de bereiding en/of bediening van maaltijden en dranken, met of zonder aanvullende diensten, in de lokalen van de begunstigde van genoemde diensten.

Voor de toepassing van deze collectieve arbeidsovereenkomst dient onder "werknemers" verstaan : de mannelijke en vrouwelijke werknemers die op basis van een vast uur- of maandloon bezoldigd worden in toepassing van de collectieve arbeidsovereenkomst van 25 juni 1997, gesloten in het Paritair Comité voor het hotelbedrijf, tot invoering van een nieuwe functieclassificatie en tot vaststelling van de minimumlonen, algemeen verbindend verklaard bij koninklijk besluit van 22 maart 1999, in het Belgisch Staatsblad gepubliceerd op 30 september 1999.

II. Hoofdreferentiefunctie en hoofdfunctiecategorie

Art. 2.De bepalingen van voornoemde collectieve arbeidsovereenkomst van 25 juni 1997, inzonderheid artikels 5 en 6, blijven onverminderd van toepassing voor de werkgevers en de werknemers bedoeld in deze collectieve arbeidsovereenkomst.

Bijgevolg zullen de arbeidsovereenkomst, de loonfiche en de basisverloning worden opgesteld met inachtneming, voor de werknemer die voor dezelfde werkgever meerdere op de lijst van referentiefuncties vermelde functies uitvoert, van de referentiefunctie waaraan hij de meeste uren besteedt in de loop van een arbeidsweek of van een volledige arbeidscyclus.

De aldus bepaalde hoofdreferentiefunctie komt overeen met een functiecategorie die hierna "hoofdfunctiecategorie" wordt genoemd.

III. Flexibiliteit

Art. 3.De werknemer die periodiek terugkerend, in de loop van de dag, de week of de maand, meerdere referentiefuncties uitoefent geniet, bovenop zijn loon vastgesteld door de collectieve arbeidsovereenkomst nr. 1 van 25 juni 1997 op basis van zijn hoofdfunctiecategorie, van een loontoeslag, "flexibiliteitstoeslag" genoemd, per uur of maandelijks.

De vervanging van een werknemer door een andere werknemer, welke ook de reden, de duur of de frequentie zij, wordt niet beschouwd als flexibiliteit en geeft geen aanleiding tot toekenning van een flexibiliteitstoeslag.

IV. Flexibiliteitstoeslag

Art. 4.Voor de toepassing van dit artikel dient onder anciënniteit te worden verstaan, het aantal verlopen jaren waarin de werknemer bij dezelfde werkgever gewerkt heeft in een flexibel systeem zoals bedoeld in artikel 3.

Deze anciënniteit wordt niet onderbroken door een tijdelijke terugkeer naar één enkele referentiefunctie.

Het bedrag van de flexibiliteitstoeslag is : a) Voor de werknemers die verschillende referentiefuncties uitoefenen die allemaal tot functiecategorie II behoren wordt de flexibiliteitstoeslag per uur vastgesteld op : - minder dan 5 jaar anciënniteit : 0,11 EUR; - van 5 tot minder dan 10 jaar anciënniteit : 0,14 EUR; - van 10 tot minder dan 15 jaar anciënniteit : 0,18 EUR; - minstens 15 jaar anciënniteit : 0,21 EUR. b) Voor de werknemers, waarvan de hoofdfunctiecategorie lager is dan de categorie VIII, die verschillende referentiefuncties uitoefenen die behoren tot verschillende functiecategorieën waarvan een categorie III of IV is, wordt de flexibiliteitstoeslag per uur vastgesteld op : - minder dan 5 jaar anciënniteit : 0,17 EUR; - van 5 tot minder dan 10 jaar anciënniteit : 0,22 EUR; - van 10 tot minder dan 15 jaar anciënniteit : 0,27 EUR; - minstens 15 jaar anciënniteit : 0,32 EUR. c) Voor de werknemers, waarvan de hoofdfunctiecategorie lager is dan de categorie VIII, die verschillende referentiefuncties uitoefenen die behoren tot verschillende functiecategorieën waarvan een categorie V of hoger is, wordt de flexibiliteitstoeslag per uur vastgesteld op : - minder dan 5 jaar anciënniteit : 0,20 EUR; - van 5 tot minder dan 10 jaar anciënniteit : 0,25 EUR; - van 10 tot minder dan 15 jaar anciënniteit : 0,30 EUR; - minstens 15 jaar anciënniteit : 0,35 EUR.

Art. 5.De bovengenoemde flexibiliteitstoeslagen worden jaarlijks, op 1 januari van elk kalenderjaar en dit voor de eerste maal op 1 januari 2005 aangepast volgens de voorwaarden bepaald bij artikel 2 van de collectieve arbeidsovereenkomst van 30 juni 2003 tot wijziging van de collectieve arbeidsovereenkomst nr. 1 van 25 juni 1997 ter invoering van een functieclassificatie en tot vaststelling van de minimumlonen in de Horeca sector en afgerond op vier decimalen na de komma.

Wanneer het vijfde decimaal lager is dan 5, wordt er geen rekening mee gehouden. Wanneer het vijfde decimaal gelijk is of hoger dan 5, wordt het af te ronden decimaal met één eenheid verhoogd.

V. Gelijkwaardig voordeel

Art. 6.De werkgevers die, op het ogenblik van de in werking treding van deze collectieve arbeidsovereenkomst, reeds een loon, met inbegrip van flexibiliteitspremies, bieden dat gelijkwaardig of hoger is dan het baremaloon verhoogd met de flexibiliteitstoeslag worden vrijgesteld van toepassing van deze collectieve arbeidsovereenkomst als zij de voorzitter van het Paritair Comité voor het hotelbedrijf daarvan op de hoogte brengen middels een omstandig schrijven, ten laatste drie maanden na verschijning van het bericht van neerlegging ter griffie van de Algemene Directie van de Collectieve Arbeidsbetrekkingen van de FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg van de collectieve arbeidsovereenkomst in het Belgisch Staatsblad.

VI. Overgangsbepalingen

Art. 7.Voor de uitvoering van artikel 4, eerste alinea, zullen de werknemers zoals gedefinieerd in artikel 3, van een anciënniteit genieten van 10 jaar op voorwaarde dat zij in dienst waren van de onderneming voor 1 januari 1998.

Deze anciënniteit wordt vastgesteld op 5 jaar voor de werknemers die in dienst getreden zijn van de onderneming tussen 1 januari 1998 en 31 december 2002.

VII. Datum van inwerkingtreding, duur en opzegging

Art. 8.Deze collectieve arbeidsovereenkomst treedt in werking op 1 oktober 2003 en wordt gesloten voor onbepaalde duur.

Zij kan worden opgezegd door elke van de partijen middels een opzegtermijn van drie maanden, bekend gemaakt door een ter post aangetekende brief gericht aan de voorzitter van het Paritair Comité voor het hotelbedrijf en aan de organisaties die daarin vertegenwoordigd zijn.

Gezien om te worden gevoegd bij het koninklijk besluit van 4 juli 2004.

De Minister van Werk, F. VANDENBROUCKE

^